- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Steam Deck
- Samsung LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Matska
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12299 üzenetére
ML vagy valamelyik m42?
A Dx 50 1.7 másfél méternél akadt. -
Matska
senior tag
válasz
DrojDtroll #12294 üzenetére
Akkor van végtelen a Camdiox-al? Az örvendetes. Az smc Pentax 50mm F1.4-el akadt, és a Lens Turbora írták, hogy a Takumarral nem működik. Kellene Camdiox-hoz is egy listát gyártani, hogy kinek mivel volt kompatibilis, mivel nem.
-
Muerte68
addikt
válasz
DrojDtroll #12294 üzenetére
Hogy perem nélküli?az az adapter kb 1mm.
-
DrojDtroll
veterán
Valaki itt azt mondta, hogy a camidox focal reducer ütközni fog a takumar 50/1.4-el. Itt állt egy pár hete az objektív amikor megérkezett a perem nélküli ef-m42 adapter. Kellemes meglepetés ért, hogy semmi ilyesmi nem történik.
-
Rapid136
őstag
Akkor itt egy szinházi tesztkép Sony A6000-rel 24 mpixelen manuális obival.
Azt viszont már meg nem mondom, hogy melyik a kettő közül: Tamron Adaptall 3,8-4/70-210 vagy a Rokkor 2,8/200. De egyik ára sincs köszönő viszonyban a Sony E bajonettes verziójával.
Ha leméretezem 4500x3000 pixelre akkor már alig észrevehető a lágyság (vagy finom bemozdulás).
Szóval elég jók ezek a régi obik még APS-C vázon is. -
Mega Bass
tag
Köszi az infókat a Yashica ML szériás cuccairól. Régebben már gondolkodtam ezen, hogy ha a C/Y azonos bajonett valami közük lehet egymáshoz az objektíveknek is. Ezen a fórumon ajánlottátok utána olvastam külföldi oldalakon melyik ML szériát érdemes és beszereztem egy 50mm-es 1.7-est és egy 28mm-es 2.8-ast. Jó cuccok én is csak ajánlani tudom árérték arányban szerintem kimagasló.
-
INTELligent
senior tag
Na látom, jó kis brainstorming jött itt össze a kérdésem kapcsán
.
80hun-nak köszönöm még egyszer a Sigmát mint ötletet, valóban ott lebeg a levegőben ő is mint kiszemelt, csak kíváncsi voltam, hogy mik a lehetőségek manuálok tekintetében, és az AF dehogy hátrány, mivel még az elején vagyok a manuálozásnak, ezért szívok is rendesen a fókuszálással.
jjeahh meg itt annyira nyomul a camdiox-szal, hogy még a végén az lesz belőle, mert a heliosnak tényleg nem ártana egy kis plusz élesség, a sonnarnak, meg ha szűkebb lenne néha egy picit, de nézelődni fogok. Amúgy várom a gombás képeidet, nagyon bejöttek mindig.És hogy az élességet vagy a karakteres képi világot preferálom-e, azt még nekem is ki kell találnom, még keresem a stílusom/lehetőségeim.
-
faki_
senior tag
válasz
MrChris #12284 üzenetére
Kösz! Gondoltam a furkálásra, az eBay-esek is ilyenek ([link], [link], [link]), de a falvastagság miatt csak átmenő csavaros tűnik jónak. Azt meg nem akarom, hogy ott benn csücsüljön egy csavarfej. Meg jobb, ha én nem kezdek ilyen precíziós műveletekbe.
(#12287) szazbolha
Ez az igazi! Nézek is egyet faragni...
-
MrChris
nagyúr
Ha fúrsz az adapterre egy lyukat, és egy aluhasábot kireszelgetsz, menetet vágsz bele akkor lehet csinálni ilyet. Nagyon erős lett. Kicsivel egyszerűbben is lehet.
Amit linkeltél szerintem kissé gyengének látszik. Máshogy csinálnám, egy ~60mm-es lefolyócsövet felszeletelnék amekkora széles karikák kellenek, majd ívhosszra méretre vágnám , ha kell gyertya felett módosítanám az íveket, megfelelően több ívet rétegeznék pvc ragasztóval (piszok erős) és ezt ragasztanám bele az állványgyűrűbe. -
jjeahh
nagyúr
Csak annyi, hogy nincs neki
. Legalábbis egy örvénylő bubibokehes 40 éves üveg után nagyon semleges
. Persze ez valszeg inkább előny, mint hátrány, csak a magamfajták többre tartják a régi 3d-s karaktert, az életlen sarkakat, vinyettát és CA-t meg benyeljük
Muerte68: Ja portréra én is használgattam az elején, csak nekem nem elég szűk a dof vele és mint írtam nekem jobban tetszik a régi üvegek képe. Gombára viszont nagyon szeretem, csak egy ideje felhagytam a gombafotózással... no de jön az ősz és lehet újra belejövök, csak kellenének valami frankó segédfények hozzá.
-
faki_
senior tag
válasz
tvamos #12091 üzenetére
Nézelődtem, mert a PK-FX adapteremre kellene egy állványgyűrű. 58 mm külső átmérőjű az a 7-8 mm széles rész, amire rá lehetne tenni, de az eBay-es legkisebbek is 66-68 mm-esek (és kép alapján szélesek is). Van egy ilyen barkácsötlet: [link].
Poliészter késkittként itthon pl. Mipa termékeket találtam, de gőzöm sincs az egészhez. Jók ezek, melyiket???
4-5mm réteg stabil lehet? Talán egyszerűbb lenne egy esztergályost meglátogatni.B verzió egy új állványmenetes adapter, de a jobbnak tűnő, elérhető árúakat már nem árulják, csak a nagyon olcsókat.
-
jjeahh
nagyúr
Amúgy máig nem jöttem rá, hogy mi a titka annak, hogy a camdiox focal reducer milyen üvegeket "szeret". Az elején azt hittem, hogy a hosszabb teléket jobban kedveli, mint az 50mm körüli üvegeket, mert az 55-ösöm lágyabb vele, a 135-ösöm viszont újjászületett, sokkal élesebb, meg itt, a topikban is írta anno valaki, hogy ő is így járt a 135mm + camdiox kombóval. De tévedtem, mert a helios is élesebb vele, meg nemrég rápróbáltam a 200-as pentacont és a camdioxal lágyabb mint normál adapterrel
. Szal fogalmam sincs mi van
. Egyik üveget szereti, a másikat nem, de úgy tűnik gyútávtól független a dolog, teljesen random módon válogat.
-
p_adam
addikt
A Sigma 50-100 1.8-on kívül melyik objektív, az ami 50mm felett van és kellően fényerős és croppos Sony vázra tervezett?
Canon FD 85/1.8 Konica AR 85/1.8 Minolta MD 85/2 v. 100/2.5 ezek elég jók és még fellelhetők jó áron, mert DSLR vázra nem mennek fel átalakítás nélkül - és elég jól felveszik a versenyt élesség tekintetében - és nem csak azért, mert csak más FF objektívekkel versenyeznek -
jjeahh
nagyúr
Khmmm!
Tudom, hogy nem vagyok én egyszerű eset, de gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy jobban értékelem a mosodát meg a karaktert, mint a saroktól sarokig éles képet krémes háttérmosással, szal igen, a sigma képminősége az árában verhetetlen, de az is előfordulhat, hogy a kolléga ezt letojja, szal ízlések és fotonok... de gondolom ezt a manuális topikban nem kell magyaráznom
. Csak azért mondom, mert anno ezzel az érveléssel, hogy "Ne szaldj bele a manuál őrületbe ha van helyette natív obi is olcsón" engem is meggyőztek páran itt fórumon, hogy vegyem meg a 60-as sigmát, amit meg is tettem... és azóta is porosodik a polcon
. De ha a kollégának az élesség fontosabb mint a karakter meg mosoda, akkor természetesen nem szóltam.
Amúgy a sigma 60 valóban elképesztően éles, szal ha ez a cél, akkor ajánlom
Ha meg mindenképpen manuál, akkor jupiter 9 (vásárlás előtt szigorúan kötelező kipróbálni! nagy a minőségi szórás), canon fd 85mm F1.8, esetleg valamilyen 135-ös és focal reducer, nekem az utóbbi bevált. -
80hun
addikt
válasz
INTELligent #12269 üzenetére
Nem manuális de nem talász régi manuál portréobit ami olyan jó mint az.
Meg az af neked hátrány lenne?Ráadásúl , kicsi és könnyű is.
Ne szaldj bele a manuál őrületbe ha van helyette natív obi is olcsón. Főleg hogy a régi manuálok nem veszik fel a versenyt a natív obikkal cropos vázakon..
-
MrChris
nagyúr
válasz
Használtan annyi mint egy normális manuál 100-as. Vagy még kevesebb
-
KawaBazsy
aktív tag
válasz
Manuálisan is lehet fókuszálni..
-
80hun
addikt
válasz
INTELligent #12267 üzenetére
Sigma dn 60mm f2.8.
-
Mega Bass
tag
válasz
INTELligent #12264 üzenetére
A 80-100 közötti szegmens pont az ami szerintem a legritkább. Ha visszaolvasol 1-2 hetet írunk erről pár hozzászólást. Nekem egy Pentacon 100mm f2.8-as van nem rossz, de nem is az a hűde kategória. Portrézni szerintem szupi.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
INTELligent #12264 üzenetére
mit jelent az értelmes ár?
(#12266) Mega Bass +1
jellemző eseteim az elmúlt hétről ebayen:
25-40k: régi canon 85 kínai kopi
40-50k: nikkor 85, canon FD ssc 85
50-60k: samyang 85/1.8, nagyszerencsével liciten 1.4
70-80k: samyang 85/1.4
80k+ Nikkor 85/1.4, Helios 85/1.5, bármi -
INTELligent
senior tag
Köszönöm mindenkinek a tippeket. Átlagban kb beállítom a fókuszt, mielőtt belenagyítok, erre sikerült rájönni
.
Másik dolog: van értelmes áron kb 80-100mm gyutávú manuális obi, mert a 135mm néha kicsit sok tud lenni vagy marad a focal reducer?
-
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #12258 üzenetére
Ezt régen úgy küszöbölték ki, hogy kb csak 10x13-as nagyítások készültek. Ezek képpontra kb 1,5mp-es felbontást jelentenek. Az meg sokat elbír. Focirajongó kollégámnál előkerült egy magyar újság a nyolcvanas évekből, focis fotó is volt benne, kb az említett méretben. Az élességet erősen nem sikerült belőni, mégis a kor igényeinek megfelelt, leközölték. Ennek tükrében érdemes megítélni ezeket az obikat és a velük való fotózást. Így szemlélve döbbenetesen nagy a felbontóképességük és nagyobbak az elvárásaink fókusz pontosság terén.
-
Mr.Csizmás
titán
Nikon Nikkor-H 85mm f1.8 non-AI Lens (710-7)
van valami jelentősége a H-nak, és a 710-7 típusjelölésnek?
-
szazbolha
addikt
válasz
INTELligent #12255 üzenetére
Erre bizony az AF objektívek alkalmasabbak.
Nincs olyan profi aki milc-en 1 mp-n belül tudna komponálni, majd belenagyítva pontosan élesíteni. (vagy fordított sorrendben) Persze digi előtt, meg AF előtt is volt élet a fotózásban, de az un. "akció" fotóknál, bizonyosan nem nyitott rekesszel próbálkoztak, és a egy jó törőékes mattüveg használhatóbb volt, mint a mostani focus peaking. (szerintem)Ami segít: nagyobb mélységélesség, előre beállított tárgytáv (ha lehet) és belenagyítás nélküli élesítés pl arcra szemre.
A focus peaking remek eszköz, de hátránya hogy nagyjából I/N állapotot mutat (egy tartományon belül jelez), míg egy jó mattüvegen érezni lehet ahogy folyamatosan "kiélesedik" a kép, ha túl is tekered, finom mozdulattal vissza és kész is. FP-nél legfeljebb megkeresed a tartomány két szélét aztán visszatekersz középre. Amúgy 1/3-2/3 kéne. Vagy nézed, hogy a közvetlen környezetről mikor esik le az FP... nem egyszerű.Persze vannak milcek, ahol van emulált törőék, de olyat még nem próbáltam, a kicsi kereső nyilván ott is korlátozó tényező.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Nagyjából tekerd élesre mielőtt belenagyítasz, szal ne a full homályba nagyíts bele. Amúgy meg gyakorlat és tapasztalat... minél többet manuálozol, annál jobban fog menni. Persze gyorsan közeledő témát ne akarj fotózni, max ha belövöd az élességet egy pontba, majd amikor az élességi síkba ért a téma lősz egy sorozatot... kutyáknál én így szoktam
-
Muerte68
addikt
válasz
Ballagáson én azt csináltam pld hogy előre kinéztem egy pontot oda fókuszáltam és mikor jöttek az figyeltem mikor ér valaki a kinézett fix pontomhoz akkor exponáltam ha benne van a fókuszsíkban éles lesz.
Ha tutira megyek mikor közeledik a ponthoz lövök egy sorozatot -
INTELligent
senior tag
Sziasztok!
Az utóbbi időben már többször előfordult velem, hogy valamilyen vásáron, felvonuláson, stb álltam neki fotózni manuálokkal (Helios 44M-4, CZJ Sonnar 135mm) Pana G5 vázon, és hát az csak természetes, hogy mire beállítom a fókuszt a lehető legjobbra, addigra már sehol sincs a modell/téma
+ még a kezem is remeg
. Nektek ilyenkor van valamilyen praktikátok/valami, amire jobban figyeltek? Mert szeretem az obikat (ok, az ekv. 270mm néha sok tömegben, a 116mm meg kevés). Minden tanácsot szívesen fogadok
.
Tudom, hogy még korántsem vagyok gyakorlott manuálókkal, szóval gyakorlás az kell, de ha tudom, akkor célirányosan csinálnám. -
Mega Bass
tag
válasz
Muerte68 #12248 üzenetére
Igen olcsóbb adapter is lehet jó, ha ilyet szeretne szpeti40 akkor inkább az aliexpress-ről kell rendelni. Itt vannak vélemények is az adott termékről, amit sokan dicsérnek és fogyott is belőle olyat szabad venni. Minimálisak az árkülönbségek ne az ár döntsön inkább adj érte egy 1000-essel többet ha úgy van.
-
Mega Bass
tag
válasz
INTELligent #12249 üzenetére
Nem olvastad el figyelmesen Nikon illetve Olympus is van
Nézd meg a tagnak az eladó cuccait. [link]
-
Mega Bass
tag
válasz
szpeti40 #12239 üzenetére
Nekem M42-> EOS adaptereim vannak a Dandelionokat egy ukrán sráctól vettem. Ezeknél be lehet állítani a legnagyobb blende értéket, a gyutáv hosszát, illetve van lehetőség a fókusz visszajelzés finomhangolására is 1-17 érték között. Illetve van egy auto / manuál váltási lehetőség. Nekem a manuális jött be itt az élesség finomhangolása tökéletesen működik.
Vannak ócsó kínai chippes adapterek amiket szintén lehet programozni nekem is van, de nem sikerült túl öreg a masinám a kínaiak ezzel már nem foglalkoznak.
-
Rapid136
őstag
Indexen hirdetnek egy Canon FD 1,2/58-at, valaki érdekelne
-
MrChris
nagyúr
válasz
szpeti40 #12239 üzenetére
4/3-os dandelion csippek mind programozhatóak voltak. Kissé körülményesen egy fn gombbal és a bajonett rögzítővel. Az infó mellett a stabi miatt lenne ez érdekes, ha stabis a váz. De a csippel se könnyű, gyakorolni kell melyik irányba mennyit kell még túltekerni.
[Btailor: nálam több MC-s is volt, egyik 1.1m, de végül egy 0.8m tartottam meg mert az egy hangyapöcsnyivel jobb volt.
-
Találtam egy pentacon 200/4-et, 15 lamellásat 8e ft-ért, az jó? Canon dslr-en használható?
-
tailor
őstag
válasz
Mr.Csizmás #12233 üzenetére
MC-set, és a lehető legnagyobb sorozatszámút - lehetőleg 1 millió felettit.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #12233 üzenetére
Itt a lista, ami 'tudja' az MC-t.
-
Mr.Csizmás
titán
urak!
OM 50/1.4-ből melyik kiadást érdemes venni?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
MrChris #12231 üzenetére
számoltam vele, HA archívban volt egy 25k-ért januárból, ebből kiindulva max. 20k-ért jó lett volna, beleszámolva a T2 adaptert is külön rendelve. (a licitemmel kb. 16-ból állt volna meg
)
amúgy egész jó cuccok vannak ennél az adományháznál, van ami megérné még postával is
-
MrChris
nagyúr
válasz
szpeti40 #12230 üzenetére
Hát ezaz
Volt egy az om-ből valamelyik aprón 16ezerért csak lekéstem. Ennél többet is megér azaz obi. Van f4 verziója, olyan még nem volt a kezemben, de leírásokból úgy tűnt egyet rekeszelni kell, akkor meg minek... Hogy hol, ezt ma már nem lehet egy helyre leszűkíteni. Ahol van lehetőséged vásárolni és jó áron van onnan kell venni. Bárhol pórul lehet járni
Mr.Csizmás: lehet, hogy kétszeres pénzt írt be és az automata licit miatt itt állt meg. Ne bánkódj az ilyenen, neked ennyit ért meg, nagy valószínűséggel még sok egy-egy dollárral emelkedett volna ha rálicitálsz. Mivel usa és 22€-nál több jött volna egy kis ez-az költség.
-
Mr.Csizmás
titán
nézzétek miről maradtam le az időzóna miatt egy dolcsival: [link] samy 500/8 mirror aprópénzért.
-
Sziasztok!
Debrecenben merre érdemes m42-es objektív után nézelődni? Valami 200mm körülit szeretnék nem túl drágán, meg hozzá egy 2x-ezőt.
-
Muerte68
addikt
válasz
sszemtelen #12221 üzenetére
M42-után jön az élesség
-
Muerte68
addikt
válasz
sszemtelen #12218 üzenetére
Sokkal élesebb-kevesebb a bubi meg a csavar
A5000-en a kedvencem volt jó kis éles fényerős obi.
Bőven elférnek egymás melett mindkettő másban jobb. -
sszemtelen
őstag
Sziasztok!
Régi Minolta MD 50mm f/1.7-ről mit gondoltok a6000-ren? Helios 44-2 mellé menne, ha tud olyan szépet rajzolni
Köszi!
-
faki_
senior tag
A Kipon nem sz.rozik: focal reducer Fuji GFX-re Pentax 645 objektívekhez.
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #12209 üzenetére
Erre jó a szenzorstabi
bár 1000mm-nél hosszabbat nem enged beállítani. Ennek a képminőségnek nem sok hasznát látom, sok öröm nincs benne. Közelebbit kéne becélozni, hogy a légmozgást kiküszöböld.
Nyáron kaptam egy Albinar OM kétszerezőt, vegyes a tapasztalatom, kb annyit ront a képen mintha kroppolnám nélküleAlaposabban ki kéne próbálnom, csak lenne rá időm...
-
szazbolha
addikt
-
tvamos
nagyúr
A multkor volt szo rola, hogy lehet-e 2 db telekonvertert felrakni a gepre. Nekem mukodik, de az ekvivalens 4320mm egy kicsit sok volt, nagyon nehez volt fokuszalni, es a legkori zavarok is bekavartak, nem kicsit.
Flickr: [link]
Youtube: [link]
Ahol nagyon remeg a kep, ott fokuszalni probaltam, a tobbi meg a legkor...
A setup a szokasos:
Nikon 1 J5
RMC Tokina 400mm 1:5.6
2 db Expert 2x tele converter
Weifeng WF6662 allvany + QZSD 3D fej (nem tudom a pontos tipust, ezt hasznalom a gyari gombfej helyett) -
Matska
senior tag
Mega Bass kolléga volt a leggyorsabb aki lecsapott az obira, köszönöm az érdeklődéseket
Arra jutottam, hogy ezen a gyutávon csak a Helios marad effektezni, és beszerzek egy natív Fujifilm 35 1.4-et. Jó a papír vékony élesség tartomány, csak többnyire nem találtam be
-
MrISO
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #12203 üzenetére
Az előbb felkínált Yashica ML 50/1,7-t pl csak ajánlani tudom. Én is csak azért nem mozdultam rá, mert mar van egy ilyenem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elden Ring
- Le Mans Ultimate
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest