- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
A dmesg parancsal ki kellene listázni a kernel üzeneteket, valami még nem tetszik neki.
Megvan még a telepítő pendrive? Egy live linux-al csekkolni kellene mindegyik fájlrendszert, ill. magának a lemeznek az állapotát (smart). Könnyen lehet a hogy az a lemez kezdett haldokolni, amiről indulna a gép. Ha van rajta fontos adat próbáld meg lementeni (ha eddig nemtetted meg).Van külön /home partíciód?
-
-
-
-
lev258
veterán
Tényleg nagyon furcsa. Egyébként mással már előfordult olyan, hogy a router valamiért kivételezett a Windows-zal és "elszívta" a netet. Ez volt a tippem. De ezek szerint vagy nem jött be, vagy nem nullázódtak rendesen a beállítások. Azért a kábelre én is kíváncsi lennék, mire menne azzal a Linux.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
Rimuru
veterán
A legjobb informacioforrasok a man oldalak.
pl a mostani esetnel maradva, man tar, vagy kevesebb informacioval: tar --help.
"Miért volt benne a z és milrt nem kellett ide, stb?"- Vagy mert aki irta a tutorialt hulye volt, vagy amit googliztal parancsot az gziphez volt irva, ez viszont nem ugy volt csomagolva. Ki is irta neked hogy mi baja "gzip: stdin: not in gzip format"
Amugy a z jelentese (forras: man tar):
-z, --gzip, --gunzip, --ungzip
Filter the archive through gzip(1). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sajnos a TV-k beállításában ritkán van ilyen. Viszont az Arch wiki ezt írja az Intel driverhez:
This can be useful for some full screen applications:
$ xrandr --output LVDS1 --set PANEL_FITTING param
where param can be:
center: resolution will be kept exactly as defined, no scaling will be made,
full: scale the resolution so it uses the entire screen or
full_aspect: scale the resolution to the maximum possible but keep the aspect ratio.If it does not work, try:
$ xrandr --output LVDS1 --set "scaling mode" param
where param is one of "Full", "Center" or "Full aspect".
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_graphics#Setting_scaling_mode -
Itt nézegetve a performance részt, nem annyira vészes, de az egészet nézve az a benyomása az embernek, hogy erősebb gépekre készült.
Cool Futuristic Desktop
Inkább ilyent használjatok, ennek biztosan nincs nagy gépigénye!KDE alatt lejátszik YT videót valakinek a FF? Nekem végigpörgeti akadozva.
-
törölt tag
Deepin-ről. [link]
A szerző szerint:
"Virtualbox tesztnek vetetem alá. Nagyon szép, letisztult környezet, helyenként nagyon jó megoldásokkal. De hozzáteszem csak modern számítógépre ajánlott.
Az én számítógépemen, ami azért egy nem rossz vas, jócskán eszegetett a RAM-ból, meg a kétmagos processzorom fejenként 40%-on pörgött az alaprendszer futása közben." -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Debiannal jó tapasztalataim vannak gyengébb gépeken. Egyszer beállítod, aztán gyors és nincs vele gond.
Igazából szakítottam az ArchBanggel, mert sokat esett a minősége az utóbbi időben, a telepítő már önmagában egy rakás... lett, programok random bezáródtak frissen felraktott rendszeren, szal jött a Debian LXDE-vel. Ami meglepett hogy semmivel sem lett lassabb. -
Fritz Teufel
addikt
Elnézést, én csak segíteni akartam! Majd legközelebb nem teszem, csak ha megszólítanak.
Egyébként fogalmam nincs, hogy a Manjaró kezeli-e alapból, még csak nem is láttam ilyen kártyát élőben.
A Manjarót egy szóval sem ajánlottam neked, de ha már itt tartunk, semmivel nem nehezebb feltenni mint az Ubuntut. Arról sem nagyon tehetek, hogy a kártya nem támogatott. A lehetőség viszont adott és nem kell hozzá agysebésznek lenni. Amúgy, nem nagyon van választási lehetőséged. -
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Én sem találtam semmi elegáns megoldást a neten. Egy lehetőséget viszont látok, a NDISWrapperrel való Windows driver telepítését. Van egy videó, hogy hogyan kell használni, végtelenül egyszerűnek tűnik:
Install Windows Driver using NDISWrapper on Ubuntu 10.04
Igen, ez Ubuntu 10.04, de nem hiszem, hogy valami radikális változás állhatott be a használatába az utóbbi időben. Egy próbát mindenesetre megér... -
gery2123
őstag
A home/név és ott ctrl +H és akkor megjelennek a rejtett mappák, és onnan ami neked nem kell azt töröld ki. Aztán a home mappában A . trash is törölhető. Mondjuk nem tudom mennyire laktad már be, de én csinálnék egy tiszta telepítést csak a dokumentumok zenék... Mappák meghagyasaval. Live CD alól minden mást törölnek.
-
Claude Leon
senior tag
gnome-disk-utility csomag?
A menüben talán lemezek vagy disks néven jelenik majd meg, fedorán a kiegészítők között, manjaron nem biztos, hogy ott.
Ebben a partícó beállításai menüben találod a mount(vagy magyarítva csatolás? nem emléxem pontosan) beállításokat, hogy mikor és hova tegye.Óvatosan használni, mert nem kérdez vissza, ha hülyeséget szeretnél csinálni.
Szerintem biztonságosabb a /etc/fstabba bekönyvelni, mint klikkelni ide-oda aztán meglepődni, hogy nem bír bebootolni a win (jártam már így)Az fstabba írhatod a partíciót is (pl. ha a lemez fix, de ha cserélhető, inkább UUID-vel.
blkid-vel tudod az uuid-t kinyerni, ha kell.(info, uuid esetén az első szót cseréled UUID="amit a blkid arra a partícióra hozott"-re)
-
Apollyon
Korrektor
Ha Thunarban ráklikkelsz a meghajtóra, akkor is egyből csatolja és már mutatja is a tartalmát. Tehát ha a beépített filekezelőt használ, akkor mindenképp csatolódni fog kattintás után.
De ha az asztalról nyitod meg dupla kattal, akkor is egyből csatolja és megnyitja. Max ez akkor lehet gáz, ha valamilyen odamutató program van, nekem pl torrent tartalom volt másik meghajtón (bár az ext4 és nem ntfs) és ha nem csatoltam előtte, akkor csatolás után mehetett a hosszan tartó hash...
-
Vladi
nagyúr
Elméletileg nem kellene vele semmi különöset csinálni, mert a rendszer automatikusan tudja mountolni.
pl itt fedora 17-en megnyitom a PCManFM fájlkezelőt. Oldalt rákattintok, kér egy root jelszót és már ott is van a fájlrendszerben.
A másik nem desktop mód, hogy a /etc/fstab fájlba beírod a kellő sort. link itt a leírás, hogy melyik oszlop mit jelent. Csak 1. alkalommal bonyolult, 2. alkalommal már rutinból íród bele. Hajrá, hajrá.
-
-
Apollyon
Korrektor
Nah a Manjaro blogban le van írva, miért nem frissít RC3-ra:
"this release candidate is based on our unstable branch. [...]
- stable branch will be kept on the current state for another week"
Nos, mivel nálam minden király, nem látom értelmét hogy átálljak az unstable vonalra .)
-
BoB
veterán
-
TAKÍÍ
tag
Köszi, akkor remélem ezek el kattognak a régi gépen is.
Ja még fontos lenne a Driver kérdés. Linuxra kell egyáltalán? Régi Videokártya/alaplapi régi Driver. Jó lesz az rá?
Ja és mi van az egyéb programokkal? Openoffice van vagy lehet e Word ot felrakni rá? Estleg mindkettőt? Ja és még apám kedveli a Real Playert. Az is fölmegy?
(És ugye azt jól gondoltam, hogy a Linux/Ubuntunak lenne olyan verziója, ami nagyon nem lenne ajánlott kezdő felhasználónak?)Köszi neked is CPT. Pirk. Bár a "KDE-s disztrót " még értelmeznem kell.
De az Office-ok után mindenképp utánanézek.Ja meg megnézem a blogod is.
-
-
MKLS
aktív tag
Tehát akkor kompromisszumot kell kötnöm magammal, ezt a problémát úgy tudom, legegyszerűbben kikerülni, hogy screen off beállítást soha-ra állítom, vagy a max. időre amit enged és arra keresek valami megoldást, hogy hogyan lehet egy gombbal kikapcsolni a kijelzőt. (Notebook-ról van szó)
-
Ph895
csendes tag
nem egyedi a problemad, en is belefutottam, en is csak arra jutottam,hogy vagy egy script megloki az egeret vagy olyan lejatszoprogi kell ami felul tudja irni az alapbeallitast. Meg olyan kis progit is talaltam a neten ami addig kapcsolja ki a screensavert meg ezeket amig a neki megadott progik futnak, tehat pl. a firefox. Ezzel csak az a gond, hogy akkor is megakadalyozza a suspendet, ha epp csak otthagytad megnyitva a firefoxot es nem is fut benne video.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Esetleg másik lejátszót azért megnézhetnél, pl. az SMPlayert, szerintem még jobb is, mint a Vlc. Meg próbálkozhatsz olyannal, hogy egy script meglöki az egeret egy pixelt x percenként.
Érdekes ez az xfce, a video tearing mellett még ilyesmivel is gondja van. Én KDE-zek, ott nincs ilyen probléma.
-
Ph895
csendes tag
bocsi a lassu valaszert.
neki az volt a baja, hogy a monitorja elment suspendbe, fuggetlenul attol, hogy mit allitott be. Presentation mode azt jelenti, hogyha bekapcsold akkor elvileg nem dob fel folos uzeneteket, meg nem is megy el suspendbe. Arrol nem irt, hogy a fullscreenen futo filmek lejatszoprogijai felulirjak-e neki a beallitasait, tehat pl. kikapcsoljak-e a screensavert.
Szoval szerintem neked nem ez kell. -
Be van kapcsolva a lock screen? Nem lehet, hogy hiába kapcsol ki a képernyő a tácspad, vagy más gombok mégis "élnek"? Nekem volt már ilyen.
Egyébként sima Ubuntu alatt is pár klikk, nemtudom Xubuntuban hova dughatták el.Bár, azt olvasom bugos volt az xfce-power-settings, gondolom ezt javították egy újabb xfceben (de van rá workaround).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Normális hogy bejön a grub, ha zavar, akkor az időzítését állítsd nullára, majd frissítsd.
Ez a fedél lehajtáskor elmegyünk sleepbe meg szerintem nem egy jó dolog, nálam is mindig ez az első, hogy saját cuccon csak a képernyő lekapcsolásra teszem. Nálad valami bug lesz az az előugró cucc. Kérdezz rá a manjaro fórumába.
-
Zoltán
őstag
Eszem megáll, ez már vicc kategória... nekem is volt Mint boot-tal gondom, de azt 99%-ban megoldotta, hogy engedélyeztem bios-ban a virtualizációt. De szerintem ez itt most nem fog segíteni. Mondjuk úgy tűnik, hogy főleg notebookok esetén merülnek fel komolyabb boot problémák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Linux kezdőknek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- Milyen routert?
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged