Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #62268 üzenetére

    Ez elég hihetetlen. Rövid időn belül már a második vagy a topikban, aki ilyen karakterkódolási problémába fut bele. Lehet én tudom rosszul, de ma már mindegyik disztrónak UTF-8-at kéne default használnia.

    Az a beállítás jó, amit írsz. A /etc/locale.conf-ot szerkeszted. Lehet kell a locale-gen futtatása után egy újraindítás is.

    Esetleg locale-gen futtatása előtt nézd meg az /etc/locale.gen fájlt is, hogy abban mi van kikommentelve, ez egy teljesen másik fájl a locale.conf-hoz képest.

    Én is lokalizálatlan amerikain használom az Archot, Wiki alapján konfigurálva, így UTF-8 kódolásban (locale.conf a LANG=en_US.UTF-8 sort tartalmazza, a locale.gen fájlban meg az en_US.UTF-8 UTF-8 sor van a kommentezésből kivéve), amerikai és magyar billentyűzetkiosztással, és még soha egyik programban sem volt probléma, hogy ne lettek volna jók a karakterek, vagy valami karaktert ne tudtam volna begépelni (pedig a magyar ékezetek mellett egy csomó Unicode-karaktert is be szoktam vinni, nyomdai, fonetikai, matematikai jelek, és ilyen weboldalakon, pdf-ekben a japán, kínai, stb. jelek is helyesen jelennek meg). Vagyis volt egy meghajtó, amin az ékezetes karaktert tartalmazó fájlnevek nem jelentek meg rendesen, de az még talán XP-vel létrehozott NFTS partíció volt, franc tudja milyen régi Total Commanderrel rágányolt fájlokkal, gondolom az még nem UTF-et használt, de windowsos megoldástól nem is vártam más. Annak ellenére, hogy az UTF-8 ma már minden modern Windows verzión (7-től felfelé) alap.

Új hozzászólás Aktív témák