- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
tvamos #14141 üzenetére
Kizárólag a gyerekeimet fotózom ezekkel. Olyan meseszerűvé teszi a hátteret, ami egyébként csak egy sövény vagy fa lenne. Amúgy ovi meg suli fotók során készülnek róluk tökéletesen bevilágított, tökéletesen exponált képek és szerintem unalmasak pedig profi fotós csinálja profi felszereléssel, de valahogy mégsem adja úgy nekem.
-
Warton
őstag
válasz
tvamos #14139 üzenetére
1.4-es fronton van egy pár Minoltám. Nem rosszak, de annyira nem érdekes a bokehjuk. Viszont sikerült beszerezni egy Tessart pár ezerért. Azért az elképesztő, hogy egyeseknek van pofájuk 20000-et kérni egy Tessarért...
Basszus, kérjen 10.000-et és aki nagyon nem akar várni az vegye meg, na de a dupláját??!
A Domiplannal összehasonlítva, azért ez minőségibb objektívnek érződik, sokkal élesebb képet ad mint a Domi, főleg kisebb rekeszértékeken. Még egy nagyon jó fícsör, ami makró szempontból is előnyös, hogy 0,35 a min. fókusztávolság a Dominak úgy 0,75 mm.
Viszont a Domiplanoknak érdekesebb a bokehjuk nyitott rekeszen, sokkal több buborék, sokkal torzabb háttérmosás.
-
deny330
senior tag
válasz
tvamos #14115 üzenetére
Az objektív gombát tudtommal csak két esetben nehéz / kvázi lehetetlen eltávolítani:
1. Ha a bevonat alá kerül (bár úgy tudom, hogy ez inkább a modernebb objektíveknél probléma, ahol sokkal több rétegű a bevonat).
2. Ha a ragasztott lencsetagok közé kerül.Szerintem ne temesd még, véleményem szerint ez szakszerű tisztítással még simán orvosolható - de majd a tapasztaltabbak úgyis megerősítik, vagy ép megcáfolják.
-
.mf
veterán
válasz
tvamos #13945 üzenetére
Köszi, hasonló méretben és tömegben az nFD 100 f2.8-asomhoz, remélem jobb nála színben és kontrasztban; legalább az adapter tömegét megspórolom vele, ha Nikont viszek. A gond csak az, hogy ritka, még a sokkal gyakoribb Series E 50-essel is csak párszor találkoztam élőben, ez meg még annál is ritkább...
Series E 135-ösből úgy látom sajnos csak f2.8-as készült, ami meg már 400g.Jobban belegondolva: a 24-70-est szinte biztos viszem, a 70 -> 100 kivágással 24Mpx-ből még marad 4k+ szélesség, ami még elég. Ezért jobb lenne valami 100-nál hosszabb, mondjuk 120~150, ebből a tartományból a 135-ön kívüliek elég ritkák, 135-ösökből viszont rengeteg van.
-
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #13644 üzenetére
Sok előtétet kipróbáltam (ebay max 30 USD), de egyik sem felelt meg az elvárásaimnak.
Korábban volt egy Canon 10x-esm az nagyon jó volt meg a DCR 250 is. Utánanéztem mi a különbség a gagyi kinai meg ezek között. Az egyszerű előtétek egylencsések, az említett jobbak meg akromatikus lencsetagból állnak, amelyek a színtorzulást korrekciózzák így jobb minőségűnek érzékeljük a képet
-
Szóval akromatikus előtéteket kerestem és árban minőségben az opteka 10x felelt meg a legjobban. [link]
Kitobjektívvel meg 50-es fixekkel is kiválóan működött, de 135-össel is ahol az 58mm-szűrőmenet elérhető volt.
.
A rossz hír, hogy mind a lencsetag mind a tubus elég széles így 35mm alatt már vignettál (28-nál már jól látható)
A másik negatívum, hogy kissé nehezebb mint a DCR250, de végül is a kitobi el volt vele, forgatta élesítéskor.Szerk:
Még 2017-ben vettem kb 12.000 Ft-ért, később 10.000-ért adtam el alku nélkül egy fotóbörzén miután kipróbálta a vevő jelölt. Meggyőző darab volt. Mégis a DCR 250-et tartottam meg. Optikailag sok különbség nincs, viszont a csíptetős módszer praktikusabb. Szerintem. -
Muerte68
addikt
válasz
tvamos #13604 üzenetére
Jó az az AF közgyűrű,de amúgy autó fókusszal nem igazán makróznak a profik max arra jó hogy rányomod és utána kézzel pontosítasz.
Olyan vékony a dof hogy max sorozattal meg szerencsével fogsz találni jó képet közte.
A makrózás kemény sport, kevés sikerélménnyel a kezdőknek. -
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #13460 üzenetére
Hú de szeretnék egy olyan 50-es XR-t. Nem olcsó mulatság (mihez képest), egyszer lecsúsztam egy amcsi darabról, amit géppel együtt adtak, mert a fickó nem akart Európába postázni.
Szerk: Fed-ekhez voltak M39 objektívjeim. Filmen ok volt, de digire adaptálva már nem annyira. Hiába karakteres a rajza szerintem nincs elég felbontó képessége, gyakran mákonyásnak éreztem a képet.
maradnék M42 világban. nagyobb a választék, sokat lehet velük játszogatni, utána olvasni. -
faki_
senior tag
válasz
tvamos #13258 üzenetére
Vannak régi Soligor, Vivitar 105mm F2.8-ak, amiket meg lehet kapni ilyen ár körül. T4 és TX véggel is léteznek, ez talán megkönnyíti, leegyszerűsíti a barkácsolást és megfelelő adapterrel a tükrös Nikonra is felteheted. Az adaptert külön nehezebb és drágább beszerezni.
Volt egy ritka, T4 végű Soligorom, ami elméletileg Tokina gyártmány és nem egyezik az utána jövőkkel, itt egy Takumaros összehasonlítás: [link]. Végül is tetszett, az árát megérte, de túlzásba nem esnék a jellemzésénél: [link].
-
Mega Bass
tag
válasz
tvamos #13250 üzenetére
Jó cucc a Pentacon 100mm f2.8 és meglepően kontrasztos is. Pár hete adtam el amikor felszámoltam a Pentacon gyűjteményemet
Ha 50 és 135 közé keresel, akkor javaslom a Zeiss Jena Biometart MC 80mm f2.8 pentacon six csatlakozású, egy picivel drágább mint a pentacon 100-as viszont annál azért jobb! -
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #13250 üzenetére
Azt írja az összes OM átalakoitható, azok között azért akad jó obi is, meg wide is. Nyáron vettem egy 28/2-t most az van fent szinte állandóan az xe1-en. Persze sajnálnék egy ilyen szép üveget barkácsolni, kivéve, ha pusztítás nélkül at lehet alakítani. De sokkal egyszerűbb olcsón venni egy xe1-et.
-
-
Muerte68
addikt
válasz
tvamos #13168 üzenetére
Én még a Tair-ral szemezgetek tetszik a képe,de nem biztos hogy tudnám használni is főleg hogy rendes álványom sincs
apropó aki már látott ilyet-gondolom hogy a kioldórész nem működik de a markolat azért használható-vagy álvány kell hozzá?
És a rajta levő menet használható e? -
Muerte68
addikt
válasz
tvamos #13134 üzenetére
nincs semmi gond mindeki elmondta a véleményét,nem az ilyen vitákkal szokott gond lenni
Rapid136-munkásságát sokra tartom,mégha néha nem is értek eggyet vele de egykét fórumtárstól eltérően neki van tapasztalata abból amiról beszél
(nem ebben a topic-ban szoktak ellenpéldák lenni) -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13124 üzenetére
Ebben sose fogunk egyetérteni... megfelelő eszköz nélkül nem lehet jól dolgozni.
Találd ki hogy intarziát készítesz, megveszed a Praktikeres késkészletet és csodálkozol hogy nem lesz olyan mint amilyennek tervezted. Kicsit hajlik a penge, nem éles annyira mint kellene, félrecsúszik, stb.
(nem szólnám le a Nikon, se a m4/3-ot, de költséghatékonyan a manuális obikkal nagylátótól teléig azért az A7-tel lehet játszani igazán)
Kell egy szint a felszerelésből ami valóban használható. Mellesleg a képeim egy nagy része mondjuk a szűk mélységélesség miatt "jó", szóval a technika eladja magát.
Oké, időt is kell rá szánni, körbejárni, végiggondolni. Nagyon jó játék filmes vázzal és egy fixobival ellőni egy tekercset, megtanulod meggondolni az expokat -
Matska
senior tag
válasz
tvamos #13117 üzenetére
Megszokás kérdése a drága cuccokkal rohangálás. Az okos telefon meg az autó sem olcsó mégis sokan használják. Az mondjuk alap, hogy Bp-en nem a Szigony utcában áll félre az ember az 5-ös BMW-vel, hogy az új ájfónon beállítsa a GPS-t - már ha van egy kis életösztön - de az ilyen sarkított példákat leszámítva nem gáz.
Nálam is minden nap ott van a táskában T10 a 23 1.4-el, és az sem egy low cost szett.
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13117 üzenetére
Én sem, de ezzel tudok megközelitőleg jó fotókat csinálni...
Olyan eszközt minek vigyek magammal ami korlátoz?
És amúgy mellette van a 200 ezres Voigtlander és a 125 ezres Nokton. Nem tudok mit csinálni, a hátam se kellene hogy menjen tönkre az olcsóbb túlsulyos obiktól. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13104 üzenetére
Itt van kevés expos 230-ért, viszont féléves és gondolom hosszabbítható a gari 3 évre.
Vagy lehet hogy a következő Glamour akcióba megint bekerül a Sony :-) -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13094 üzenetére
Miután a Nikonnak a legnagyobb a bázistávja igy minden obit felrakhatsz rá anélkül hogy a tükör útban lenne, ez csak a Canonnál gond. Viszont emiatt olyan mintha egy állandó közgyűrűd lenne, nincs végtelen. Lencsenélküli adapterrel portrézni talán tudsz még vele, a lencsés olyan amilyen.
(ha eladnál mindent akár egy használt, még garis A7 is kijönne, na azzal MINDEN problémád megszünne)
-
-
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #13017 üzenetére
Nem készült belöle DSLR géphez való.
Az N1-ed re létezik belöle de dslr-re nem
Talán ez is jó lehet csak utánna kell nézni milyen.
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #12986 üzenetére
Amit asdf ajánlott az is jó, a zeiss készlethez adnak is belöle. Utazásnál jó nagyon.
De lehet külön is kapni kendővel eggyütt.
Homepage Van videó érdemes megnézni hogy kell obit tisztítani
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #12982 üzenetére
Ablaktisztító
Ha a lencse kímélése is cél vegyél zeiss lencsetisztítót.
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #12785 üzenetére
Ezt kívülre gondoltam, de belülre akár az
Bár nem ajánlanám mert szöszölnek, széthullanak. Volt öntapadós 'papírom', szín oldalán bársonyos hatású szálakkal, jó lett volna, de apránként hullik. A maestro akrill matt fekete viszont oda jobb lehet mert mattabb, viszont gyengén bírja a koptatást, tapizást, de ott úgy se érné olyan.
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #12776 üzenetére
Most gondoltam végig hogy ez az obi E bajonettnél kisebbre sose lesz jó, mert a közdarab átmérője ami a bajonettben forog, csak 1-2 mm-rel kisebb és rendesen bele is lóg az adapterbe.
Szépnek szép lett, de a bázistáv nem tökéletes mert a nagyon-nagyon végtelen 1,8-on nem éles. Mondjuk a Heliost portrézni veszi az ember.
Sok küzdés volt vele de végül összeállt. Az alkatrészek szorosan illeszkednek, Pattex ragasztó tartja össze, természetesen nem ciánakrilátos. Esetleg némi fekete festést megérne még.
Ha megjön az adapterem Kinából akkor csinálok mégegyet :-) -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #12643 üzenetére
Na ja, ez még a filmes korszakban íródott, akkor könnyebb volt kivitelezni és nehezebb "sumákolni" :-)
A lényege két dolog:
a technika ne terelje el a figyelmedet a képalkotásról, ne a zoomot akard huzgálni hanem mozogj, keress uj nézőpontokat, ne a megszokott kompoziciókban gondolkozz
válassz egy olyan lencsét ami nem korlátoz le, mert egy tele kevésbé használható, enyhe nagylátószög az ideálisa másik a nyersanyag, a film 36 kockás volt, most többszáz képet csinálnak az emberek, viszont a jó képek mennyisége nem nőtt az elkészült képek arányában
egy rossz példával élve lehet söréttel kacsavadászatot tartani és lehet néhány tölténnyel is, az első esetben nagyobb lesz a zsákmány de valószinűleg megtépdesi a sok sörét a kacsákat...
szóval meg kell próbálni csak akkor exponálni, ha biztosan érzed hogy ezt a képet akarod
ha nem lett jó ne töröld, de igyekezz minimalizálni a hibás képek számátés még egy, hogy ne a napi gondokkal a fejedben fotózz, ne a vasárnapi ebédre rohanva akarj még két kockát lőni, rá kell szánni az időt amikor csak ez a feladat
ezen kivül egy másik memóriakártyára azt fotózol amit akarsz, a lényeg hogy a kis méretű kártyára csak és kizárólag akkor fotózz ha erre a feladatra koncentrálsz
-
cinemazealot
addikt
válasz
tvamos #12643 üzenetére
A (#12634) Rapid136 által belinkelt módszer nekem is felkeltette az érdeklődésemet és az elmúlt napokban így is teszek: asszonnyal délutánonként teszünk egy kisebb sétát, átbeszéljük az aznap történteket, közben meg -- nyakamban a Pentax K-x-szel és a fent bemutatott, F2.8-ra lerekeszelt fix 50/1.7-tel -- lesek, hogy mit lenne érdemes lencsevégre kapni.
A szabályokat persze nem fogom betűről-betűre betartani, A3-asra nagyított indexképeket sem fogok csináltatni, ahogy valószínűleg nem is fogom tudni betartani a heti 24/36 kockányi expót, de igyekszem takarékoskodni és egyelőre nem veszem le a gépről a fix 50-est (ami ezen ekv. 75-ös). A feladat adott és sok esetben már látom is a kihívást a kép megkomponálásában. Szóval a módszer egyelőre nagyon tetszik.
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #12633 üzenetére
Szerezz egy 256 vagy 512MB-os kártyát és csináld ezt végig.
Más szemmel fogsz nézni a képeidre (remélhetőleg). -
Rapid136
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elden Ring
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- DOOM - The Dark Ages
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest