- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Eltűntek a mobil GPU-k az AMD és az Intel útitervéből is
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos46
tag
válasz PC4200 #33386 üzenetére
A pirossal jelzett merevítő (támaszték) nem tartozéka, de ajánlatos megcsinálni, mert merevíti a függőleges vázat,.én így vettem használtan. A két sárga elemet nyomtasd ki, a fájlt elküldöm ha adsz pv-be vagy itt email címet.A kitámasztók pedig m8-as végig menetes rudak.[ Szerkesztve ]
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
kovy79
őstag
válasz kovy79 #33395 üzenetére
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy fájlonként/tárgyanként eltérő a magasság.
Tehát egy fájlt/tárgyat kinyomtatva az mindig ugyanolyan lesz.
Következő fájl/tárgy meg feleakkora...
Pl. ez tökéletes lett, ez meg fele magas, mint kellene (nyomtatóban utánállítás után szintén jó lett).[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Wasquez
senior tag
válasz Richard #33389 üzenetére
Azt nem tudom, hogy ez a lap milyen, de nekem a gyári e3 lapra sikerült úgy ráhegesztenem, darabot, hogy nem jött le, és kiszakadt belőle egy darab, a mágneslapot fennhagytam, arra rakom az üveget, jól összegyógyul vele, és szerintem jobb így a hőátadás.
Valahol mint ha azt hallottam volna, hogy petg-hez nem a legjobb ez a lap, a magas hőmérséklet miatt hegesztette nekem is össze!PC
-
kovy79
őstag
válasz Saccco #33394 üzenetére
Néha pontosan fele magas lesz a tárgy (ilyenkor a nyomtatóban a Z-t megduplázva tökéletes lesz a nyomtatás), máskor meg pontos.
Ha hardveres probléma lenne, akkor nem e mindig pontatlannak kellene lennie?
Olyan, mintha valami szoftveres gond lenne a szeleteléskor. Nem szeretnék mindent össze-vissza állítgatni.[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
kovy79
őstag
Sziasztok!
Először is leszögezem, hogy laikus vagyok a témában.
Van egy Ender 5 Pro nyomtató (th3d ufw 2.27) és a problémám a következő.
Az Ultimaker Cura-val felszeletelem a fájlt ( [kép] ), de a nyomtatásban a magasság szinte soha nem stimmel, a kinyomtatott tárgy néha fele olyan magas lesz, mint kellene, vagy fele akkora. Néha rendben van. Tehát semmi logika nincs benne...
A nyomtató beállítása:
Configuration - Advanced Settings - Steps/mm
X: 80
Y:80
Z:400
E:95
A Z értéket a nyomtatóban utánállítva megfelelő a nyomtatott tárgy, de szerintem ez így nincs rendben...
Mit állítsak be/át, hogy megfelelően működjön?[ Szerkesztve ]
-
axlfsi
veterán
válasz Richard #33389 üzenetére
Én nem tudom mit tud ez a PEI (kíváncsi leszek én is a tapasztalatokra), én is E3 V2 üvegét használom, már kitapasztaltam mondhatni, de tény és való (izé: hiszem!), hogy amit mások is említettek már: a gyári fekete, "hálózott" nem feltétlenül a legjobb, főleg, ha bl-t használ az ember, mert pár tized mm mélységek és magasságok a mintázat által sajnos jelen vannak.
Majd talán megfordítom és kipróbálom úgy is, de leginkább igyekszem hamar eljutni IKEA-ba és tükörre cserélni, ami legalább biztosan "atomsík" és hibátlan˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
őstag
Erről a PEI lapról mi a véleményetek?
Gyári E3 V2 üveget használok, nem rossz de nem is jó.
PLA-ra is jó ez a texturazott pei?
Ezt mivel ajánlott tisztítani?
Ha veszek és felragasztom a mágneses részt a nyomtatóra, akkor utána attól lehet ugyanúgy üveglappal is használni? Valaki használja így? -
szabieable
aktív tag
Megjött ma az skr mini e3 v3.0 boardom ( az előző 1.2 fet problémás és nem ment a control fanom ). Aki esetleg upgraden gondolkozna a hotend venti mostmár pwm szabályzott és kell hozzá JST, hogy használható lehessen.
Eddig szimpi a board, megy minden szépen és idleben nem zúg feleslegesen, délután ha lesz időm tesztelem majd kicsit jobban -
laskr99
addikt
Érdekes. Prusa I3 azt a PETG-t ami eddig sehogy se jött össze E3-on olyan szépen nyomtatja, hogy nézem ugyan az az anyag?
-
atubus
csendes tag
válasz Szgaboo23 #33331 üzenetére
Igen, nagyjából így oldottam meg én is. Frankón működik is. Viszont szerettem volna a jyers féle configot használni , de vmiert a Z home pozíciót nem hajlandó az asztal közepén felvenni. Z safe home bekapcsolva és a pozíciók is jók, mégis bal elől akarja megcsinálni. Ugyanez működik jól a stock configbol kiindulva. Van még vhol vmi beállítás, ami miatt nem oda megy? Kerestem, de nem találtam.
-
azbest
félisten
válasz Reggie0 #33204 üzenetére
Amúgy az ender műanyag extruder kapcsán a napokban játszottam pár dologgal. Nem volt gondom látványosan alul vagy túlextrudálással, csak kipróbáltam az alap megoldás mellett nyomtatható direct drive tartót is. És ahhoz amit elsőre találtam, a gyári műanyag vagy az ugyanolyan alakú fém extrúder passzolna.
Szóval feltettem a gyári műanyagot a dd tartóra. És azt tapasztaltam, hogy nem képes teljesn kitolni azt az anyagmennyiséget, amit kellene. Jobban megszorítva már közelebb jut a cél értékhez, de elkezd elállni a műanyag kar a csavarodástól. Szóval az úgy nem hosszú életű.
Most feltettem egy bmg klónt a bowdenes tartóra és pöccre annyit tekert át, amennyit kell olyan stepping beállítással, amit másoktól is olvasni neten. Szóval nem hülyeség cserélni a gagyi gyári műanyagot. Túl gyenge. Akár fémre, akár dual gear valamire. Mondjuk a bmg klón ára is akörül van mint az áttétel nélküli dual gear fém extrudernek. Bmg klón már van itthon korábbról.
Szal ja, ahogy te is írtad a gyári műanyagról: "csak eppen szoritoereje nincs es csuszik benne a filament, igy csak lassan lehet vele normalis minosegben nyomtatni." És az alap sima lassú behúzásnál is már csúszik (legalábbis az a pla amivel próbálgattam) ezért feszítik túl.
Amúgy nagy híd mellett mintha kissé túlextrúdált volna a műanyaggal a tárgy többi részén is a rétegben / vagy ahol nincs híd ott kissé alul. Azért akarok precízebb módokat is megpróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Janos46
tag
Sziasztok.
A Cura-val kapcsolatban lenne kérésem. Most a 4.12.1-es verziót használom, de sajnos sok mindent nem értek az angol tudásom hézagos mivolta miatt. Olvastam, hogy hogyan lehet magyarítani, de csak a 4.8-at. Azt viszont sehonnan sem tudom letölteni. Tudna ebben segíteni valaki? Miután jobban megismerném, ismét visszaállnék a 4.12-1-re.
Más, a Gembrid-et (ezüstöt vettem) soha többé, igaz hogy olcsó, de olyan is. A nagyobb darabot (14 cm) nyomtatva a szélei felkunkorodtak, pedig többféle hőmérséklet beállítással próbálkoztam, sőt szoknyát is tettem alá, de arról is kezdett leválni bizonyos vastagság elérésekkor. Van valaki, akinek ez bejött? Most TECH-et használok és azzal semmi gond.
Légmentes dobozt hol lehet venni, illetve húzózáras zacsit (250x300 v. 300x300), mert eddig csak minimum 100-as csomagot láttam. Továbbá hogyan lehet szárítani a filamentet?[ Szerkesztve ]
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
Saccco
nagyúr
válasz siminhu #33377 üzenetére
Légmentesen zárt dobozban van sok zacskó do not eat mellett. Onnan PTFE csövön megy a gépre. A nem használt tekercsek zacskóban ugyancsak 1-1 zacskó do not eat mellett.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
siminhu
tag
Sziasztok,
Filamentet estére szilikagéles zacsiba teszitek vagy gépen hagyjátok?
láma vagyok bocsi
-
MuMa012
tag
3D nyomtatott ékszerek, kiegészítők iránt érdeklődöknek ajánlom az alábbi oldalt.
Illetve 3D nyomtatás kapcsán ha valaki foglalkozik szerzői jogi kérdésekkel, ez egy remek felhívás publikációra. -
bbmt
senior tag
Felraktam a Klippert az Ender 6-ra.
Teszt kocka, Cura 22 percet írt, a Klipper 4 percel hamarabb elkészítette.
Ez így o.k vagy elcsesztem valamit?A kanál a gyengék villája
-
azbest
félisten
ja és a táp ventinél figyelni kell a bekötésre. mintha fordítva lenne, mint ahogy azt a fajta dugót szokták. Szóval ugyanúgy legyen, mint a gyári
Amikor csináltam fel sem tűnt nekem, csak utólag olvastam valahol és akkor ellenőriztem vissza, hogy huh de jó hogy nem a dugón lévő jelzést néztem, hanem az eredeti venti dugójának színsorrendjét. Így én is jól kötöttem be.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz numarkboy #33359 üzenetére
A táp a saját ventijét 12 volton hajtja. A táp maga szabályozza a saját ventijének fordulatát / ki-be kapcsolgatja. Szóval ezt nem kéne kikötni máshová.
A gyári fekete dísz lemez fedi a kimentő levegő rácsát, ami nem túl hatékony. Lehet nyomtatni helyette csak a 230v-os részt fedő lapot [link]Ha 12 voltos ventikre akarod cserélni a mostani 24 voltosokat, akkor úgyis kell egy buck konverter. Én csináltam egy olyat, ami 3 darab 12 voltos aljtatot tartalmaz. A 24v bemenő részét az alaplapra kötöttem, oda ahová fixen be volt csavarozva a hotend venti.
Az új 12v alaplap és hotend venti közvetlenül mehet a buck konverterre, mert fixen mehetnek. [link]Ha tárgy ventit is kötnél 12voltra, akkor annak a +12 voltos vezetékét kell a buck konverterre kötni, a fekete negavítot meg az eredeti aljzatba dugni. [link] Így marad pwm szabályozható. Legyegyszerűbb, ha két dogót teszel az egy helyett a kábelére. Külön dugón csak a piros, külön dugón csak a fekete vezeték.
A táp venti amit használtam lehet nem válik be. Még ellenőriznem kell. Lehet amikor alacsony fordulaton akarja csak indítani a gép, akkor nem tud elindulni, hanem csak rezeg. De meg kell néztem még, hogy tényleg abból jön -e ki a fura hang.
-
LógaGéza
veterán
-
Lookup
tag
válasz LógaGéza #33364 üzenetére
Tudom, hogy mennie kell a hotend ventinek, azért is kötöttem rá a tápra mert akkor is fixen megy.
Szerintem nem cseréltem meg a portokat, gondoltam erre az eshetőségre. Nem lehet valami olyasmi, hogy a többi port üres és emiatt hiányzik valami jel ami össze van kötve a tárgyventi szabályozásával?
Plusz arra lennék kíváncsi, hogy a táp venti az 12V-os volt, akkor simán rádughatom a nagy 120-as ventim ami szintén 12V Noctua? (Még nem mértem meg a feszültséget a táp portból) Mert akkor lecsatlakoztatnám a tápról, ne onnan kapja a szuflát egy konverteren keresztül -
Zsolt_16
tag
42-40 stepper motor nagyon melegszik érdemes rá venni hűtőbordát vagy bírja az? CR6SE nyomtatón van
egy jó 10 órás nyomtatás után már megfoghatatlan kategória[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz Lookup #33363 üzenetére
Nem cserélted meg véletlen, hogy melyik porton van a tárgyhűtő/hotend venti? Utóbbinak folyamatosan mennie kell, amikor fűt/hűl a hotend, a tárgyventi pedig beállítás kérdése.
Amúgy lehet step-down-on keresztül is PWM-ezni"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Lookup
tag
válasz LógaGéza #33362 üzenetére
Sziasztok!
Ezzel az alaplap + tárgyhűtéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Sztori:
Kicuccoltam minden mozgatható elektronikát az Ender 3 V2-mből egy nyomtatott házba (kijelző, alaplap, táp). 1 db 120-as ventit raktam bele de azt közvetlen a tápról ágaztattam le, hogy mindig menjen ha bekapcsoltam a nyomtatót.
A hotend ventit (Noctua 12V) megpróbáltam bekötni fesz. szabályzóval az alaplapról de nem akart működni, csak pulzált az áram. Ezért azt is rákötöttem a tápra közvetlen, hogy menjen megállás nélkül, miért ne.
A tárgy ventit is cseréltem, de az maradt 24V-os, simán összeforrasztottam a gyári vezetékkel.
Tehát a táp venti csatlakozó + az alaplap venti csatlakozó + a hotend venti csatlakozó üresen van, a tárgyhűtő csati pedig be van dugva.
Kérdés:
A helyzet az, hogy a tárgyhűtő venti is megy folyamatosan 100%-on, nem lehet se szabályozni se kikapcsolni. Valaki találkozott már ilyennel? Mi az amit rosszul csináltam vagy milyen információnak nem vagyok a birtokában?
Köszi előre is! -
LógaGéza
veterán
válasz numarkboy #33361 üzenetére
Gyárilag az alaplaphűtés egy portra van kötve a tárgyhűtéssel, ergo ha nem kapcsolsz hűtést, nem hűti az alaplapot sem...
Én fix 24V-ra kötöttem át az alaplaphűtést (ezt javaslom amúgy mindenkinek legalább megtenni). A táp ventije is csak sima két kábeles, ergo ha vezérlni szeretnéd, kell hozzá valami hőmérő.
Én azon a véleményen vagyok, hogy nem bántanám a táp ventijét, tud a MeanWell tápot gyártani, ha azt mondják elég neki ez a venti, akkor biztos elég isSzerk.: Amúgy vannak ilyen teljes Silent Pack-ok Thingin, ha jobban ráfeküdnél, pl.: [link]
[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
numarkboy
csendes tag
-
LógaGéza
veterán
válasz numarkboy #33359 üzenetére
Mind a 4 venti 24V-os?
Nem, a tápban lévő 12V-os.Milyen fan duct-ot javasoltok?
Stealthburner
DirectDrive van tervben, vagy csak Bowdeneshez?
Bowdeneshez nekem a linkeltek közül az utolsó jött be, itt meg tudod venni a legfrisebb verziót, megéri azt a 1,5EUR-t. Direkt arra lett fejlesztve, hogy halkan érjen el jó teljesítményt.Az alap/táp hűtésére az alábbi 8010-es venti elég lenne?
Ha ennyire nekimész, akkor én inkább megemelném az alját, és egy PWM-es 120-25-öst raknék alá egy itthon is kapható ismertebb márkából, pl.: [link]. Thingin láttam felfogatásokat ehhez is."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
numarkboy
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném fejleszteni/halkítani az Ender 3 v2 ventilátorjait. Lenne pár kérdésem.
Mind a 4 venti 24V-os?
Az alap/táp hűtésére az alábbi 8010-es venti elég lenne?
https://a.aliexpress.com/_mqthF9Q
Milyen fan duct-ot javasoltok?
Kinek milyen vált be?
Sajnos rengeteg féle van a neten.
Ilyeneket találtam:
https://www.thingiverse.com/thing:4369859
https://www.thingiverse.com/thing:4764378
https://www.thingiverse.com/thing:4916389
https://www.thingiverse.com/thing:4630748
Köszönöm a segítséget előre is! -
bbmt
senior tag
válasz fatal1ty1984 #33353 üzenetére
Köszi az infót.
Egy haverom érdeklődött, de aztán elment a kedve a nyomtatástól... ( neki túl sok az effort amit bele kell tenni...)A kanál a gyengék villája
-
dugesz77
őstag
válasz PC4200 #33355 üzenetére
Tök jó gép de szerintem az X1-ből van V4 az X2 most jelent meg. Ha futja rá a X2 frissebb jobb én azt venném.
Pont ma jelen meg egy videó melyik milyen hangos. Suttognak a többihez képest(persze nem csak ezért jó)Nekem mostanában a Kywoo Tycoon tetszik nagyon. Tuti ha vennék lematricáznám az oldalsó nagy részt.
Tiszta TARS a Csillagok között-ből[ Szerkesztve ]
-
siemensfun
tag
válasz PC4200 #33355 üzenetére
Nekem kb 1 hónapja ez van és nincsen vele gond.
Már elsőre is szépet nyomtat. De érdemes hozzá bimetál hőtőrést venni és egy normális fúvókát.
Kezdésre bőven elég ennyi is sokáig.
Keres pm-ben ha több minden is érdekel.Szerintem többet ér mint egy ender 3 és társai, körül belül cr-10 szintjén van.
Amúgy Sidewinder X1 V4 vagy annak újabb változata Sidewinder X2 van csak.
[ Szerkesztve ]
-
PC4200
tag
Artillery sidewinder x2 v4 vélemény?
Első nyomtatóm lenne.
KöszönömCSAK a puffin :)
-
siemensfun
tag
Sziasztok!
Tudtok valami magyar beszerzési helyet a PEI lap hoz való mágneses felragasztós cucchoz?
A mérete: 310x310Erről lenne szó. [link]
Ami van hozzá eredetileg az megsérült és már nem egyenes.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
szabieable
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #33327 üzenetére
Köszi mindenkinek
-
Tikakukac
titán
válasz Wasquez #33349 üzenetére
Valóban nem írtál ilyet, én írtam. Ez egy tényközlés volt
Nem látom, nem tudom, nem érzem, amikor századokat kell gyúrni ott ott kell lenned. Fogod, nyomtatsz több anyaggal. Ha a nozzle tiszta mancs és mindent ragaszt össze, akkor nem anyagból fogytál ki, hanem nagy a távolságod a rétegek között.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Wasquez
senior tag
válasz Tikakukac #33347 üzenetére
Nem írtam olyat, hogy a rétegeknek egymásra kell feküdnie, hanem pont azt írtam, hogy egymásra kéne jobban vasalni őket, mert szerintem nem nyomja eléggé össze a nyomtató.
A flow a több anyag, azt állítsam 110%-ra akkor?
A fejet most minden nyomtatásnál ellenőrzöm, és nem mondanám a nyomatokat rossznak, csak szerintem még lehetne rajtuk valamennyit erősíteni.PC
-
Saccco
nagyúr
válasz freshwater #33346 üzenetére
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Tikakukac
titán
válasz Wasquez #33345 üzenetére
Kipróbálod. Adsz neki 10%-al több anyagot és ha gyúrja szét és ken mindent, akkor a gond a végtelenségig ismételt asztal és a fej távolsága. A rétegenek nem egymásra kell feküdnie, hanem egy leheletet egymásba is kell ágyazni őket. Nem atomfizika, az elmúlt pár száz kérdésből szerintem a fele olyanokból állt, amiket egy piszok gyorsan elvégezhető próbanyomtatással meg lehet állapítani.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
freshwater
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék: adott egy Tonxy xy2 pro gépezet. A tárgyhűtő venti forrasztása elengedett, és olyan szerencsétlenül, hogy zárlatot okozott. Érezni lehetett az amperszagot.
Azóta - nyilván - nem vezérli azt a ventillátort. Kérdésem: valószínűleg melyik alaktrészt kellene cserélni? És hogyan tudnám kimérni? (Ebből persze kiderült az is, hogy az elektronikához dinnye vagyok...)
Itt egy kép, a Fan1 csatlakozóhoz tartozó venti (fent, alig látszik a felirat) volt a problémás:
Előre is köszi minden konstruktív választ.
Röhögni ér. -
Wasquez
senior tag
Hogyan lehet növelni a nyomatoknál a szilárdságot, milyen paramétereket érdemes merre állítani?
Úgy érzem, hogy nálam nem hegednek össze elég erősen a rétegek, főleg a petg-nél érzem ezt. 18C körül van a helység, ahol nyomtatok, be van ugyan burkolva a nyomtató, de lehet, hogy ez kevés?
Az anyag hőmérsékletet gondoltam a max közelébe állítani, a tárgyhűtést levenni, meg valahogyan jobban össz kéne jobban vasalni a rétegeket! Ezt, hogyan érdemes megoldani?
Anyag áramot kellene növelni a szeletelőben?PC
-
Wasquez
senior tag
Melyik dd a legjobb választás jelenleg? Ender3 pro-ra.
PC
-
Wasquez
senior tag
válasz PC4200 #33335 üzenetére
Szerintem a petg ehhez túl rideg, el fog pattanni! Ha nem egyedi patenteket akarsz nyomtatni, és fontos az élettartam, akkor megveszed a fröccsöntött patenteket.
POM-ból nem tudom, mi lesz ha nyomtatod, a PP még egy ilyen alkalmazásra jó anyag, autóba főleg ebből fröccsöntik a kábelcsatornákat, amik tele vannak bepattanó fülekkel.
De, hogy azt mennyire lehet jól nyomtatni, meg mennyire lesz strapabíró, nem tudom, majd megmondják a többiek.PC
-
dugesz77
őstag
válasz mlaci01 #33334 üzenetére
A mai napig a legjobb összefoglaló hibák beazonosítására/megoldás ez az oldal. Amúgy innen nem tűnnek orbitális hibáknak . Kis retract állítás és talán 200 fok is elég lenne illetve az első képél alátámasztás kellene már ha az oldalával nyomtattad.
[ Szerkesztve ]
-
PC4200
tag
Sziasztok.
3d nyomtató vásárlásban vagyok.
Autómhoz szeretnék müanyag patetokat gyártani elsősorban.
Petg is jó. De azt olvastam hogy erre a pom lenne a legjobb.
Tudtok olyan nyomtatókat mondani ami megfelel erre a célra? 100e ft körül. És nem kell szerelgetni.
Vagy ha van jobb ötletetek a pom anyagtól azt is meghalgatom.
Kezdő vagyok nem értek hozzá még :D
KöszönömCSAK a puffin :)
-
laskr99
addikt
válasz Mr.Csizmás #33327 üzenetére
Prusa felfuteskor 240W majd 80
14 óra alatt evett meg majdnem egy kilowattot.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
-
Szgaboo23
csendes tag
válasz atubus #33325 üzenetére
Helló! BUÉK!
Én ez a videó alapján csináltam meg.. [link] ! Először kapcsoló majd induktív és megint kapcsoló. Jelenleg is a kapcsoló van használatban! Az induktív amit vettem "csak" 4mm-es és ez kevés. Alumínium esetén máshogy viselkedik az induktív érzékelő!
Az Offset beállítást figyelmesen kell beállítani, ne legyen belőle ütközés.Iphone 12 / Lenovo Y 530 / Xbox Series X :)
-
Tikakukac
titán
válasz szabieable #33323 üzenetére
Akkor ezen reddit felhasználók komoly bajokkal vannak a fizika alapjaival is elektro téren vagy valami olyan eszetlen bika nyomtatójuk van, amiben az asztal mérete négyzetméterben a legkönnyebben kifejezhető.
-
Wasquez
senior tag
Az a tápegység így a mérete alapján hány Wattos lehet? Van vagy 300-350W?
Itt van enderhez való tápegység: [link]
Ez 350W-os, ha ez a dupláját veszi fel indulásnál, az 700W az ~2A legyen 100% a veszteség, akkor 4A.
Gondolom megnézik, hogy 24V 14.6A és azért megy a problémázás! De nem ezt fogod kapcsolgatni, hanem a 230V-os oldalt! Egyébként a linkelt írja is a táblázatban, hogy 3,6A Max gázon.
Nálam az 1500W-os villanybojlert kapcsolgatja egy 16A-os időzítő óra évek óta, minden gond nélkül!
És ott max terhelést kapcsol ki be, a nyomtatónál meg nem megy semmi a kijelzőn, meg ventilátoron kívül. Gondolj csak bele, hogy életszerű lenne e az, hogy egy 10A-es kismegszakítót leverhetne egy ilyen nyomtató üzemszerű működéskor!?PC
-
Mr.Csizmás
titán
284W peak, 221W körüli átlag. szívesen
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
LógaGéza
veterán
Nekem van egy szünetmentes minden nyomtató előtt. Az E3v2 előtt egy max 360W terhelhetőségű van, megosztva a többi hálózati eszközzel (NAS/router/szolgáltató cuccai/PoE switchek a kamerákkal, etc). Ha túlterhelődik, akkor nagyon gyorsan sípol. Nem hallottam még így sípolni
Pontos értéket nem tudok, de ha kell mérek egyet felfűtés és minden tengely mozgatása alatt.[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
atubus
csendes tag
válasz atubus #33187 üzenetére
Ha valaki esetleg hasonlóan elmebajos mint én, annak a "hardware" részében tudok segíteni, működik szépen. Úgy van bekötve az induktiv érzékelő, hogy a gyári végálláskapcsoló is megmaradt,teszi a dolgát az is és az induktív is (egyenlőre ez tűnik biztonságosnak, mondjuk a próbák során nem hibázott az induktív se). A firmware módosítás nem akar összejönni, elvileg "bekapcsolok" mindent ami kell hozzá, mégse jelenik meg a gépen a Level menü. Nem tudom mit rontok el, valaki tud segíteni?
-
dugesz77
őstag
10A az kb. 2300 Watt. Én néztem kapcsolós konnektor aljzattal ami tud mérni is az ender 3 pro valami 200 W vett fel.
Boldog Új Évet Mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
szabieable
aktív tag
Tapasztalt szakiktól kérdezném, hogy aki upgradelt power off relét a rendszerhez octoprint mellé, a 10A mennyire biztonságos? Redditen páran fröcsögtek róla, hogy többet tud felvenni és nem biztonságos de a legtöbb youtubeos tutorialban ilyeneket használnak. ( Ender 3 stock psu + pi zero2 )
-
Rulez81
tag
Halihó.
Sima mikrokapcsolos runout szenzornál megoldható, hogy amikor szakadást észlel, még tovább menjen mondjuk 70mm-t, ekkor járna a filament vége az extruder kerék közepé és egyszerűbb lenne a filament csere.
Viszont, nem találok erre semmit az FW-ben. Ami van az csak smart senzorral megy "#define FILAMENT_RUNOUT_DISTANCE_MM"Köszi!
-
Wasquez
senior tag
válasz MaCS_70 #33317 üzenetére
Szerintem csináld azt, hogy thingiverse.com oldalról leszeded amit nyomtatni akarsz, feltelepítesz egy prusa sliccer programot a gépedre, abban kiválasztod a gépedet az alap beállításokkal, megnyitod benne a letöltött .stl modellt, lerakod a szeletelő asztalára és megcsinálod a szeletelést, kimented sd kártyára, befűzöd a filamentet a gépbe, berakod a sd kártyát, print from sd, kiválasztod a kimentett fájlt és nézed, mi fog történni!
Én is azt gondoltam, hogy az első nyomtatás a bonyolult, de nem az, az első jó minőség a bonyolult! Egyszer csak sikerül majd!
PC
-
laskr99
addikt
Dichromatikus 2 színű filát nincs kedve valakinek közösen rendelni?
-
dugesz77
őstag
válasz MaCS_70 #33317 üzenetére
Indulásnak mi-micsoda erre nagyon jó.
-
félisten
válasz azbest #33314 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget -- mindenkinek!
A gép egy profin összerakott E3 pro, innen, a listáról.
Kicsit úgy vagyok az egésszel, hogy tanítani talán már tudnám (nem használati oldalról egyébként tanítottam is , igaz, már sok éve), hosszasan értekezni is róla, és talán egy közepesen profi szintű beszélgetésben is aktívan részt tudnék úgy venni, hogy ne bukjak le azzal, hogy éppen csak arról nincs fogalmam sem, hogy hogyan kezdjem el.
Meg tudnám vitatni a DD előnyeit, csak éppen lövésem sincs arról, hogy mi is az. Az extruderről mondjuk sejtem, hogy hol találom a gépen, és hogy ő adagolja a filamentet.
Működő nyomtatót őszintén szólva élőben még sosem láttam, és kikapcsolt állapotban is csak egyetlen egyet: a sajátomat, amikor az átvételnél a kolléga megmutatta.
Babaprojekt okán egyelőre sajnos pár napig még mindig nem jutok a közelébe, és személyes érzékenység okán videókat is csak hang nélkül tudok nézni.
Úgyhogy egyelőre marad a mohó olvasgatás...
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
imibogyo
veterán
Nekem pont a nyomtató utolsó munkája egy dísz volt, a vevő még pont látta az elkészültét. Igaz nem lett a legszebb, mert az átadásig készen kellett lennie (szegény ott állt mellettem amíg elkészült ( ), 250%-os beállított sebesség mellett ment a nyomtatás (50 mm/s volt az alap beállítás a szeletelőben)), de azért elfogadható lett a végeredmény (~12 centis a modell)...
-
axlfsi
veterán
válasz MaCS_70 #33311 üzenetére
Amiket írtak korábban előttem, mind jó ötlet és irány. Egy dolgot én is hozzátennék, mert nekem is ajánlották; itt a fórumon a topik 48ezer hozzászólását is érdemes elolvasni (ha van rá "életed")... Én egy hétig (éjjel-nappal, napi pár óra alvással) tanulgattam a beállításokat, mi, miért, miként van összefüggésben, stb... persze, közel sem(!) vagyok még tapasztalattal és tudással azokhoz, akik évek óta benne vannak, de kb. már kezdem kapisgálni a felszínt,... De innen már tudok építkezni vagy egyáltalán: kérdezni (bizony, ezt is csak akkor tudsz már, miután belelátsz). Pl. én egyszer megkérdeztem, hogy van-e alkalmazás, ami eleve már a gcode-ot kezeli és így ne kelljen a szeleteléssel bajlódni (vagy valami ilyesmire gondoltam - már magam sem tudom, de már a kérdés is eleve blődség, így utólag belegondolva).
Szerencsére a topiklakók mind alapvetően türelmesek és segítőkészek (ezúton is köszönöm az eddigieket mindenkinek).
Egy biztos: egy színt után (elég hamar!) kevés csak a száraz elmélet... Minél előbb kezdd el nyomkodni és tapasztalgatni a dolgokat - így fogod a leggyorsabban kitalasztalni és egyúttal megtanulni a dolgokat.
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
azbest
félisten
Én anno sok ilyen témájú youtube csatornát néztem
https://www.youtube.com/c/TeachingTech - manuálszerű végiglépegetések, kalkulátorok
https://www.youtube.com/c/CNCKitchen - anyagtechnikai dolgok
https://www.youtube.com/user/ThomasSanladerer - az anyagokról, alapokról van videósorozata
https://www.youtube.com/user/beginnerelectronics (chep)
https://www.youtube.com/c/MakersMuseHogy mi micsoda, azt akár kicsomagolós, gépösszerakós videókból is jól lehet látni.
Van több is, de inkább szórakoztató témájúak.
Kifejezetten ender 3 v2 témában meg ezeken gyűjtöttem egy ismerősnek [link]A vezetékek, csatlakozók kapcsán érdemes óvatosnak lenni, hogy ne legyen zárlat, elnyíródás, kilazulás. A kopó alkatrészekből érdemes tartalékot rendelni kínából: nozzle-k, görgők, esetleg egy komplett hotend készlet - a ptfe cső és fűtőpatron, érzékelő, szilikon sapka... egyben. A z trapézmentes száron lévő bronz anyából. Pár dolcsi külön-külön mind. A moduláris, szabványosabb elkatrészeket használó gépeknél ha véletlenül kijön a füst, akkor is viszonylag olcsón van alkatrész hozzájuk kínából. Az alaplap füstje kicsit drágább lehet manapság, mert elszálltak az árak. Régebben 30 dolcsi alatt megvolt az is akár (integrált stepperes).
És felügyelet nélkül nem érdemes hagyni, ha véletlen mégis valami elromlik, akkor hallás / szaglás távolságban jó lenni leállítani.[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Ne foglalkozz semmivel! Nyomtass indítsd el! Ha elakadsz próbáld józan paraszti ésszel végiggondolni, hogy mi lehet a hiba. Nem olyan bonyolult dolgok ezek, csak könnyű megijedni. A tanulási görbe tud meredek lenni. Majd szépen belejössz!
-
félisten
Egész évre visszaolvasva, folyamatosan követve a topicot meg kellett állapítanom, hogy egészen konkrétan egyre kevésbé értem az egészet.
Most, hogy már nyomtatóm is van, szeretnék belecsapni a kísérletezésbe, de nem szeretném sem a listát, sem a nyomtató volt gazdáját ezzel terrorizálni. Mert ez bizony komoly terror lenne...
Úgyhogy kérdem, hogy tudtok-e ajánlani egy bevált okosító forrást, amin legalább el tudok indulni annyira, hogy meg merjem közelíteni a nyomtatómat (esetleg be is dugjam...) és minimum annyit értsek az itt folyó diszkurzusból, hogy nagyjából tudjam, hogy egyáltalán milyen alkatrészekről és folyamatokról van szó...
Köszönettel + BÚÉK: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Rulez81
tag
megtaláltam
-
Rulez81
tag
Hi,
Valaki SOS Fusion360.
Gondolt egyet tervezés közben, és minden testnek csak a sziluettje látszik szaggatott vonallal.
Valamit elnyomtam? De mit, mert nem tudom visszaállítani, és szétb@szaz ideg már!
Köszi! -
Tikakukac
titán
válasz Wasquez #33304 üzenetére
Ez minden gépen jellemző, ahol az árba nem fér bele a 15 ezres venti költség amivel valóban jót lehetne csinálni.
Ez csak 1 példa volt, tonna más bajod is lehet, mondjuk a kopi XT csati kigyullad.
Teljes más a 2 nyomtató. Felépítés, motorok, általános megmunkálás minden magasabb minőségi szint.
-
Imy
veterán
Ki milyen jó karácsonyfa díszt nyomtatott?
-
Wasquez
senior tag
válasz Tikakukac #33286 üzenetére
Ezek a venti problémák melyik szérián voltak nálad? Ez jellemző meghibásodás?
Ha jól értem, akkor a tönkremenő ventilátorok hazavágták az alaplapot, amit úgy küszöböltél ki, mint ahogyan az ágyfűtés fat-es megoldását csinálják, gyakorlatilag az alaplap csak a jelet adja, és máshonnan van a venti megtáplálva?A prusa nyomtatóknál te miben látod a legfőbb minőségi ugrást?
Nekem a vezetékek megoldása az, ami szerintem a minőségi különbségek 80%-át okozzák.
Ender 3-on a tárgyasztal vezetése ami nekem nem igazán jó megoldás, az x irányba különösen hajlamossá teszi a billegésre az egész szerkezetet.PC
-
bbmt
senior tag
Na, összeraktam az Ender 6-ot. Ez a kocka teljesen stock állapotban és alap Cura profillal. 0.28-as minőség.
Annyira nem rossz, majd finomhangolom. Az Orbiter V2-t még nem raktam rá mert nincs hozzá tartó jelenleg a gyári extrudert mozgattam el oldalról felülre.A kanál a gyengék villája
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AliExpress tapasztalatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- EAFC 25
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Asszociációs játék. :)
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest