- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen házat vegyek?
- Apple MacBook
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autós kamerák
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hombember
csendes tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Még vacilálok a szenzoroknál (hőmérséklet-, fény- és eső), ott lehet, hogy 1-wire marad, viszont a vezérléseknél (relék) azt hiszem megtaláltam a legjobb megoldást: egy ethernet controller, ami a hozzá kapcsolt relékártyával 16 eszközt tud vezérelni. Egy ilyennel 3 szobát le tudok fedni.
Bár lehet, hogy ezekkel megoldhatók az érzékelők is, mivel 8 bemenet is van rajta (ez szintén elég a 3 szobára: 4db ablak, 3db hőméréklet, 1db utcai napfény ellenőrzés). Szintén emellett szól az is, hogy itt jóval nagyobb a sávszélesség, mint az 1-wire buszon.
Ja, a link, ha valakit érdekel, akkor itt a link is:
http://www.ebay.com/itm/Ethernet-controller-with-24-digital-and-analog-I-O-/170831224499?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c6559eb3 -
hombember
csendes tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Köszönöm, ez az 1-wire nagyon jó ötletnek látszik - mondom ezt úgy, hogy az elektronika nem az erősségem, viszont érdekel és lehet, hogy most van itt az ideje belevetni magam. A programozás és a Linux részével nem lesz gond, mivel programozó vagyok :-)
Utánaolvastam az 1-wire rendszernek, ill. az owfs-nek, az elvi oldalát azt hiszem megértettem.
Térjünk rá a gyakorlatra: első körben - idén - szeretném az öntözést (8 relé), a kaput (2 relé) és a kerti világítás (1-3 relé) vezérelni programból. Hab lenne a tortán, ha a kerti világítást a napfénytől tehetném függővé, az öntözést pedig az esőtől. A programozásokat megoldom, az elektronikai részben kérnék segítséget.
(Megj.: a teljes rendszer kb. 30-40 érzékelőt - hő, fény, nyitás/zárás, mozgás, füst - és kb. 30-40 relét - világítás, fűtés, öntözés, kapuvezérlés - fog tartalmazni.)
- Topológia: ekkora rendszernél (a végsőre gondolok) fa struktúra tűnik a jó megoldásnak.
- Tápellátás: külön táp fogja adni az 5V-ot, tehát ez a gyakorlatban 2-wire rendszer lesz.
- Vezeték: CAT5-ösEddig jutottam saját kútfőből, azonban itt már nagyon elektronikai vizekre értem, jönnének a kérdések :-)
- A busz-vezeték végén van valami lezáró elem?
- Olvastam, hogy a reléket IC-kkel kellene kapcsolgatni (pl.: DS2408), ennek minden részlete érdekelne: bemenetet honnan kapja, közvetlenül a GPIO-tól?
- És az IC mely lábaira mit kell kötni?
- Az IC csatornáit hogy tudom kapcsolni, átállítani (ki/bemenetre)?
- Jól gondolom, hogy a 8 csatornás DS2408-as 8 relét tud vezérelni?
- Érzékelők esetén is kellenek hasonló IC-k?Előre is elnézést, ha hülyeséget írtam, de ezt még csak most tanulom.
-
dash17291
tag
válasz
vargalex #4311 üzenetére
Egy Dallas 1631z-t lehet használni owfs-sel?
Ezt írja a datasheet:
1 SDA Data Input/Output Pin for 2-Wire Serial Communication Port. Open-Drain.
2 SCL Clock Input Pin for 2-Wire Serial Communication Port.Egy elpusztult PowerMac G5-ben lévő PCB-n véltem felfedezni ezt az IC-t. Itt van az asztalomon, csak még ki kellene találni hogy melyik láb hova van kivezetve. Van egy kondi és négy ellenállás a PCB-n. Ha érdekel teszek fel róla képet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest