Hirdetés
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axlfsi
veterán
Ezek az Ender gyári ventik eléggé szar minőség (hogy finoman fogalmazzak
).
Nem ment a nyomtató még összességében 24h-t sem, de már bekapcsoláskor van egy amolyan tipikus, visító hangja a hotendes ventinek egy percig, míg be nem áll
Még jó, hogy vettem (elvileg) minőségesebbeket (csak még nem cseréltem ki).
Hatost ugyan nem én vittem ma(
) , de majd egyszer azért szintet lépek és veszek Noctua-kat...
Hogy ezek milyen brutál drágák, szaros venti létükre!
(valóban megérné ezt a nagy felárat?)
-
axlfsi
veterán
válasz
dugesz77 #32994 üzenetére
... ez a megoldás pedig valahol az előző ellentétje; legyen forróbb a kelleténél és talán hamarabb kifolyik.
Az 1m anyag alulról talán enyhe túlzás volt tőlem az előbb, amikor a feketét toltam ki a fehérrel, de biztosan nem lett volna elég 100mm..
Ezt is megnézem alkalomadtán, hogy magasabb hőfokon cserélek anyagot!
-
dugesz77
őstag
válasz
axlfsi #32992 üzenetére
Menüben (Marlinban) ott a Motion/Move Axis/Move Extrudrer/ én a 10 mm beállításon szoktam 100-ra állítani. Elég szokott lenni. Természetesen felfűtött nozzle-val (én direkt a kellő hőfok fölé szoktam engedni 235 fokra, hogy biztos minden kijöjjön például egy petg/pla cserénél is.)
-
axlfsi
veterán
válasz
laskr99 #32991 üzenetére
Aaaa, és tényleg, erre nem is gondoltam; mivel extrudert visszairányba vezérelve hajtottam vissza az anyagot, így az - érthető módón - felmelegítette a cuccost és így ugye "szétfolyt" odabent, ahelyett, hogy ha hidegen "rángattam" volna ki (remélem ez nem túl aggresszív), úgy vélhetően szinte semmi vagy csak kevés nyoma marad az előző cuccnak!
Köszi, jók ezek a pro-tippek
-
axlfsi
veterán
Apropó, egy (számomra még) érdekes, gyakorlati kérdésem lenne:
Az utóbbi napokban feketével nyomtattam, de most szükségem lett fehér nyomtatásra. Lecseréltem a PLA-t és elkezdtem áttolni a 0,4-en az anyagból, ... háááát, vagy egy méter is kijött alulról belőe, mire kezdett fehérre hasonlítani
Mi erre a tuti(bb) megoldás? Egyáltalán, van más? ... vagy minden színre cserélnem kellene nozzle-t? (csak nem).
Ti, hogyan csináljátok?
-
axlfsi
veterán
válasz
LógaGéza #32988 üzenetére
Ó, köszönöm, talán majd egyszer arra a szintre is eljutok (de én már így is elégedett vagyok a tempóval
... sőt! Jól "elkarácsonyoztam" a család helyett, a nyomtatóval
).
Apropó, van egy nagyon részletes tutorial videó vagy csak leírás, ahol minden menüpont meg van említve, hogy mi, mire való? (PrusaSlicer).
Azért van pár dolog (nyílván), ami nem egyértelmű...
-
LógaGéza
veterán
válasz
axlfsi #32987 üzenetére
Ha a mindent-tudok-állítani érzés kell, akkor SuperSlicer
-
axlfsi
veterán
Pár nap Cura után, a legjobban dicsért PrusaSlicer-t is elővettem. Jó pofa, talán jobban is tetszik, de egyelőre még szokom.
UI.: sokkal jobban személyreszabható, úgy tűnik (pláne az Expert mode aktiválásával)... kifejezetten tetszik!
Jól sejtem, ez most az etalon vagy van még ennél is etalonabb?
-
LógaGéza
veterán
válasz
Mr.Csizmás #32980 üzenetére
De az csúnya
Van konkrét ajánlatod erre esetleg?
-
LógaGéza
veterán
válasz
excalibur36 #32983 üzenetére
Esetleg kevés flow is okozhatja ezt.
-
laskr99
addikt
válasz
excalibur36 #32983 üzenetére
Lejjebb veszed a Z magasságot, first layer calibration, vagy csinálsz egy full 3x3 kocka printet és folyton állítod.
-
laskr99
addikt
válasz
excalibur36 #32981 üzenetére
Szerintem a többi se jó, hisz ahogy látom rés van a vonalak közt
-
azbest
félisten
válasz
nandeszkoku #32976 üzenetére
cr6 se v2-ről még nem hallottam
-
nandeszkoku
újonc
Üdvözlök mindenkit! Egy szakmai kérdésem volna. A véleményeteket szeretném kérni abban, hogy el tudjam dönteni melyik 3d nyomtatót válasszam. A két választási lehetőség, cr6 SE v2, vagy ender 3 v2 ugyan azon az áron tudnám megvásárolni mindkettőt, kB 95.000Ft-ért. Már pár hónapnyi tapasztalatom van egy ender 3 pro-val.
Melyik nyomtatót lenne érdemes választani? Angol nyelvű oldalakon az ender 3 v2-őt preferálták de most itt azt is bele kell kalkulálni, hogy egy áron van mind a kettő gép. Nagyon köszönöm előre is a segítséget.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Saccco #32973 üzenetére
Ez a fajta duct van fenn még mindig, ebbe van egy szűkítés a 4010-től a hotendig, erre gondolsz a "keverős kialakítás" alatt?
-
LógaGéza
veterán
Használ valaki TL Dragon hotendet PLA nyomtatásra? Ha igen, melyik fan duct vált be hozzá? Valahogy már a nyomtatás elején dugul a fej, és nagyon arra gyanakodok, hogy az elégtelen hűtés heat creepet okoz - 1db 4010 hűti direktbe most.
-
smithsys
aktív tag
válasz
GoldhandRent #32967 üzenetére
Én is rá voltam hasalva egy Super Racerre, aztán az itt kifejtett vélemények alapján átgondoltam a dolgot, és beláttam hogy a srácoknak igazuk van.
Mondom ezt úgy hogy a mechanika szakmámba vág, és hosszú éveket dolgoztam ezen a területen.
Jött helyette egy gyantás Elegoo Saturn.
A minőséggel abszolút meg vagyok elégedve, bár olyan sokat nem megy mint az FDM nyomtatóim, tekintve hogy a cca. dupla költséggel nyomtat.
Ezen kívül ugye az ezzel nyomtatott cuccokat utókezelni is kell ( mosás, UV rögzítés ), ami egy kicsit macerásabbá teszi az ezekkel történő nyomtatást. -
Tikakukac
titán
válasz
GoldhandRent #32967 üzenetére
Ez inkább tény lesz, mivel a delták azok így működnek
Egy cartesian kalibrálási problémáját egy 4. osztályos ált. sulis megold. Lazán. Egy deltán ez szakdolgozat a gépészeknél
Jó resin az jó. Ha kis figurákat akarsz nem úszod meg a mocskolást.
-
Tikakukac
titán
válasz
GoldhandRent #32953 üzenetére
Milyen probléma léphet fel egy olyan gépnél, ami konkrétan egy varázsgömb módjára húz vonalakat? Szerintem semmi, dehogy, mi baj lehet.
Amikor egy cartesian nyomtatónál képesek emberek heteket-hónapokat szívni egy kalibrálással és patent nyomtatással vajon mennyi lenne akkor, ha amúgy totál ötleted nem lenne melyik "tengely" a hibás?
Igen, 2022-ben még mindig kevés embernek van és ha van is, inkább a csodálat és a tanulási vágy a hajtóerő, nem a tempós nyomtatás. Becsülöm, tisztelem a deltát, marhára kell nekem is egy, de az az idő, ami ahhoz kell, hogy tutira üzemeltessem jelenleg nem áll rendelkezésemre.
-
axlfsi
veterán
válasz
laskr99 #32963 üzenetére
... erre mar én is gondoltam (sőt, eleve azonnal, amikor megláttam), de még nem vagyok olyan gyakorlott (magam még nem modelleztem semmit, még csak nem is mozgattam, csak egyszer kellett átméreteznem valamit...).
Azt mondod, ezzel próbálkozzam, lefektetni a "tetejére"?
#32964Saccco, köszi, akkor elfektetem
#32962GoldhandRent, köszi Neked is!UI.: mondjuk, én nem PETG-vel nyomom ki, "csak" PLA-val, ... de gondolom, amíg a verda megvan, ez is kibírja
-
axlfsi
veterán
Zöldfülűként két kérdésem lenne a tapasztalt róka kollégák irányába (gondolom, csuklóból tudjátok, mi lehet a megoldás). A gép egy Ender 3 V2, legutolsó JYERS, 5*5 mesh bed levelingezve (bl touch).
Az alany egy ablakmosó folyadék sapka, amit úgy terveztek, hogy állítva kerül nyomtatásra. Support nincs, nem értek hozzá, hogy fontos lenne-e, megjegyzés nincs hozzá senkitől Thingverse-n, de kb a fele környékén, eldőlt sajnos
(eddig csak egyszer próbálkoztam) -
LógaGéza
veterán
válasz
GoldhandRent #32959 üzenetére
Szóval igazából csak azért jöttél ide, hogy megerősítést kérj, hogy jó deal amit találtál - és attól függetlenül, hogy mindenki le akar beszélni róla, te ugyanúgy beleugrasz
-
GoldhandRent
őstag
válasz
Saccco #32958 üzenetére
najó, de ez rengeteg munkaóra után fordul elő (nem?)
első pár darabnál nem (kéne) ilyesmire számítani
plusz ugyan annyira kéne kopniuk is (nagyon kis eltéréssel)
de köszönöm a válaszod/válaszotok
eddig még nagyon a delták felé hajlok.. rámondom, hogy nagy a lábam és bevállalom
mindkettővel be lehet szívni rendesen, lehet, hogy a deltával nagyobb rá az esély, de hé, valahol el kell kezdeni
-
Saccco
nagyúr
válasz
GoldhandRent #32957 üzenetére
Pl. arra, hogy megkopik az egyik rúd, a minimálisan megváltozott hossz okozta gondot debug-golni nem túl egyszerű.
Ettől függetlenül komoly látvány egy delta mozgás közben. -
GoldhandRent
őstag
válasz
Saccco #32956 üzenetére
Mire gondolsz ?
User error mindig van és mindig lesz (beállításokkal vacakolás).
A videókból, leírásokból amiket eddig láttam, a delta az pöccröff (+user error ugye), a cartesian pedig egy kicsit több szenvedésVerdiktem eddig: elkezdeni mindkettőt szar. olcsó cartesiannal nagy a szopó kezdőknek. ender v3-hoz pár hónap után már új printplate-et kell venni a deformálódás miatt (mert nem üveg). ha nem akarod fejleszteni, akkor mindkettő egy jó alap, de mindegyikhez kell apróságokat nyomtatni első körben (pl hűtésnek légvezetőt, vagy filamentguriga tartót)
ez első körben csak ismerkedés lenne, kipróbálni magam, meg az igényeim. későbbiekben ha igényem tartja rá, úgyis a nagyobb nyomtatási tér, plusz a resines gépek lesznek célpontban.
-
Saccco
nagyúr
válasz
GoldhandRent #32949 üzenetére
Delta kezdéshez, ha tisztában vagy a lehetséges szopóággal.
-
azbest
félisten
válasz
Minden mozgásban résztvesz mind a három motor (és karok és szíjak), így bárhol valami nem teljesen okés, akkor minden irányban probléma van.
Hotend moddolgatás is erősen limitált vagy zsebbe nyúlós, mert nem lehet nagyon növelni a fej tömegét.
Szögletes dolgoknál az asztal méret kicsi (ahogy nézem 14x14 kocka fér el 20 centi átmérőjű körre. A munkatér magasság is csalókának látszik, 19cm. [link]
a szoftverére panaszkodika tesztelő, nem tudom azóta van-e hozzá jobb alternatív szoftver.
A könnyű fej miatt a gyorsabb nyomtatást szokták említeni pozitívumként. -
dugesz77
őstag
válasz
Elég bonyolult maga a szerkezet még ha nem is tűnik elsőre annak. A csuklókarok, a gömbcsapágyak, mind nagyon érzékenyek a kopásra és az egészet nehéz elsőre jól beállítani. Ha valami elállítódik akkor lehet fejet vakarni mit/merre. A nyomtatási méret szokott még kevés lenni a kissebb gépeknél. Kör alakú az asztal érdemes számításba venni. Igen keveseknek van deltája, sok cég nem véletlen hanyagólja.
Viszont ha minden klappol akkor nagyon jó tud lenni. Gyors , jó minőséget ki lehet ezekből hozni.
Egy ismerősnek van egy deltája (kossel) én fél óráig csak bámultam ahogy mozog, lebilincselő tud lenni. -
GoldhandRent
őstag
válasz
dugesz77 #32952 üzenetére
"Keveseknek van ha valamibe elakad(márpedig az elején tuti elfog) sokkal nehezebben kap segítséget." ez az egyik leggyakoribb érv a deltákkal szemben 2020-ban. Így 2022 derekán, még mindig kevés embernek volna deltája ?
pár általam követett youtube csatorna javasolta a Q5-öt kezdéshez (pl major hardware), emiatt nézelődtem inkább ebbe az irányba (- sok nézője kezdett Q5-tel, és imádják)
de kivi vagyok ellenérvekre, nem olvastam még róla elakadásos megoldhatatlan problémákat.
elakad az egyik stepper, vagy milyen probléma lehet ? -
dugesz77
őstag
válasz
Azért egy delta kezdőnek nem biztos, hogy a legjobb választás. Keveseknek van ha valamibe elakad(márpedig az elején tuti elfog) sokkal nehezebben kap segítséget. Szerintem ne az legyen a kizáró ok, hogy nincs auto bed level , mert egyrészt mindegyikre rakható utólag meg bőven meg lehet lenni nélküle is.
-
Tikakukac
titán
válasz
Kezdésnek? Delta? Hajajajajaj.
Még gyakorlónak is csak akkor, ha érdekelnek a technikai különlegességek.
-
LógaGéza
veterán
válasz
GoldhandRent #32947 üzenetére
Delta nyomtató, több szívás lehet vele, mint a mostanság szokásos cartesian nyomtatókkal.
-
GoldhandRent
őstag
válasz
axlfsi #32948 üzenetére
elsőre pl a beépített auto-bed leveling, ami nagy plusz az enderhez képest. emiatt kezdéshez szerintem a delta jobb.
kiveszed a dobozból, meghúzol 6 csavart, és mehet a nyomtatás202 $-ért (66k HUF) meg ajándék perpill.
a QQs-PRO sem rossz, ha jól látom ez épp a legfrissebb modell.. vacillálok a Q5 és a QQs PRO között
-
axlfsi
veterán
válasz
GoldhandRent #32947 üzenetére
Nem ismerem, de az említett modellt most megnéztem és hát nem kiemelkedő, ami a nyomtatási területét illeti.
Mitől jobb, mint pl egy Ender 3 V2, ami hasonló áron kapható? Őszintén érdekel.
Köszi!UI.: Ez a Super Racer (SR) már nem babapiskóta (300W-os, 200mm/s), de ide már nem is adnak 50-es kupont, csak 20 dolcsisat
-
GoldhandRent
őstag
sziasztok, gyors kérdésem lenne:
rendelt már valaki az FLSUN3D.COM oldalról (vagy van-e tudomása róla, hogy tényleg ez a valódi, nem alis weboldaluk) ?
50$-os kupon van az EU-s rendelésekhez, így 202$-ra jön ki a Q5 ingyenes szállítással, TAX included.köszönöm!
-
LógaGéza
veterán
Perpill egy Klipper és egy Marlin a felállás - az is csak a kijelző miatt, de már megjött az érintőkijelző a Pi-hez, szóval változni fog ez
Sajna a Pi4-nek a bullseye alatt pocsék a CSI-n lévő kamera kezelése (konkrétan ilyen videókat csinál), szóval marad a Pi3.
Vagy esetleg visszatérhetek busterre Pi4-en... Hogy ez miért csak most jutott eszembeKöszi a tippet, nem tudtam még erről a logról, de ránézek
-
kzkz
őstag
válasz
LógaGéza #32944 üzenetére
Szerintem bőven elbírja, hogy mondjuk 30mp-enként lő egy viszonylag alacsony felbontású/kis méretű képet.
Ha klippert használsz, ott van egy Analyze Klipper Log menüpont, amiben meg lehet nézni a nyomtatás végén a különböző terheltségi adatokat, itt látszik, ha le van terhelve. Nálam rPi 4-nél kb. 50%-on van.
Ha nem klippert használsz, akkor miért nem?
-
LógaGéza
veterán
Használ valaki Pi3B-t nyomtatás közbeni timelapse készítéshez? Mennyire terheli?
Két nyomtatót szeretnék egy Pi3-ról hajtani, és előfordulhat egyszer, hogy ráveszem magam timelapse készítésre is, érdekelne, hogy elbírná-e. -
LógaGéza
veterán
válasz
axlfsi #32940 üzenetére
Azért, mert a hőmérő az alu lap hőmérsékletét méri, nem az üveglapét, ami lassabban melegszik fel - pláne egyenletesen. Az E3-v2 is egy kisebb részen fűt mint a build plate (tán 200x200-on), ha azt akarom, hogy mindenhol nagyjából azonos hőmérsékletet érjen el, akkor várni kell.
Az meg még plusz, hogy ha olyat nyomtatok, aminek kell a fűtött zárt tér, akkor azt is a bedre bízom (még), hogy melegítse fel. -
axlfsi
veterán
válasz
Richard #32939 üzenetére
Köszi, ezt az iratcsipesz hacket kipróbálom még az ünnepek alatt, ha találok itthon (elvileg van).
A mesh-t fotóztam és majd fotózom utána is, mielőtt csak annyit teszek, hogy a négy sarkát szorítom. Kíváncsi leszek mi fog változni!
Azt a két, kicsi gyári szorítót pedig lehet a két oldalára teszem, ott el fog férni emlékeim szerint (és ártani, nem árt).
-
axlfsi
veterán
-
-
válasz
axlfsi #32936 üzenetére
Nekem szintén Ender 3v2. A gyári üveglap olyan hullámos, hogy kiszintezni lehetetlen. Valahol mindig rossz lesz. Vettem egy másik üveget, azzal hibátlan.
Szerk.: ne a két gyári fém leszorítót használd, hanem 4 sarkon iratcsipeszt. Az nekem a gyári üvegnél is sokat segített.
-
LógaGéza
veterán
válasz
axlfsi #32936 üzenetére
Volt akinek cserélték az alu lapot, mert annyira görbe volt, hogy nem lehetett kiszintezni. Vedd le az üveglapot, lazítsd fel a rugókat, rakj egy biztosan egyenes valamit a fémre (pl fém vonalzó), és világítsd meg hátulról zseblámpával. Nézd meg mennyire szűrödik át a fény, így meg tudod vizsgálni mennyire görbe az alulap.
Játszhatsz azzal is, hogy ahol túl mély a lap, oda alufóliát hajtogatsz alá, így megemeled azt a részt. -
LógaGéza
veterán
válasz
axlfsi #32935 üzenetére
Felfűtést a szeletelőben beállított START_PRINT kód szabályozza. Nekem úgy van beállítva, hogy mikor a bed elérte a target 70%-át, akkor fűti a noozlet.
Az más kérdés, hogy sose használom így, mindig előre felfűtöm a bedet, hogy legalább 5 percig a target hőmérsékleten legyen mielőtt indítom a nyomtatást.
Lehet át kellene már írnom a makrót is erre... -
axlfsi
veterán
válasz
axlfsi #32935 üzenetére
... oké, alvás előtt még ezt megmutatom:
A két nyomtatás között negyed óra telt el, illetve a második előtt letöröltem Clin-nel (előtte sem volt mocskos, de tény, hogy rendesen tapogatva volt, miután a rugó cserét követően állítgattam kézzel).
Első eredmény:
link
Második eredmény:
link
Ez utóbbi már sokkal jobb, habár a legalsó, közepütt kockát nem értek, miért ilyen szar.Apropó:
miután kicseréltem a gyári rugókat a "sárgára" (a kék még erősebb, azt macerásabbnak véltem), a régi, szokásos módon, manuálisan papírlappal igyekeztem (alap)beszintezni, még a BL t. előtt... De irtózatosan macerás volt; egyszerűen hiába állítgattam ezerszer is a négy rugót, mert amikor látszólag a négy sarkánál jó, (kíváncsiságból)HA leszedtem a két rögzítőt az üveglapról, egyszerűen az üveg az alumínium lapon, ha két átlós sarkánál lenyomtam, billegett... Nyilván azért, mert egyik sarka jobban lent van, mintegy kvázi hajlik a lemez (és valószínűleg nem az üveg a "görbe" - igaz?). Nyilván nem sokat, csak picikét, de nagyon bosszantó dolog...
...és ez meg is látszik a szintezés eredményénél (habár amiket láttam YT videókat, egyiknél sem volt kevésbé aránytalan a tárgyasztal).Érdekesség képpen, a BL touch 5*5 szintezés eredménye vizualizálva:
linkTi, hogy szintezitek ki a lehető legprofibban? Van valamilyen abszolút pro-tip, ami irányt mutat? ... A szokásos módon, ha a négy sarkánál, papírlappal, a lehető legegyformábban beállítom, feloldva az üveglap rögzítését, billeg picit az alu lapon... Idegesítő egy dolog!🙄 (aztán lehet nem kéne ezzel foglalkozni (?))
-
axlfsi
veterán
Jó Reggelt! 😎😁
Adott egy Ender 3 V2, +BL touch, JYERS 2.0.1 legutolsó fw-rel, 5*5 mesh szintezve.
A Cura-s 9 kockás Bed Level Calibration nem lett igazán jó - de ez egy külön tészta (lehet írok majd erről is), ellenben az első, gyors kérdésem most csak annyi lenne, hogy:Ez a fw-be égetett folyamat, hogy amíg a tárgyasztalt nem fűtötte fel, el sem kezdi a hotend-et fűteni? ...mintha a gyári Creality fw nem ilyen lett volna és ott együtt fűtött.
Nem mintha nem tudnám kivárni, nem sok idő, de azért gondolkodom, hogy milyen indíttatásból van ez így (pl. az asztalnak tovább tart felemelegednie és addig se csorogjon a hotendből az anyag, ezért indítja a HE fűtését csak az asztal után?
...pedig sztem kb ugyanannyi idő a kettő, nincs nagy difi(?)
link
link -
axlfsi
veterán
Sziasztok!Adott egy ENDER 3 V2, ami tök jól működött még tegnap...
Ma (teljesen kikapcsolt állapotában természetesen) kicseréltem a gyári rugókat a sárga színűre. Szépen beállítottam a Z tengelyt, hogy a végállásban még ne érje el az asztalt (hogy biztonságos legyen a bekapcsolás) majd bekapcsoltam.Felzúgnak a ventik, van menü, látszólag minden rendben, de egyik tengely sem mozdul, semerre; menüből az Auto home nem csinál semmit, ahogy a manuálisan próbált Z X vagy Y tengyely mozgatása sem (menüből).Mit ronthattam el?Rájöttem: nem át, ha az ember jó fw-t tölt le (4.2.7 került fel a 4.2.2 helyett
)
-
Saccco
nagyúr
válasz
peugeotmate #32931 üzenetére
Véleményem szerint jelenleg (illetve már egy ideje) a Prusaslicer a legjobb.
-
Joshi
titán
válasz
peugeotmate #32931 üzenetére
-
Joshi
titán
válasz
peugeotmate #32928 üzenetére
Ha a falvastagság nem számít, akkor inkább váza módban nyomtasd.
-
Saccco
nagyúr
válasz
peugeotmate #32928 üzenetére
Nedves filament, rossz hőfok, rossz retract érték, rossz retract sebesség, kevés hűtés, Cura.
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok,
egy vödör szerű formát szeretnék nyomtatni, és valamiért ilyen szálazódást csinál a belső felén mint a képeken: [kép1] [kép2]
Cura-t használom szeletelésre, az infill itt 20%-on volt. Most nyomtatok egyet másik filamenttel és 90% infillel ahol ugyanez a gond. Mintha csak egy-egy szálat húzna így el, de mint ahogy a képen is látszik, ugyanakkora szakaszon. Miután levágom és kitépem őket, egyébként viszonylag szép, egybefüggő felület marad utána. Külső felén nincs semmi hasonló szálazódás. Próbáljak másik szeletelő programot is? Tipp hogy ezt mi okozhatja és mivel lehetne orvosolni? -
Petiqe
tag
válasz
Saccco #32882 üzenetére
Köszi és mindenki másnak is aki reagált! Ez lehet, hogy játszik mert néha mintha pattanna egy picit ahogy tekeredik le.
Az egyik szíj picit laza volt, egyébként nem akad egyik irány se, szépen finoman siklik.
Milyen programot ajánlanátok modellkészítéshez ? Sketchup-ot ismerem, 3dsmax-ot próbáltam de egyelőre nem értem. -
kovacszk
senior tag
válasz
tothferenc #32922 üzenetére
Igen 2.0 a pinek egymástól 2mm-re vannak.
-
tothferenc
aktív tag
srácok, a nema 17 motorokon JST PH 2.0 csati van? az tuti, hogy nem 2.54-es mert azt rendeltem és nem jó hozzá
-
válasz
azbest #32920 üzenetére
Mármint olyan kockát aminek nincs teteje?
Próbáltam kinyomtatni ezt: [link]
1:1-ben nagyon szorul és nem egyenletesen, tehát ott is előjön az mint a kockánál, hogy x és y irányban nem ugyanakkora a pontosság. Amikor forgatom körbe akkor egy részen nehezebb (feszül) utána megint könnyebb.
Próbáltam -0.1-es horizontal expansiont de az meg sok, lötyögnek benne a fogaskerekek és ott is érezni mikor megpörgetem, hogy üt. A felülete hibátlan, a tapadás szintén tehát nem amiatt van, hogy vetemedne.
Cura slicert használok. A horizontal expansionnek van minimum értéke? Egyáltalán ér valamit pl -0.025 -ös érték?Van valami guide a motorok pontos kalibrálására? Azért ilyen tizedeket meg századokat kimérni a tengelyeken tolómérővel nem egyszerű
-
azbest
félisten
válasz
siemensfun #32919 üzenetére
Ez szerintem egészen jó. Ilyen nagyságrendben már a szíj feszessége (vagy akár a környezet hőmérséklete miatti hőtágulás) is beleszámít. Ja és persze a talpánál kicsit jobban szétterülhet, mint a tetejénél.
Amúgy, meg nem csak extruderre de más motorokra is lehet variálni hogy hány step per mm legyen. (ha más nem saját fordítású rendszerrel, ha a menüben nem lenne meg). De nem hiszem, hiszem hogy érdemes túlzásba esni.
Próbálj meg valami nagyobb dolgot is nyomtatni és mérd le azt is (pl váza módban egy sokkal nagyobb kockát - bár lehet úgy behullámosodik a lapos oldal). Ha nem nő a hiba, akkor nem érdemes bántani.
-
siemensfun
tag
válasz
siemensfun #32917 üzenetére
Lemaradt a videó.
Artillery GENIUS PRO - Detailed Assembly & Full Review - YouTube -
válasz
azbest #32914 üzenetére
Nekem attól lett jó a vízszint, hogy 4 helyen fogattam le az üveget.
Nektek mennyire pontos az Ender 3 V2?
potmeter feszültségek beállítva ( voltak a gyári értékekhez képest olyan eltérések, hogy csak na ), extruder estep beállítva.
A 20mm-es kocka mégsem teljesen jó méretileg:
x irány: 20,05
y irány: 20,09-20,10
z irány : 20,10az x-y nál elvileg a horizontal expansiont kellene alkalmazni, de mivel nem pont ugyanakkora az eltérés, így az egyik oldal jó lesz a másik nem. Ezt hogy oldjam meg?
Z irányt hogy lehet korrigálni?
Egyáltalán lesz ez ennél pontosabb? Csomó yt videón full egyforma oldalú kockákat nyomnak
-
siemensfun
tag
válasz
vakund #32864 üzenetére
Ha nem akarsz sokat szívni az elején akkor jó lehet még az:
Artillery Genius Pro (Nem a sima Genius)
[eu direct]artillery®geniuspro & genius 3d printer 220*220*250mm print size with ultra-quiet stepper motor upgraded 32bit mainboard abl Sale - Banggood.com-arrival noticeDobozból kivéve 4db csavart kell meghúzni és már lehet is használni.
-
azbest
félisten
válasz
axlfsi #32911 üzenetére
a sarkoknál azért válik felfelé
Nekem elég jól tartja az asztalt a négy sarok, pedig szerelgetéshez most nem szedegettem le az üveget sem róla. (most nem a gyári, hanem másik 4mmes üveg van rajta). Pedig oldalára is döntögettem a gépet és még a gyári gyengébb rugók vanna rajta.
Arra is érdemes figyelni, hogy a z endstop tartó alapból nem az üveg asztalhoz, hanem mágneses lap fajtához van méretezve. Ha üveglap mellett is úgy szereled fel, hogy az alja a profilhoz érjen, akkor beleütközhet hátul az asztal a motorba. Pár miliméterrel feljebb kell rögzíteni, hogy legyen hely az asztalnak.
Meg ugye az sem mindegy, hogy ha a forró asztal is melegíti a motor, mert hozzáért szinte.
Egyébként az asztal tartó két fém biszbaszt nem pont egymással szemben tettem fel, hanem kissé átlósan elcsúsztatva egymáshoz képest. Ha középen egy vonalban vannak, talán nagyobb az esélye, hogy a két szélén fel tud hajolni az üveg.
#ender3v2 -
Saccco
nagyúr
válasz
menyhartlevi #32909 üzenetére
Nem baj, ha melegek a motorok. Úgy üzemelnek. Az ne olvadjon, ami tartja a motort.
Pl. Az Orbiter V2 motorja 180°C-ig bírja, az egyéb körülmények miatt viszont 65-70°C mellett üzemel az extruder-en. -
axlfsi
veterán
válasz
Saccco #32908 üzenetére
Ez lesz a nyerő tipp!
Poénból, a két nyomtatás (kutya és macska) után megnéztem az asztal négy sarkát.... katasztrófa!
Most forrón is beszinteztem, de ez nem buli!
Két dolgot csinálok meg még ma; erősebb rugók és talán a BL touch is
(pl. a jobb hátsó sarkát teljesen kiengedett állapotban is, alig éri el a hotend... Alapvető probléma szerintem, h a gyári rugók nem feszítenek túl jól)Köszi mindenkinek!
-
Saccco
nagyúr
válasz
menyhartlevi #32904 üzenetére
Elakad, vagy kevés a motoráram és átugrik a motor.
-
axlfsi
veterán
válasz
azbest #32902 üzenetére
Ez egy kis kocka ugyebár ... emeljek esetleg a tárgyasztal hőmérsékletén (azt hiszem 50 volt a kódban, pedig a kutya és macska 60-on mentek - megjegyzem jól) vagy már lakkozni kellene? (V2-es tárgyasztal, elvileg jól kéne, hogy tapadjon hozzá a PLA).
Köszi a tippet előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Építő/felújító topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- PlayStation 5
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Asus V16 V3607VH 16" FHD+ IPS Core 7 240H RTX 5050 MaxQ 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- Ryzen7 8700F/ 96GB DDR5/ RTX4080 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Hibás Sony A6000 (sn: 6323299) alkatrésznek - kérlek olvass leírást alaposan
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Kedvező Áron! MacBook Pro M1 Pro 14.2 Istyle gari 2026.07.27-ig
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest