-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
FireKeeper #4357 üzenetére
Pont tegnap próbáltam NAS-ról SMB megosztáson 1080p-s 5000 kbps környéki filmet lejátszani, teljesen jól ment. Nagyobb bitrátáknál vagy egzotikusabb kódolásoknál viszont lehetnek gondok.
-
Oldmobil
aktív tag
Hahó!
Próbáltam életre kelteni az USB hangkártyát, a leírások szerint a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf file-ben kell szerkeszteni, hogy ne a fedélzeti, hanem az USB kártya legyen az elsődleges lejátszóeszköz, de nekem nincs sem itt sem másol ilyen fájl (legfrisebb RaspBMC build). Maga a gép látja az USB hangkártyát, nem ezzel van a gond.
És még egy kérdés: Alsamixer-ben le tudom némítani a kártya mikrofon bemenetét, de ezt nem jegyzi meg reboot után, hol tudnám állandóra lenémítani?Kösiz!
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
vargalex #4338 üzenetére
Mondjuk nagyban függ attól, hogy mit értünk "torrentezés" alatt. Ha időnként rádobsz 3-4 fájlt, hogy reggelre vagy másnapra lehozza, akkor tökéletesen alkalmas az RPi is. A NAS-om pl. a 800 MHz-es procijával és 128 MB ramjával is gond nélkül boldogul az ilyen feladatokkal, erre az olcsó torrentes routerek is megfelelőek. Ha viszont egyszerre 20-30 torrentet töltesz, meg duplaennyit tartasz, akkor valóban kevés lehet.
-
Oldmobil
aktív tag
Itt van felsorolva néhány kompatibilis eszköz, talán ezek között találsz.
-
Oldmobil
aktív tag
Sziasztok!
Ajánlom szíves figyelmetekbe most megjelent Logout írásomat, amely összefoglalja a már ebben a fórumban is említett Rasberry Pi zenelejátszó építésének jelenlegi állását: Zenelejátszó Raspberry Pi alapokon -
Oldmobil
aktív tag
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
Hyperion #4067 üzenetére
Hahó!
Itt a gpio gombos xbmc vezérlős kód:#!/usr/bin/python2.7
import select, time, sys, os
pinek = [18, 8] # itt kell felsorolni a figyelendo gpio portok szamat
def xbmc_action(pin_id):
if pin_id==18:
os.system ("curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Player.PlayPause\", \"params\": { \"playerid\": 0 }, \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc")
elif pin_id==8:
os.system ("curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Player.GoTo\", \"params\": { \"playerid\": 0, \"to\": \"next\" }, \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc")
file = {}
filelist = {}
os.system("sudo chmod 666 /sys/class/gpio/export")
po = select.poll()
def write_once(path, value):
f = open(path, 'w')
f.write(value)
f.close()
return
for n in pinek:
os.system("echo " + str(n) + " >/sys/class/gpio/export")
os.system("sudo chmod 666 /sys/devices/virtual/gpio/gpio" + str(n) + "/direction")
os.system("sudo chmod 666 /sys/devices/virtual/gpio/gpio" + str(n) + "/edge")
write_once('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/direction', 'in')
write_once('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/edge', 'falling')
file[pinek.index(n)] = open('/sys/class/gpio/gpio' + str(n) + '/value', 'r')
po.register(file[pinek.index(n)], select.POLLPRI)
filelist[file[pinek.index(n)].fileno()] = n
t = time.time()
while 1:
events = po.poll()
for n in pinek:
file[pinek.index(n)].seek(2)
if (time.time() - t)>0.2:
xbmc_action(filelist[events[0][0]])
t = time.time()Az elején fel kell sorolni a használni kívánt gpio portok számait, az xbmc_action-ba pedig további elif-ekkel be kell írni, hogy melyik gombnyomásra mit szeretnénk, hogy csináljon. Nekem egyelőre a tesztkiépítésben csak két gombom van, ezért a két action. Fut root nélkül is. Az elején kell neki kb. 1-2 másodperc amíg elvégzi a gpio portok konfigurálását, utána már megy. Van a figyelő ciklusban egy szoftveres pergésmentesítés, ez nem kell ha hardveresen van megoldva kondival. Nem kezeli két gomb egyidejű lenyomását, és nincs felkészítve rövid és hosszú gombnyomások megkülönböztetésére. Ezek még terven vannak.
Ui: advancedektől elnézést ha ronda meg nem biztonságos a kód, kezdő vagyok Linuxban, Pythonban meg főleg -
Oldmobil
aktív tag
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
designREX #4005 üzenetére
Hahó!
A Raspberry magazin (MagPi) 7-es számában van egy cikk arról, hogy hogy lehet hagyományos, folyamatosan lefutó prociterhelő ciklus helyett megszakítás jelleggel kiolvasni Pythonból a GPIO portokat. Ez nem az RPi.GPIO libraryt használja, így az is megoldható, hogy root jog nélkül menjen. Ezt vettem alapul. Megpróbáltam az XBMC Pythonját használni, de az xbmc és az xbmcgui librarykat csak az XBMC-n belülről, a plugin felületről indított Python scriptekben lehet használni, próbálkoztam vele egy csomót, de nem akart összejönni.Maradtam a rendes, külső Python scriptnél. Végül az lett, hogy a program gombnyomásra egy HTTP POST-ot küld az xbmc HTTP felületére, ezzel gyakorlatilag minden lényeges dolgot kontrollálni lehet. Még nagyon nem végleges a kód, így nem akarom ide betenni, de a MagPi-ben megtalálod a gomblekérdező részt, a programból pedig ha os.systemmel meghívod a következő bash parancsot, akkor példaképpen egyel balra lép a kurzor az XBMC képernyőn:
curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Input.Left\", \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc
Ja, asszem alapból nincs fent a curl a RaspBMC-n, de akkor sudo apt-get install curl. Persze lehet közvetlenül Pythonból is POST-ot küldeni, az persze elegánsabb, de még nem jutottam el odáig, mert kb. egy hete láttam először Python kódot, így kicsit lassan haladok
A többi JSON RPC utasításnak pedig itt tudsz utánanézni.
Üdv, -
Oldmobil
aktív tag
Kicsit vissza az RPi témára:
Haladok a zenelejátszó fejlesztéssel, más is kérdezte, de részben saját kérdésemre is válaszolva:-RaspBMC alatt remekül megy a külső USB-s optikai meghajtó, persze külső táppal. Van automoumt, viszont az XBMC-ben van egy idegesítő bug, ami miatt nem hajlandó lejátszani audio CD-t külső USB meghajtóról. Kipróbáltam viszont mplayerrel, parancssorból szépen megy az audio CD lejátszás, így mégis megoldható lesz a CD vezérlés külső gombokkal. Illetve új ötlet, hogy lesz külön gomb a rippelésnek, így csak be kell tenni az audio CD-t, egy gombnyomás és máris rippelődik a NAS-ra a flac. Majd valahogy azt kellene megoldani, hogy kérdezze le CDDB-ről a lemez adatait és eszerint nevezze el a trackeket
-Működik az XBMC vezérlése a GPIO-ra kötörr gombokkal, igaz nem az XBMC Python plugin felületén, hanem JSOP PRC API-n keresztül HTTP POST üzenetekkel.
-
Oldmobil
aktív tag
Hát nem akarlak elkeseríteni, de igazán jól működő, a nem triviális esetekben is használható DLNA megoldást még nem nagyon láttam. Eleinte én is ebben gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy stabilabb és egyszerűbb a samba share, mind zenére, mind videóra. Persze a hardveres korlát nagy úr, nyilván nem akarod kidobni a készülékedet emiatt...
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
lord.lakli #3942 üzenetére
Azért még így is megéri...
-
Oldmobil
aktív tag
Nemrég kérdezte valaki, hogy merjen-e rendelni a MálnaPC.hu-tól, nos jelentem tegnap előtt rendeltem, tegnap írtak hogy átvehetem, ma elmentem érte és meg is kaptam. Persze szerencsém volt, mert volt raktáron. Egyébként a Revolt nevű alakatrésznagyker áll mögöttük, korrekt társaságnak tűnnek.
Jön a 2x20 karakteres HD4470 kompatibilis LCD kijelzőm is a Vateráról 1000 forintért, rendeltem 2 dollárért kínai hűtőbordát is. :-) Nyamm! Kezdődik a fejlesztés! -
Oldmobil
aktív tag
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
vzoltan #3753 üzenetére
Jó-jó, hogy kirakja, de hova?
A rendszeremben nem lesz képernyő, a lejátszás vezérlése egy iPod touch-ról törétnik!
Köszi, nézem most a másik fórumot is!Illetve ahogy nézem most Pythonból nem lesz nehéz a http request alapú kommunikáció az xbmc-vel, csak meg kell majd tanulni kicsit Pythonul
-
Oldmobil
aktív tag
Köszi a válaszokat!
balco: A kibelezett billentyűzet nekem is eszembe jutott, de nagyon nem elegáns :-)
tg44: Hardverileg nem gond, egy régi CD lejátszó házába lesz beépítve, adott a gombmátrix. Közben utánanéztem, hogy http commandokkal meg requestekkel lehet az xbmc-vel legkönnyebben kommunikálni. Valaki próbált már ilyet egy egyszerű C progiból?Ezt találtam LCD/VFD ügyben, biztató a dolog úgy tűnik ezzel nem lesz gond.
Külső hangkártyát próbált már valaki?
-
Oldmobil
aktív tag
Sziasztok!
Rpi-re és XBMC-re épülő zenelejátszót építenék, ezzel kapcsolatban kérnék kis segítséget. Egy iPod touch lenne a távirányító, van rá jó app, ami wifin távvezérli az XBMC-t, így képernyő és billentyűzet a végső kiépítésben nem is lenne, a zenék pedig NAS-ról jönnének. (A koncepció egyébként kiválóan működik egy korábban épített HTPC-n, csak az kicsit sokat fogyaszt zenehallgatáshoz.)Első körben ezek a kérések merültek fel:
-Telepített már valaki külső USB hangkártyát pl. RaspBMC alá? Konkrétan egy SB Audigy 2 NX lenne, elvben ALSA kompatibilis, így nem lehetne vele gond.
-Szeretnék bele alfanumerikus LCD vagy inkább VFD kijelzőt a számcímeknek, leginkább GPIO-n csatlakoztatva, van valakinek tapasztalata ilyennel, illetve LCDproc telepítéssel, használatával?
-Szintén a GPIO használatával szeretnék hardveres lejátszásvezérlő (play, stop, pause, track +/-) gombokat is a végleges készülékre, van ötletetek, hogy milyen kaliberű feladat lenne a vezérlést összehozni az XBMC-vel? (nem vagyok guru, de szívesen tanulok...)
-És persze kérdés, hogy milyen rendszert ajánlotok? OpenELEC, RaspBMC vagy valami más?
Minden javaslatot szívesen fogadok!
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Medence topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Autós topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EA Sports WRC '23
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- HP Prodesk 600 G6 - i5-10500 3.1Ghz 6 mag 8GB DDR4, 256 NVME SSD, szép állapotú WIN11
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged