Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

válasz vendingo #32619 üzenetére

Mint b.vr is írta, az Oly 60/f2 és a Pana 45 is kifejezett makrós darab; a 12-50-nek is van makró funkciója, ekkor fix 43mm-en lődözik, de persze kevésbé fényerős és éles.
    Aztán vannak az adapterezett manuál üvegek is.

Viszont ezeken kívül is vannak még lehetőségek:

Előtétlencsék: minőségromlással jár, a mérték változó, a nóném kínaiakkal elég drasztikus is lehet. Az Oly is árul ilyet MCON néven, a 14-42-vel és a 40-150-nel is kompatibilis, bár igazából csak utóbbin van értelme, teljesítménye még akkor is korlátozott. Mercutio_ kezében láttam még asszem Raynox lencséket.

Makro-közgyűrűk: a sima (csak egy műanyag toldó) bár olcsó, de inkább csak manuális lencsékkel értelmes, mivel m4/3 obikkal se AF se rekesz nem lesz. Ebayen 8-10k körül már a jeleket átvivő szettet is kapsz, amikkel így fókuszálni és rekeszt állítani is tudsz. Ha jól tévedek, ilyet is láttam Mercutio_ gépén legutóbb...

---

Mi a legkisebb, legkompaktabb, de már értelmes vaku, amit legalább valamilyen szögben felfelé is lehet fordítani, s esetleg tud TTL-t és wireless Slave üzemmódot is? FL36R? Az FL300 már túl kicsi?

Vakut általában kerülni szoktam, de néha nem lehet kikerülni. Jelenleg csak a PL3-as kis kitvakuja van, ami kb. csak egy arasznyival mutat túl a beépített szintjén.

Új hozzászólás Aktív témák