Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Milyen alaplapot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A VRAM sávszélesség titka: tényleg ez a teljesítmény kulcsa?
- OLED TV topic
- Nitrogénfelhőben született az új rekord
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hombember
csendes tag
válasz
vargalex
üzenetére
Köszönöm, ez az 1-wire nagyon jó ötletnek látszik - mondom ezt úgy, hogy az elektronika nem az erősségem, viszont érdekel és lehet, hogy most van itt az ideje belevetni magam. A programozás és a Linux részével nem lesz gond, mivel programozó vagyok :-)
Utánaolvastam az 1-wire rendszernek, ill. az owfs-nek, az elvi oldalát azt hiszem megértettem.
Térjünk rá a gyakorlatra: első körben - idén - szeretném az öntözést (8 relé), a kaput (2 relé) és a kerti világítás (1-3 relé) vezérelni programból. Hab lenne a tortán, ha a kerti világítást a napfénytől tehetném függővé, az öntözést pedig az esőtől. A programozásokat megoldom, az elektronikai részben kérnék segítséget.
(Megj.: a teljes rendszer kb. 30-40 érzékelőt - hő, fény, nyitás/zárás, mozgás, füst - és kb. 30-40 relét - világítás, fűtés, öntözés, kapuvezérlés - fog tartalmazni.)
- Topológia: ekkora rendszernél (a végsőre gondolok) fa struktúra tűnik a jó megoldásnak.
- Tápellátás: külön táp fogja adni az 5V-ot, tehát ez a gyakorlatban 2-wire rendszer lesz.
- Vezeték: CAT5-ösEddig jutottam saját kútfőből, azonban itt már nagyon elektronikai vizekre értem, jönnének a kérdések :-)
- A busz-vezeték végén van valami lezáró elem?
- Olvastam, hogy a reléket IC-kkel kellene kapcsolgatni (pl.: DS2408), ennek minden részlete érdekelne: bemenetet honnan kapja, közvetlenül a GPIO-tól?
- És az IC mely lábaira mit kell kötni?
- Az IC csatornáit hogy tudom kapcsolni, átállítani (ki/bemenetre)?
- Jól gondolom, hogy a 8 csatornás DS2408-as 8 relét tud vezérelni?
- Érzékelők esetén is kellenek hasonló IC-k?Előre is elnézést, ha hülyeséget írtam, de ezt még csak most tanulom.
Új hozzászólás Aktív témák
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kuponkunyeráló
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Ryzen5 4500/ RTX2060/ 16GB DDR4 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- R5 9600X/MSI PRO B650S-WIFI/32GB DDR5 6500MHz/1TB M.2/4TB HDD/RTX 5070 OC/750W.PLATINUM/ARGB CSODA
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060Ti/3080 +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060ti és 16gb RAM + GARANCIA
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
- Akció! Csere-Beszámítás! Asus ProArt B760-Creator D4 Alaplap! LGA 1700
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UN880-B - 27" IPS ERGO - 3840x2160 4K - 60Hz - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync - Mac
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
wassermann