Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
Lehetséges úgy ETF et keresni, hogy megadok 5-10 céget mint legnagyobb befektetők,
aztán valami kereső megmondja milyen ETF ek ezek.
-
LaySoft
tag
Mától elérhető a NAV eSZJA oldalán a 2024. évre szóló szja-bevallási tervezet. Meglepve tapasztaltam, hogy a NYESZ, Nyugdíjbiztosítás, Egészségpénztári befizetések után járó adó visszatérítések pontosan kiszámolva, részletesen fel vannak tüntetve, számlaszámokkal, adószámokkal, szerződésszámokkal.
Nekem idén van először vissztérítésem, ezért eddig nem láttam ilyet, de nem úgy van (volt?), hogy ezt a NAV nem csinálja meg helyettem, hanem nekem kell pluszban feltüntetni a tervezetben, mielőtt elfogadom azt? Most úgy néz ki, hogy semmi dolgom vele, csak el kell fogadnom.
Mit tudtok erről?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Peetey91 #131997 üzenetére
Jössz egy új billentyűzettel, pont ittam közben
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Megtalaltak Signal biztositonal köthető nyugdij számlával. Havi 55 ezer forinttal maxolhato az adovisszaterites(130ezer/év) és ezt külön van az EPtől. Megéri az ilyen vagy csak az alkusznak jó?
-
Vesa
veterán
válasz
lemusz #131969 üzenetére
Akkor az egyszerűségében rejlik a válasz. Fix kamat, azzal tud számolni, aztán jóvanazúgy. Nem kell foglalkoznia DKJ átlaghozamokkal, inflációval, számolgatással. Kiszámolja a pénzére a kamatot egyszer, aztán levonja a következtetést, hogy neki az tök jó lesz 3 -vagy mittudomén hány- évig.
-
Hmmz
aktív tag
LoL
"Az állampapírok átruházása valaki másra lehetséges. Az átruházást (átvezetést) személyesen tudjuk kzedeményezni, vagy akár online, Web- vagy MobilKincstáron is, de ott csak olyannak tudunk átvezetni, akinek a számlája fölött rendelkezünk meghatalmazással (pl. férj/feleség/gyerek)."De az idézet után megint az adóval jönnek ezek is.. Bár ez régebbi cikk mint a bankmonitoros..
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Dan-szan #131988 üzenetére
A fizetési kérelem költség oldalának nézz utána, hogy ingyenes é.
Soxor az.
Az a legtisztább.De átküldheted neki, akár személyesen MÁK fiókban is, akár webkincsár online is, ilyenkor majd őt terheli a visszaváltás esetleges dija, ha pénzé akarja tenni
Plusz jöhet még rá adóbevallási köteleztettség is. Most nem tudom hol tart a buli, amikor sláger volt adnivenni, akkor még a MÁK se tudta pontosan, csak annyi mondtak hogy konzultáljunk adószakértővel
Itt pl aszondják megúszod az adókat!
Én mán vettem igy, idegentől, nem vallottam be, a fenékenbilentést még várom -
Hmmz
aktív tag
válasz
st6969 #131982 üzenetére
Kezdőrugásként azt javaslom hogy nézz utána mielött döntesz
Akár a HOLD-nál is van TBSZ, de mintha realtive magas dijak rémlenének, lehet van valami akció, érdemes felhivni telefonon, hátha megpróbálnak rábeszélni hogy maradj ott
Itt egy dijszabás a többiről, vagy itt
A lightyear a legolcsóbb, de itt egy kis warning is mellé, meg a válasz is mellé hogy kerek legyen.. Ehhez vannak kedvezményes kódok, de nem kell elkapkodni, mert leginkább csak új belépőknek jár egy időre mondjuk ingyenes pénzváltás, 1-2M-ig.
Én nagy pénzel nem merném, de van akinek nem okoz gondot.Az Interactive Brokers nagyon népszerű a rátermettebbek körében, nekem pont nincs, én még csak padavan vagyok
Kicsit nehéz megnyitni, de van step-by-step tájékoztató a neten
Ha itt kötsz ki, érdemes itt kódot kérned valakitől amivel mindketten jól jártok a nyitásnál.Ennél a kettőnél mivel külföldi székhelyűek van bejelentési kötelezettséged a NAV felé a TBSZ nyitásról, ha esetleg felbontod időelött akkor meg adóbevallási is.
Ne bontsd fel ha egy mód van ráA magyarokkal sincs sok baj a költségeken kivül, ami sima buy and hold-nál nem is annyira durva, akkor ugrik nagyot ha sok pénzed van ott VAGY/ÉS használod is gyakrabban a vétel/eladás gombot. A magyarok akkor is jók ha szereted a banki hátteret..
-
Dan-szan
senior tag
Üdv.
Nagyon úgy tűnik olyan helyzetbe kerültem, hogy az állampapírokhoz kell nyúljak és fel kell törni a lekötéseket.
A keresőt használtam, de valószínűleg nem jó szavakat használtam ahhoz amit tudni szeretnék.
Kiutalást lehet e más számlájára kérni, elkerülve ezzel a plusz átutalás költségét? Van e valami külön menete, vagy egyszerűen csak azt a számlaszámot írom be ahova szeretném? -
Hmmz
aktív tag
Próbálkozni nem tilos, néha eredményes is
Ha előre lehetne tudni mit válaszolnak a sima ingyenesre akkor kérdés hogy meg akarod e igérni még a Futures-t nekik
Itt egy -szerintem- jobbfajta vélemény a transzferről is.
De tarthatsz akár 2 providert is jópénzért -
Begi
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék véleményeket kérni a következő dilemmához:
Ex-Randomosként az Erste-nél van 2 TBSZ-em (2022/23), NYESZ-em. Októberig Future-ral díjmentesség. (Összesen kb. 25e EUR.) Idén kb. 10e EUR-t tervezek befektetni ETF-be, 2-3 részletben.
A dilemmám az, hogy hagyjam az Erste-t, menjek IB-re és vigyem a két TBSZ-t, vagy esetleg próbálkozzak be náluk, hátha adnak még 1-2 év díjmentességet.
Köszi!szerk. IB-n van még ilyen referral cucc?
-
Hmmz
aktív tag
Nemhinném hogy rászorulsz a meglátásaimra, de hozzád hasonlóan én is gyűjtöm az információkat.
Én az a fajta vagyok, aki szivesen megosztaná veled az örökélet receptjét, ha nála lenne, de nincs
Mondjuk nekem az sokat segit hogy Trump elötte mindig felhiv telefon mielött bejelent vagy visszavon valamit
Próbálom magam azzal győzködni, hogy ha figyelgetem a híreket, elemzéseket, videókat, profikat-amatőröket vegyesen, néha én is csinálok kutatómunkát, történelemre is igyexek ügyelni, beszélgetek az AI-val, akkor kialakul valami pozitiv az ügyben.
Befektetéseim elsöprő többsége nem akarja megverni a piacot!
Mondhatnám hogy túl óvatos vagyok mint egyesek szerint a kiszámoló, de a mi korunkban (veled együtt), már egyszerűen nincs idő újra gyűjteni a nagyobb bukásokat
Persze van stockpicking meg filléres részvény is, de van egy fajta piramiselv a porfólióm diverzifikáltságában, minél kockázatosabb valami annál kevesebb van belőle %-ban.
Ami szerintem sokkal kevesebb figyelmet kap mint megérdemelné (a befektetéseknél is) az az emberi elme, ezt lehet befolyásolni, motiválni, átverni, továbbképezni, edzeni, stb.
Pl.: Hinni kell abban hogy te vagy a kovácsa a sajátmagad szerencséjének, és ezért tenni is érdemes, és nem mástól várni a megoldást, mint ahogy SOKAN teszik..Megértem, hiszen mennyivel könnyebb most legyinteni a facebook bölcsességre, mintsem 1 hétig vagy 1 évet tanítani valamire az agyadat mi? Hiszen a ott a gyerek, elromlott a kocsi, (se szerelő, se pénz) eltörte a kiskutyám a lábát, kezdődik az Alan Walker koncert, mindig van valami..
-
st6969
őstag
Köszönöm
Olvasgattam (és még sokszor át kell olvasnom, hogy világos legyen, mert nagyon nem az).
Ennek ellenére kifejezetten érdeklődöm a dolog iránt, vagyis belevágnék az ETF-ezésbe. Jelenleg az államkincstárnál 1,8MFt "szabad pénz" van, amit átvezetnék. Legyen ez az összeg, amit kockáztatnék, azaz S&P500 ETF-be beszállnék.
Ha jól gondolom, akkor a következő lépés az, hogy nyissak egy TBSZ-t. Ezt hol érdemes? Lightyear? (A HOLD-nál van egy regisztrációm pár éve, de ott semmit sem csináltam még, havonta küldik a nullás kimutatást).
És utána? Ott lesz egy számlaszámom, amire be kell utalnom az 1,8M-t majd befektetni S&P-be (vagy másba)? Milyen devizában tegyem meg ezt (most ugye HUF, de váltsam át EUR-ra vagy USD-re...van Wise-om, Revolut-om, egyelőre még korlátlan utalás Raiffeisen-en)?
Tudna valaki adni ez kezdő rúgást, hogy elinduljak? Remélhetőleg, a későbbiekben már értelmesebb kérdésekkel is tudok jönni, ahogy tisztul majd ez. Köszönöm -
Monyos
aktív tag
válasz
aujjobba #131978 üzenetére
Persze erre is érdemes gondolni, de ha valakinek már áll valahol xx ezer EUR deviza, akkor gondolom onnan is ki kellene juttatnia majd valahogy, így ez a tétel minden esetben ott van.
Fenti példánál maradva:
Akción kívül 0.5 EUR a számlavezetés. 10.000 EUR 1 hónapra lekötve ad ~6 EUR-t adózás után.
Jelenleg 2 évre ingyen van hozzá deviza alapú kártya amivel ingyen mehet akár Revolutra onnan meg bárhova tovább.IBKR/LY-ről nem tudom mennyi pontosan a kiutalás díja, de abban sem vagyok biztos, hogy onnan harmadik félnek utalhatsz közvetlenül. Így először magadnak kell eljuttatnod aztán saját bankszámláról tovább a megfelelő költségekkel...
Akkor meg már ugyan ennél a kérdésnél vagyunk megint. -
aujjobba
addikt
válasz
Monyos #131977 üzenetére
Mar csak az nem mindegy mibe kerul kiszedni onnan a penzt, amikor szukseg lesz ra.
Szamlavezetesi dij is lesz, ha nem hosszabbitjak az akciot.
A betét lekötéséhez deviza számla szükséges. Az EUR/USD/CHF/GBP/RON deviza számlák havi számlavezetési díja 2025. 05. 31.-ig tartó akció keretén belül ingyenes.
Na mindegy, csak nem art alaposan lecsekkolni a kondiciokat, nehogy bukta legyen a vege. -
Monyos
aktív tag
válasz
fizzdani #131965 üzenetére
Ahogy múltkor itt kiderült, alternatíva lehet akár magyar banknál is lekötni, szemmel látható kamatot adnak még adózás után is EUR-ra és USD-re.
Pl Gránitnál 1 évre:
EUR: 2,75%
USD: 3,5 %
Minusz az adók (kamat 15% + kamat 13%), sokaknak előny, hogy a bank itt már elvégzi helyetted az adminisztrációt és már az adózási utáni kamatot kapod meg. -
Llew
senior tag
Itt az oldalon jellemzően mindig 1-2 ETF kerül ajánlásra kezdőknek.
Az állampapírkalkulátor oldalon van egy kicsit szélesebb ETF ajánló kimondottan a K&H a most futó kezdőknek javasolt rendszeres befektetési megoldása mellé.
Mit szóltok hozzá? -
Peter.70
addikt
-
Hmmz
aktív tag
Az S&P500 átlépte ma bűvős 10% korrekciót, köszönhetően főleg a szőke hercegnek odakint. Jó kérdés hogy le vagy fel a további irány, még nem foglalnék állást, de váltok egy kis usd-t holnap, betolom TBSZ-re
Aztán amíg ezt kideríti a piac, addig se forintban csücsülök, ha meg majd be kell szállni, ám legyen, talán egy kis DCA-t is érdemes lehet kockáztatni -
DarkByte
addikt
Visszajelzett a Csongrádi NAV hogy az idei TBSZ bejelentésem rendben van.
Ez szerint csináltam tehát [link]Tájékoztatom, hogy __ napon, EPAPIR-__ számon érkezett bejelentését
nyilvántartásba vettük.
A bejelentéssel kapcsolatban további teendője nincsen.
Azt nem tudom ez azért történt-e mert nemrég kértem tőlük újabb tájékoztatást, hogy helyes volt-e az idei és tavalyi bejelentés (a tavalyit nem említi ez).
Az is lehet csak a normál tájékoztatás késett ennyit. (kb. két hete járt le a 30 nap)De mindenesetre örülünk Vincent.
-
lemusz
addikt
"pénzügyekben járatlan, ahol a nagyobb számot látja"
Ez még igaz is lehetne, volt itt rá topikban is példa, hogy valaki ezért vette a 7,9%-os áprilisban forduló pmáp-ot, de a bmáp-fixmáp összevetésben - amire a hsz-em utalt - nem állja meg a helyét, mivel fixmáp 6,5%, bmáp 7,25%. Szóval akkor hogy is van ez?
-
Blaymoira
tag
-
Brandynew
őstag
válasz
fizzdani #131965 üzenetére
Szia!
Ha EUR/USD és rövid táv, akkor vagy Euró Magyar Állampapír vagy valamilyen pénzpiaci alap. Ezek alacsony kockázatúak és rövid távra is jók. A pénzpiaci alap valamivel többet hoz, mint az állampapír.
Az IBKR kínálatát nem ismerem, én a Lightyeart használom erre, mert az a legolcsóbb. Konkrétan a Széf szolgáltatására gondolok.
-
fizzdani
tag
Sziasztok,
az elmúlt kb 1,5-2 évben a megtakarításaim egy részét forintból USD és EURba elkezdtem átváltani, főként a forint leértékelődése miatt. Mostanra nagyságrendileg 17k USD és 17k EUR áll rendelkezésemre, amely jelenleg nincs befektetve. Mivel lakást szeretnék vásárolni 1 éven belül, így rövid távra keresnék ezekre befektetési lehetőséget. A forintmegtakarításaimat rövid távon DKJ-ba szoktam fektetni, valamilyen hasonló konstrukcióban gondolkodom.
Így tehát az lenne a kérdés, hogy milyen alacsony kockázatú terméket tudnátok javasolni, milyen opcióim vannak EUR/USD alapon. Ha esetleg konkrét terméket is tudtok javasolni, az milyen szolgáltatónál érhető el(LY vs IBKR ?), illetve milyen adózási vonzattal.
Köszönöm a segítséget.
-
Vesa
veterán
válasz
lemusz #131866 üzenetére
Gondolom azért, mert a többség -ahogy azt itt már sokszor tárgyaltuk-, pénzügyekben járatlan. Vagyis megnézi az éppen aktuális kamatokat és ahol a nagyobb számot látja, abbe teszi a pénzt.
Spec, ahogy a világpol jelenleg kinéz, + orbán szovjet fétise, amihez vegyük hozzá az 5 éve tartó rendeleti kormányzást (kvázi diktatúrát), amit most még úgy tűnik, az alaptörvényben is bebetonoznak, én már egy forintot sem hagynék az államnál, hanem mindent kivinnék FehérMagyaroroszországról, Nyugatra!
-
Nerd
aktív tag
Sziasztok,
Erste brokeren hol tudok TBSZ-t felbontani? Nem talalom sehol.Koszi!
-
Blaymoira
tag
válasz
Csavargoo8 #131956 üzenetére
Nekem is volt ilyen szitum. Most beszéltem ügyintézővel és én elsiklottam az egyik kitétel felett. Mert az is feltétel, hogy a promóció lejáratának idejében már rendelkezni kell a 100.000 HUF névértékkel. Tehát, ha a promóció utolsó és előtti napján vetted és nem DKJ-t akkor, kiestél, mert azok asszem T+2 nap alatt számolódnak el
Egyébként 1811-en felhívhatod őket.
-
LaySoft
tag
válasz
Csavargoo8 #131953 üzenetére
A Kincstártól csak az adóigazolást kapod meg, azt neked kell feltüntetni az adóbevallásodban és majd a NAV utalja a kincstári számládra az adójóváírást.
-
Csavargoo8
csendes tag
Sziasztok,
Tavalyi Államkincstári számlanyitó ajánlás után nem kaptuk meg a jóváírásokat. Ilyenkor hol tudok reklamálni? Webkincstáron/Mobilkincstáron nem találtam rá felületet. Telekincstárunk nincs, mert azt csak személyesen lehet igényelni.
Ez tényleg ilyen, hogy egy egyszerű kérdés miatt személyesen kell bemennem egy irodába munkaidőben? A XXI.sz.-ban? -
les_polish
csendes tag
válasz
Lisztok #131943 üzenetére
Igen ez stimmel, amit irtam az is forintoskent jelenik meg a netbrokerben, a BetA filter alatt. De megsem tudok ra kereskedni, nem ertem mi lehet. BetA alatt lejon egy tobb elemes lista de csak 1-2 elemnel latok egyaltalan arat. Ezert kerdezemnh mas Erstesnek ez hogy van, mi lehet nalam a gond?
-
Hmmz
aktív tag
WB már kétlábbal tapossa és a kéziféket húzza, az elemzője mégis DCA-t javasol a kp helyett, mert a backtesztek szerint nekünk rentábilisabb..
Vajon WB megéri egyáltalán a következő esést? -
Hmmz
aktív tag
válasz
Joe123 #131947 üzenetére
EZ simán lehet akár reklám is, de ami késik nemmúlik.
Azért nem használja még mindenki, mert még közel sem 100% a találati arány, sőt..
De sokkal könnyeben átlátja
- a tendeciákat,
- történelmi összefüggések,
- chart analizist,
- ráadásul ezeket szinte egyszerre,
- egy pillanat alatt reagál..
- Bármilyen érzelem nélkül.Persze azt nem ha Trump délelött bejelenti/ délután visszavonja mondjuk a 100%-os vámot hirtelen Kanadára
Még jobb esetben is csak béta fázis az automatizált verzió...
Mint mondjuk a legelső chatgpt modell, de azért szépen haladunk, de főleg gyorsanVan még egy rakat márciusi cikke is, ha a nevére/képére kattintasz, és van kedved vacakolni vele
Ezek még csak szárnypróbálgatások, de akár közelebb is lehet mint hinnénk. -
Joe123
senior tag
Nem ismerem a csávót aki írta, de nekem ez büdös kicsit, reklámszagú. Előjön a régi alapkérdés: ha valakinek van egy nyerő botja, miért adná oda másnak? Miért nem ő keresi magát vele degeszre? Én biztos azt tenném, ha lenne ilyenem. Amúgy is minél többen használnak egy stratégiát, minél többen ismerik, annál kevésbé működik. Írja is valaki kommentben, hogy ha lenne ilyen bot, az összes hedge fund azt használná-
-
Hmmz
aktív tag
Kezdeget teret hóditani magának az AI trade..
Gondolkodjunk el azon 1 percre, vajon mi lesz itt, ha kicsit kikupálódik és boldog boldogtalan használni fogja?
Bevallom nemigen tudom a választ, de semmi jó.
Az már a szocializmusban sem működött hogy a bőség kosarából majd mindenki egyenlően részesül..
De ha tippelnem kéne látunk itt késöbb olyan emelkedéseket, de főleg eséseket hogy a fülünk is ketté áll majd. -
Lisztok
kezdő
válasz
les_polish #131942 üzenetére
Nyeszre én úgy tudom csak Bétaról lehet forintban venni ETF-t.
-
les_polish
csendes tag
Sziasztok,
nekem azt írja, ha kiválasztom az SPDR MSCI WORLD UCITS ETF USD -t, hogy a keresett termék nem található. Befogad megbízást, de nap végével kioffolódik. Olyan mintha erre nem lenne kereskedés.
Ti mit csináltatok, hogy tudtok a NYESZre ilyen ETF-eket venni?Lehet hogy valami szerződés hiányzik?
-
aAron_
őstag
-
Lisztok
kezdő
Sziasztok!
Ti hosszútávon mekkora potenciált láttok hadiipari etf-ekben?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
RangerFox #131932 üzenetére
Nekem sajnos van
Ha nálad vannak akkor már azt csinálsz vele amit akarsz, ha állampapir akkor MÁK-ra is transzferálhatod.Amire figyelj oda/kérdezz rá, hogy ha elötte TBSZ-en voltak az értékpapirok, akkor adót kell fizetned öröklés után is ha nem igazolod transzferkor/eladáskor az eredetét és a dátumot.
Nálam túlvonták az SZJA-t és a szochót, amit utólag nem tudnak/akartak korrigálni és szenvedhettem a NAV-tól visszaigényléssel.
Én ezt megszivtam, pont az OTP-nél, össze is vesztem velük, 90%-ot el is hoztam tőlük. (Pont ez hiányzik még lelkivilágodnak örökléskor)
De nálunk más keverés is volt, meg tulajdonosváltás (nem az elhunyt miatt), valszeg ezmiatt volt a kinlódás, nem biztos hogy nálad is ez van, de jobb elötte rákérdezni. -
st6969
őstag
Köszönöm szépen! El fogom olvasni, mert még a fogalmak sincsenek meg (ETF...)
Igen, a célok, azt elfelejtettem. Nem tervezek semmilyen nagyobb kiadást (pl. lakás) hosszabb távon. Tehát, az lenne az elképzelés (legalábbis most így látom), hogy "végtelen" hosszú távon be lenne fektetve a tőke, ami eddig összegyűlt öröklésből, stb. ~80M). -
RangerFox
veterán
Sziasztok! Örököltem értékpapírokat, melyek OTP-s értékpapírszámlán vannak. Van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség ezeket MÁK-os számlára transzferálni?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
HussarF #131927 üzenetére
Nincs olyan, hogy lekésett beszálló, csak kevés akarat van
Most olvasom hogy nem élte túl, pedig elsőre mást olvastam, annyira már nem is vicces -
kovaax
őstag
Megfordultunk, 2themoon??? Este indítottam el egy adag pénzt PMÁP-ból IB-be...
-
Hmmz
aktív tag
válasz
st6969 #131922 üzenetére
Röviden: Meglehet hogy szép alternativa igen
Hosszabban: Ez ettől azért bonyolultabb: Függ az időtávtól, a kockázattűrú képességetől, céljaidtól. EUR? USD? HUF?
Minél hosszabb ideig hagyod ott annál esélyesebb hogy jobban jársz vele. Mondjuk alsóhangon is minimum 5 év, de inkább sokkal több.. (Többszöröse)
Ez mehet lefelé is, Nincs garancia sem a hozamra, sem a tőkére, amit megszoktál az állampapirnál
Általában TBSZ-re érdemes rakni, adózás miatt, ez erős költség ha véletlen fel akarod törni.
Itt egy régi de jó cikk, olvasgass még, meg pár videot is nézz meg, kérdezni sem tilosAmúgy jó cucc ha neked nem okoz gondot a volatilitás..
Arra is gondolni szoktak hogy lehet 06.20-nál már 450 lesz az EUR pl.. és akkor ennyivel többért kell venned, vagy ha addig beesik/nő a világpiac, megint más a helyzet..Az itteni összefoglalót is jó elolvasni a topikban
-
CriticalHit
addikt
Az infláció és letörése: [link]
-
st6969
őstag
válasz
PredatorZoli #131910 üzenetére
Üdv,
Én most ott vagyok, hogy a pénzem 70%-a PMÁP-ban van, aminél azt mutatja az alkalmazás, hogy 06.20-án lesz egy komolyabb méretű kamatfizetés. Ha jól értem, ez még a tavalyi magas infláció miatti utolsó magas kamatfizetés.
Én bevallom, nagyon láma vagyok ezekhez, de azt veszem ki a topic hozzászólásokból, hogy utána érdemes visszaváltani a PMÁP-ot, és másba tenni (?)
Emiatt akadt meg a szemem 2 megjegyzéseden:
"Egy egyszerű all world ETF a javallott egy kezdőnek, például a VWCE. A befalapoknál sokkal jobban jár ilyennel az ember."
illetve: "Az állampapír hosszú távon nem alternatívája az ingatlanbefektetésnek.
Ami az, az az ETF TBSZ számlára megvéve. Az abból a szempontból nyugisabb, hogy nem kell vele foglalkozni miután betette az ember, és a várható hozama is van annyi mint az ingatlannak és nagyon jól diverzifikált is, különösebben érteni sem kell semmihez hozzá."Ez számomra (kezdőnek) is lehet alternatíva a PMÁP adta szép világot követően, vagyis 06.20. kamatfizetés után?
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Tudja esetleg valaki, ha George appban szeretnék eurót átvezetni az erstés értékpapírszámlámra, annak van valami költsége?
-
válasz
Bandit21 #131906 üzenetére
Ha ennyire jó a lokáció és pont Szeged, ez az egyik legjobb befektetés ingatlan téren amit az országban lehet találni.
Megtartod a lakást.
Az értéke legalább az inflációval fog nőni, közben a bérleti díj hoz 3-6%-ot.
Ezt semmilyen más "biztos" befektetés nem tudja hozni. -
Brandynew
őstag
Sokaknak nem világos, mi az a Magyar Államkötvény, ez egy tök jó összefoglaló a tudnivalókról.
-
Hmmz
aktív tag
A Bravos Research erős bullish szignálokat vél felfedezni a grafikonon, pozitiv a csillagok együttállása, de ha 200 napos mozgóátlag mégsem fogja meg az esést, és tol egy dead cat bounce-t akkor csúnyán beborulhat az ég, no meg az snp500 is
Tehát vagy fel vagy le... de az biztos
Persze ők azért tőkeáttétellel nyomják a longot
Mondanám hogy Trump 4 President, de már késő
Igy lófüttyöt sem ér a csárt analízis ha Trump tovább borigatja a bilit..Tréderek előnyben? A befektetők csak pislognak, esteleg DCA-znak
-
Bandit21
addikt
válasz
PredatorZoli #131910 üzenetére
Köszönöm utána nézek.
-
Bandit21
addikt
válasz
bigdady #131909 üzenetére
Köszi azt csináltam már korábban is csak aztán a nagy pmap boom idején minden átment a 17-19% kamatos királyságba most meg lejárt/lejár meg ott a lakás is.
Meg van annyi féle ilyen green invest meg minden fene nekem meg erre nincs időm hogy nézegessem. Ha hozna fix 15%ot engem az se zavarna ha abból 10et kapok csak meg.
Bár az meg mindig a határán lenne a lakás vagy nem lakás dolognak.Köszönöm mindenkinek nem tuti megoldást vártam hanem gondolatokat és kaptam is hálás vagyok.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Bandit21 #131908 üzenetére
-Sima ép számlára tenni ilyesmit hosszú távon nem érdemes, feleslegesen fogsz rengeteget adózni
-Ha bemész egy bankba és megkérdezed hogy mit ajánlanak, akkor ők a saját befektetési alapjaikat fogják ajánlani. Azért, mert nekik abból van pénzük. Jó magas költség, az nekik plusz, neked meg minusz.
-A privátbankár is csak a saját befalapjukat fogja tukmálni.Egy egyszerű all world ETF a javallott egy kezdőnek, például a VWCE. A befalapoknál sokkal jobban jár ilyennel az ember.
-
Bandit21
addikt
válasz
PredatorZoli #131907 üzenetére
Igen gondoltam rá hogy 1/4 pmap 1/4 sima ép számla és 1/2 pedig tbsz.
Milyen etf -eket javasolnal?
Illetve ha be megyek az Erstebe és azt mondom hogy lenn erre 20-30 akkor nincs valami privát bankár level 2 (a tavalyi pmap rally előtt volt már ott 10 de akkor csak sima privát bankár járt de ismerős mintha mondta volna hogy 20 fölött még komolyabb jár) szoval egy bankban 25 M körül nincs normális tanácsadás?
Most is van szét szórva 2-3 M nem tartós befektetési számlan vagy 5 féle osztva (arany, meg stock cost averaging meg tök átlagos alapba is). Meg pmapba 5-6 aminek szintén kéne hely. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Bandit21 #131906 üzenetére
Az állampapír hosszú távon nem alternatívája az ingatlanbefektetésnek.
Ami az, az az ETF TBSZ számlára megvéve. Az abból a szempontból nyugisabb, hogy nem kell vele foglalkozni miután betette az ember, és a várható hozama is van annyi mint az ingatlannak és nagyon jól diverzifikált is, különösebben érteni sem kell semmihez hozzá. -
Bandit21
addikt
válasz
Sztenly #131905 üzenetére
Szegeden a Mars tér mellett, ami talán a 3. legjobb lokáció a városban (a belső belváros és az egyetemi környék után)
Itt most a BYD gyár miatt spéci a helyzet mert gyakorlatilag a szerintem is túl hype-olt ingatlan hullámot tovább erősítette és erősíti is majd még pár évig a gyár közelgő nyitása.
De el fog jönni az amikor kipukkad általánosságban a lufi és a helyi byd miatti is.
Erre számítok is és nem álmodom arról hogy ha 6 év alatt 50 lett az értéke a 15 ért vett lakásnak akkor újabb 5 év múlva majd 80 aztán megint 5 év múlva majd 120 leszHa tippelni kéne a második 5 év felénél lesz valami pukk ami miatt megáll és vissza megy 75-90 köré.
De az is több mint, ha addig pmpa-ba van. (És fel éljük a kamat bérbe adás kiesése miatti részét.)
-
Sztenly
tag
válasz
Bandit21 #131904 üzenetére
Nem biztos h érdemes eladni a lakást, csak ha kell a tőke belőle valamire.
Neked 15M ből lett egy brutál magas eszközöd ami ráadásul havonta szinte fixen fizet.Az állampapír valóban arra jó h likvid legyél ha kéne a pénz. Csak most 'valódi' alternatíva volt 2 évig korábban a PMÁP miatt.
Szerintem jó h van ingatlanod befektetésre. Am is azt írod h nem vagy hozamvadász.Jobbat mint h vegyél 7 évvel ezelőtt ingatlant aligha tud bárki javasolni ami már nem lesz biztosan rizikósabb.
Nekem van egy olyan sanda gyanúm h a világtendencia miatt nominál értékben nem lesz még egy jó darabig alacsonyabb a lakásod értéke.
Persze úgy mondom ezt h lővésem nincs hol van helyileg szóval ha pont a gettó és a vöröslámpás megalakulásának keresztmetszetén akkor helytelen a meglátás.. -
Bandit21
addikt
válasz
forumpista #131899 üzenetére
+
aujjobba
Köszi srácok.
Igen ezt nem írtam:A nyugis hely az az infláció követő pmap és társai ahol szja mentsen hozzáférek.
Sok gyerekünk van és ennek olyan helyen kéne lennie ami inkább bíztos és csak másodlagos hogy csúcs e a kamat.
50 el egyáltalán mit éri meg kezdeni?
Nekem a kripto meg Forex meg ilyenek kizárt etf nem tudom jó e.Hol kezdődik az a szint ami már nem állampapír és nem hold alapkezelő de már foglalkozik vele valaki aki ért hozzá? És mondjuk pmap fölött hoz?
-
tlac
nagyúr
-
KIA Ceed
tag
Igen tegnaptól ugyanezt látom...De bánja kánya. 219e Ft-ért tudtam ma venni SXR8-at, jó lesz ez is 15 év alatt...Még maradt egy kicsi ZPRV-re, (csak lejön az is pár napon belül NYESZre) és kész is vagyok ezévre.
Apropó, nem úgy van NYESZ-en, hogy ha éven toltam be 500k-t, ezt az első ezévi vásárlással jutalékmentesen költhetem el, vagy az csak a nyitás első évében van? Most a fenti 2 db SXR8-ra egyenlőre írja a lezárt tranzakciónál, hogy költség 1533 Ft.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest