- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Smooth
senior tag
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. Eddig OMV topikban próbálkoztam, segítőkészek is, az ott talált infók és kommentek alapján sikerült eddig eljutnom, működő rendszert felállítani, az eddigi hibákat elhárítani.
Viszont kicsit kevésbé pörgős a topic, engem meg most egy probléma az őrületbe kerget.SW:
Linux omv 4.18.0-0.bpo.3-amd64 #1 SMP Debian 4.18.20-2~bpo9+1 (2018-12-08) x86_64
HW:
Asrock Q1900DC-ITX; 2×2GB RAM; 8GB USB stick a rendszer alá; 4×2TB WD Green + 2TB WD MyBookA gondom:
A rendszer kb 3,6GB tárhelyet szakított magának telepítéskor a 8GB sticken. Ebből nagyjából 1,7GB volt stabilan foglalt egészen tegnap estig. Ma beállítottam a flashmemory bővítményt, illetve letöltöttem, de még nem engedélyeztem az OVPN szervert. Közben be akartam rakni egy torrentet töltésre, de az hibaüzenettel kilépett. (külső meghajtóra mentette volna)
Azt mondja, nincs elegendő hely. Kb 280GB szabad hely van a MyBookon és kb 2GB lett volna a file.
Nézem a lemezeket OMV webGUI-n és látom, hogy a rendszernek fenntartott 3,6GB-ból már 0GB szabad.
Töröltem a torrentet, felszabadult kb 36KB. Gondoltam, telepítem a gparted-ot, és kiegészítem amennyire csak lehet. Helyhiány miatt 58%-nál eldobta azt is.
Töröltem (kb 200MB helyfoglalást jelzett rá), így felszabadult 24KB.Mi okozhatta hirtelen ezt a duplázást?
/boot könyvtárban ezt a furcsaságot találtam:
Mármint nekem fura, hogy minden duplikálva, fájlnevekben minimális eltéréssel.Miközben itt meg azt látom, hogy csak 1,7GB foglalt:
root@omv:~# du -hx --max-depth=1 /
6,9M /etc
8,0K /media
4,0K /home
4,0K /export
4,0K /mnt
87M /boot
4,0K /sharedfolders
672M /usr
84K /root
4,0K /lib64
678M /lib
247M /var
15M /sbin
12K /srv
13M /bin
16K /lost+found
160K /opt
1,7G /Így jelenleg se telepíteni, se torrentezni nem tudok.
Tudnátok segíteni, kérlek? -
ontheground
tag
válasz
ontheground #65090 üzenetére
Mattattam kicsit még ezzel, egy notira is felhegesztettem ezt a Phoenix OS-t. Sajnos eléggé bugos benne a Noveau driver, konkrétan egy notebook Geforce 8200-assal kifagy, így nem hálálta meg a szenvedéseimet.
A Phoenix OS rendszer partíciót hiába Clonezillá-ztam át egy másik winyóról a noti winyó egy szabad 32GB-os területére, a rajta levő legacy GRUB-ot se Clonezillával, se Knoppix-szal parancssorban, se különböző bootdisk-ekkel sem tudtam megjavítani, se sda3-ra(nálam itt ez lett volna a preferált megoldás), se sda-ra(MBR) sem volt hajlandó települni.
Amelyiknél volt hibaüzi, mind arra hivatkozott, hogy rossz a stage1 fájl, vagy stage1 stage2 nem egyforma verzió.
Ezt tetőzte az is, hogy a partíció gyökerében nem a /boot/grub-ban, hanem csak egy /grub-ban szerpeltek a grub fájlok, mintha dedikált boot partíció lenne az Android-é.
A noti partíciós táblája alapból a következőképp nézett ki:MBR: 1. partícióra mutat
1. 100 MB NTFS, BCD bootloader
2. 32 GB NTFS, Win7 32bit
3. 32 GB EXT4, rajta a Phoenix OS fájljai + a GRUB
4. ~230GB NTFS adatpartícióEgy Live CD tudta csak megjavítani a stage1 hibás(?) legacy GRUB-ot: [link]
Mielőtt ráeresztettem csináltam DD-vel mentést az MBR-ről a clonezilla parancssorából biztos,ami biztos alapon, amikor az még Win BCD bootloader-ére mutatott. /home/partimag-nak egy pendrive van felcsatolva.dd if=/dev/sda of=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin bs=512 count=1
Ezután az említett CD-vel megcsináltam a GRUB-ot, megjavította, az új MBR GRUB bootszektor lett.
Nem akartam legacy GRUB-ból Win-t bootolni, így egy neten olvasott fura megoldáshoz folyamodtam.
Mentettem a mostmár GRUB MBR bootsector-t is a hasonló clonezilla parancssoros paranccsal:dd if=/dev/sda of=/home/partimag/grubmbr/grubmbr.bin bs=512 count=1
Visszaírtam a Win-est ezután:
dd if=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin of=/dev/sda bs=512 count=1
Ezután újraindítás, bebootoltam a Windows-ba, bemásoltam a pendrive-ról a grubmbr.bin-t a 100 MB-os BCD partíció gyökerébe, majd Win alatt kellett egyet parancssorozni(cmd->jobb gomb: Futtatás rendszergazdaként; a kapcsoszárójelben levő UUID értéket az első parancs kimenete adja, ezután azt kell használni, a parancsokat soronként kell bevinni):
bcdedit /create /d "GRUB Legacy indito" /Application BOOTSECTOR
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} device boot
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} PATH \grubmbr.bin
bcdedit /displayorder {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} /addlast
bcdedit /timeout 10Ezzel a Win-es bootloaderből tudom indítani a Legacy GRUB-ot és abból a Phoenix OS-t. Szerintem jó a mai GRUB-hoz is.
Amíg nem olvastam a neten, fogalmam sem volt, hogy tud a BCD GRUB-ot vagy bármi más Linux bootloadert is indítani. És, hogy mért jó ez? Elég nyakatekert megoldásnak tűnik, de ezt megcsinálva még mindkét rendszer telpítése után, mondjuk egy UEFI nélküli gépen, ahol MBR partícióséma van, Linux-WIN dualbootkor, későbbi balul elsült Win frissítés esetén a Linux-ot vissza lehet hozni Live CD-s matatás nélkül is, pusztán Win parancssorból. Hogy ez egy könnyebb út-e, nem biztos, de egy alternatíva. valamint arra is jó, hogy ha valaki ragaszkodik a Win-es bootloader-hez.
Én nem ragaszkodom, a GRUB-ot preferálom a másik gépemen, de a notin nem akartam elsődlegesnek, azon a Phoenix OS amúgy sem lett hosszú életű a noveau driver tökéletlenségei miatt. -
Plasticbomb
addikt
Szoval, ha valaki kitalalja, hogy mi kell ahhoz, hogy akar a Stem klientes World of Warships elinduljon, annak kivanni fogok egy kamion rakomannyi sort!
crashreport:
Application Z:/home/attila/.local/share/Steam/steamapps/common/World of Warships/bin/1219756/WorldOfWarships.exe crashed 01.09.2019 at 15:37:53
Hash: 3506
EIP: 0x00000000010CF761
Current thread #39 native trace:
(0) : WorldOfWarships.exe!0x010CF761
(0) : WorldOfWarships.exe!0x010D4D47
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C87DAD
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C984ED
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C98F52
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C8C51F
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00BB6FBF
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B9AF2C
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B93B41
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B95CDD
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B913AE
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B8FB6D
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B22EC5
(0) : KERNEL32.dll!call_process_entry
System info:
OS Name: Windows 7
OS Version: 6.6 SP1
OS Architecture: x86_64
Memory info:
Virtual memory: 64Kb/4194175Kb (1%)
Working set (process physical memory): 416432Kb/4194175Kb (9%)
Commit charge (working set + process page file usage): 327728Kb/4194175Kb (7%)
Global physical memory: 1883896Kb/16289784Kb (11%)
Global commitable memory (physical + pagefile): 1883896Kb/46289908Kb (5%)
System info:
COMPUTERNAME = AttilaUBUNTUPC
APPLICATION = DISPLAYDEVICE 0 = \\.\DISPLAY1, Wine Display Adapter, PCI\VEN_0000&DEV_0000A legrosszabb, hogy ez minden log, s ennek szamomra se fule se farka. Valahol javasoltak masnak hogy emelje meg az ulimitet, azt hogy csinalom, masnak meg pont azt javasoltak, hogy tegye fel a pro drivert.......
-
válasz
Frawly #64797 üzenetére
Persze, hogy nem vagyok ojjektív! Ettől még azt szeretem és használom, ami stabilan működik. Szerinted kihalófélben lennék?
Annyi, hogy nekem a telepített meg belakott rendszer nem szent, amihez nem szabad hozzányúlni
vs.
mivel a /home-ben megmaradnak a konfigfájlok, meg az /etc/-t is le szoktam menteni
Értem.
Én még /home-ot sem csináltam soha.Egyébként tudom, hogy nem is engem akarsz meggyőzni, mert tudod, hogy fafejű őskövület vagyok! Viszont teret adok neked a hype-ra!
(amúgy meg nincsenek elvárásaim veled szemben, mert Winx-es fan vagy!)
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #64796 üzenetére
Az a baj, hiába írom le az előnyeit újra és újra, úgyse lehet téged meggyőzni. Érzelmi alapon az UEFI és az Arch-vonal ellen vagy, és az elfogultság nem hagyja, hogy objektíven lásd a tényeket.
Az Archot nem azért telepítem újra, mert kell. Azért, mert szeretek új dolgokkal kísérletezni, meg néha napján tiszta lappal kezdeni (régi, nem használt csomagok felgyülemlenek egy idő után), jót tesz a rendszer soványságának és pattogósságának. De ha akarnám, használhatnám az idők végezetéig, pont az a rolling lényege, hogy ne legyen újratelepítési kényszer. Annyi, hogy nekem a telepített meg belakott rendszer nem szent, amihez nem szabad hozzányúlni 100 évig.
Egy Archot amúgy sem nagy munka újratelepíteni. Csak mondom. Pont az UEFI boot miatt a bootos részét újra sem kell tenni, az megmarad az EFI partíción (legfeljebb az egyik .conf-ban UUID-t kell átírni). Csak felcsatolom a partíciókat, a root-ot formázom, genfstab, chroot, pacman -S base base-devel megamikell, újraindítás után useradd meg passwd. Konfigolni sem sokat kell, mivel a /home-ben megmaradnak a konfigfájlok, meg az /etc/-t is le szoktam menteni, ha onnan kell valami beállítás.
Minden telepítés alkalmával kipróbálok új dolgokat, más grafikus felület, más display server, más login manager, más systemd-s hálózatkezelős megoldás, esetleg más fájlrendszer. Mindig próbálok egyre optimálisabb megoldásokat választani mindenhez, ami a legkevésbé bloat, vagy gyorsabb, mint az elődje. Így egyrészt megmarad a frissesség érzése, hogy nem mindig ugyanazokat használja az ember unásig, meg tágítja a látókört.
Egyébként én leváltanám magát az Archot és az UEFI-t is, ha lenne helyettük még jobb disztró vagy még egyszerűbb bootmegoldás, de nincs. Gentoo-n gondolkoztam egy időben meg FreeBSD-n, de úgy járna egy csomó munkával vagy kompromisszummal, hogy semmit nem profitálnék belőle.
-
ontheground
tag
Sziasztok. Nem teljesen Linux kérdés. Adott két hdd egy 775-ös gépben. Mindegyiken csak elsődleges partíciók vannak.
BIOS sata1-en az sdb, partíciói: sdb1: BCD bootloader ntfs(aktív+boot), sdb2: Win7 NTFS, sda3: WinXP ntfs.
Bios sata5-ön az sda, partíciói: sda1: ext4 Linux Lite / ; sda2: ext4 /home; sda3: swap.
Grub2 az sda winyón.
Linux Lite szépen bootol Grub-ból, Win7 is(mind az sdb1(BCD bootloader), mind az sdb2(közvetlen) entry-vel), az XP sajnos nem, sem a Grub-os BCD boot entryt kiválasztva(sdb1), sem a sajátját(sdb3).
Az XP boot fájljai(boot.ini, ntldr) megtalálhatóak az sdb1 BCD és az sdb3 WinXp partíción is.
Az XP-t csak akkor tudom elindítani, ha a BIOS-ban a sata1 winyó van kiválasztva első winyónak, nem pedig a sata5, ekkor a BCD tölt be, nem a Grub, értelemszerűen.
A grub alapból a következő bejegyzést hozza létre az XP-nek(grub-customiser-ből kiolvasva):Normal WinXP PAE (on /dev/sda3)
savedefault
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd0,msdos1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos3 --hint-efi=hd0,msdos3 --hint-baremetal=ahci0,msdos3 01D1A5A67D353C10
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 01D1A5A67D353C10
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1Merre induljak el? Végülis eddig jó volt így, csak jó lenne, ha nem kéne a Biosban matatni, ha az XP kell éppen.
Esetleg jó lehet az,ha mindegyik Win-es entry-be berakok egy
parttool (hd0,x) boot+
sort, és akkor az lesz az aktív partíció az sdb-n, amelyiket Grub-bal éppen indítom(x a partíció Grub-os sorszáma [0,1,2])? -
ontheground
tag
válasz
lszlogal #64412 üzenetére
Jobbról a 4. a channel mapping, azt nagyobbra kéne állítani, ha tudod, legalább 4CH-ra. Elvileg az létrehoz valami hasonlót valamelyik alsa config file-ban(talán asound.conf vagy .asoundrc valahol a /home/neved mappában vagy a /etc-ben vagy a /usr/share/alsa alatt),ha nem,így szét lehet szedni a kimeneteket elvileg(14.04-es Ubuntun valahogy így működött 7.1 esetén, Pulseaudio mentes környezetben, de lehet hiányos):
pcm.!default {
type hw
card 0
}
ctl.!default {
type hw
card 0
}
pcm.kimenet0 {
type hw
card 0
device 0
}
ctl.kimenet0 {
type hw
card 0
}
pcm.kimenet1 {
type hw
card 0
device 1
}
ctl.kimenet1 {
type hw
card 0
}
pcm.kimenet2 {
type hw
card 0
device 2
}
ctl.kimenet2 {
type hw
card 0
}Ha van Pulseaudio(márpedig biztos van) az még jobban bonyolítja a helyzetet, ottmeg kéne nézni az alsamixer mit ír az F6-ra, mik a konfig fájlok mostani tartalmai. Nekem a /home/user/.asoundrc-ben 18.04 Ubuntu féleségen ez van most:
pcm.pulse {
type pulse
}
ctl.pulse {
type pulse
}
pcm.!default {
type pulse
}
ctl.!default {
type pulse
}Konkrétan a Pulse behegesztette magát az Alsa elé, úgy néz ki,na ezért is utálom ezt az idehányt gané Pulseaudio-t. Eleinte csak egy frontend-nek indult, aztán már mindent uralna. Pont olyan ez, mint a systemd, kisgömböc mind a kettő.
Más(tkp. a fenti fordítottja, csak Pulseaudio-val):
Van egy 5.1-es SB Live-om, Win alatt KX driverrel használtam, 4.0 copy módban(ami tulajdonképpen sztereo, csak ez az elnevezés), tehát sztereo első kimenet = sztereo hátsó kimenet, elsőn a fülesemmel, hátsón az aktív hangfalammal, tökéletesen ugyanaz szólt a kettőn, mindig. Így este is tudtam szépen fülessel filmet nézni, youtube-ozni, zenét hallgatni, nappal meg hangfalon. Linuxnál ez borult, sokszor csak a fülesen volt hang egyes youtube videóknál és híroldalas videóknál. Ezt megelégeltem, sajnos a neten mindenhol csak szétosztásos tutorial-ok vannak, két sztereo csatorna copy módjára sajnos nem nagyon találni semmit.
Ha a kártya beállításai Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input-ra vannak állítva, 18.04-es Ubuntu alapú Linux Lite 4.2-n a következőt két sort kell bebigyeszteni a /etc/pulse/default.pa végére, fontos, hogy az eltördeltet egy sorba:
1. sor:
load-module module-remap-sink sink_name=multi-ch-stereo master=alsa_output.pci-0000_05_01.0.analog-surround-40 channels=4 master_channel_map=front-left,front-right,rear-left,rear-right channel_map=front-left,front-right,front-left,front-right remix=no
2. sor:
set-default-sink multi-ch-stereo
A master=alsa_output.pci-0000_05_01.0.analog-surround-40 változhat attól függően, hogy melyik slotban van a kártya, a
pacmd list-sinks | grep "name:"
paranccsal lehet megtalálni, mi menjen oda.
Egy újtraindítás után (lehet a pulseaudio - -kill és a pulseaudio - -start páros is elég) végre azt csinálja, ami nekem kell. -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint 19 -et használok és Conky témában kérnék segítséget:
Az árfolyamok és a gmail beállításával már sok időt eltöltöttem, de eddig még nem sikerült megoldanom.
Az árfolyamoknál a zászló megjelenik, de maga a az árfolyam nem.
a myconfig.rc be ez van betéve:
${font Ubuntu:style=Bold:pixelsize=11}${image /home/név/Képek/Flags/24/United-States.png -p 0,0}${goto 3}${execi 30 /home/név/scripts/usd-huf.sh}
A home/név/ könyvtárban van egy Képek és egy scripts fájl is a megfelelő tartalommal.
A gmail esetében a scripts könyvtárban egy python scripts van és a myconfig.rc következő tartalommal:
GMAIL:
${hr}
You have ${color3}${texeci 60 python ~/scripts/gmailToConky.ph} ${color}new gmail(s).Mit nem csinálok jól, hogy nem akarnak működni?
Köszönöm előre is.
-
Keef_Lee
senior tag
Megnézem majd a tiédet is, mert igéretes, de
Igy megy most:
Adtam neki jogot, bemásoltam a usr/bin-be
Berakom crontabba így, aztán holnap meglátjuk.
0 * * * * script.sh#!/bin/bash
NAP1=$(date +%d)
w=$(stat -c '%y' /home/user/valami.gz)
NAP2=${w:8:2}
if [ $NAP1=$NAP2 ]
then
echo "semmi"
else
#general valami.gz
cp valami.gz /mnt/nas_public/valami.gz
fi -
Keef_Lee
senior tag
válasz
Victor Súgó #63898 üzenetére
Kösz, így lemegy, de most meg az a gond, hogy mindig lefut. Ha már ment előtte akkor is. Azaz nem kerül else ágba. Pedig most mivel már lefutott, a feltétel a 05 nem egyenlő 05, azaz nem szabadna lefutnia, mert egyenlő.
#!/bin/bash
NAP1=$(date +%d)
w=$(stat -c '%y' /home/usernev/valami.gz)
NAP2=${w:8:2}
if [ $NAP1!=$NAP2 ]
then
# generálja a valami.gz-t
cp valami.gz /mnt/nas_public/valami.gz
else
exit
fi -
Keef_Lee
senior tag
válasz
Keef_Lee #63892 üzenetére
Ötölök rajta...
Itt tartok:
A NAP2 lekérdezését kellene megoldani.
Meg észrevételezni, hogy jó irányba gondolkodok-e#!/bin/bash
NAP1=$(date +%d)
NAP2= /home/usernev/valami.gz #ennek itt még kellene a dátuma
if [$NAP1=$NAP2]
then
cp /home/usernev/valami.gz /mnt/nas_public/valami.gz
else
exit
fi -
anorche1
őstag
Manjaro kde alatt szeretnem hasznali a plex media servert. Sikerult feltelepiteni es elinditani a szolgaltatast majd bongeszobol megnyitni.
De nem latja /home/felhasznalonevem/ -ben levo faljokat, jegyzekeket.
Hozza adtam magam a plex csoporthoz, de igy sem jo.
Otlet?Ha jol latom szimbolikus link lesz a megoldas, a home konyvtaram jogosultsagait nem nagyon allitgatnam.
-
ontheground
tag
Esetleg ez még megoldás lehet a boot gyorsítására, ha akarsz még rajta faragni:
Nem tudom, ezek a disztrók alapból felpakolják-e a virtuális gépet, de ha neked nem kell(régi gépen úgy sincs értelme),ezzel le lehet gyalulni, így a lassabban induló Ubuntu-k és Mint alatt 10-50mp-et is javulnia kéne a boot időnek(legalábbis Linux Lite 4.2-n, ami Ubuntu 18.04 LTS alapú, nálam így történt):Telepített rendszeren, parancssorban ezzel meg tudod nézni, fenn van-e(L betű van benne, nehogy becsapjon):
dpkg -l virtualbox*
Ezzel tudod legyalulni(a service-service végűek nálam nem játszanak, de én is így találtam a neten, ezért így marad):
sudo apt purge virtualbox*
sudo systemctl stop vboxadd.service
sudo systemctl stop vboxadd-service.service
sudo systemctl disable vboxadd.service
sudo systemctl disable vboxadd-service.serviceAzok, amik leálltak telepítés közben, live boot-kor is leállnak? Ha igen, a cd/pendrive Grub indítómenüjében nyomj szerkesztést a live bejegyzésre, aztán vedd ki a "splash" meg a "quiet" paramétereket a bejegyzésből, ha vannak, és úgy bootold a live-ot, onnan több minden kiderül, bár elég gyorsan fut a szöveg, de ahol megakad, ott úgyis megáll. Ha telepítéskor csinálják csak, akkor passz.
tűzfalra meg:
sudo apt-get install ufw gufw
bár ezek alapból is benne szoktak lenni, virusirtó meg passz, talán clamav, clamtk, vagy valami kereskedelmi megoldás, ha nagyon kellA fent említett Linux Lite 4.2-t is ajánlom próbára egyébként, bár nem ismerem a géped paramétereit. Nekem ez jött be a legjobban, Xfce alapú, ez evett a próbált, idei rendszerek közül a legkevesebb memóriát(LXDE/LXQt enviromentek kevesebbet esznek, de azok közül most nem próbáltam egyet sem), ezen kellett a legkevesebbet állítani.
Más: Szerintetek is betegsége minden Ubuntu alapú disztrónak, hogy hiába állítod át a billentyűzetkiosztást, nyelvet, locale-t(bár ennek nincs köze hozzá), stb-t magyarra(live-ban vagy telepítéskor), akkor is kell egy "setxkbmap hu" a parancssorba, mert a rendszer nem igazán vesz róla tudomást? Vagy csak én fogtam ezeket ki? Azóta bekerült a /etc éls a /home alá is a megfelelő konfig fájlokba, de akkor is idegesítő.
-
Frawly
veterán
válasz
ontheground #63737 üzenetére
Nem csak az ext2, de az ext3 és ext4 is írható/olvasható Windows alatt extra driverrel.
Linux alatt az NTFS-sel sincs baj, annyi, hogy nagy az overheadje az NTFS-es partíciók kezelésének, meg nem lehet töredezettségmentesíteni. Viszont ezek SSD-n nem okoznak gondot, TRIM-elni lehet az NTFS-t Linux alatt is.
/home-nak mindenképp ext4-et használj, ha nincs extra igényed. Nem véletlen az a default.
-
anorche1
őstag
Ahogy en csinaltam:
A gepben levo 1 terras, ext4 -re formazott merevlemezt fstab -ban /home/felhasznalonevem/HDD -be/re csatoltam.
Majd virtualboxban a virtualis gep beallitasai kozt, a shared foldersben hozza adtam a /home/felhasznalonevem mappat auto-mount es full access beallitassal. Igy virtualisgep alol nem csak a hdd tartalmat latom, de a teljes home konyvtaramat is, irni es olvasni is tudom.
Extension pack legyen fent, meg a virtualis gepen a guest additions legyen felrakva.
Es add hozza a felhasznalodat a vboxsf csoporthoz (meg az usb eszkozok miatt a vboxusers csoporthoz is).Szerk.: Koszonom a tippeket kde alatt gyors bevitel valtashoz sikerult
Input beallitasban hozzadtam a magyart, igy meg is jelent a talcan us/hu ikon, es crtl+alt+k komboval gyonyoruen valtSzerk2.:(#63689) ubyegon2
Tenyleg ez volt a baj, nem az input ful alatt turkaltam hanem a manjaro keyboard setting reszeben. Ott pedig beviteli mod valtashoz root jelszot ker. Input reszben nem.
Tenyleg katyvasz, de legalabb sok benne a lehetoseg. -
Keef_Lee
senior tag
Ilyen paraméter nem is volt benne (uid=myuser).
Most kísérleti jelleggel egy virtuális gépre rakott ubunturól sikerült a username=osmc paramétert is beletéve az fstabba csatolni a nast (pedig ott semmi ilyen nevű user nincs).
De az osmsc-ben nem csatolja ezzel az fstabbal sem. Már létrehoztam egy könyvtárat a /home/osmc/nas_public-ként is hátha a home-ba engedi, de semmi. -
-
Victor Súgó
tag
rsync. Ritkán használom, de folyton szopok vele.
Úgy emlékeztem, hogy ha fogok egy könyvtárat amiben rengeteg fájl van, köztük igen nagy méretűek is, átmásolom egy új helyre egy rsync -ar --progress paranccsal, az eredetin dolgozok egy darabig, majd megismétlem az eredeti rsync-t, akkor csak azokat a fájlokat fogja átmásolnii, amelyeknek a forrás oldalon újabb a módosítási dátuma a célkönyvtárban lévőnél, illetve ha egyenlőek, akkor csak ha a mérete változott a forrás oldalon lévőnek.
De akkor miért másolja a változatlan dátumú és méretű kvm image-t újra?
(rsync -aru --progress /home/sajat/vm/ /backup/sajat/vm/)Mit rontok el?
-
Frawly
veterán
Nem Wine alatt megy. Ez egy natív, 32 bites linuxos játék, a MoH:AA Loki-Icculus-féle portja, LibGL-t, OpenAL-t, és OSS-t használ natívan.
De abban is biztos vagyok, hogy nem a futtatható állománnyal van a baj, mert kipróbáltam, és más .desktop fájlokat sem hajlandó hozzáadni a rendszer a menühöz.
Mondanám, hogy Arch, vagy Gnome 3.30 bug, de akkor gyurmafiguráknál is elő kéne jönnie. Semmilyen ezzel kapcsolatos dolgot nem állítottam át a Gnome-ban, még a Tweaks-ben sem. Egyszerűen nem értem.
exec /home/Gmz/MOHAA/mohaa_lnx formában nem tudom futtatni, mert a játéknak fontos lenne, hogy a munkamappája /home/Gmz/MOHAA legyen, mert ebben kell megtalálnia bizonyos gyárilag mellékelt .so fájlokat. Ha csak simán teljes elérési úttal hívom meg, akkor nem fogja megtalálni ezeket és nem fog működni.
-
válasz
lev258 #63287 üzenetére
Kubuntu 18.04
Cifu@CifuNAS:~$ sudo dpkg -i /home/cifu/Downloads/libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb
A korábban ki nem választott libgl1-mesa-glx:i386 csomag kiválasztása.
dpkg: figyelembe véve a(z) libgl1:amd64 eltávolítását a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára ...
dpkg: igen, a(z) libgl1:amd64 csomag el lesz távolítva a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára
(Adatbázis olvasása ... 308925 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb ...
Beállítás törlése: libgl1-mesa-glx:amd64 (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b) ...
Kibontás: libgl1-mesa-glx:i386 (13.0.6-1+b2) ...
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:i386 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:i386 13.0.6-1+b2 csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 eltérő verziójú (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b)
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:amd64 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:i386 eltérő verziójú (13.0.6-1+b2)
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
libgl1-mesa-glx:i386
libgl1-mesa-glx:amd64Szerk.: Hopp, mi a franc ez az oibaf verzió, amit le akar cserélni?!?
-
válasz
ubyegon2 #62731 üzenetére
Még egy dolog, célszerűbb lenne csak a szükséges
particiókat
csatolnod auto módban, nem az egész lemezt, főleg hogy vannak az NTFS fájlrendszerű particióid is.
Igaz, hogy azt írod egy particiora állítottad be, de itt az egész lemez csatolási kísérlete látszik. Ha erről a felületről akarod megoldani, akkor kattints a megfelelő particióra és azzal csináld a kívánt műveleteket, ne a baloldalon jelöld ki az egész meghajtót.
(sorry, de így jönnek elő lassan az emlékek, elég rég csatoltam már particiót, azt is úgy, hogy egy régi FSTAB fájlból ki/bemásolom a megfelelő sorokat az új disztró FSTAB-jába.(emiatt is szeretm jobban csatolási és más beállításokra az FSTAB szerkesztését)ezeket rakom be minden telepített disztró FSTAB-jába:
UUID=923141bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/LINUX TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26631b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f31-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/ZRX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-31d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache cachecachecache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
leviske
veterán
Sziasztok!
Még lenne egy olyan kérdésem, hogy mennyire zavaró a rendszernek, ha egyszer csak 4GB és 1 slot memória helyett egy 2x8GB kitet kap? Windows-on nincs belőle gond, de nem tudom itt mennyire működik ez másként. (Ha nem sikerül a kitem eladni, akkor repülne anyám gépébe.)
Illetve akkor a javasolt particionálás az, hogy használja fel a full SSD-t /-re és nem kell külön /boot meg /home stb?
A saját gépemmel kapcsolatban ugyancsak a particionálás szempontjából az lenne a kérdésem, hogyha adott egy HDD (1TB), amit csak adat tárolásra használok és adott egy SSD (525GB), amit inkább progikra, akkor hogy érdemes particionálni? Az SSD kapjon egy full /-t, a HDD pedig egy full /home-ot?
-
Rodemkin
újonc
válasz
Shyciii #62366 üzenetére
Úgyvan ahogy ubyegon írta, de pontosítok:
2 mappát vizsgál az xfce megjelenés beállítása,
vagy a /usr/share/themes
vagy a /home/felhasználóneved/.themesutóbbinál figyelj arra, hogy ponttal kezdődik, és csak az egyes felhasználókhoz van kötve
előbbi root jogot kér, többfelhasználó esetén hasznos, vagy ha nem szereted teleszemetelni új könyvtárakkal a home/felhasználó könyvtáradUgyanez igaz az ikonkészletekre is. Csak ott a themes helyett icons-t kell használni. Én is az archmerge miatt tanultam ezt, a halodark ikonkészletét használom debianos vonalon.
Egyébként ha arch-on vagy akkor van egy egyszerűbb 2 klikkes 4 billentyűzetes megoldás, AUR tárolók, gondolom nem kell bemutatnom
ARK-themes-re rákeresel, telepíted.
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #62287 üzenetére
Frawly, ubyegon2, colomb2
Megvan a megoldás. Miután root jogokkal kipróbáltam és működött, így nyilvánvaló, hogy jogosultsági problémák vannak, bár nem értem, hogy ettől a kódolás miért nem megy. Úgyhogy megnéztem a felcsatolt /home/Data "mappát", és az Owner root volt, nem én. Áttettem magamra, és lőn, hirtelen látja a Double Commander az ékezetes mappákat, és helyesen is hozza létre bárhol. Csekély 1 napot csesztem el rá, és ez miatt jöttem el a hipergyors Archlabs-ról...Most már vissza nem megyek, mert 3 napja le-fel pakolgatom, állítgatom. Asszony már durcizik rám.
Köszi a segítséget mindannyiótoknak -
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #62287 üzenetére
UPDATE:
Hopp-hopp! Újabb infó. Ha termite alatt sudo-val indítom a Double Commandert, akkor létre is tud hozni mappát az adat partíción, és az ékezetes mappákat is jól hozza létre. No ez most hogy lehet? És eddig root nélkül miért ment rendesen?És azaz érdekes, hogy csak azoknál jön elő, amik pure arch + 1-2 dolgot hozzápakolnak. Most ArcoLinuxB esetén is van ez a gond. Ha teljes ArcoLinuxot teszek fel, vagy Manjarot, vagy Antergos-t, akkor nem. De például a z adat partíciómat becsatoltam a /home/Data alá és nem csak ékezetes fileok, mappákat nem tud rendesen létrehozni, de pl a Data mappa alá semmilyenm file-t, mappát nem képes most létrehozni a Double Commander. Amíg nem kezdtem variálni azzal, hogy nekem Pure Arch kell, és nem tett keresztve a wifi kártyám a notimban, addig ezzel nem szívtam. És mivel makacs vagyok, azért se tértem vissza az agyonpakolt Manjaro-hoz, hanem kipróbáltam tegnap késő este az ArcoLinuxB-t, ha már új iso-t raktak fel (pár hibajavítás, meg a yaourt lecserélésére, mert ki fogják vezetni). Ez már majdnem olyan gyors, mint az Archlabs féle pure Arch + Dekstop, de a telepítése egyszerűbb, illetve kezeli a wifi-t rendesen. Valamit felpakol még, amiről egy videó, leírás sem szól. Mindjárt kutakodom még twin paneles Total Commander klón filekezelők után, és megnézem azokkal mi a helyzet. Dolphin-t szerettem, de KDE-s applikáció. Ha azt rakom fel, akkor rengeteg kde-s cuccot is felpakol, és ezt nem szeretnm. Krusader detto, gnome commander szintén. File Commander meg Qt-s. Agybajt kapok már
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Megpróbáltam összebondolni egy raspberry pi 3b és egy usb-s hálózati kártyát. A belső hálón látja a gépeket, de kifelé már nem lát semmit. Hogy lehetne ezt megoldani?
A config file:
root@raspberrypi:/home/pi# cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
# Please note that this file is written to be used with dhcpcd
# For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf'
# Include files from /etc/network/interfaces.d:
source-directory /etc/network/interfaces.d
iface lo inet loopback
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid ****
wpa-psk ****
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto eth1
iface eth1 inet manual
auto bond0
iface bond0 inet static
slaves eth0 eth1
bond-mode 1
bond-miimon 100
address 10.0.0.21
network 10.0.0.0
netmask 255.255.252.0
broadcast 10.0.0.255
gateway 10.0.0.1 -
King Unique
titán
válasz
CanibelZ #61973 üzenetére
Ennek a felemás telepítésnek aztán mégis mi értelme van? Azt általában úgy szokták dual-boot megoldásnál, hogy vagy mindkét rendszer teljes egészében (/home lehet kivétel) 1 fizikai meghajtóra van telepítve, vagy 2 külön meghajtóra mind a kettő. De ez a "keresztbetelepítés", hogy a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók egyik lemezre, a rendszer a másikra stb., ez így elég tré...
Ha a linkelt leírás szerint csináltad a telepítést, akkor annak normál esetben működni kellene. Ha van már egy másik rendszer (Windows) által létrehozott ESP a célmeghajtón, akkor a Manjaro is alapértelmezetten azt fogja használni, ami ezen és ezen a screenshoton is szemléltetve van. Aztán ami még lényeges, az pl. a Secure Boot, mivel annál a Manjaro általában nem támogatott. Viszont az nem derült ki, hogy az UEFI BIOS-ban ki van-e kapcsolva.
-
Shyciii
veterán
Van valakinek tippje, hogy miért mutatja a Manjaro a statusbar-on a csatlakoztatott drive-ikont jelezve az újonnan létrehozott partíciómat, mikor ez a winyón egy új partíció és nem cserélhető adattároló? Manjaro KDE alatt ilyet nem csinált.
Most Gnome alatt mindenképp mutatja. Annyit tudni kell, hogy ezt az új partíciót nem telepítéskor hoztam létre, hanem utána GParted programmal. Kivéve a felcsatolást, mert a GParted alól eza funkció nem akar nekem aktív lenne. Konzol alatt a sudo mount -t /dev/sda7 /home/shyciii/Data -val csatoltam fel, majd utána az fstab-ba is beírtam tesrmészetesen a megfelelő UUID-vel:/home/shyciii/Data ext4 defaults,noatime 0 2Működik minden, csak úgy érzékeli, mintha usbá-s winyó lenne, így megjelenik az ikon a statusbaron, és le is csatolhatom. Hogyan lehetne rávenni, hogy ez fix, és ne tegye oda ki, mintha eltávolítható eszköz lenne?
Eleve a Gnome beállítáai között sem látok olyat, hogy egyáltalán milyen ikonokat rakjon ki. Ehhez képest a KDE beállítás dömpinget ad -
BullZeye
veterán
válasz
CPT.Pirk #61927 üzenetére
Akkor viszont mégsem jó így
770 influxdb 20 0 1650928 70608 3748 S 36,6 9,4 37:43.47 influxd
869 homeass+ 20 0 364132 104236 7724 S 12,2 13,9 101:31.29 hass
15269 pi 20 0 8292 3408 2816 R 1,7 0,5 0:00.28 top
1802 root 20 0 349824 86848 5644 S 0,7 11,6 16:11.07 flexgetAkkor valamit elrontottam, mert minden 20as prio. Megnézem a Renice-t is.
Raspbiaonon a renice-al ezt kapom hibának:
pi@hassio:~ $ renice 19 flexget
renice: bad process ID value: flexgetNice parancs úgy néz ki működik, már csak az auto startot kell megtalálnom.
nice -n19 /usr/local/bin/flexget -c /home/flexget/config.yml daemon start -d
15484 root 39 19 255340 74884 6128 S 0,7 10,0 0:00.49 flexget -
Tim82
félisten
válasz
growler #61645 üzenetére
Alapvetően a live rendszer Parted Magic-ba épített CloneZilla alapbeállításokkal megoldotta, nem kellett nekem kézzel létrehoznom partíciókat és utólag sem szerkesztenem semmit. Már túl vagyok a klónozáson, az új SSD-n a /home partíció kiterjesztésén (még a Parted Magic-on belül elvégezve) és az SSD cserén, úgy tűnik, semmi gond nincs.
-
Tim82
félisten
válasz
Rimuru #61641 üzenetére
Köszönöm, megszívlelem a figyelmeztetést - akkor marad live rendszer (esetemben a Hiren's Boot CD-n lévő Parted Magic mini Linux) és az abba beépített CloneZilla, majd utána még szintén a live rendszer alól elvégzem a plusz tárhely hozzáadását a /home partícióhoz.
ubyegon2: köszönöm a tippet, ezt megnézem, mert fel szeretnék állítani a jövőben valamilyen rendszeres backup-olást is és ahogy nézem, ez arra (is) alkalmas.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Valamilyen GUI-val rendelkező, könnyen használható, áttekinthető és megbízható lemez/partíció klónozó programot, alkalmazást keresek Linux (pontosabban Ubuntu MATE) alá. (A dd parancs terminálos használatát ismerem, de mivel könnyű elszúrni, jobban örülnék egy ilyesféle megoldásnak. Gyakorlatilag a Windows-os Macrium Reflect Free Linuxos megfelelőjét szeretném megtalálni, ha lehetséges.)
Jó lenne, ha OS alól megoldható lenne a használata (Clonezilla Live ezért kevésbé alkalmas).
A cél az, hogy egy 120 GB-os SSD (az adott Ubuntus gép rendszerlemeze) partícióit 1:1-ben át tudjam klónozni egy 256 GB-os SSD-re, illetve az átklónozott /home partíció területét lehetőleg még szintén a programból meg tudjam növelni, hozzáadva a 256 GB-os SSD kihasználatlan területét.
Előre is köszönöm a tippeket.
-
ooszi
senior tag
Ubuntu 18.04.1 lts bionic letöltve.
dev/sda1: bios_grub -- hány MB ?????
dev/sda2: ext4 /root -- 50GB
dev/sda3: ext4 /home -- 190GB
dev/sda4: linux-swap -- 8gbSamsung 860 EVO 250 gb, jó az ssd kezelése az ubuntu mate -ak
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #61506 üzenetére
Egyetértek. Én is 50 gigát adnék a /-nak, kicsi overkill, de legalább később biztosan nem kell hozzányúlni, meg /var meg ilyesmik hízhatnak, a kihasználatlan helyet hely szűkében meg ki lehet használni, nem veszik el, befogni a /-on egy adatmappát. A többi /home-nak. Esetleg 250-500 MB a /bootnak.
Swap partíció nem kell. ext4-es partíción elég swap fájlt csinálni, és berakni a /etc/fstab-ba. Swapnak elég 4-8 GB-os fájl, lehet kisebb is, 8 GB RAM-nál úgyse sűrűn fogja használni a rendszer. A swap file azért jobb megoldás, mert később is rugalmasan növelhető a mérete, nem úgy, mint a partíciónak.
Nem kell hozzá Gparted, meg lehet csinálni a partíciókat telepítésnél, kézi particionálás rész alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, mit szeretnél? Lehet egyben egy partíció a "/" számára, meg csinálhatod azt is, hogy mondjuk 50-et adsz a "/" számára, a többit meg a "/home" alá csatolod. Meg hagyhatsz pár gigát egy swap partíciónak.
Magát a partíció(ka)t meg tudod csinálni a live rendszer alatt, de konkrétan a beállításokat és a formázásokat a telepítőben kell megcsinálnod.
Egyébként most már célszerű lenne a 18.04 LTS-t telepítened szerintem.
-
Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni.
Ez lehet a helyzet.
Amúgy jóval több eldöntendő helyzet van annál, minthogy a /home-ot akarod-e vagy sem szemben az Ubuntu telepítősegédjével. Ezeknél persze lehet simán választani a next next módszert, aztán majd működés közben jönnek ezek a kérdések, mint a kollégánál is.
Nekem mondjuk bejön most már a Debian telepítője, ahol például az FSTAB opciókat is meg lehet adni. Mondjuk aki nem ért hozzá, az simán megad root és felhasználó jelszót is, ebből is gondok vannak később kezdőknél, ez sincs Ubuntunál. Egyszer majd összeírom azt a jó néhány lényeges különbséget a két rendszer telepítősegédje között, én ugyanis még mindig kezdő fejjel gondolkodom.
Egyszóval Debiannal is hamar be lehet állítani a telepítési opciókat, de nem árt tudni, hogy mi mit fog csinálni majd később.
Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
Itt kezdődik a tudás!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #61444 üzenetére
Annyi a difi, hogy az ubuntu nem kérdez rá, hogy legalább a /home-ot nem-e teszed külön partícióra. Ha nem tudja a választ, csak nyomkodja, hogy next, next, finish, ugyanúgy megkapja az alap sémát mint ubuntu-n. Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni. És ezzel véletlenül sem azt akarom sugallni, mennyire profi vagyok, sőt. Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
-
-Ben-
veterán
válasz
vargalex #61224 üzenetére
Valóban.
#
# /home/ben/.nvidia-settings-rc
#
# Configuration file for nvidia-settings - the NVIDIA X Server Settings utility
# Generated on Tue Jul 10 16:52:11 2018
#
# ConfigProperties:
RcFileLocale = C
DisplayStatusBar = Yes
SliderTextEntries = Yes
IncludeDisplayNameInConfigFile = No
ShowQuitDialog = Yes
UpdateRulesOnProfileNameChange = Yes
Timer = PowerMizer_Monitor_(GPU_0),Yes,1000
Timer = Thermal_Monitor_(GPU_0),Yes,1000
Timer = Memory_Used_(GPU_0),Yes,3000
# Attributes:
0/SyncToVBlank=1
0/LogAniso=0
0/FSAA=0
0/TextureClamping=1
0/FXAA=0
0/AllowFlipping=1
0/FSAAAppControlled=1
0/LogAnisoAppControlled=1
0/OpenGLImageSettings=1
0/FSAAAppEnhanced=0
[DPY:DVI-D-0]/Dithering=0
[DPY:DVI-D-0]/DitheringMode=0
[DPY:DVI-D-0]/DitheringDepth=0
[DPY:DVI-D-0]/ColorSpace=0
[DPY:DVI-D-0]/ColorRange=0
[DPY:DVI-D-0]/SynchronousPaletteUpdates=0
[DPY:HDMI-0]/RedBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/RedContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/RedGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/Dithering=0
[DPY:HDMI-0]/DitheringMode=0
[DPY:HDMI-0]/DitheringDepth=0
[DPY:HDMI-0]/DigitalVibrance=0
[DPY:HDMI-0]/ColorSpace=0
[DPY:HDMI-0]/ColorRange=0
[DPY:HDMI-0]/SynchronousPaletteUpdates=0 -
válasz
#78600448 #61206 üzenetére
Ezt a videót megnézheted telepítés előtt, a particionálással meg nagyon figyelmesen ténykedj!
Ha csinálsz /home particiót külön, akkor max 20GB elég a gyökérnek ( / ). Akkor is elég amúgy, ha a letöltések az NTFS-re mennek, nálam is 20GB-on van a rendszer és HDD-re töltök le. -
Frawly
veterán
válasz
#78600448 #61179 üzenetére
Én 50 gigát adnék a rendszernek (/), még az is bőven sokkal több, mint elég, és 50 gigát a /home-nak. Swap partíció nem kell külön, lehet helyette később is kézzel swap fájlt csinálni a /-partícióra, attól is függ, hogy mennyi RAM-od van, 8 GB és afelett nem nagyon nyúl úgyse a swaphoz a rendszer, nem lapozgat ki állandóan a lemezre, mint a Windows.
Boot cucc is lehet a /-partíción, de ha UEFI-s boot van, akkor úgyis a FAT32-es EFI partícióra fog menni, amit a Win8.1 már létrehozott.
Kisebb disztróknak elég lehet 10 giga hely körül, de a Ubi, Mint azért nagyobbak, extrákkal pakolva, szóval min 20 giga ajánlott, de nem baj, ha többet adsz neki.
-
lev258
veterán
válasz
jackal79 #61068 üzenetére
Mivel a 3-as fizikailag a 2-es előtt van, így az egyesítése az 1-essel elvileg minden gond nélkül lezajlik majd. Viszont a 3-ason levő adatokat tudtommal ezzel elveszíted (hiszen törölni kell a partíciót).
Egyébként praktikusabb egy külön /home partíció, mint mindent a /-re pakolni (látom fogy a hely). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Másold be a fájlt a /home könyvtáradba. Ha nyitsz egy terminált, akkor az alapból oda fog mutatni. Ha kiadod az ls parancsot, akkor látni is fogod a listában.
Ekkor ott
./etcher-electron-1.4.4-x86_64.AppImage
a fájl futtatása. Ha erre nem megy, akkor nincs neki futási joga, és kell neki adni achmod a+x etcher-electron-1.4.4-x86_64.AppImage
paranccsal, majd futtathatod.Itt van weben is amit mondtam: [https://www.raspberrypi.org/magpi/pi-sd-etcher/]
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
CsaBully #60644 üzenetére
Előszeded a Terminál-t, abban kiadod a „mount” parancsot idézőjelek nélkül, akkor ki fog írni egy csomó sort, ezek között megkeresed azt a sort, amiben a problémás NTFS partíció szerepel, egérrel kijelölöd, majd fent a menüben Szerkesztés - Másolás, és ide beilleszted a fórumba. Valami ilyesminek néz ki:
/dev/sda3 on /home type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
Nálad type ntfs fog szerepelni, de itt a zárójeles rész lesz érdekes az eseted szempontjából.
A másik, hogy a sudo chown felhasználóneved /ntfs/partíciód/csatolási/pontja -R parancsot is kiadhatod, szintén terminálban. Hátha csak ez volt a gond.
-
trapi007
tag
ha pl az sda7-n van a /home mappa. Itt csinálok egy könyvtárat. pl /home/valami/
berakok egy plusz hdd-t a gépbe, sdb2. fstab-ban csatolom a /home/valami/ mappába.
Akkor bármi amit a /home/valami/ mappába másolok, az az sdb2-re kerül? -
-
válasz
Skullwipe #60108 üzenetére
A többiek értenek is hozzá!
Én csak laikus műkedvelő vagyok, aki próbál segíteni, ezzel néha jár ez is, hogy nem pontosan látom át, miről van szó. Néha azért tűnhet egyszerűbbnek, amiket írok, mert én is úgy látok rá a problémákra, mint a többi kezdő, az okosságokat viszont a többiektől halászgatom össze!
Az egyszerűség miatt írtam neked is, hogy ne szedd szét particiókra a rendszeredet, mert ha nem látod át, mi mire van, akkor kampeca lesz a rendszered. Mondok egy példát, csinálsz külön /boot-ot, ami nem túl nagy és az 5. kernel frissítésénél tele lesz menet közben.....
Kezdőknek elég a gyökér- a /, a /home és a swap. Én még /home-ot sem használok, lementem a konfigokat belőle, hátha kell majd, kb ennyi.
Ha Mint-et akarsz használni, már érdemes megvárnod a Mint 19-et, néhány hét és kijön vagy rakd fel desktopra is a Manjarot, de az előbbiek figyelembevételével.
-
válasz
vargalex #60101 üzenetére
Kéklufi kiinduló javaslata alapján inkább a /var/log/apt/history.log-ban vannak a scripthez szükséges adatok.
A /home-ban lévő bash_history nálam csak a használt parancsokat listázza.
Tudom, hogy Frawly kolléga hsz-ára válaszoltál, nem az előzményekre. Még mielőtt arra gondolnál, hogy ki akarnálak javítani noob létemre!
-
válasz
Skullwipe #60100 üzenetére
Szokhatod a struktúrát, de telepítéskor felejtsd el, hogyan épül fel, bízd a rendszerre. Max a /home legyen külön meg a swap, ha ragaszkodsz hozzá.
Nyugodtan felrakhatod a már bevált Manjarot is.
A Mate felületen ne próbálkozz más felület /home-ban lévő configjával, értelemszerűen használhatatlan más DE-vel.Nem tudom, hol olvasta, hogy ennyire manuálisan szét kell particionálni a rendszert, ezt speciális célra hozzáértők ugyan csinálják, de nem javasolt kezdőknek, viszont értelmetlen is.
Csak kíváncsiságból nézz majd bele a /home-ban lévő mappákba, fájlok neveire és sok minden világossá fog válni. (
Ctrl+h
és a rejtett mappák is előjönnek)Búcsúzz el a szétbarmolt rendszeredtől és kezdj egy tiszta telepítésbe. Jelenlegi ismereteid ezt teszik lehetővé. Ez van, de jobb is így, mert ezzel is tanulsz!
-
Skullwipe
senior tag
válasz
Frawly #60099 üzenetére
Köszi a pontos információkat, meg fogom tanulni ezt is, már erősen szokom a struktúráját az egésznek és rá akarok jönni hogy mitől olyan a win, mit szoktam meg és itt milyen az a pár dolog. A másik, hogy ezt akartam volna leírni én buta, utólag leesett, hogy kihagytam hogy a teljes rendszert akarom újra húzni (már egy kezem nem elég, már a láb ujjaim is kellenek, hányszor leírtad te is, hogy tegyek így, csak féltem hogy nem tudom mit kell csinálni, most összeszedtem magam és rákérdeztem). Külön partíció a /home, kézzel állítottam be mindent, így külön van minden, fejből a home,swap,root, meg talán a programoknak is, meg a boothoz is külön van, ilyen. Akkor ha a home külön van ezek szerinte nincs félni valóm a teljes rendszer újra telepítésen. Ez akkor százszor egyszerűbb mint ahogy féltem, ez ilyen wines rögzülés, hogy mindenem elveszik, minden programot újra kell rakni ami a rendszert kiegészíti, gondolok itt a sok vcredist, directx, phisyx, meg a külön codec pack, a program beállítások amik KÖTELEZŐEN registry és documents-be kerülnek. Szóval ezt akartam megtudni, hogy megmaradnak a beállításaim ha a /home könyvtár külön partíció? Egyet tudok, ha esetleg én még is inkább Mate Ubuntut akarnák felrakni, akkor az már lehet hogy gond lenne a /home miatt, erről van tapasztalat?
Legszívesebben Manjarot raknék fel, mert már laptopon iszonyat jól teljesített nálam a 32bit-es verzió, kicsit lassabb boot volt mint w7, de lényegében minden működött. Azt tudom, hogy nem tudom mit kéne beállítani hogy ez jobb legyen. Azt tanultam meg, hogy én amit csak lehet ki kell kapcsolnom a rendszerben. Azt is meg kell tanulnom hogy kell máshova telepíteni a programokat, és hogy kell indíthatóvá (asztal ikon, menü elemet készíteni) tenni egy mondjuk csak .zipes programot. Ugye winben sokszor már portable minden, egy usbről is fut, én is már sok programomat így használom, de ezek meg nem fognak kelleni, vagy is egy részük már oda mivel értelmetlenek. Mondjuk egy portable thunderbird jól jönne linux alatt is, hogy ne kelljen újra mindig beállítgatni a fiókokat. Meg jól jönne egy AHS-hez hasonló megoldás, hogy multimédia gombokat tudjak létrehozni.
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #60098 üzenetére
A shell history az a /home/felhasználóneved/.bashrc-ben található, Arch telepítéskor meg mivel root-tal csinálod, ezért a /root/.bashrc-ben.
Húzd újra teljesen az egész telepítést, ne csak a Cinnamont. Előtte a /home/felhasználóneved/ mappát mentsd el. Ebben /home/felhasználóneved/.config/ mappában vannak a programok beállításai, a /home/felhasználóneved/Desktop/ mappában meg azok az ikonok, amelyeket kitettél az asztalra Cinnamonban. Ezeket újra tudod hasznosítani egy új telepítésben. Az még jobb, ha a /home külön partíción van, mert akkor újratelepítés után is megmarad. Ezt a /home/felhasználóneved mappát rövidítik ~/-nek is. Lényegében olyan, mint Windows alatt a C:\Users\felhasználóneved mappa, bár a Windows a beállításokat inkább a registryben tárolja, de az Asztal, Letöltések, stb. Windows alatt is itt tárolódik.
Arch telepítését scriptből nem ajánlom. Nem fogod látni mit csinál, nem fogod érteni mitől megy vagy mitől nem. Ha kezdőként az Arch életérzést akarod, akkor tegyél fel Manjarót, az felhasználóbarátabb formában adja meg lényegében majdnem ugyanazt.
-
kovaax
őstag
Jaj, elnézést, nem akartam ekkora ramazurit csinálni...
Az adataimnál lévő 2. konfigra akartam felrakni 3-nak az ubuntut, mbr-re. A fedora alatt van vagy 100G torrent (külön /home partición, hogy a rendszert mindig újra tudjam húzni, ha új kiadás adódik ki), amiatt nem triviális újrahúzni gpt-vel a gépet. Most messze vagyok, majd megpróbálom az ajánlott linkeket, és beírom, hogy mi a konkrét hibaüzenet amivel meghal a grub-install, és hogy a force opció megoldja-e a problémát.
Éljen május elseje, énekszó és tánc köszöntse!
-
Slownz
senior tag
Tudna nekem segíteni valaki az alábbi theme telepítésében, Ubuntu Gnome 16.04 alá?
Amit csináltam:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ruby-full rubygemsgem install sass
sudo apt-get install libglib2.0-dev libgdk-pixbuf2.0-dev libxml2-utils
(letöltöttem, kicsomagoltam)
cd /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
make
sudo make installhibaüzenet:
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh clean /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh create-dist /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh css /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
error /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/src/toolkits/gtk-3.20/scss/_functions.scss (Line 1: Invalid CSS after "..._functions.scss": expected "{", was "")
error /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/src/toolkits/gtk-3.20/scss/_functions.scss (Line 1: Invalid CSS after "..._functions.scss": expected "{", was "")
Makefile:19: recipe for target 'css' failed
make: *** [css] Error 1 -
sziasztok,
crontabba írva miért nem működik ez:
@reboot /home/pi/scripts/readserial.py &
Vagy mit használjak helyette?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
2.:
Nem csatolódik automatikusan, úgy csak akkor csatolódik, ha az /etc/fstab fájlban meg van adva a csatolás. Elég jól leírja az fstab működését az arch wiki, nem túl bonyolult: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
3.:
A /home alatti dolgokat át lehet helyezni úgy, hogy átmásolod a cuccost az új helyre, majd egy symlinket csinálsz rá oda, ahol korábban volt. Így olyan lesz, mintha még mindig ott lenne a /home alatt. Viszont ezt szerintem nem tudod ntfs-es partícióval megcsinálni, hanem ext (vagy egyéb Linuxos) fájlrendszer kell hozzá.
De neked nem erre van szükséged, nem is célszerű ilyesmit csinálni a /home-al. Ha az fstab-ban megfelelő módon létrehozod a csatolást, akkor már nem a /home alá fog menni a vinyód, hanem oda, ahová megadod. Pl. /mnt/cuccok
-
taiji
csendes tag
Próbáltam egy egyszerű sciptet elindíttatni loggoláskor, de nem akar működni Manjaro alatt.
1. Csináltam egy backup.sh filet, ami egy szimpla cp parancsot tartalmaz.
2. Betettem a /home/user/.config/autostart-scripts/ mappába, és adtam rá teljes jogot minden csoportnak, és bejelöltem a futtatási lehetőséget is. Ha manuálisan indítom onnan, akkor megy is
3. Újraindítom a gépet, de semmi nem történikManjaroban van lehetőség a garafikus felületen, hogy Autostartba rakjak scripteket, de ott hozzáadva sem történik meg a futtatás.
Mi lehet a gond?
-
Frawly
veterán
válasz
norbert400 #59393 üzenetére
Ezt csak újratelepítéssel tudod megoldani, meg ez nem a partíciós táblád. Az SSD-t szándékosan osztottad ketté? Ami egyébként jó ötlet, én úgy csinálnám, hogy az SSD-n a rendszernek min. 20 GB-ot adnék, ezt a telepítőben / (root) gyanánt csatolnám (8 giga elég kevés egy komplett, felhasználóbarát disztrónak, ami egy csomó előretelepített csomaggal jön), a fennmaradó részére is egy ext4 partíció, ezt /home-ként csatolnám. A HDD-t meg egyben particionálnám. Az eseted elég könnyű, mert ahogy nézem se EFI partíció, se Windows, se semmi más nem zavar be. Arra kell még figyelni, hogy a rendszerbetöltő helyének a telepítőben /dev/sda formájában add meg, nehogy valami szám kerüljön mögé.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztos banális dolog, de én nem jöttem rá as megoldásra. Melóban adott egy szerver, aki megoszt. Ezt Mint alatt ragyogóan fel tudom csatolni fstab-ban ezzel a sorral://192.168.64.3/iroda /home/én/SULI cifs auto,username=én,password=titok, 0 0
user/pass jó ez biztos.
Viszont deepin (debian alap) alatt felcsatolódik ugyan, de nem hozzáférhető, minden ikonnál ott a kis lakat. Először arra gondoltam, hogy Mint alatt azért megy, mert a wines user/pass ugyanaz mint a fenti sorban, míg deepin alatt a jelszavam más, de megváltoztattam és úgy se lett jó. Cifs-utils fent van. Mit próbáljak még ki?
-
válasz
kicsi83 #58964 üzenetére
Szia! Ott rontottad el, hogy nem a cikk alapján telepítetted. YT-ra mindenki szeret manapság videókat felrakni, amit használtál útmutatónak....szóval mint a cikkben is látod, teljesen grafikus felületű a telepítő, ami nagyon megkönnyítené a telepítést, ha használnánk. Nem kell sem /boot partíció sem a GRUB felrakása, az, amit ott taglal az ember, az akkor kell, ha valami kinyírja a GRUB-ot, jellemzően egy Windows telepítés meglévő Linux mellé.
Ahogy imént a Kapitány mondta, csak telepíts egy partícióra és a GRUB-ot a rendszer megcsinálja ügyesen.Menj vissza a cikk 2. oldalára és ha az 5. képhez érsz a telepítésnél, akkor normál telepítésnél talán 4 kategória lesz, a legalsót válaszd, a "Valami más" particionálást. A 7. képnél fogod majd látni, mit hajt végre a rendszer, itt nézd végig a meghajtókat, partíciókat és ha jónak látod, engedd tovább a telepítést. Csak a / partició az, ami szükséges, ha szükséged van /swapra, azt is az 5. oldalon látható ablakban tudsz megadni és a /home is csak egy választható opció. Ha nincs /home, a rendszer a / partición belül létrehozza magának, ilyenkor célszerűbb több helyet hagyni. 15-20GB már elég bőven a rendszernek a később telepített programok bőven elférnek majd. Ha töltesz le adatokat, arra figyelni kell, hogy ne a / -re töltsd.
Én is csak használom a rendszert, nem vagyok szagértő, ahogy a cikkíró is mondta amott.
Ja igen, olyan nincs, hogy Windows mellé telepítünk.
A pontos verzió igen fontos ebben az esetben. (7, 8 9 ,10)
A 7. oldali képen pontosan látni fogod az összes particiót, azt is látod majd, hogy ott marad a Win is NTFS-en. Ha nem látod, gond van.
Jobb lenne nulláról kezdeni amúgy és semmilyen videót ne nézz, míg nem vagy kész!
-
Nem csak az fstab kimenetére gondoltam, bár annak is csak egy kis részét raktad be, amiből nem derül ki semmi, ami hibát okozhatna. ezek helyett az opciók helyett simán beraknám a default-ot a helyükre.
Az említett inxi kimenet rendkívül informatív és sokkal könnyebb megválaszolni egy kérdést, ha látjuk ezeket an infókat. Elég lenne a sima inxi -F kimenet is, de az a memóriáról nem ad sok infót, emiatt jobb az általam javasolt.
defaults - Az adott fájlrendszer alapértelmezett csatolási opciói kerülnek használatra. Ezek például az ext4 esetén: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async
Mondok egy példát, berakod az fstab kimenetet, de ha valaki nem ismeri a meghajtóid összetételét, fajtáit, akkor azzal nem sokra megy, viszont az inxi kimenetből látja azt is. Ha mondjuk SSD-n van a rendszer, már mások a szükséges opciók.
Itt egy fstab, ebben csak olyan hibák vannak, amik nem befolyásolják a működést:
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=c844kkea-d733-49e1-cd69-a585fc2c9da0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=34571605-6136-4cbc-b485-2c360f351549 none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/PAKS2 ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b27786b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/NASA ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6325-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/TEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-11d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/NSA ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#/dev/disk/by-id/usb-SanDisk_Ultra_USB_3.0_4C530001100722117104-0:0 /mnt/usb-SanDisk_Ultra_USB_3.0_4C530001100722117104-0:0 auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0Most értelmeztem, hogy neked samba megosztáshoz kéne a fstab-ot belőni. Azt nem használom, de ott egész más csatolási opciókat kell beírni, mint a normál lokális csatolásnál.
Ezt kéne átfutnod hozzá: Samba Archwiki -
BoB
veterán
válasz
Slownz #58068 üzenetére
Ha a Budgie asztali környezet tetszik, akkor a Solus-t tudom ajánlani: https://solus-project.com/home/
-
Flowtation
őstag
A te verziódat még nem próbáltam. Viszont jornualctl -b parancsban ezt találtam, hátha mond valakinek valamit:
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Mount process exited, code=exited status=32
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Failed with result 'exit-code'.
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: Failed to mount /home/lorinc/FILM.Ez van mindhárom sorra.
szerk: nem megy a te verzióddal sem.
-
Flowtation
őstag
Nálam meg így:
192.168.1.140:/export/FILM/ /home/lorinc/FILM nfs rw,auto,nofail,noatime 0 0
A kliens nálam is engedélyezve, illetve /24 most, viszont ez utóbbi mondatodat nem értem. Mit jelent ez a felhasználó párosítás? Nekem a klienseken más a felhasználó mint az omv-ben, de ez eddig nem okozott gondot, legalábbis nfs-nél.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Flowtation #57701 üzenetére
Nálam így néz ki, ezzel tökéletesen megy:
192.168.0.105:/volume1/music /home/david/Zenék nfs rw,hard,intr 0 0
NAS oldalról meg természetesen engedélyezve van a kliens, és minden felhasználóhoz hozzá van társítva a NAS felhasználója, mert csak így ment (pedig ua. a felhasználó/jelszó páros mindkét helyen), de mivel egyfelhasználós a HTPC-m, így nem is nagyon zavar
-
csiki_92
aktív tag
Sziasztok!
Kubuntu 17.10 alatt szeretnék egy rendes szemetest létrehozni az asztalra. Egy olyat, ami váltja az ikonját attól függően, hogy üres, vagy sem. Csináltam egy fájlt:
[Desktop Entry]
Icon=/home/x/Pictures/Full-Trash-icon.png
EmptyIcon=/home/x/Pictures/Empty-Trash-icon.png
Name=Wastebin
Type=Link
URL=trash:/Sajna nem működik megfelelően.
Ha valaki tudna segíteni ezügyben, nagyon hálás lennék.
-
válasz
#20749568 #57538 üzenetére
Sajnos pár hétre megint Windowsra kell költöznöm
Akár megcsinálhatnád dual-boottal is, utána csak a GRUB-ot kéne újra telepítened.
Ha ezt nem akarod, akkor a két saját, beépített mentési lehetőség közül választhatsz: (Mint Cinnamon 18.3 alatt van ez, 18.2 esetén a a Timeshift-et telepíteni kell)
1. Mentéskezelő
Itt választhatsz, ha csak a beállításaidat mented a /home alól, akkor gondolom előtte fel kell raknod előtte a programjaidat.
2. Timeshift
Ez a teljes partícióról csinál mentést.
Nem használtam még, de szerintem pofonegyszerű mindkettő. Ha valaki használta, leírhatná a tapasztalatait.
updateA Timeshift épp most frissült:
-
Geripapa
aktív tag
Kezd felbosszantani ez a kde neon:most egyik napról a másikra nem hajlandó csatolni az fstab-ban definiált meghajtókat pedig eddig gond nélkül ment, sőt máshol is megy gond nélkül. És a fájlkezelőben is betudok lépni a megosztásba de ez meg ezt mondja:mount error(112): Host is down
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Ez van az fstabba://192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/bubi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
hiányzott a "vers=1.0" kapcsoló csak ezt nem tudom mért volt jó már évek óta enélkül és most meg már mért nem???
-
Azt értem, de az én módszerem szerint az nem ér semmit., az sda5-öt csak hátra lehetne másolni az üres helyre, ahol elsődlegest kéne csinálni, mert az első (sda1) kisebb, így nem lehet belemásolni. Kivéve, ha lecsökkenti az sda5-öt kisebbre, mint az sda1. Így tudod követni?
Mindenképpen jó lenne tudni, mi a végső cél, mert nekem ez a felhízlalt Linux partició sem tiszta.
Lementeném, ami kell nagyon, aztán a többi helyen tiszta particiókat csinálnék és új telepítés, ha kell / és /home.a kiterjesztettet már lehet szabdalni szinte szabadon:
-
BoB
veterán
válasz
Geripapa #57384 üzenetére
curl-t használj:
curl -o /home/bob/radio_stream_$(date '+%D').mp3 URL -m 60
A példában elérési útvonal plusz fájlnevet látod, tudod módosítani. Dátumot hozzáadja, így nem lesz probléma felülírással, de ki is törölheted.
URL helyére megy a stream ... URL-e
A -m kapcsoló után másodpercben van megadva a rögzítés hossza időben. Tehát a példában egy perc van beállítva.
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57376 üzenetére
Ok, javítottam, de mi lenne az az "sw" opció, erről nem találtam semmi infót (köszi, erre nem kérek választ):
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0Debian Wiki szerint (szerintem ez még régi leírás, szó sincs systemd-ről):
swap swap defaults 0 0
Arch Wiki szerint (systemd):
none swap defaults 0 0
Debian 9 (systemd) így készíti:
none swap sw 0 0
MX-16.1 (sysvinit?, nem systemd) így készíti:
swap swap defaults 0 0
A Te logikád alapján maradt az MX-16.1 swap bejegyzés, a rendszer írta módon.
(Nem vágom a systemd-sysvinit kérdést, csak úgy írtam ezeket.)Mivel így is működik mindkét rendszer, így tovább lépnék.
Úgy tünik nem tudom elkerülni az e2fsck kérdést.
root@msimx:/home/ggy# fsck /dev/sda1
fsck from util-linux 2.25.2
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda1 has unsupported feature(s): metadata_csum
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!Másik partíció talán rendben:
root@msimx:/home/ggy# fsck /dev/sda4
fsck from util-linux 2.25.2
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
Str: clean, 113/5390336 files, 2410476/21559040 blocksIde jutottam e2fsck new version ügyben. Írnak itt bőven Debian hibáról, persze nem értem. Na, de ez a "make install" már sokk nekem.
Debian (sda1), esetleg az egész SSD újra partícionálása, telepítése megoldhatja ezt a hibát, vagy mindenképpen csak e2fsck a megoldás?
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #57289 üzenetére
Itt a Bunsenlabs legfrissebb compton.conf-ja. Hátha ez javít rajta. Másold be a /home/neved/.config mappába, felülírva az ott lévőt. YouTube nézésre megy ott van az előtelepített, beállított SMTube. Az nem terheli a CPU-t agyon még 720-as HD lejátszás esetén sem.
-
Norby86
őstag
válasz
King Unique #56797 üzenetére
A router is 916 GB-nek látja... akkor ez marad az x-akták kategóriába hogy mitől van amikor 931-nek kéne ott lenni.
/home/root # df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 8.4M 8.4M 0 100% /
/dev/root 8.4M 8.4M 0 100% /
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /dev
tmpfs 2.0M 176.0K 1.8M 9% /etc
tmpfs 1.0M 4.0K 1020.0K 0% /home
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /media
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /mnt
tmpfs 24.0M 88.0K 23.9M 0% /tmp
tmpfs 4.0M 208.0K 3.8M 5% /var
/dev/sda1 916.9G 916.3M 916.0G 0% /media/WD_Mypassport -
válasz
ubyegon2 #56597 üzenetére
Par honapja felraktam a fedora-t, letrejott magatol az fstab.
Most egyik winyot ket masikra csereltem, es atirtam az UUID-juket az uj winyora.
UUID=regi UUID /home/egyik ext4 defaults 1 2
Ebbol csinaltam ezt:
UUID=uj UUID1 /home/egyik ext4 defaults 1 2
UUID=uj UUID2 /home/masik ext4 defaults 1 2Amiota visszairtam az eredetit, azota megint, jol muxodik.
De nem hagyhatom igy sokaig, mert haldoklik ez a winyo. -
törölt tag
válasz
bandras0226 #56519 üzenetére
Ez attól függ, hogy EFI-vel v. hagyományos BIOS módban használod a rendszered. Ha EFI-vel akkor igen, kell neki egy ESP partíció. A /home nem kötelező.
-
herdsman12
őstag
válasz
#21078528 #56386 üzenetére
Az MX Package Installer-ből telepítettem.
Package info:
Terminalos ellenőrzés:
root@msi:/home/ggy# apt-cache policy firefox-l10n-xpi-hu
firefox-l10n-xpi-hu:
Telepítve: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Jelölt: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Verziótáblázat:
*** 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1 0
500 http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mx/mx/repo/ mx15/main i386 Packages
100 /var/lib/dpkg/statusA var/lib/dpkg/status:
Package: firefox-l10n-xpi-hu
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: web
Installed-Size: 526
Maintainer: Steven Pusser <stevep@mxlinux.org>
Bugs: mailto: <stevep@mxlinux.org>
Architecture: i386
Source: firefox-l10n-xpi
Version: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Description: Hungarian language packs for Firefox
Hungarian language packs for the Mozilla Firefox Web Browser.
Homepage: http://mozilla.org
Original-Maintainer: Mike Purtell (mmikeinsantarosa) <maintainer@mepiscommunity.org>Eredetileg firefox-l10n-hu csomagot kerestem, de olyan nincs:
root@msi:/home/ggy# apt-get install firefox-l10n-hu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: firefox-l10n-huPersze a Firefoxba is belenyultak:
Fentiekből úgy gondolom, hogy a megfelelő nyelvi fájl van telepítve, de az engedélyezést azt nem vágom.
-
jackal79
aktív tag
válasz
jackal79 #56348 üzenetére
K3b meg ezt írja:
"Unable to handle the following files due to an unsupported format:
You may manually convert these audio files to wave using another application supporting the audio format and then add the wave files to the K3b project.
/home/seven9st/Zenék/Alan.Walker.(Remix).mp3"
Csak azt nem értem, h az mp3 formátum miért nem támogatott. Mire kéne konvertálnom...? -
Na szóval...
Mivel le tudtam menteni ami nekem fontos, ezért újra húztam a rendszert és telepítőben csatoltam a lemezt a /media/Cuccok ponton.cat /etc/fstab kimenetele:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=2def7da2-8050-4306-8b40-3232e7481246 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=FD63-3D3D /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=03d855f8-ae82-489e-8ca1-6c8d5eecee70 /home ext4 defaults 0 2
# /media/cuccok was on /dev/sdb1 during installation
UUID=73e99bf1-a5c6-4bcd-9181-257b3c68c028 /media/cuccok ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda4 during installation
UUID=3f326ace-13c8-4a9e-b7b9-e61c4f308fdd none swap sw 0 0elvileg dev/sdb1 ként ott a merevlemez.
a chown -hR magda /media/cuccok kimenetelechown: a következő könyvtár nem olvasható: '/media/cuccok/lost+found': Engedély megtagadva
chown: '/media/cuccok' tulajdonosának megváltoztatása: A művelet nem engedélyezettmost hol a hiba? mert ugye a lemez most sem írható....
-
válasz
jackal79 #56279 üzenetére
Itt vannak ilyen titkosító programok [link], nem ismerem őket, de nagyon nem hozzáértő elől könnyű elrejteni mappákat. A Nemoban átnevezed úgy a mappát, hogy egy pontot raksz elé, rákatt és már el is tűnt.
Menj be a /home saját mappádba és nyomj ALT+h billentyűket, meglátod, miről van szó, a rendszer is így rejti el a mappákat előled.
Ilyen is van:
Adatok elrejtése hang vagy kép fájlokba -
MKLS
aktív tag
Sziasztok!
Új disztró telepítése előtt melyik mappát kell átneveznem /home-on belül, hogy ha a /home particiót nem akarom formázni, de a korábbi disztro desktop beállításait nem szeretném megtartani? Ha csak simán a /-t formázom a /home-ot nem akkor mindig összeakad az előző és az új disztro DE-je.Megmaradnak a korábbi parancsikonok, nem használja a friss rendszer saját témáját, hiányzó ikonok a panelokon stb....
-
-
válasz
King Unique #55992 üzenetére
Nekem a desktopon egy hete a 0.17-es működött amúgy rendesen.
Most megnézem újra a nagygépen.....működik itt meg, tök ugyanaz a verzió, mint a laptopon!
ubymint18 HDsentinel # '/home/ubyegon/Letöltések/HDsentinel/HDSentinel'
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.17.8556 (c) 2016 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : INTEL SSDSC2CW120A3
HDD Serial No: CVCV430205QS120BGN
HDD Revision : 400i
HDD Size : 114343 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 574 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 5.50 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #233 Media Wearout Indicator
No actions needed.No szegény filmtárolómon újra van pár bad sector.
Érdekes, hogy beolvassa USB-ről is, minap nem csinálta.
HDD Device 3: /dev/sdd
HDD Model ID : ST1000LM024 HN-M101MBB
HDD Serial No: S2U5J9ED406783
HDD Revision : 2AR10001
HDD Size : 953870 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 33 °C
Highest Temp.: 61 °C
Health : 7 %
Performance : 100 %
Power on time: 611 days, 19 hours
Est. lifetime: 7 days
The drive found 825 bad sectors during its self test.
There are 828 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.(#55991) berus.berus
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55967 üzenetére
20GB-t mindenképpen adnék neki, de mehet több is. Továbbá érdemes egy külön partíciót beállítani a /home alá, és akkor a saját cuccaid, letöltések, stb. oda fognak menni, nem a root partícióra.
Ez akkor is jól jön, ha később valamiért újra akarod rakni a rendszert, mert akkor elég csak a root-ot formázni, a cuccaid a home partíción megmaradnak.
-
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #55941 üzenetére
Az a leírás Legacy (BIOS-MBR) telepítésnél használható és a rendszerbetöltőt a Linux partíciójára (
sdXY
) kell telepíteni, nem a /home-ra! A Deepin telepítője kissé egzotikus, illetve abban még Live mód sincsen, ahogy néztem. Ha működésre akarod bírni a Linuxot, akkor a GRUB-ot újra lehet telepíteni pl. a teljes lemezre és akkor normál esetben a Windowst is be kellene töltenie. Sőt, pl. az MX-16-ban ez alapján valami spéci helyreállító is van. Ha a Windowst, akkor meg annak telepítési adathordozóját bebootolva szintén megoldható a rendszerbetöltő helyreállítása. Viszont ez esetben a GRUB felül lesz írva és nem fog indulni a Linux! -
herdsman12
őstag
Win10 mellé, kiterjesztett partícióra telepítettem MX-16-ot King Unique javaslata alapján (rendszer betöltő a /home-ra telepítve). Rendben indult, működött a két rendszer. Ezután az MX-16 helyére Deepin-t telepítettem, és itt valami gubanc lett.
Azóta bekapcsoláskor ez az üzenet:
Operating System Not Found
Látszólag az összes partíció a helyén van, nem telepítettem a Deepint rossz helyre.
Már az újra telepített MX-16 se állította vissza a működő állapotot.
Első sorban a Windowst kellene elindítanom, a Deepin telepítést majd másik gépen próbálom.
Jöhetne valami jó ötlet. -
cyber86
őstag
Sziasztok. Tudnátok segíteni, hogy hol találok drivert vgamhoz?
System: Host: HP Kernel: 4.8.0-53-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.3 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: HP product: ProLiant MicroServer
Mobo: N/A model: N/A Bios: HP v: O41 date: 10/01/2013
CPU: Dual core AMD Athlon II Neo N36L (-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 1300 MHz 1: 1300 MHz 2: 800 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RS880M [Mobility Radeon HD 4225/4250]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x1024@60.02hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RS880 (DRM 2.46.0 / 4.8.0-53-generic, LLVM 3.8.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Network: Card: Broadcom NetXtreme BCM5723 Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 3c:d9:2b:02:0e:0c
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (36.7% used)
ID-1: /dev/sda model: Corsair_Force_GT size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 19G used: 5.2G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 55G used: 333M (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-3: swap-1 size: 40.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 34.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 169 Uptime: 1 day Memory: 781.8/3447.0MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 -
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
Ubuntu Budgie-t használok.
A rendszer az sda-n van.
Az sdb vinyó 2 fele van vágva : sdb1 NTFS ( régi windows data ) és sdb2 ext4 a /home -mal.Szeretném megszüntetni a régi NTFS partíciómat, úgy hogy a teljes sdb, egy partíció legyen ext4-gyel a /home-nak.
Működik-e, hogy bebootolok egy linuxos live médiummal, gparteddel törlöm az ntfs (sdb1) partíciót, az ext4-est pedig kiterjesztem ( átméretezem ) a teljes lemezméretre ? Mindezt az sdb2-n lévő adatok megtartásával.
A másik kérdésem az - ha ez így működik:
A /home-om így sdb2-ről, sdb1-re kerül. Elegendő-e az fstab-ban átírni a home partíciót az új sdb1-re ?
A rendszer működése szempontjából mást nem kell módosítanom ? -
1.) - SSD - elég ha a / particiót rakom SSD-re, vagy a /home is sokat számít?
/home is az SSD-n szeretne lenni, minden dolog konfigja ott van, ha keresgélni kell azon az úsállaton, az lassabb, mint az SSD-ről
2.) - másik file rendszer - A velociraptor nagyon gyors winyó, de nálam mégsem annyira. Lehet, hogy az EXT4 fogja vissza?
Az ext4 nem fogja vissza, ez a relativ lassúsági érzet nem lehet emiatt.
3.) - egyéb - pl. swap-nak van értelme 16GB Ram mellett, ha eddig még nem fogyott ki komoly felhasználás mellett sem?
Sosem értettem, hogy egy winyón lévő file hogy gyorsíthat, de meggyőzhető vagyok.Nincs jelentősége a swap-nak, ha nem hibernálsz. A második mondatod nem értem, milyen fájlról gondolod, hogy gyorsít?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest