- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
#97544192 #4298 üzenetére
Hát igazából Te döntesz.. Az Intel doksija szerint 1,35V-ig mehet fel max, ami olyan 1,315V maximum hosszútávon, egy ilyen Giga lapban. Ekkora fesz kell is neki (nálam, lehet nálad kevesebb is elég) 3200-as Uncore-hoz. (kb. érték, talán 1,295V-on is jó lenne nálam, de nem szenvedtem vele). A másik verzió, hogy lejebb veszed az Uncore-t, ami viszont azt is jelenti, hogy a ram órajelét is csökkentened kell, mivel a minimális uncore az a ram sebességének 2X-ese, bármit is állítasz be. Nálam pl. most tesztelés alatt áll a kímélő 24/7 beállítás, de jelenleg 165Mhz BCLK, turbo-val, 36-os QPI szorzó (3ghz) 17-es Ucore (2800mhz) és 8-as ram (1320) CL7-ben, és egész szépen megy.
Ami kellett hozzá fesz, nem minimum, hanem üzembiztos: 1,275V Vcore, 1,275V QPI, 1,54V VDIMM, minden más NORMAL-on.
Ha gondolod, próbáld ki.... És nem minimum feszek... Nincs időm sokat tesztelgetni, de ha kész lesz, írok még....(#4299) SzlobiG: Ja, legalább másfél hete megvan....
De tény, használják páran ilyen magas QPI-fesszel, egyelőre gond nélkül, de meglássuk ám, fél év múlva is menni fognak-e.... (Én 70% tenném, hogy igen, 30%-re, hogy nem.... Én biztosra megyek, nem ér annyit nekem +5-20% sebesség)
-
HSM
félisten
válasz
#97544192 #4294 üzenetére
Az AUTO értékekkel vigyázz, a P45 idején a Giga lapok hajlamosak voltak AUTO feszekkel 1000-rel agyonfeszelni... Biztonságosabb a NORMAL beállítás.
Arra figyelj oda viszont, hogy a QPI/VTT fesz és a DRAM fesz között semmiképp se legyen 0,5V-nál nagyobb különbség! De inkább max 0,4V, és akkor biztonságban vagy!
-
törölt tag
Engem nem zavar különösen ez a dolog, mivel Prime mellett is teljesen stabil a rendszer... De még az okát sem tudom, hogy miért csinálja, és ez bosszant!
Csak feszültség probléma lehet, mert ha táp lenne, szvsz Prime alatt leállna a gép, vagy be sem bootolna. Viszont ha feszültség, akkor mi miatt csinálhatja?
RAM-ok 1.65V-n mennek, proci 1.225 BIOS-ban, többi meg Auto, szóval fogalmam sincs, hogy miért nem tud elsőre bekapcsolni a gép, és miért kell 2 restartot nyomni, AZTÁN bootolni...
Nem baj, remélem nem lesz semmi gond, és nem okoz problémát hosszútávon a cumóknak. -
Zájec
veterán
válasz
#97544192 #4292 üzenetére
nembaj
én is belecsúsztam ebbe a hibába az elején , nincs miért szégyenkezni.. az lényeg hogy megoldódott és müködik a bioscsere...
ugye milyen klassz hogy ilyen hamar megcsinálja
egyébként nagy baj nem lehet , mert ha még véletlenül is elcseszödik valami , akkor a lap automatikusan rakja fel az elsö biost , amivel kijött a gyárból... szóval , hálistennek , nehéz galibát csinálni.... mert a lap kivédi és megjavitja magát...
egyébként restartok , kékhalélok nálam is vannak , pedig azthiszem hogy mindent jól beállitottam , de még sem... bosszantó , és is szomorkodom olyankor, de hangot nem adok ennek a dolognak , hanem megyek elöre és próbálom kiszürni a hibát a beállitás variálásával...
-
törölt tag
Hehe, ott volt a pont... Nem csomagoltam ki.
Nem néztem a kiterjesztést, és WinRAR ikon sem volt, így nem is gondoltam rá, hogy kicsomagoljam. Easyrider öccsém!
Na mindegy, mostmár F5 BIOS van, bétákkal nem küzködök... Egész jó ez a @BIOS program, igazából szerintem ha ésszel csinálja az ember, ezzel sem lehet sok gond!
A rendszert így hagytam, 2 restarttól nem fogok becsinálni... Nem tudom, hogy miért csinálja, de megmondom őszintén, már nem is érdekel... -
HSM
félisten
Ha az LLC-t nem kapcsolod be, akkor elvileg nem haladhatja meg a beállított értéket, még hirtelen magas terhelés megszűnésekor sem. Amúgy hogy miért nem mutatja ki? Mert ez a másodpercek törtrésze alatt történnek meg. Elvileg 10ns-nál nagyobb impulzusok, amik már kárt okozhatnak a prociban. Az alaplap szenzorjainak meg a kb. másodpercenkénti mérése.... Hát egy vicc, hogy ezt mérni tudja, ehhez még a multiméter is kevés (max 3-4 mérés/s), minimum oszcilloszkóp kell hozzá, az Intel 100Mhz (!!!) eset ajánl, sávszélesség limitáltat.
-
Bahama
aktív tag
Mitől van hogy a biosban procinak 1,185-t adok, erre cpuz alapon 1,152-t ír? És ha elkezdek renderelni, akkor meg lemegy 1,12-ra.
-
HSM
félisten
Igen, de azt is el kell mondani az LLC-nél, hogy sokkal könnyebb LLC-vel kinyírni a procit, ugyanis a Vdrop azért lenne, hogy a terhelés megszűnésekor keletkező feszültségimpulzus idején se lépje át a procit érő feszültség a beállított értéket. Ha LLC ON van, akkor ez a feszültségtüske bőven-szépen túllövi, amit beállítasz...
Pedig küldtem is neked erről egy jó kis cikket.... Ha mást is érdekel:[link] -
Zájec
veterán
válasz
#97544192 #4274 üzenetére
a JZelectronic.de oldalán nem szokott hiba lenni, odafigyelnek a dolgokra
nekem tegnap hibátlanul lejött az F5 bios... müködik szépen.egy kérdésem van: kicsomagoltad amit letöltötél
mert ha nem akkor hiába mutogatod neki ...SzlobiG :: ez igaz ,legyen akkor úgy.... aki meg ért hozzá , úgyis tudja mit csinál,akármilyen szinü is a feszérték kijeelzése...
Lauda :: az LLC haszáljuk, annyi a jelentösége hogy terhelésnél nem esik a fesz 0.02v-0.03v -t..
-
Lehet, hogy azzal, ezt nem tudom, de akármit állítasz, ezek a fesz értékek mindig ugyanazok, tehát mindig ugyanott lesznek adott színűek a számok. Az ASUS is sznesíti a VTT-nél, emelett az összes olyan értéket, amit kell/lehet állítani.
Zájec: Igen arról. Tudok róla, de én csak azt írtam le, hogy a P6T-ben ilyen a fesz/szín párosítás.
A LLC-t gondolom nem használjátok. Egyébként hol veszed észre, ha bekapcsolja az ember?
-
Zájec
veterán
te most a Vcore feszröl beszélsz ? érdekes lenne amikor 1.28vkörül van a vid értéke...
az intel által meghatározott érték 1.55v... gondolom tudsz róla...
a legfontosabb alapelv:: semmit ne hadj "auto" feszen...
mindent beállitani "normal" vagyis alapértkre és onnan indulunk tovább.. -
HSM
félisten
Na ja, de gondolom akkor az Asus-nál ez Loadline calibration-al értendő.... A Giga sajnos azt nem számolja bele a színekbe....
Pedig LLC-vel legalább 1V-nyival alacsonyabban kéne pirosítani.... És még úgy se mondanám a Giga félét reálisnak a Vcore-ra, de cserébe a Giga legalább a VTT-nél pirosít (najó, még csak valami takony pinkesít) 1,335V felett...
-
Gondoltam, hogy nem ma kezdte a tuningot, szerintem meg lesz valahogy az a 4300mhz.
Zájec: Az a DS4 akkor nem félti annyira a prockót, mint az ASUS-ok. Itt 1.23125-től sárga, 1.3-tól rózsaszín és 1.35625-től piros. Ettől függetlenül adja neki rendesen ha magas az órajel/bclk.
-
serito
senior tag
válasz
#97544192 #4272 üzenetére
Nem kell hozzá több csak az az egy file. Esetleg hibás a letöltött verzió vagy nem a lapnak megfelelőt töltötted le.
Giga oldalán még nincs fenn de a jZeletronic oldalán alul letöltheted a lapnak megfelelő biost. Én az UD5-re feltettem és tökéletesen működik, bár a procim semmivel nem lett jobb 195BCLK-nál nem tud többet stabilan.
-
Zájec
veterán
válasz
#97544192 #4264 üzenetére
semmibaj , felrakod az F5-t... a gigánál ez kb. annyi ideig tart mint amennyi ideig leirtad a h.sz-t... valóban megbizhatatlannak mondják a win alóli bioscserét, de ha a giga felrakja a honlapjára és bátran ajánlja , akkor annyira azért nem lehet rossz...
. én eddig csak igy csináltam, kb ez a 30-dik alkalom , de eddig még nem sikerült hibáznia...
meg ha igen , akkor sincs baj , mert dualbios-os , tehát ha bekrepál , automatikusan rakja fel az elsö gyári biost... szóval ha akarnád akkor se tudnád elcseszni a lapodat... -
Zájec
veterán
a proci 40 fok körül volt idle-be , a 2x12cm venti 2000-n süvit , közte a mugen2 és ventije amit maxra állitottam , az 1300-at pörög, majd hátul 2x8cm venti , maxon pörög... szóval olyan a gépem hogy majdnem felszálhatok vele ferihegyen
és oldalt a szélmalom.. az 1.55v próbáltam betartani végülis onnan lesz "rózsaszin" 1.6v-tól meg "piros"...
Lauda : jól mondod , már nem merek több feszt adni , pedig a hömérséklet nem vészes... nem hiába , :: gyáva nyúl vagy Zájec !
egy kis csemege
:: Gigabyte X58 overclocking guide
végülis egy jópofa szakmai szemléltetö irás ... gondoltam belinkelem ide is
-
serito
senior tag
válasz
Zsozsooooo #4261 üzenetére
Az attól függ mire akarod használni. A VGa-dat biztosan jobban kihajtaná.
-
serito
senior tag
válasz
#97544192 #4250 üzenetére
Giga lapokon a legegyszerűbb a biosfrissítés. Pontosan úgy kell ahogy azt Zájec koléga írta.
X58-Extreme F5 bios alul kiválasztod és már töltheted is.
@bios flash-el meg felülírod .
-
Zsozsooooo
tag
Hali ! Segítségetek kérném, adódott egy lehetőségem, hogy mostani gépem lecseréljen egyi7 configra szerintetek érdemes ? Mi pluszt hozna ? Nagyából ezek lennének
GIGABYTE GA-EX58-EXTREME
INTEL Core i7-920 2.66Ghz 1366 BOX
DDR3 6144/1600MHz OCZ3 Kit3 Platinum -
Zájec
veterán
jahhh
, de amint látod a Vcore-t túllövi mert 1.62v-t adtam amit látod az ET6-n ehhez képest nézd meg mennyit adott
elég jó lett a superPI-s részidö..
sajna a 3Dmark csak 4260mhz-n fut le, ha feljebb próbálom akkor kifagy a cpu teszt alatt... pedig már minden tudásomat bevetettem...szeretném ha még 4.3ghz-n lefutna,mert akkor már meglenne a 8000 fölötti cpu score. -
törölt tag
Bocsi, tényleg nem a lap a hibás, de már annyira ideges voltam, hogy legszívesebben kidobtam volna az egész gépet a ...
Na szóval, @BIOS... nem nagyon akarok azzal frissíteni, mert azt mondták hogy megbizhatatlan, és hogy el is cseszheti az egész BIOS-t. Ebből nem tudom mennyi igaz, de majd megpróbálom... És utána Prime-olni is fogok, de először F4 BIOS-t kéne nyomatni. Vagy tud valaki frissebbet? (EX58-EXTREME)
És mégegyszer bocs a káromkodásért, tudok én nyugodt is lenni, de amikor már 20x-rra játsza el valaki/valami velem ugyanazt az irritáló dolgot, akkor már bepöccenek! -
SzlobiG
félisten
Nem rossz enyémeken is ilyen chipek vannak csak 2gigás kitekbe.
Még vmi én se értem, hogy egyáltalán a markokba, hogyan számít ennyi pontot.
Lauda: Igen zájec nem sajnálja a cuccot annyit még én se adtam neki, pedig emlékszek a yorkos időkből zájec, hogy sajnálta procikat.
-
Zájec
veterán
válasz
nyugi- nyugi ,, türelem, beállitjuk a gépedet ...
szóval a bios frissités egyik legkönyebb módja a gigabyte-os @bios progi.
elöször letöltöd a file-t mondjuk a gigahonlapról , vagy a "JZelectronic.de" oldalról. utána kicsomagolod a letölött file-t,hogy bim kiterjesztésü legyen..elinditod a @bios progit és a jobb oldali menü-nél az "update from file"választod. rámutatsz a letöltött biosra ,és már magától csinálja is a cserét. kb.5-7 sec-ig fog tartani... utána ujrainditás , és kész is...
ez a müveletet lehetöleg stabil rendszeren végezd, vagy inkább "default settings" beállitásnál....a másik a stabilitásal kapcsolatban:: a 20perc prime semmire nemjó...
nálam elöfordul hogy 40 perc után is újraindul... mert még valami nem tetszik neki...szóval min.1óra , de az sem biztos....ne lapodat okold azért mert valami nem úgy müködik ahogy te azt szeretnéd, hanem a beállitást....
-
P00By
nagyúr
-
19x210
Mára ennyi, majd még adok neki.
BR4D: Ne idegeskedj. Az előbb is kérdeztem, hogy mit csináltál, miután ezt elkezdte. A világon sincs olyan, hogy egy adott biossal megy hetekig a gép, majd beszarik és biost kell frissíteni.
SzlobiG: Ja hát szereti neki pumpálni a feszt rendesen.
És igen, ezt a flshmenüt nagyon ügyesen megoldották.
-
SzlobiG
félisten
válasz
Igen azt tudom de 3200Mhz-hez képest sok.
Brad: Pedig azzal kéne kezdeni a dolgot, hogy egy új bios-t tolsz rá csináld akkor win alól biztos van a gigának is olyan progija. Az asusnál nem kell semmi pendrive meg dosozás belépsz a flashmenübe biosba és kiválasztod a file-t ahol van a vinyón majd feltolod és kész.
-
HSM
félisten
válasz
Elvileg mennie kéne az MP4-nek is, engedélyezted BIOS-ban az USB-mass storage vagy micsodát? Ott van az USB Keyboard meg mouse alatt.... Az kell ehhez.... Szünetmentes nem kell szerintem, ha el is szúrod, ott a második BIOS, az visszaállítja a dolgokat....
És igen, egyenlőek, csak az Asus tévesen QPI/DRAm-nak nevezte el.
-
törölt tag
válasz
SzlobiG #4247 üzenetére
Hát, majd mindjárt kidobom az ablakon, aztán nem fog szórakozni! Szórakozzon az édesanyjával... BIOS-t kéne frissítenem, csak még életembe nem frissítettem (lehet szakadni a nevetéstől) ráadásul MP4 lejátszóval próbáltam, és nem igen ismerte fel sehogy sem... Pendriveom meg nincs, de ami még rosszabb, szünetmentes tápom sincs.
Jah, és egy kérdés...
QPI/DRAM maximálisan egyenlő a QPI/Vtt-vel? -
válasz
SzlobiG #4247 üzenetére
Az az 1.35-1.36 egész kellemes, intel szerint 24/7-re max 1.35v.
De itt van egy 17x210
. Sajna itt a memókat vissza kellett vennem, ez meg is látszik az eredményen. Érdekesség, hogy a hőfokok a bclk-val együtt emelkednek, a szorzó és a kapott órajel szinte teljesen mindegy.
-
16X200, memók DDR1603Mhz, 1.64v, a többi fesz auton
Nézzétek csak milyen alacsony feszen megy 200-as bclk-t terhelve, az is számít, hogy mekkora a szorzó, az effektív órajel. Ha ugyanígy 20X200 lenne, már 1.44-et ad neki a lap.
-
törölt tag
válasz
SzlobiG #4243 üzenetére
Nem, így nem csinálja. Most teszteltem le.
Figyelj, milyen feszültségeket kell még állítani, ami szükséges a tuninghoz? Kell még valami mást is, vagy miii? Nem értem, hogy miért nem jó. Ha Prime-al tesztelte bírja a rendszer a dolgokat, akkor meg nem a táp a baj... Szóval fogalmam sincs, hogy mi lehet! Már semmi tippem sincs, egyszerüen!Lauda: Mikor elindítom a gépet, mindig újraindul 1x-2x. Csak nem mindegy, hogy leáll, és utána bootol be, vagy pedig bekapcsolásnál resizik egyet. Mert akkor még nem volt idegesítő, de most, hogy nyom 50 millió resit meg le is áll egyszer, eléggé b****a a csőröm!
Bocs, hogy ílyeneket írok de ez már rohadtul idegesítő! -
törölt tag
válasz
#97544192 #4241 üzenetére
Francokat jó... Áhh, nem érdekel ha beb**zódik mostmár, hát a f***om fog minden nap kinlódni vele! Nem képesek normális cuccokat csinálni akkor így jártak... Elegem van -.-" Mindjárt felnyomom maxra a voltokat, olyan ideges vagyok... Milyen érdekes, hogy Prime stabil a cucc, csak indításnál szarakodik... Pffffffff.
Áááá...
-
HSM
félisten
-
törölt tag
Légyszi nézzétek meg a képet...
Feszültségek Auto-n vannak, de amikor kapcsolom be a gépet, akkor újraindul párszor... Már próbáltam 1.25V Vcore-al, 1.3V QPI/Vtt-vel, 1.16V IOH Core-al is, akkor is csinálja!!!
Valaki tud rá megoldást?
F4 BIOS miben jobb, mint az F3? Szimpla stabilítás? Mert nincs gondom a rendszerrel, egyedül az indítás. Amúgy bejön... RAM is jó ilyen beállításokkal, legalábbis Prime nem állt le, és Everest Benchmark sem rossz. Sőt. -
wolfaud
csendes tag
válasz
Jack O'Neill #4228 üzenetére
nekem meg még 1604 en se megy
bár nekem 6x2gb van de nem hinném hogy ez okozhat külöbséget
-
válasz
Jack O'Neill #4230 üzenetére
Baxa meg, nekem nem megy 1650-et se, pedig qpi-nek is adtam feszt.
-
válasz
Jack O'Neill #4228 üzenetére
Akkor nem értem, nekünk miért nem megy a szemét.
A 3x2 gigás van Neked is?
-
KaYaK
tag
Szép eredmény!
215BCLK-t nálam 1.52V-al tudja de felette már mintha elfogyna a lap vagy a proci.... Még 216 -217 winboot van de felette már akármilyen fesszel (>1,62V) sem akar elindulni még boot formályában sem... Esetleg valami ötleted?Más 230BLCK -ra (szatesz) nagyon szép
... De "csak" 17x-szorzóval volt. És nem tudni tényleg milyen feszekkel? Kiváncsi lennék a lap beállításokra ?
Szép...
gombcomp nemtudom a corsair tri kitekről miért alakult ki ez a véleményetek? nálam 1333Mhz tri kit megy simán 1680Mhz-en 1,64V-al. Persze ez is úgy lehet hogy ki milyen példányt fog ki...
-
HSM
félisten
Új revíziós X58 jön áprilisban! [link]
Vajon lesz valami változás? -
gombcomp
senior tag
-
wolfaud
csendes tag
válasz
Dr.FantastiK #4107 üzenetére
Engem lebeszéltetek az Asus Rampage Extreme II ről olyat akartam én is venni
-
Vegtor
csendes tag
Haligali.
Megéri a Q9550 ent lecserélni I7 920-ra????
vagy érdemes még várni? -
-
válasz
Desmond #4200 üzenetére
Melyik alaplapon?
A P6T Deluxe-on simán elfér, még a bordás corsair dominátorok is elférnek és mind a 6 slot használható marad.
Ennél jobb léghűtést nem fogsz találni a prockóhoz....
Mi az a jó áron? A minőséget mindig meg kell fizetni, ez mindig is így lesz. Ohs-nél tudsz rendelni belőle, 1-2 hét alatt itt van, 21 ezer.
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- ÚJ Intel Core i5 14600KF BOX 14/20mag 20+24mb 125W GARANCIA
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 9 9950X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest