Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• RoundRobin

aktív tag

válasz azbest #15104 üzenetére

Van nekem is echte NAS, csak:
    1. PATA illesztésű.
    2. Nem szeretnék olyat, amiben mozgó alkatrész van.

Ezt, ami van, úgy vettem használtan, már vagy 5 éve, a tápja volt eldurranva csak, szerencsére.

Raspi:

Hát igen, árak tekintetében abszolút nem éri meg a raspiból NAS-t faragni. Nálam is csak azért került sor rá, mert első körben a barátnőmnek okosítottam a raspival a TV-t, de nem használta, így morfolódott NAS-sá egy időre. Most, egy pár napja meg el is adtam, mintegy pénzalapot képezve a marsboardnak vagy a narancsos Pi-nek.

NAS with SD card by me:

Nincs 5 kártyaolvasó! Csak 5 SD foglalat van, pontosabban lesz. A feladat triviális. Kell egy cortex M4-es ARM, amiben már ott pihen a hálózati illesztő és csak fel kell drótozni 8 minusz egy plusz öt lábra az SD foglalatokat (az 5 láb a chip enable per SD kártya (ezzel választom ki, hogy melyik SD-t írom, vagy olvasom), a hét (8-1) meg közös (data, clock, stb)).
    Mivel az 5 közül egyszerre csak egyet olvasok vagy írok majd, így nem kell külső ram-ot illeszteni a procihoz.
    A többi már csak szoftver, ill. firmware kérdése. Először akartam wifi-t is implementálni, de rájöttem, hogy tök fölösleges, mert itthon nem fogom sem telóról, sem tabról olvasni a NAS-t, a többi gép meg dróton (utp) van.
    Most éppen azt számolgatom, hogy talán elég lesz m3-as proci is, az meg szinte fillérekbe (kb. 1000 Ft) kerül.

Az adattárolás biztonsága nem gond, mivel az SD-ket korlátlan számban lehet olvasni, írni már kevésbé, ez igaz, de hát én inkább olvasni fogom őket, írni viszont csak ritkán. :)

Új hozzászólás Aktív témák