- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- OLED monitor topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
Mint írtam volt, magasabb uncore-ral max annyiból volt stabilnak tekinthető a gépem, hogy nem indult el.
Hát, nálam legalább IBT akárhány ismétléssel lefut, Linx és Prime meg hol itt, hol ott hibázik teljesen függetlenül az egyéb beállításoktól. Pl. volt, hogy adtam extra feszt, erre nem a 11., hanem a 2. körben kidobott.
Nagyon kíváncsi vagyok a megoldásra!
milbo: Biztosan jó az a terhelt fesz? Csak mert Linx úgy lenyomja a rendszert, hogy a fesz csak valamikor sokkal később, netán a teszt után tűnik föl bármilyen mérőprogiban. Szóval lehet, hogy még a boot-olás miatt volt magas a fesz, aztán teszt alatt már a levettet láttad, mert még nem jutott CPU-Z-nek erőforrás a megjelenítésre. Egyedül Realtemp képes néha frissíteni magát Linx alatt, az meg mondjuk pont nem mutat feszeket.
-
milbo
aktív tag
válasz
laragirl83 #14095 üzenetére
Hááát, itt azt írták hogy ekkora fesznél már nem igazán ajánlott.
-
milbo
aktív tag
válasz
laragirl83 #14093 üzenetére
Igen, OFF.
-
milbo
aktív tag
Ezt most nem értem. Ekkora drop-ot még nem láttam.
Bios: 1.4500
terheletlen cpu-z: 1.4408-1.4424
terhelve linx: 1.3600Hogy a tsába lehetséges, ezt még egy hete nem csinálta. Akkor 1.4408 alá nem esett.
-
laragirl83
őstag
Most akkor eme:
19*200
CPU 1.2250V (LLC ON)
QPI 1.3500V
RAM 1.600V
Uncore 3200 -
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #14084 üzenetére
Na de ha levett QPI/Uncore-al sem volt stabil akkor nem feltétlenül a magas QPI/Uncore volt a ludas sztem.
Ha még csak egy teszt progi dobna ki... De se IBT, se Linx, se Prime-ot nem bírja 5-10 percnél tovább ha leveszek minden mást (cpu, Qpi, Uncore) és adom a komoly extra feszeket akkor sem.
Reméljük hnap fény derül mindenre.
-
katt777
félisten
válasz
laragirl83 #14088 üzenetére
Igen, ez nagyon sokat számít, mert így a gép figyelmen kívül hagyja a kiugró értékeket, amelyek amúgy instabilitást jelentenének neki. Viszont kérdéses, hogy a tesztek lefutása mellett így mennyire tekinthető stabilnak a rendszer. Lehet, én is megnézem így a CL7-et tuninggal.
-
laragirl83
őstag
-
katt777
félisten
válasz
laragirl83 #14085 üzenetére
Hát mondtam én, hogy a TurboV egy kalap... Sztem egyébként egyrészt felismeri a lap, másrészt meg ráfeszel. Olyan is volt nálam mind2 lapban, hogy pl. CPU feszt emeltem biosban, de CPU-Z-ben is másutt is ua. maradt windowsban, viszont javult a stabilitás.
Lehet, hogy manual módban kellene tuningolnod XMP helyett, és máris menne a 20x200.No de Zájec-től is érdeklődnék, hogy ha az Intel speckó 1.65V, az XMP meg Inteles profil, akkor hogyan is van ez az 1.66V-os feszbeállítás 1.375V QPI-vel...
Jött ki új Everest béta, megnézem, mit hogyan ismer fel az ASRockban.
Nyilván a CPU-t, de nagy eséllyel a PCI-E-t is. Ez a célszerű egyébként erősebb tuningnál. Mondjuk én mindig rajta hagytam minden konfigomban, úgy stabilizáltam...
-
laragirl83
őstag
Írják neten ilyen fagyásos restis esetekre asus x58-al ,hogy valami spread spectrumot tettek OFFra, de melyiket?
-
laragirl83
őstag
válasz
katt777 #14084 üzenetére
Hát most itt szenvedek, szeretném stabilizálni 200as biciklit, 18 vagy 19es szorzóval, de 20 perc linx max terhelés után befagy a technika...
Most XMP profil ON, QPI 1.3750V, de csak teszt erejéig, ha lemegy lehet marad, ha nem akkor nem tudom mi leszEgyébként ez is lol, beállítom XMP-t, magától beadja feszeket BIOSban, QPI 1.350V, RAM 1.66V, de ennek ellenére win alatt turbov-vel nézve qpi 1.3750V...
-
katt777
félisten
Hát, nálam gyenge volt, kevés szolgáltatással, kompatibilitási gonddal (pl. tuner), Realtekhez amúgy nem a Realtek drivert kell feltenni, hanem az ASUS oldaláról letölthetőt, és akkor nem lesz hangerő gond. Így volt ez a P5Q-val és a P6T-vel is.
Qru: Sztem hagyd CL8-on, én is futtattam pár 4GB-os, hosszú Linx-tesztet, és a 17. körig tudtam kitolni az első hibát CL7-ben. Az már más kérdés, hogy IBT nem hibázik, és mindenféle progi, akár több is egyben, teljesen rendben megy.
QPI-t és Uncore-t levéve sikerült 1720MHz-es RAM-okkal elindítani a gépet (CL9), de messze nem volt stabil (szóval vsz. a túl magas QPI/Uncore volt a gond eddig). Tipp? Vagy jótól kérdem?
Zájec: Ha 3888-ra teszem az uncore-t, OC Tuner 3200-nak látja, CPU-Z viszont 3888-nak QPI-Link címszó alatt. Melyik a helyes?
QPI-t OC tuner bios-beállításnak veszi, vagy ha feljebb van, akkor éppen 6400-nak, franc se érti. A VTT-t mindenesetre levettem tuninggal is 1.340-re, egyelőre jónak tűnik.
laragirl83: Hát, 778MB van a képen, én azt láttam. De nálam mégis 1999-re veszi le a RAM-limit miatt; talán nálam jobban van belőve a rendszer, nem fut annyi fölösleges szolgáltatás (pedig IIS is megy). Az érdekes nekem, hogy lejjebb alacsony fesszel stabilnak látszik a cucc, 1.3V-on meg nem indul el 20x200-zal.
-
milbo
aktív tag
Tuning közben ezeket mire állítsam (enabled/disabled)?
C3/C6/C7 State Support
Bi-Directional PROCHOT
Virtualization TechnologyKicsit meg akarom hajtani a jó öreg C0-t. A LinX fűti rendesen, igaz 4GHznél már kell neki 1.408V (bios 1.450). Ilyen számokat se írtatok mostanában
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #14076 üzenetére
Mi a baj azzal az ADI codec-el azon kívül, hogy nem szereti a linuxot? Nekem mikor volt Asus lapom, teljesen jól működött benne... Sőt, hangerőben verte is a realtecet, és talán még mintha a dinamikája is jobb lett volna egy hangyányit, teljesen vállalható volt.... Persze, igazából egy liga a kettő, alaplapi, de mit is kéne tudnia egy ilyennek, amit az ADI nem tud?
(#14051) Zájec: A PLL elvileg a proci órajelét állítja be, vagy valami hasonló... Itt van róla egy kellemes kis írás: [link]
-
katt777
félisten
válasz
Shkiz0 #14074 üzenetére
Már megint Lynx-et írtam?
"...773MB-tal futtatni a Linx-et..."
Tudom, hogy Linx, nem tudom viszont, miért Y-ozok folyton ezzel.
Köthetnénk kompromisszumot is, de nincs pontos y a billentyűzetemen.
Azt is írtam ugyanúgy többször, hogy nem adom meg ezeket az értékeket a biosban, mert szerintem sem egészséges, de azért kösz a figyelmeztetést; még mindig jobb ha nem olvasol el mindent, amit írok, mintha hagynád, hogy valaki esetleg hülyeséget csináljon.katt777: Hát azok eleve nem tudnak annyi mindent, mint a "nagy" lapok, de használják többen is elégedettséggel, nézd vissza a topicban. ASUS-ok amúgy sem rosszak, csak némelyiknek érdekes beütései vannak. Ja, elfelejtettem: az ADI codec-es lapjaikat lehetőleg hagyd ki.
-
válasz
katt777 #14041 üzenetére
Már látom nem eslőnek írod hogy "És amúgy is, ez a lap valamiért nem kényeskedik, azaz nem vörösödik el egy kis extra fesz láttán".
Attól hogy épp magasabb feszérték megadása esetén nem lesz lila, vagy piros mint Asusnál, az még nem jelenti azt hogy egészséges is a komponenseknek.
És még továbbra is Linx ami pontos i és nem y -
katt777
félisten
válasz
laragirl83 #14070 üzenetére
Hát éppen ez az: ha rendesen leterheled a gépet, nem hogy netezni nem tudsz, hanem az egér se nagyon megy. Szóval ennyit a tesztedről.
kulerr: Én nem tudok X58-as mATX ASRock lapról. P6T jó cucc, mondjuk a bios-ától égnek fog állni a hajad, és szintén ott az 1.65V RAM-beállíthatósági hiány, azt a DDR3 feszt csak ASRock-kal kapod meg.
Zájec: Nem azt írtam, hogy KELL.
De ha valaki procit akar garoztatni, csak szóljon!
-
Zájec
veterán
válasz
katt777 #14069 üzenetére
"Valamivel csak elégedetlen, ha cserélni akar"
nem irt elégedetlenséget , csupán megkérdezte mennyivel lenne elörébb... hát semennyivel sem.....
Qru meg teljesen elégedett ,csak a ramok nem viszik a cl7 1600-n, de nem sokára kiderül miért is.... orvosolható a probléma...
"Amúgy meg az ASRock a király, látod, ebbe magasfeszt is lehet vezetni."
látom ,, 1.osztályú proci-killer ez az Asrock lap"és szintén ott az 1.65V RAM-beállíthatósági hiány, azt a DDR3 feszt csak ASRock-kal kapod meg."
ezt nem értem , miért csak az asrock-al ??
-
kulerr
őstag
-
Zájec
veterán
-
katt777
félisten
válasz
kulerr #14066 üzenetére
Hát GB-ot nem javaslom (Qru-t kivéve más lehet, hogy igen), amúgy nálam az ASUS P6T Deluxe szépen működött, és a kényszerből cserélt ASRock is pöpec, noha kevesebb a beállítási lehetősége, és vannak érdekességek a bios-ában (lásd kicsit előbb), de pl. a wines tuningprogija messze veri a többit. E két lapról találsz teszteket a honlapomon v. logout-on, ill. ASRock-nak nyitottam topicot, ott 1. hsz-ben minden infó és link.
-
katt777
félisten
válasz
kulerr #14064 üzenetére
Hát én 15k-t buktam a P6T Deluxe-on, és még így is 13k maradt az ASRock megvétele után (39k), pedig még a Postán is megszívattak: már leadtam a cuccot, aztán utána közölték, hogy mivel 50k fölött van a cucc, még 1200Ft-ot fizessek rá. 3200-ért ment el, futár vitte volna 2k-ért, de akkor már megígértem a vevőnek, hogy másnap megkapja.
laragirl83: Ja, vagy nem 773MB-tal futtatni a Linx-et, mindösszesen 6 percig sem. Hát úgy én is levehetném a procifeszt, meg más is. 3GB RAM-mal is elbír ám 1999MB-ot!
-
katt777
félisten
válasz
laragirl83 #14059 üzenetére
"Csak szeretnéd, Whitney!"
(Richard Spencer az Anger-ből; ha nem láttad, nézd meg 3 főbűnt.
) Amúgy csak ön után, hölgyem.
Mondjuk röhögnék, ha ezzel stabilan menne mondjuk 5GHz-et a lap (ASRocktól el tudnám képzelni
), csak hát nem a 212+ való oda.
kulerr: ASRock X58 Extreme-mel kapsz plusz pénzt.
És még jó is a lap.
BR4D: Vagy tudnak valamit.
Palik "balfasz" Lacival szólva: De hová lett Qru?
mpierre: Bővítettem a táblázatot a beállításaiddal, majd nézz rá, OK-e. Többieknek is, ha 1333MHz-es RAM-okkal érdeklődnének tuning iránt.
-
törölt tag
válasz
laragirl83 #14059 üzenetére
lehet, hogy arról már nem írna egyhamar...
hülyék ezek az asrockosok, a cpu voltage-nek még pont nem kéne pirosnak lenni szvsz. -
kulerr
őstag
Sziasztok! Jelenleg egy Giga EX58 DS4-es lapom van,és kérdezném érdemes lecserélnem valamilyen másra?, vagy hiába cserélek nem kapok semmi plusszt mondjuk egy P6t-vel vagy egy ASUS MAXIMUS II gene, vagy RAMPAGE gene, UD5-el??
-
katt777
félisten
Na tessék, sárga nincs is, itt a piros, hol a piros!
Lehet, hogy az ASRock 1.8V-os DDR3 modulokra tervezte a cuccot?
Nem hinném, mert akkor meg 2.3-2.4V-ig kéne ráhagynia. Most vagy védik a procit valamivel, vagy franc tudja. Lehet, mailezni kellene nekik...
Ami sehol nem piros, ott az elérhető maxot állítottam be. Félreértések elkerülése végett: a piros érték a legkisebb beállítható a pirosak közül!
Természetesen nem aktiváltam ezeket a beállításokat! -
Zájec
veterán
#3427 -s hsz... ( HSM kollégát idéztem
)
-
Zájec
veterán
(#14053) gombcomp , (#14054) katt777 , (#14055) Keldor papa ::
ennyi az Intel által megadott érték... a procikat ők gyártják...
a lapgyártók csak lapot gyártanak alá , az elöirt értékeket az Intel adja meg,, ez olvasható a doksiban is...
-
-
katt777
félisten
Nyírja azt a Linx is. Most szívok, mert ez a 212+ olyan, mint anno a CF volt: tesztekben kurva jól mutat (állítólag 85°C-ra hűtött egy 1.4V-on hajtott i920-at), gyakorlatban meg egy kalap szar. 4GHz-en elindítok egy Linx-et, aztán 1 p alatt 90°C-osak a magok. Hát, ennyit a gyári hűtő is tudott.
Zájec: 1.48-at, legyünk pontosak. Azért igyexem visszavenni, ahol lehet (alapon 1.2V, 3.4-re is visszavettem 1.34V-ra), ahogy a RAM-oknak sem adok + feszt csak azért, mert még nem piros. A proci is garos. Amúgy nem lehet, hogy éppen, mivel 1szerűbb user-ek veszik az ASRock-ot, van benne védelem ilyen túlfeszelés ellen (tudod, japanese made capacitors
), és azért nem pirosodik ott, ahol érzékenyebb lapok már igen?
Amúgy vajon miért ad 1.48-at VTT-re, ha minden más specifikációt (kivéve /sze RAM fesz) ugyanúgy ad be, mint az ASUS és a többiek?Keldor papa: 1.86V ASUS-nál és ASRocknál is. Amúgy én is leszarom: ha a lap gyártója szerint nem gond, és auto annyit ad (hagyhatnám az auto 1.8V RAM-ot is), ki vagyok én, hogy ezt állítgassam? Nem tehetnek felelőssé, ha bárminek baja esik; a userek 90%-a összerakja a cuccot, beállítja auto-ra, és használja (csak Qru keresi mindig a csomót a kákán
). Ilyenkor mi van?
-
Zájec
veterán
(#14044) katt777 :: ne viccelj már , 1.35v az adható max. az Intel szerint...
ennél több nem javasolt és elég is egy 24/7 tuninghoz...
erre az a fapados asrock lap 1.46v-t ad alapból,,, hát ez elég gáz, én ezzel nem büszkélkednék egy picit sem....
ja és nem a lapodat teszi tönkre és nem is az melegszik a qpi/vtt fesztöl, hanem a procid !! és a procidat fogja tönkretenni, azt pedig nem fogod tudni gariztatni...
(#14046) ADAM1337 :: vagy az Asrock nem kapta meg az intel specifikáciokat
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
laragirl83 #14039 üzenetére
Max-ra 1,35V-ot ha jól tudom. Nekem alapból 1,15V-ot ad a lapom.
ImI87: Jobban jártál, hogy kiszálltál a CF-ből sztem.
katt777: Van RIOS bug topik, írj be oda. Érdekes nekem 1 hsz-em se tűnt el, legalábbis nem tűnt fel még.
Rögtön 2-t is veszek.Am ne fájjon már, hogy mire b@aszom el a pénzem.
-
katt777
félisten
Zájec: Pedig de!
És nem is piros, és nem is melegszik a lap (bírja ez, fapados
- ráadásul van 2 év gar rá). 3.4GHz most annyival megy, de lehet, megpróbálom még lejjebb venni, csak akkor mintha nem futott volna le rendben a Lynx. Bár mondjuk gyári hűtővel melege is lehetett.
HSM: Akkor nem túl jó procit fogtál ki...
Megyek, megnézem azt a 4GHz-et végre...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #14041 üzenetére
De, meglehet, hogy másnak kéne fesz....
De amivel próbálkoztam, nem vált be...
Annyira meg nem izgatott, hogy szenvedjek vele....
Az az érdekes, hogy csak a BCLK-t növelem a jelenlegi beállításokhoz képest, és nem jó, hiába adok Vcore-t, nem segít, viszont ha felviszem 1,335V-ról a QPI-t 1,375V-ra, egyből lefut a Hyperpi.... Ebből gondoltam, hogy ez kell neki.... Az IOH fesz nem segített (+0,05V, első körben), PLL fesz se fel, se le (-0,1V, +0.04V) nem változtatott... -
katt777
félisten
válasz
Cyberpunk #14023 üzenetére
Én meg, így próbálgatva a beállításokat, úgy látom, hogy a CL7-nek az Enhanced Halt State tesz be; ha ez be van kapcsolva, akkor felugrál az órajel (legalábbis monitorozó progik szerint) 2.9GHz-re, hiába 2.8 lenne a max turbóval. Esetleg még a turbó is becseszhet, azt még nem néztem, nem tudom Qru eljutott-e addig.
HSM: Rossz hasonlat, tud az menni murván is 300-zal, csak úgy kell beállítani a felfüggesztéseket, no és a szárnyakat. Kanyar mondjuk inkább ne legyen...
Azt azért megnézném, hogy pöcc-röff hogyan futtatsz akár csak egy 2GB-os Linx tesztet 5 p alatt; ahhoz nagyon komoly tuningot kéne pöcc-röffentened hirtelen.
Az az 1.375V szörnyű! Nem lehet, hogy másnak kéne ott feszt adni, nem feltétlenül a procinak?
Viszont nálam alapból 6400 a QPI, és 3200 az uncore. Ha magas az 1.4V+, akkor miért annyit ad az ASRock? És amúgy is, ez a lap valamiért nem kényeskedik, azaz nem vörösödik el egy kis extra fesz láttán.
(Mondjuk azért nem adok 1.7-1.8V-ot a RAM-oknak, inkább 1.654 legyen. Asszem a turbós alap órajel is inkább 1.654V lesz és CL8, mint 1.669 és CL7. De a lap szerint nem gázos ez a fesz, ASUS más bevörösödött volna.
Dare2Live: Mondtam én, hogy kell oda kakaó.
Qru: Úgyis beírom +1x, egyébként meg teljesen szakmai jellegű hsz-ok, és véletlenszerűnek tűnik a törlődés. Talán RIOS bug.
Vegyél i7-es notit.
Ha már a 33k-s RAM-ra nem sajnáltál 52k-t...
Q9-esek 600k körül már elérhetőek, szóval sokkal talán nem is kerül majd többe...
ASRock pont jó pöccre belőtt beállításokhoz. Fentebb írtam, nézted turbó és EHS nélkül?
BR4D: ATI-nál azért érdemes fejleszteni, ha megteheted, mert az új szériákkal párhuzamosan szarják el a régiek támogatását, ergo 48xx karikkal előbb-utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy vagy egy új játék nem megy, amelyhez új driver kéne, vagy a régiek halnak be az új driverrel.
laragirl83: Mit aggódsz, az ASRock alapból 1.480V-ot ad neki, és tuninghoz nem is árt, ha azon hagyjuk. (Alapból elvan 1.2V-on.)
Megvan a 212+. Hát, alapból jó (55°C-os Linx alatt, mint a Z600), 3.4GHz-en viszont Linx már az egyik magot 68°C-ra küldi, ami mondjuk még elmegy a stock cooler 85°C-ával szemben, de a Z600 63°C-os volt ugyanitt. Asszem, 4GHz-hez kelleni fog a 2. venti rá. Majd szülök egy újabb cikket logoutra a 3 hűtőről.
-
HSM
félisten
válasz
laragirl83 #14039 üzenetére
Intel szerint 1,35V a maximum, az én lapomban, az én procimmal 1,175V az alap. (Nem tudom, ez standard-e, de a másik D0 920-amnak is ennyi volt, a C0-nál nem néztem)
Néhányan használták hónapokig 1,4V-on, sőt, sokszor olvasni 1,45V-ról is. Én azért inkább nem megyek 1,35V fölé, inkább visszavettem 2800Mhz-re és 1,275V-ra, elég nekem úgy, 3675Mhz-es proci mellett. Így sem kicsit gyors...És így kicentizve sincs a rendszer, tuti stabil, és nyugodtan is alhatok.
-
mpierre
veterán
válasz
keIdor #14033 üzenetére
Nos igen, ezt az elvet követve van most egy 4850-em, majd tavasszal jön az 5870. Csak előtte még becsúszik egy vertex a gépbe, hamár.... Már vágom a centit, 2 hét.
HSM: Nekem 1,335V elegendő a 3400 Uncore-hoz, az érdekes csak az, hogy proci sebesség függő, hogy mennyi kell neki.
Pl: 160×21 proc (3360MHz), 10×160 (1600MHz) RAM, 20×160 (3200MHz) Uncore megy 1,2125V Vcore, 1,5V RAM, 1,195V Uncore mellett.
Pl: 200×21 proc (4200MHz), 8×200 (1600 MHz) RAM, 17×200 (3400MHz) Uncore megy 1,4375V Vcore, 1,5V RAM, 1,335V Uncore melett.
-
HSM
félisten
válasz
laragirl83 #14036 üzenetére
Na most figyeljetek: nekem 1,375V kell a STABIL 3200 hoz is.
A legtöbb teszt lefut akár 1,35V 3600Mhz-en is, de a hyperpi lefekteti a masinát.... Ami még érdekes, hogy 2800Mhz-es uncore meg röhögve megy 1,215V VQPI-vel is..... Na erre varrjatok gombot, ha tudtok!
-
keIdor
titán
válasz
laragirl83 #14034 üzenetére
Ennyit tud. Ez változik procinként... nekem 3600MHz-hez kell 1,30V QPI
-
laragirl83
őstag
válasz
laragirl83 #14032 üzenetére
-
keIdor
titán
válasz
#97544192 #14031 üzenetére
Nem kövezek én senkit, mindenkinek szíve joga eldönteni mit vesz.
Az, hogy mit tartok értelmetlen döntésnek, már egy másik kérdés...
ImI, szerintem ez a jó döntés, de én (mint már írtam régebben is) nem vettem volna meg a 4890 CF-et. 1db-al húztam volna ki az 5870-ig! Én még azért nem vettem, mert már nem szeretek cserélgetni gyakran, meg driverekre is várok még. Meg megvárom, hátha egyszer az életben kijön az nV Fermi és lenyomja az ATi árát.
GeForce az tuti nem lesz, elvből sem...
-
laragirl83
őstag
Nálam elég problémás az UNCORE freq... 3200-on okés, de pl 3400on 1.3500V qpi sem elég neki...
-
ImI87
őstag
válasz
keIdor #14029 üzenetére
Igaz..........
De mentésgemre legyen mondva, "ingyen" tudok cserélni.
És az ok a 4890CF ebben a lapban nem egészséges a hűtés miatt. Ha meg lapot cserélnék, kapásból buknék 20 rugót........ Így meg bukok 10-20% teljesítményt, de csak egy kártya lesz a kettő helyett, kapok helyette DX11-et (egyszer majd biztos lesz haszna) és fele fogyaztást. Szerintem ezek alapján jogos a váltás.De mondjatok vélemyént, kiváncsi vagyok ki mit gondol! 4890CF vs 5870
-
Qru
MODERÁTOR
Nem ez a gondom, a proci stabilitással nincs gondom (még
), 3,8-on is szépen szalad 1,3V-al (bár nem tudtam még rendesen kitesztelni de úgy tűnik megy neki). Egyedül a ramot nem sikerül 1600-ra belőni CL7-ben stabilan. A jó öreg módszer itt nem válik be már látom, hogy először megnézzük a lap mit tud, aztán a ram és utána a proci.
Volt már integrált vezérlős procim de azokkal nem szívtam ennyit anno. -
HSM
félisten
Már írtam, ivel kéne próbálkoznod....
Egy C0-nak olyan 1,35V Vcore és LLC OFF mellett simán vinnie kéne 3800-at. Ha BIOS ig se jut, akkor viszont BCLK limites lesz, akkor máshogy kell okoskodni.... [link]
Egyébként pedig kicsit sántít, amit mondassz, hogy "'Im a simple user. Menjen pöc-röff amennyin kell", mivel pöcc röff be lehet lőni egy olyan beállítást, amin én is használom, és nem érzem lassabbnak, mintha kihajtanám maximumra.... [link] És egy ilyen beállítást nem több összedobni 5 percnél, gyakorlatilag annyi tartalék marad így a cuccban, hogy hibád se lesz az 100%, és bőven túl lehet feszelni mindent az igényeihez képest... (Pl amit linkeltem jóval kisebb Vcore mellett is stabil, 1,2V alatt megy 4Ghz-et, ha kicentizem, 1,215V VQPI mellett sem hibázik semmi alatt és 1,275V-ot kap, és a memória is viszi ezt 1,55V alatt, és megkapja az 1,58V-ot, és így 100% lehetek benne, hogy nem lesz gáz a rendszerrel, akkor sem, ha letekerem a ventit, vagy éppen hidegfront miatt lassabban áramlanak az elektronok, és így már nem érnek át időben a procin és BSOD....
) Egy szó mint száz, kicentizett tuning nekem sose volt igazán stabil.... A kicsit is instabil rendszerrel meg aztán több gond van, mintha az ember hozzá se nyúlt volna...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #14022 üzenetére
Csak nem egy rosszakaró modi?
Az lesz, ki kell szűrni minden lehetséges zavaró tényezőt. Auto-ra belövöm és kész. 1,7V-ot megkapja, ha már kapott 1,68V-ot akkor ezen már nem múlik. Úgy is alapon használom többnyire. Csak ilyenkor az új cuccokat kitesztelem és ha kell a kraft akkor már tudom egyből mit/hova/menyire állítsak ha esetleg kell.
Q9550: még akár ez is lehet a történet vége (bár fájna a szívem ezt meglépni) de nem zárom ki. Este talán lesz időm kicsit tesztelgetni újra.HSM: Értem én persze.. Akkor lehet mégis csak együtt kéne húznom a procit meg a ram-ot aztán egyszer csak pár napi/heti/havi próbálkozás után sikerül belőnöm pöccre?! Bakker pont ez nem hiányzik nekem. I'm a simple user. Menjen pöc-röff amennyin kell, de ez nem ilyen egyszerű itt már látom. A végén eladom a francba az egészet és veszek egy notit o'szt csuma.
Most komolyan elgondolkoztam a notis témán. Csak akkor mivel sírdogálnám tele az i7 topikot nektek? A végén még unatkoznátok...
-
Dare2Live
félisten
-
HSM
félisten
A ram hiába tud "gyárilag" 1600-at, ha a memóriavezérlő, amiről használod, csak 1066-ot... Remélem érted, mire próbálok kilyukadni...
(Forma1-es autó is tud 300-al menni, de nem tudnál stabilan annyival menni vele ha szar az út, pl. murvás...
)
Azt pedig miből gondolod, hogy a ram nem hozza a gyárilag beígért eredményeket, és nem a lap vagy a proci?(Persze lehet a ram a ludas, de legalább annyi esélye, hogy a proci, a lap, vagy csak egyszerűen, hogy az a beállítás, ahogy elvárnád, hogy működjön, nem jó a procinak? Az I7 elég finnyás a szorzók együttállásaira, és itt nem csak a 20X-as szorzó "furcsaságaira" gondolok....)
-
Cyberpunk
félisten
válasz
Dare2Live #14017 üzenetére
Hát igen nem mindegyik proci egyforma elég nagy szórás van tuning képességek terén.
Például az enyém sem valami tuning bajnok. CSorBa-nak van jó procija az övé 200MHz-et ver az enyémre azonos feszekenDe az övé teljesen más FPO.
Én sem emésztem magam ez miatt bár jó lenne ha 1,3V alatt menne 4200-at mert 1,3 főlőt már még a legjobb hűtőkkel is nehéz hűteni.
Az az érdekes hogy ahhoz a plusz 200MHz-hez (4200) mennyivel több feszt kell adnom.
Még a 4GHz-et viszi 1,264V-on a 4,2GHz-hez már 1,328V kell, és itt már fűt rendesen
Meg az a fránya V dropp 1,4V-ot kell állítanom hozzá a BIOS-ban,a P35-ösöm is droppolt de közel sem ennyit
De ekkora teljesítményre nem mostanában lesz szükségem. A 24/7-es beállításom alap órajel 0.976V-on alulfeszelve. Így a fogyasztása sem durvaÉs mindenre elég.
katt777: Na igen gondoltam hogy nem sokat számít a ram süni, de most nézzem már javították CL9-re. Csak aki hiszékeny volt könnyen beszívhatta ha megvette mint 2000MHz-es CL7-es modulokat
Ja és igen ASrock az lenyomja az anya vállalatot meg a Gigát is
Szép és még olcsó is
-
katt777
félisten
Vazze, ma már a 2. eset, hogy mire visszatérek, eltűnik egy hsz-om, eddig max. naponta csak 1 volt. Valaki követ engem, és el akarja tüntetni a nyomaimat...
Mielőtt valamit kinyírnál a cuccban: ha fesz. emeléssel is ugyanott hibáznak a RAM-jaid, akkor vedd vissza, és más feszekkel próbálkozz, mert nem az a gond. Nálam volt ilyen, hogy RAM-nak hittem, aztán kiderült, hogy a CPU-nak kellett egy kis plusz. Esetleg az 1.3V ellenére hagyhatnád auto-n, hátha nem véletlenül ad annyit a lap (lásd előbb). Az kevésbé árt a procinak, mint a RAM-ok túlfeszítése (legalábbis bizonyos lapokban).
1066MHz-hez vehet az ember Q9550-et és DDR2-es RAM-okat CL5-tel...
Lehet, nálad az lesz?
Egy jó kis P5Q-ban...
-
Qru
MODERÁTOR
A ram-ra gondoltam, a ram gyártója által szavatolt órajelre. Intel ajánlás szerint megy 1,5V-al 1066 CL 7-7-7-16 1T-ben de egy ilyen kaliberű ramtól elvárható hogy hozza amit ráírnak, beígér(t) a gyártó.
Este még megpróbálom 1,7V-al hátha csak a nagy V drop miatt nem megy a lap miatt. -
katt777
félisten
válasz
Cyberpunk #14003 üzenetére
Hát az ASRocknak meg semmi gondja vele.
Egyébként nem feltétlenül kell rá az a hűtőborda, főleg low voltage-nek, nem csak ez van ilyen. Csupasz DDR2-es Kingmaxaim is jobban vitték a tuningot sok, akár sünihűtős tuning RAM-nál is (ha van egy jó procihűtőd, akkor úgyis viszi el a melegat a RAM-okról, akár a TX2-m, akár a Z600). Ha választhatok, a pénzemért inkább + teljesítményt kérek, semmint csicsás designt.
mpierre: Ment pü.
dtss: Az aztán a jó ház, amelyikben van alul hely a tápnak, csak lyuk nincs a levegőnek... Szépen haza tudja vágni a hűtést az ilyen beszerelési megoldás.
ImI87: Zóccsóé' lehet fekete festéket kapni.
Sajna én is későn jöttem rá, mennyivel jobban nézne ki a szép, lakkozott fekete házam, ha belül is fekete lenne. Mondjuk elméletileg legkésőbb ma meg kell jönnie a 212+-nak, még lehet, hogy teljesen szétdobom, és lefújom, de sztem lusta leszek rá, mert egyrészt úgysem látom belülről, másrészt meg nem éppen ideális ez az őszi idő a festék rendes megszáradásához. Csak a szépérzékem meg valahogy mégis hajt belül...
Zájec: Én amúgy tesztelgettem a levett feszültségeket, és azt láttam, hogy minél jobban leveszem, annál hamarabb hibázik Linx és Prime, utóbbi ráadásul nem is mindig ugyanazon a szálon (ergo nem a feltétlenül RAM-ok időzítése a hunyó), szóval lehet, hogy nem véletlenül adnak akkora feszt a lapok alapból a procinak (esetleg vmi rejtett hiba van a technológiában, mint a HD48xx kariknál, amit ott is bios-szal próbálnak leplezni). Szóval max. annyit jelenthetünk ki, hogy az általunk futtatott teszt végéig stabil a rendszerünk, ha addig nem hibázott. Persze a hétköznapokban attól még teljesen stabil is lehet (nekem is volt nem Linx-stabil beállításom, amellyel semmi hiba nem fordult elő a gyakorlatban), és semmi sem menti a hardvert, ha gyári beállításokkal (pl. egyebek auto-n, RAM-ok gyári beállításon) nem működőképes.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Cyberpunk #14016 üzenetére
Hát a beállításaiddal nekem 5perc prime után kékhalál...
Sanszosan kéne az 1.3V, hogy stabil legyen de azt meg nem bírja a hütőm....
Most 3900en 1.275el 15perce...., vszeg itt nagyjából stabilra lehet hozni 24/7el 3850meglesz.ratyi hütöm leszámmítva még mindig jobb egy +100mhzvel a procid.... Mondjuk nem kötöm fel magam ezért....
ami még eléggé zavar az a chipset ami szintén rohadt meleg ha nem fúj rá semmi tippre 90Cfölé megy....
-
Cyberpunk
félisten
válasz
Dare2Live #14015 üzenetére
Hát 21x190-en (4GHz) 1,264V vCore, QPI/VTT 1,335V, 3230MHz Uncore. Természetesen HT on. Ezen Prime és Linx stabil. Feljebb link-eltem is eredményeket.
Nekem egy Thermolab Baram-om van két Enermax Magma 12cm-es ventivel.
Így múltkor Linx alatt ezeken a beállításokon max 82-83 fok-os volt, de az a teszt fűtött szobában készült az is rádobott egy két fokot még pluszban. És a házam sem egy díjnyertes darab. Múltkor 4200MHz-en voltak ekkora hőmérsékleteim (1,328V-on) igaz akkor nem volt fűtve
-
-
Cyberpunk
félisten
válasz
laragirl83 #13981 üzenetére
Hát nekem állandóan be van kapcsolva a HT ugyan is ez az egyik előnye ennek a procinak.
Kikapcsolva nem nagyon gyorsabb egy Quad-nál.
Bár igaz hogy nagyon kevés dolog van ami kihasználja nálam elsősorban videó vágáshoz és konvertáláshoz jön jól.
Éppen ezért én a bekapcsolt HT és turbo funkcióval mért teszteket tartom jónak.Upsz mit találtam. [link] Ez kissé hihetetlen ezek tényleg mennek 2000MHz-en CL7-ben? Vagy csak elírás
Mindenesetre nekem nem mond sokat ez a márka hogy Apacer.Ja meg memóriákhoz tartozik egy kérdésem. Nekem is úgye UD4P-m van de ennek sem lehet beállítani 1,65V-ot a ramoknak, csak 1,64és 1,66V-ot. De ha 1,66V-ra rakom akkor már riaszt a lap hogy ez sok. Nos az a kérdésem hogy van e V dropp memóriáknál? Mert nem vagyok biztos benne hogy annyit ad amennyit beállítok neki.
-
katt777
félisten
Pont a tőkeerős cégek engedhetik meg maguknak, hogy szívassák a a felhasználókat, elég csak az ATI-ra és az nV-ra gondolni, bár különbözőképpen gyakorolják a dolgot. Mondjuk ha a legújabb Forceware-re gondolok, akkor az nV driver-téren már utolérte a konkurenciát.
ASUS írta a figyelmeztetést 1.65V+-ra, és piros is bolt biosban (röhej, hogy 1.65V nincs benne), ASRocknál nincs ilyen. Talán erősebb a cucc, hiszen ennek, nagy név híján, jónak kell lennie.
Azért én megmaradtam a droppolt 1.669V-nál.
Az tény, hogy ma is egy E8400 a legpöpecebb cucc, esetleg Q9550, X48 v. P45 lapban.
CSorBA: Ez nem egészen OK, mert a bios 3.9GHz, az Everest meg nem. 2 lépcső az 0.0250V. Nem sürgetlek, majd csináld meg, ha lesz időd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Linux Mint
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest