Hirdetés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Pedig nem. Ezen az oldalon is láthatod, hogy kompatibilisnek írják, a régebbi 32bites image-eket is, és van olyan amelyik mindegyikkel kompatibilis, és vannak amik csak az újabb modellekkel. Ez ellentmondásnak tűnik, de ez csak látszólagos kompatibilitás. Nincs külön image Pi 2‑re, Pi 3‑ra vagy Pi 4‑re, hanem egyetlen telepítő, ami tartalmazza:
- a megfelelő kernel‑t és drivereket az összes támogatott modellhez,
- a szükséges bootloader fájlokat, hogy a régebbi Pi modellekkel is elindulhasson.Pi 1–3 esetén az SD‑kártyán lévő
bootcode.bin-t tölti be, és futtatja, míg a Pi4-től ez már a lap EEPROM-jában van.
Az SD kártyáról már csak astart.elf, fixup.datill.start4.elf, fixup4.datfájlokat tölti be. (Előbbi a régebbi ARMV6, V7, az utóbbi az ARMV8 kódot tartalmazza)Mivel az imager-el készített Pi2 kártyámon a /boot/firmware mappában ott van mind a 4 fájl, így valóban el kéne indulnia róla. Kérdés, hogy a Pi4-esén milyen beállítás van. Pl. lehet az van beállítva rajt, hogy USB-ről induljon, ne SD-ről.
Egy dolgot még megpróbálhat fasd, resetelni a Pi4 EEPROM-ját.
Raspberry Pi Imager → Operating System → Misc utility images → Bootloader.
Itt választhatsz:
- Default boot (SD‑ről induljon),
- USB boot (USB‑ről is tudjon indulni).
Írd ki SD‑kártyára
Az Imager kiírja az EEPROM recovery image‑et egy üres SD‑re.
Ez egy nagyon kicsi image, csak a bootloader frissítéshez kell.
Indítsd el a Pi‑t ezzel az SD‑vel
Helyezd be az SD‑t, kapcsold be a Pi‑t.
A zöld LED villogni fog, jelezve, hogy az EEPROM frissítés megtörtént.
Ha kész, a Pi leáll vagy újraindul.
Vedd ki az SD‑t, és tedd vissza a normál OS‑t
Az EEPROM‑ban most már az új bootloader van.
Ezután a Pi ismét az SD‑ről vagy USB‑ről indul, a beállításnak megfelelően. -
fasd
tag
válasz
HantekDSO
üzenetére
Lefuttattam, jó a lemez. Sőt, egy másik Wines gépen szépen működik az Imager. Kártyára is írattam vele egy 32bites Rasp IOs-t. Le is teszteltem a régebbi rasin (Pi 2), simán fut. Betettem a Pi 4-be, semmi. Egy dolog változott, a pislogás. De azt nem tudom értelmezni, mert vannak benne olyan rövid villanások is, amik eddig nem voltak. De mintha valami változást érzékelne a gép. Próbáltam a jumperes resetet is, semmi, bár nem tudom, ezt jól csináltam-e.
-
fasd
tag
Üdv Mindenkinek!
Van két Raspberrym. Az egyik egyik, Pi 2 , működik (Kodi ill Raspbian). Később vettem egy Pi 4 -et, nem sikerül elindítanom. Hiába teszem be az előző kártyáit, vagy új rendszert teszek rá, pl Linux Mint, nem indul. Mi az a legegyszerűbb rendszer, amivel egyértelműen meg tudom állapítani, hogy egyáltalán jó-e a Pi 4? Köszönöm! -
gorcsew
csendes tag
cigam, köszi a fáradozást.
Szerkesztve. Működik.
Azért nem a KODI, mert egy DOS-on szocializálódott boomer vagyok, kell a double commander, a webböngésző, a file rendszer fa struktúrája, a torrent kliens, ráadásul ezt a linux dolgot messziről ugatom csak, öreg vagyok már a parancsszavas rendszer vezérléshez.....
-
cigam
titán
válasz
gorcsew
üzenetére
Alul bekapcsolod, hogy "mindent" mutasson, és a hang kimenetnél van ilyesmi beállítási lehetőség:

Nekem csak Pi2 van, amin egy kicsit régi verzió, lehet már nem így néz ki a friss kiadáson.
Választhatod az első vc4-hdmi-0 sort is(gondolom az első HDMI kimenetre vonatkozik), legfeljebb nem fog működni. Nagy bajt nem csinálsz vele, ha nem működik visszaállítod.Ha csak médialejátszónak használod, akkor miért nem KODI-t teszel rá?
-
gorcsew
csendes tag
cigam, köszi a gyors visszajelzést.
Elöljáróban annyit, hogy egy PI 3-at cseréltem le, ami az updatek után nagyon belassult, aztán gondoltam nem szenvedek vele (azt tessék cseberből vederbe). Azon VLC mindent is lejátszott, persze ott meg a kép szaggatott, ha nem a legrégebbi elérhető oprendszer volt visszatelepítve.
Elnézést a képekért, de a PI-t film nézésre használom TV alá rakva és így egyszerűbb volt "sreenshot"-ot csinálni, telefonnal .....
Szóval ezek az opcióim vannak.
Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit is kéne állítgatni.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481, 100% Akksi
- 145 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- iPhone 12 Pro Max emelt kapacitású 4530mAh diagnosztizálható akkumulátor, +ajándék ragasztó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit is kéne állítgatni.
wassermann