- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
herdsman12
őstag
válasz
herdsman12 #81325 üzenetére
Minden bekapcs után Elrendezés igazítása, majd Alapértelmezések visszaállítása, Alkalmaz nélkül jó.
-
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #72184 üzenetére
Köszönöm, elnéztem 32/64 -et.
Az update-grub-nál valami történt, de elindult, majd grub-install, update-grub és működik a dual boot.root@mint:/mnt# sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
root@mint:/mnt# sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'. -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
Grub helyreállítás ügyben megakadok. Jöhetne valami jó ötlet, mit kell ezzel kezdeni:
sda 8:0 0 119.2G 0 disk
├─sda4 8:4 0 44.2G 0 part
├─sda2 8:2 0 39.5G 0 part
├─sda3 8:3 0 35G 0 part /mnt
└─sda1 8:1 0 549M 0 part
mint mint # cd /mnt
mint mnt # mount --rbind /sys sys/
mint mnt # mount --rbind /dev dev/
mint mnt # mount --rbind /run run/
mint mnt # cp /etc/resolv.conf etc/resolv.conf
cp: not writing through dangling symlink 'etc/resolv.conf'
mint mnt # -
herdsman12
őstag
Chrome Remote Desktop távoli elérés, támogatás kérése nem működik.
Elindul a telepítés majd jön a következő üzi:
"Hmm… már régóta tart a folyamat. Ellenőrizze, hogy nem vár-e a telepítő az Ön válaszára. Várhat kicsit tovább, illetve újra elindíthatja a telepítőt az állapotsávból vagy a Letöltések mappából."
A támogatás nyújtása az működik.
Volna valami jó ötlet erre? -
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #71144 üzenetére
Köszi, az egyik laptopon (32 bit) valami gáz van a youtube-dl telepítéssel, de ott más gondok is vannak.
Másikon (64 bit) már ok a youtube-dl frissítés:
sudo -H pip install --upgrade youtube-dl
Keresés leginkább egyiken se működik, de túlélem.
Hibaüzi:
A client error occurred: Error calling GET https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=id%2Csnippet&maxResults=10&order=relevance&safeSearch=none&type=video&videoDefinition=any&videoDuration=any&q=geszti®ionCode=HU&key=<KEY>: (403) Daily Limit Exceeded. The quota will be reset at midnight Pacific Time (PT). You may monitor your quota usage and adjust limits in the API Console: https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/quotas?project=967736944494 -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #71128 üzenetére
(#71130) zoltanz
Linux bölcsödés koromtól folyamatos problémám a Minitube, SMTube, youtube-dl kérdés.
Most éppen eredeti formában indul az SMTube, de nem 100-as.
Keresés nem működik.
Indulás után ott a figyelmeztetés alul:
We're trying to fix the "Quota Exceeded" problem. Meanwhile you can visit YouTube.com.
VLC lejátszás ok, mpv nem megy.
A youtube-dl verzió meg ősrégi:
rc youtube-dl 2018.03.14-1 all
Ki tudja, hogy kell ezt frissíteni? -
herdsman12
őstag
SMTube megzakkant, már youtube reklám is megy rajta, legalább úgy tekeri a procit, mintha a böngészőben nézném, külső lejátszót (mpv) ritkán engedi.
Minitube működik rendesen, használja valaki?
Esetleg jobb ajánlat van? -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #70872 üzenetére
Az a speedtest-cli Upload: 4 Mbit/s valami hatalmas kamu eredmény, mert igazából nem annyi.
Felénk most:
Download: 760.97 Mbit/s
Upload: 4.11 Mbit/s -
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #69393 üzenetére
Esetleg Package: firmware-amd-graphics?
(by ubyegon2) -
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #68700 üzenetére
A linkelt oldal egy általános segítség különböző Linux rendszerekhez.
Saccra a (4) lehet érdekes, esetleg még (5) és (9).
32 vagy 64 bites a Linux Mint 19.2?
Van /var/spool/lpd/nyomtatód neve könyvtárad?
Gondolom a Driver Install Tool oldalról a leírás szerint telepítetted, írt hibát a telepítés végén?
Mit ír a:
dpkg -l | grep BrotherMivel már nyomtattál vele, így gondolom a telepítés rendben van.
Nem vágom mi az, hogy lemarad 5-6 mm, nyomtattál teszt lapot? (küldtem priviben egy mintát)
(Ez 4 kérdés volt) -
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #68599 üzenetére
Nyomtatandó dokumentum Nyomtatás ablak - Oldalbeállítás - Oldalkezelés rendben?
Linux - Nyomtató - Tulajdonságok - Tesztoldal nyomtatás rendben?
Nekem más (tintás) tipus van, pontosan 5 mm-re nyomtat a lap tetejétől, szélétől.
Ha ez nem ok, akkor Nyomtatóbeállítások - Media size?, Feladatbeállítások - Szövegbeállítások - Felső margó?
Nem vágom, csak saccolom, hogy az LPR a hagyományos driver, a CUPS meg valami újabb szabványos, böngészőből elérhető felület. -
herdsman12
őstag
Első sort átírtam "#!/bin/bash", nem vágom, de még vargalex segítségéből szedtem.
Eredmény:ggy@SVM:~/Sablonok$ chmod +x dt.sh
ggy@SVM:~/Sablonok$ ./dt.sh .
touch: érvénytelen dátumformátum: ”g.”
./*.jpg time changedA régi script annyiban más volt, hogy ott a kép neve tartalmazta a készítés idejét is, de a fájlkezelőkben a név után már a módosítás, hozzáférés dátumát mutatta. Ott egyszerűen a névből ki lehetett szedni a dátumot.
A mostani helyzetben a készítés dátuma csak az EXIF infóból olvasható, a Nemo nem okosan kezeli.Pontosan ilyet szeretnék látni:
(#68536) ubyegon2
Mi lenne pontosan ez az exif plugin? Synapticban találtam egy csomagot nemo-media-columns néven, de ez csak kiolvassa az adatokat, vagy tévedek?
Nincs semmiféle hopperkedés. A 19.1 Cinnamon VLC akadozás miatt Mate lett, most próbából 19.2 Cinnamon van, itt talán megszünt az akadozás. Meg kiváncsiságból Debian 10 Cinnamon, mert felfért a Win mellé. Stabilan kitartok a .deb vonalon.
-
herdsman12
őstag
Köszi, este szétnézek.
Albumokat azért hanyagolnám, mert ritka a PC-n nézegetés, évente pár alkalommal kell TV-n nézegetni a képeket. ott meg csak a névsor számít. PC-n alkalmi keresésre meg jó lenne az a dátum.
Egyébként a Pix (W10 XnView) működik, átnevezés funkciója frankó, viszont az album kezelés az tragikus és ezt nem tudom kikerülni.
Kb 3 éve hasonló akció miatt "vargalex" ft összedobott egy jó scriptet, de azt én tuti nem tudom átdolgozni a mostani feladatra. -
herdsman12
őstag
USB-s HDD-n (Ntfs) van több száz fotóm.
A Flickr fotótár a letöltés alkalmával átnevezte, átdátumozta őket. Átnevezés az eredeti névre már rendben.
Az utolsó hozzáférés, módosítás helyett az eredeti készítés dátumát szeretném látni a fájlkezelők által mutatott Dátum oszlopban.
Tudja valaki a megoldást? -
herdsman12
őstag
Nemo file manager csak Lista nézetben kezeli az átnevezést, ikon vagy a tömör nézetben nem történik semmi. Vajon csak nálam ilyen?
(Debian 10 Cinnamon, Nemo 3.8.5)(#68382) colomb2
A "null kilométeres" után, hogy következik a ranglétra?
-
herdsman12
őstag
válasz
SkyLine3000 #68093 üzenetére
Debian vonalon ttf-mscorefonts-installer néven találod.
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #67968 üzenetére
Na pont erre gondoltam, mivel nem tanultam meg, ezért nekem bőven egyszerűbb valamelyik GUI-s letöltő.
(#67969) gregory91
A napokban valamelyik gépen nem működött, vagy elbénáztam, aztán látom tárolóból elérhető verzió 2018.03.14-1, a fejlesztő oldaláról letöltött meg 2019.06.08.
Megnézed nálad milyen verzió működik?(#67970) colomb2
Köszi, kipróbálom.
SMTube, Minitube, ClipGrab és a 4K Video Downloader talán az összes program, amit nem a tárolóból szedtem, mert a tárolós verziók nem működtek. -
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #67965 üzenetére
Remélem nem tévedek, de alapból csak 380p videót szedi le hanggal. Nagyobb felbontásnál külön kell letölteni a hang és videó állományt, aztán az ffmpeg tudja egybe gyúrni.
Talám így:
ffmpeg -i INPUT.mp4 -i AUDIO.wav -shortest -c:v copy -c:a aac -b:a OUTPUT.mp4Megköszönöm, ha írsz vmi egyszerű megoldást.
A youtube-dl-t tárolóból vagy fejlesztő oldaláról kell letölteni?
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #67939 üzenetére
Az a felugró ablak telepítés után figyelmeztet, hogy frissíteni kell a kódot, aztán még talán egy reboot is kell, hogy működjön rendesen.
A tárolókból telepített verzió általában nem működött, ezért a fejlesztő oldaláról telepítem.
Elkerekedett a szemem, hogy "nálam mi nem működik", de most visszaolvasva egy régebbi hsz-om, látom, hogy ezzel letölteni is lehetett? Na ezt már rég elfelejtettem, vagy csak elbénáztam, most nem látok letöltési lehetőséget.
Youtube videó kukkolásra használom (Mint 18.3, Xfce, 32bit, FHD), különösen mióta böngészőből nem lehet (?) megúszni a reklámokat, hosszabb videónál, már adás közben is van reklám, mint a TV-ben!!!
VLC hibát jelez, MPV meg se nyekken. Érdekes, hogy a "Videó lejátszása webböngészővel" funkció működik, meg a "Hang lejátszása" is (eddig nem próbáltam).
Legújabb, 19.6.0 verzió van telepítve.
Ezen a gépen Debianon is telepítve van, ott se működött már, ezért frissítettem, most ott se működik.Másik:
A ClipGrab egy videó letöltő, ritkán használtam, jól működött, most az is megadta magát, gondolom ez is a Google sara.
Nem rémlik mikor, hogy telepítettem, de most csak egy ClipGrab-3.8.2-x86_64.AppImage állományt találok a fejlesztő oldalán.
Ez már 32 bites gépen nem működik, 64 biten elindul, de letöltés helyett hibát ír.
Szerencsére most éppen működik a 4K Video Downloader.
A youtube-dl az már egészségtelen, ha komolyabb felbontást töltenél le.Esetleg minitube megy bárkinél?
Honnan, milyen SMTube verzió van nálad, letölt, lejátszik bármit? -
herdsman12
őstag
SMTube, esetleg ClipGrab működik valakinek?
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #67885 üzenetére
Nézem én, de semmit nem mond nekem.
systemctl status networkmanager-wait-online.service
Unit networkmanager-wait-online.service could not be found.Gondolom ez ok, boot is rendben van.
(#67886) cigam
Marvell Yukon Optima 88E8059 [PCIe Gigabit Ethernet with AVB]
driver: sky2
driverversion=1.30Még nem találkoztam ilyen kapcsolóval, de ettől még lehet valahol.
Windows 10 alatt egy pillanat alatt visszaugrik a hálózatra, ha alvásból felébresztem. -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #67883 üzenetére
Automatikus kapcsolódás bejelölve, van ott egy "prioritás" sor -999 értékkel, 0-val sincs változás.
Ha csak bontom a kapcsolatot, akkor még vissza lehet kapcsolni, láthatóan aktív a név és a "Hálózat bekapcsolása" sor is. Felfüggesztés után visszakapcsolva viszont a fenti ábrán is látható inaktív sorokat látom.
Energiagazdálkodás kb ua, mint a többi gépen.
Ellenék ezzel, de csak nem normális így. -
herdsman12
őstag
Újabban vezetékes kapcsolattal is használok alkalmanként egy (Sony Vaio, Linux Mint 19.x, Mate) laptopot. Felfüggesztésből visszatérve nem látja a hálózatot, csak újraindítás segít rajta.
WiFi kapcsolatot használva rendben visszacsatlakozik.
Lehet ezzel valamit kezdeni? -
herdsman12
őstag
Újabban érdekesen indul egy dual Linux boot-os (Mint 18.3/Debian 9.x) laptopom.
Grub beállítás szerint 3 sec várakozás után indulna a Mint, de újra boot képernyő, majd úrja a Grub jön 30 sec idővel. GRUB_TIMEOUT=3 ez rendben van.
Próbálkozás közben a 3 sec előtt nyomott Enter jéggé dermeszt mindent. Debiant választva indul rendesen.
Linux Mint alól grub install, update-grub semmit nem változtat, Debian install és update megoldotta, de ez így nem ok.
Volna valami ötlet merre nézelődjek? -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #66924 üzenetére
Az ott a manualban a 12 vagy 24 órás formátum választás.
Az első oldalon helyes formátumban mutatja az időt.Így aztán valóban gáz ez.
Ez az 1.20.1 Mate verzió, azóta van már 1.22 verzió is.
Nem tudom, hogy lesz ez majd aktuális, de úgy nézem időjárás javítás is van benne. -
herdsman12
őstag
Linux Mint 19.1, Mate 64 bit verzió beépített "Óra" alkalmazás a beállításnál és a sugóban is helyesen, kettősponttal elválasztva mutatja az időt, terminálban szintén.
A Mate honlapon is a helyes formátumot látom.
A panelen viszont egy ponttal elválasztva (19.10) látható.
Állítási lehetőséget nem találok.
Van megoldás, vagy ez ilyen? -
herdsman12
őstag
Linux Mint Cinnamon 19.1 Nemo nem mutatja pár iOS mappa tartalmát "Kezeletlen Apple fájlvezérlőhiba (7)" üzenettel.
Előző (19) verziónál nem volt ilyen gond.
Ki látott már ilyet? -
herdsman12
őstag
Linux Mint 19.1 Cinnamon/64 nem hajlandó leállni ha fut a Firefox.
A 18.3 Xfce/32 simán leáll, igaz ott találtam "Munkamenet automatikus mentése kijelentkezéskor" beállítást.
Ki tudja a megoldást? -
herdsman12
őstag
Mi az, hogy a Linux Mint aktív kernel 4.15.0-43, (A támogatás lejár majd: április 2023), de lenne egy újabb (?) 4.18.0-13 (A támogatás lejár majd: augusztus 2019)?
Elnéztem valamit, vagy ez így normális? -
herdsman12
őstag
Oldal tetején Összefoglaló kinyitása.
SU vagy SUDO? -
herdsman12
őstag
A grub szerkesztést hagynám a francba, azt utólag is ráérsz elcseszni, inkább a 3.-4. sor környékén van a memtest.
Egy meghajtó, egy Linux? Akkor a csatolásnál / kell választani.
Inkább dobd be ide mekkora tárhelyre, mit is akarsz. -
herdsman12
őstag
TC-hez hasonló kereső funkcióval megáldott keresőre lenne szükségem.
Azonos név, méret, tartalom, stb érdekel, úgy nézem ezekre a DC nem elég, vagy én nem értem eléggé. -
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #63882 üzenetére
Írtad már, hogy kellene lenni SMART infonak, én meg elkönyveltem, hogy így jártam.
Azóta már telepítettem a gyári diag programot.(#63883) Victor Súgó
Én se a verzióra, inkább a Sonyra gondoltam, GSmartControl nem bírt vele.
A smartctl kezdésnek ilyen hibát dobott:
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x1058:0x0830 (0x1065)]
Please specify device type with the -d option.Magamtól biztos nem kezdek próbálkozni, de a
sudo smartctl -a -d sat /dev/sdb
kiolvasta az adatokat.
Köszi. -
herdsman12
őstag
válasz
herdsman12 #56828 üzenetére
Ma, tök véletlenül kiderült, hogy van SMART infója a WD My Passport Ultra külső HDD-nek.
Sony Vaio i5, Linux Mint 19 (64bit) smartctl 6.6 szerint unavailable.
Ennél is régebbi, MSI/Linux Mint 18.3 (32bit) smartctl 6.5 kiolvassa az adatokat. -
herdsman12
őstag
válasz
Victor Súgó #63826 üzenetére
"Új vagy, minek jöttél?"
Elég laza a rendszer, 12 perccel a reg után meg is van az első szabálysértés/hsz. -
herdsman12
őstag
Azért mutattam szinte az egész lapot, hogy feltűnjön a Windowshoz képest más betűk típusa. Volt pár hasonló esetem, amikor kiderült, hogy a Times New Roman-hoz szokott szemnek furcsa a Linux. Aztán kiderült, hogy ebből a legtöbben kigyógyultak. Akár telepíthető is a ttf-mscorefonts-installer, így lesz pár Win kompatibilis betű a rendszereden.
Vagy másra gondoltál a csúnya jelzővel? -
herdsman12
őstag
Köszi, elmentettem (dd).
(#62250) King Unique
Nem a mentésekkel, hanem az EasyBCD Grub-ra cserélésével kapcsolatban voltak kétségeim, mint beigazolódott nem véletlenül.
Az EasyBCD-t töröltem, Win indítást bootrec helyreállította, majd grub-install és update-grub sda-ra.
Így indult a Grub, majd utána a Win rendszerindító, ez nem jött be, így még próbálkoztam.
Most ott tartok, hogy Win indul a saját rendszerindítójával, Live Linux alól nem megy a grub-install.
A /fixmbr, /fixboot, /scanos és /rebuildbcd parancsokból az első ok, de a /fixboot már "A hozzáférés megtagadva" hibát jelez.
(Így utólag kényelemesebb volt az EasyBCD)
Akár a Wint-t és Linux-ot is újra telepítem, ha az a megoldás, de, ha lehet egyszerűsíteni, akkor inkább azt választom.
Ismer valaki tuti megoldást? -
herdsman12
őstag
válasz
CPT.Pirk #62236 üzenetére
Amikor az EasyBCD-t telepítettem, akkor fontos volt a Win 10 érintettlen életben tartása, hogy bármikor, azonnal üzemeljen fejlesztői gépként. Csak így tudtam megoldani, hogy a Linux ne zavarjon be semmilyen indító menüvel.
Mára változott a helyzet, szabadon garázdálkodhatok a gépen.
A mostani állapotot pillanatok alatt helyreállítom, ha kell, a Grub használatának megszüntetését viszont nem vágom, csak saccolom, hogy Win indító helyreállítás lehet a megoldás.
Na majd a következő problémánál átállok.(#62238) ubyegon2
Köszi, nem bonyolítanám az életem. Inkább megtanítom az asszonynak, hogy mizu.
-
herdsman12
őstag
Szintén MBR és Legacy BIOS, Win 10.
Linux Mint 19 kiterjesztett partíción, grub a Mint saját partícióján, Win-re telepített EasyBCD kezeli az oprendszer választást. Ezt némelyik Win frissítés miatt muszáj újra szerkeszteni.
Úgy még elindul a Win, ha csak a "Rendszer számára fenntartott" első (sda1) partíció rejtett, de, ha a Win 10 (sda2) is rejtett, akkor már nem. Most így van beállítva, de arról fogalmam sincs, hogy ez okozhat-e problémát később?
Az fstab nem tartalmazza ezt a két partíciót. Nem bánnám, ha volna megoldás az sda1 és sda2 eltüntetésére a filekezelőből, hogy még véletlenül se piszkálja senki azokat, persze induljon a Win, ha kell. -
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #62114 üzenetére
Az morbid, amit írsz, hogy az fsck verziója nem stimmel. Eleve normális disztróban alapból be kéne legyen építve az fsck megfelelő verziója. Vagy ha nem normális disztórban nem lenne benne alapból, akkor a csomagkezelővel a disztró hivatalos tárolójából telepíted, ekkor sem kéne verzióval problémának lennie.
Létezik morbid fsck probléma.
(hsz második fele) -
herdsman12
őstag
válasz
hódmaci #61624 üzenetére
Telepítettem ezt az mtp-tools csomagot, bekapcsolt USB hibakeresésnél ezt írja:
ggy@svm:~$ mtp-detect
libmtp version: 1.1.13
Listing raw device(s)
Device 0 (VID=2717 and PID=ff48) is a Xiaomi Mi-2s (MTP).
Found 1 device(s):
Xiaomi: Mi-2s (MTP) (2717:ff48) @ bus 2, dev 3
Attempting to connect device(s)
ignoring libusb_claim_interface() = -6PTP_ERROR_IO: failed to open session, trying again after resetting USB interface
LIBMTP libusb: Attempt to reset device
ignoring libusb_claim_interface() = -6LIBMTP PANIC: failed to open session on second attempt
Unable to open raw device 0
OK.
ggy@svm:~$USB hibakeresés kikapcsolva:
ggy@svm:~$ mtp-detect
libmtp version: 1.1.13
Listing raw device(s)
Device 0 (VID=2717 and PID=ff40) is a Xiaomi Mi-2s (id2) (MTP).
Found 1 device(s):
Xiaomi: Mi-2s (id2) (MTP) (2717:ff40) @ bus 2, dev 4
Attempting to connect device(s)
ignoring libusb_claim_interface() = -6PTP_ERROR_IO: failed to open session, trying again after resetting USB interface
LIBMTP libusb: Attempt to reset device
inep: usb_get_endpoint_status(): Resource temporarily unavailable
outep: usb_get_endpoint_status(): Device or resource busy
ignoring libusb_claim_interface() = -6LIBMTP PANIC: failed to open session on second attempt
Unable to open raw device 0
OK.
ggy@svm:~$(#61628) hódmaci
Valami reset-et próbálj a telefonon, Cache, gyorsítótár törlés.
-
herdsman12
őstag
válasz
CPT.Pirk #61620 üzenetére
Tapasztalatom szerint Debiannal, az Androidos (Xiaomi) telefon kezeléséhez a gvfs-backends csomagot kellett telepítenem.
A Mint 19 (64bit) Cinnamon ezt alapból telepíti.
(További piszkáláshoz az android-tools-adb és android-tools-fastboot csomagok is kellenek.)
Az, hogy hódmaci lsusb-je nem látja a telefont inkább hardver gubanc lehet?
Másik USB port, másik kábel, esetleg másik (pld Mint 18.3) Live Linux-al próbálnám.(#61618) Frawly
Debian és Mint alatt nincs gvfs-mtp csomag, inkább a gvfs-backends a megoldás.
Viszont most próbálkozás közben kiderült, hogy a Mint 19 (64bit) Nemo megbirkózik az iPhone fájlkezeléssel. -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #61602 üzenetére
Ezért járok ide, mert nem tudom szaknyelven leírni a bánatom.
Laptop külső FHD monitorra kötve, saját kijelző kikapcsolva működik. Elindítottam egy hosszabb letöltést és rányomtam a képernyőzárra, hogy ne világítson feleslegesen. Ennek az lett az eredménye, hogy a laptop kijelzőn (itt miért?) és a külső monitoron is ez van:Linux Mint 19 Tara msim tty1
msim login:Bejelentkezek, kijelentkezek, de eltüntetni nem tudom.
Nem vágom, hogy ez terminal vagy konzol, nem találkoztam rövid Linux pályafutásom alatt ilyennel
Innen szeretnék menekülni, megnézném a letöltés sorsát, Firefox, stb. -
herdsman12
őstag
Letöltés közben kizártam magam a képernyőzárral (Mint 19), ez normális?
Van tty1 prompt, mi lenne a visszaút? -
herdsman12
őstag
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #61272 üzenetére
Muszáj volt valamit csinálni, mert Sylvia csak az otthon használt FHD monitorral működött, saját kijelzőn rajzolt pár sor vonalat és tovább semmi.
Frissíteni nem tudtam, mert a Frissítéskezelő nem dobott lehetőséget, így a friss telepítést (sda2) választottam. Előtte bővítettem 20GB-ra a helyét és a swap is változott. Ettől az sda1-en nem háborgatott Debian + 30 sec-al indult. Már kezdtem volna itt sírni, de beugrott, hogy volt már hasonló gondom az fstab/resume UUID-k átírása miatt, az update-initramfs -u megoldotta a problémát.
De, hogy ne legyen felhőtlen a hétvége, mi a frászért kell birizgálnom a tapipadot vagy rángatnom az egeret, hogy betöltődjön a rendszer? Piszkálás nélkül villan néha az SSD használatot jelző LED és fekete képernyő van csak.
Elindítottam Recovery módban, ott Rendszer infónál látok egy fura bejegyzést:=== LVM állapot ===
Fizikai kötetek: nem ok (ROSSZ)
Kötetcsoportok: ok (jó)Megköszönnék némi segítséget.
-
herdsman12
őstag
ggy@msim ~ $ drill TXT prohardver.hu
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, rcode: NOERROR, id: 10274
;; flags: qr rd ra ; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 0
;; QUESTION SECTION:
;; prohardver.hu. IN TXT
;; ANSWER SECTION:
prohardver.hu. 14400 IN TXT "v=spf1 +a +mx +ip4:92.61.114.40 +ip4:92.61.114.46 +ip4:92.61.114.46 +ip4:92.61.114.46 ~all"
;; AUTHORITY SECTION:
prohardver.hu. 86400 IN NS ns4.netregator.hu.
prohardver.hu. 86400 IN NS ns3.iec.hu.
;; ADDITIONAL SECTION:
;; Query time: 76 msec
;; SERVER: 127.0.1.1
;; WHEN: Fri Jul 6 17:51:34 2018
;; MSG SIZE rcvd: 185
ggy@msim ~ $Bocsi, ha valamit rosszul nézek.
-
herdsman12
őstag
válasz
growler #61115 üzenetére
Erre a DNS szerver kérdésre még gyúrnom kell.
Routerben Digi automatikus PPPoE beállítások, DNS szervernek
193.110.56.8
193.110.57.4
IP-t ír.A dnsleaktest
78.131.0.115 78-131-0-115.core.hdsnet.hu DIGI Tavkozlesi es Szolgaltato Kft.
78.131.0.114 78-131-0-114.core.hdsnet.hu DIGI Tavkozlesi es Szolgaltato Kft.
IP-t mutat.Igaz ezt is Digi-nek írja, de?
Újból átírtam a router DNS beállításokat 1.1.1.1 ill 1.0.0.1-re, most a dnsleaktest
172.68.225.17 egyik sem CloudFlare Magyarország
172.68.225.47 egyik sem CloudFlare Magyarország
172.68.225.41 egyik sem CloudFlare Magyarország
172.68.225.65 egyik sem CloudFlare Magyarország
172.68.225.59 egyik sem CloudFlare MagyarországBiztos jó ez így.
A drill TXT prohardver.hu parancs meg szerintem nem a használt DNS szervert mutatja.
-
herdsman12
őstag
válasz
growler #61115 üzenetére
Köszi, megnézem.
(#61116) BoB
Debian volt az alany, próbálkoztam ezerrel, itt az eredmény:
ggy@msid:~$ drill TXT youtube.com
bash: drill: parancs nem található
ggy@msid:~$ sudo apt-get install drill -s
[sudo] ggy jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: drillKét gyors összeomlás miatt mostanában nem indítottam a másik partícióra telepített Mint-et, de most ott is megnéztem:
ggy@msim ~ $ drill TXT youtube.com
A(z) „drill” program jelenleg nincs telepítve. A következő beírásával telepítheti:
sudo apt install ldnsutilsGondolom ez lesz a megoldás, köszi.
-
herdsman12
őstag
Ez nekem kevés, mit kellene csinálnom?
Telepítem a drill programot és utána?(#61112) Frawly
Megint nem tanultam semmit.(#61113) growler
Az érdekel, hogy milyen DNS-t használ az itthoni hálózatom?
A Digi DNS-t átállítottam az 1.1.1.1-re, de a "Kapcsolatinformációk" Primary DNS: 192.168.31.1-et mutat.
Közben visszaálltam a Digire, most is a fentit mutatja, akkor ez nem valós infó. -
herdsman12
őstag
Kapcsolatinformációknál:
Primary DNS: 192.168.31.1 (ez a router címe)
Router beállításoknál átállítottam: 1.1.1.1 és 1.0.0.1 (lenne helyesen)
Létezik ellenőrzésre valami egyszerű parancs? -
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #60540 üzenetére
Itt az eredmény:
ggy@svm ~ $ sudo systemctl stop ntpd.service
[sudo] ggy jelszava:
Failed to stop ntpd.service: Unit ntpd.service not loaded.(#60541) ubyegon2
Gondolom az a CPU 272,1 nem normális.
Ebből többet látni?
ggy@svm ~ $ iostat
Linux 4.13.0-41-generic (svm) 2018-05-21 _x86_64_ (4 CPU)
avg-cpu: %user %nice %system %iowait %steal %idle
56,99 0,01 3,07 0,02 0,00 39,91
Device: tps kB_read/s kB_wrtn/s kB_read kB_wrtn
sda 8,24 208,69 20,73 732103 72708Ha nincs egyszerű megoldás, akkor telepítem újra.
-
herdsman12
őstag
Újabban Mint (64bit) alapjáraton 60-70% CPU-t használ, Rendszerfigyelőben CPU 40% felett van.
Rendszernapló syslog tele van figyelmeztetéssel és idegen IP címekkel.
Megnézné valaki, hogy mi a frász ez? (pastebin) -
herdsman12
őstag
válasz
vargalex #59681 üzenetére
Hi Alex!
Ha nem túl bonyolult, akkor írnál kis fejtágítást az 1.1.1.1 DNS kérdésről.
Otthon elég a routert (MIWiFi Router 3) vagy a rácsatlakozó eszközöket is át kell állítani? -
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #59614 üzenetére
Köszi, nálam is ilyen, update-grub volt, 1-9 választásnál jól működik.
"Csak egy Linux"-os gépen működik rendesen a GRUB_TIMEOUT=0.
Most egy Win 10 mellé telepített Linux Mint-el küzdök. Win vagy Linux választás EasyBCD-vel, Grub a Mint partícióra telepítve, így a Mint választás esetén nincs szükség rá.
Átnéztem pár grub szerkesztési útmutatót, de semmi használható infót nem találok. -
herdsman12
őstag
GRUB_TIMEOUT=0 miért 10-től számol vissza?
-
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #57724 üzenetére
Már csak egy "Linux kulcstartóval" cikk hiányzik. Küzdök, de nem vágom.
Ha a Chromium kezeli a jelszavakat, akkor azok kiolvashatók a Jelszavak kezelése opciónál. Ilyenkor bekerül a bejegyzés a Seahorse kezelőbe is, de ott is kiolvasható. Ez így normális?
Chromiumból töröltem az összes mentett jelszót és kikapcsoltam a jelszó kezelést is. Így a saját kulcstartómon csak két Chromium bejegyzést látok, ide és miuihu fórumra mégis automatikusan beléptet a Chromium, más helyekre csak név és jelszó megadással sikerül. Google fiókba nem vagyok bejelentkezve.
Ki érti ezt? -
herdsman12
őstag
Először Zorin 12.2, most meg a Mint 18.3 Chromium erőlködik kulcstartó ügyben. Zorin 64 bites verzióban nincs ilyen gubanc. Hogy lehetne ezt kiiktatni?Szerk: Megoldotta az üres jeszó választás.
-
herdsman12
őstag
válasz
Angelotti #57682 üzenetére
Innen telepítve működő SMTube verziód lesz.
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57379 üzenetére
Az e2fsprogs oldali bejegyzések legalább 6-8 Debian hibát emlegetnek, azt én nem tudom onnan kiolvasni, hogy van-e összefüggés a problémámmal, de megoldódott.
Persze régebbi e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014) futtató rendszer megint hibát jelez.
Átnézem az MX-Linux bug report témát és, ha ráérzek, akkor megpróbálom újból az MX-17-et, akkor majd látom, hogy mi lesz fstab ügyben. -
herdsman12
őstag
válasz
herdsman12 #57377 üzenetére
Lesz ami lesz alapon csak nekiálltam forrásból telepíteni az e2fsprogs-1.43.8-at.
ggy@msimx:~
$ sudo fsck /dev/sda1
[sudo] password for ggy:
fsck 1.43.8 (1-Jan-2018)
e2fsck 1.43.8 (1-Jan-2018)
Debian: tiszta, 143357/1310720 fájl, 1644092/5242880 blokkGParted kicsit bővebben írja:
A fájlrendszer (ext4) ellenőrzése és javítása ezen: /dev/sda1 00:00:02 ( SIKER )
/dev/sda1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )
útvonal: /dev/sda1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 41945087
méret: 41943040 (20.00 GiB)
/dev/sda1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:02 ( SIKER )
e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sda1 00:00:02 ( SIKER )
1. lépés: inode-ok, blokkok és méretek ellenőrzése
2. lépés: könyvtárszerkezet ellenőrzése
3. lépés: könyvtárkapcsolatok ellenőrzése
4. lépés: referenciaszámok ellenőrzése
5. lépés: csoport összefoglaló információinak ellenőrzése
143357 inode használatban (10.94%, összesen 1310720)
209 nem folytonos fájl (0.1%)
206 nem folytonos könyvtár (0.1%)
ind/dind/tind blokkokat tartalmazó inode-ok száma: 0/0/0
Extentmélység-hisztogram: 127306/38
1644092 blokk használatban (31.36%, összesen 5242880)
0 hibás blokk
1 nagy fájl
116249 normál fájl
9824 könyvtár
7 karakteres eszköz fájl
0 blokkos eszköz fájl
0 fifo
31 link
17267 szimbolikus link(15997 gyors szimbolikus link)
1 foglalat
------------
143379 fájl
e2fsck 1.43.8 (1-Jan-2018)
fájlrendszer növelése, hogy kitöltse a partíciót 00:00:00 ( SIKER )
resize2fs -p /dev/sda1 00:00:00 ( SIKER )
resize2fs 1.43.8 (1-Jan-2018)
A fájlrendszer már 5242880 (4k) blokk hosszú. Nincs teendő!Köszi a segítséget!
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57376 üzenetére
Ok, javítottam, de mi lenne az az "sw" opció, erről nem találtam semmi infót (köszi, erre nem kérek választ):
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0Debian Wiki szerint (szerintem ez még régi leírás, szó sincs systemd-ről):
swap swap defaults 0 0
Arch Wiki szerint (systemd):
none swap defaults 0 0
Debian 9 (systemd) így készíti:
none swap sw 0 0
MX-16.1 (sysvinit?, nem systemd) így készíti:
swap swap defaults 0 0
A Te logikád alapján maradt az MX-16.1 swap bejegyzés, a rendszer írta módon.
(Nem vágom a systemd-sysvinit kérdést, csak úgy írtam ezeket.)Mivel így is működik mindkét rendszer, így tovább lépnék.
Úgy tünik nem tudom elkerülni az e2fsck kérdést.
root@msimx:/home/ggy# fsck /dev/sda1
fsck from util-linux 2.25.2
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda1 has unsupported feature(s): metadata_csum
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!Másik partíció talán rendben:
root@msimx:/home/ggy# fsck /dev/sda4
fsck from util-linux 2.25.2
Str: clean, 113/5390336 files, 2410476/21559040 blocksIde jutottam e2fsck new version ügyben. Írnak itt bőven Debian hibáról, persze nem értem. Na, de ez a "make install" már sokk nekem.
Debian (sda1), esetleg az egész SSD újra partícionálása, telepítése megoldhatja ezt a hibát, vagy mindenképpen csak e2fsck a megoldás?
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57374 üzenetére
Csak, hogy tiszta legyen a kép, a telepítés után volt olyan összekavart az fstab. Csak a discard,noatime opciót írtam én.
Debian fstab:
ggy@msid:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 / ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0
ggy@msid:~$MX-16.1 fstab:
$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information
#
# Created by make-fstab on 2018. jan. 1., hétfő, 22.22.08 CET
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump/pass>
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 swap swap defaults 0 0
$ -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57372 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy a cd/dvd bejegyzésekkel mit csináljak, most töröltem, így már csak az a kérdés, hogy az sda4-nek mennyire gáz, hogy nem szerepel egyik fstab állományba se, de szerintem jó az úgy.
Meg a leglényegesebb, hogy mit tehetek a GParted által talált sda1 hibával?
-
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #57367 üzenetére
Debian fstab:
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 / ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0MX-16.1 fstab telepítés után:
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 /media/Debian ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 defaults 1 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 swap swap defaults 0 0
UUID=5a4b60a2-9d1b-4343-bceb-9acd7881aea8 /media/Str ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom iso9660 noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/cdrw /media/cdrw iso9660 noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/dvd /media/dvd udf noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/dvdrw /media/dvdrw udf noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/sr0 /media/sr0 auto noauto,exec,users,ro 0 0Az MX-16.1 fstab-ot módosítottam a Debian fstab-hoz hasonlóan, a saját, a swap és cd/dvdrw bejegyzések maradtak.
Így most nincs minden partíció automatikusan csatolva, de elérem, ha akarom.
Azt nem tudom, hogy az sda4 (Str) partíciónak mennyire problémás, hogy egyik fstab-ban se szerepel.
Ilyen (csíkos képernyő) hibák megfejtése nekem magas, nem "követelném" senkitől, hogy segítsen.(#57370) ubyegon2
Alap helyzetben csak a saját és a swap partícióval foglalkozik a telepítő, eddig még nem találkoztam ezzel a lazytime kérdéssel, fogalmam sincs miért került oda, ekkor még nem szerkesztettem az fstab-ot.
(#57308) kispx
Sajna nem segített az install qt5-default, később újra lefagyott.
Eddig 3 verzót produkált:
1. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozog, hang lejátszás megy tovább
2. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozdulatlan, hang lejátszás megy tovább
3. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozdulatlan, hang átmegy fütyülésbeMost ott tartok, hogy az elérések rendben, de a GParted ellenőrzés sda1 (Debian) hibát dob.
Mit tehetek, hogy ne legyen ilyen hibám? -
herdsman12
őstag
Miután a Debian mellé telepített MX-17 32 és 64 bites verziója rendszeresen csíkos képernyőt produkált, így telepítettem a régebben is használt MX-16.1 verziót.
Azonnal újabb gondjaim támadtak, nem érem el az SSD-n lévő két másik partíciót.
A Thunar a következő üzit dobja:„Debian” csatolása meghiúsult.
Error mounting system-managed device /dev/sda1: Command-line `mount "/media/Debian"' exited with non-zero exit status 32: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so.Syslog és fstab "lazytime" bejegyzéseket mutat.
Debiant indítva elérem a másik két partíciót.
USB Live rendszerről GParted ellenőrzés az sda1 (Debian) partíción hibát dob (másik két partíció rendben):
GParted 0.24.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resize
Libparted 3.2
A fájlrendszer (ext4) ellenőrzése és javítása ezen: /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
/dev/sda1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )
útvonal: /dev/sda1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 41945087
méret: 41943040 (20.00 GiB)
/dev/sda1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
/dev/sda1 has unsupported feature(s): metadata_csum
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!GSmartControl nem mutat hibát.
Mivel érdemes próbálkoznom, totál gyalu előtt? -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57281 üzenetére
Mind a 6 dmesg 709-713 soros és az
input: ACPI Virtual Keyboard Device as /devices/virtual/input/input19
sorral végződik, azokban se látok semmi extrát.Feltöltöttem a kern.log-ot és kern.log.1-ből a leállásnál (?) történt bejegyzés pár sorát.
A Xorg.log-ban talált sor
(WW) Falling back to old probe method for vesa
a jól működő Debian Xorg.log-ban is benne van.Minitube már vagy egy éve nem működött nálam, SMTube ok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest