- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Steam Deck
- Samsung LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mega Bass
tag
válasz
catroot #13499 üzenetére
Nem ismerem a Samyang 4/3-os objektíveket , de azt tudom hogy maga a 4/3-os szenzor a Full frame fele. A bazistávolsága kicsit több mint a Sony szóval elméletben lesz végtelen kérdés, hogy ki tudja rajzolni a Sony szenzorát illetve az adapter is mivel csak 1,25 mm a bazistávolság különbség. Így elsőre felejtős.
-
Rapid136
őstag
válasz
catroot #13497 üzenetére
Lassan ez sem lesz triviális...
Azok az objektívek amik tükrös vázra készültek, a megfelelő adapterrel szinte tökéletesen működnek az eredeti élességtartományban, hiszen az adapter gyakorlatilag a tükörházat helyettesíti.
De egy milc Nikon obija már nem lesz adaptálható, ahogy a legtöbb milc-é sem.
Az adapter annyira kavar be amennyire kinai... -
catroot
veterán
Bocsánat, ha triviális dolgot kérdezek, de:
ha van egy adott objektív (Samyang 135/2), amit Milcen (A7-es széria) szeretnék adapterrel használni, mert pl. Nikon csatlakozású, akkor ilyen esetben a legközelebbi fókusztávolság (0,8m) és végtelen nem változik?
Vagyis az adapter nem kavar be?
-
MrChris
nagyúr
válasz
CollectoR #13490 üzenetére
Létezik még azért jó pár. Nekem egy Olympus Zuiko OM 28 f:2 van. OM35mm-esből is létezik f2-es. Viszont nem az olcsó kategória. 2.8-as gyakoribb és barátibb árú. Ha viszont pénztárca kímélő megoldást keresel és jót akkor inkább a natív rendszerobikat javaslom. Általános jellemző, hogy még a drága manuálok (főképp nagylátó) se karcolnak nyitva, ha meg egyet rekeszelsz már majdnem ott vagy fényveszteségben a kitobinál és könnyen lehet, hogy még az is kevés. Az elszabadult árak miatt kifejezetten drága mulatság manuálozni. Tartok tőle, hogy a kibővülő FF váz kínálat miatt tovább fog emelkedni az áruk.
-
CollectoR
aktív tag
Takumar 35mm / f2-es obit próbálta valaki már? Nagyon kéne egy 35 vagy 28mm-es fényerős obi, gyakorlatilag régebbiek nem is nagyon léteznek ezen kívül, legalábbis nem találtam.
-
fireman123
őstag
válasz
Astrasattila #13487 üzenetére
Biztos jó az 1,02mm?.... az alábbi videóban 1,9mm-t mondanak figyelembe véve az adapter vastagságát is... [link]...6:20-nál.
Nekem is 44m4 van, e videó alaján tettem be egy kb. ilyen vastag füllhallgató kábel darabot, és majdnem van végtelenem, kb. 30-40 m-ig éles, persze jó lenne egy korrektebb/pontosabb megoldás, hogy tényleg végig éles legyen, majd légyszi írd meg mit sikerült kitalálni és pontosan milyen méretekkel lett jó.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Astrasattila #13481 üzenetére
Mekkora kellene? Külső-belső átmérő, vastagsá?
-
Mega Bass
tag
válasz
Warton #13476 üzenetére
Igen az a kérdés melyik Pentacon? A régebbi presetes verzió sok lamellás vagy az újabb kiadása a 6 lamellával? A régebbi sokkal jobb választás igaz árban is drágább. Nekem volt presetes 135 és 200-as is szerettem őket. Ami szerintem még árérték arányban nagyon ott van az a Carl Zeiss Jena MC 135mm f3.5 igaz, hogy kisebb az induló fényerő, de már nyitva is penge.
-
Rapid136
őstag
válasz
Astrasattila #13481 üzenetére
Annak idején a Skodához spirálfüzetből vágtuk ki a karburátortömítést
3D printer? -
Astrasattila
tag
válasz
Rapid136 #13480 üzenetére
Köszönöm szépen, ez a következő lépés, hogy egy 81N - M landoljon nálam. De, szeretném használni addig is a meglévőt, csak ötletem sincs, honnan keríthetnék egy méretpontos alátétet. Átnéztem a barkácsboltok kínálatát, nem találtam sem gumiból, sem fémből olyan alátétet vagy gyűrűt, ami méretileg passzolna.
-
Rapid136
őstag
válasz
Astrasattila #13474 üzenetére
-
Warton
őstag
Szerintetek melyik a jobb Pentacon 135 2.8 vagy Jupiter 37A?
-
Astrasattila
tag
Szervusztok!
Helios-szal kapcsolatosan lenne kérdésem. A keresővel nem jártam sikerrel. Adott egy Helios 44M-4, Nikon D7100 és nincs persze végtelen. Segítséget kérnék, hogy a hátsó lencsetag alá honnan tudnék egy megfelelő méretű alátétet venni? Próbálkoztam néhány tömítéssel, de a vastagsággal gondban vagyok, mégha átmérőben jó is. Csaptelephez való tömítés jellegű dologgal. Szóval, egy méretpontos tömítést keresek.
-
bongeszo
aktív tag
Sziasztok!
Mennyit ér ma egy normál állapotú Helios 44-2?
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
Fullframe Sonyhoz csináltam Kiev/Contax adaptert (ami belső bajonetthez jó) mert van egy nagyon tuti Helios-103 1,8/53-as obi, de m4/3-on tuti nem menne sajnos. Maga a tubus belóg az adapterbe és a E bajonettesbe is épphogy elfér, kisebbe semmiképp.
video
(ezen ugyan nem fog stimmelni a bázistáv és rusnya a bajonett kilógó része és a menetes rész is kitekeredhet) -
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #13460 üzenetére
Hú de szeretnék egy olyan 50-es XR-t. Nem olcsó mulatság (mihez képest), egyszer lecsúsztam egy amcsi darabról, amit géppel együtt adtak, mert a fickó nem akart Európába postázni.
Szerk: Fed-ekhez voltak M39 objektívjeim. Filmen ok volt, de digire adaptálva már nem annyira. Hiába karakteres a rajza szerintem nincs elég felbontó képessége, gyakran mákonyásnak éreztem a képet.
maradnék M42 világban. nagyobb a választék, sokat lehet velük játszogatni, utána olvasni. -
Rapid136
őstag
pl. ez m39-es.
a te Jupitered ráadásul belső bajonettes és nem használható a linkelt adapterrel amin csak külső bajonett van. -
Vanir
veterán
-
Vanir
veterán
válasz
Mega Bass #13456 üzenetére
Köszi!
Olympus E-PL3 vázra menne majd.szazbolha: Neked is köszönöm!
Nyitva tartom a szemem majd az ajánlottak után, egyelőre nem sürgős a dolog, csak jó lenne valami ilyesmi.
Imádom amúgy az említett Pentacont, többszörösen "visszahozta" azt az ötezer forintot, amibe kóstált két évvel ezelőtt. -
szazbolha
addikt
A legtöbb F/1,4 alapobjektív f2-re lerekeszelve már igen jó és éles képet ad, talán még a széleken is.
Sokat próbálgattam.... talán a Mamiya 50/1,4 volt ilyen szempontból a legjobb.
Meg a yashica-ra készült Zeiss Planarok, de az már 20e felett van bőven.M42 világon túl a Konica 50/1.7 ami szóba jöhet még.
-
Vanir
veterán
50-55 mm (+- 10) körüli, legalább f/2.4-et, de inkább f/2.0-t tudó, nyitva is relatíve éles M42-es vagy M39-es obi létezik 20 000 alatt? Relatíve éles alatt azt értem, hogy a jelenlegi Pentacon Auto MC 1.8/50-em nagyon nem az, ennél kéne valami jobb. Ha f/2.4 környékén már szép, éles képet ad (a széleit moshatja, az nem érdekel annyira), azzal meg lennék elégedve.
Felejtsem el? -
szazbolha
addikt
válasz
Mega Bass #13452 üzenetére
Az a dupla kit. Ami igazán megérte 700-900 Ft-ért az a kisüveg + 1 kendő. A kendő elkoszolódik, mire a folyadék elfogy, mosni nem érdemes. A dupla kittel a kendő 1 flakonra sem elég.
Szóval a kendőnek mindig csak a címkés felét fogom meg (az lesz zsíros a kezemtől) és a másik felére fújok folyadékot. A portalanított objektív első és hátsó lencséjét a "szűz" felével tisztítom. Enyhén nedves részével, majd a száraz sarkával megtörlőm ha kell, de általában nem kell.
A zeiss kendő valamit nagyon tud, van drága hoya kendőm is, de az nem annyira jó. Ebay-ről vásárolt obj. tisztító kendőket, pedig ki is dobtam a szemétbe. Foltot hagytak.
-
szazbolha
addikt
válasz
bongeszo #13450 üzenetére
Ezek elég jó objektívek, talán csak a SUN zoom lóg ki a sorból.
Mivel az első négy objektív M42-es ezért egy M42 adapter beszerzése javallott.
A zuiko 50/1,8 a rögzített képeken lényegesen nem tér el a pentacon 50/1.8-tól, úgy hogy az Oly adapter beszerzése nem feltétlen gazdaságos. (hacsaknem a SUN is Oly és megtartod)A két Helios-ból szerintem érdemes megtartani a 44-2-öt, mert egyedi rajza szép háttérelmosása van, szóval a Pentacon 50/1,8 mellett elfér a polcon. Őrök darab, ha egy jót kifogsz. (nekem sikerült, pedig csak alkatrésznek vettem) A Helios-ból a 44-4-et eladnám, hacsaknem valamiért jobban tetszik mint a 44-2. max. szín visszaadásban lesz jobb/más.
Pentacon auto MC 135/2.8 a kistelék mezőnyében jól szerepel, érdemes megtartani, ha nincs másik 135-ösöd.A SUN zoom kakuktojás. A régi Sigma zoomokra hasonlít. Sokat nem várnék tőle, igaz nem is volt ilyenem soha. Ebben a kategóriában a Vivitar 70-210-ek szinte mindent vernek.
Bocs.. a gyártó mindnél beazonosítható volt a névből, csak a SUN-nál lehet értelme a serial számnak, de a 33 kezdőszám nem tudom mihez tartozik. Lehet saját gyártmányuk volt. Le kéne tesztelni, de nem hiszem, hogy a 135-ös Pentaconnál jobb lenne abban a zoom állásban. A 240-es vége meg valószínűleg lágy.
A legnagyobb hibája első ránézésre a súlya lehet. -
-
szazbolha
addikt
válasz
bongeszo #13445 üzenetére
Szerintem írd meg milyen típusú objektívjeid vannak (esetleg gyári számmal, mert a gyártót az azonosítja) és megsaccoljuk melyiket érdemes megtartanod. Nem minden régi objektív volt jó rajzú... sőt!
Ha Sony E bajonetes géped van akkor tudok segíteni kipróbálásban is, mert mindenféle adapterem van.
Aztán rendelsz ebayról, vagy egy magyar hirdetőtől kicsit drágábban.Egyébként az a trükk, hogy Canon/NEX adaptert érdemes megvenni és ehhez a legtöbb brand adaptálható canon/xxx adapterrel. De a natív adapterek sem drágák.
-
Mega Bass
tag
válasz
bongeszo #13443 üzenetére
Ha csak poros, akkor körtepumpával fújd le. Az ujjlenyomatot meg ablaktisztítóval átitatott papírtörlővel finoman. Lencsére ne tegyél folyadékot csak a papírra és úgy tisztítsd. Előtte mindig le kell fújni a körtepumpával, nehogy a rajta maradt porszemek megkarcolják.
-
bongeszo
aktív tag
Sziasztok! Segítsetek légyszives...
Hozzájutottam pár régebbi objektívhez, hogyan tudom meg, hogy melyikhez milyen adaptert kell beszereznem? Van valami oldal ahol találok képeket a csatlakozásokról az azonosításhoz?
Illetve mivel szabad megtisztítani ezeket a lencséket, van valami speko cucc hozzá?
-
80hun
addikt
Csak ovatosan.
A rekeszlamellákat ne szedd szét mert nembiztos hogy össze fogod tudni rakni. Na nemazért mert bonyolúlt csak olyan zeisses
A rekeszállító mechanikát nézd át ott szorúlhat valami ha szerencséd van.Az utolsó sonnaromban pl behullottak a lamellák, hát vagy 20x összeraktam és mindig összehullot.Kicsit ki volt kopva. (Az obi viszont makulátlan volt)
A végén kivettem a lamellákat és végtam a helyukre mattfekete kartonból kb f4,5-re kör alakú rekeszt.
Na így igazán éles volt és fasza volt a bokeh is -
asdf_
veterán
Szereztem egy Sonnart. Szep, belul azert van par porszem, de nem veszes, ellenben a rekeszallitas az elso 5 percben mukodott is, aztan most meg jol ugy marad nyitva barmerre tekerem :/ Nyilvan tele van az internet leirassal, a kerdes inkabb az, hogy sosem csinaltam ilyet, de van muszaki erzekem, szet merjem szedni?
-
tacto
aktív tag
-
Rapid136
őstag
válasz
DrojDtroll #13423 üzenetére
Kapcsold ki az E-shuttert...
-
tacto
aktív tag
válasz
MrChris #13424 üzenetére
T1. Tobb okbol is az, egyreszt mert olcson megkaptam, masreszt meg meg egyszer, epp most nem akartam a rendszerbe menni. Amugy mar epp a T20-on gondolkodtam (T100, de ott pici a kereso tenyleg), amikor adodott. De epp most dobbentem ra, mit elkernek a gyari Leica adapterert, nekem meg epp van egy.
Amugy kisse luxus lenne a 24mpixel orult tudasu vaz egy manualisra - ketto tulkepp, egy Jupiterrel)
-
DrojDtroll
veterán
Tapasztaltatok már olyat, hogy nagy gyújtótávolságnál 4000 feletti shutteren elkezd sötétedni a kép teteje?
sony a7/tair 3
-
tacto
aktív tag
válasz
MrChris #13419 üzenetére
Köszönöm a választ, sejtettem, hogy nem egyszerű móka ezt precízen megcsinálni.
Nézvén a képeidet, meg most már megtaláltam a Fuji topikban az ide vonatkozókat, újra elgondolkodom m43-on a 9-18 lecserélésén, főleg, hogy Fujin is ilyet produkál, legalábbis a te példányod. A DIY képességem hiányában még rágódok kicsit. -
MrChris
nagyúr
Saját készítés, mert eddig még ilyet nem találtam. Rétegtermék
Vettem egy 2$-os X-cctv adaptert és volt benne annyi anyagtartalék hogy óvatosan ki lehetett esztergálni és marni a m4/3 foglalatát. A probléma az, hogy a m4/3 bajonettje belenyúlik az X bajonettbe ezért elég kevés anyag marad benne. Viszont erős maradt, nem lötyizik, de természetesen a retesznek már nem maradt hely benne.
-
asdf_
veterán
M42 -> MFT adaptert szabad megvenni az egyszerut 2 ezer alatt, vagy 4-5-ert menjen az ember a K&F conceptre? Esetleg Fotga feluton?
-
szazbolha
addikt
válasz
JJazon #13413 üzenetére
Attól függ melyik 135/2,8
Ha a Close Focusing 62mm szűrőmenettel, akkor sokat ér, egyébként alig-alig.
A CF-ért megadom az ebay min. árat, ha tényleg szép darabBörzén az átlag 135-ösök 10 alatt mennek el, max 15 ha szép darab.
Kivétel a Sonnar 135/3,5. Az drágább és tényleg jó. A ritka darabok szinte sosem jelennek meg magyar piacon, leginkább ebay-ről vesszük és örökre a vitrinbe marad.Van egy kiváló Unitar 135/2,8-am (gyűjteményből vettem). Noname, de kiváló darab, alig veri meg a Sonnar (nyitott blende számít igazán) Még 8e-t sem akartak érte adni. Marad a polcon.
---
Orestor 135mm f2.8-am még nem volt, de ezek a zebra verziók régebbi darabok mint a Vivitárok. Csak próba után cserélném el. A vivitar gyári számát nézd meg az első kettő alapján a gyártó beazonosítható. A vivitar csak egy brand. -
JJazon
tag
Sziasztok!
Nem rég óta használok manuális lencséket, így egy kis segítséget kérnék. Van egy Vivitar 135/2.8 m42-es obim, nagyon szép állapotban, de itthon nem találtam hirtelen másik eladó példányt, ebayen meg nagy a szórás. Szerintetek mennyit érhet?
(másik: vajon megérné lecserélni egy M.O.G. Orestor 135mm f2.8-ra?)Előre is köszönöm
-
szazbolha
addikt
válasz
csatacsita #13410 üzenetére
ebay-ről vásároltam több félét Nikonhoz. Nagyjából ugyanazt tudták, nem hibásodtak meg. Olyat keres ami tud i-TTL-t és lehetőleg slave-ként is (pl. Yongnuo YN-565EX és Andoer AD980II vagy a kisebb Viltrox JY-610N II)
Hazai piacon a Godox TT350n kapható azonnal. Olcsó, könnyű és jó. Kb. 1,5 blendével gyengébb a nagyoknál, de fényerős objektívvel bőven elég. Mindent tud, ami kell.
Jelenleg Sony-hoz használom, egy XT1 vezérlővel. -
csatacsita
tag
Sziasztok!
Egy amatőr kérdésem lenne!
Valaki tudna küldeni valami alis linket noname vakuról, ami jobb minőségű?
Nikon D3300hoz kellene, tegnap vettem egy nikon 50, 1.4 Ai-t és jó lenne hozzá. -
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #13408 üzenetére
Canon 300D-be barkácsoltam törőéket, de szerintem az élőkép belenagyítás jobb megoldás.
.
Szóval nincs jobb, mint amit 5 éve használsz kivéve egy AF-es telekonverter ha az AF-et kedveled. (Nikon és Pentax) Még Nikon F4-hez használtam a TC17A-t egy átalakított pentacon 500/5,6-al. -
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #13402 üzenetére
Két járható út van a nagy telés élesítésre. Milceknél focus peeking, azaz szinnel megjelőli az éles részleteket. DSLR-nál pedig élőképes belenagyítással, tehát LCD-vel élesítesz. Hasznos a kihajtható forgatható LCD.
Mindkettő jól működik, csak át kell szokni....Canon DSLR-nél lehet csippet használni és akkor fény/hangjelzést ad, ha éles a kép, de az élőképes belenagyítás pontosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 11
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Dji Osmo Pocket 3
- Eladó Formei sky blue 2.72 X 11m-es kék papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- Panasonic DC-BGH1 komplett filmes rendszer eladó!
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged