- Vezetékes FEJhallgatók
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
korcsi
veterán
válasz
lord.lakli #4399 üzenetére
Ntfs írása elég lassú linux alatt (raspberry-t lehet nem érinti) asztali gépen 3-6Mbyte/s-al ment. Ha windows-al nem kell kezelni akkor ext, amúgy NTFS.
-
lord.lakli
őstag
1 TB-os winchestert milyen formátumra érdemes megformázni raspbi-hez?
NTFS, Ext2,3,4, ... ? -
korcsi
veterán
az xbmc-n belül kell beállítani, rendszer - beállítások - kiegészítők - kiegészítő beszerzése - xbmc.org.add-ons - film információ .
Port.hu asztali rendszeren a végleges xbmc 12-vel nekem nem ment.És utána az adott könyvtárra meg kell adni a tartalmat. (ContextMenu, c billentyű)
-
válasz
lord.lakli #4355 üzenetére
ehhez kell még valami alkalmazás? Mert láttam sok screenshotot xdmc-ről, és ott voltak borítók, de nekem még nem jött elő egy sem
Illetve mik a megfelelő file nevek?
-
amate
csendes tag
válasz
wassermann #4381 üzenetére
Köszönöm!
Működik.
-
azbest
félisten
válasz
hombember #4384 üzenetére
A digitális adást relative könnyen kezeli a pi is. Pár megabites csak egy csatorna, a teljes mux is csak 25Mbps körüli. Három tunerrel is működőképes. Nekem DVB-T van. Analóg adáshoz viszont olyan usb tunerre van szükség, ami hardveresen képes tömöríteni az adást (és linux alatt is jól támogatott). Ismerős WinTV-HVR-1900 tunert üzemel be raspi-vel. A dvb-c megy vele, ezt már tesztelte.
Egy fontos tapasztalat derült ki a beüzemelése kapcsán: ha a dvb vételkor continuity error-okat dobálnak a programok (pl a tvheadend), akkor arra megoldás lehet a pid filter bekapcsolása. Ez limitálja hogy egyszerre hány különböző, de egy frekvencián lévő adást lehet nézni egy tunerről (azért 2-3 ment az esetemben). Valószínűleg a teljes mux 25Mbit egyben a némileg szerencsétlen smsc usb hub miatt túl nagy késéssel ér át és ez okozza egyébként a hibát némelyik tunernél.
Az analóg vételt hardveres mpeg2 tömörítéssel még most próbálja, mert egyszerre nem lehet használni a digitális és az analóg részét a tunernek, ezért újra kellett fordítania a kernelt a dvb letiltásával, hogy biztosan az analógot akarja használni a tvheadend szerver. Mondjuk ezt jogosultságkezeléssel is meg lehetne oldani szerintem.
Valamikor a közeljövőben csinálok képeket és ledokumentálom a set-top-boxomat, csak még a végleges raspbmc-t nem üzemeltem be. Az rc5-ösre építettem eddig, de javított néhány problémát az újabb.
-
hombember
csendes tag
válasz
wassermann #4386 üzenetére
Tényleg, olvastam is nemrég, hogy milyen szépséget alkotott :-)
Na, akkor majd ő megmondja a tutit.Egyébként ez az egy, amivel el tudom képzelni (a DVB vevők), hogy működhet, mert itt simán streamet kap, amit csak ki kell írnia. De hogy a hármat hogy bírja el, hááát, le a kalappal :-)
-
hombember
csendes tag
Az interfészek maximálius kapacitásával tisztában vagyok, csak hát ugye a gyakorlat egészen más.
Ezért is írtam melléjük azt is, hogy általában mi a gyakorlati érték.Talán a torrent is azért fogja, mert nem proci nem bírja a tempot, ami ugye usb-nél előfordul, ráadásul itt ha jól tudom ugyanazt az usb-t használja az ethernet is.
Nagyon esélyes.
Pláne, ha még egy USB-s vinyóra dolgozik a torrent, mert akkor ugye kétszeresen is igénybe van véve.Ha NAS-ban bírna 10-12MB/s-ot gyakorlatban is, az mát nagyon jó lenne. (pl. DLNA szervernek, de amit igazán szeretnék, az inkább a PVR USB tunerről).
Én nem reménykednék a 10-12MB-ben sem, a PVR USB tunerről dologban meg még kevésbé.
Ámbár.... talán esetleg valami DVB tunerrel, ami ugye eleve MPEG streamet kap, amit nem kell neki dekódolni, csak simán a vinyóra küldeni.
Bár itt meg megint az a gáz, hogy kétszeresen is igénybe van véve az USB (tuner, vinyó).Na, csinálok neked nemsokára másolási tesztet etherneten és USB-n is és ideírom :-)
-
siemensfun
tag
Próbáljátok ki. Programokat lehet vele telepíteni.
Baked Raspberry PI modDe mielőtt telepítitek tegyétek fel hozzá a whiptail-t
sudo apt-get install whiptail -
g0dl
addikt
válasz
hombember #4380 üzenetére
Az interfészek maximálius kapacitásával tisztában vagyok, csak hát ugye a gyakorlat egészen más.
Talán a torrent is azért fogja, mert nem proci nem bírja a tempot, ami ugye usb-nél előfordul, ráadásul itt ha jól tudom ugyanazt az usb-t használja az ethernet is.Ha NAS-ban bírna 10-12MB/s-ot gyakorlatban is, az mát nagyon jó lenne. (pl. DLNA szervernek, de amit igazán szeretnék, az inkább a PVR USB tunerről),
-
wassermann
Topikgazda
A Youtube-nál valamit néhány nappal ezelőtt megváltoztattak, emiatt akad ki a Pi. Az új kliens a következő kiadásban ki lesz javítva. Addig nézd a Vimeo-t! : ) Ha addig nem akarsz várni ITT megtalálod a javító patch-et. Nekem működött (eltávolítottam minden video kiegészítőt, bemásoltam a zip-et egy olyan mappába amit elér a Raspberry és vhol valami olyanra kattintottam: kiegészítő telepítése zip-fájlból. Utána kell egy újraindítás és OK...
-
hombember
csendes tag
A Raspberry USB-je 2.0-ás, ami 480MBit/sec-et jelent, ez 60MByte/sec. Az eszközök minőségétől ill. a fájlok méretétől függően ez valahol 40 és 60MB/sec között lehet a gyakorlatban.
Az ethernet csatlakozója 100Mbit-es, ez 10MByte/sec-et jelent, ez a gyakorlatban 7,5-10 között szokott lenni, megint csak a fájlok méretétől, ill. az eszközök minőségétől függően.
Kiegészítés: persze attól is függ mindkettő, hogy mennyire terheled közben a gépet. Torrent pl. durván fogja valami miatt.
-
g0dl
addikt
Nem tudja véletlenül valaki milyen sebességgel tudja a raspberry pi az usb csatolóra akasztot merevlemezt olvasni/írni? Illetve mit tud nyújtani sambán?
-
amate
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok a témában, és segítséget szeretnék kérni.
Raspbmc-vel szeretném a youtube-ot működésre bírni, de mindig azt kapom hibaüzenetnek, hogy nem találja a video url-t. Mit kellene beállítanom? -
Lin3Lord
tag
hangvezérléshez ti hogy kezdenétek neki? usb-s hangkártya, mikrofon, eddig oké... milyen csomaggal (raspbian) és milyen (script)nyelven írva a dolgokat?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Deathcourier #4373 üzenetére
A Raspberry Pi nem X86 alapú gép, Windows rajta nem fut. Ha a szükséges programjaid Debian alá valahogy felpakolhatók, akkor valószínűleg menni fog az ultra kis fogyasztású Raspberry Pi-n. Mert a hardver kb. azonos erősségű lehet a te most használt régi notebookoddal. Ha nem mennek Linux alatt, végy valami Atom alapu olcsó "deszkát", az x86-os!
-
Deathcourier
aktív tag
Sziasztok!
Korábbi teamviewer és ruspburry pi beszélgetésre keresve bukkantam rá a témára.Mint sokan mások, én is projekt célra szeretném használni,illetve kiszolgáló gyanánt a Rpi-t,ezért gondolkozom egy 512Mbos model vásárlásán.A hálózatban egy routeren csüngő címeket DHCPvel osztó,de kifele statikus IP-t használó laptop(okat) szeretnék vele kiváltani,amin egy fizetős licences adatbázishoz kizárólag hálózaton belül található munkaállomások(abból is maximum kettő) csatlakozhatnak.Az 1-2 Mbyte-os alkalmazás csak windowson (xp,win7) fut és hálózati cím beazonosítás után csak firefoxon keresztül férhető hozzá.Távoli kliensként teamviewer-en csatlakozva a hálózatra,most egy állandóan bekapcsolt online laptopra vagy régi hangos asztali gépre van szükséges a programhoz való eléréshez.Ezt lenne hivatott kiváltani a Rpi,amihez emulálva windows vagy csak Wine is elegendő lenne a célra? A kritérium,hogy alkalom adtán 0-24 futnia kellene a hálózaton ülve az elérés miatt a teamviewer-nek a munka és használat alatt a firefoxnak is egyidejűleg,dolga végeztével bezárva a böngészőt.Ezen kívül, minimális pár 10Mbyte-os fileok (pdf,jpg és word) mozgatására,mentésére lenne használva.Köszönöm
-
hombember
csendes tag
Köszi. Az lesz a következő, amit megnézek - néztem róla videókat Youtube-on, elsőre nagyon jónak látszik -, csak előbb be kell szereznem egy kártyaolvasót, mert a régi megadta magát.
Lehet, hogy úgy gondolták, hogy a Raspbmc-t használók esetében több lehet a nem informatikus beállítottságú ember, ezért őket igyekeztek védeni egy alap tűzfallal, míg a Raspbian esetében feltételeznek valami hozzáértést :-)
-
hombember
csendes tag
Köszi :-)
Érdekesség: gondoltam kezdjük a végén és hogy nehogy úgy járjak mint te, gyorsan módosítom a tűzfalat. Nos, a tegnap lehúzott 2013-02-09-wheezy-raspbian image-ben található rendszerben nincs bekonfigolva a tűzfal egyáltalán. A rasberrypi.org oldalról szedtem le az image-et.
Az más kérdés, hogy ha majd élesbe megy, akkor húzok fel egyet, nehogy mindenféle script-kiddie agyonlocsolja a fűvemet, csak érdekes a dolog.
Te is innen és ezt töltötted le, vagy valami mást?
-
Osiris
őstag
Köszönöm!
/etc/network/if-up.d/secure-rmc fájl vége módosítva, így:
logger -t iptables "Configuring ip tables for interface $IFACE"
if [ "$IFACE" != "lo" ]; then
NETMASK=$(get_subnet $IFACE)
iptables -A INPUT -s $NETMASK -i $IFACE -j ACCEPT
# iptables -A INPUT -i $IFACE -j DROP
iptables -A INPUT -i $IFACE -j ACCEPT
fiA kikommentezett sor végét egyszerűen átírtam ACCEPT-re DROP helyett.
@Lin3Lord:
Thx! -
Lin3Lord
tag
http://wiki.debian.org/iptables emerre, elég beszédes (:
-
FireKeeper
nagyúr
ez egyre jobban hangzik! köszönöm a segítséget mindenkitől!
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
FireKeeper #4357 üzenetére
Pont tegnap próbáltam NAS-ról SMB megosztáson 1080p-s 5000 kbps környéki filmet lejátszani, teljesen jól ment. Nagyobb bitrátáknál vagy egzotikusabb kódolásoknál viszont lehetnek gondok.
-
peter9228
aktív tag
válasz
Full HD-val sincsen gondja (általában) [link]. Én jobban ajánlom a távirányítót, mint az egeret, mert sokkal egyszerűbb a kezelése. A hálózat sem akadály neki.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Én a RaspBMC-t médialejátszó mellett Youtube kliensnek is használom, egy Logitech wireless egér-billentyű párossal.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
lord.lakli #4355 üzenetére
a T-Home-os IPTV-hez elvileg univerzális távirányító jár, illetve van a fiókban egy másik univerzális, lehet az egyiket működésre tudnám bírni. de igazából valami szolid wireless egér is tökéletesen megteszi, ha lehet olyat használni.
amúgy a full hd tartalmakat is megeszi ez a kis drágaság, vagy a 720p felett már megáll a tudomány? nem okoz gondot neki ha nem helyi lemezről hanem hálózatról kapja az anyagot?
-
Oldmobil
aktív tag
Hahó!
Próbáltam életre kelteni az USB hangkártyát, a leírások szerint a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf file-ben kell szerkeszteni, hogy ne a fedélzeti, hanem az USB kártya legyen az elsődleges lejátszóeszköz, de nekem nincs sem itt sem másol ilyen fájl (legfrisebb RaspBMC build). Maga a gép látja az USB hangkártyát, nem ezzel van a gond.
És még egy kérdés: Alsamixer-ben le tudom némítani a kártya mikrofon bemenetét, de ezt nem jegyzi meg reboot után, hol tudnám állandóra lenémítani?Kösiz!
-
lord.lakli
őstag
válasz
FireKeeper #4354 üzenetére
Az előbb említett raspbmc ideális rá. Ha jó a fájl neve, akkor letölt magyar nyelvű leírást és borítóképet is. Így már könnyű használni filmnézésre. Én CEC-en keresztül használom, azaz a tv távirányító segítségével, de ugye ehhez nem jó a sima katódsugárcsöves tv.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
wassermann #4353 üzenetére
a szerver kialakítása (hardver és szoftver) fronton külön történet lesz majd, egyelőre csak az az érdekes, hogy tudnak-e majd egy kis gyorstalpaló után ők is filmet választani meg lejátszani, de akkor ez alapján igen
-
wassermann
Topikgazda
válasz
FireKeeper #4352 üzenetére
Nem lesz gond, mert a szüleid csak egy magyarnyelvű RaspBMC felületet látnak majd a kliensen: IDŐJÁRÁS, KÉPEK, ZENÉK, VIDEÓK... A fájlszervert gondolom, csak te fogod piszkálni... nálam lustaságból még egy Windows-os gépen vannak a dolgok, a kliens Wifi-n simán eléri a megosztott dolgokat
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
peter9228 #4351 üzenetére
egyelőre csak egy sima katódsugaras TV menne az anakóg kimenetére, egy esetleges jövőbeli HD TV-n biztos lenne HDMI, a beállításhoz pedig a desktop gép monitorát tudom használni.
az oprendszerét amúgy mennyire nehéz "kitanulni"? leginkább szüleim használnák, és hát ők már nem az IT generációba tartoznak
rá lehet rakni pl wireless egeret, hogy azzal lehessen filmet választani/lejátszani?
-
peter9228
aktív tag
válasz
FireKeeper #4350 üzenetére
Szia!
Igen, elég hozzá egy Pi. SD sima ügy, de a HD-t is lejátssza. Telefont használhatsz hozzá távirányítónak, ha nem szeretnél bill+egér kombóval szenvedni a nappaliban. Arra figyelj, hogy a Pi-n csak HDMI és kompozit kimenet van, VGA monitort nem tudsz alapesetben rákötni. Kell hozzá egy HDMI-VGA átalakító. -
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
Otthonra szeretnék házimozizásra valami rendszert, és így képzelném el: lenne egy szerver, azon lennének hálózaton keresztül megosztva a filmek, míg a nappaliban egy kliens gép, aminek csak a hálózatról való lejátszás lenne a dolga. Érdekelne, hogy erre a kliens szerepre jó lehetne-e a Pi? Elsősorban SD tartalmak lennének megosztva, de ha a HD-vel is meg tudna bírkózni, az még jobb lenne. Okoz neki bármilyen problémát ha a hálózaton keresztül kell lejátszani a filmeket?
-
hombember
csendes tag
válasz
vargalex #4348 üzenetére
Én pont fordítva közelítettem meg: idén a kertre koncentrálok és első lépésben csak vezérlek (öntözés, kapu, kerti világítás), majd második lépésként a felkerülő érzékelők adatai alapján finomítok a vezérlésen (pl.: eső esetén kevesebbet kell öntözni, kánikula esetén többet; vagy sötétben a kapu nyitására az udvari világítást kapcsolja fel stb.) Mondjuk ha esetleg jut rá idő és pénz, akkor még idén a házon belül is elkezdek partizánkodni, de ezzel nem tervezek :-)
Persze ha holnap meghozom a cuccokat, akkor azért a hétvégén valószínűleg épül valami itthon a dolgozószobámban is, mert kell a sikerélmény. Valami egyszerű: asztali lámpa kapcsolása relével, vagy ilyesmi :-)
-
vargalex
félisten
válasz
hombember #4347 üzenetére
Szia!
Én első körben hőmérséklet mérést (tárolást+statisztika) szeretnék kivitelezni LCD kijelzővel (mikrokapcsolóval tervezem váltani az egyes helyiségekben mért értékek kijelzését, persze lenne webes megjelenítés is). Még a Breadboard-hoz várok néhány vezetéket (először tesztelném a dolgokat), a többi (LCD, 10 db DS18B20, BreadBoard, stb. már megérkezett). Remélem sikeres lesz a project (ha egyszer lesz időm elkezdeni).
-
hombember
csendes tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Még vacilálok a szenzoroknál (hőmérséklet-, fény- és eső), ott lehet, hogy 1-wire marad, viszont a vezérléseknél (relék) azt hiszem megtaláltam a legjobb megoldást: egy ethernet controller, ami a hozzá kapcsolt relékártyával 16 eszközt tud vezérelni. Egy ilyennel 3 szobát le tudok fedni.
Bár lehet, hogy ezekkel megoldhatók az érzékelők is, mivel 8 bemenet is van rajta (ez szintén elég a 3 szobára: 4db ablak, 3db hőméréklet, 1db utcai napfény ellenőrzés). Szintén emellett szól az is, hogy itt jóval nagyobb a sávszélesség, mint az 1-wire buszon.
Ja, a link, ha valakit érdekel, akkor itt a link is:
http://www.ebay.com/itm/Ethernet-controller-with-24-digital-and-analog-I-O-/170831224499?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c6559eb3 -
azbest
félisten
A video kimenetek közül egyszerre csak az egyik használható. Induláskor detektálja, hogy melyikre van kötve eszköz... de úgy emlékszem, hogy a config.txt-ben megadható fixre is hogy melyik legyen használva.
A compisite video kimenet PAL (576i) vagy NTSC (480i) szabványt támogat (secam-ot azt hiszem nem), alapból lehet, hogy NTSC módban megy, ez is állítható a config.txt-ben.
-
hombember
csendes tag
válasz
Lin3Lord #4342 üzenetére
Irigykedem, én csak holnap megyek a Raspberrymért és egyéb alkatrészekért, és már várom az első sikerélményeket :-)
Elsőként én is hasonló szobai teszteléseket akarok megvalósítani, aztán ha az megy, akkor az első komolyabb projekt a kerti öntözés/világítás/kapuvezérlés megvalósítása lesz.
-
Sziasztok,
van egy ilyen pi-m, és egy XDMC fut rajta. Az RCA kimenet mindig él? Milyen felbontás jön ki azon?
-
Lin3Lord
tag
Elkészült a projektem, félig, némi dokumentáció ha érdekel valakit, akkor ezen a linken elérhető.
-
vargalex
félisten
válasz
Oldmobil #4339 üzenetére
Szia!
Természetesen felhasználás kérdése az egész. Persze routeren is többen seed-elnek 100-200 torrentet. Az egyidejű párhuzamos seed-ek/letöltések száma pedig pl. transmissionban beállítható. Attól, hogy egyszerre 30-at tölt valaki lefelé, nem fog hamarabb lejönni (viszonylag jól seed-elt torrentek esetén), mintha csak 2-3-at töltene egyszerre.
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
vargalex #4338 üzenetére
Mondjuk nagyban függ attól, hogy mit értünk "torrentezés" alatt. Ha időnként rádobsz 3-4 fájlt, hogy reggelre vagy másnapra lehozza, akkor tökéletesen alkalmas az RPi is. A NAS-om pl. a 800 MHz-es procijával és 128 MB ramjával is gond nélkül boldogul az ilyen feladatokkal, erre az olcsó torrentes routerek is megfelelőek. Ha viszont egyszerre 20-30 torrentet töltesz, meg duplaennyit tartasz, akkor valóban kevés lehet.
-
vargalex
félisten
Szia!
Vannak 64 MB (pl. D-Link DIR-825, Netgear WNDR3700, stb.), illetve 128 MB (pl. TP-Link TL-WDR3600, TP-Link TL-WDR4300, Netgear WNDR3800, stb.) RAM-al szerelt modellek is. Elképzelhető, hogy torrent letöltésben a Raspberry PI jobban terhelhető (a több RAM miatt), de samba, illetve ftp sebességben a 100 Mpbs-es interface miatt nagyon alulmarad (anno a DIR-825-ön kb. 21 MB/s-et mértem ftp-n - később ext4-el mérve inkább 22-24 MB/s körül volt a sebesség).
-
hombember
csendes tag
válasz
syler123 #4333 üzenetére
Nekem ugyan még nincs meg (pénteken megyek érte), de én intelligens otthon vezérlésre szánom (hobbiproject), amire bőven több lesz, mint elég. A kész rendszerekben található vezérlő központok ennek teljesítményben nem érnek a közelébe sem és a feladatot azok is tökéletesen ellátják. A Raspberry árának a többszöröséért...
Persze elektronikai téren segítségre szorulok majd a projekt során, de bízom ebben a fórumban ;-)
-
syler123
veterán
Hát a hozzászólásokat olvasva sok mindenre nem alkalmas a szerkezet. Sokak szerint még önmagában torrentre sem. Nekem mondjuk arra kellett volna önmagában. Van komolyabb htpc-m, de azt nem járatom egész nap, már csak a hangja miatt sem, meg itt 10-ed része a fogyasztás. Lehet inkább okos routerben kellene gondolkodnom. Ahogy néztem 11k a legolcsóbb, amiért betudom szerezni. Ti mennyiért jutottatok hozzá?
-
Osiris
őstag
válasz
hombember #4331 üzenetére
Köszönöm! Valóban droppolta a kintröl érkező csomagokat.
Egyenlőre töröltem a filter tábla szabályait, mert a router tűzfala nekem elég:
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -t filter --flush
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination..és megy is minden. Azért most előveszem az iptables zsebkönyvet, mert úgy érzem totál elfelejtettem már ezt a témát. Később a tűzfalat újra beállítom, ha majd tudom mit csinálok.
Egyébként eddig alapértelmezésben el lehetett érni és csak ezzel a friss verzióval futottam bele ebbe. -
hombember
csendes tag
De van tűzfal. Ha nem lenne, akkor az INPUT láncod is így nézne ki:
target prot opt source destinationHasonlóan, mint most a FORWARD vagy az OUTPUT.
Sőt, ha megnézed a INPUT lánc első 3 sorát a fejléc után, akkor - bár tűzfalból soha nem voltam guru, de ezért párat felhúztam már - ott gyanús valami:
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT all -- 192.168.1.0/24 anywhere
DROP all -- anywhere anywhereUgye a tűzfal sorban értékelődik ki, ahol illeszkedés van, itt nem megy tovább:
1.) Elfogad bárhonnan bármit, ami egy benti kérésre jött válaszul.
2.) A 192.168.1.x szegmensről a belső hálón bármit elfogad.
3.) Bárhonnan jön bármi, akkor azt eldobja.És itt van az, hogy amikor kívülről akarod elérni, akkor az a 3. sorra illeszkedik és kuka.
Olyat kéne megadni hogy direkben portokra engedélyezed, hogy "bárhonnan a 22-es portra accept" és így tovább. És figyelni arra, hogy a konfgban ez még az előtt a sor előtt legyen megadva, ami mindent eldob (3. sor a fentiekben).Egyébként azt a sort mindig a végére szokták tenni, fura is ott közben.
-
Osiris
őstag
válasz
hombember #4322 üzenetére
-Nincs tűzfal:
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -L
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
DROP all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- catv-212-96-42-0.catv.broadband.hu/24 anywhere
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination-Nincs az ssh tiltva kintről. (Nincs benne a ListenAddress sor)
-Kívülről sem ip-vel, sem no-ip-s domainnévvel nem érem el (a routerem bármelyikkel elérem kintről, illetve bentről lan-ból, a domainnel is elérem a raspberryt)
@otapi:
xinetd van itt is, de annál sincs gond a beállítással. A transmission-daemon pl. nem a xinetd-n keresztül érhető el, hanem közvetlenül van portja, amit szintén csak a LAN-ból érek el. Vagyis kizárható, hogy az xinetd lenne rosszúl beállítva, de kizárható az sshd rossz beállítása, vagy a torrent démon hibája is....amiket most leírtam, azok alapján olyan mintha a router szórakozna velem (a nat-tal) mégiscsak, de ennek meg az mond ellent, hogy elvileg csak a raspberry-t nem érem el kintről. Most nem tudom kipróbálni, mert más eszköz épp nincs bekapcsolva. Este megnézem.
-
korcsi
veterán
Ebben látsz valami, én elveszek a sorok között
?
pi@raspbmc:~$ ps aux | grep lircd
root 399 0.0 0.3 3768 1568 ? S 09:06 0:00 su - pi -c export XBMC_HOME=/opt/xbmc-bcm'/xbmc-bin/share/xbmc' ; LD_PRELOAD=/usr/lib/libcofi_rpi.so /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin --standalone -fs --lircdev /var/run/lirc/lircd 2>&1 | logger -t xbmc
pi 586 0.0 0.3 3020 1352 ? Ss 09:06 0:00 -su -c export XBMC_HOME=/opt/xbmc-bcm'/xbmc-bin/share/xbmc' ; LD_PRELOAD=/usr/lib/libcofi_rpi.so /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin --standalone -fs --lircdev /var/run/lirc/lircd 2>&1 | logger -t xbmc
pi 607 39.7 9.9 298688 41048 ? Sl 09:06 2:06 /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin --standalone -fs --lircdev /var/run/lirc/lircd
root 779 0.0 0.1 2100 744 ? Ss 09:06 0:00 eventlircd --evmap=/etc/eventlircd.d --socket=/var/run/lirc/lircd --repeat-filter --release=_UP -f
root 1274 0.0 0.1 3632 592 ? Ss 09:07 0:00 /usr/sbin/lircd --driver=default --device=/dev/lirc0 --uinput --output=/var/run/lirc/lircd-lirc0 --pidfile=/var/run/lirc/lircd-lirc0.pid /etc/lirc/lircd.conf
pi 1331 0.0 0.1 1976 640 pts/0 S+ 09:11 0:00 grep lircd
pi@raspbmc:~$ -
otapi
tag
Nekem még nem a final van fenn, hanem valami január elei build, de abban nem az ssh figyeli a portot közvetlenül, hanem a xinetd, és az indítja el az ssh-t ha van kérés.
Nézz körül az /etc/xinetd.conf és az /etc/xinetd.d alatt is, hátha ott van valami turpisság beállítva. -
azbest
félisten
-
korcsi
veterán
Lirc vs raspbmc problémám lenne.
Irw működik, ha paraméternek azt a kimenetet adom meg amivel az xbmc indítja a lircd-t.
Lircmap.xml elvileg rendben megcsinálva, de az xbmc egyszerűen nem reagál a távirányítóra, és nem tudom hol lehetne ellenőrizni a dolgot, hol akad el a jel. Valakinek tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Válaszokat előre is köszi! -
hombember
csendes tag
Bocs, a tűzfalnál a Raspberry-re gondoltam. Ennek a linuxát (Raspbmc) még nem ismerem (csütörtökön megyek az első Raspberry-mért :-), de az alapja Debian, amit van szerencsém 15 éve nyúzni. Arra gondoltam, hogy esetleg az új, frissített verzióba tettek tűzfalat is és esetleg az szűr.
Node, hogy a kérdésedre válaszoljak: az SSH szerver konfigjában (Debian alatt: /etc/ssh/sshd_config) van egy vagy több "ListenAddress" kezdetű sor. Ha ki van kommentezve # jellel, akkor nem bveszi figyelembe, ilyenkor mindenhonnan fogad kapcsolatot. Egyéb esetekben ezzel lehet megadni, hogy pl. csak helyi hálón "hallgatózzon".
Még valami! Kívülről hogyan éred el? Dyndns, noip stb.? Vagy közvetlenül a külső IP-t adod meg a Puttynak?
-
Osiris
őstag
válasz
hombember #4320 üzenetére
Ahogy már írtam korábban ez mind megvan, a frissítés előtt simán el is értem kintről (raspbmc oprendszer frissítés) a wan felöl is, most csal lan-ból érem el. A routeren a portforward és a tűzfal is ok, nem változtattam rajta. Csak a raspy nem érhető el kintről semmilyen porton, egyéb eszközöket elérem a routeren keresztül a wan felöl.
Esetleg valami ötlet, hogy a rasbmc (linux) oprendszeren milyen beállítás okozhatja, hogy csak a lan-ról érkező kapcsolatokra válaszol? -
hombember
csendes tag
Akkor elvben nem jut el a kérés az SSH-ig, mert egy alap fejlécet kéne visszaadnia (ilyesmit: SSH-2.0-OpenSSH_5.1p1......)
Ilyenkor a következőket lehet megnézni:
1.) A Raspberry-n fut-e az SSH?
Ha Puttyon keresztül adminisztrálod, akkor biztosan fut, akkor ez pipa.
Ha nem Puttyon, hanem monitor+bill rákötésével, akkor magán a Raspberryn próbálj localhostra telnetelni: telnet 127.0.0.1 22
Ha kapcsolódik, akkor pipa, ha nem, akkor nem megy az SSH, ennek kell kideríteni az okát.2.) Ha az előző pontnál az derült ki, hogy az SSH fut, akkor egy másik gépről a helyi hálóról próbálj betelnetelni a Raspberry-re. Ha megy, akkor pipa, ha nem, akkor ki kell deríteni az okát. Lehetőségek: az SSH nem hallgat csak a localhoston, vagy tűzfal szűri a 22-es portot a Raspberry-n kifelé, vagy nem a 22-es porton ül.
3.) Ha az előző mindkét pontnál pozitív az eredmény, akkor már csak egy gond lehet: routeren port forwardot kell beállítani. Ugyani a sima "natolás" csak annyit tesz, hogy a bentről érkező HTTP, HTTPS és DNS kéréseket továbbítja oda-vissza, de egyebet nem. Ahhoz, hogy a Raspberry 22-es portját kívülről el lehessen érni vagy az egész Raspberry-t DMZ-be kell tenni (fölösleges kockázat), vagy meg kell adni a routernek, hogy a 22-es portját forwardolja a Raspberry 22-es portjára.
-
Osiris
őstag
Legalább akkor jó eséllyel a frissítésben van valami hiba. Mindenesetre az újraindítás sem segített. Nem vagyok épp kezdő sem a linuxban sem a hálózat témában, de nem értem mi lehet ennek az oka. A router elfogadja raspi felé érkező ssh és transmission kommunikációt, de a raspy mintha meg sem hallaná... és nem a natolással van a baj.
@lord.lakli:
Mit értessz factory reset alatt? A raspy-ra teljesen új telepítés került, nem a régi rendszert frissítettem, tehát elvileg minden alapon volt, majd beállítottam a konfigokat. A transmission konfigját ugyan áthoztam a régi rendszerről, de annak a verziószáma nem változott.. Ráadásul nem csak a torrent démon, hanem az ssh elérés sem megy WAN felöl. -
hombember
csendes tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Köszönöm, ez az 1-wire nagyon jó ötletnek látszik - mondom ezt úgy, hogy az elektronika nem az erősségem, viszont érdekel és lehet, hogy most van itt az ideje belevetni magam. A programozás és a Linux részével nem lesz gond, mivel programozó vagyok :-)
Utánaolvastam az 1-wire rendszernek, ill. az owfs-nek, az elvi oldalát azt hiszem megértettem.
Térjünk rá a gyakorlatra: első körben - idén - szeretném az öntözést (8 relé), a kaput (2 relé) és a kerti világítás (1-3 relé) vezérelni programból. Hab lenne a tortán, ha a kerti világítást a napfénytől tehetném függővé, az öntözést pedig az esőtől. A programozásokat megoldom, az elektronikai részben kérnék segítséget.
(Megj.: a teljes rendszer kb. 30-40 érzékelőt - hő, fény, nyitás/zárás, mozgás, füst - és kb. 30-40 relét - világítás, fűtés, öntözés, kapuvezérlés - fog tartalmazni.)
- Topológia: ekkora rendszernél (a végsőre gondolok) fa struktúra tűnik a jó megoldásnak.
- Tápellátás: külön táp fogja adni az 5V-ot, tehát ez a gyakorlatban 2-wire rendszer lesz.
- Vezeték: CAT5-ösEddig jutottam saját kútfőből, azonban itt már nagyon elektronikai vizekre értem, jönnének a kérdések :-)
- A busz-vezeték végén van valami lezáró elem?
- Olvastam, hogy a reléket IC-kkel kellene kapcsolgatni (pl.: DS2408), ennek minden részlete érdekelne: bemenetet honnan kapja, közvetlenül a GPIO-tól?
- És az IC mely lábaira mit kell kötni?
- Az IC csatornáit hogy tudom kapcsolni, átállítani (ki/bemenetre)?
- Jól gondolom, hogy a 8 csatornás DS2408-as 8 relét tud vezérelni?
- Érzékelők esetén is kellenek hasonló IC-k?Előre is elnézést, ha hülyeséget írtam, de ezt még csak most tanulom.
-
dash17291
tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Egy Dallas 1631z-t lehet használni owfs-sel?
Ezt írja a datasheet:
1 SDA Data Input/Output Pin for 2-Wire Serial Communication Port. Open-Drain.
2 SCL Clock Input Pin for 2-Wire Serial Communication Port.Egy elpusztult PowerMac G5-ben lévő PCB-n véltem felfedezni ezt az IC-t. Itt van az asztalomon, csak még ki kellene találni hogy melyik láb hova van kivezetve. Van egy kondi és négy ellenállás a PCB-n. Ha érdekel teszek fel róla képet.
-
-
-
hombember
csendes tag
Sziasztok, új vagyok még ebben a topicban (ill. eddig csak olvastam), de látva, hogy itt milyen összetartó kközösség alakult ki, lenne egy kérdésem: látom, hogy akik barkácsolgatnak, azok a legtöbb esetben a GPIO lábakon keresztül vezérelnek külső eszközöket.
Hasonlót szeretnék, de nekem ez kevés lesz: hobbiprojektnek szabadidőmben szeretnék egy minél teljesebb intelligens otthon vezérlést összehozni, itt pl. csak a kerti öntözésnél 8db mégnesszelepet kell vezérelni és akkor még sehol nincs a világítás, fűtés, kapu, kertvilágítás.... :-)
Találtam ilyet: http://www.ebay.com/itm/USB-8-RELAY-CARD-BOARD-MODULE-DIGITAL-INPUTS-ANALOG-INPUTS-DS1820-INPUT-/260881091798?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cbdb98cd6
Kommunikáció USB-n, táp 5V USB-n vagy külső tápról, 8db 10A-os relé, 6 digitális és három analóg input és egy hőmérő input. Természetesen ebből több lenne, aktív USB hub-ra kötve.
A hosszú távú terv szerint (ahogy lesz rá időm és pénzem) egy kéne az öntözésre, egy a kapu + kertvilágítás automatizálására és a lakásban helyiségenként egy (fűtés, világítás, redőny). Szóval nem lesz rövid projekt :-)
Idén annak is örülök, ha az öntözést és a kert + kapu dolgot meg tudom oldani.Kérdésem:
1.) Mivel a relékártya linuxról is programozható (még példakódot is adnak mellé), ezzel együtt tud működni a Raspberry?
2.) Tudtok esetleg más alternatívát, amivel meg lehetne oldani egy családi ház vezérlését és nem kell hozzá sok ilyen kártya? Lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is, ami nem jut eszembe?Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Osiris
őstag
Az új RaspBMC telepítése óta, nat-on keresztül nem tudok ssh-n belépni az rpi-re és a transmission-daemon-hoz sem tudok naton csatlakozni, csak a LAN-ról.. A routeremen nem nyúltam semmihez. Most néztem a beállításait, de minden rendben. Az mondjuk gyanús, hogy kintről csak a 80-as portja van nyitva a routernek a nat beállítások ellenére... Érdekes.
...főleg, hogy a routert elérem kintről ssh-n. -
u.sanyo
csendes tag
Szia!
Ha így indítod, lehet, hogy segít:
LD_PRELOAD=/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libv4l/v4l2convert.so fswebcamHa ez nem megy, akkor itt egy másik lehetőség arra, hogy egy sima képet csinálj:
vgrabbj -d /dev/video0 -i vga -D 7 -f image.jpgPersze installálnod kell hozzá ezt a vgrabbj programot:
sudo apt-get install vgrabbj -
balco
aktív tag
Felment a friss raspbmc. Egész smooth lett.
Azt szeretném beállítani, hogy ne 100%-on legyen a hang boot után, mert kiugrik a szívem.
Kinlódok az alsa-val, de nem megyen. Jó helyen járok egyáltalán? -
azbest
félisten
válasz
DarkByte #4303 üzenetére
- a dvb-t hd adásokat képes lejátszani, csak mostanában bugos az xbmc ezen a téren - élő adás megjelenítése, régebbiekkel jól ment, de mostanában komoly javítások is bekerültek, lehet ezt is megoldják. A legfrisebb raspbmc -t még nem próbáltam ki.
- nem próbáltam de esélyes hogy samba csatolással vagy más módon képes lehet, ha tvheadend szerű szerverről van szó, akkor azt valsz viszi
- régebben amikor kompozittal használtam kellett egy kis mókolás a konfigban (talán a cec kikapcsolása)
- a B modell-nek is usb csatolós a beépített vezetékes hálózata, szóval ... -
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Lenne pár tömör kérdésem. Gondolkodom rajta hogy veszek RPi Model A-t, elsősorban video streaming kliensnek.
- Mit kezd az RPi az 1080i50-es streamekkel mint ami mondjuk a királyi televíziók streamje?
- RPi-s XBMC mennyire felhasználóbarátan képes távoli DVR szerverről TV-t streamelni és felvételt indítani / lejátszani?
- XBMC és kompozit videó kimenet kezelésével van-e valami probléma?
- USB-s Ethernet adaptert használva érhet meglepetés ha streaming forrásként akarom használni mondjuk egy DVR szerverről?Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Tenisz topic
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged