- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
A pi csak sd-ről tud bootolni, szóval anélkül a pendriveről sem megy. Próbálj meg egy kártya teljes újraírásos törlést (linux alól dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M ). Az újabb pi-k kényesebbek a kártyákra, mint a régiek szerintem. Persze tényleg lehet, hogy tönkrement.
Lehet kapni kétoldalú hővezető ragasztót. Ebay-en "thermal adhesive tape" -re keresve akár. Itthon is kapni, de drágán láttam [link].
-
Osiris
őstag
válasz
lord.lakli #7396 üzenetére
2 hétig ment ezzel az sd-vel és ugyanaz az sd most is megy a régi 256MB-os rpi-mmel. Illetve a rendszer nem is az sd-n van, arról csak bootol és a HDD-n van minden. Sajnos most sd nélkül sem próbálkozik semmivel, nincs semmi életjel, csak a piros led. Ebből csere lesz. Csak azt sajnálom, hogy a hűtőbordáknak így annyi, mert nincs hozzájuk újabb adag hővezető kétoldalú ragasztóm (régi zalmann vga ram sünik). Lehet valahol ilyen hűtőborda ragasztót venni?
-
azbest
félisten
válasz
peter9228 #7395 üzenetére
Ó, a pivel is meg lehet ezt oldani.
- mikorfon beüzemelése
- program rögzítsen hangot és érzékelje ha bizonyos hangosság feletti jelet kap, majd némi késleltetéssel állítsa le a felvételt..
- észlelés után a hang két legnagyobb amplitúdójú részét keresse meg (threshold)
- számolja ki az időeltérésből a sebességet
- írja ki kijelzőre
- persze akkor már legyen pár gomb is, amivel indítani/leállítani lehet a mérést vagy korábbi eredményeket visszanézni az lcd-n.Szólj ,ha kihívásra van szükséged
Egy egyszerű példa [link]
-
peter9228
aktív tag
De az kevésbé kihívás, és nincs köze a Pi-hez.
A fólia meg nem lyukas lesz, át fogja szakítani. Ha kell akkor kb. 1-2 nyíl vastagságúra hagyom, úgy biztos a szakadás.wassermann
Köszönöm, ezzel most lehet megmentetted a Pi-m életét, erre nem is gondoltam.
Majd valami védelmet akkor beiktatok.
-
Osiris
őstag
Ma leállítottam a pi-met raspbmc-ben a gép kikapcsolása gombbal (felületről), mert némi áramtalanításra volt szükség. Visszakapcsolni már nem sikerült, azóta, ha bedugom csak egy piros led világít és nem kel életre. Gondolom ez azt jelenti, hogy vihetem vissza garanciáztatni, vagy esetleg van még valami módja az életre keltésének?
-
azbest
félisten
válasz
peter9228 #7389 üzenetére
attól hogy lyukas a fólia még vezeti az áramot
Fóliával inkább tűnik megvalósíthatónak olyasmi, hogy két nagyon közel lévő réteg és amikor áthalad, akkor összezáródik az átszakadás közben. Ilyenből kettő. Valami fotodetektoros vagy ultragangos megoldás lehet biztosabb és újrafelhasználhatóbb lenne.
-
Proci85
senior tag
válasz
wassermann #7390 üzenetére
Érdemes és lehet is védeni. Zener, varisztor, le/felhúzó ellenállás GPIO-ra.
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #7388 üzenetére
Nem konkrétan azt fogom csinálni, csak az elméleti része érdekelt. Nyílvessző sebességét akarom lemérni. Alufólia lesz két helyen, amiken áthalad a vessző. Ezek a gpio-ra lesznek csatlakoztatva, így meg tudom mérni, hogy mennyi idő telik el az első és a második átszakítása között. Elvileg. Gyakorlatilag nem lesz ilyen egyszerű, kíváncsi leszek mennyire precízre tudom megírni a programot. Sok reményt nem is fűzök hozzá, de kísérletezgetni jó lesz.
-
peter9228
aktív tag
Elvileg ezzel azt is tudnám érzékelni, ha gomb helyett összeérintem/elválasztom a két vezetéket?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok ,
Tudom,hogy nem ez a hirdetés helye, de egyébként nem keresné itt a PH-n a kutya se.
Szóval van eladóban egy 16x2 LCD kijelzőm, i2C illesztővel, kék háttérvilágításos. Egyszer dugtam rá kipróbálás céljából, aztán soha többet. Ha valakinek kéne, akkor írjon rám.
Továbbá van még egy sose használt ultrahangos érzékelőm is:
-
Kroni1
veterán
válasz
Mezga Aladár #7382 üzenetére
Ahaa, nem is tudtam h ennek 100-as a karija, ez eszembe sem jutott..
Amugy feltettem a Transmissiont, elvileg engedélyezve is van, de nem tudok belépni. Ugye a 9091 porton kéne lennie, ezt kéne beirnom az ip cím mögé amit a router kioszt a RPI felé, nem?! Vagy valamit rosszul csinálok?!
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7377 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik, köszi! Samba másolásnál mekorra sebességekre lehet számítani?! A CPU gondolom rendesen visszafog, de azért a 10-15MB/s-et eléri?
-
albinolynx
senior tag
Még nem értem a topik végére, viszont szeretnék normális tápot rendelni a készülékhez.
Létezik olyan kivitelben, ami konkrétan csak nyák? Egy dobozba raknám az RPI-val.
Hasonló, de ami nem igényel külön dugasztápot: [link]USB hack, vagy valami okosság arra vonatkozóan, hogy az usb-k 500mA-t képesek legyen szolgáltatni?
Van ilyen egyáltalán? 2011, 12 modellem van (2db M3 rögzítőfurat a nyákon)Köszönöm!
-
Root Banane
tag
válasz
Cyber_Bird #7377 üzenetére
Köszönöm!
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Root Banane #7375 üzenetére
Openelec pl ilyen rendszer. XBMC-be pluginkent fel lehet ra tenni a transmissiont, ami bar nem tokeletes teljesitmeny, de a fentebb irt kovetelmenyekett tudja.
Mindkettotoknek. Tud Samba megosztast, amit a windows gond nelkul lat, igy azt tudod masolni. Tabletek kozul androidosak kezelni szoktak a sambat, igy szerintem azzal sincs gond.
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7374 üzenetére
Hát ezt nem is tudtam, hogy ennyi mindent tud ez a kis okosság, eddig csak HTPC volt nálam, de akkor lehet h én is innen fogom futtatni a torrenteket is..
Lehet hülyes kérdés, de a rákötött USB HDD-t gondolom akkor windows alatt is elérhetem hálózatból ugy mint egy NAS-t, ugye?
-
Root Banane
tag
válasz
Cyber_Bird #7374 üzenetére
Köszi!
És a lehet olyan renszert rárakni amivel tudok torrentezni és filmet lejátszani is? Természetesen nem egyszerre.És még valami: Tabletről is el tudom érni a PI-n tárolt fájlokat?
És a letöltött torrenteket hálózaton itt is át tudom másolni? -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Root Banane #7373 üzenetére
1. Igen
2. Igen
3. Igen, van hozza tutorial, hogy mivel lehet megoldani
4. Igen, vannak. -
Root Banane
tag
Sziasztok!
Lenne egy pár kérdésem:1. Ilyen szerkezetet szeretnék beszerezni, a cél a teljesen hangmentes torrent.
Amit szeretnék:- 2MB/s letöltési sebesség (Egyszerre max 2 torrent)
- Seed 15-20 torrent esetében.
Erre alkalmas?2. Ezen felűl médialejátszónak és zene szervernek is használnám. Az MKV-s filmeket lejátssza? (1080p)
3. Arra alkalmas-e a ketyere, hogy egy pendriveot vagy külső HDD-t intermeten keresztűl elérjem más eszközről? Mint egy NAS esetében.
4. Ha veszek egy USB-sata átalakítót rátudok dugni Sata HDD-t?
+1. Linux tudásom elég szegényes, szinte nulla. Vannak ilyen szájbarágós tutorialok?
Köszönöm!
-
Kroni1
veterán
Az milyen hibára utalhat, ha Openelec alatt nézek filmet és egy idő után (volt hogy csak a 2 órás film vége felé) elmegy a hang, majd megfagy a kép és csak az áramtalanítás segit?
Volt valaki másnak is ilyen tapasztalata?
Több 720p vagy 1080p mkv filmemmel is előfordult, tuningolva nincs a RPi, a legujabb 3.95.2 beta van fent, egy Nokia 1200mA telótöltőről megy, nincs bedugva semmi csak a CL10 Kingston SDHC karim és egy Logitech wireless egér+bill vevője.
-
sonar
addikt
Most találtam:chameleonpi
retro számítógép- és konzol-emulátorok egy gépen
A ChameleonPi egy több mint 15 retro számítógépet és játékkonzolt emuláló Debian alapú operációs rendszer, amin egy Python felület fogja össze, és teszi elérhetővé az ősi épek egyszerű indítását -
csimpas
tag
vc1 kódolású bluraynél, ha nincs meg a vc1 licence, akkor csak hang van, kép nincs.
-
-
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm a fórumtársnak a kiigazítást. Én nem mentem bele ennyire.
De hogy megnyugtassalak. Én már egy éve használom a Pi-t médialejátszóként, úgy hogy naponta több órát nézünk filmet és igazából semmivel nem volt gond, soha. Na jó, egyetlen filmnél csak hang volt, de az valami ezer éves film ezer éves rippje, ami szimplán lehet elb@szott. De hangsúlyozom, hogy nagyon sok száz filmből egyetlen egyről van szó.... full hd-ban az Avatar 22 gigás mkv-ja se akadály, nem fossa össze magát beletekeréskor se.
-
azbest
félisten
Ahogy írtam a BD az háromféle tömörítésű is lehet, de a legelterjedtebb az mpeg4 (h264), azt alapból támogatja, a licenszekkel mindegyik videó fajtát. A nagyon nagy sávszélességűeknél lehet problémázik, de a netes ripek gondolom könnyebben mennek. A hang kapcsán könnyebben lehet probléma, mert arra nincs licensz jogi okokból, ezért a cpu izzad vele. Ahogy gyorsan körbenéztem a neten, valószínűleg a direkt lemezről játszás kifejezetten problémásabb, mert a kódolt lemez kezelése plusz cpu erőt kíván. Saját tapasztalatom nincs vele.
-
azbest
félisten
válasz
V.Stryker #7357 üzenetére
"Mondjuk én a két licenszet megvettem, full hd-nál azért gondolom számít."
Csak ha mpeg2 vagy vc-1 tömörítésű filmet nézel. A dvd például mpeg2-es, a blu-ray pedig mpeg2 / vc-1 / mpeg4 (h264) is lehet. Többségében azért mpeg4 jellemző, ezt pedig alapból tartalmazza a pi ára. A divx és xvid is tipikusan mpeg4, kivéve a régi div3-as, ami hackelt microsoft codec volt. Itt egy használhatónak tűnő összefoglaló [link]
-
Kroni1
veterán
válasz
V.Stryker #7358 üzenetére
Köszi az infót, akkor én is ilyesmivel próbálkozom majd. Ha a két licensz megvan akkor kevésbé terheli a pi-t a filmezés? akkor megveszem őket én is..
Van itthon egy 12V-os VGA ventim, azt ráteszem abból baj nem lesz.. Ugyis el lesz rakva a cucc a tv alatti állványba, nem lesz semmi hangja 5V-ról meghajtva, csak halkan fuj egy picit..
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
csimpas #7352 üzenetére
Nekem van ilyen célra egy Logitech tapipados billentyűzetem, vésztartaléknak. Egyébként direkt nem akarok még több távkapcsot, megőrülök a sok cucctól. Ezért adtam vissza a digi boxát is,csak a távkapcs miatt. Ahogy megjelent a conax kártyájuk, rögtön kértem vissza....de pl külön 5.1 is ezért nincs....Egy távirányító mind felett.
Na, de nem tudom mi történt, aznap mikor feltettem az openelec-et kíváncsiságból, akkor aznap tutira nem mentek azok a gombok. És basszus, ma reflexből nyomom és működik. Hogy mi történ így önmagában azt nem tudom, mert újra se lett indítva a cucc, de hát működik és ez a lényeg.
Kroni1 : Szerintem nem kell venti, csak zajosabb lesz és nélküle is bőven elmegy. Nálam 900/333/450/2 -re van emelve és stabilan elvan, mint a befőtt, sose kapcsolom ki. Mondjuk én a két licenszet megvettem, full hd-nál azért gondolom számít.
-
Kroni1
veterán
Az 512MB-os Pi-met szeretném egy kicsit megtuningolni, de csak annyira hogy 24/7-ben is maximálisan stabil maradjon. Vettem bele egy jó gyors Kingston Class10-es kártyát, raktam rá bordákat, nemsokára egy 3cm-es venti fogja fújni felülről. Van valami általános tuning setup amit birni szoktak ezek a verziók? Leginkább csak a CPU-t emelném, a 950MHz-hez mindenképp érdemes feszt is emelni?? A core-t ugy olvastam h nem igazán szabad, mert SD hibához vezethet.. A ram frekinek van jelentőssége?
Amugy az OpenELEC-ben a perifériák menüpontban egy olyan lehetőség is van, amivel a a CEC-ben csomó mindent lehet állítani, pl. hogy a pi be vagy kikapcsolásakor vele együtt kapcsoljon a TV és akár az erősítő is, meg azt is, hogy ha a TV ki van kapcsolva akkor a Rpi sleep módba kapcsoljon, ami nagyon hasznos szerintem!
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
wassermann #7354 üzenetére
Az csak a core feszültséget mutatja.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #7353 üzenetére
Most nem vagyok pi közelben, de az azonos belső hálózaton futó Raspi Check mintha kiolvasna vmilyen feszültségértéket. Persze kérdés, hogy ez mért valós érték vagy csak a config.txt alapján beállított belső regiszter értéke.
-
Mezga Aladár
veterán
Üdv Szaktársak.
Van esetleg tudomásotok olyan alkalmazásról, app-ról, parancsról, amivel az 5v tápfeszt tudom monitorozni?
Általában 1-2 hét után lehal a rendszer. Tuning nincs, és csak egy fogyasztó van az usb porton, egy dac. -
csimpas
tag
válasz
V.Stryker #7336 üzenetére
én vettem egy ilyen távirányítót
ezzel "váltottam le" a tv távirányítóját
tökéletesen működik OpenElec alatt, (RaspBMC alatt is)
és egy kicsivel gyorsabban is megy a gépelés pl ha youtube videót akarok böngészni...2 kis ceruzaelemmel működik, de mióta megvan, még nem cseréltem elemet benne, van benne vmi védelmi funkció, 1 perc után off-olja magát, ha 2x megnyomok bármilyen gombot akkor lesz újra aktív.
van play, pause , www, stb gombok rajta
gyönyörűen kézre is áll, én mindenképp javaslok egy ilyet azoknak, akik openelecet használnak.kép:
-
sonar
addikt
Magpi - www.themagpi.com
csak ha vki nem ismerné. Sok sok ötletet lehet belőle meríteni. -
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7348 üzenetére
Itt egy leírás arról hogyan lehet aktiválni az spi tüskéket [link]. A pi spi-jéről egy összefoglaló [link]. Az spi-ről összefoglaló [link].
A nagy tüskesor valamelyik lábai tartalmazzák.Az i2c az amiből kettő is van, egy a nagy tüskesoron, a másik meg a 2x4-esen.
Még egy adafruites tutorial is a pi spi displayjel összekötéséről [link]
-
-
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7346 üzenetére
gonosz mód on: az interneten
egyébként a raspberry pi spi dispay szókapcsolat sok hasznos oldalt hozhat, az adafruiten is szoktak lenni részletes leírások -
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7344 üzenetére
Attól függ mennyire összetett órát szeretnél. Lehet kapni svideo bemenetű kijelzőket is relatíve olcsón [link]. Ez bármit képes mutatni.
Aztán hd44780 lcd 2x16 vagy nagyobb karakterszámú változatban, több féle megoldással (a háttér vagy a betű világít, milyen színűen...). Ez még olcsóbb [link]
Aztán vannak spi kapcsolaton át vezérlhető tft-k is [link]. Oledes változatoknál nem háttérvilágítás van, hanem a pixelek világítanak (sötétben valsz jobban mutat, mint a tft ahol átszűrődik a szürkeség). [link]
-
feketegergo
tag
Szeretnék Órát csinálni a Raspberry Pi-ből. Tudnátok megfelelő kijelzőt javasolni?
Olyan kéne amit 3-4 méterről le tudok olvasni éjszaka is, de nem világítja be az egész szobát.(Természetesen lenne nem csak órának számom. Az azért "ágyúval verébre" szituáció lenne, de ha már egész napos működésre szánom, jó lenne, ha ezt a funkciót is átvenné.)
-
Kroni1
veterán
válasz
stopperos #7337 üzenetére
KöszI!
Még egy dolog felmerült bennem: Ha egy USB pendrive-ot rakok a pi-re hogy gyorsítsam az OpenElec-t, attól még SD kártya ugyanúgy kelleni fog a rendszerfájloknak igaz?! Valaki mintha arra utalt volna, hogy egy pendrive beiktatásával gyorsabb lesz a rendszer, és megelőzhető a nem megfelelő kikapcsolás okozta adatvesztés/rongálódás az SD kártyán..
V.Stryker: Én a legujabb 3.95 béta OpenELEC-et raktam fel, és nekem mennek ezek a gombok is hibátlanul..
-
V.Stryker
nagyúr
Azért olyan sok mindent nem kell beállítani.
Én reggel tettem fel az openelec-et, és kis overclock-al, licensz megadással ssh-ban bohóckodással volt vagy 20 perc.
A médiatár...na az meg már más kérdés és engem is izgatna.Ja igen. Probléma. Az új openelec-el és az új raspbmc-vel is, a távkapcs közvetlen lejátszó gombjai nem működnek, gondolom a cec driver miatt. A régi...értsd tavaly októberi verziókkal mint tökéletesen megy. Hogy tudom kicserélni a cec drivert? Fontos lenne, mert azért megszokott kényelmi funkció.
-
Kroni1
veterán
Az lenne a kérdésem, hogy az SD kártyáról ha veszek egy másik gyorsabbat arra át tudom valahogy migrálni a már beállított OElec rendszeremet, vagy inkább huzzam ujra teljesen előlről és állítsak megint be mindent?!
-
stopperos
senior tag
válasz
feketegergo #7320 üzenetére
Én az Extreme Digitalban vettem egy Canyon aktív hub-ot. Volt egy olyan gondja, hogy az usb-n keresztül vissza is küldött áramot a raspberry-be. Úgy vettem észre, hogy áramtalanítottam a raspberry-t és még mindig ment. Utána csak így használtam, semmi baja nem volt.
-
válasz
700mA szerintem nem elég. Én minimum az 1A-est ajánlanám.
Wincsi sem fog működni az USB portról, kell neki az aktív HUB.
Igen, pl úgy is táplálhatod, vagy GPIO porton keresztül -
golya87
őstag
válasz
wassermann #7328 üzenetére
Lefagyást olyankor tapasztaltam vele, amikor pl egész este ment a tv (tvheadend) és reggel csak egy kimerevedett kép fogadott. Ez számomra nem egyértelműen a tuning számlájára írható. De majd még ránézek, volt fontosabb dolog is, úgyis van még pár évem a görbe botig.
Kroni1
OE-nél én csak a szövegszerkesztős megoldásról tudok. -
Kroni1
veterán
Az orajeleket amugy hogy lehet állitani? SSH-n keresztül? vagy csak a config fájlt átirom és kész?
Amugy ha jol tudom a RaspBMC-ben van system performance beállítás, amivel fast modban gyorsul a CPU, de OpenELEC-en ilyennel nem találkoztam.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #7326 üzenetére
Lefagy? Miért nem állítod picit lejjebb a frekiket. Egy instabil cucc családban történő használata, elég problémás helyzeteket okozhat: nekem pl a nagyanyám bottal verte az STB-t, mert nem váltott csatornát, pedig csak annyi volt a bűne hogy az infraérzékelőjével lefelé csúsztatták be a TV mellé : )
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #7326 üzenetére
asszem egy my media experience-es tesztben olvastam, h a pendrive-ot ajánlják xmbc mellé, mert azzal méggyorsabb lesz! Ráadásul usb3-ast ajánl a rpi 2.0 portja ellenére, mert állítólag még 2.0 porton is valamivel gyorsabb egy 3-as pendrive. most kipróbálom, pont van egy 4GB-osom itthon.
-
-
Kroni1
veterán
Most azon kattogok, hogy vegyek-e egy 4GB-os SD kártyát hozzá vagy a meglévő 4GB pendrive-omat tegyem bele a pi-be véglegesnek? Gondolom nagy sebességbeli különbség nincs a kettő közt igaz?
Ha csak filmezésre használom a pi-t akkor akkor nincs értelme tuningolni a CPU órajelét mert az inkább a GPU-t terheli ha jól tudom igaz?! Mondjuk eddig mindent visz akadás nélkül, az openELEC-ben a felbontás 1080@24p-re van állítva és még igy is egész gyors a menüje is...
-
lord.lakli
őstag
válasz
Én egy Samu teló töltőt használok 850mA-es. Ha nincs aktív HUB, akkor érdemes 1-1.2A-est venni. PI boltok azt árulják. Én aktív HUB-ot használok és nincs gond. A HUB-os visszatáplálás van akinek megy. Nekem nem, kellett túl jó minőségű HUB-ot vennem
Minden féle védelem van és nem táplál vissza áramot semennyit sem.
-
flegga92
senior tag
Nekem olyan problémám lenne, hogy a transmission baromi lassan tölt fel. A feltöltési sebességem max 1,1 MB/s, átlagban 10 kb/s-mal tölt fel, nem is nagyon megy felé még új torrentnél sem, ahol kevés a seeder és sok a leecher. Letöltés rendben van, ott 1,5-3 MB között ugrál. 31 nap alatt csak 19 gigát töltött fel 24/7 ben, amíg a PC-ről ment 16-21 óra között naponta 6 giga körül volt. 100 torrent van bent, 90%-ban pár száz megás sorozatrészek. Port nyitva van neki, rendben is van. LANon van összekötve, 2,1 A es tápról megy a HUB visszatáplálós módszerrel hajtja a Pi-t és csak egy 2,5 vinyó van rajta EXT4 fájlrendszerrel, a rendszer pedig Raspbmc. Esetleg klienscsere megoldaná a problémát?
-
feketegergo
tag
Sziasztok!
Szeretnék venni Raspberry Pi-t de nincs tapasztalatom. Pár kérdésben tudnátok segíteni?Hány amperes tápot érdemes vásárolni a Raspberry Pi B modellhez?
(Olvastam a specifikációban 700 mA-t de nem tudom, hogy ez maximális, vagy átlag fogyasztás)Hány amper kell akkor, ha egy saját táp nélküli USB-s merevlemezt is szeretnék rádugni?
Jól értettem, az jó megoldás, ha veszek egy aktív táppal ellátott USB HUB-ot, és azt kétszeresen is becsatlakoztatom a RasPI-be, egyszer a tápcsatlakozóba, egyszer meg az egyik usb csatlakozót is eloszthatom vele?
(Ez nekem kissé vadnak tűnik.)Érdemes hűtőbordákat rendelni rá?
Többet is szeretnék rendelni, több embernek különböző célokra: van ahol videó lejátszásra kell, van ahol torrent kliensnek + samba + ftp szervernek.
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7318 üzenetére
Nálam a hangsáv 2.0-ra van állítva, (5.1nél nem voltak center hangok a TV-n) és így TV-n is tökéletes a hang, pedig az elvileg nem tud DTS-t.. és be van kapcsolva passtrough is, azon meg megy át az erősítőbe.
-
Cyber_Bird
senior tag
Nekem ftp share-en hasznalva (masoknak samban es nfsen is volt ilyen gondja) meg meg akad neha fullhd film, ha dts hangja van. A problema ugy az, hogy szoftverbol tortenik a dts dekodolasa. Nyilvan, ez csak akkor gond, ha dekodolni kell a hangot, ha passthroughban atadod az erositonek, vagy a tv-nek, es az dekodolja, akkor nalad nem lesz ilyen gond.
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7316 üzenetére
Hogy érted h nem szereti?! Nekem van pár DTS hangú mkv filmem, azokkal eddig tökéletes volt..
Amugy a főmenüben ha a Filmek gombra kattintok nem lehet beállítani, hogy ne a cím szerinti filmlistát hozza be? jobb lenne, ha a Hálózaton megosztott filmek mappám jönne be egyből és nem kéne visszalépegetni.
-
Kroni1
veterán
válasz
PistiSan #7311 üzenetére
Szerencsére megy hibátlanul a HDMI CEC 2011-es LG TV-vel, az összes funkció működik is!!!
(valaki irta korábban itt, h az ő LG-jével sajna a back és az exit nem ment, talán az régebbi modell lehetett.)
lord.lakli: Köszi az infót, nem tudom még hogy lesz, de vszleg megpróbálom azt, hogy a TV USB-jére kötöm, és akkor a TV-vel együtt kapcsol ki és be.. Külföldi fórumon azt olvastam valahol h nem árt neki.
Amugy nagyon tetszik az OpenELEC, és maga a pi is, Optimalizáltam kicsit, amik nem kellenek azokat a dolgokat letiltottam benne, így most megnéztem a mérőmmel 1.7W idle és 2.1W a filmnézés közben a fogyasztása! És még a halfOU 3D mkv filmeimet is viszi, a DTS is simán megy neki!
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #7313 üzenetére
Volt ph cikk is a hang kiegészítőről [link]
-
lord.lakli
őstag
Lassan 3/4 éve megy a PI 24/7-ben torrent miatt. Esténként meg mozizásra van használva. Eddig semmi gond sincs PI-vel. Szerintem inkább majd a töltő adja meg magát, mert ott szerintem sok lesz neki 24/7 egyhuzamban, de ez csak tipp.
A cikk szerint lesz saját hangkártya PI-hez.
-
PistiSan
addikt
Mivel média lejátszásra használja, tv-re kötve, így sanszos hogy nem fog kelleni neki ssh.
Ha működik a CEC is, akkor meg semmi más kiegészítőre nincs szükség.(#7308) Kroni1
Ha nem menne a távirányítóval való vezérlés, próbáld ki egy másik HDMI kábellel, anno nekem nem működött, és kiderült hogy a kábel volt a hibás, semmi más funkció nem hiányzott, csak a CEC. -
Cyber_Bird
senior tag
-
Kroni1
veterán
feltettem az openelec 3.95 bétát, és a wizardnál kérdezi h samba vagy ssh elérést is akarok-e. Itt érdemes SSH-t válsztani, lesz rá szükségem?
amugy brutál jó a cucc, 2.7W idle alatt a fogyasztása, annyi mint a PC-mnek kikapcsolva.. eszméletlen! szerintetek mennyire bírja ez a 24/7 bekapcsolt állapotot idleben? mert ha nem lesz baja akkor nem szenvedek a ki-be kapcsolás megoldásával, hanem rádugom egy adapterre és a tv mögé felcsavarozom.
Bár mivel a TV-m USB-je elég neki, jobb lenne ha azzal kapcsolna be-ki magától, ha nem lesz baja TV kikapcsolás előtt elfelejtem leállítani..
-
Proci85
senior tag
Beszerzési forrásnak jó lehet még:
MODEL A+CAM: http://fdh.hu/products/665190
MODEL B: http://fdh.hu/products/586365
MODEL B: http://www.hestore.hu/prod_10032155.html -
Kroni1
veterán
válasz
Hyperion #7304 üzenetére
Szoval akkor az openelecet jobban ajanlod?! Pont ezen gondolkodom en is, ugy kene megoldani, hogy ha elfelejtem levalasztani a tv kikapcs elott, vagy aramszunet van akkor ne legyen baja. Sőt a legjobb lenne ha sose kéne odafigyelni, csak a tv-vel automatikusan be es kikapcsolna. Ha csak egy sd kari van benne, meg az openelec-et felteszem akkor ezzel nem lenne gond?!
Megvettem, es kiprobaltam a TV usb portja viszi szerencsere.
-
Hyperion
senior tag
válasz
golya87 #7303 üzenetére
Ha kizárólag médialejtászásra akarod használni, akkor akár egy 2gb-os is elég Openelec-el!
Megjegyzem, a legstabilabb rendszert ezzel kapod.Ha RaspBMC-t akarsz használni, akkor USB kulcsos megoldást ajánlom!
Mivel a RaspBMC az openelec-el ellentétben RW filerendszert használ, áramszünet, helytelen kikapcsolás, overclock során filerendszer sérülést okoz a kártyán..
Ez utóbbi esetben, kb mindegy milyen SD, és minél gyorsabb USB kulcs ajánlott. -
golya87
őstag
512MB elég az OpenELEC-nek. Gondolom a Raspbmc se igényel többet.
-
LógaGéza
veterán
A gyors SD is relatív, itt pl a Class 4-est ajánlották, én egy ilyennel használom. Class 4 azért ajánlott, mert ha kicsit emelni akaord az órajeleket, akkor a gyorsabbakal nem lesz stabil a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- bambano: Bambanő háza tája
- World of Warships
- Windows 11
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged