-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
p_adam #13399 üzenetére
Ez egy KF objektív P-SIX-re. A képkörének átmérője kb 80mm Az APS-C szenzor felülete kevesebb mint 1/10-e. És annyira nem is jó szerintem + brutál nehéz. Volt ilyen objektívem. Ha választani lehetne inkább egy Samyang 500/8. Pedig az sem világbajnok.
Egyébként a KF objektívek egészen használhatóak is tudnak lenni. Pl Sonnar 180/2,8.
-
Warton
őstag
Milyen manuális teleobjektívet tudtok ajánlani M42-es véggel? Jupiter 21M-em már van, 200mm felett érdeklődnék lehetőleg nem horror áron, kb. 50.000-ig vagy afelett picivel. A tükörobjektívek nem érdekelnek.
-
szaki1986
tag
Köszi mindenkinek a tippeket!
-
MrChris
nagyúr
Nekem csak 2.8-as 135-ös OM van. De lefogadnám, hogy a Sonnar jobb.
Ha megnézed f4-en ezt a 4 obit 1:1 nézetben láthatóan még mindig a Sonnar vezet, ami tulajdonképp tökéletes. Az OM 100/2.8 is picit még mindig lágy, cserébe 2.8-on se rosszabb és ez már szerintem a használhatónak mondható (meg akkora mint egy átlag 50-es obi). De ha nem lenne egyetlen kistelém se akkor a Sonnart venném, pláne egy FF lapkához.
Igaz csak az élességet vetettem össze, boké jellegét nem... -
MrChris
nagyúr
válasz
szaki1986 #13385 üzenetére
Sonnar 135/3.5. Nyitva is éles. Azokon a 2.8 csak dísznek van, lágyak, kómáznak, ca-znak, legalább egyet rekeszelsz és még úgy se érik el a Sonnart. A Takumar se, sőt. Apámnak van belőle egy szép példánya, de 2.8-on semmi értelme. Itt van egy nem túl jó összehasonlítóm 4/3-on, (Pentax Takumar, Sonnar, Olympus) de a lényeg látszik.
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
A7II-re nézegetek vmi 135 mm körüli obit, lehetőleg 2.8-ast olyan max. 40-50 ezer Ft-ig bezárólag. M42 és Canon FD adapterem van, de más vég is szóba jöhet.
Van vmi tuti tipp? Jó lenne, ha nyitva is használható lenne.
Amiket most így hirtelen találok: Pentacon 2.8/135 "Bokeh monster", MC Biometar Carl Zeiss 2.8/120, MC APO Telezenitar 2.8/135, Takumar S-M-C 2.5/135 (ez picit drágább), Minolta 2.8/135 MD.Ezek közül vmelyik ajánlott lehet vagy vmi mást nézzek inkább?
-
szazbolha
addikt
A Takumar 200/4 egy egészen jó objektív (a 3.5-öst nem ismerem), a legtöbb gyártónak sikerült használható modellt készíteni fix 200-asból. itt nézz körül https://www.pentaxforums.com/userreviews/
Ahogy a 135/2,8-akat úgy a 200/4-eket is nehéz elrontani, de azért érdemes neten utána olvasni... A croppolt képközép általában jó-kiváló minőséget ad.
A takumár robosztus és nehéz, majd annyira mint az orosz gránit.Volt vagy 5-6 db 200-asom, egészen egzotikus darabok is, de a legjobb egy Mamiya-Sekkor E, ami sajnos nem rekeszelhető, csak E fgéppel.
Kenko 1,5x és 2x telekonverterrel teszteltem a 200-asokat Sony Milc-en.
Az 1,5x még OK, de a 2x nem csak a képminőség romlott láthatóan, hanem az f8 nyílás viszony miatt élesíteni is nehéz volt.Ha 400mm körüli tele kell, akkor inkább fix 300-400-ast kell keresgélni (itt már nagy a szórás), de az orosz Tair egészen jó. Vagy ha bátor vagy akkor egy Samyang 500/8 prime (nem a tükrös).
Nem volt nagy kedvencem, mert CA-zik, meg F8, de kb egy szinten van egy konverterezett 200-assal.És persze a csillagászati távcsövek....
-
daniduke
tag
válasz
MrChris #13381 üzenetére
Félreértés ne essék, megtartom, használom, jó vételként könyveltem el. Pont ilyen kompromisszumos obira várok évek óta. Szeretek kompromisszumot kötni ,ha az az áron is látszik
Az azért belátható ,hogy nem az optikai tulajdonsága miatt veszik az emberek, a tesztképek f8-16 környékén készültek, nekem ez elég.Annak viszont örülök, hogy az én példányom nem tűnik decenteresnek, úgy látszik ennél is előfordul. Elég durva amit itt művel.
Egy pozitívumot kihagytam, pedig fontos: torzításra nem lehet panasz.
Szeged -
daniduke
tag
Megérkezett az új objektívem, így feltételezve hogy mást is érdekelnek az olcsó kínai csodák, megosztanám veletek a rövidke tapasztalatomat. A másik, hogy az internet legmélyebb bugyraiba is lemerülve alig találni pár tesztképet, leírást.
7artisans 12mm 2.8A rettegett e-vel kezdődő oldalról rendeltem, 8 munkanap alatt ért ide, 45 ezer forintba került, szállítással, biztosítással, mindennel együtt. (persze, hogy az euró árfolyam csúcson kellett megvegyem)
Amit először észrevettem, hogy nagyon nehéz a méretéhez képest, majd 300 gr, bár én a 78 grammos fuji palacsintához vagyok szokva, lehet nem sok ez. Az anyagminőség pozitív, fém üveg az egész. Fix napellenzője van, és ehhez egy spéci objektív sapka, amit nagy erőfeszítések által lehet csak fel-le tenni, nagyon rossz konstrukció. Szűrőmenet luxus, nem is kerestem, bár ha a gyártótól veszed kapsz hozzá filter adaptert, amit külön persze nem lehet megvenni. Amint feltettem a gépre jött a hideg zuhany: az objektív lötyög. Nem vészesen, de minden létező irányban van egy nagyon pici kurv@sága, kicsit ijesztő. Képminőségre nincs hatással ahogy észrevettem. Rekesz és fókuszgyűrű simán, korrektül mozog.
Képminőség:
inkább beszéljenek a képek, röviden: nem jó. Nyitva gyatra, rekeszelve rossz, diffrakció határon szódával elmegy. Lőttem pár gyors képet valós helyzetben ,hogy mit is tud, PS-ben kicsit ráncigálva voltak. A tesztképek ooc jpg mindegyik, az objektíven látható blende jelzésekre hagyatkoztam.Összefoglalva:
-képminőség
-súly
-szűrőmenet hiánya
-lötyögős bajonett+ár
+méretMégis miért érné meg, mikor 75-80-ért már van samyang 12-es, 1 fé előnnyel, sokkal jobb képpel és szűrőmenettel? Mert olcsó. Tudom hogy keveset fogom használni, még ez az ár is sok azért amennyit a polcon tölti majd az időt, de jelenleg ő a legolcsóbb uwa. Meg mert mindig akartam egy uwa objektívet, na.
Érdekesség:
teljesen nyiltva is látszanak a blendelamellák, valószínűleg gyárilag le van valamennyire rekeszelve. (nem mintha nyitva így is használható lenne)Köszönöm a figyelmet, szép hétvégét!
-
Roxx
tag
Sziasztok, M42 tele objektivot keresnék természetfotózáshoz,madárfotóhoz.SMC Takumar 200 mennyire hasznàlható?és gondoltam hozzáegy 2-szerezőt is ez mennyivel rontaná a képminőségét?Fontos lenne a szép éles kép készítése.
-
Matska
senior tag
Én is sokszor fotózok az általad is használt módszerrel. Af-es objektívvel.
Manuállal mindig szemhez emeltem, + ha fogy a fény és hosszabbodik a záridő úgy egyre stabilabb fogás kell. Egy focal reducer + 85 F2 vagy 50 1.4 teljesen nyitva, belenagyítva elég sok gyakorlást és biztos kezet kíván ahhoz, hogy ne menjen félre a fókusz és ne remegjen a kép mintha Parkinson-kóros lennék.
Én legalábbis ezt tapasztaltam.
-
Matska
senior tag
+ szemhez, emelve stabilabb, hosszabb záridőt lehet ki tartani, mint ha fél méterre eltartva hadonászunk a géppel. Az egyébként is keskeny fókusz sík sem túl kedvező.
-
Ogard
tag
válasz
csatacsita #13350 üzenetére
Szerintem a samsung nx300 lehet a legjobb vétel ilyen célra használtan kb. ebben az árban. Van rajta focus peaking, nagyon jó a benne lévő szenzor. A rendszer halott, de adapterket még olcsón lehet venni hozzá, szinte bármilyen régi objektiv felmegy rá.
Pár példa: https://www.flickr.com/groups/2775362@N22/
(Nekem egy nx500-assal vannak jó tapasztalataim, de az egyelőre még drágább mint amennyire pénzed van.) -
Muerte68
addikt
válasz
Rapid136 #13368 üzenetére
Filmessel még én is fotóztam esküvőt ismerősnek
Volt 3 Zenit heliossal,mindenki kapott 10-15-tekecs filmet utána hajrá
Meglepően kevés volt a rosz kép
Ott azért meggondolta az ember mit fotóz nem volt ilyen lövöldözés a vakvilágba
A törőéket nagyon szerettem,azzal már élmény volt fotózni.(#13366) MrChris A 16-50+50-230-teljesen könnyű darabok,a T10 vagy az XE3 meg kicsik is
A 18-55-miatt is megéri fényerős zoom nagyon univerzális tud lenni
És mármelyil kit obi jobb mint az átlag+40+60-ért van egy dupla kit jó minőségben
Szerintem a 18-55/2,8-80-ért is nagyon megéri az árát. -
Rapid136
őstag
válasz
Muerte68 #13365 üzenetére
hmm... én mondjuk szinházban fotóztam sokat igy, meg néhány könyvbemutatót, rendezvényt
a filmes korszakban néhány esküvő is becsúszott, ismerősöké...
AF nélkül, úgy hogy este vittük a filmeket a nagy Skálához mert ott volt egyedül éjszakai kidolgozás
addig nem tudtad mit fotóztál
nagyon el vagyunk kényeztetve mostanában
ha belövöd a rekeszt és hozzá az élességi tartományt akkor akár vakon is fotózhatsz a filmes géppel, mondjuk a kinai adapterek precizitása már kérdéses... -
Muerte68
addikt
válasz
Rapid136 #13364 üzenetére
Nekem sokszor kell általános használatra is nem tudom elhagyni a zoom obikat,ha csak hobbiznék akkor nem érdekelne, de így kell az is.
Most a 18-55/2,8-al megvagyok de szerintem megint kell majd egy tele is már egy pár ballagás fotózást megmentett mikor egyszerűen nem lehetett közelebb menni. -
Rapid136
őstag
válasz
Just_Reboot #13354 üzenetére
-
Muerte68
addikt
válasz
MrChris #13360 üzenetére
Úgy már igen
Én nem hiszem hogy valaha is adok annyit a lensturbó-ért ennyiért a camdiox nekem jó-meg anélkül is már elég szépen kirajzolja az obi képét az apsc szenzor,megvan a csavar bokeh meg a többi jóság
Meg szerintem egyenlőre az A7-et is kihagyom natív obit nem tudnék rá venniVannak hiányosságok az biztos,szokható de bosszantó,én azon akadok ki hogy a fókusz kézi utánállításánál nem lehet bele nagyítani csak ha a fókusz manuális módban van
Minden gépemnél úgy használtam hogy ahogy tekerem rögtön nagyítson itt meg gombra sem megy -
MrChris
nagyúr
válasz
Muerte68 #13356 üzenetére
XE1+FR=~100 ehhez még adok 80-t... és akkor nincs reduktorozás, talán a váz is jobb
Nekem camdiox már kompromisszumos, ismerem magam, enne a kefe, hogy azt a korábban még plusz 20e-rel megtoldottam volna a ZhongyII--ért. De hagyom inkább az egészet, elég a 28/2-es OM, ha meg több kell ott az uwa.13358: GX80-hoz képest elképesztő korlátozások és kihasználatlanságok vannak. Elején kicsit fel is bosszantott, még most is néha.
-
Muerte68
addikt
válasz
csatacsita #13357 üzenetére
Én két aksival+markolattal vettem 50-ért-a fapad azért talán túlzás az biztos hogy a gombokkal lehetett volna több variációt csinálni,de pld az expo,a zársebesség tácsákon van és folyamatosan látható,nem kell a menüben kotorászni-mintha manuálra találták volna ki
Én nemcsak manuállal használom,a lassú fókuszon kívül teljesen jól használható -
MrChris
nagyúr
válasz
GX80 mellett manuálozásra végül egy XE1-t vettem 45e-t. Nincs is natív obim hozzá csak az OM manuál sor. Elég jó szenzor, szép színek rawból, megfelelő EVF. Kicsit fapados, belenagyításhoz csak a tekerő tárcsagombot lehet használni. Kb mindent rá lehet tekerni, még a m4/3-os Laowát is
pedig az is milc obi.
Gondolkodtam egy reduktor adapterben is, de drága és egyre drágább, annyit meg már nekem nem ér meg. Hozzáteszek egy nyolcvanast és A7-t is vehetnék. -
Rapid136
őstag
válasz
Miután a MILC váznak kisebb a bázistávolsága, igy a legtöbb kinai adapterrel teljes tartományban lesz élességed. Sőt a nagyobb adapterméret okán léteznek helicoid adapterek amik közgyűrűként funkcionálnak ugy hogy alapállapotban megtartják az objektiv eredeti paramétereit, kitekerve viszont szépen lehet makrozni velük.
A Nikon a lehető legrosszabb választás ha nem Nikon bajonettes manuális obit szeretnél használni. -
Muerte68
addikt
válasz
Ha vázat szeretnél akkor Fuji XE1-az kb ennyi használtan, van evf apsc-szenzor.
Azzal a fókusz tartomány dologgal nem tudom mit akarnák, az attól függ milyen objektívet raksz rá.
Ja és autó fókusz manuális üvegekkel természetesen nincs -
csatacsita
tag
Sziasztok!
Kinek van tapasztalata manuális objektívvel milc-en?
Szeretnék venni használtan, emberi áron. (4-50ezer ft maximum).
Nagy követelményeim nincsenek, nekem bőven elég lenne, ha az m42 és m39es menetű obikat rá tudnám rakni és viszonylag nagy tartományban lenne fókuszom.
Nem ragaszkodom hozzá, hogy olyan jó paraméterekkel rendelkezzen, mint a nikon d3300am. (nem mintha az nagyon el lenne ereszve a jó paraméterekkel), bőven elég lenne, ha annyit tudna, mint régen a panasonic lumix dmc lz8-am.
Elég lenne nekem, ha nem tudtok típust ajánlani, ha csak linket dobtok, ahol utána tudnék ennek olvasni, nem tudtam, hogy hol kezdjek hozzá.
Előre is köszönök minden építő jellegű kommentet. -
grigo
őstag
Uraim, ha valaki esetleg...akkor ezek már nagyon szekrénylakók.
Tudom, hogy nem szokás, ha esetleg valaki úgy gondolja majd törlitek, de inkább innen legyen új gazdája mint egy mekiben valami alkudozós facebook photographynak
Bocsánat még egyszer.update: Sonnarra bejelentkeztek.
-
El Joe
tag
Köszönöm a válaszokat,
molyolok még rajta egy kört.
-
catroot
veterán
válasz
El Joe #13338 üzenetére
Milcen használtam, szerethető objektív.
Nekem kicsit sok volt az 1m közelpontja, nyitva erősen volt CA.
De ár/értékben nagyon jó obi, ha nem zavar az AF hiánya.
Ja, én viszonylag sokáig árultam az enyém. Bár az Rokinon volt és nem mostani darab.
Én - szerintem - ár alatt adtam el, ha jól rémlik 58 körül... de ha zsír új és patent darab, akkor lehet érte kérni többet is.
-
El Joe
tag
A Sami 85mm, gyakorlati tapasztalat? Vélemény? Megéri a mostani ~72e Ft-os árát?
-
MrChris
nagyúr
Kicsit megsétáltattam az OM28/2-t meg a felaplikált Laowát.
-
itouchfan
senior tag
válasz
randras_83 #13332 üzenetére
Mert elvitték a Jupiterem.
44-2-vel miért nem lesz végtelen?
na ez így kicsit értelmetlen.szóval a jupitert akartam ugye, csak időközben elvitték, viszont találtam 81H-t, amivel láttam hogy igencsak jó kis képet alkottál, és a 44-2-t meg már régebb óta nézem, mint viszonylag gyakori Heliost. és most mindkettőt találtam Nikon véggel.
-
itouchfan
senior tag
Helios 44-2 58mm f2 vagy 81h 50 mm f2? Nikon véggel, nikon aps-c-re.
-
Roxx
tag
Sony A58-hoz szeretnék egy M42-obit.Elsősorban természet és tàjképfotozáshoz éles legyen a képe milyen tipusok jöhetnének szóba?Jelenleg van egy Helios 44-2 es obim és ettől mindenképpen jobbat szeretnék.Köszönöm
-
-
dzz
aktív tag
válasz
MrChris #13325 üzenetére
Ahh, vagy úgy
Tudnám épp a cégnél, de te akarodAmúgy nincs se Laowám se Fujim csak egy csomó mindenféle anyagom amit vagy fogok használni valaha vagy nem. Ha találok a itthon pincében rezet, adok szívesen. Bronz meg otthon van, 1200km-re innen csak fejből nem tudom, hogy pontosan hol.
-
MrChris
nagyúr
Hosszú vajjúdás, két prototípus után végre elkészült az XF-m4/3 adapterem. Mivel ilyet nem készítenek kénytelen voltam csinálni egyet, hogy fel tudjam rakni rá a manuális micro4/3-os Laowa 7,5-es üvegem. Bázistáv szempontjából minden tizedmilliméter számít, egyrészt marhára érzékeny rá, másrészt 1,55mm az adapter hossza ami igen kevés anyagot hagy maga után. Esztergálni és marni is kellett, utóbbit ilyen kicsiben még nem próbáltam. Az elsőt vázsapiból próbáltam kialakítani, de szinte semmi nem maradt belőle, csak egy fura karika, kipróbálásra jó volt. Csináltam egyet poliamidból ami nem volt elég merev ezért picit fityegett és emiatt nem igazán volt végtelen. Az utolsót már aluból és biztonság kedvéért alá mentem 0,2mm-el ami miatt meg natív obikkal meg túl közeli, de azokat úgy sem akarom ezzel használni, lévén se rekesz, se fókusz állítás. Sárgaréz lenne az igazi, de 55-ös átmérővel egy 10cm-es rúd ~8e. ft én meg ebben fillértoszó vagyok.
Itt pedig pár kép vele a korábbiakkal. -
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #13315 üzenetére
Azt nemtom megéri e, kinek mi az ami megér 45e-t, de most körbenézve ebayen EU-ból szinte nincs fx-ef lensturbo2. Sonyira még van. És három hónap alatt csak emelkedett az ára 3 eurót. 100-at még talán adtam volna érte, de ez pl. nekem már túl sok.
Melyik részen lötyög? Az obi-reduktor, vagy a reduktor szenzor távolság a nem jó? -
Matska
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #13319 üzenetére
Éééértem már. A 2-es sokat fejlődött az 1-eshez képest, elmondások szerint.
-
Matska
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #13317 üzenetére
Ja, jó
Akkor ne add el szerintem. -
Matska
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #13315 üzenetére
Volt mindkettő. A Zhongyi több objektívvel kompatibilis, több infó van neten, hogyha ezt vagy azt ráteszel, akkor azzal működik-e, sarkokban és képszélen élesebb, drágább, méret- és súlykülönbség nincs, Eos véggel érdemes venni, van is egy eladó Fb-n a Fuji adok-veszeken 28e-ért (szerintem az enyém volt). Így zanzásítva ennyi, a többit neked kell eldönteni
-
Mr.Csizmás
titán
urak!
megéri camdiox/pixco 80€-s lensturbóról felváltani Zhongyi 2-re?
-
szbalogh
addikt
válasz
HUNorbert #13312 üzenetére
Nekem csak Tamron SP 60-300 3.8 van szóval ez a legjobb ami létezik
De rosszat még nem olvastam róla. A makrója is nagyon jó; 1:155.
Adaptall II de Canonra ármilyen csatlakozóval fel kell mennie. Az enyémen Olypus-os van. Egy 10-es volt de kikell fogni, mert 3x ennyiért is hirdetgetik. -
Mega Bass
tag
válasz
Mr.Csizmás #13307 üzenetére
Ez lenni AF és nem olcsó. Viszont a Minolta MD 35-70 mm f3.5 qrva jó és olcsó is! Bár nem tele, de a Minoltáról jutott eszembe.
-
Mr.Csizmás
titán
-
Mega Bass
tag
válasz
Mr.Csizmás #13304 üzenetére
Mesélj ez mit tud?
-
Mega Bass
tag
válasz
Matska #13303 üzenetére
Nekem volt Jupiterem is, nehéz dög kontraszt szegény viszont éles. A pentacont jobban szeretem a kontrasztja miatt. Most egy MC Zeiss Jena Sonnar van 200/2.8 ami szintén nehéz, de éles és kontrasztra is van, de az ára is 3x annyi. Illetve van egy Contax Zeiss Vario-Sonnar 80-200 f4ami már másik liga, de jó. Van Tair 300-asom is szeretem jó cucc jobb mint a Pentaconból a 300-as. De visszatérve a kérdésre, ha olcsó és jó kell akkor továbbra is Pentacon 200mm f4 15 lamellás verzió.
-
Mega Bass
tag
válasz
HUNorbert #13301 üzenetére
Szia, Ha rám hallgatsz akkor olcsó és jó megoldás a régebbi fajta presetes sok lamellás Pentacon 200mm/f4. 10-15 e Ft körül szokott menni. Viszont vigyázz mert az MC verzió ahol 6 lamella van lényegesen gyengébb nem is ajánlom. Ezeket állítólag Bukarestben készítették.
-
HUNorbert
csendes tag
Sziasztok!
Vintage objektívek közül szeretnék egy telét venni a közeljövőben, 80-200(vagy e fölötti) zoomban, vagy bármi 135 fölötti fixben gondolkodom, nem aranyáron persze. Tudnátok ajánlani ilyen obikat M42-es véggel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged