Új hozzászólás Aktív témák

• norbeerto

csendes tag

Sziasztok!
    A véleményetek, tanácsotok szeretném kérni, ti hogyan kezelnétek az alábbi helyzetet befektetés szempontból. Nem politizálni vagy életviteli-családi kérdéseket szeretnék feszegetni, csak a kontextus szerintem szükséges.

Lakás eladásból lett 14 MFt bevétel.
    Adott egy a jelzálog a mostani házon (20 év futamidő, fix 10, 5.9% kamat, a havi törlesztő a havi bevétel ~30%-a, törlesztési biztosítás van rajta munkahely vesztés, baleset, haláleset esetekre), illetve egy szünetelő babaváró (1 év van még a szünetből, 1 gyermeket vállaltunk, szintén törlesztési biztosítással).

5 éven belül autót kell cserélnem erre 3MFt-ot tennék félre, illetve a "hathavi megélhetés" vésztartalékra 7MFt-ot. Ezeket Fixmápba raktam volna, a maradék 4MFt-ot pedig SP500 TBSZ-re, mert legalább 5, de inkább remélem 10-15 éven belül nem kell ez a pénz. Mivel a vésztartalék megvan, így havi 200eFt megtakarítást szintén SP500-ba fektetném a jövőben.
    Én ezzel letudtam volna, ugyanakkor a feleségem nem bízik az állampapírokban a magánnyugdíj miatt (tudom, tudom, hear me out) és "ha 2026-ban nem lesz változás jó irányba akkor lelépünk külföldre, tehát tegyük át euróba amit lehet". Az első részt megcáfoltam, hogy miért nem egy kaptafa a kettő, de akkor a visszaváltási feltételek önkényes módosítása lett az érv, ami ellen nem tudtam érvelni. A második résznek én kis realitását látom, főleg, hogy a babavárót akkor azonnal kérik vissza, amint a gyerek magyar lakcíme megszűnik, de nem egyedül én döntök, ezért megoldást kellene kínálnom, vagy jó érveket az eredeti tervem mellett.

Köszönöm előre is és elnézést a hosszú lére eresztett szövegért.

Új hozzászólás Aktív témák