Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
válasz McSzaby #5599 üzenetére
Hát egy kameráért nem sok, de egy ilyen kamera modulért, ami önmagában nem is működőképes, igen sok. Viszont szent meggyőződésem, hogy ez a nagy "fejlődőországoknak szánt" szöveg egy k.b.szott átk.rás és ez az egész egy iszonyatosan jó marketingre alapul. Ha belegondolunk, akkor kis egyszerű biszbaszok is rohadt drágák hozzá, vagyis valahogy pont a fájdalmas de még megvesszük határon vannak. De könyörgöm, 4k-ért lehet venni egy fos számítógépes atx házat, ehhez meg 2-3ezer egy műanyag szar. A kameramodul a másik kérdés....9k...brrr...És igazából minden kis biszbasz, amiből lehet legózni, az aránytalanul drága egy kész termékhez képest.
-
-
xAttilax
őstag
válasz McSzaby #5596 üzenetére
most van a málnapc-nél 9-ért. Ennél jobban nagyon akkor sem jössz ki ha farnell vagy RS-től rendeled. de tény, hogy nem olcsó.
"sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek,"
-
UsagiYojimbo
tag
válasz sanchomuzax #5586 üzenetére
Ez se rossz: Internet of Things Printer egy Pi-vel...
"A róka néma volt, a holló meg süket. Kérem elnézésüket!" (Rímhányó - A róka és a holló, 5. variáció)
-
UsagiYojimbo
tag
válasz UsagiYojimbo #5490 üzenetére
Nos, az LCD és az infra vevő kapcsolása már megvan, már csak a 15 db nyomógombra kéne valami okosság...
Jó lenne, valami multiplex-bigyó, mert már csak 5 pin maradt a P1-n...
Meg kéne vmi fesz átalakító, mert nem akarnám a hosszú kábelek veszteségét is a Pi 3.3V-járól táplálni, és elvégre van 5 ill. 12 V táp...[ Szerkesztve ]
"A róka néma volt, a holló meg süket. Kérem elnézésüket!" (Rímhányó - A róka és a holló, 5. variáció)
-
Proci85
senior tag
Az új termékek között nem, régit meg az egyes hibái miatt + gari hiánya miatt talán kevésbé ildomos venni.
Ha 512MB-s B verzió kell, érdemes megnézni a hestore.hu elektronikai webshopot, mert
- nagyobb (3-5) tételben vásárolva olcsóbb -> fogjatok össze páran
- 10.000 Ft felett ingyen posta -
Saw
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy két típust,szeretnék venni egyet tesztelésre és hol lehetne venni.
Segítségetek előre is köszi.
Üdv,
Saw
-
McSzaby
őstag
válasz sanchomuzax #5586 üzenetére
Respect!!
(#5587) xAttilax:
Ezen én is gondolkoztam erősen. Még nem döntöttem el, hogy pénz kidobás-e Raspbmc-re végképp nem tudom..
[ Szerkesztve ]
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
sanchomuzax
aktív tag
Tegnap érintőképernyőssé tettem a RasPi-t: http://goo.gl/uITzS
Google: Sancho blogja
-
V.Stryker
nagyúr
-
xAttilax
őstag
valakinek van kamerája? mennyire bírja, hogy megy egész nap? milyen képeket csinál?
"sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek,"
-
V.Stryker
nagyúr
-
UsagiYojimbo
tag
válasz V.Stryker #5578 üzenetére
A képernyőre írás terheli a CPU-t, szóval az RSS-t és a folyamatosan a képernyőn frissülő szövegeket (pl: kodek info, CPU terhelés) ne kapcsold be.
Ha CPU terhelést akasz nézni, akkor SSH-n add ki a top parancsot![ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz peter9228 #5577 üzenetére
Sikerült...a # -jelt kellett törölnöm. Hihetetlen, hogy laikusnak ez nem egyértelmű, de egy angol fórumon volt ide vonatkozó hsz szerencsére. Most már jó, meg kicsit rá is tekertem a ketyerére az erőt.
Az openelec valahogy lényegesen gördülékenyebb, gyorsabb, mint a raspbmc így elsőre. Bár alapon is 60-70%-on tekeri a cpu-t. (900Mhz-re van belőve). Ez így normális?
A raspbmc-vel minden ok nélkül egy hónapon belül 3 panic-om is volt, hogy nem indult, kezdhettem újra az egész újrarakást, ezért gondoltam,hogy teszek az openelec-el egy próbát. Elsőre jobbnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
-
V.Stryker
nagyúr
Valaki magyarul, egyszerűen, kezdők számára leírná, hogy openelec-nél a vlc és mpg2 licenszeket hogy tudom engedélyezni ha megvettem őket? Csak a beállítás kéne...
-
-
ivjoe
tag
Valaki próbálta már ezeket a I2C-LCD board-okat?
Szinte mindegyik azt állítja magáról, hogy:
"the backlight and contrast is adjusted by potentiometer"Egyiken sem látok két potit. Néhányon van egy LED feliratú kivezetés, talán ide ellenállást kötve változtathatom a fényerőt, de nagyrészükön ez sincs.
http://lorem.hu
-
Proci85
senior tag
Soros: max232 szintillesztő IC+néhány kondenzátor amit az adatlap kér és ezzel a mikrovezérlőt össze tudod kötni közvetlenül a PC-vel.
Ha nincs PC-n soros portod, akkor egy usb-soros átalakítót kell venni, a max232 vele is menni fog.Táp: USB-n 5V-t kap, táp csati oldalról bejövő tápot 5V-ra stabilizálja. Kis cuccoknál 7.5V betáp elég neki, nem melegszik legalább (hisz 7,5-5V=2,5V*befolyó áram=elfüttőtt W) kevésbé melegszik.
Ha már ethernet, GSM kommunikáció is bejön a képbe, oda 9V betáp kell, hogy stabilan tudja belőle tartani az 5V-t.
Arduinohoz egyébként van 4x1.5V-os elemtartó, arról is elmegy, ha nagyon muszáj. -
harry
veterán
Egy kérdés Arduinoról, hátha valaki tud segíteni: nézegettem a leírásokat a házi készítéshez, igazából nem nagy szám és egy ezresből ki lehet hozni - akkor, ha nem akarom megvenni az USB-soros, FTDI átalakítót [link] (700Ft eBayen Arduino bootloaderes atmega328, többi meg nem drága cucc).
Van valami megoldás arra, hogy kihagyjam ezt az átalakítót, és soros porton keresztül programozzam, esetleg az RPi GPIO portjairól? Vagy akár régebbi PC soros portjáról?
(Alternatív megoldás, hogy meglévő Arduino lapban lévő atmegaba belerakom a sajátomat, felprogramozom, majd kiveszem, és úgy használom, csak ehhez egyrészt kell egy meglévő Arduino, másrészt pakolgatni kell a vezérlőt).Ez persze akkor hasznos, ha sokat csinál az ember, én inkább csak így kíváncsiságból nézném meg, meg hát, miért ne. Tudom, 2-3k között vannak klónok is, de ha pl. simán lehet programozni a fent nevezett átalakító nélkül, akkor szívesen legóznék egy sajáttal.
Illetve arduino táp: miképpen is működik ez, vagy szabályzott 5V-ról megy USB-n, vagy tetszőleges adapterrel 9V-ról? Gond, ha egy tetszőleges 5v-os usb-s adaptert használok, amire nincs ráírva, hogy szabályzott? Vagy honnan tudhatom, hogy szabályzott-e?
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz UsagiYojimbo #5566 üzenetére
Tudom, hogy itt lehet, eddig eljutottam. A kérdés az, hogy ide, hogy kerül be a kép, mert alapból ha ide bemegyek, tök üres. A nas-on lévő wallpaper mappa nem jó neki.
-
-
V.Stryker
nagyúr
Az új raspbmc témánál hova kéne egy háttérképet betenni, hogy azt legalább meg lehessen változtatni benne? Mert különösebben más bajom nincs vele.
-
-
ajani
aktív tag
válasz UsagiYojimbo #5560 üzenetére
Van esetleg még ilyen okosság, hogy mit érdemes kilőni?
''Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.'' - Rejtő Jenő
-
UsagiYojimbo
tag
válasz szalay_1 #5558 üzenetére
DivX ;-) (not DivX) 3.11 Alpha and later 3.xx versions refers to a hacked version of the Microsoft MPEG-4 Version 3 video codec (not to be mistaken with MPEG-4 Part 3) from Windows Media Tools 4 codecs. The video codec, which was actually not MPEG-4 compliant, was extracted around 1998 by French hacker Jerome Rota (also known as Gej) at Montpellier. (Wiki)
[ Szerkesztve ]
-
ajani
aktív tag
Sziasztok! Az mitől lehet, hogy a 256 megás pi-men szaggat az openelec/xbmc főképernyő alján futó rss csík? Gyenge a vas?
''Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.'' - Rejtő Jenő
-
szalay_1
csendes tag
válasz UsagiYojimbo #5550 üzenetére
biztos licence kérdés lenne, ha megvették volna az m$-től mint más média player gyártók,
itt egy példa: [link]
-
UsagiYojimbo
tag
válasz joysefke #5555 üzenetére
Nem pont ehhez kapcsolódik, de korábban volt róla szó, hogy fel lehet-e éleszteni a halt/shutdown állapotból Pít. A válasz: a Rev.2-t igen, méghozzá a RESET gombbal.
-
joysefke
veterán
Azért kéne GPIO-n keresztül megoldani a Linux leállítást, mert nem akarom a PC-met ahhoz felkapcsolni, hogy adott esetben leállítsam a Pi-n a Linuxot. (Ahhoz, hogy a Pi-t áramtalaníthassam ahhoz ugye előbb le kell állítani rajta az oprendszert)
Másrészt pedig ha a Huawei E220 modemet a Pi-re kötöm, akkor még az is enni fogja az áramot (és az E220 tényleg tud zabálni, nem is elég neki egy USB port)
J.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz McSzaby #5553 üzenetére
A piros teletext gomb feletti...
Tegnap gondoltam még egyszer végignyomkodom....de az a sejtésem, hogy bizonyos gombok, bizonyos helyzetben vagyis inkább helyen működnek és/vagy másképp. Legalábbis átnéztem pár ilyen config.xml tartalmat és ott legörgetve bizonyos gomboknál helytől függően, más - más funkció volt beírva. Aztán meg az is lehet,hogy ki tudja. Én úgy próbáltam, hogy videók/fájlok/...belépkedtem a hálózati meghajtóra, bele a mappára, rá a .....avi-ra és ott nyomtam és megy. Öröm a bódottá van.
-
-
szalay_1
csendes tag
igen tudom M$ fejlesztés
DivX V3.11a (3.11Alpha low motion)(div3)
DivX V3.2 (3.11Alpha Fast motion)(div4)
Div5 től felfele visz a pi mindent,
szerintem a proci simán bírná div3-mat is, mert csak hang van kép nincs
ez olyan mikor nincs mpeg2 licence akkor is csak a hangot engedi lejátszani. -
harry
veterán
válasz joysefke #5546 üzenetére
Miért kéne ehhez gpio? Ott a hálózat, ssh, sudo halt, és lekapcsol (a szoftver). Áramtalanítani meg ezután lehetne, de szerintem macera, én biztos nem játszanék vele, üzem közben is lehet kevesebbet eszik, mint egyik-másik háztartási gép stand-by állapotban...
De amúgy gondolom megoldható, hogy figyeli a GPIO portokat, és ha feltételek teljesülnek, meghív egy külső parancsot, de ez meg a programnyelvtől függ már. Pl. php-ben is van exec, amivel lehet ilyesmiket játszani, biztos pythonban is.Úgy tudom kezel 3G modemeket, és a vezetékes hálózattal sem lehet gond, elméletben. Hogy gyakorlatilag mennyire lassul be hálózati forgalom alatt, azt nem tudom, de biztos vannak erről neten beszámolók.
-
azbest
félisten
válasz szalay_1 #5543 üzenetére
A DIV3 valójában Microsoft High-Speed MPEG-4 V3. Ezt sok lejátszó nem támogatja. Szofveresen talán elég lehetne a proci rá, de azt hiszem nem próbálja proci erőből lejátszani. Nameg szoftveresen a kép megjelenítése is nagyon erőforrás igényes lenne (és még lehet pixeles is).
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
-RPi mennyire felelhet meg netmegosztó és letöltőgépnek?
A következőekre gondoltam:
-USBs HSDPA modememet közvetlenül a Pi-re csatlakoztatom, az megosztja a netet egy darab cross kábellel rákötött géppel. Jelenleg Kb 5mbps a net-sebesség, de upgradelni fogom 20mbps-re /modemcsere/. Packet filter funkció nem igazán kell, ip tables-sel(?) egyszerűen NAT-olnám a PC forgalmát.-Éjszaka közben torrent is menne a- RPi-n
Ami kéne az annyi lenne, hogy PC-ről egy scriptel el tudjam indítani Pi-n a tárcsázóprogramot, illetve hogy szükség esetén kultúráltan le tudjam kapcsolni a Pi-t. (GPIO-ra esetleg rakni egy kapcsolót, ami elindít a Pi-n egy shutdown scriptet, majd utánna lehet kézzel áramtalanítani?)
-Elegendő lenne ehhez a Pi teljesítménye?
-GPIO-ra kötött kapcsolóval lehet a Linuxon scriptet aktiválni?üdv
J. -
-
azbest
félisten
Szövegértés...
A h264 hardveres lejátszása alapból támogatott, mert azt licenszelték, sőt a h264-be hardveresen tömörítés is, benne van a pi alapárában. [link]
További codec-ek, amik licenszelhetőek: mpeg2 és vc1, lenne még dts és talán ac3 hang is, de még nem sikerült megegyezniük a jogtulajdonosokkal.
Ezen kívül vannak jogdíjmentes codec-ek is, amelyeket támogat:
Add new start_x.elf with expeimenal support for more free codecs.
Some support for MJPEG, VP6, VP8, Ogg Theora and Ogg Vorbis. [link] -
harry
veterán
válasz UsagiYojimbo #5540 üzenetére
Én úgy olvastam, a hardveres dekódolás engedélyezéséhez kell, amit gyárilag nem licenceltek az RPi-hez, mivel úgy drágább lett volna, és sokaknak persze nem is kell.
"Hardware decoding of additional codecs can be enabled by purchasing a license that is locked to the CPU serial number of your Raspberry Pi."
"H264 is the only hardware-accelerated codec, for playback. No hardware encoding is supported. Additional codecs were not purchased as licensing fees would have increased the R-Pi's price."
-
UsagiYojimbo
tag
válasz V.Stryker #5531 üzenetére
Ezek a licenszek elengedhetetlenek a folyamatos HD lejátszáshoz illetve a HDMI-CEC funkciók használatához, ha XBMC médialejátszót szeretnél használni.
Hogy ez mekkora....
Amúgy semmi köze a se a HD lejátszáshoz, (ami általában MPEG4, így az MPEG2 licenc nem kell hozzá,) se a CEC-hez, (amit hw szinten a VideoCore IV, sw szinten az XBMC kezel)...
De hülyítésre kiváló..."A róka néma volt, a holló meg süket. Kérem elnézésüket!" (Rímhányó - A róka és a holló, 5. variáció)
-
czombos
tag
válasz vargalex #5533 üzenetére
Régebben nekem néha ment néha nem, opdenkamp is írta a pulse-eight forumban, hogy az LG átírta teljesen a CEC szabványt, azóta már lehet megcsinálta, hogy rendesen működjön. Én minden esetre legyeréltem a TV-m Samsungra így már megy minden és nagyon sok gomb működik, amiket meg be lehet programozni a remote.xml-ben a back hiányát is meg tudod oldani ennek a fájlnak az átírásával.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz McSzaby #5530 üzenetére
Hát én úgy tudom, hogy a HDMI CEC csak a AC1 és MPEG licenszek vásárlásával megy...vagy egyik megvásárlásával...de ezt megerősíteni nem tudom, mert én első perctől megvettem és használtam. Ja, itt olvastam. Volt 1200 a két licensz a gyári oldalon...nem volt kérdés és egy-két óra alatt küldték is.
[ Szerkesztve ]
-
-
vzoltan
aktív tag
válasz vzoltan #5527 üzenetére
Egyszerusitve az elozot, igy nem ker phpt
#!/bin/bash
## Quickly checks if I have new gmail
echo -e "Checking for new messages... \c"
wget -T 3 -t 1 --secure-protocol=TLSv1 \
--no-check-certificate \
--user=YOURACCOUNT --password=YOURPASSWORD \
https://mail.google.com/mail/feed/atom -O atom.xml
echo -e "\r\c"
COUNT=`cat atom.xml | grep fullcount | sed 's/<[^>]*>//g' `
OLD_COUNT=`cat atom_old.xml | grep fullcount | sed 's/<[^>]*>//g' `
#test if count is read
echo $COUNT
#define old_count if necessary
if [ "$OLD_COUNT" = "" ]
then
OLD_COUNT=0
fi
#compare values
if [ $COUNT -gt $OLD_COUNT ]
then
#action!
sudo killall boblight-constant
sudo boblight-constant -p 120 -o value=0.6 FA0000 -f > /dev/null 2>&1
sleep 2
sudo boblight-constant -p 120 -o value=0.6 FA0000 -f > /dev/null 2>&1
sleep 2
OLD_COUNT=$COUNT
fi
cp atom.xml atom_old.xml -
vzoltan
aktív tag
akinek van boblightd-je es ledjei annak ajanlom a kovetkezo szerzemenyemet:
Gmail Led jelzo rendszer, ha kapsz egy levelet es az olvasatlan, akkor a ledek szepen felvillannak
(ha a kovetkezo ellenorzesig nem olvasod el es nincs uj olvasatlan level csak az addigiak, akkor nem fog zavarni es nem villan, csak ha jon uj olvasatlan),
ebben az esetben pirosan.gmail ellenorzo script:
#!/bin/bash
## Quickly checks if I have new gmail
echo -e "Checking for new messages... \c"
wget -T 3 -t 1 --secure-protocol=TLSv1 \
--no-check-certificate \
--user=YOURACCOUNT --password=YOURPASSWORD \
https://mail.google.com/mail/feed/atom -O atom.xml
echo -e "\r\c"
COUNT=`cat atom.xml | grep fullcount | sed 's/<[^>]*>//g' `
OLD_COUNT=`cat atom_old.xml | grep fullcount | sed 's/<[^>]*>//g' `
#test if count is read
echo $COUNT
#define old_count if necessary
if [ "$OLD_COUNT" = "" ]
then
OLD_COUNT=0
fi
#compare values
if [ $COUNT -gt $OLD_COUNT ]
then
#action!
wget http://localhost/gmail.php -O -
OLD_COUNT=$COUNT
fi
cp atom.xml atom_old.xmlmasold barhova, (user es jelszo kell bele)
adj neki futtatasi jogotsudo chmod +x gmail.sh
utana add hozza a crontab-hoz:
sudo nano /etc/crontab
a kovetkezot:
*/5 * * * * root /PATH/TO/YOUR/gmail.sh
igy minden 5 percben le fog futni az ellenorzesvegul egy gmail.php-t hozz letre a
/var/www
alaezzel a tartalommal:
<?php
shell_exec('$output = `sudo killall boblight-constant`');
shell_exec('$output = `sudo boblight-constant -p 120 -o value=0.6 FA0000 -f > /dev/null 2>&1`');
shell_exec('$output = `sleep 2`');
shell_exec('$output = `sudo boblight-constant -p 120 -o value=0.6 FA0000 -f > /dev/null 2>&1`');
?>jo email villogtatast
[ Szerkesztve ]
-
vzoltan
aktív tag
válasz McSzaby #5524 üzenetére
parancsolj
24/7ben megy a vas, ezzel pedig hofookot nezheted
pi@raspbmc:~$ cat /bin/temp
#!/bin/bash
GOV=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor`
MIN=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq`
MAX=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq`
echo "$GOV $MIN $MAX" | awk '{ printf "Governor: %s\nMin Freq: %4dMhz\nMax Freq: %4dMhz\n\n", $1, $2/1000, $3/1000 }'
while [ true ]; do
C=`cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freq`
T=`cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp`
echo "`date +%H:%M:%S` $C $T" | awk '{ printf "%s: %4dMhz, %-.2fC\n",$1, $2/1000,$3/1000 }'
sleep 2
donepi@raspbmc:~$ temp
Governor: ondemand
Min Freq: 700Mhz
Max Freq: 950Mhz17:33:40: 700Mhz, 49.77C
17:33:42: 700Mhz, 50.84C
^C
pi@raspbmc:~$[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
Sokan járatjátok 24/7-ben a dögöt? Jól bírja a meleget/nyarat? Most raspbmc van rajta és az lenne a kérdés, hogy tudtok-e esetleg olyat (linux) progit, ami naplózza a cpu terheltséget és hőfokot is. (Ha lehet mérni egyáltalán..)
-
harry
veterán
válasz vzoltan #5520 üzenetére
Most egy 5V 2A táp van microUSB-n, noha elvileg ha terhelve lenne, sem használná ki teljesen, de nem is kell, egyelőre bill+egér van rajta. Ha majd lesz más periféria is, akkor tuti egy külsőtápos usb hubbal látom el, és csak adatkapcsolat lesz usb-n rpi-periféria között. No ehhez már jó lesz a 2A-es táp.
Szerintem veszek egy Arduino klónt is, szívesen megnéznék azon is pár példaprogramot, illetve a két eszköz illesztése, és RPi-vel való Arduino irányítása érdekelne.
Csak mivel egyelőre nincs különösebb projektem, így nincs igazán motivációm foglalkozni a dologgal, de majd merítek ihletet. Szóval én nem azért vettem, mert szükségem volt rá valamihez, hanem mert szerettem volna ezzel foglalkozni, mert érdekel, csak még nem tudom, mihezMondjuk egy házi riasztórendszer már kellőképp komplex és érdekes, valamint hasznos is lenne, szóval szerintem ebbe az irányba fogok elmenni. Mármint tényleg, egy éles rendszerre lenne szükségem: egy többszintes családi házról van szó, amikor ide jöttünk, már be voltak húzva a helyiségekbe a riasztóvezetékek (2 köteg / helyiség: mozgás és tűzjelző), de nincs se központ, se végpont, csak egy helyre egy szekrénybe be van vezetve igen sok kábel - na egy ilyen nem kihasználni vétek lenne
Csak ez azért tényleg összetett feladat, szóval körbe kell járnom. Egyáltalán, hogyan építsek érzékelőt, azoknak a jeleit mi fogadja, hogyan lehet feldolgozni. Aztán, mivel közel 20-24db érzékelő végpontról van szó, azokat mire kössem, hogyan osszam zónákra, stb.
Mielőtt valaki félreért: most nem 0-ról kérek segítséget, csak hangosan gondolkodtam Utánajárok majd a részleteknek, kezdésképp itt egy RPi + Netduino + ATtiny85 rendszer [link]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
vzoltan
aktív tag
Amig en is analogon kuldtem ki a hangot, volt alap bugasa a hangszoronak
Majd vettem egy ilyet:Es megszunt.
Egyertelmu h foldhurok miatt volt.
Most mar hdmin tolom ki a hangot, igy nincs szuksegem az izolatorra.
Emellett volt egy masfele alap zaj is, azt pedig ugy oldottam meg hogy ket vegerol adtam aramot a rpi-nek
Usb vegerol usb hubbal 5v2a es micro usb vegerol 5v1aEzen mondjuk azota se valtoztattam
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz McSzaby #5508 üzenetére
Én sokat nem várnék tőle, legalábbis nekem az tűnt fel, hogy van egy alapzaja a hangfalamnak, ha rákötöm az RPi-re. Ha kihúztam, nem zúgott a hangfal. Mondjuk egyelőre egy legegyszerűbb kábellal néztem csak, komolyabb most nincs kéznél, no de akkor is...
joysefke: szerintem a videólejátszás több mindentől is függ azért... de pl. volt egy 1080p sample, ami simán ment, de van egy killa semple is, ami már nem (megjegyzem, az tényleg durva). 720p-s Game of Thrones mkv nem jelentett gondot, aránylag gyorsan tudtam lapozni is, de szerintem ez is változhat. Ez amúgy egy Raspbian és omxplayer alatt, lehet xbmc alatt más (bár talán az is ezt a lejátszót használja...?)
Linux alól le tudod kapcsolni (pl. sudo halt), nem tudom, így mennyit fogyaszt, no de eleve nem sokat... mindenesetre a power led világított továbbra is, áramtalanítva biztos nem volt.
Másolásnál gondolom a 10-12MB/s olvasás nem jelenthet gondot, de majd kipróbálom. Mivel csak 100Mbites, ezért ennél többet nem várnék.
Amúgy ezekre a kérdésekre biztos találsz választ keresővel, kezdésképp ezt nézd át: [link]
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
512MB Model B rev 2 - RPi-vel kapcsolatban szeretném a kévetkezőket kérdezni:
(feltételezzük, hogy gyors 8-16GB-os SD kártya van benne)-Lejátsza a 720p-s MKV-ket? Pörgetni lehet?
-Lejátsza az 1080p-s MKV-ket? Pörgetni lehet?
- USB-s HSPA modemet (Huawie E220) támogat?
-Az ethernet adminisztratív letiltása (ifconfig eth0 shutdown vagy mi) csökkenti a fogyasztását?
-Van bármiféle lehetőség linuxból lekapcsolni a boardot (és ezáltal nullázni a fogyasztását)?
-SD kártyáról Sambás megosztással mekkor sebességet lehet elérni (windows géppel férnék hozzá)
Válaszokat előre is köszi!!
J.
-
McSzaby
őstag
válasz wassermann #5509 üzenetére
A jó minőségű alatt mire gondoltok? Esetleg egy állandóan futó gép USB portja elég lehet? Hány ampert bir el egy átlagos USB 2.0? A keresőt azért nem használom, mert hátha vannak friss élmények.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
A kis gépből médialejátszó lesz és az lenne az elképzelés, hogy rá akarom kötni egy külső erősitőre a kis Pi-t. Ehhez szerintetek van szükségem egy usb-s hangkarira, vagy elegendő az a beépitett jack, ami benne van a Pi-ben?
-
peterk
senior tag
válasz V.Stryker #5506 üzenetére
Ugyanúgy, ahogy minden XBMC disztribúcióban: Ha a film amit beteszel a video források között már benne van (azaz oda másolod ami forrást már felvettél), akkor fájl módban egyszerűen tallózd ki, majd hozd fel a menüt (jobbklikk egérrel, vagy "menü" távirányítóval), és ott válaszd a "film információ"-t (MCE távnál van direkt "info" gomb is, az még egyszerűbb).
Ha a film még nincs a médiatárban, akkor ezután automatikusan rá fog keresni a filmre és leszed mindent, ha már benne van, akkor fel fog jönni egy ablak, ahol tudod frissíteni az infót, borítót, fanartot leszedni, stb.
[ Szerkesztve ]
Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!
-
V.Stryker
nagyúr
Raspbmc alatt,hogy lehet megcsinálni, hogy beteszek egy új filmet és hogy csak arra az egyre rámenve keressen borítót a neten hozzá és ne kelljen egy teljes médiatár frissítést elindítani?
-
-
hajbatee
csendes tag
"The Raspi plays 1080p video fine, it's the accompanying high-def audio it chokes on. Hardware decoding of DTS is available now but DTS Inc has not responded to the Raspi Foundation's approaches for licensing."
"
DTS was quick to respond :-)
Raspberry Pi hardware and OS combinations vary in efficiency, and this variance can prevent a consistent, quality experience. Currently, to enjoy high quality DTS audio, we suggest connecting an AV receiver with DTS support and using a software media player that supports HD audio bit streaming to pass through DTS Audio to the AV receiver. DTS will continue to watch the development of the Raspberry Pi project as it evolves."Akkor ezt kiveséztük.
Nem mi vagyunk a bénák. -
vzoltan
aktív tag
válasz hajbatee #5501 üzenetére
Nekem is igy van
RPI - hdmi - LG42LM620S tv - optika - logitech Z906
Transformers 3 3D 1080p 22gb - lanrol upnpvel macminirol
Magyar hang AC3 5.1 - szepen korbemegy a szobaban
Angol hang DTS 5.1 - nem megy korbe, felkonvertalt.Ugyan ez a film:
Macmini - optika - logitech z906
Transformers 3 3D 1080p 22gb - kozvetlenul macminirol
Magyar hang AC3 5.1 - szepen korbemegy a szobaban
Angol hang DTS 5.1 - szepen korbemegy a szobaban-------------
Rpi-n a dts 5.1 ugy megy ki az erositobe hogy elerhetove vallik az effect opcio
Tehat gombnyomasra valtoztathatom:3D (ekkor valamifele generalt 5.1 van)
4.1 (hatul is az elso sztereo szol)
2.1Rpi-n AC3 eseteben ez az opcio nem elerheto, csak a valodi 5.1
macminin mind2 esetben "csak" 5.1 van erositon semmi effektezesi opcio, tehat a DTS 5.1 is jol jon ki belole.
Szoval engem is erdekelne megoldas DTS 5.1-re rpi/raspbmc-vel
Koszi
[ Szerkesztve ]
-
hajbatee
csendes tag
Engem is nagyon érdekelne, hogyan lehetne DTS 5.1-et kicsikarni a raspbmc-vel futó RPi-ből, mivel nekem sehogyan nem sikerült eddig, pedig RPi->TV HDMI passtrough->Optikán hang a házimoziba kombináció egy Apple TV 2. gen. XBMC variációval működik. Ahogyan én utána olvastam nincsen DTS licensz erre a hardverre és csak sztereóban jön csak ki belőle.
Jelentkezzen az akinek megy a DTS passtrough bárhogyan az jelezze, hogy hogyan sikerült neki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen videókártyát?
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- Ryzen 5 / GTX 1060 / B450 M / 8GB / 250GB M2
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest