- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Kérlek benneteket, valaki segítsen nekem megérteni, hogy is van ez a difrakció dolog! Azt értem, hogy a kis lyukon gellert kap a fény. (Meg az apertúrán a sarkok miatt kis sugarak nőnek ki... Meg az is tiszta, ha csökkentem az apertúrát, élesebb lesz a kép, de mondjuk az nem a difrakció miatt van.) Azt nem értem, miért lesz elmosódott a kép egy idő után, ha jobban csökkentem az apertúrát. Ez miért van? És méginkább, akkor én most meddig húzhatom össze? Ez mitől függ? Ha jobban össze kéne húzni, akkor inkább tegyek fel md filtert?
-
Matska
senior tag
Gondoltam megosztom, hátha segít másoknak is
A minap vettem egy Helios 44-2-t + hozzá 49-52mm step-up gyűrűt, így ehhez és a Jupiterhez is tudom használni akár Fujihoz vásárolt szűrőket.
Nem is ez az érdekes, hanem vettem innen egy összecsukható gumi napellenzőt az 52-es gyűrűhöz, ami tökéletesen árnyékolja a lencséket, de még pont nem látszik az elkészült képen, így elég sokat segít elkerülni a becsillanást és az azzal járó kontrasztvesztést az ilyen bevonat nélküli obikon. Azt hiszem a Jupiter is fog kapni egy saját napellenzőtAmúgy így néz ki:
-
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #11095 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a foltokat le tudod-e takarítani ezzel a giottos szettel, de amúgy jó cuccok ezek szerintem, kb. 3-4 éve használom én is. A körtepumpa nagyon jó, szűrős, az a lötty is jó volt amíg tartott, a kendőnek meg máig nincs alternatívája nálam. Kicsit nagy és ha bekoszolod kb. lehetetlen kimosni belőle a foltokat, de ennyi év után is jobban viszi az ujjnyomokat, zsírt, bármilyen koszt az optikáimról meg a napszemüvegemről egyaránt, mint bármilyen más törlőkendő amit próbáltam, pedig vannak valami hiper-szuper bio drága kendőim is. A pálcikákat meg az ecsetet mondjuk nem tudom mire használni, azóta is porosodnak a fiókban...
-
tvamos
nagyúr
Kosz! Amugy, biztos van, amire az a jo.
(#11092) 80hun válasza tvamos (#11091) üzenetére
Ez jo lehet szerinted? [link] Mondjuk a Zeiss csak 4 ezerrel dragabb, lehet, hogy meger annyit. En nem nagyon ismerem ezt a markat.Amugy mi a velemenyetek errol a lenspen-rol? Jo az? Erdemes megvenni?
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #11091 üzenetére
Igen alkoholal nem tisztítunk mert báthatja a bevonatot.,
A legjobban a kijelzőtisztító habot szeretem. Vagy lehet venni direkt lencsetisztító nedves kendőt. Vagy akár spéjt
Leírás
Lencseredszer összerakásához meg hintópor NÉLKÜLI gumikesztyű gyógyszertárból.A manuál topicban miért lenne off a manuálok szervízelése? Sztem jó helyen van itt
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #11090 üzenetére
Nem is errol akartam irni....
Szoval, van egy regi obim, aminek retkes volt a hatso lencseje. Probaltam megtisztitnai, de kiderult, hogy belul van a kosz. Szetszedtem, de grizes (olaj a lamellakrol) lett a kezem, es sikerult vele megfogni a lencset. Gondoltam jol megtisztitom IPA-val, de attol meg foltos lett az uveg. Kerlek, segitsetek, hogy most mit probaljak! Nem akarom eldobni az uveget, de szerelohoz vinni nem eri meg. Mivel tisztitsam? Vagy ez mar ilyen lett?
A masik, hogy a multkor azt olvastam, (azt hiszem, a Sony topicban,) hogy az alkohol nem jo a lencse tisztitasra, mert leszedi a lencse feluleterol a szuro reteget, vagy hogy hivjak. Ez igaz? De akkor mivel?
Meg az lenne meg a kerdes, hogy nincs valami fotos barkacs topic? Mert itt mar ezt offtopic-nak erzem...
-
tvamos
nagyúr
válasz
catroot #11087 üzenetére
890 koronat sporolok, ha ezt veszem ahoz kepest, hogy bemegyek a boltba, es elhozom a vacsi ujat. Nem tudom, hogy meger-e ennyit. De 10 ezerert van kit is. Csak sajnos barmelyiket valasztom, ott van az a zold flare... Gaz ez... Sajnos az Mk2 +8 ezer, annyim meg nincs. Hirdetnek most hasznaltan egy mk2-t, kitben 12 500-ert. Szerintetek az jo vasar?
-
catroot
veterán
Sima ebay-es vásárlás volt innen. Sokat évődtem, hogy bevállaljam-e.
Eddig nem vettem észre semmi gondot a géppel. A 28-70-es obi is jól muzsikál (bár ez ilyen utazósnak fog maradni)
Már csak a canon adapternek kellene megjönnie, mert feltenném már végre a Rokinon 85/1.4-et. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen.
Október óta nem volt gépem, szóval lesz mit behozni.
Faszán sikerült elfelejtenem az A7 menüjét is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #11078 üzenetére
Ez is nagyon klassz kep. Mikor keszult? Nalatok meg igy patkolnak lovat? Persze... nem tudom, hogy most hogyan szokas csinalni.
Hihetetlen, hogy nem emlekszem, mit fotoztam tegnap, ez meg 40 eve volt. Eloszor igy csinaltak nalunk is, aztan a kovacs mester ujitott sajat segedeszkozoket. Mar regen nem csinalja, hiszen mar akkoriban sem volt fiatal.
-
catroot
veterán
Na, ez a szenzor becsillanás azért nálam is eléggé előjött már a 24mm-nél.
@Matska
Ha erre a jelenségre gondoltál, akkor sajnos tényleg bele lehet futni a dologba. De asszem nem mindegy a gyutáv és a rekeszérték sem. Na meg persze, hogy merről jön a fény.
Ettől függetlenül én most hétvégén rendeltem meg újra az A7-et (eladtam az előzőt októberben).
Vannak hibái, de szerintem ez nem annyira gáz, hogy le kellene mondani róla.
-
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #11071 üzenetére
A nagylátókkal lehet bármi.
Az érdekesség kedvéért, a Jupiter LTM 2,8/35 mm obijának (ez az ami majdnem hozzáér az érzékelőhöz) tesztképei.
Egyébként inkább a becsillanásra panaszkodtak sokan, a 7II már kapott egy mentesítő réteget.
Ez meg a Sigma 14mm naphalóval szemben és nem látok zöldülést: -
Matska
senior tag
Elgondolkodtam az A7-en, hogy a következő 1 évben vennék egyet több szempont miatt.
Tejút fotózásra kiváló lenne a 24-es Samyang-al, manuálozásnál nem kéne vakarózni, hogy mi megy fel a focal reducerre, és a focus peakinget is nagyon dicsérik.
Egyedül a zöldülést találtam ellenérvnek, de azt olvastam, hogy R verziónál megszüntették a problémát. Az A7II-nél nem tudom mi újság ilyen téren.
-
grigo
őstag
válasz
Matska #11062 üzenetére
Jól mondják, főleg uwa tartományban. Lila színt még nem tapasztaltam. Zöldet viszont bőséggel. Szélen durván de volt amikor középen is kaptam az áldást. Sajna ezt be kell nyelni. Szerencsére mesterséges fénynél jön jobban elő és a pontszerű fényforrásoknál. Legalább is én így tapasztaltam. Szerintem mindegy, hogy natív vagy nem, a szenzor csinálja és uwa tartományban. Nekem csinálta a kit is, mondjuk akkor már direkt arra mentem hogy előhozzam.
-
80hun
addikt
válasz
Matska #11062 üzenetére
Ez főleg UWA obiknál jön elő. Adapterezett manuáloknál kevésbé.
És csakis mesterséges fénynél a képszéleken.De nem lilul hanem a szenzor tükröződik zöldesen. Itt jól látszik a probléma UWA obinál.
A lilulás egy nem létező dolog, kamu. -
Matska
senior tag
válasz
tvamos #11060 üzenetére
SMC Pentax 50mm 1.4-et vettem Japánból, áfával, postaköltséggel 28-ért. Hibátlan állapotban.
A7 userektől kérdeznék más témában. Olyanokat olvastam, hogy az Első A7-eken 28mm-től lejjebb lilul-zöldül a széle -sarka a képeknek. Ez csak natív obiknál van, vagy mindegyiknél?
-
tvamos
nagyúr
Ezt ismeri valaki? [link]
-
tvamos
nagyúr
Most latok egy Pentax Super-Takumar 50mm f/1.4-et 33-ezerert. Szerintetek meger ez annyit? Meg van meg egy Astron 200mm f/3.5, ami nagyon tetszik, ez csak 8 ezer. (Pedig mar egyszer megfogadtam, hogy nem veszek tobb menetes xart, mert nem szeretem.)
-
Sziasztok!
Olymnpus OM bajonettes lencsékből mit érdemes venni?
Jelenleg a következő PB bajonettes lencsékkel rendelkezem (azt hiszem, mindegyik Pentacon):
- 28mm f2.8
- 50mm f1.8
- 135mm f2.8Van egy Olympus OM átalakítóm is, így ilyen bajonettes lencsék között keresgélnék leginkább.
Olyan érdekelne, ami a fentiektől jelentősen eltérő képi világgal rendelkezik, illetve nagyobb látószögű, esetleg tele is szóba jön.
Kössz!
-
faki_
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11055 üzenetére
Szerintem ez nem tucattermék, nincs filléres kínai verzió. Esetleg hasonló objektívet keresnék, amit ilyennel árulnak, bár olcsóbb az se nagyon lesz.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
hozzájutottam egy meoptar 80/4,5-höz, hol tudok szerezni hozzá 23,5(?) - L39 közdarabot?
-
dzz
aktív tag
válasz
boomba335 #11002 üzenetére
Mind a kettő ugyanazt tudja, csak az egyiknek az előnye a hátránya is
Minden plusz csatlakozó kontakthiba forrása lehet idővel, de kellett egy alkalommal a hosszabbítás lehetősége, ezért vettem.
A gomb több állású, finoman nyomva fókusz állít (ha úgy van konfigolva a fényképező (az enyém nem)), tovább nyomva fényképez. A lenyomott gomb elhúzva addig tart expót amig vissza nem csúsztatod, tehát B-ben nem kell folyamatosan nyomnod, ami jól jöhet ha egyedül acélgyapotozol -
boomba335
tag
-
boomba335
tag
válasz
MrChris #11040 üzenetére
Nem a képével van a bajom, az jó. Egyszerűen a mérete nevetséges és kezelhetetlen, nem tudom rendesen megfogni olyan apró. Volt 12-32-öm, de nem tudtam használni a mérete miatt. Azért egy 130kg-os ember tenyerébe kellene, hogy beleüljön, ami finoman szólva is kihivás. Ez a bajom vele
-
MrChris
nagyúr
válasz
boomba335 #11027 üzenetére
Lumix 12-32-nél nagylátóra soha sem fogsz jobbat találni ezen az áron a régi manuálok között. Csak a direkt erre készült új Samyangot és társait párszor ennyiért. Teljesen el vagy tévedve, egy OM24/2.8-asnak (ami ugye még mindig csak a kis 25/1.7-el 'egyenértékű' látószöget ad) sokkal gyengébb képe van m4/3-on. Pedig ez a 30-40 éves lencse annyiba kerül mint az új Lumix 25-ös. Canon fd 17 meg Flektogon 20-at körbe röhögi a kis palacsinta zoom. Mindenütt dicsérik a képét, alig marad el a pro obiktól, számodra meg kaka, hibás darab lehet, gariztasd!
-
boomba335
tag
Igen, ez nekem is a bajom. Az pana jobban tetszene, de az nagyon combos árban, az oly kb 100 korul megy, ha van eladó egyáltalán. A harmadikat nem ismerem, azt majd meglesem a neten. Igazából ami tetszene az egy Samyang 12/2 MFT, csak használtban nincs eladó sajnos. Olyan vagy, hogy Samyang 14mm, de az Canon EF, tehát ahhoz még kell egy lens turbo vagy valami, mondjuk azt tudom többel is használni
-
Rapid136
őstag
válasz
boomba335 #11028 üzenetére
Annyit kéne tudni a foto történelméből hogy a fotózás robbanásszerű elterjedése után a 24x36mm (fullframe) lett a leggyakoribb méret. Igy arra a 28mm meg már igen jó nagylátószögnek számított elérhető áron. Alatta már jóval ritkábbak és drágábbak az objektivek, a 20mm és 24mm objektiveket már kevesebben engedhették meg maguknak.
A cropos vázak a telézésnél vannak előnyben, sajnos a nagylátószögek esetében viszont nem sok értelme van keresgélni. Egy 20mm-es német obinak a mérete sem elfogadható, mondjuk egy Minolta Rokkoréhoz mérve :-) -
-
boomba335
tag
Sziasztok!
Régi manuál nagylátót van esély találni? 20mm magyobb
-
Muerte68
addikt
praktina bajonettes objektívnek van valamilyen házi megoldás az adapterezéshez?Mint pld az altix-nál .
-
Terapeuta
őstag
Még utoljára, így korán reggel, fényben: valahol 3 és 4 métertól van olyan érzésem, hogy a lencse kilóg/kilép az adapter alsó síkjából. Ez alapján mondjuk 3 méterig fényképezhetek, vagy teljesen lehetetlen a dolog?
-
-
Terapeuta
őstag
válasz
Rapid136 #11008 üzenetére
Köszönöm...ha jól értem, akkor itt tizedmilliméterről beszélünk. Ha nem állítok végtelent, akkor elkerülhetem az érintkezést?
azt nem gondoltam, hogy erre nincs megoldás (valamilyen adapter) Tehát akkor ezt a heliost felejtsem el, és keressek egy másik optikát.
(vagy vegyek hozzá egy a7-est -
Rapid136
őstag
válasz
Terapeuta #11006 üzenetére
Végtelennél (és afelé) amikor a hátsó lencsetag a legközelebb van az érzékelőhöz és túllóg a bajonetten akkor a tükör nem tud felcsapódni mert elakad benne.
Ha felcsapott tükörrel tudsz fotózni akkor nincs gond, persze előtte be kell lőni a távolságot, kitekerni az obit, felcsapni a tükröt, visszaállítani az élességet, stb...
Vagy csak közelre fotózol és reménykedsz hogy egyszer véletlenül nem méred el a távot. -
80hun
addikt
válasz
Terapeuta #11003 üzenetére
Itt van egy lista. hogy mi ér bele.
Elég sok helios beleér a tükörbe
-
Terapeuta
őstag
Sziasztok. Ma hirtelen indíttatásból bementem a soósfotóba és elhoztam egy m42 adaptert, egy heliossal. Ezt gond nélkül feltehetem az 5D-re és működni fog? Illetve az összefoglalóban írva van, hogy bizonyos heliosok üthetik a tükröt. Azt hol tudom megállapítani, hogy az én obim melyik sorozatú és fennáll a probléma?
-
dzz
aktív tag
válasz
boomba335 #11000 üzenetére
[Egy ilyet,] [meg egy ilyet] használok, mind a kettő teszi a dolgát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged