Hirdetés
-
5100 - 5001
48896 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-09-03 13:31 Téma összefoglaló
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
Igazán nem az összerakásról van szó, hanem csinál egy csomó olyan dolgot, amit egy normál DVD lejátszó vagy STB soha nem tesz pl.:
Lassan indul be. Ha nem lett jól leállítva, összeomolhat a kártya fájlrendszere. Néha belassul amikor thumbnail-eket tölt be. Ha nincs kikapcsolva akkor a RaspBMC még frissítgethet is...Ezek mind olyanok amik egy hétköznapi felhasználót simán összezavarnak és akkor jön a kétségbeesés - Jaj mit rontottam már el megint!
-
wmati
addikt
Szerintem ha rendesen össze rakod nem lehet gond
-
McSzaby
őstag
Minden a pi-n kívül. Illetve a tápellátása nincs még meg. Igazából a az USB DVD lejátszó és barátai azért nem jó, mert minél kisebb eszközre van szükség és főként ezért, illetve a fogyasztásáért gondoltam erre a kis szerkentyűre.

-
tamas1985
tag
ha mindet összeadsz akkor szerintem többre jön ki, bár ez attól is függ mid van otthon hozzá
-
wassermann
Topikgazda
(Ebben az esetben) használati értékre gyengébb a PI, mint egy egy USB-s, hálózatos DVD/BD lejátszó vagy egy médialejátszásra képes DVB-T (C) set top box.
-
McSzaby
őstag
Nincs semmi baja a FullHD-val. De ez egy barkácsgép, be- és kimenetekkel nem egy médialejátszó, szülőnek nem venném...
Hát én úgy gondoltam, hogy OpenElec alatt ugye az XBMC jön be. Hangot a Hdmi-n keresztül kapna tv-n és egy sima infra-s távlökővel irányítaná az xbmc-t. Ez tényleg annyira para?
Hálózatot meg nem tudom min kapná, lehet wifin, lehet kábelen, azt még nem döntöttem el. -
sanchomuzax
aktív tag
Nincs semmi baja a FullHD-val. De ez egy barkácsgép, be- és kimenetekkel nem egy médialejátszó, szülőnek nem venném...
Egyetértek Veled. Olyan, mintha egy otthon összeszerelhető középhullámú tranzisztoros rádiót akarna adni anyunak a lelkes rádióamatőr.
-
wassermann
Topikgazda
Sziasztok!
Ez a kis okosság mennyire hajlik a Full HD lejátszásra mondjuk Openelec alatt? Anyumnak kéne valami kis fogyasztású médialejátszó, amit olcsón kihozok és nem is lenne lényeges a FULLHD csak az itthoni szerveren mindenféle minőség előfordul és ugye Ő nem fogja azt nézegetni, hogy ez most tv-rip, vagy full hd csak nézni szeretné a filmet.

-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ez a kis okosság mennyire hajlik a Full HD lejátszásra mondjuk Openelec alatt? Anyumnak kéne valami kis fogyasztású médialejátszó, amit olcsón kihozok és nem is lenne lényeges a FULLHD csak az itthoni szerveren mindenféle minőség előfordul és ugye Ő nem fogja azt nézegetni, hogy ez most tv-rip, vagy full hd csak nézni szeretné a filmet.

-
Alien83
senior tag
Igen általában az írásra érdemes figyelni az olvasásá mindig gyorsabb, a vicc nekem az volt mikor a 6-7MB/s-es USB pendrive-nál a dupláját tudta, 14MB/s-el írt.

-
Alien83
senior tag
-
azbest
félisten
-
peter9228
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
Egyes csomagtelepítések után ezt kapom, és nem tudom, miért, illetve azt sem tudom, hogy okoz-e ez valami gondot:
insserv: warning: script 'K01zram' missing LSB tags and overrides
insserv: warning: script 'zram' missing LSB tags and overridesMivel rakható ez helyre?
-
GyéBen
tag
A SWAP fájl végleges törlése nekem sehogy se jön össze, minden reboot után újra él.
Talán ez a köztes megoldás fog segíteni (azaz nulla lesz a mérete):
$ sudo nano /etc/dphys-swapfile
CONF_SWAPSIZE=0Amiket kipróbáltam:
Elvileg ez a gyári hivatalos megoldás, amit az "fstab" is ír magában kommentelve:
$ sudo nano /etc/fstab
dphys-swapfile swapoffvagy (bár a "rm" már nem töröl semmit, mert nincsen semmi, de mégis újra használatban van reboot után a swap a "top" és munin szerint is kimutatható mértékben):
$ sudo chmod -x /etc/init.d/dphys-swapfile
$ sudo swapoff -a
$ sudo rm /var/swapvagy (de ennél nekem már nincs is "dphys-swapfile" menü, ami mellől ki kellene szedni a csillagot:
$ sudo apt-get install rcconf
$ sudo rcconfPróbáld ki ezt:
sudo dphys-swapfile swapoff
sudo dpkg --purge dphys-swapfile
sudo rm -rf /var/swap -
sanchomuzax
aktív tag
A SWAP fájl végleges törlése nekem sehogy se jön össze, minden reboot után újra él.
Talán ez a köztes megoldás fog segíteni (azaz nulla lesz a mérete):
$ sudo nano /etc/dphys-swapfile
CONF_SWAPSIZE=0Amiket kipróbáltam:
Elvileg ez a gyári hivatalos megoldás, amit az "fstab" is ír magában kommentelve:
$ sudo nano /etc/fstab
dphys-swapfile swapoffvagy (bár a "rm" már nem töröl semmit, mert nincsen semmi, de mégis újra használatban van reboot után a swap a "top" és munin szerint is kimutatható mértékben):
$ sudo chmod -x /etc/init.d/dphys-swapfile
$ sudo swapoff -a
$ sudo rm /var/swapvagy (de ennél nekem már nincs is "dphys-swapfile" menü, ami mellől ki kellene szedni a csillagot:
$ sudo apt-get install rcconf
$ sudo rcconf -
sanchomuzax
aktív tag
Közben az eee pc irányból kiindulva megtaláltam, igen, a "virtual" a kulcsszó. Az xorg.conf állítgatása lesz a megoldás, csak az ilyen műveleteket inkább otthon végzem majd el, hátha kifagyasztom a masinát távolról.
Alapban a /etc/X11/xorg.conf lenne a megfelelő konfig fájl, de RasPin más lesz. Találtam rá topikot, talán ez majd segít.Köszi a segítséget, tippeket, segíteni fog ez is.

-
futár
senior tag
Egy dolgot ne felejts el! Ezek az adathordozók nálunk a legdrágábabk a világon.

Ezek "csak" a jogdíjak
8. Kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák (például kártya hordozható
multimédia eszközhöz, CF, MMC, MS, Smart Media, SD, Mini SD, MicroSD, xD, Microdrive-típusú kártyák)
64 MB-ig 40 Ft/db128 MB-ig 80Ft/db
256 MB-ig 100 Ft/db
512 MB-ig 120 Ft/db
1 GB-ig 150Ft/db
2 GB-ig 300 Ft/db
4 GB-ig 500 Ft/db
8 GB-ig 800 Ft/db
12 GB-ig 1200Ft/db
16 GB-ig 1600 Ft/db
32 GB-ig 3200 Ft/db
32 GBfelett 3400Ft/dbDe itt a PH-n találhatsz olcsó kártyákat, amiket külföldről behoznak. 32GB-os 6-7k
-
wassermann
Topikgazda
Arra nem emlékszem, hogy mi ennek a képernyő üzemmódnak a neve...
Így rákeresni sem tudok.Nem vagyok benne biztos, mert a Win95-ös időkben volt, de talán "extended desktop"
-
sanchomuzax
aktív tag
Jó ötlet, réges rég én is dolgoztam így egy Windows-os gépen. Szerintem tisztán szoftver kérdése, mert a hardver biztos bírja.
Arra nem emlékszem, hogy mi ennek a képernyő üzemmódnak a neve...
Így rákeresni sem tudok. -
futár
senior tag
-
GyéBen
tag
-
futár
senior tag
Azért nem bírta, mert ment mellette egy webszerver is
Én meg elfejtettem.
Amúgy most 800 mhz-en letöltöttem egy kb. 400 megás videofájlt sebességkorlát nélkül, nem volt semmi baj. Le is játszható a fájl. És a szerver is megy mellette. Nem is gondoltam volna, hogy az a 100 mhz ilyen sokat számít.Tudna valaki linkelni egy full-spect a RPi-hez? Technikai paraméterekre gondoltam.
Köszi -
peter9228
aktív tag
Félreértettél, én arra gondolok az a gáz, hogy a normál 700MHz-en (ami már a szoftver miatt is 800) nem bírja hiba mentesen. De persze, ha neked most így jó OK.
Azért nem bírta, mert ment mellette egy webszerver is
Én meg elfejtettem.
Amúgy most 800 mhz-en letöltöttem egy kb. 400 megás videofájlt sebességkorlát nélkül, nem volt semmi baj. Le is játszható a fájl. És a szerver is megy mellette. Nem is gondoltam volna, hogy az a 100 mhz ilyen sokat számít. -
wassermann
Topikgazda
Félreértettél, én arra gondolok az a gáz, hogy a normál 700MHz-en (ami már a szoftver miatt is 800) nem bírja hiba mentesen. De persze, ha neked most így jó OK.
-
peter9228
aktív tag
250-en megy? Ez nem igazán megfelelő működés... - Valami nagy gáz lehet ott!
Miért? Ha 250-et állítok be, 250-el megy. Szerintem ezzel nincs semmi gond, ennek így kell lennie. Más beállítást még nem próbáltam, nem nagyon töltök le mostanában semmit.
-
wassermann
Topikgazda
Szerintetek hogyan lehetne megoldani azt, hogy a kompozit videó kimenet alacsony felbontása miatt ott hagynám alacsonyan, de közben crop-polva egy nagyobb felbontású asztalt lehessen kezelni vele?
Hasonló volt nekem az Asus Eee PC 901-en, ahol a 1024x600px kijelzőn lehetett kezelni egy 1024x768px kijelzőt is úgy, hogy közben az egér mozgásával mászott arrébb a kitakart részre a mutató. Így a natív felbontás megmaradt, de mindig volt egy kitakart rész a képből.
Így egy alacsony sorfelbontású kompozit monitor esetén is lehetne olvasható képet kapni, maximum nem látnék mindent egyszerre a képből, és a tényleg nagyobb ablakot kívánó szoftverek ablakait sem szétesve látnám.
Tudom, van VNC, de nekem a kompozit videó kimenetre kéne a fenti megoldás. Azaz mondjuk 540px széles részt látnák csak az 1024px széles képből, és egérrel mozdulva jönne be a hiányzó rész, közben kiúszva amásik oldalon a többi.
Van ilyen Debian alá?
Jó ötlet, réges rég én is dolgoztam így egy Windows-os gépen. Szerintem tisztán szoftver kérdése, mert a hardver biztos bírja.
-
sanchomuzax
aktív tag
Szerintetek hogyan lehetne megoldani azt, hogy a kompozit videó kimenet alacsony felbontása miatt ott hagynám alacsonyan, de közben crop-polva egy nagyobb felbontású asztalt lehessen kezelni vele?
Hasonló volt nekem az Asus Eee PC 901-en, ahol a 1024x600px kijelzőn lehetett kezelni egy 1024x768px kijelzőt is úgy, hogy közben az egér mozgásával mászott arrébb a kitakart részre a mutató. Így a natív felbontás megmaradt, de mindig volt egy kitakart rész a képből.
Így egy alacsony sorfelbontású kompozit monitor esetén is lehetne olvasható képet kapni, maximum nem látnék mindent egyszerre a képből, és a tényleg nagyobb ablakot kívánó szoftverek ablakait sem szétesve látnám.
Tudom, van VNC, de nekem a kompozit videó kimenetre kéne a fenti megoldás. Azaz mondjuk 540px széles részt látnák csak az 1024px széles képből, és egérrel mozdulva jönne be a hiányzó rész, közben kiúszva amásik oldalon a többi.
Van ilyen Debian alá?
-
wassermann
Topikgazda
A táppal nincs gond. 2A, 5V-ot stabilan adja. 7 portos, de 3-at használok csak. Azt akarom megoldani, hogy ezen a kábelen is adjon le 5V-ot, hogy ne kelljen 2 kábel a Pi-be.
A torrentnél nem tudom mennyire kell levenni, nem tesztelgettem. De megnézem, meddig stabil. Most 250/100-ra van levéve, így stabil.250-en megy? Ez nem igazán megfelelő működés... - Valami nagy gáz lehet ott!
-
peter9228
aktív tag
Erre a legjobb megoldás egy jobb minőségű táppal ellátott USB HUB. Fojntos, hogy a 0.5 A meglegyen portonként, vagyis egy 4 portos hubhoz kell egy 5V 2A-es táp. Ha márkás, akkor ez így is van. Egyébként a dili Kínaiak egy 10 portoshoz is 0.5A-es tápot adnak. (Tapasztalat)
Milyen sebességre kell levenni torrentnél? Csak torrent megy rajta?A táppal nincs gond. 2A, 5V-ot stabilan adja. 7 portos, de 3-at használok csak. Azt akarom megoldani, hogy ezen a kábelen is adjon le 5V-ot, hogy ne kelljen 2 kábel a Pi-be.
A torrentnél nem tudom mennyire kell levenni, nem tesztelgettem. De megnézem, meddig stabil. Most 250/100-ra van levéve, így stabil. -
futár
senior tag
HDD-t bírja. Csak aktív hub kell hozzá, vagy külső tápos HDD. Torrentre is használható, nekem kis tuninggal tökéletesen működik. Igaz a sebességet limitálni kell, hogy ne fagyjon le. De szerintem 1 ghz-re felhúzva már nem kell a limit.
A hubomat hogyan tudom átalakítani visszatáplálóssá? Úgy próbálkoztam, hogy az USB kábelét visszadugtam a hub-ba, hogy megtudjam, hova kéne az 5V-ot vezetni. (A tápcsatlakozónál már megvan) De sehol se mérek 5V-ot.
Erre a legjobb megoldás egy jobb minőségű táppal ellátott USB HUB. Fojntos, hogy a 0.5 A meglegyen portonként, vagyis egy 4 portos hubhoz kell egy 5V 2A-es táp. Ha márkás, akkor ez így is van. Egyébként a dili Kínaiak egy 10 portoshoz is 0.5A-es tápot adnak. (Tapasztalat)
Milyen sebességre kell levenni torrentnél? Csak torrent megy rajta? -
peter9228
aktív tag
HDD-t bírja. Csak aktív hub kell hozzá, vagy külső tápos HDD. Torrentre is használható, nekem kis tuninggal tökéletesen működik. Igaz a sebességet limitálni kell, hogy ne fagyjon le. De szerintem 1 ghz-re felhúzva már nem kell a limit.
A hubomat hogyan tudom átalakítani visszatáplálóssá? Úgy próbálkoztam, hogy az USB kábelét visszadugtam a hub-ba, hogy megtudjam, hova kéne az 5V-ot vezetni. (A tápcsatlakozónál már megvan) De sehol se mérek 5V-ot.
-
futár
senior tag
Nálam router-en lóg és egy másik, Windos-os gép megosztott könyvtárából játszik le: az 1080p és az 5.1-es hang szakadásmentesen megy, pedig még vissza is kell méreteznie SD-re és sztereóra, a hagyományos TV miatt.
Közben megnéztem másik gépen is, és ott tökéletesen ment a YouTube-os videó.
Ez alapfeszen, vagy húzva, hűtőbordákkal?
1 kérdés kipipálva, Köszi. Még annyit, hogy melyik verzió? A, vagy B? És még egy, HDD-t nem bírja? -
wassermann
Topikgazda
Üdv.
1-2 tapasztalatot várnék, mielőtt a vásárlás mellett döntök. RasBMC milyen felbontásban működik szaggatás mentesen?
Láttam egy YouTube-os videót, a srác majd el ájult, de a videói be-be szaggattak. Valakinek van tapasztalata GSM gateway-ként használva? Torrentre mennyire jó és elbírja a külső HDD-t? Gondolom inkább saját tápos, mintsem 2.5"-os legyen.
Köszi előre is!
Nálam router-en lóg és egy másik, Windos-os gép megosztott könyvtárából játszik le: az 1080p és az 5.1-es hang szakadásmentesen megy, pedig még vissza is kell méreteznie SD-re és sztereóra, a hagyományos TV miatt.
-
azbest
félisten
Kíváncsi leszek rá, hogy nekem sikerült -e tényleg. Már írják az oldalon, hogy ahol túlrendelés volt ott majd refundolnak

ja de hogy on is legyek: sajna 20adika után jön csak a kamera modulom a pi-hez, legalábbis ezt mondták. Gondolom kézzel dolgozzák fel a rendelést itt, így munkaidő után már nem ment át a nagykerhez. Viszont érdekes hogy a farnelnél megint készleten írják (700+), na majd kiderül.
No már a futárnál van a kamera modulom, 9581 huf lett a vég fdh.hu -n keresztül rendelve, gls futáros utánvéttel. 21-edikén valószínűleg meg is érkezik.
-
futár
senior tag
Üdv.
1-2 tapasztalatot várnék, mielőtt a vásárlás mellett döntök. RasBMC milyen felbontásban működik szaggatás mentesen?
Láttam egy YouTube-os videót, a srác majd el ájult, de a videói be-be szaggattak. Valakinek van tapasztalata GSM gateway-ként használva? Torrentre mennyire jó és elbírja a külső HDD-t? Gondolom inkább saját tápos, mintsem 2.5"-os legyen.
Köszi előre is!
-
Proci85
senior tag
Én nem próbáltam, de asszem lefelé is lehet állítani a dolgokat, illetve RC autóhoz a kisebbik PI pont az alacsonyabb fogyasztás miatt, talán jobb is!
Én 80-100Mhz-re levettem. Teljesen jól működött, de dúrva méréseim szerint nem fogyasztott számottevően kevesebbet.
Pár hét múlva lesz időm, majd megmérem mA-re pontosan a fogyasztását tipikusabb frekik esetén + megpróbálni kikapcsolni az ethernet és egyéb kimeneteket. Hátha segít valamit. -
wassermann
Topikgazda
Én nem próbáltam, de asszem lefelé is lehet állítani a dolgokat, illetve RC autóhoz a kisebbik PI pont az alacsonyabb fogyasztás miatt, talán jobb is!
-
peter9228
aktív tag
Ha van borda nyugodtan emelhetsz feszültséget 2-re vagy 3-ra, úgy valószínűleg simán viszi az 1000MHz-et, ha a RAM-nak is emelsz, pl.: over_voltage_sdram=1-et, az is elmegy 500MHz-en, ami sokat dob az egész rendszeren
Tudom, de médialejátszónak nem használom, csak torrentre. Ehhez meg egyenlőre elég. Meg RC autót akarok építeni, ahhoz meg inkább lejjebb kéne venni, hogy minél kevesebb legyen a fogyasztás.
-
wassermann
Topikgazda
Ha van borda nyugodtan emelhetsz feszültséget 2-re vagy 3-ra, úgy valószínűleg simán viszi az 1000MHz-et, ha a RAM-nak is emelsz, pl.: over_voltage_sdram=1-et, az is elmegy 500MHz-en, ami sokat dob az egész rendszeren
-
peter9228
aktív tag
Úgy néz ki, megoldódott a torrent problémám. Kicsit tuningoltam, 800 mhz-re (megjött a hűtőbordám). Így lejátszható a fájl amit letölt, és eddig működik is rendesen.
-
peter9228
aktív tag
Nem valószínű, hogy ez fix záridővel készült volna. Képről képre csomót változnak a fényviszonyok. /jönnek mennek a felhők, kisüt a nap, kiderül az ég, ..../ Napnyugta után is látszódik, hogy küzd az automata a gyorsan csökkenő fénnyel. Ugrál fel-le a fényerő.
Csináltam már rengeteg timelapse videót, fix záridőt max szobában, vagy éjszaka használtam. Az autó fénymérő, és egy Deflicker szűrő szépen kisimítja a videót. Fix záridőnél 10 s alatt elmászhat a fényerő teljesen, és dobhatod a kukába a kiégett / bebukott képeket.
Na, ezt nem tudtam. Én még csak életemben egyszer csináltam time lapse-t. Azt is manuálisan, fejben számolva a másodperceket nyomogattam a gombot
. Nincsen sajnos önkioldó a gépemhez
. Most tervben van egy dslr, majd azzal 
-
Drótszamár
őstag
Nem valószínű, hogy ez fix záridővel készült volna. Képről képre csomót változnak a fényviszonyok. /jönnek mennek a felhők, kisüt a nap, kiderül az ég, ..../ Napnyugta után is látszódik, hogy küzd az automata a gyorsan csökkenő fénnyel. Ugrál fel-le a fényerő.
Csináltam már rengeteg timelapse videót, fix záridőt max szobában, vagy éjszaka használtam. Az autó fénymérő, és egy Deflicker szűrő szépen kisimítja a videót. Fix záridőnél 10 s alatt elmászhat a fényerő teljesen, és dobhatod a kukába a kiégett / bebukott képeket.
-
peter9228
aktív tag
Észak felé bemelyik újabb webcam tud ennyit. Ja és tudhatna hosszú záridőt, hogy éjszaka is legyen képe.
Annyival persze jobb mint az usb-s kamerák, hogy működik
Ez is valami ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De egy time lapse-nél nem automata módot használunk, hanem fix záridőt, hogy ne legyen minden képkocka eltérő. Szerintem csak ezért sötét a kép éjszaka.
-
Drótszamár
őstag
Egész jó a RasPi kamera képe:
https://www.youtube.com/watch?v=kBGb0WcGlxQÉszak felé bemelyik újabb webcam tud ennyit. Ja és tudhatna hosszú záridőt, hogy éjszaka is legyen képe.
Annyival persze jobb mint az usb-s kamerák, hogy működik
Ez is valami ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sanchomuzax
aktív tag
Egész jó a RasPi kamera képe:
https://www.youtube.com/watch?v=kBGb0WcGlxQ -
azbest
félisten
A Deal Extreme akció pillanatok alatt kifutott. Reggel néztem, és míg nézegettem a termékeket, két esetben is a rendelésre már kifutott. 800 termékre van 40000+ a készleten, és van, amiből kevesebb, és van amiből több. Így a jobb cuccok hamar elfogytak. Két dolgot találtam, amit volt még és érdekelt és elkaptam időben.

Kíváncsi leszek rá, hogy nekem sikerült -e tényleg. Már írják az oldalon, hogy ahol túlrendelés volt ott majd refundolnak

ja de hogy on is legyek: sajna 20adika után jön csak a kamera modulom a pi-hez, legalábbis ezt mondták. Gondolom kézzel dolgozzák fel a rendelést itt, így munkaidő után már nem ment át a nagykerhez. Viszont érdekes hogy a farnelnél megint készleten írják (700+), na majd kiderül.
-
sanchomuzax
aktív tag
A Deal Extreme akció pillanatok alatt kifutott. Reggel néztem, és míg nézegettem a termékeket, két esetben is a rendelésre már kifutott. 800 termékre van 40000+ a készleten, és van, amiből kevesebb, és van amiből több. Így a jobb cuccok hamar elfogytak. Két dolgot találtam, amit volt még és érdekelt és elkaptam időben.

-
Pulsar
veterán
ja, már 32 dodó megint

-
ivjoe
tag
-
azbest
félisten
A normál ára ennek sem ennyi, hanem a duplája. Csak valami nagy akciózás van, korlátozott számban. A magyar ár feléért simán kapni eredetit. Majd mesélek, ha megérkezett

-
Proci85
senior tag
-
azbest
félisten
A tajvani egy eredeti Sandisk, szintén 10év garival. Persze kérdés, hogy emlékszik-e majd rá az ember, ha néhány év múlva elromlik...

Az hogy gyorsaságban, van-e különbség nem tudom, ki kellene mérnie valakinek azt a kártyát is. A Sandisk a pici fájlok olvasásánál és írásánál is "hasít", ami az operációs rendszer miatt lényegesebb, mint a nagy fájlok (videók) folyamatos olvasása.
Ez nem gyenge, deal extremen kiárusítás: 15.75-ért 32GB-os változat. [link]

-
sanchomuzax
aktív tag
Biztosan meg lehet hosszabbítani, de lehet, hogy romlik a minőség vagy nem is működik sokkal hosszabb kábellel.
Pont ma gondoltam rá, hogy mikor jelenik már meg. Erre itt van
Kéne is a projektemhez. Az ára egy kicsit borsosnak tűnik (a szállítással együtt). Majd megvárok egy tesztet, amiben összehasonlítják pár hasonló árú webkamerával.Persze, tóldani ezt nem nagyon érdemes, ez nem egy USB kamera.
A képe a videók alapján jónak tűnik. Ha megfelelő a véghtelen fókusz. Ergo közelre nem sokat látni vele.
-
GyéBen
tag
Egy gondom van vele, hogy iszonyat rövid a kábele.

Elméletileg meg lehet toldani, ha van az embernek megfelelő kábele, viszont JamesH szerint úgyis max. 30cm-et lehet elérni.
-
azbest
félisten
Biztosan meg lehet hosszabbítani, de lehet, hogy romlik a minőség vagy nem is működik sokkal hosszabb kábellel.
Kéne is a projektemhez. Az ára egy kicsit borsosnak tűnik (a szállítással együtt). Majd megvárok egy tesztet, amiben összehasonlítják pár hasonló árú webkamerával.elvileg rendeltem egyet, de attól tartok túl későn és csak holnap dolgozzák fel a magyar viszonteladónál.. akkor viszont most lemaradok róla, mert már 0 db van a farnelnél. A vége futárrral bruttó 9600 körül lenne.
-
peter9228
aktív tag
Kéne is a projektemhez. Az ára egy kicsit borsosnak tűnik (a szállítással együtt). Majd megvárok egy tesztet, amiben összehasonlítják pár hasonló árú webkamerával. -
tamas1985
tag
Egy gondom van vele, hogy iszonyat rövid a kábele.

Laikusként nekem is ez jutott eszembe vagy lehet ezt valahogy toldni?
-
azbest
félisten
-
törölt tag
Az USB hangkártya tudja ezt...

Rendben, akkor csak VIDEO RCA porttal is megelégszem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sanchomuzax
aktív tag
-
törölt tag
Megérkezett a várva várt Rpi kamera modul
A leírás szerint egész kényelmesen kezelhető parancssorból. Kíváncsi leszek Magyarországon mennyiért lehet majd beszerezni.Én kamera helyett egy rca-bemenetnek örülnék inkább, lehetőleg hanggal együtt.
Szerk.: Van megoldás! Veszek egy kamera modult a TV elé teszem, és felveszem vele az adást..

-
sanchomuzax
aktív tag
A leírás szerint egész kényelmesen kezelhető parancssorból. Kíváncsi leszek Magyarországon mennyiért lehet majd beszerezni.Egy gondom van vele, hogy iszonyat rövid a kábele.

-
Proci85
senior tag
A leírás szerint egész kényelmesen kezelhető parancssorból. Kíváncsi leszek Magyarországon mennyiért lehet majd beszerezni. -
GyéBen
tag
A boot könyvtár tartalmát (itt van a kernel, start.elf, stb.), a lib/modules könyvtár tartalmát (vagyis a kernel modulokat), illetve az opt/vc könyvtár tartalmát (Videocore-os cuccok).
-
Proci85
senior tag
Raspberry Pi Kernel 3.8.12+
Get RPI-UPDATE: https://github.com/Hexxeh/rpi-update/
The Command: sudo rpi-update next
Ez mit frissít? A sima linux kernelt amit az apt-gettel is simán frissíthetek vagy az Rpi-ben van egy alacsonyabb szintű rendszer, nevezzük "BIOS"-nak amit ezzel frissíteni lehet?
-
szalay_1
csendes tag
-
sanchomuzax
aktív tag
Raspberry Pi Kernel 3.8.12+
Get RPI-UPDATE: https://github.com/Hexxeh/rpi-update/
The Command: sudo rpi-update next
-
sanchomuzax
aktív tag
A Farnel a britt sony gyárban gyártat (made in uk), vannak is a raspberrypi.org-on képes riportok. Az RS pedig kínában valakivel. Ritkán előfordul, hogy a Farnel is kínait árul, ha nem tudják kielégíteni a keresletet.
Az RS-es minőségbiztosításával kapcsolatban vannak kétségeim. Apró ón golyócskák borítottak minden pici rést, ahová csak be tudtak jutni. Ezen kívül lefagy, ha hozzáérek a felragasztott bordára, lehet forrasztási hibás. Másrészt a nem beültetett tüskesorokat is beöntötték ónnal, így aki azokat is szeretné használni sokkal nehezebben tudja beforrasztani, mint a britt változaton, ahol ezek üresen vannak hagyva. Ha jól tudom 3-4 helyen gyártják a pí-t, ebből egy a farnel/sony, egy pedig a csak kínában árulható piros nyákos. Nem az a baj az RS-sel, hogy kínában gyártat, mert a legelső pi-t is ott gyártották, csak akkor komolyabban vették a minőségbiztosítást.

Arra kíváncsi lennék, ha megtalálod. A hálózat nélküli a modell esélyesebb, az valamivel olcsóbb, de szerintem az is nettó rá lehetett, amire rámegy az adó és a posta.
Ezt jó tudni, jegyzem, köszi!
-
azbest
félisten
A Farnel a britt sony gyárban gyártat (made in uk), vannak is a raspberrypi.org-on képes riportok. Az RS pedig kínában valakivel. Ritkán előfordul, hogy a Farnel is kínait árul, ha nem tudják kielégíteni a keresletet.
Az RS-es minőségbiztosításával kapcsolatban vannak kétségeim. Apró ón golyócskák borítottak minden pici rést, ahová csak be tudtak jutni. Ezen kívül lefagy, ha hozzáérek a felragasztott bordára, lehet forrasztási hibás. Másrészt a nem beültetett tüskesorokat is beöntötték ónnal, így aki azokat is szeretné használni sokkal nehezebben tudja beforrasztani, mint a britt változaton, ahol ezek üresen vannak hagyva. Ha jól tudom 3-4 helyen gyártják a pí-t, ebből egy a farnel/sony, egy pedig a csak kínában árulható piros nyákos. Nem az a baj az RS-sel, hogy kínában gyártat, mert a legelső pi-t is ott gyártották, csak akkor komolyabban vették a minőségbiztosítást.

Arra kíváncsi lennék, ha megtalálod. A hálózat nélküli a modell esélyesebb, az valamivel olcsóbb, de szerintem az is nettó rá lehetett, amire rámegy az adó és a posta.
-
lugosi
MODERÁTOR
Lehet hogy elnéztem valamit, én 7500 ft-os árat láttam valahol.
-
ivjoe
tag
Az RS és aFarnell nem teljesen ugyan azt árulják, van köztük minőségbeli különbség? o.O
-
azbest
félisten
Mivel a nettó ára 35 usd, erre jön az adó, meg a szállítás, akkor már a vége 11-13 eft körül van egyedi rendeléskor. A farnel és rs components árai is hasonlók, talán az utóbbi kevesebb, de silányabb minőségű a készülék.
-
wassermann
Topikgazda
Ja a típus lemaradt: SDSDQU-016G-U46A
-
wassermann
Topikgazda
A tajvani egy eredeti Sandisk, szintén 10év garival. Persze kérdés, hogy emlékszik-e majd rá az ember, ha néhány év múlva elromlik...

Az hogy gyorsaságban, van-e különbség nem tudom, ki kellene mérnie valakinek azt a kártyát is. A Sandisk a pici fájlok olvasásánál és írásánál is "hasít", ami az operációs rendszer miatt lényegesebb, mint a nagy fájlok (videók) folyamatos olvasása.
-
wassermann
Topikgazda
-
lugosi
MODERÁTOR
Ennel a konkret taiwani eladonal, valami high-tech rendsyzer lehet, mert amikor ajanlott kuldemeny jott tole, akkor rendeles utan egy oraval mar nyomkovetheto volt. A csomagolas is komoly benyomast kelt, automatizalt rendszere lehet.
A falusi postaval nekem is volt bajom, de a szegediekkel eddig teljesen jo tasztalatom van. Valoszinuleg teruletenkent valtozo, a hely vezetesen mulik.
Taiwanról rendelitek a Pi-t? Mennyire jön ki?
-
azbest
félisten
Ennel a konkret taiwani eladonal, valami high-tech rendsyzer lehet, mert amikor ajanlott kuldemeny jott tole, akkor rendeles utan egy oraval mar nyomkovetheto volt. A csomagolas is komoly benyomast kelt, automatizalt rendszere lehet.
A falusi postaval nekem is volt bajom, de a szegediekkel eddig teljesen jo tasztalatom van. Valoszinuleg teruletenkent valtozo, a hely vezetesen mulik.
-
peter9228
aktív tag
Kössz Azbest a hírt a hiper-gyors SD-kártyáról! - bár a normál borítékos feladás miatt kicsit aggódtam, nem kellett volna, mert 7 munkanap alatt nekem is megjött.
Ezeket nem a Magyar Posta kézbesíti, miután ideértek? Hogyhogy nem nyúlják le? Én 7 munkanapja várok egy Magyarországról érkező levelet, már egyre gyanúsabb, hogy valamelyik ott dolgozónak megtetszett a tartalma. Magyar Posta, imádlak!

-
wassermann
Topikgazda
Kössz Azbest a hírt a hiper-gyors SD-kártyáról! - bár a normál borítékos feladás miatt kicsit aggódtam, nem kellett volna, mert 7 munkanap alatt nekem is megjött.
-
sanchomuzax
aktív tag
Hiába részletes, ha egyszer semmit sem ér...
Pl.: a Bodhi-t meg a RaspBMC-t ki sem próbálták, de a normális driverekkel nem rendelkező Androidot bezzeg igen. Risc OS-nál belekeverték (de minek?
) a closed-source, fizetős 6-os verziót, mikor a Pi-re csak az ingyenes 5.19 érhető el. A gyerekekről szóló rész nem a programozásról, meg az oktató szoftverekről szólt, nem is Minecraft: Pi editionből tettek be képet... soroljam még?Ennyire nem ismerem a rendszereket, de így annak tükrében, amit írtok, ez tényleg inkább egy techbulvár cikk.
-
Proci85
senior tag
Pl.: a Bodhi-t meg a RaspBMC-t ki sem próbálták, de a normális driverekkel nem rendelkező Androidot bezzeg igen. Risc OS-nál belekeverték (de minek?
) a closed-source, fizetős 6-os verziót, mikor a Pi-re csak az ingyenes 5.19 érhető el. A gyerekekről szóló rész nem a programozásról, meg az oktató szoftverekről szólt, nem is Minecraft: Pi editionből tettek be képet... soroljam még?Na igen, inkább egy hatás (olvasó) vadász szubjektív teszt, aminek a végeredményét már előre tudták. Természetesen a Raspbian méltán lehet első helyen, hisz a Debian alapja miatt szénné hackelheted, de lett volna még ott tesztelni való. Egyre több OS érhető el Pi-re.
-
vargalex
félisten
) a closed-source, fizetős 6-os verziót, mikor a Pi-re csak az ingyenes 5.19 érhető el. A gyerekekről szóló rész nem a programozásról, meg az oktató szoftverekről szólt, nem is Minecraft: Pi editionből tettek be képet... soroljam még?Valóban érdekes egy teszt. Az Arch linux-ot pl. éppen azért húzzák le a telepítés, default software és Media playback pontokban, ami teljesen ellentétes az Arch alap filozófiájával. Mert mi is az Arch linux:
Inkább hagyták volna ki az összehasonlításból. Mondom ezt úgy, hogy a Raspberry Pi-n nem Arch Linux-ot használok, de a kis NAS-omon (GoFlex Net) azt.
-
GyéBen
tag
Részletes tesztben vizsgálta a Techradar, melyik a legjobb operációs rendszer a Raspberry Pi-ra:
SPOILER!
Raspbian - 5/5
Risc OS - 4/5
Plan 9 - 2/5
Android - 2/5
Arch - 3/5Hiába részletes, ha egyszer semmit sem ér...
) a closed-source, fizetős 6-os verziót, mikor a Pi-re csak az ingyenes 5.19 érhető el. A gyerekekről szóló rész nem a programozásról, meg az oktató szoftverekről szólt, nem is Minecraft: Pi editionből tettek be képet... soroljam még? -
sanchomuzax
aktív tag
Részletes tesztben vizsgálta a Techradar, melyik a legjobb operációs rendszer a Raspberry Pi-ra:
SPOILER!
Raspbian - 5/5
Risc OS - 4/5
Plan 9 - 2/5
Android - 2/5
Arch - 3/5 -
sanchomuzax
aktív tag
-
azbest
félisten
Miért a Soft-float Debian “wheezy” ajánlott, és nem a Raspbian “wheezy” változat? Több helyen is ezt látom, mondjuk emiatt én is a Soft-float verziót tettem fel.
http://www.raspberrypi.org/downloadsA hivatalos, linkelt oldalon ki van emelve hogy a normál Raspbian “wheezy” (ez a hard-fp) az ajánlott.
-
sanchomuzax
aktív tag
Miért a Soft-float Debian “wheezy” ajánlott, és nem a Raspbian “wheezy” változat? Több helyen is ezt látom, mondjuk emiatt én is a Soft-float verziót tettem fel.
http://www.raspberrypi.org/downloads -
szepi70
csendes tag
az it9135 tunereknél régebben a
/etc/modules -ban lehetett megadni paraméterként a driver mellett, hogy használjon -e hardveres pid filert vagy a teljes mux-ot adja át a tuner. [link]Az af9015-nél nem tudom, hogy ezt lehet-e így állítgarni, vagy a használt program képes vezérelni (az újabb tvheadend-ben megjelent olyan opció, hogy a teljes muxot vegye-e át).
thx
-
sanchomuzax
aktív tag
Köszönöm a tuner válaszokat!

-
azbest
félisten
az it9135 tunereknél régebben a
/etc/modules -ban lehetett megadni paraméterként a driver mellett, hogy használjon -e hardveres pid filert vagy a teljes mux-ot adja át a tuner. [link]Az af9015-nél nem tudom, hogy ezt lehet-e így állítgarni, vagy a használt program képes vezérelni (az újabb tvheadend-ben megjelent olyan opció, hogy a teljes muxot vegye-e át).
-
szepi70
csendes tag
A digitális adást relative könnyen kezeli a pi is. Pár megabites csak egy csatorna, a teljes mux is csak 25Mbps körüli. Három tunerrel is működőképes. Nekem DVB-T van. Analóg adáshoz viszont olyan usb tunerre van szükség, ami hardveresen képes tömöríteni az adást (és linux alatt is jól támogatott). Ismerős WinTV-HVR-1900 tunert üzemel be raspi-vel. A dvb-c megy vele, ezt már tesztelte.
Egy fontos tapasztalat derült ki a beüzemelése kapcsán: ha a dvb vételkor continuity error-okat dobálnak a programok (pl a tvheadend), akkor arra megoldás lehet a pid filter bekapcsolása. Ez limitálja hogy egyszerre hány különböző, de egy frekvencián lévő adást lehet nézni egy tunerről (azért 2-3 ment az esetemben). Valószínűleg a teljes mux 25Mbit egyben a némileg szerencsétlen smsc usb hub miatt túl nagy késéssel ér át és ez okozza egyébként a hibát némelyik tunernél.
Az analóg vételt hardveres mpeg2 tömörítéssel még most próbálja, mert egyszerre nem lehet használni a digitális és az analóg részét a tunernek, ezért újra kellett fordítania a kernelt a dvb letiltásával, hogy biztosan az analógot akarja használni a tvheadend szerver. Mondjuk ezt jogosultságkezeléssel is meg lehetne oldani szerintem.
Valamikor a közeljövőben csinálok képeket és ledokumentálom a set-top-boxomat, csak még a végleges raspbmc-t nem üzemeltem be. Az rc5-ösre építettem eddig, de javított néhány problémát az újabb.
Egy fontos tapasztalat derült ki a beüzemelése kapcsán: ha a dvb vételkor continuity error-okat dobálnak a programok (pl a tvheadend), akkor arra megoldás lehet a pid filter bekapcsolása
bocs,de ezt hogyan tudnám kipróbálni, hol állítható be ? kösz
-
lugosi
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
-
5100 - 5001
48896 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Energiaital topic
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LEGO klub
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- GAMER PC! Intel i7-14700 / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- 27% - HEIGAOLA MiniPC - / 10.1" Érintőképernyő! Intel J4125 / 8GB RAM /128GB SSD
- Gamer Gép - MSI H610, Intel I5 13600, 16GB DDR4, RTX 3070 Ti, 1TB M.2 SSD, 750W 80+ Gold
- Asztali PC i7 6700 1650 16GB DDR4 512GB SSD
- HP Elite Mini 600 G9 PC! i5-12500T / 32GB DDR5 4800MHz / 512GB NVMe
- ÚJ HP All in One 24-cr1234na PC - 24"FHD IPS - Ultra 5 125U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 650 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Microsoft Surface Pro 6 i7-8650U 16GB 512 1év garancia
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 Ryzen 7 / 32GB RAM / 512 SSD Garancia
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hálózatot meg nem tudom min kapná, lehet wifin, lehet kábelen, azt még nem döntöttem el.

Alapban a /etc/X11/xorg.conf lenne a megfelelő konfig fájl, de RasPin más lesz. 

Amúgy most 800 mhz-en letöltöttem egy kb. 400 megás videofájlt sebességkorlát nélkül, nem volt semmi baj. Le is játszható a fájl. És a szerver is megy mellette. Nem is gondoltam volna, hogy az a 100 mhz ilyen sokat számít.
. Nincsen sajnos önkioldó a gépemhez
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)