Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- ASUS notebook topic
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
robi1979 #13879 üzenetére
Először is kell hozzá kínai adapter, egy m42 mindenképp, minden más meg annak függvényében hogy mit sikerül szerezni. A régi filmes obik bajonettjével nincs baj, a kínai adapterekkel előfordulhat.
A fixek fényerősebbek, élesebbek és drágábbak. APS-C vázon 50-essel érdemes kezdeni.
Én a belenagyitást használom élességállításhoz, pontosabb. -
Rapid136
őstag
válasz
#56474624 #13873 üzenetére
Felesleges széllel szembe pisilni
A Nikonon kivül bármelyik tükrös gépen gond nélkül mennek az m42 objektivek, a MILC-eken meg pláne.
Bérelj ki egy napra egy MILC vázat hogy kipróbáld az obit, olcsóbb lesz mintha átalakíttatnád a Pancolart, amit aztán igen nehezen fogsz eladni mert már csak Nikonos tudja használni.
Amúgy meg nem hinném hogy markáns különbségek lennének a képminőségben, a régi obikat nem feltétlenül az élességük miatt szeretik hanem a térbeli hatásuk és az extra fény effektek miatt.
Ha éleset akarsz akkor meg Takumart érdemes keresni m42-ből. -
Rapid136
őstag
válasz
Alcsi69 #13808 üzenetére
A Sony fullframe ebből a szempontból jobb, minden filmes obi pont azt a látószöget adja mint a régi gépeken és amire tervezték.
APS-C vázon az 50mm alatti régi obik nem sok izgalmat adnak, a lencsés adapter meg csak ront picit a minőségen és nincs is minden bajonetthez, ja és azért nem is olcsó. -
Rapid136
őstag
válasz
korcsillio #13782 üzenetére
Ja hogy az élességállítógyűrű nem forog végig?
Az adaptereknél az szokott gond lenni hogy végtelen állásban a keresőben nem éles a távoli téma...
Ha az adapterről leszeded akkor se megy tovább?
Koppan vagy feszül? -
Rapid136
őstag
válasz
korcsillio #13778 üzenetére
Azokat sose látod teljes méretben, van rajtuk utómunka és tükrösön azért amúgysem könnyű precizen élesre állítani
-
Rapid136
őstag
válasz
korcsillio #13776 üzenetére
Kinai adaptere válogatja... próbálj másikat. Amúgy meg minek a végtelen, ilyen obikat portrézni vesz az ember, tájnál meg amúgy is rekeszel
-
Rapid136
őstag
válasz
itouchfan #13753 üzenetére
Helios81 gyárilag Nikon.
Az a baj hogy a Nikon bajonett bázistávja nagyobb a legtöbb másik vázénál, igy csak olyan obit tudsz felrakni teljesértékűen (végtelennel) aminél a csatlakozásból le lehet annyit szedni hogy ráapplikálható legyen egy Nikon vég.
Kereshetsz átalakítottat de valószinűleg nem lesz olcsó és túl gyakori sem.
De ha elkap a láz előbb-utóbb ugyis MILC-ben kell gondolkodni -
Rapid136
őstag
válasz
zümzümm #13745 üzenetére
Kényelmesebb a peremes, de amúgy az m42 obik jelentős részén van egy A/M kapcsoló ami kiiktatja a rekeszbeugrasztást. A peremes azért érdekes mert megnyomja az objektiv rekesz beugrasztó pöckét, amin nincs kapcsoló. Esetleg minimális szerelési ismeretekkel is le lehet kapni egy obi hátulját és egy szivószáldarabkával megoldani a fenti problémát.
De árulnak olyan adaptert is amihez adják a peremes és a perem nélküli közdarabot.
Esetleg előfordulhat hogy akad olyan obi ami esetleg a peremesben elakad, de ilyen jellegű gondom még nem volt. -
Rapid136
őstag
válasz
cinemazealot #13728 üzenetére
Akárhova csavarod a gyujtótávolság nem változik, az egy fizikai paramétere az objektivnek...
Amúgy pont közel azonos látószöget fog adni mindkét vázon. -
Rapid136
őstag
válasz
Alabástrom #13697 üzenetére
Nagy csodát ne várj ezektől a régi filmes obiktól, nekem még a nem túl régi Sony AF 20-as obimban is volt egy enyhe iv, igaz a régi manuálisban is... leginkább szoftveresen érdemes korrigálni.
A mostani E bajonettes Voigtlanderem (4,5/15mm) viszont egész jónak tűnik, csak drága és nem tudsz alá tiltshiftet rakni
Ki kell próbálni a gyári Nikon nagylátókat csak nem túl gyakoriak... a crop miatt meg lehet hogy eleve túlzott elvárás a hordótorzitásmentesség, lehet jobban kijönnek az apróbb lencsehibák. -
Rapid136
őstag
válasz
Mandarinn #13669 üzenetére
Soha ne számolj cropot, marhaság. A gyujtótávolság fizikai tulajdonság, tökmindegy mi van mögötte, webkamera vagy egy 6x7-es Mamiya...
(legjobb esetben max a látószöget viszonyítgasd)
A Jupiter-9 2/85 majdnem olyan kivágást ad mint a Biometar, lévén 5mm az eltérés a gyujtótávolságban... -
-
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13636 üzenetére
A XXI században egy 3D nyomtatóval simán össze lehet hozni egy bajonettes tubust hozzá, vagy egy m42 adapterre rábarkácsolni egy PVC csövet, ami akkor mint az AV obi átmérője.
-
-
Rapid136
őstag
Én egy Orestor, egy Pentacon és egy Fujica 2,5/135 után kikötöttem a Tair11-nél
Állítólag a Fujica alapja a Pentax 2,5-ese. De annyira gyönyörű állapotban volt hogy inkább eladtam egy gyüjtőnek (úgy kellett átalakítanom egy m42 adaptert hogy tudjak rekeszelni) -
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #13548 üzenetére
Ott azért jelentős a kémiai része, én inkább a gyártósor fizikai részére gondoltam. Az objektivgyártásban viszont kevesebb a kémia. Mondjuk az hogy a retro korai házakat gyártják a feeling miatt, de újabb Heliosba tervezett üveget jobb rétegekkel raknak bele az simán elképzelhető.
Igy működik az uj Trioplan is, a felépítés stimmel (oké a ház nem, de az uj kompaktabb) de a lencséket áttervezték a digitális vázakhoz és a modern igényeknek megfelelően. -
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #13545 üzenetére
Ha 40 éven át nem volt gond a szocializmus alatt az anyagbeszerzés akkor most se az
Egyébként több helyen gyártottak fényképezőgépeket és objektiveket a Szovjetunióban (külön irodalma van a jelöléseknek), bárhol ujraindíthatták a termelést, ahogy pl. a Polaroid filmjét az Impossible-ék. Az is elég speciális gyártósort igényel, nem hinném hogy ne a régi gépeken gyártanák. -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
catroot #13497 üzenetére
Lassan ez sem lesz triviális...
Azok az objektívek amik tükrös vázra készültek, a megfelelő adapterrel szinte tökéletesen működnek az eredeti élességtartományban, hiszen az adapter gyakorlatilag a tükörházat helyettesíti.
De egy milc Nikon obija már nem lesz adaptálható, ahogy a legtöbb milc-é sem.
Az adapter annyira kavar be amennyire kinai... -
Rapid136
őstag
válasz
Astrasattila #13481 üzenetére
Annak idején a Skodához spirálfüzetből vágtuk ki a karburátortömítést
3D printer? -
Rapid136
őstag
válasz
Astrasattila #13474 üzenetére
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
Fullframe Sonyhoz csináltam Kiev/Contax adaptert (ami belső bajonetthez jó) mert van egy nagyon tuti Helios-103 1,8/53-as obi, de m4/3-on tuti nem menne sajnos. Maga a tubus belóg az adapterbe és a E bajonettesbe is épphogy elfér, kisebbe semmiképp.
video
(ezen ugyan nem fog stimmelni a bázistáv és rusnya a bajonett kilógó része és a menetes rész is kitekeredhet) -
Rapid136
őstag
pl. ez m39-es.
a te Jupitered ráadásul belső bajonettes és nem használható a linkelt adapterrel amin csak külső bajonett van. -
Rapid136
őstag
válasz
DrojDtroll #13423 üzenetére
Kapcsold ki az E-shuttert...
-
Rapid136
őstag
válasz
Muerte68 #13365 üzenetére
hmm... én mondjuk szinházban fotóztam sokat igy, meg néhány könyvbemutatót, rendezvényt
a filmes korszakban néhány esküvő is becsúszott, ismerősöké...
AF nélkül, úgy hogy este vittük a filmeket a nagy Skálához mert ott volt egyedül éjszakai kidolgozás
addig nem tudtad mit fotóztál
nagyon el vagyunk kényeztetve mostanában
ha belövöd a rekeszt és hozzá az élességi tartományt akkor akár vakon is fotózhatsz a filmes géppel, mondjuk a kinai adapterek precizitása már kérdéses... -
Rapid136
őstag
válasz
Just_Reboot #13354 üzenetére
-
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13350 üzenetére
Miután a MILC váznak kisebb a bázistávolsága, igy a legtöbb kinai adapterrel teljes tartományban lesz élességed. Sőt a nagyobb adapterméret okán léteznek helicoid adapterek amik közgyűrűként funkcionálnak ugy hogy alapállapotban megtartják az objektiv eredeti paramétereit, kitekerve viszont szépen lehet makrozni velük.
A Nikon a lehető legrosszabb választás ha nem Nikon bajonettes manuális obit szeretnél használni. -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13253 üzenetére
Mér Canonra?
Van egy halom MILC amire aztán TÉNYLEG felrakhatsz mindent a szódásüvegtől a Szmena objektivig bármit. A haverom meg 3D printelt adaptert a Pentacon vetitőobjektivhez.
Ez a XXI század :-) -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #13239 üzenetére
Nikonnal űzni nem sport... mazochizmus.
Van egy néhány orosz obi direkt Nikon véggel, vagy van amelyik cserélhető m42-ről Nikonra. Meg kell venni hozzá a KP/AN adaptert az ukrán ebayról. -
-
Rapid136
őstag
válasz
szbalogh #13148 üzenetére
Van értelme ezt az obit kétszerezővel használni? Durván esik a fényerő és szerintem a képminőség is megsinyli...
EOS-on meg az optikai keresőben se valószinű hogy sokat látni, marad a LiveView.
De van olyan 2x-ező is ami nem dedikált végű. -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
Muerte68 #13130 üzenetére
Túlbonyolítod...
Azt a kutya nem mondta hogy nem lehet jó képeket csinálni kisebb érzékelővel, tudom hogy milyen jó kis fényerős gyári obik vannak a Olyhoz. Viszont idekevered a haladó fotósokat hogy azok még esküvőt is fotóznak, ja csak ők nem ma kezdték és nem adapterezett obikkal mennek dolgozni.
Megpróbálom érthetőbben más irányból megfogalmazni: egy FF vázzal és olcsó adapterezett obikkal hamarabb lesz sikerélménye a kezdőnek... és pont a mélységélesség miatt.
Egy A7 manuális obikkal sokkal inkább rákényszeríti a fotózni tanulót a tudatos fotózásra, mint egy AF zoomos gépváz, ahol csak befogja a témát és nyomja a gombot. De tény hogy nem vagyunk egyformák, van akinek ez bonyolult. Viszont csodát várnak a cserélhető obis géptől, pedig annak sajnos ára van, vagy megtanul fotózni, vagy drága fényerős nativ obikat vesz, vagy..
Erdélyben a Sony A700 mellett vittem filmes gépet, szerintem többet használtam és jobb képek lettek pedig volt a Sonyra is jónéhány AF obim.
Milyen obim van és miért? használtam Adaptallos 3,5/17mm-t, ideig-óráig jó volt, de nagy és rekeszelve sem volt éles a sarkokban...a Voigtlander ég és föld
persze használhatnám az m42 1,9/35-ös obimat is a Nokton helyett, csak adapterrel 3x akkora
a mostani kisméretű táskámban meg simán elfér 4-5 objektiv is emiatt.
A nagyzolás az lenne ha Zeiss 1,4/35-öt használnék... -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13124 üzenetére
Ebben sose fogunk egyetérteni... megfelelő eszköz nélkül nem lehet jól dolgozni.
Találd ki hogy intarziát készítesz, megveszed a Praktikeres késkészletet és csodálkozol hogy nem lesz olyan mint amilyennek tervezted. Kicsit hajlik a penge, nem éles annyira mint kellene, félrecsúszik, stb.
(nem szólnám le a Nikon, se a m4/3-ot, de költséghatékonyan a manuális obikkal nagylátótól teléig azért az A7-tel lehet játszani igazán)
Kell egy szint a felszerelésből ami valóban használható. Mellesleg a képeim egy nagy része mondjuk a szűk mélységélesség miatt "jó", szóval a technika eladja magát.
Oké, időt is kell rá szánni, körbejárni, végiggondolni. Nagyon jó játék filmes vázzal és egy fixobival ellőni egy tekercset, megtanulod meggondolni az expokat -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13117 üzenetére
Én sem, de ezzel tudok megközelitőleg jó fotókat csinálni...
Olyan eszközt minek vigyek magammal ami korlátoz?
És amúgy mellette van a 200 ezres Voigtlander és a 125 ezres Nokton. Nem tudok mit csinálni, a hátam se kellene hogy menjen tönkre az olcsóbb túlsulyos obiktól. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13104 üzenetére
Itt van kevés expos 230-ért, viszont féléves és gondolom hosszabbítható a gari 3 évre.
Vagy lehet hogy a következő Glamour akcióba megint bekerül a Sony :-) -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #13094 üzenetére
Miután a Nikonnak a legnagyobb a bázistávja igy minden obit felrakhatsz rá anélkül hogy a tükör útban lenne, ez csak a Canonnál gond. Viszont emiatt olyan mintha egy állandó közgyűrűd lenne, nincs végtelen. Lencsenélküli adapterrel portrézni talán tudsz még vele, a lencsés olyan amilyen.
(ha eladnál mindent akár egy használt, még garis A7 is kijönne, na azzal MINDEN problémád megszünne)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Milyen autót vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Politika
- Eredeti játékok OFF topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest