- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Demo07
aktív tag
válasz
Janos46 #34417 üzenetére
#34408 azbest
Ghosting alatt mire gondolsz?
#34410 laskr99
Most is már van alufóliázva, de az Ender 5 plus asztala nagyobb mint egy Ender 3. Sajnos több is benne az egyenletlenség, pedig vagy 3-4 órát biztos elvoltam amire a jelenlegi szint beállt, ami még koránt sem egyenes, mert még van az asztalban 0.106mm eltérés összesen. Ebben benne van még a bl touch mérési pontatlansága is. Ettől függetlenül nem tökéletes.
#34417 Janos46
Hát az üveglap mondhatni egyenes a gyári ender üveg, mivel ha ráteszem az vízmértéket keresztbe akkor az egyenes nem billeg, viszont ha az mögé világítok akkor egy kicsi fény itt ott szűrődik át a vízmérték alatt.
A gyári alu (3mm) asztal hát az is hasonlóan „jó” vízmérték keresztbe kb. jó, nem billen sehová, viszont a vízmérték mögé világítva ott is előjönnek „foltok”.
Ettől függetlenül az asztal hőátadása jó, mert duplán le van ragasztva hőtükör fóliával, így közepe és az asztal legszéle között nincsen 1 fok sem az eltérés. Alufóliával hézagolva sem tökéletes, de jobb az asztal.
Egyébként, ha lassabban indul, mert lassabb az átmelegedés az nem zavarna ha tudnám, hogy a 6os üveglappal egyenes lenne akkor nem érdekel ha +2p a felfűtés.
Ender5 Plus amúgy az áldozat, így az asztal CSAK Z irányba mozog.
Azért a sok dráma, mert lenne pár 20+ órás nyomtatásom PETG-ből és nem akarom, hogy deformálódjon a cucc, és újra kellene kezdeni.
Köszönöm a válaszokat!
-
axlfsi
veterán
Srácok!
Ender 3 V2, BL touch, legutolsó JYERS fw és 10*10-es mesh. Nyomtatás előtt ugye tol egy, azt hiszem 4-5 pontos ellenőrzést, mielőtt kezdi, de már felfűtött nozzle/beddel...
Most az előbb már harmadjára fordult elő, ezért rákérdzek: veletek is előfordult már, hogy valami "elb@sz*dott" és egyik pontban tolná bele a nozzlet a bedbe, de olyan erővel, azt néztem, hogy mikor töri már el az üveget és vissza és újra és vissza és újra ... nem akart leállni, ki kellett kapcsolnom
((korábban kétszer az történt, hogy egy ilyen alkalmával a nozzlet beleerőszakolta az üveglapba, kicsit meg is csavarta a Z tengelyt, de megállt és villogott pirosan a BL touch)).Ki- be kapcs, nézem, és a Level menüben a mesh használata mellett nem volt ott a pipa ... nem értem. Ez lehet a baj? Ha igen, miért történik ez meg? Annál inkább sem értem, mert az történt, hogy nyomtattam egy 17 orás akármit, végzett, lehomeolt a nozzle szépen, levettem a tárgyat és ezzel a lendulettel indítottam is a következő nyomtatást (tehát még áramtalanítva sem volt ...).
A g-code -dal lenne valami gond és a nyomtatás végeztével ad egy parancsot, ami elállít nekem valamit?
Így néz ki most amúgy:
START G-CODE:
; Ender 3 Custom Start G-code
G92 E0 ; Reset Extruder
M140 S{material_bed_temperature_layer_0} ; start preheating the bed
M104 S{material_print_temperature_layer_0} T0 ; start preheating hotend
M190 S{material_bed_temperature_layer_0} ; heat to Cura Bed setting
M109 S{material_print_temperature_layer_0} T0 ; heat to Cura Hotend
G28 ; Home all axes
;G29 ; Auto Bed Level
;M420 S1 ;
G29 L0 ;
G29 J2 ;
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X0.1 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move to start position
G1 X0.1 Y200.0 Z0.3 F1500.0 E15 ; Draw the first line
G1 X0.4 Y200.0 Z0.3 F5000.0 ; Move to side a little
G1 X0.4 Y20 Z0.3 F1500.0 E30 ; Draw the second line
G92 E0 ; Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ; Move Z Axis up little to prevent scratching of Heat Bed
G1 X5 Y20 Z0.3 F5000.0 ; Move over to prevent blob squish
END G-CODE:
G91 ;Relative positioning
G1 E-2 F2700 ;Retract a bit
G1 E-2 Z0.2 F2400 ;Retract and raise Z
G1 X5 Y5 F3000 ;Wipe out
G1 Z10 ;Raise Z more
G90 ;Absolute positioning
G1 X0 Y{machine_depth} ;Present print
M106 S0 ;Turn-off fan
M104 S0 ;Turn-off hotend
M140 S0 ;Turn-off bed
M84 X Y E ;Disable all steppers but Z
Építő jellegű kritikát és tanácsot mindig szívesen fogadok! -
Janos46
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Gyereknek kinyomtattam a köv. házat, https://www.thingiverse.com/thing:4776313/files
de a 3 ajtóval nem birok. Elmagyarázná valaki hogyan is kellene? Esetleg megcsinálná és elküldené a gcode-t? -
stork13
aktív tag
Sziasztok!
Ender 3 v2-t fejleszteném, szem előtt tartva, hogy később a fejlesztések egy része tovább mehetne egy CoreXY nyomtatóba.
2 dolog érdekelne jelenleg:
1. BL vagy CR touch lenne a jobb választás?
2. E3 V2-vel kompatibilis lenne a Trianglelab Dragon V2.0 (standard flow)? -
egyke8307
lelkes újonc
Köszönöm a gyors választ megpróbálom😉😊
-
fabula
őstag
válasz
egyke8307 #34441 üzenetére
Először is nézd át mechanikailag, ne kotyogjon, lötyögjön semmi (pl. a görgők), ellenőrizd a szíjak feszességét, utána pedig tisztítsd le alaposan a bedet, majd pontosan szintezd be.
Ezek után kalibráld be a nyomtatót pl. ezen útmutató alapján: [link] .
Szeleteléshez használd a Cura vagy a Prusa slicereket a beépített Ender 3 profilokkal.
A tényleges nyomtatás előtt előtt nyomtass egy hőtornyot az adott filamenttel és eszerint állítsd be a nyomtatási hőmérsékletet.
Ha ezután sem nyomtat jól, akkor távsegítséggel elég nehéz lesz megmondani, mi a hiba.
Az általánosságban feltett kérdésedre, miszeritn hol szépen, hol csúnyán nyomtat, ezeket a tanácsokat tudom adni.
ABS-hez nem árt a zárt doboz, mivel érzékeny a változó hőmérsékletre, esetleg hőpajzy nyomtatása, amit a szeletelőben lehet beállítani. -
egyke8307
lelkes újonc
Sziasztok tudnátok segiteni nekem?Van egy ender 3 tipusu nyomtatóm .ABS anyaggal szeretnèk nyomtatni hogy kell beállítani a nyomtatót plaval próbalkoztam de sajnos volt hogy szèpen nyomtatot volt hogy csúnyán pedig a beállítások ugyan azok voltak😭kèrlek titeket segitsetek esetleg messengerben is előre is köszönöm
-
Gubu0101
veterán
Ha klima van abban a szobaban,ahol dolgozik a nyomtato az okozhat problemat nyomtatas kozben?Nyari melegekre gondoltam,mikor huteni kell.
-
imibogyo
veterán
válasz
petyus_ #34433 üzenetére
Igaz nekem X1 volt, de nem kellett semmilyen plusz anyag, hogy jó legyen a tapadás, ha egyébként minden rendben van a géppel (szintezés, hőmérsékletek, asztal tisztasága stb...). Idővel mondjuk áttértem üvegre, de ott sem kellett semmi sem. Az is igaz mondjuk én mindent is brimmel nyomtattam, mert az vált be és mert csak...
-
Szabikaa20
őstag
Ma kidobtam egy öreg scannert melóba.De eszembe jutott, hogy az üveg felülete akár 3D nyomtatáshoz is jó lenne.Mennyire síkabb mint egy klasszikus üveg? 255x420mm azthiszem és 3mm vastag.Használható lenne szerintetek?Vagy csak sima klasszikus üveg lenne?
-
petyus_
senior tag
Sziasztok!
Elég sokat szenvedtem a SW X2 beállításaival, már 4-5 napja nem sikerült semmit nyomtatni vele, amikor kipróbáltam a ragasztós megoldást. Találtam itthon egy többéves, nevesincs ragasztót, és tökéletesen működött, szépen letapadt, miután kihűlt, nagyjából könnyen lejött.
Aztán elfogyott ez a régi ragasztó, olvastam itt a fórumban, hogy többen Pritt ragasztót használtok, úgyhogy én is ilyet vettem.
Megtisztítottam a bedet, bekentem a ragasztóval, elindult a nyomtatás, de nem volt tökéletes, egy helyen kicsit feljött, úgyhogy újrakentem, és újrakezdtem. Ez alkalommal az első réteg rendben volt, utána egy órán keresztül nem figyeltem, és mikor ránéztem, totál elcsúszott a modell. Kb 10 réteg rendben volt, és onnantól annyira feljött, hogy a nozzle teljesen beleragadt, és egy csomó anyagot csak tolt ki magából miközben húzta magával a modellt. Még nem sikerült teljesen megtisztítani, de az egész nozzle és környéke tele van, remélem sikerül majd rendesen kitakarítani.Az lenne a kérdésem, hogy ti is ilyen ragasztót használtok, vagy valamit nagyon benéztem?
-
Dalee
aktív tag
Próbálta már valaki az [E3D Revo 6] -ot?
-
Wasquez
senior tag
válasz
Szabikaa20 #34411 üzenetére
Nem volt meg, hogy neked ilyen géped van!
-
-
numarkboy
csendes tag
Sziasztok!
Ha kicserélem a PTFE csövet a vékonyabb Capricorn-ra. Kell valamit tuningolni a gyári hotend-en? Vagy csak simán betolom?
-
Bozso68
őstag
Sziasztok!
Artillery Hornet-tel és eleve a 3D nyomtatással még ismerkedem.
Cura-val szeletelek, mostanában már saját tervezésű kisebb funkcionális kütyüket.
A szeletelések egy részénél ilyen jellegű utasítás kiadása nélkül (semmilyen összefüggést nem találtam) a nyomtatás végén a filament jelentős hosszban visszateker, máskor meg nem. G kódban sem láttam ilyen utasítást, csak egy M82 van a rendszer által a végére odabiggyesztve (extrúder abszolút üzemmód). Ez mit jelent?
Mi lehet a háttérben? -
Janos46
tag
válasz
Demo07 #34407 üzenetére
Rosszabb lesz, mert nehezebb és a hőátadás (átmelegedés) indulásnál lassabb lesz. Az asztal egyenletlensége miatt a mostani üveglap is nehezebben melegszik fel , de ha teszel közéjük hőátadó pasztát az javulni fog. Az üveg főleg ilyen kis méretben nem deformálódik, a szintezést ez nem befolyásolja. Az üveglap tuti hogy sík?
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Nem tudjátok hol kaphatok emberi áron itthon 3m hőálló kétoldalas lamináló ragasztó lapot? mágneslapot és bed fűtést szeretnék felragasztani
-
Wasquez
senior tag
válasz
Szabikaa20 #34395 üzenetére
Na de miért nem?
A felső kereszt összekötő idom alá fog kerülni a motor.
Ma néztem én is, hogy a hátrafelé álló motorral több probléma is lesz majd! Ütközések a függőleges oszlopokkal, meg az extrúder oldalon is sok minden van.ami útban lehet. -
Demo07
aktív tag
Jelenleg a nyomtatómon a gyári Ender 4mm vastag üveglap van, viszont alatta az asztal nem tökéletesen egyenes.
Ha gyári 4mm vastag üveglap helyett vágatok rá mondjuk 5 vagy 6mm vastag Float üveget az mennyit fog segíteni a szintezésen?
Hoz számottevő előrelépést a vastagabb üveg?Vagy esetleg próbáljak megy egy PEI nyomtató lapot?
(Ender 5 Plus, csak Z irányba megy az asztal) -
Scallion
senior tag
válasz
Janos46 #34405 üzenetére
Anglia, 60% alá nem megy a helyiségben a páratartalom, légmentes zacskóban tárolom a filamentet. Napokig nyomtatok hogy nincs leszedve a nyomtatóról a tekercs. A szárított és a nedves között konyhai mérlegen nem mutatható ki különbség (van filamentszárítóm) Akkor vizes ha nyomtatáskor pattog a nedvességtartalom miatt. Nem kell ezt túlgondolni.
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Előbb kérdés: a Prusánál tutajt hogy kell csinálni?
Nálam a páratartalom (panel) 28-32 % között változik. Mikor vizes egy filament?
Szárítás után mennyi lesz a nedvesség tartalom. Tudom ezt nehéz megmondani. De ha valaki csinál ilyet, megtenné, hogy szárítás előtt konyhai mérlegen megmérné a súlyát és utána is? Így legalább azt meg lehetne állapítani, hogy mennyi víz távozott belőle.
Egy kis kiegészítés a nyomtatómon: A Z tengely orsóját (43 cm) (műszer)olajoztam az általában használt magasságban, de hogy ne tapadjon rá semmilyen kosz, ezért rátettem egy hosszában felhasított szürke színű meleg vízre való habszivacs csövet (250x40x20 mm). Ez elég kemény ahhoz, hogy ne morzsolódjon. De ha véletlenül megfelejtkeznék róla és mégis feljebb menne a fej, akkor sincs probléma, mer a hasítás miatt szétnyílna. Többen írták, hogy a bed megsérült, vagy egyéb mechanikus baj miatt cserére szorul. Az elődömtől úgy vettem, hogy egy tükör lap van rajta. Ez több okból is praktikus. Ha bármilyen sérülése lesz, egyszerűen kicserélhető. Abszolút sima felület, az egyenetlenségeket jó lehet látni rajta (lásd ablaküveg). Jól lehet látni rajta az indulásnál, hogy a filament ép vagy hibás, valamint (a tükröződés miatt duplán látni) mennyire tapad a szál. Hogy a hőátadás minél jobb legyen, a tükör és a bad közé hőátadó pasztát lehet tenni. Takarításra CIF-et használok, többek közt azért is, mert az mikrókarcolásokat ejt az üveg felületén amitől a tapadás jobb lesz.
A kész nyomtatvány leszedésére egy spaklit köszörűn abszolút élesre köszörültem (még fenőkövön is finomítottam, olyan lett mint a borotva éle), ez nagyon kemény anyagból készül. Ezzel így könnyű alányúlni, nem sért meg semmit.
Itt a leszorító és a porvédő.
-
kzkz
őstag
válasz
maximilian4 #34398 üzenetére
Ez lenne az?
-
Tikakukac
titán
válasz
maximilian4 #34400 üzenetére
Dobj egy rendes képet ide vagy priviben, hogy egyáltalán az kiderüljön mennyire bonyi a cucc
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- Beszámítás! Dell Optiplex 3000 SFF asztali számítógép - i5 12500 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 770 IGP
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest