-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Meglévő Windows rendszer mellé fel lehet rakni úgy a Mint-et, hogy a Windows ne sérüljön vagy csak format után lehetséges? Köszi
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani egy olyan "könnyű" rendszert, amit virtual boxból is lehet használni?
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok, jó pár évig a Linux Mintet használtam, viszont a covid megjelenesé után kénytelen voltam Windowsra váltani (otthoni tanítás). Egyre erősebben fogalmazódik meg bennem, hogy jó lenne újra Linuxra visszatérni. Melyik disztrót ajánljátok? Én a Minttel maximálisan meg voltam elégedve, csak hát azóta eltelt majdnem 3 év. Melyik jelenleg a legfelhasználóbarátabb? Köszi!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
még régebben csináltam egy 16 gb-os pendrive-re egy hordozhato Linux Mint rendszert. Jelenleg nem használom, de a pendrivere szükségem lenne, viszont win 10 alól nem tudom formázni (Rufussal sem).
Windows mellett (Wirtualbox) Linux antiX rendszert szoktam használni, de annak a terminál részét nem ismerem. Hogy tudnám az alól leformázni a pd-t?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #71936 üzenetére
Szia,
sajnos nem sikerült összehozni, de találtam egy másik megoldást.
Banki és egyéb pénzügyeket akartam intézni azon keresztül. Virtualbox + Linux + Tor lett volna az alapkoncepció, de más megoldást találtam.
Az egyik ismerősöm számlájáról nyúltak le pénzt, azóta próbálok vmi biztonságosabb megoldást találni.
Jelenleg úgy használom, hogy VB-ból indítom az antiX live-t és úgy bankolok. Ha kilépek minden törlődik.
TOR-ra azért gondoltam, mert nincs aktív VPN előfizetésem. -
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
segítségeteket szeretném kérni abban, hogy az antiX-ra hogy tudnám a Tor browsert telepíteni.
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Többfiókos használatnál a telepített programok korlátozása megoldható?
Tételezzük fel, hogy az egyik user használja a Vibert, de a másik nem. Megoldható, hogy csak az egyiknél jelenjen meg bejelentkezés után?
Lehet, hogy hülye a kérdés, de csak windowsos többfelhasználós tapasztalatom van, Linuxnál még nem próbáltam.
Köszi! -
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #68490 üzenetére
Szia!
Azt akartam csak megnézni, hogy a szerverekre milyen gyorsan kerülnek fel a frissítések. Általában olyat szoktam beállítani, ahol nincs több napos csúszás. Egy weboldalon le lehetett ellenőrizni, csak már nem találom.Lenne viszont még egy dolog.
A Grub-nál, hogy lehet beállítani az alapértelmezett Op rendszert, ugye jelenleg pár másodperc elteltével a Mint-et indítja el.Köszi!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Megtudnátok adni az elérését, hogy hol tudnám megnézni a tükörkiszolgálók aktuális állapotát?
Valójában arra lennék kíváncsi, hogy melyik naprakész az aktuális updatek terén.
Köszi! -
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #68472 üzenetére
Szia!
Elég korrekt oldal, amit küldtél, megnézem majd, hogy melyik éri meg a legjobban.
Tegnap olvastam valahol, hogy az Operába alapból van VPN kapcsolat, az sem lehet rossz. Úgy tudom, hogy teljesen free.
Nekem valójában csak arra kell, hogy sportközvetítést tudjak nézni Youtube-on
Köszi -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Rég jártam már itt, de most lenne pár kérdésem:
1. Jelenleg a Mint 19.1-et használom, érdemes a 19.2-re frissíteni?
2. Dual boot-ba van telepítve a rendszer (Mint 19.1, Windows 10), megoldható úgy a frissítés 19.2-re, hogy a windows megmaradjon és ne kelljen újrarakni?
3. Az egyik ismerősömnek is úgy csináltuk meg a rendszert, mint az enyém, tehát Mint 19.1 és Win 10 van rajta. Nem tudta a Linuxot megszokni, mert gyakran kell használnia az Excelt, Word-öt, ezért mindig a Win fut rajta. Így viszont a tárhely kevés lett neki. Megoldható úgy a Linux uninstall, hogy a wint ne kelljen újra rakni?Köszi!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy jó topic-ba írok, de már régóta foglalkoztat a kérdés. Ha dual boot-ra van telepítve egy rendszer, akkor rendszer futtatáskor nem fog a teljes memória rendelkezésre állni? Gondolom, hogy a másik rendszer foglal le belőle, vagy rosszul gondolom?
Köszi a választ! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy milyen programmal tudnám megoldani a desktop-ról egy pár sec-es mentést video formájában? Sajnos a képernyőkép csak képet tud menteni.
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Sikeresen visszatértem Mint-re. Jelenleg a 19.1 verzió fut a gépen.
Ami viszont nem sikerült, hogy a Veracrypt által titkosított 'tárhelynek" az asztalra mutasson. Régebben valahogy megoldottam, hogy az asztalon volt egy parancsikon és ha arra rákattintottam, akkor felugrott a Veracrypt, innen már a jelszó megadásával elértem a mappát. Nem nagy probléma így sem, csak egyszerűen nem tudok rájönni, hogy ezt, hogy oldottam meg...
Ha esetleg lenne egy ötletetek...
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Az életem Fedorás szakasza jelenleg befejeződött, nem azért mert rossz lenne a rendszer, szimplán hülye vagyok hozzá.
Visszatérek Mint-re. Jól látom, hogy a KDE asztali környezet a 19,1-nél már nem támogatott? A Cinnamon nem igazán tetszik, de ha a KDE nem elérhető, akkor az lesz.
Régebben valahol olvastam, hogy a Cinnamon a legstabilabb Minten, ez igaz lehet?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget
-
jackal79
aktív tag
válasz
Frawly #64933 üzenetére
Szia!
Korábban CPT.Pirk megírta és az alapján meg tudtam csinálni, de azért köszi a segítséget.
A migráció sikeresen megtörtént Fedorara, és azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon tetszik a rendszer. A Gnom felületet még szoknom kell, de nem annyira gáz, mint, ahogy írták. A Mintben felmerülő problémák is megszűntek.
Utána olvastam pár dolognak, így könnyebb elsajátítani a kezelését.Amiben viszont segíthetnétek!
Megoldható, hogy a Notejot app rendszerindulásnál is elinduljon és az asztalon megjelenjenek a jegyzetek?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
válasz
Frawly #64925 üzenetére
Szia! Több mint egy éve telepítettem a Mintet és ezidáig azt használtam, de volt pár apró probléma, ami idegesített.
Ilyenek voltak:
- touch pad nem megfelelő működése, ezt ritkán használtam, de akkor nagyon idegesítő volt
- néha megakadt a rendszer
- random elkezdte használni max-on a CPU-t, ilyenkor idegesítően pörgött a ventilátor
Tavaly nyáron ezek miatt újraraktam, de nem oldódott meg a probléma, tegnap felraktam a 19.1-et, de a tapipad ugyanúgy nem működött rendesen, ezért feltettem a Fedorát. Úgy gondoltam, hogy ezek lokális problémák, ezért nem zaklattalak Benneteket.
A Fedorával már egy ideje szemezgettem, de nem volt időm foglalkozni vele. Sajnos a család, munkahely, egyéb munka, hobbi, stb miatt az időm nem engedi, hogy saját erőből kitapasztaljam, mi, hogy működik, ezért írok ide.
Terminál telepítést próbáltam már, de ezt kaptam:
~]$ sudo dnf install veracrypt
[sudo] seven9st jelszava:
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:43:56, ekkor: 2019. jan. 3., csütörtök, 18:02:15 CET.
Nem található egyezés a következő argumentumra: veracrypt
Hiba: Nem található egyezésMár sikerült felraknom, köszi mindenkinek
-
jackal79
aktív tag
Arra még nincs vmi ötlet, hogy a Veracryptet miként lehetne a Fedorara felszögelni?
Még egy vmi, a Ccrypt terminálban ugyanúgy működik a Fedorában is, mint a Mintben? Mint alatt titkosítottam egy Excel filet, de Fedorából már nem tudom visszafejteni. -
jackal79
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek a segítséget!
Még annyi, hogy terminálból fel tudom telepíteni a veracryptet? -
jackal79
aktív tag
A Fedoraval egyébként mi a gond? Valaki le tudná írni!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Már egy ideje szemezgetek a Fedorával, Mintről váltanék. Virtuális gépen már próbálgattam és a Gnom jobban tetszik, mint a Cinnamon.
Viszont az alábbi app-okra mindenféleképpen szükségem lenne:
- Pcloud
- Viber
- Veracrypt
- Valami megbízható CD író progi
- VirtualBoxA Pcloud-ot próbáltam leszedni a hivatalos oldalról, de telepíteni már nem tudtam.
Mit javasoltok, maradjak a Mint-nél, vagy van vmi alternatíva?
Köszi!
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis problémába ütköztem, amire egyenlőre nem találtam megoldást.
A file tárolást úgy oldottam meg, hogy egy Xiaomi Mi routerre csatlakoztattam egy HDD-t, ezt érem el az otthoni eszközökről, pl a laptpról is. A laptopon egy Linux Mint 18.3-at használok és, ha a gyári tűzfalat aktiválom, akkor a HDD-t nem érem el. Nyugisabb lennék, ha aktív lenne a tűzfal.
Erre van vkinek ötlete?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! A Chromium-ot, hogy tudom magyarra átállítani?
-
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #63642 üzenetére
Szia!
Tök meglepődtem, hogy így emlékszel a hsz-eimre.
Annyit hozzáfűznék, hogy nagyban hozzásegítettetek abban, hogy Linuxot használjak. Ezen a fórumon nagyon segítőkész mindenki még a teljesen hülyékkel is.
Több mint egy éve használom a Mint-et, de már elképzelni sem tudom, hogy újra Wint tegyek a gépre. Pedig pár éve, amikor vettem a laptopot még elvárás volt, hogy Win10-et adjanak hozzá -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
nem jövök rá, hogy a nemot, hogy tudnám rendszergazda módba állítani.
kérlek segítsetek, mert lassan agyvérzést kapok.
köszi! -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Tudom, hogy off, de olyan sok mindenben segítettek már, hogy inkább Nektek írom.
Linux Minten már addig eljutottam, hogy tudok CD-t írni, de a formátum még nem jó.
Eddig úgy néz ki, hogy a K3b működik csak. XFburn nem látja a meghajtót, Brasero pedig a file hozzáadásánál timeout-ra megáll.
Autóba szeretnék audió CD-t készíteni, MP3-at nem tudja a lejátszó.
Ha jól tudom a.cdr formátum jó lehet, de arra ezt kapom:Alapból MPEG1 layer III-ban ír, de azt a CD lejátszója nem ismeri fel.
Ennyi formátum van, viszont nem tudom, hogy melyik lehet a megfelelő:
Ha tudnátok ebben segíteni azt megköszönném!
-
jackal79
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Működik! -
jackal79
aktív tag
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint 18.3-ban a terminálból megtudom nézni a BIOS verzióját?
Köszi!
üdv -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Eddig a google calendart a Thunderbirdön használt, viszont pár hete a naptárbejegyzéseket elkezdte nem frissíteni.
Próbálkoztam több naptár app-al is, de egyiknél sem tudtam elérni, hogy szinkronizálja a google naptárral.
Már azt a megoldást is eltudom fogadni, hogy jelzésnél (mint a Mailnag) küldjön egy értesítőt, persze a legjobb a teljes naptár megjelenítés (szerkesztéssel) lenne.
Tudnátok ebben segíteni, vkinek volt hasonló problémája?
Köszi! -
jackal79
aktív tag
Megpróbáltam ez alapján frissíteni:
http://falu.me/20180706/igy-frissithetsz-linux-mint-19-re-egyszeruen
A kinézet megváltozott 19-re + a frissítéskezelő is. Viszont a rendszerinfóban még a 18.3 volt látható. Probléma volt még, hogy a frissítéskezelő kiírta, hogy 5 törött csomag van és onnantól kezdve nem csinált semmit. Újraindítás után a frissítéskezelő sem volt elérhető.
Még jó, hogy volt mentés, így backup-oltam. Egyenlőre marad a 18.3, ha lesz egy kis időm majd 0-ról újrarakom.
18.3 problémamentesen működik.
Azért köszi mindenkinek a segítséget! -
jackal79
aktív tag
Nekem valójában a Thunderbird és a Firefox fileokra van szükségem. Pl a Thunderbird úgy van beállítva, hogy a naptár a google calendarral szinkronizál.
Ezeknek az appoknak a beállításait meg lehet menteni vagy minden egyen újratelepítés/főverzió frissítés után újra be kell állítani. Úgy e a Thunderbirdhöz külön kiegészítőt is le kell tölteni, h működjön a naptár szinkronizálás.
Megígérem, hogy ez az utolsó hozzászólásom ebben a témában és többen nem faggatlak benneteketJa még annyi, h gondolom a telepített témák és beállításaik azok mennek a kukába...
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Nekem még mindig nem világos, hogy Mint 19-re a frissítés, hogy fog végbe menni. Jelenleg 18.3-at használok.
Több variációt is hallottam/olvastam ezzel kapcsolatban:
- letöltöm a hivatalos oldalról és újrarakom a rendszert (ezt nem szeretném, mert akkor elveszik minden)
- a letöltéskezelő felajánlja majd a frissítés lehetőségét (ezt naponta nézem, de eddig még nem történt meg)
- automatukisan frissül (ezt kizártnak tartom)
Hogy lesz Mint 19-em? -
jackal79
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #61288 üzenetére
Szia!
Sikerült! Köszi!
Még egy dolog lenne, régebben már sikerült megoldást találnom rá, de most egyszerűen nem jut eszembe semmi.
Van az SSD-n egy 1 gb-os titkosított (Veracrypt) lemezterület és ezt szeretném parancsikonként az asztalra helyezni.
Linux Mint 18.3-at használok.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest