- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- BIOS frissítés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireLord
aktív tag
válasz
teppik_amon #3697 üzenetére
Igen arra gondoltam
Nézegetem ebayen a készüléket van pár jó ajánlat, lehet onnan fogom beszerezni.
-
moli.hu
őstag
igaz, en csak azt a paragrafust olvastam el, ami a keresesre talalatkent kijott.
javitom a szarul fogalmazott szoveget: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee of H.264 that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware. It may take a while for someone to produce an encoder application which uses these components, but once they do you should be able to use the Pi as a standalone transcoder.
-
azbest
félisten
válasz
moli.hu #3694 üzenetére
Jó, akkor nézd meg a teljes bekezdést ott ahonnan idézel
H.264 encode
Alongside MPEG-2 support (which you’ll have to pay for), we’re making H.264 encode available for free. The hardware has always been capable of supporting H.264 encode, but we were under the misapprehension that encode required an additional licence fee, so were waiting until the camera board release (which is still coming later in the year) before spending the money to enable it.
During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware. It may take a while for someone to produce an encoder application which uses these components, but once they do you should be able to use the Pi as a standalone transcoder.
Szabadon fordítva:
A fizetős mpeg2 támogatás mellett (vele egy időben) ingyenesen elérhetővé tették a h264 enkódolást. A hardver mindig is támogatta ezt, csak korábban tévesen azt hitték, hogy további licensz szükséges az enkódoláshoz, s ezért vártak a kamera modul elkészültéig, addig nem akartak költeni rá.
Az mpeg2-vel kapcsolatos megbeszélések közben fedezték fel, hogy a jelenleg raspi árába épített licensz lefedi az enkódolást és dekódolást is. (Itt utalnak a licenszelés misztikusságára / nehezen értelmezhetőségére.) Szóval a szükséges OpenMax komponenseket engedélyezték a friss firmwaer-ben. Egy darabig eltart, mire lesz olyan program ami képes kihasználni, de amint ez megy, utána használható lesz a pi transzkódolásra.
Kérdés?
-
moli.hu
őstag
#1: Sikerült már valakinek úgy feltennie a VLC-t hogy az x264 hardveres gyorsítással menjen? Igazából a webkamera MJPEG streamét szeretném x264-re alakítani, ami szerintem GPU-s gyorsítással menne is, de eddig nem találtam működő megoldást.
#2: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.
-
azbest
félisten
válasz
moli.hu #3692 üzenetére
Nem keverem, hiszen te is erről beszélsz. H264 enkódoláshoz nem kell külön licenszet venni, mert az már eleve aktív. Más kérdés, hogy szerintem nincs még olyan szoftver, ami kihasználni ezt a képességét a pi-nek.
Az x264 az egy szoftver, ami h264 formátumba tömörít. [link]
-
moli.hu
őstag
nem kevered ezzel?
During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.
-
azbest
félisten
hmm ahogy számolom, a box pi-vel együtt, tunerestől, mindenenestől - kivéve a hdd - 150 usd körüli összegbe került sok kicsi sokra megy alapon.
Közben kifejelejtettem még, hogy az antennához kell megfelelő csatlakozó
- 3x f male mcx right angle [link], ha ez az szerk: attól félek ez mégsem olyan csatlakozós mint nekem kéne.
- 3-as koax splitter [link]
- meg a tápot sem ártana kivezetni hátra és lehet erősebb táp is kéneSzóval ezért már komoly cuccokat lehet kapni készen, bár lehet, hogy azok még mindig nem elég komolyan ehhez képest - ha összejön.
(#3689) wassermann
lehet bug is, nameg a tuning mellékhatása. A legfrisebb raspbian rendszeren a beépített tuning opcióknál visszavették a core frekit az alap 250-re, mert sokan panaszkodtak kártya korrumpálódása... na ezt nem tudom szebben mondani. Szóval íráshibára. Ott most legmagasabb fokozatban 1000/250/500 órajelek vannak és 6-os fesz. -
wassermann
Topikgazda
Ma legalább 5x telepítettem újból, mire rájöttem, hogy a Raspbmc-be integrált hardver konfiguráló program, ha futtatom tönkreteszi a config.txt-t. Hiába nyomok "Mégse"-t, ha kilépnék belóle, akkor is ártírja a korábbi jó config.txt-t : (
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #3684 üzenetére
Bár megvolt az eredeti lcd kijelző is, de azzal nem foglalkoztam. Az a panel kezelte egyébként az előlapi gombsort is, ami most csak be van ragasztva.
Első szériás raspi van benne, ezt valószínűleg cserélem 512-es rev2-re, ha megjön, de van már hozzá kék hűtőborda (ha már a többi cucc is kék benne
)
- lcd
- borda
- lcd-hez kábelt át fogom cserélni 8 érre ebből [link]
- ralink wifi
- taiwani alcor kártyaolvasó AU9540, amit a linux beépített driverei kezelnek, az arm-os pi-n is. A burkolatát átalakítottam, hogy elférjen.
- 3x usb hosszabbító kábel [link]
- hang hosszabbító kábel (hamis sony, kék) [link]
- a gyárinál rövidebb usb A-B kábel a hub-hoz [link]
- 7 portos usb hub, 2A táppal [link], ha mindent üzemeltetni akarok, akkor lehet erősebb táp kellene, mert eléggé melegedett most ennyi cuccal (de 4.8-at ígyis adta, hogy még hdmi-vga aktív átalakítót is tápoltam róla)
- bontott utp fali csatlakozó belső, erre tűzve egy rj45-ös kábel a vezetékes hálózati csatlakozó kivezetéséhez
- infra vevős távirányító (egeret és billentyűzetet szimulál) [link]
- 3x dvb-t tuner, vegyesen, nekem it9135-ből van több, de a kínaiak kezdenek átállni rtl2832u-ra [link]
- usb hdd tok belseje, ehhez hasonló, de kapni olcsóbban olyat, amin nincs esata (ami ebben a megoldásban nem jobb, mint az usb sebessége).
- ja és egy 120GB-os Fujitsu merevlemez
- Trion TR-6123 dvd lejátszó műanyag burkolata [link]
- egy marék távtartó [link]
- olcsó pillanatrangasztó
- gyorskötöző [link]
- csavarok és utp kábel ér darabok, hogy szoruljanak a távtartókban és lehessen rögzíteni vele az eszközöket (hack)Minden elektronika megfosztva a burkolatától, mert így geek-ebb, kevesebb helyet foglal és jobban szellőzik.
Azt hiszem ez egy egészen pontos lista lett
(#3687) moli.hu
Kódoláshoz nem, az alapból engedélyezett már egy ideje. Amikor elkezdték árulni az mpeg2 és vc1 licenszeket, akkor jöttek rá, hogy a h264 -hez nem csak dekódolást, hanem enkódolást is tartalmazza az a licensz ami benne van a pi árában. -
moli.hu
őstag
válasz
geopotencial #3679 üzenetére
x264 hardveres enkodolashoz nem kene a licensz?
-
FireLord
aktív tag
jól értem ha rendelek egy ilyet akkor az adaptert külön be kell szerezni hozzá?
-
vzoltan
aktív tag
válasz
geopotencial #3682 üzenetére
Igen erdekel sot meg is kerlek ra!
Logitech QuickCam Express (plus) (USB ID 046d:092f)
-
geopotencial
csendes tag
Ez egy Logitech C920-as webkamera, ami már alapból tud x264 streamet is, de sajnos ezt RPI-n még nem sikerült normálisan működésre bírni.
Egyébként mjpeg_streamer-el szépen megy.
Először feltettem a video4linux-ot (v4l2), majd az mjpeg-streamer-experimental-t forrásból.
Ha érdekel leírom részletesen.
Amúgy neked milyen kamerád van? -
vzoltan
aktív tag
válasz
geopotencial #3679 üzenetére
Milyen webkamerad van ami mukodik is es milyen modszerrel sikerult mukodesre birni melyik rendszeren?
Koszi -
lord.lakli
őstag
Az ajánlott töltők közül használok Samu teló töltőt (5V, 750 mA), de csak 4.67V-ot mérek.
Sony teló töltő (5V, 850mA) pedig csak 4.35V. Vettem Belkin F5U706 aktív USB HUB-ot, amely a bemenő kábelén 0.5V-ot táplál vissza, ha USB-n keresztül a mikro USB-s csatit is meghajtom, akkor 4.3-4.4V-ot mérek. Tudnátok ajánlani valami jó töltési módszert, hogy meglegyen az 5 V. Mennyi kell különben a stabil működéshez? -
geopotencial
csendes tag
Sikerült már valakinek úgy feltennie a VLC-t hogy az x264 hardveres gyorsítással menjen? Igazából a webkamera MJPEG streamét szeretném x264-re alakítani, ami szerintem GPU-s gyorsítással menne is, de eddig nem találtam működő megoldást.
-
wassermann
Topikgazda
Elkezdtem én is ügyködni:
A CPU 1000MHz és memória 500MHz csak abban az esetben megy, ha a feszültséget mindkettőnél 2-re emelem. A GPU-nak csak 192 MB memóriát adok az 512-ből, így is jónak tűnik. Ja és van három hűtőbordám is rajta: a CPU-n, az USB-n és fesz.regulátoron. -
azbest
félisten
Nos, ma majdnem teljesen elkészült a set-top-box hardvere. Még az antenna és a táp hátlapra vezetése hiányzik. Az lcd kábeleit is átcserélem 8 eres szalagra. Moddolt kártyaolvasó (hogy kisebb legyen). Házra felcsavarozott egységek. Hátlapra kivezetett usb és hang. Azt hiszem erősebb táp sem árthat, mert eléggé felmelegedett a hub saját tápja ennyi eszközt hajtva.
Szoftveres részről még sok minden hátravan még.
-
FireLord
aktív tag
válasz
PistiSan #3675 üzenetére
Szuper, köszi, olvasgatom közben a régebbi hsz-eket és elég jó sebességeket írnak a kolllégák. Honnan lehet a legolcsóbban beszerezni?
Itt elég jó áron adják! -
FireLord
aktív tag
Gondolkodom hogy ilyen kütyü beszerzésén, torrent+samba megosztásra használnám, kérdés hogy mennyire tudna streamelni hálózaton mondjuk egy 1080as filmet USB-ről LAN-on át a médialejátszóra?
Próbálkozott már ilyesmivel valaki?
-
Jim76
aktív tag
Sziasztok!
Valamelyikőtök futtatott már wireshark-ot ezen az eszközön? Van valamilyen tapasztalat ezügyben?
(2-300 host/vlan-t kéne monitorozni nagyon pici helyigényű, olcsó eszközökkel - alkalmas lehet erre ez, hogy egy-egy vlan-t ráengedjek? Illetve mekkora a legnagyobb SD amit lekezel? )Köszönöm a választ előre is.
-
ödönbéla
csendes tag
válasz
moli.hu #3670 üzenetére
Dobozt mindenképpen veszek. A kínaiakról már többen is írták, hogy az ő példányuk tönkrement. A Pi-nél nem emlékszem ilyenre, de hátha csak átsiklottam felette, ezért kérdeztem rá.
(#3666) tg44: Kösz a hozzászólást, de ahogy írtam, a pendrive alakú gépekről beszélek. Ami a meghibásodást illeti, az pont az ilyen gyártsunk le olcsón sokat és gyorsan termékeknél fenyeget leginkább. Az jó kérdés, hogy mire lehet használni. Magamnak is azért nem vettem, mert nem tudom, mit kezdjek vele. Egy gyerek esetében viszont inkább kreativitást növelő segédeszközként tekintek rá, mintsem konkrét problémamegoldásként. Hasonlóan az említett legóhoz. Valami haszna csak lesz, még akkor is, ha idővel bekerül a szekrény aljára.
-
azbest
félisten
No, megérkezett a linux alatt alapból támogatott kártyaolvasóm, amit szét is barmoltamÍgy nem foglal olyan hatalmas helyet, mint eredetileg.
Lehet nem olyan szép, mint eredetileg, de a próbanyák egész könnyen megmunkálható és jól fogja a pillanatragasztó.Oldalt csak azért az a két kicsi, hogy biztosan jó pozícióba csússzon a kártya.
-
moli.hu
őstag
válasz
ödönbéla #3662 üzenetére
a gyartas soran tortent meghibasodasok allitolag 6:800000-hez aranyu volt, de nem ezt kerdezted.
az otthon torteno persze eleg eselyes, ha nem tudja, hogy kell kezelni egy csupasz nya'kot, de eleg olcso ahhoz, hogy ezen kezdje el megtanulni (foleg a model A, amin csak az ethernettel van tobb, ami egy robothoz/automatizalashoz nem kell). lehet ESD kesztyuben is kezelni, ez az egyik veglet, vagy lehet chipszes kezzel nyulkalni - ez a gyerek altalanos nevelesetol fugg. konnyu rajta rovidzarlatot okozni, ha akarod, ha olyan, nezz hozza dobozt. -
moli.hu
őstag
gyereknek szánod, akkor lehet hogy érdemes egyből célt is elé állítani
epittetni kell vele egy portalos sentry-t (, ha fiu - gondolom), csak egy mozgaserzekelo kell hozza, kapni dx.com -on. el kell kezdeni vele egyutt, aztan a szivacslovedek-kilovo reszt mar csinalja meg egyedul.
-
Warter
addikt
Ha nem lett volna még világos, akkor a kolléga korábban az MK808/802 és hasonló Allwinner/RK3066 chippel szerelt pendrive formájú miniszámítógépről beszélt. Amiket mostanság előszeretettel alkalmaznak tableteken túl ilyen miniszámítógépekben is. Amin nincs más csak HDMI 1-2 USB, sd kártya olcsó és a power csatlakozó. És a legtöbbre szintén lehet linuxot telepíteni az alap android mellett.
-
tg44
csendes tag
válasz
ödönbéla #3662 üzenetére
Ez a pendrive vs Raspberry Pi azért összehasonlíthatatlan
Persze egy pendrivera is "lehet rakni linuxot" sőt egy wincseszterre is. Ez ugyanis egy operációs rendszer ami fileokból áll amit filetároló eszközre fel lehet másolni. Ha a bárkinek van egy számítógépe, akkor kb max 2h-s munka levágna a wincseszterből 4-5gb-t és feltolni rá egy linuxot, és akkor kap az illető egy dualbootolható rendszert, nem kell pendrive sem. Viszont azt garantálom hogy ettől nem fog senki kedvet kapni a linuxal való ismerkedéshez.
A raspberryre is lehet "linuxot rakni" a különbség hogy ameddig a pendrive egy statikus adattároló eszköz addig a raspberry képes "futtatni" azt a kódot és ha úgy vesszük egy komplett miniszámítógép. Általában itt a legtöbben nem azért használják mert egyszerű, hanem mert bizonyos helyzetekben kilehet vele váltani egy asztali PC-t, vagy egy drágább hardvert amit a mindennapokban használ(ná)nak (pl medialejátszó). Szerintem ha valakinek nincsenek tervei vele, akkor csak egy helyben fog állni és nem fog csinálni semmit vele senki, ha ezt egy a műszaki dolgokban érdeklődő 16-18 év közötti gyereknek szánod, akkor lehet hogy érdemes egyből célt is elé állítani, vagy legalább elmondani hogy miket tudhat ha beleöli az idejét. (Nem akarlak róla lebeszélni véletlenül sem, de attól hogy szeret számítógépen játszani NEM biztos hogy érdekli az is hogy hogyan működik. Rengeteg ember szeret számítógépen játszani... Aki szeret legózni azt sem érdekli, hogy a legókockákhoz használt műanyag milyen hűtési fázisokon megy keresztül
Rengeteg gólya jön hozzánk a BME VIK-re minden évben, és ezeknek pl úgy az ötöde kiesik az első év végén, mert nincs ötletük hova menjenek és valaki azt mondja nekik hogy ha szeretsz számítógépezni majd jó lesz neked a programozás. A számok alapján nem jó nekik, egy csomónak sokkal jobb a gazdasági/ttk-s vonal, és át is mennek. Mérlegeld hogy mennyire fogja használni, esetleg "rontsd el a meglepetést", és kérdezz rá, de egy pendrive használható bárkinek bármire, egy raspberryhez azért minimálisnál több érdeklődés kell.)
Az elromlásról pedig:
Normális körülmények között nem nagyon tud csak úgy magától elromlani. Vannak dolgok amiket elkövetve el tud, de aki egy kicsit is figyel a környezetére és elővigyázatos az nem tudja "elrontani", pl azért mert utána olvas előtte, vagy mert alapból van annyi esze hogy nem önti le vízzel
Szoftveresen nem művészet "elrontani", viszont kb 10-15 perc csinálni biztonsági mentést, kb ugyan ennyi visszaállítani, és ha nem volt biztonsági mentés, akkor is lehet még azt használni, csak előlről fel kell konfigurálni.Egyéb téma amit nem érintettél, de lehet hogy nem vagy vele tisztában:
Az RPI-hez ahhoz hogy használható legyen kell maga az eszköz, kell egy SDkártya minimum 2GB-s, kell valamilyn hálózati áramforrás neki (pl telefontöltő, megvan hogy milyenek jók), ha hálózatot is akar használni vele akkor kábel hozzá, ha wifit akar elérni akkor usb-s wifi csatlakozó, valamint kell egy monitor aminek van hdmi bemenete (esetleg tv, meg az összekötéshez kellhet kábel), és egy billentyűzet (esetleg egér is) aminek usb-s vége van. Ezek amolyan "rejtett költségei" a dolognak, de még így is kb egy árban van egy 10-15 éves pc-vel és kb teljesítményben is annyit tud, csak legalább 4 kilóval könnyebb -
vzoltan
aktív tag
Megvan a cucc hozza de 367 alatt nek tudomfuttatni a make-t
Szoval ha megvan a driver es regebbi kernelhez van beallitva a fordito cucc (nem tudom a rendes meghatarozast) akkor azt te tudod hogyan kell futtatni 3.6.7 alatt
Megneztem a listaban a kameram benne van. (Hardver azonositok is stimmelnek) -
azbest
félisten
-
vzoltan
aktív tag
Hali,
Usb webcam-ekkel van tapasztalatod?
Talaltam egyet ami mukodokepes linuxon 2.x-kernelhez van is hozza driver amit bele kellene forditani, de nekem is mar a 3.6.7 es van, igy nem fut le.
Lsusb kijelzi es a dmesg is az eszkozt de driver hianyaban nem jon letre a /dev/video0Tudsz ebben segiteni?
-
ödönbéla
csendes tag
válasz
moli.hu #3659 üzenetére
Köszi szépen!
Én is így gondolkodom (elfelejtettem írni, hogy pendrive-ból is olyat vennék, amelyikre lehet tenni linuxot), ezért is venném neki az egészet. A Pi melletti legerősebb érvnek is a belepiszkálásra való nagyobb ingert érzem (átlátszó doboz, közösség mérete). Viszont ha jobban meggondolom, amit írtál, akkor lehet, hogy mégis az a legfontosabb, hogy ennek már az elsődleges környezete sem egy kvázi komplett rendszer, azaz eleve arra számít, hogy hozzányúlsz, így könnyebben megakadályozza, hogy ellustulj.Még egy kérdés: A Pi mennyire hajlamos a meghibásodásra?
(#3656) Proci85: MK808/802 stb-kről beszélek pendrive alatt.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
vzoltan #3658 üzenetére
(a filterezest meg nem , abban meg mindig segitsegre varok)
-
moli.hu
őstag
válasz
ödönbéla #3655 üzenetére
ezzel az egesszel azt akartam mondani, hogy ne felhasznalot akarj nevelni a gyerekbol, mert ma mar mindenki felhasznalo. ma mar mindenki tudja kezelni a gepet, ezzel nem tud kozelebb jutni a jovohoz. es ha egy kesz eszkozt veszel, azzal felhasznalo lesz. ha viszont az eszkoz alkalmas, de meg nem tudja, akkor az olyan, mint a gyerek: alkalmas, de meg nem tudja. celravezeto apro akadalyokat gorgetni a gyerek ele, abbol tanul. neked mar csak a motivacioval kell foglalkoznod.
-
vzoltan
aktív tag
Vpn bontas utan elfelejti az eth0-t es nem latja tobbet a netet, viszont be tudok ra ssh-zni, erre is kellene megoldas hogy maradjon sima net utana.
Koszi. -
moli.hu
őstag
válasz
ödönbéla #3655 üzenetére
mert a gyerek gondolom kiserletezni akar, nem egy kesz, zart dobozt kapni. a pendriveokhoz nem lehet hozzanyulni szinte sehogy, kb annyira erdekes, mint egy kindle-t vagy wii-t feltorni. a pi-n tobb a kesz, felkesz szoftver (ott az egesz debian, a legnagyobb linux disztribucio!), igy a linuxszal valo ismerkedesen tul (ami megnyitja szamara a rendszergazdai jovot) meg szukseges is belebogarasznia, szepen ra van kenyszeritve a tanulasra, onkepzesre. en is igy kezdtem anno c64-en, es programozo lettem, azert kapom a fizetesem, ami a mai napig a hobbim. a vilagon egyre tobb munkat tudunk helyettesiteni gepekkel, ezeket a gepeket mar a gepek is gyartjak, mar ahhoz se kell ember. lassan az ercbanyaszathoz sem. viszont ezeket a gepeket (me'g) emberek programozzak, ez a szakma jo ideig nagyon, rettenetesen keresett lesz. ami azt jelenti, hogy meg ha a gyerek nem is tehetseges, akkor is annyira hiany lesz a szakmaban, hogy meg ugy is eleg jol meg lesz fizetve, nem kell kuzdenie a nala jobbakkal a minimalberert. de ha a programozas helyett forrasztgatni fog, ugyanez igaz a mernokokre is.
-
ödönbéla
csendes tag
válasz
moli.hu #3651 üzenetére
Kösz, és miért?
Nekem egyik sincs jelenleg, és ahogy látom, a kínaiak olcsóbbak és erősebbek, viszont a Pi-t bele lehet rakni egy átlátszó dobozba, több a csatlakozója, nagyobb a közössége (bár ez döntően angol nyelvű) és előrébb tart a barkácsolásban. Mi az, amit még érdemes figyelembe venni? -
vzoltan
aktív tag
Vpn temarol volt mar szo?
Sikerult telepitenem vpnt (pptp) es hasznalom is rendszeresen Pandora hallgatasra es Hulu nezesre, viszont ilyenkor le kell kapcsolnom a transmissiont, mert a vpn szolgaltato tiltja (ami nem baj)
Itt jon a kerdes,
Szeretnem azt hogy az IP:9091 (transmission) mindig fixen az eth0 -an forgalmazzon (hazai netszolgaltato fele) meg akkor is ha a ppp0 aktiv (vpn)
Jelenleg ha a vpn kapcsolat letrejott akkor minden ppp0 -an megy at.Ebben tud valaki segiteni?
Koszi.
-
p06
senior tag
Sziasztok
Arra van lehetőség, hogy wifi stick-el kapcsolódjak a netre egyből? (TP-Link WN821N).
(Soft-float Debian “wheezy”)
Sajnos LAN kábelen keresztül nem sikerűlt még a laptophoz sem (SSH) csatlakozni (static ip beállítás megvolt, a laptopon is...)Előre is köszönöm!!
-
designREX
tag
Nah Sikerült!
XBian rendszer telepítés
TL-WN721N usb wifi stick
wifi dhcp konfig
Androidos telefonon AP mod bekapcsolva
RPi kapcsolódik hozzá
yatse remote control a telefonon
kapcsolódás elsőre zenék tökéletesen működnek.
Este már a kocsiban lesz beszerelve -
ödönbéla
csendes tag
Általánosba járó gyereknek ti melyiket vennétek? Ezt vagy valamelyik kínai pendrive-ot?
-
azbest
félisten
válasz
peter9228 #3648 üzenetére
Olyan hdmi-vga átalakítót véletlenül se vegyetek, mert nem jó semmire. Erről már többször volt szó a témában.
Ilyen, vagy ehhez hasonló aktív hdmi-vga átalakítóval lehetséges a problémát megoldani: [link]. Ebből is olyat érdemes, ahol van külön táp bemenet, mert a táp nélküliek túlterhelhetik a hdmi portot és kárt okozhatnak a raspi-ben / a készülék hdmi portjában.
Nekem utólag kellett táp kábelt beforrasztani, mert lehagyták róla.
Ebay-ről 12 usd körül lehet venni ilyeneket, ami hasonló áron van, mint az előttem linkelt kamu átkötő kábel, viszont ténylegesen működik.
-
megema
őstag
válasz
lord.lakli #3645 üzenetére
Nem foglalkoztam vele, mivel mióta megvan ezzel használom és nem volt semmi gond. Anno az iPhone 3GS-t erről töltöttem, és ahogy a nem gyári töltők nagy részétől, pontatlan volt a digitizere, amíg le nem vettem róla. A 3GS-ek érzékények erre.
Durvább OC-t nem próbáltam, mert ahhoz még kellenének sünik. A cél amúgy is a kocsiba beépítés lenne. A gond csak az, hogy nem találtam meg a megfelelő hozzávalókat még. Találtam 7"-os érintőkijelzőt HDMI-vel, ami teljesen Pi kompatibilis és még 2 DIN-es házzal is árulják, de a kocsim speciális 1 DIN-es sajnos. A fejegység előlapja bazi nagy, egy 7"-os kijelző (magasságra) nagyon szűken elférne a helyén, de mögötte 1 DIN-es ház van. A felnyíló kijelzős 1 DIN-es fejek sem játszanak, mert nem vízszintesen van kialakítva a szabvány hely, és a végállásnál már beleütköznének a klímavezérlőbe. Szóval valami egyedi megoldás kell... 6,2"-os kijelzővel ki tudnék egyezni, de az meg ritka sajnos. HDMI-vel meg nem is találtam... 800*480-as felbontás mellé szerintem már nem nyerő az analóg kimenet, HDMI-VGA átalaító meg elég borsos árban van.
-
Osiris
őstag
Mitől lehet az, hogy a RaspBMC-n sambával megosztott usb meghajtót windows alatt a \\RASPBMC\devices\ed2b10fc-888a-43d9-86f8-a1859069a363 hálózati helyként tudom írni olvasni, de openwrt alatt mikor megpróbálom felcsatolni akkor ugyanerre ( mount -t cifs -o username= //RASPBMC/devices/ed2b10fc-888a-43d9-86f8-a1859069a363 /mnt/shared ) azt kapom, hogy nincs ilyen eszköz. Viszont ha a //RASPBMC/devices/ utvonalat csatolom fel, akkor felcsatolja a raspbmc /media/ könyvtárat amiben látom is a tartalmat, de csak 0bájt méretű fájlok vannak a könyvtárakban, és a felcsatolás mérete nem a megosztott usb-s meghajtó, hanem a raspbmc sd kártyának a mérete.. Mi lehet a baj? Miért nem látom a meghajtót, ha win alatt elérem a fájlokat?
-
megema
őstag
válasz
balazs1979 #3626 üzenetére
Én egy utángyártott (értsd másolat, bár nem filléres) iPhone töltőről táplálom a Pi-t. 5V/1A papíron. Pendrive rádugva, lan-on filmet olvas SMB megosztásról, OC 840 MHz-re. Nem volt még vele semmi gond. A kábel noname gondolom.
-
-
azbest
félisten
válasz
Neil Watts #3641 üzenetére
elvileg egér jobb klikk hatására előjön hogy szerkesztés/törlés. Ha nem egérrel vagy egeret szimuláló távirányítóval használod, akkor sajnos nem tudom, hogy lehet ezt elérni.
-
Sziasztok!
Na, megint én vagyok, de erre nem találtam megoldást így hirtelenjében, mivel ha jól láttam nincs idevágó topik. Openelec alatt a már nem használt, csatolt hálózati SMB mappákat hogy tudnám eltümtetni a Videós listáról? Van egy pár...
Köszi a segítséget!
Üdv. core2
-
designREX
tag
Sziasztok.
Valaki segítsen nekem!
Melyik wifi usb modul működik az rpivel, amit lehet kapni jelenleg boltban.
xbmc+raspbmc van fent. -
vzoltan
aktív tag
válasz
solti_imre #3633 üzenetére
nem is mondtam hogy 35-45 dollar. Amit en valogattam ossze csomagot az erosebbik verzioval az rogton 150usd, nekem meg igy is megeri, hiszen nem annyira limitalt az eroforras miatt mint az rpi. De meg varok vele januar vegeig. Akkortol szallitjak, addig meg barmi lehet
-
Sziasztok!
Windows alatt megosztottam egy mappát (jelszvas védelem nélkül) amit SMB-vel fel is csatolt az openelec annak rendje és módja szerint.
Átálltam Ubuntu 12.10-re a kérdéses gépen, megosztottam Samban a mappát, s bepipáltam a guest access lehetőséget, hogy olyanok is tudjanak csatlakozni akiknek nincs felhasználói fiókjuk a gépen, ennek ellenére mégis jelszót és felhasználónevet kér bejelentkezéskor. Az ubuntus felhasználó/jelszó párost nem szereti, nem fogadja el. Mit tegyek?
Köszönöm a segítséget!
Megvan, csak egy reboot kellett.
Üdv. core2
-
vzoltan
aktív tag
válasz
solti_imre #3630 üzenetére
mas ar es x szer nagyobb teljesitmeny es full desktop rendszer, low power es zero hang. Szerintem megeri
-
vzoltan
aktív tag
raspberry pi gyilkos lenyegeben egy 6x6x6 os kocka hozza adott hutobordaval egyutt.
Ami a legszebb az egeszben h android mellett Ubuntu 12.10is fut rajta. Ez pedig a kisteso -
Osiris
őstag
Mi lehet az oka annak, hogy az rpi órája (RaspBMC) 2 óra alatt majdnem 10percet siet?
-
balazs1979
csendes tag
Hello!
Csinaltam par merest a raspberry alaplapi feszultsegerol, kulonbozo toltokkel es kulonbozo kabelekkel.
A felallas: Raspberry Pi, rajta egy USB-s kulso tapos winyo, egy TP-LINK TL-WN722N USB-s wifi, ethernet, 4GB SD. Multimeterrel mertem a feszultseget az alaplapi teszt pontokon.
Sok mindentol fugg a dolog. Ami kijott, hogy kell egy jo tap (nem eleg a megfelelo amper, a feszultseget kell stabilan tartania), valamint kell egy jo kabel. Fontos a jo csatlakozas is, valamint mindez idoben is valtozhat.
Harom merest vegeztem minden esetben. Egyet alap terhelesnel, egyet 100%os procival, egyet pedig halt utan, ez utolso nagyjabol a tap altal leadott feszultseg.
A legtobbet term. a tap szamit, volt olyan tap, ami hiaba volt 1A-os, 4,5V-ra leesett mar boot alatt, es ra sem tudtam SSH-zni az eszkozre, mert dobalta az ethernetet meg a wifit. Meg egy 2A-es iPad toltovel sem jutottam sokra, ennel sem vartam meg, mire bebootol az eszkoz...
A tapok:
Motorola Defy tap, 5,1V, 850mA
Alcatel T-mobile Move tap, 5V, 1000mA
Hobbyrendeles tap, 5V, 1000mA (gyakorlatilag ez is 5,1V volt) http://www.hobbyrendeles.hu/termek.1122.halozati_usb_tolto_
Feher utangyartott tolto, Keleti GSM-bol. 5V, 1000mA
iPad tolto 5V, 2AKabelek:
Motorola defy kabel, 1m
Noname kabel, 1m
Nokia 10cm kabelAz eredmenyek:
Az utolso 2 tapot ki is zarhatjuk egybol, mert mar ralepni sem tudtam az eszkozre, 4,5 es 4,6 V korul produkaltak.
A kabeleket a hobbyrendeleses tappal teszteltem.halt idle 100%
nokia kabel 5,09 4,81 4,77
noname kabel 5,07 4,72 4,68
motorola kabel 5,09 4,86 4,8
Motorola defy tap 5,1 4,89 4,87
Alcatel move tap 4,94 4,76 4,76A csatlakozokat mozgatva tovabbi 0,05V ingadozas tortent neha. Valamint a 100% CPU meresnel tapasztaltam olyant az alcatel tappal, hogy kb 1 perc utan 0.03V-tal kevesebbet mutatott a muszer, talan valami melegedes lehetett az oka a tapban, mert mas tapoknal nem jott elo a dolog.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
solti_imre #3622 üzenetére
lovesem se volt eddig php es bashoz, most pedig csinaltam egy "webappot" phpban (6oram banta
) amin egy szinskalarol kivalasztva a szint szepen kikuldi statikus hatterfenynek a tv moge a ledekre, valamint vpnre kapcsolodik a pi ha kerem (pandora es hulu) illetve bontja a vpnt, ugyan ezzel a phpvel. Pedig en is kizarolag mediaplayernek vettem, de mar baromi sokmindent "megtanultam" a barkacsolas es sajat igenyek miatt.
-
solti_imre
tag
válasz
CPT.Pirk #3602 üzenetére
"A programozói véna meg egy dolog, arra nem gondolsz, hogy miközben ezzel a cuccal csinál valamit olyan, akinek ilyen nincs, mondjuk elkezdi érdekelni a cucc programozása BASH-ben, vagy a GPIO kezelése?"
Adja az Isten, hogy így legyen! Egy terméket akkor lehet eladni, ha széles támogatói bázisa van - és ezt leginkább a hozzáértő emberek sokasága jelentheti! (Emlékszem, amikor 1993-ban elkezdtem a linux-szal foglalkozni, mennyire jól jöttek a hozzáértők segítségei - persze most is! :-))
"Filmek és zenék letöltése nem lopás a hatályos törvények szerint, köszönhetően az üres hordozói díjnak"
"A fájlcserélő hálózatokat eleve illegális dolognak tartani nyilvánvalóan dőreség, hiszen ezzel az erővel magát az internetet, vagy a TCP/IP protokollt is betilthatnánk, valamint az összes férfit letartóztathatnánk nemi erőszak elkövetéséért, arra hivatkozva hogy megvan hozzá az eszköze. Nem jogvédett, vagy akár saját tartalmak szabadon terjeszthetők ilyen módon, ezt nem tiltja semmi. Ugyanakkor tény, hogy a fájlcserélőkön elérhető tartalmak legnagyobb részt valóban a szerző engedélye nélkül jelennek ott meg, és mivel a megosztó hálózatokon a másolás mellett egyszerre megosztás, így visszatöltés is történik, már kimozdulunk a szerzői jogi törvény "szabad felhasználás" kategóriájából. "
-
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3616 üzenetére
A raspbian rendszeren nekem is van olyan tuner ami problémás. Az it9135ös ilyen azon. Az af9015 ment ott is. Most r12557 -es openelec van a kártyán, arról próbáltam pécéken lejátaszani több adást egyszerre és a harmadiknál panaszkodott "too many open files" hibára.
Próbáld esetleg úgy, hogy csak az egyik tunerjére kofigurálsz csatornákat (pl kiveszed a mux elől a pipát a második tuneren). Meg a generál fülnél a "Disable PMT monitoring:" bepipálása is segíthet.
-
Gólya.
tag
fdh.hu- ról hogy rendeltétek meg? Próbálom beírni a cikkszámot de nem találja meg. Onnan a legolcsóbb?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na az most sikerült, bár csak 4. próbálkozásra tett be minden adót, az első 3 esetben csak 4-et tett be.
Azt tapasztaltam, hogy van kép, bár színes csíkok és kockák tarkítják, mindegyik adónál ilyen. Nem hiszem, hogy vételi probléma lenne, mert az antennát ugyanott hagyva a laptopon a VLC-vel tökéletes képet kapok. (PI-re kötve mozgatva az antennát sem lett jobb a helyzet)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, megbontottam az USB hub vezetékét, az kapott egy aljzatot, most onnan megy a táp, így nem esik 4.8V alá a feszültség még tunerrel sem.
LiveTV be van kapcsolva, a tvheadend pvr engedélyezve van, és a hozzáadott channel1, channel2 stb. is látszik benne, csak éppen nem tudom megmondani, hogy melyikhez melyik szolgáltatás tartozzon, alapból meg nincs semmi...
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3612 üzenetére
naja, az a polifuse is bekorlátoz a fogyasztásban, de akár a táphoz használt mikrousb kábel minősége is bejátszhat, van olyan kábelem, amivel leesett 3.9-re, kicserélve meg 4.6 lett másikkal.
A hub ha aktív (saját tápos) arról el kéne menjen a tuner. Szóval ezt valahogy ki kell logikázni hogy a te cuccaiddal hogy a legjobb, a kiméregetés sokat tud segíteni.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van aki magyar oldalról vett WiFi stick-et? Kéne már vennem egy minit (pl.), csak nem akarok mellényúlni. Kis hatósugarú AP-t szeretnék csinálni belőle. Amúgy a WiFi, vagy a LAN terheli meg jobban a Pi-t?
Analóg videokimenet mekkora felbontásig élvezhető minőségű? 5-7" körüli kijelző szeretnék ráaggatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No a gond az volt, hogy USB hubon keresztül nem látja. Közvetlen bedugva működik, látja a csatornákat. Hogyan lesz ebből kép? Ha ott rányomtam a lejátszás gombra, akkor weben keresztül akarta VLC-vel elindítani a lejátszást, de persze nem tudta megcsinálni.
Vagyis hogyan jut el a kép a PI kimenetére?
-
azbest
félisten
válasz
CPT.Pirk #3606 üzenetére
pontosan milyen tunered van?
ha be ssh-hoz a pi-re (root/openelec) akkor látni kéne a /dev/dvb eszközöket mondjuk ls -sel listázva.
Esetleg egy lsusb is érdekes lehet.másik ötlet, hogy miután már elindult a rendszer, utólag dugd rá a tunert és ssh-n add ki a parancsot:
tail -n 80 /var/log/messagesebből is látni, hogy mi történik a tunerrel kapcsolatban, hogy hiányol -e valamit. Nálam így néz ki ez: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehe, csak megint a nehezebb utat választottam, mert nem vettem észre az install szkriptet. Ezen a héten valahogy nem vagyok csúcsformában...
Szóval, aktuális build felment, tvheadend telepítve, de webes felületen az adapterek listája még mindig teljesen üres, pedig ahogy olvasom, ott kellene kiválasztani, mim van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No meglett a tegnapi hiba, kicsi volt a boot partíció, a cp parancs meg csak addig másolta a fájlokat, amíg volt hely...
Ma megcsináltam a partíciót nagyobbra a szokásos módon, aztán feltettem a kellő állományokat, de most csak a színes kezdő képig jut el, aztán villog a zöld. Megnéztem két buildet-is, de mindkettőnél ez van. Van valami ötleted? -
vzoltan
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Thx, megpróbálom. Mondjuk még mindig nem teljesen világos, hogy hol fogom én látni a cucc képét. Egyébként a korábbi buildben nem volt kiválasztható semmilyen tuner, mikor a webről állítgattam, talán majd az új buildel lesz valami...
solti_imre: Filmek és zenék letöltése nem lopás a hatályos törvények szerint, köszönhetően az üres hordozói díjnak, amit mindenen megfizetünk. (most ne menjünk bele abba, hogy mit jelent ha vissza is tölt valaki torrenten, mert nem csak a torrent létezik)
A programozói véna meg egy dolog, arra nem gondolsz, hogy miközben ezzel a cuccal csinál valamit olyan, akinek ilyen nincs, mondjuk elkezdi érdekelni a cucc programozása BASH-ben, vagy a GPIO kezelése? Lehet korábban nem is hallott ezekről, mert addig meg csak azt látta, amit suliban kényszerből és rosszul tanítottak heti 1 órában...
-
solti_imre
tag
válasz
jackbacsi87 #3593 üzenetére
Pontosan! Az RPi tulajok egy része sajnos az általános iskolát sem végezte el (gondolom ezt abból, hogy ott alapként oktatják az Ohm-törvényt (táp és környéke kérdések), másik részük képtelen a google keresőjét használni ("hol vegyem meg?"), egy részük pedig olyan dolgokra akarja használni, amik nem erre a kütyüre lettek kitalálva. Hangsúlyozom: személyes véleményem! - de azt arra alkották, hogy a programozói, alkotó vénával megáldott(megvert? :-)) emberek millió egy éretelmes célra birtokba vegyék. Aki filmeket, programokat akar lopni és nézni, az használja a win valamelyik verzióját, hiszen maga a win is lopott szoftverek gyűjteménye!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudományos Pandémia Klub
- One mobilszolgáltatások
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 5060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 5060 - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Esport PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 4060/4070/5060/5070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest