-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nálunk (hat PC, évek óta) az megy, hogy amint rákattintok a DLNA-s forrásra a bal sávban, már fagy is le a VLC. Stabilan, megismételhetően, egységesen, minden gépen, minden VLC-verzióval, mindegyik DLNA-forrással, mindegyik lakásban -- ja, és mindenki gépén, tehát még csak esetleges egységes szoftveres bűbáj sem állhat mögötte.
MaCS
-
-
Egy régi kérdés felmelegítve: a Kodiban hogyan tudom elérni azt, hogy az ID3-ban szabályosan és minden más lejátszó által helyesen kezelt többes előadók nevei jól jelenjenek meg?
Elvben ugye a / és a ; a hivatalos elválasztó, tehát egy xxx/yyy bejegyzés korrekt módon leírja xxx és yyy előadó duettjét. Ezt a lejátszók úgy is jelenítik meg, hogy az előadók listájában mind xxx, mind yyy neve alatt megjelenik az adott dal.
A Kodi viszont gyárt egy "xxx/yyy" vagy egy "xxx;yyy" nevű előadót, mintha az elválasztó a név része lenne, és az adott előadók neve mellett az adott dal értelemszerűen meg sem jelenik.Van erre megoldás?
Köszönettel: MaCS
-
nikilauda
senior tag
Megrendeltem az RPi2-t. Egy médialejátszó készül majd belőle.(terveim szerint)
-
-
nfer
tag
válasz
PiciDikenz #11556 üzenetére
Szia!
Keress rá erre. Delock 84504
Kis hibája hogy az egyik hang kimenet a videó kimenet, a videó meg hang kimenet.
Cserébe kb. 500 forint.Üdv
-
vzoltan
aktív tag
sikerult valakinek vnc-n elerni rpi-t barmelyik kodis(xbmc) distroval?
csatlakozni csatlakozik, csak a kep total fekete.
(tudom van ssh, ugy szoktam dolgozni rajta, de most a kodi beallitasait szeretnem tavolrol piszkalni feluleten)
koszi -
mm00
aktív tag
Mekkora és milyen SD kártyát javasoltok Kodi-hoz?
Gyakorlatilag ebből a tutorialból akarok mindent beállítani, hogy a NAS-on legyen minden: [link]
A streamek és egyéb Kodi szolgáltatások foglalnak külön tárterületet lejátszás közben? Mire számíthatok?
-
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11576 üzenetére
Nem bug, hanem feature, de kikapcsolható [link]
Egyébként, ha nem egérrel használod, akkor észre sem lehet venni. A távirányítós / billentyűzetes lépegetéskor nem látszik különbség, mert ott menü váltáskor egyszer kell csak frissíteni a látványt. Az gui frissítés limit gondolom főleg a régi pi-nél jelent előnyt, de az új pi-nél is csökkenti a prociterhelést.
-
DarkByte
addikt
válasz
azbest #11575 üzenetére
A legfrissebben is akad az egér lejátszás közben. Ez ilyen és fogadjam el vagy lehet rajta valamit még finomítani? A YouTube plugint próbálgatom, videó tökéletesen megy, lebutítottam 360p-re mivel SD-nél nem sok különbség van ha HD a forrás, hátha ettől javul de így is pontosan ugyanúgy csinálja.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11574 üzenetére
Van aki felment 4K felbontásig is [link], de ott már nagyon varázsolni kellett. A video dekódolás továbbra is 1080p max, de ha jól olvastam, akkor ki tudja húzni teljes képernyőre.
Egyébként a 2560-as felbontások részben még szerepelnek is a config txt paraméterlistáján. A rendes oldal most épp nem elérhető, de konzerv változatban tudom linkelni [link]
-
DarkByte
addikt
Érdekes módon az OpenELEC simán felismerte magától a monitor felbontását.
Szóval nincs a limit amit mondok.
Most épp a kompozit kimenetes OpenELEC-et próbálgatom. Egész jó, csak a NOOBS install-os amit felrak az elég régi, ezen még akad az egér videó lejátszás alatt. Állítólag ezt azóta javították. -
-
DarkByte
addikt
válasz
En ilyet rendeltem hozza, most probaltam. [link] Mukodik, annyi hogy kicsit el van tolodva a dugok szerepe, a piroson jon a kep es a masik ketton a hang. De ez igazabol edes mindegy. (Bocs az ekezet hianyert, meg nem jottem ra hogyan allitom be a magyar billentyuzetet).
Egyebkent meglepoen gyors ez a kis dog, meg bongeszesre is. Elszuttyog de olyan veszesen sokat nem kell varni lapvaltasokra. Mondjuk egy Facebook-ot vagy Google+-t nem eresztenek neki mert szerintem eletben nem tolti be annyi Javascripttel, de a PH vagy a Hup egesz olvashatoan megy rajta.
Elso blikkre viszont ugy nezem nem tudja lekezelni a WQHD monitoromat, ezt is fullHD-ben kezdte el meghajtani pedig mehetne egeszen 2560x1440-ig. Persze siman el tudom kepzelni hogy 1080p a Broadcomm SOC felso limitje.
-
-
vzoltan
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #11566 üzenetére
config.txt is located in /flash directory... but is by default only readable...
1. mount -o remount,rw /flash
2. do your modification
3. mount -o remount,ro /flashItt találtam
[link]
Újramountolja írhatóra, megcsinálod amit szeretnél, majd újramountolog csak olvashatóra.Egyébként meg ha kikapcsolod és kártyaolvasóval nézed, akkor az első partición lesz (win alatt csak ezt látja).
-
Ave ismét!
Még mindig a config szerkesztésnél vok elakadva. Azt javasoltátok, hogy ssh-n szerkesszem a config.txt-t. (Mondjuk futó openelec alatt a saját configját gondoltam, hogy nem fogja engedni...) Próbáltam mc illetve nano alatt szerkeszteni, de read only a filesystem... :/ Úgy tudom ez a ramba töltődik bele... Próbáltam megkeresni az sd-n de hiába.
Noobs alól lett felrakva, majd frissítettem és beleraktam az unofficial repót. Nagyjából ennyit tettem, de sehol nincs.
Kérlek segítsetek csak egy [... Gondolj ide vmi szépet] sdtv_mode=2 sort szeretnék belerakni.
-
Megszületett a (ugyan kompromisszumos) megoldás:
A CEC beállításainál csak az "egedélyezve" be van kapcsolva, a többi ki.
A TV-n a távolról bekapcsolhatóság ki lett kapcsolva.
HDMI2 portra lett át dugva a kábel.
RPi2 bootolásnál bekapcsolva kell lennie a TV-nek, különben nem látja a CEC adaptert, és a távirányító nem működik.Köszönöm mindenkinek a segítséget!!
-
-
sanzi89
addikt
Nekem volt ilyen gondom, nézd meg ezt a leírást. Miután létrehoztam a cikkben is említett advancedsettings.xml-t a közölt beállításokkal - buffernek nem 20-at, hanem 80-at adtam, így is bőven van szabad memória - megszűnt nálam a jelenség.
-
zamar
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry Pi 2-m. A problémám az vele, hogy a transmission-el letöltött film ILYEN hibát produkál sok esetben, de nem mindig. Nem tudom a hiba pontos megnevezését, de szerintem elég jól látható.
A rendszer, ami egyébként xbian egy 2 gigás micro sd-n van. A háttértár ahova a torrentek letöltődnek, illetve ahonnan lejátsza a filmeket a routerre van rádugva.
Pi B-vel ugyan ezzel a felállással tökéletesen működött minden. Sajnos a Transmissionben nincs force recheck, hogy megnézzem a torrentek hiánytalanul lejöttek-e. Korábban volt ilyen, de akkor nem csinálta folyamatosan a film alatt csak egy-két jelenetnél.
Szerintetek mi lehet a probléma?
-
-
Dudee
senior tag
Továbbra sem találkozott senki RPi2 / OpenElec párossal olyannal, hogy időnként beszaggat egyet? Talán pár percenként veszem észre, hogy ugrik egy képkockát a lejátszás. Több formátumnál is láttam már. A hang eközben hibátlan marad.
Engem azért sajnos eléggé zavar, és egyelőre nem tudom mitől lehet. -
válasz
Azért kacagnak, mert nem tudják, hogy a RPI-nek van AV-kimenete.
Sokáig minden videokamerán alapfelszerelés volt a négypólusú jack-kimenet, az RCA-átalakítós kábelt adták is hozzájuk. Ez a régi tévék nagy részéhez jó is, néhányhoz viszont SCART-csatlakozás van csak, ami ugyan az pepitában, a jelen szempontból csak geometriai különbség van köztük, simán átalakítható egy filléres adapterrel.Üdv: MaCS
-
válasz
-
PHoNX
tag
válasz
Rca video kabel (egy rca dugo az elejere es egy a vegere) ill egy jack - rca hang kabel kell neked. (3,5mm-es jack az egyik vege es ket rca a masik vege. )
-
PiciDikenz
aktív tag
Helló,
noob kérdés következik, de valaki meg tudná pontosan mondani, hogy mi annak a kábelnek a neve, amivel régi képcsöves TV-re ki tudom varázsolni a pi2 képét? Mert amikor jack kábelről és videojelről érdeklődök egyszerre, akkor a legtöbb boltban egy kacagással fogadnak
Köszi
-
DarkByte
addikt
Végre megjött az enyém is. Gyorsan egy Raspbian felment rá NOOBS-ból, de tovább nem töcsköltem most melóban.
Szóval gondolom most megint van Farnel-nél készleten ha ennyi idő alatt lett 7 db készleten.
Elvileg kaptam hozzá kompozit videó adaptert is, két dugó felcserélésével jó lesz. Majd este meglesem edzés után.
-
-
pzstm
titán
Win10 és Raspberry PI2 infók érkeznek az idei WinHEC-en (március 18-19) Stay tuned
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #11540 üzenetére
És egy jó minőségű usb kábel, mert van amelyik vacakabbal a 2A tápból sem jut át elég kraft a pibe
-
GazRic
senior tag
válasz
wassermann #11540 üzenetére
Külön tápja van a HDD-nek. Egy 2 terrás winyó. Ez menne rá, és KOBI (szerintem)
-
Dudee
senior tag
-
-
GazRic
senior tag
válasz
wassermann #11538 üzenetére
külső HDD-t tennék rá ha lehet, mármint adattárolásra
-
GazRic
senior tag
Sziasztok!
Most tervezek venni egyet. Média lejátszás és letöltésre kellene nekem. MIre érdemes figyelnem, mi az alap dolog amit vegyek még hozzá?
Köszönöm! -
nikilauda
senior tag
Ha veszek egy Rpi2-t és Kodival használnám médialejátszónak,akkor azt meg tudom csinálni, hogy bekapcsolom távirányítóval? (gondolom a kikapcsolás nem gond)
-
vzoltan
aktív tag
válasz
Szevam #11530 üzenetére
kapcsolj ki mindent ugy ahogyan mondtam, majd inditsd ujra a pit
nalam igy mukodik:
ha a pit ugy inditom ujra hogy a tv be van kapcsolva es kozben a pi az aktiv forras, akkor
reboot utan nem fog mukodni a tviranyito, de erre egyszeru a megoldas.bemegyek az inputba ujra, es nem a sima HDMI1 (vagy ahol van a pi) valasztom ki, hanem az ahhoz tartozo ceces ikont.
ekkor mar ujra aktiv lesz a taviranyito.
LG tvm van.magyarul ha nem megy a cec, akkor a ceces forrast kell aktivalni input menubol.
szoval en mindig ceces ikonnal valasztom ki a pit nem a sima hdmi ikonnal.
ugy emlekszem Zolddel van rairva hogy Simplink.gyorsan kerestem egy kepet
http://i.ytimg.com/vi/CEUummCyjA4/maxresdefault.jpgnem tudom milyen tvd van, de remelem ott is lesz egy sima hdmi1 meg egy ceces hdmi1
(1 lehet barmi ahol eppen van a pid) -
válasz
vzoltan #11521 üzenetére
Sajnos nem jött össze. Ha a CEC adapter beállításainál "a KODI az aktív forrás indításkor" opciót kikapcsolom, akkor nem működik a távirányító. Bármi egyéb opciót változtatok, semmi hatása nincs, minden ugyanolyan (nem elvárt módon) működik.
Érdekes, hogy a pi indítása, újraindítása után egyszer bekapcsolja a TV-t, mikor indul a bootmanager (talán berryboot a neve), majd ha ismételten kikapcsolom, akkor megint visszakapcsolja a KODI indításakor is.
Közben látom, hogy van egy config.txt az SD kártya gyökerében is (előző alkalommal a /flash/config.txt fájlt találtam meg). Ez a bootmanager config.txt-je lehet? -
balu999
tag
Resbianhoz van valami leírás , elsősorban parancsok érdekelnének.
-
-
mm00
aktív tag
Valaki árul rPi 2-őt rövid átfutási idővel? Ti honnan szereztétek be?
-
-
vzoltan
aktív tag
egyik nap valaki elakadt harmonyval,
openelec oldalan van hozza leiras,
gondolom h jo lehet tobbi verziohoz ishttp://wiki.openelec.tv/index.php/Config_harmony
http://wiki.openelec.tv/index.php/Config_harmony_tweak
http://wiki.openelec.tv/index.php/Guide_To_Test_a_Remote_and_Remap_Keys -
CEC adapter beállításainál kikapcsolom "A KODI indításával legyen aktív bemenet" vagy a "TV bekapcsolása indításnál" opciókat, akkor a következő újraindítás után ugyan nem kapcsolja be a TV-t induláskor, viszont mindig HDMI bemenetre lesz az aktív a TV bekapcsolásánál, illetve pluszba nem működik a távirányító sem OpenELEC alatt.
-
válasz
azbest #11511 üzenetére
Bemásoltam a config.txt file-ba ( /flash /config.txt-t szerkesztettem), de sajnos nem sikerült (multibootban van az OpenELEC és Raspbian, ez lehet, hogy befolyásoló tényező). Esetleg volna még valami tipp, hogy hogyan lehetne megoldani?
Egy másik problémám, hogy a Pi2 újraindítása után automatikusan bekapcsol a TV (Panasonic) is. Azt hogyan lehetne megoldani, hogy ne kapcsoljon be? Előre is köszönöm.
-
Sziasztok!
A problémám az, hogy amikor bekapcsolom a TV-t egy pillanatra megjelenik az, majd átáll a HDMI1 bemenetre, amin a Pi2-m (OpenELEC-kel) van. Hogyan lehetne megoldani, hogy ne kapcsoljon át, hanem maradjon a TV-n? Előre is köszi.
-
vzoltan
aktív tag
Dragabb a leves mint a hus, de jol nez ki
http://www.aliexpress.com/store/product/Geekworm-High-Quality-Aluminum-Alloy-Case-Enclosure-Box-Shell-for-Raspberry-Pi-B-Black-Sliver-Color/1048722_32220917492.html -
azbest
félisten
Egy kis érdekesség:
Annó a régi raspi-n kb 6 órán (360perc) át tartott a kernel lefordítsa, a 4 magoson pedig 100 perc alatt megvolt. Persze ez nem reprezentatív, mert azóta már eléggé sokat változott a kernel is. De nagyságrendileg azért látni mennyivel jobb az új.
-
-
Valahogy lehet rpi2-re openelec alatt chromiumot vagy firefoxot felrakni. (Tehát egy normális böngészőt
)
És lehet szintén openelec alatt skypet használni?(Usb-s kamerával, mikrofonnal) -
vzoltan
aktív tag
Hali, majd valaki lenne kedves megnezni hogy ha atvalt 1080xf vagy Xpericence1080 skinre,
akkor amig a felulet aktiv, feluleten navigal, nala is megugrik a homerseklet 8-10fokot?
Nalap a felueltet hasznalva 51fokon van a pi, amint filmet nezek vissza esik 45re.
valamint az alap Confluence skinnel is 43fokon marad.ilyen sokat szamithat h milyen skin fut?
-
balu999
tag
Sikerült , ezt most kicsi rasberry-ről írom
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest