- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Haladó fotósok digitális fényképei
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel találgatós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-book olvasók
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #104939 üzenetére
16 év linuxozás után nekem sokkal kényelmesebb a linux. Vannak vele megoldandó feladatok, de nekem windows-on is voltak.
Tehát szerintem szokás kérdése is.Csak ugye a kezdeti lépéseket nem hajlandó a tömeg megtenni, mert nem olyan fontos neki, hogy linuxozzon, inkább csak az előnyei kellenének tanulás nélkül.
-
Sziasztok!
50%-ban elofordul az, hogy a GRUB menü helyett GRUB prompt fogad bootoláskor.
Ilyenkor hiába indítom újra a gépet, ne javul meg, csak a BIOS boot menüből Linux kiválasztása javírja meg.Azóta csinálja, amióta az új gépem megvan, és Manjaro és OpenSuse esetén is csinálja egyformán. Viszont nem akarom egyből a lapra fogni (ASUS B650-M), mert most először telepítettem úgy GRUB-ot, hogy a windows EFi particiója külön SSD-n van, és a secure boot is most először van bekapcsolva.
Tehát azt szeretném kideríteni, hogy mi történik olyankor, amikor a grub prompt jelenik meg.
Köszi előre is minden útbaigazítást!
-
válasz
urandom0 #104722 üzenetére
Azért nagyon érdekelne, hogy milyen VGA-val tesztelték ezt, és a grafika ugyanúgy nézett-e ki - wine/proton esetén hallottam lemaradó, vagy kisebb részletességű effektekről.
Ha már a Mesa drivert említették, akkor gondolom, nem nVidia volt.
Viszont egy néhány napos teszt szerint magasabb felbontáson, részletességen pont, hogy nem a linuxos infrastruktura a jobb.Tény, hogy ez Ubuntu és nem azonosak a tesztelt játékok, de ebből is látszik, hogy általánosan nem jelenthető ki, hogy a Win lassabb.
-
válasz
fekete.puma #104590 üzenetére
Nem azért.
A manjaro jó volt, de nem bíztam benne úgy mint a slowroll-ban. Dolgozom azon a gépen, és számomra fontos, hogy minimalizáljam a lehetséges gondokat.
Lehet, hogy a Manjaro sem romlott volna el soha, de ha fogadnom kellene, akkor inkább a suse stabilitására tennék több pénzt.A játszós és otthoni gépeimen szeretek kísérletezni; van openmandriva, mageia, fedora, mint, debian, stb.
-
válasz
.-..-. #104588 üzenetére
Nekem sok (évente 2-3) bajom volt vele, elsősorban azokkal a csomagokkal, amik ritkábban frissülnek, pl. code::blocks, codelite, sőt, nekem a nodejs is futott ideiglenesen dependencia gondba pár éve.
Nem nagy ügy, csak bosszantó tud lenni, mert váratlanul jön. Nyilván, ha nem frissítesz, akkor nincs gond.
A Manjaro sokat javított ezeken, azt használtam idáig LTS kernelen - probléma nélkül.Viszont a Suse (főleg a slowroll) alaposabb tesztelése megnyugtatóbb számomra a munkára használt gépen.
-
válasz
CPT.Pirk #104574 üzenetére
Én pont ilyenek miatt váltottam OpenSuse Slowroll-ra.
Már fél éve fent van a tartalék SSD-n, de csak pár hete váltottam át rá a munkagépen.
Régen használtam már Suse-t, sosem volt vele bajom, csak akkoriban még felfedezni vágytam mást is.
Amikor hallottam a Slowroll-ról, tudtam, hogy nekem ez kell. -
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy mi az oka annak, hogy egyik disztrón; (pl. ubuntu) egy csomagnak pár gtk-s dependenciája van csak, de pl. OpenMandriván, és Mageián ugyanaz a csomag fel akar tenni egy halom QT-s néha KDE-s csomagot is.
Nem értem. Ezeket lehet valahol konfigurálni, vagy egyszeűen ez van a disztro csomagjaiban megadva dependenciaként?Köszi!
-
válasz
cigam #104430 üzenetére
Mindig is a fejemben voltak a Mandrake/Mandriva leszármazottak; kiváncsi voltam rájuk, de sosem jutottam el a próbáig.
Aztán egyszercsak keresgéltem a viszonylag stabil rolling disztrók között, és láttam, hogy ott van köztük az OpenMandriva Rome.
Feltettem, tetszett, de a rolling verzió sok csomagja bugzott dependencia-inkompatibilitás miatt, viszont a stabil verzió teljesen jól műxik nálam - végül elengedtem a rollingot.
Annyi, hogy kicsit macera volt az XFCE desktop-ot feltenni úgy, hogy szép is legyen. A Gnome verzióból faragtam át.Azóta a másik gépen szépen duruzsol a Mageia is. Talán még jobb is; magától felrak olyan drivert, amivel más disztrón szenvedtem (Broadcom B43 wifi), egyből szép minden, és eddig nulla buggal találkoztam Mate desktop-on.
Szóval sajnálom, hogy nem korábban próbáltam ki őket.
mod: vagyis az installer mageiánál kicsit szét van esve bizonyos felbontásokon, de úgy is használható.
-
válasz
tordaitibi #104426 üzenetére
Na, rájöttem.
A /etc/default/ könyvtárban volt egy grub.openmandriva nevű file, ami tartalmazta ezt a beállítást.
Töröltem, egyből jó lett.
Néha nem árt file kezelővel bámészkodni ilyen esetben, vagy gyakrabban használni az ls parancsot.
-
Igen, azt a beállítást hagyja figyelmen kívül a grub2-mkconfig.
Beállítok egy saját témát, de ő ragaszkodik a sajátjához.
Valahonnan máshonnan is jön egy útvonal, ami erősebb, mint a grub file beállítása.Ha rámásolom a gyári útvonalra a sajátomat, akkor műxik, vagyis nem a témám hibás.
-
Sziasztok!
A grub2-mkconfig parancs ugyebár a grub.d/ könyvtárban található template-ekből és a grub file-ból rakja össze a grub.cfg-t.
Ez idáig világos, és érthető.Szembejött egy helyzet, hogy hiába írom át a grub_theme valtozót a grub file-ban, mindenáron egy másik konkrét útvonalon keresi a témát, ahol valóban van egy gyári téma.
A grub.d mappában csak a 00_header file tartalmaz grub_theme nevű változót, így azt gondolom, hogy ott jön létre a témát meghatározó beállítás.
Viszont ez a file is úgy kapja meg kívülről ezt a változót, de nem csak a grub file-ból jöhet ez, hanem máshonnan is, mert valahonnan jönnie kell az alternatív téma útvonalnak, aminek nagyobb a prioritása, nint a grub file-ban található beállításé.A környezeti változók között nem találtam ilyet.
Az a kérdés, hogy a grub file-on kívül hol lehet még definiálva ilyen változó.
Köszi!
-
válasz
fekete.puma #104231 üzenetére
Mi az alternatívája a vegyes filerendshernek, ha valamire kell win?
-
válasz
Vasti74 #104118 üzenetére
Heló!
Nekem is volt ilyenem.
Nálam codec probléma volt.Amit jó lenne tudni:
1.) ugyanaz a videó tud néha menni máskor meg nem?
2.) Króm (rendes Chrome, nem chromium) alatt (reklámblokkolás nélkül) is előjön?ffmpeg, gstreamer manuálisan telepítve javít-e a helyzeten?
Ha semmi sem javít, akkor Developer Tools-t megnyitva keress ilyen beakadós videót, és a console fülön (gyakran lenullázva) jegyezd fel azt a hibát, amit ilyenkor dob, mármint ha dob valamit.
Igyexem segíteni az infók birtokában.
-
válasz
cigam #103924 üzenetére
Igen, BIOS boot menüből pöcc-röff megy.
Az a Windows EFI partíció azonosítója.
De meg is oldódott közben.Eddig úgy volt beállítva a BIOS, hogy csak a linux-os lassa, a tobbi boot opcio disabled-re volt rakva.
Most úgy állítottam be, hogy első a linux, második a win, és csak a többi van disabled-en.Így már el tudja indítani a windows-t is a GRUB.
Köszi a tippet a BIOS-ból indításra.
-
válasz
tordaitibi #103922 üzenetére
Szerintem a Grub-ban helyesen szerepel.
Gyanítom, hogy az a gond, hogy a Grub nem látja a win efi partícióját. -
Sziasztok!
Kér SSD, egyik win, másikon linux.
A linuxben az os-prober észreveszi a windows-t, csinál neki boot entry-t, de amikor a grub menüben el akarnám indítani a windows-t, akkor azt írja, hogy nem találja a file-t.
error: file '/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi' not fount.
Nyilván a grub a inuxof efi partición kersi, ahol valóban nincs.
Mi erre a megoldás?
-
Sziasztok!
Szeretném kiszervezni az ideiglenes adatokat tartalmazó mappákat egy külön SSD-re.
Log-ok, pacman cache, böngésző cache, stb.Tudtok valami doksiról, ami összeszed minél több ilyet?
Kössz!
-
válasz
CPT.Pirk #101384 üzenetére
Igen, 6.1-es kernel és 22.3.6 a MESA verzió.
Viszont a laptop 6 éves kb, szóval ezeknek a verzióknak is kellően frissnek kellene lenniük.
A Superposition 1100-et dob ki 1080p medium-ra, míg windows-on ugyanez a laptop 1550-et tud az online lista szerint.
Ez még így teljesen rendben is lenne, de ha leveszem a Superposition-t 720p LOW-ra, akkor is ugyanezt a 1100-et adja, ami elmarad a többiek 4800 körüli eredményéhez képest, és még a másik laptop Ubuntus eredményéhez képest is, ami 2600.
Szerintem ez köszön vissza a Xonotic-ban is, mert az sokkal kisebb terhelést kellene, hogy jelentsen, mint az a benchmark.Ki fogom próbálni másik disztróval is ezen a gépen, mert szinte biztos vagyok benne, hogy valami limitáció van.
mod:
Most találtam egy tesztet 6.5-ös kernellel ugyanezzel az IGP-vel:
Nekem olyan 23-41 között van az fps, 28-as átlaggal. -
Sziasztok!
LMDE6 alatt a Radeon Vega 8 elég lassan megy.
Xonotic pontosan ugyanazt az FPS--t hozza, mint a Vega8 Windows alatt.Tudom, hogy nem linux játék topic, de mivel a glxgears is 500-600 FPS-t tud csak (a Vega 3 Ubuntu alatt 700-900), így biztosra veszem, hogy valami el van állítva.
xonotic esetén ráadásul hiába vezsem le a beállításokat, nem lesz gyorsabb. Nagyon hasonló az FPS érték minimum és maximum graf. esetén is.
Eddig szinte soha nem foglalkoztam komolyabban a GPU beállításokkal linux alatt, így minden tanács jól jön.
Köszi!
-
Sziasztok!
Van 3db OS a gépemen; Ubuntu, Arch, Windows.
Az ubuntu-ból van felrakva és konfigurálva a GRUB, és az lenne a cél, hogy a GRUB menü a következő sorrendben legyen:
1.) Ubuntu
2.) Arch
3.) WindowsA gond, hogy az os-prober ragszkodik az utolsó kettő felcseréléséhez.
hiába javítom ki a grub.cfg-ben, a következő futásnál visszaírja.Lehet ezen változtatni valahogy?
Kössz!
-
válasz
growler #101078 üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
using custom appearance settings
Found background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpg
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
done
-
Sziasztok!
Sikerült egyik partíción lévő Arch linuxot egy elrontott csomag eltávolítással megfektetni, ezért a tegnapi mentésből visszaállítottam a partíciót gparted-del.
Viszont azóta az os-prober duplán találja meg az Arch-ot és duplán rakja be a GRUB menübe.
A boot sequence a sor eleji space-ektől eltekintve azonos.Az a cél, hogy az os-prober ne találja meg duplán.
Merre induljak?
Előre is köszi!
-
válasz
V.Stryker #99754 üzenetére
Én azt gondolom, hogy valamiért nincs bekapcsolva minden energiatakarékos üzemmód.
Ugyanezt tapasztaltam én is régebben, és nekem a tlp volt a megoldás.
Géptől függően alaposan bele kell mászni a tlp config mókolásába, mert nekem alapból okozott USB-s problémákat; lekapcsolta a vezérlőt, akkor is, amikor használtam volna.
Ezenkívül szerintem esélyes, hogy a CPU frekvenciát sem optimálisan állítja be a linux, én itt találtam sok infót erről.
Nem emlékszem, hogy nálam végül mi hozott javulást, de végül sikerült megoldanom.
Azaz majdnem, hiszen a turbo freki a mai napig nem műxik semmilyen disztro-n.Amúgy nekem sokszor volt ilyen gondom laptopnál, szóval nem vagy egyedül, de sajna a linux elég buta e téren (legalábbis az én eddigi gépeimen - Ryzen 3200U és 3500U). Hiába használ kevesebb erőforrást maga az OS, ha butábban használja alapból a hardvert.
-
válasz
I02S3F #99748 üzenetére
A HDD netszes, meg a 2GB ram is, de 4GB rammal egy böngészővel simán el lehet lenni.
Nálam 8GB rammal elvan 3-4 böngésző egyszerre, spotify, Libreoffice, IntelliJ, néha torrent.A lényeg, hogy nem egy agyon díszített disztro-t kell erőltetni.
Nálam Debian van fent Mate desktoppal.4GB Ram esetén talán visszavenném 256MB-ra a GPU memóriáját, ha integrált a cucc.
-
válasz
sh4d0w #99706 üzenetére
Nekem a debian nagyon régóta produkál random grafikai hibákat radeon-on Mate desktoppal, pedig frissen van tartva.
Érdekes, hogy az LMDE6 hibátlan (Cinnamon).A leírtak alapján furcsálom, hogy az SSD-t nem látta a rendszer és ezzel egyidejűleg jött a szemetelés is, mert két külön hibának gondolnám elsőre.
Én is mentenék, és teljesen teleírnám valami tesztprogival ugyanazon a vezérlőn, és ha hibát jelez, akkor egy másik vezérlőre is átdugnám, és ott is tesztelném.
-
válasz
sicc_innen #99598 üzenetére
Nekem ez akkor fordult elő, amikor olyan külső házba akartam tenni 6TB-s winyót, ami csak 4TB-ig tudta kezelni a partíció méretét, de win alatt valami csoda folytán mégis ment.
Akkor a gyártó valami olyasmit mondott, hogy van a chip-ben valami extension, ami nem szabványos, de a win tudja kezelni, de a linux kernelben ez nincs implementálva.Nem mondom, hogy nálad is ez a gond, de akár valami ehhez hasonló is lehetséges.
-
Sziasztok!
Van egy LMDE és egy Arch a gépen, ami eddig hibátlanul működött.
Az LMDE-be bootolok, és ott állítottam be szép GRUB menüt.Most bekapcsoltam a Secure Boot-ot, mert tudtommal a W11-nek mindenképpen kell (és munka miatt fel kell majd tennem), és most nem bootol az Arch, csak az LMDE.
A neten talált megoldások közül semmi sem műxik és nem akarom nagyon próbálgatni, mert a végén reinstall lesz belőle, ami most nem fér bele időben.
Megoldható, hogy ilyen felállásban Secure Boot mellett bootoljon az Arch is?
Ezek köszi a segítséget előre is!
-
Sziasztok!
Az alábbi a /proc/fs/cifs/DebugData file tartalma.
Ebből kiderül, hogy encrypted az adatforgalom, vagy sem?
A Security type: RawNTLMSSP alapján ez nem az, de már kezdek elveszni az egészben.
A szerver oldalon az smb.conf-ban megadtam ezeket:
server min protocol = SMB3
server signing = required
client smb encrypt = desiredErre a szerverre csatlakozom távoli gépről, és annak a debugdata file-ja van itt alább.
Display Internal CIFS Data Structures for Debugging
---------------------------------------------------
CIFS Version 2.29
Features: DFS,FSCACHE,STATS,DEBUG,ALLOW_INSECURE_LEGACY,WEAK_PW_HASH,CIFS_POSIX,UPCALL(SPNEGO),XATTR,ACL
CIFSMaxBufSize: 16384
Active VFS Requests: 0
Servers:
Number of credits: 389 Dialect 0x311 signed
1) Name: _ipcímem_ Uses: 1 Capability: 0x300047 Session Status: 1 Security type: RawNTLMSSP
TCP status: 1 Instance: 1
Local Users To Server: 1 SecMode: 0x3 Req On Wire: 0 In Send: 0 In MaxReq Wait: 0 SessionId: 0x818dec87
User: 0 Cred User: 0
Shares:
0) IPC: \\__webcímem___\IPC$ Mounts: 1 DevInfo: 0x0 Attributes: 0x0
PathComponentMax: 0 Status: 1 type: 0 Serial Number: 0x0
Share Capabilities: None Share Flags: 0x0
tid: 0x4651b40e Maximal Access: 0x1f00a9
1) \\__webcímem___\_share_ Mounts: 1 DevInfo: 0x22 Attributes: 0x1006f
PathComponentMax: 255 Status: 1 type: DISK Serial Number: 0x859b267e
Share Capabilities: None Aligned, Partition Aligned, Share Flags: 0x0
tid: 0x60aca1fb Optimal sector size: 0x200 Maximal Access: 0x1f00a9
MIDs:
Server interfaces: 1
0) Speed: 1000000000 bps
Capabilities:
IPv4: 192.168.0.2
-
Sziasztok!
Hogy tudok egyszerre két hálókártyát használni egy gépen?
Az a célom, hogy az ssh, torrent, apt update, nfs forgalom a LAN-on menjen, a samba pedig wifin.
Ez megoldható egyáltalán?
Kössz!
update: Jelenleg csak a LAN kap IP-t, pedig elméletileg beállítottam a wifi kapcsolatot is.
Az nmcli most ezt írja ki:$ nmcli
lo: connected (externally) to lo
"lo"
loopback (unknown), 00:00:00:00:00:00, sw, mtu 65536
inet4 127.0.0.1/8
inet6 ::1/128enp1s0: unmanaged
"Realtek RTL8111/8168/8411"
ethernet (r8169), 98:EE:CB:94:E5:D8, hw, mtu 1500wlxe4fac487bb70: unmanaged
"TP-Link TL-WN823N v2/v3"
wifi (rtl8xxxu), E4:FA:C4:87:BB:70, hw, mtu 1500 -
válasz
sh4d0w #93825 üzenetére
100%-os HDSentinel szerint és kb. harmadig van tele.
update: Megoldottam.
Mindig elfelejtem, hogy az X permission is kell ahhoz, hogy tallózni lehessen a mappát.
Files and directories both have read, write and execute permissions, but they mean different things. For directories, the permissions have the following meanings:
r (read) - When present, the content of the directory may be read.
w (write) - When present, the content of the directory may be changed. This means files can be created, renamed and deleted. This requires the x flag to also be set.
x (execute) - When present, the directory can be set as the current working directory via cd. -
válasz
sh4d0w #93823 üzenetére
Az a helyzet, hogy furcsa az egész, mert tényleg csak chown, chmod, chgrp parancsokkal jutottam el ide (reggel még tudtam smb-n keresztül filmezni, most meg nem tudok belépni sem - access denied), de a kiindulási pont is gyanús volt már, mert sFTP-ből nem tudtam könyvtárat létrehozni.
Amúgy nem értem az egészet, mert nem eszetlenül szoktam ezeket csinálni. Először chmod-dal próbálkoztam, aztán arra access denied jött sudo-val is, aztán a juzeremet hozzáadtam a transmission group-hoz, utána próbáltam ownert változtatni transmission-re, ami sikeres volt. Aztán még próbálkoztam pár chmod-dal, mert nem értettem hogy mi ez az egész.
Most visszatekertem nagyon régre, de ezeken kívül semmi ehhez köthetőt nem látok.
-
Sziasztok!
debian szerveren sikerült alaposan elkutyulnom egy mappa jogosultságait, így most nem látja semmi.
Az a célom, hogy minden user lásson benne mindent, de a debianjuzer és a debian-transmission írni is tudjon bele.
Most ott tartok, hogy a debianjuzer felhasználó már listázni sem tudja a tartalmát.sudo getfacl hdd/
# file: hdd/
# owner: debianjuzer
# group: debian-transmission
# flags: -s-
user::rw-
user:debianjuzer:rw-
group::rwx #effective:rw-
mask::rw-
other::rw-ls -l /home/debianjuzer/hdd/
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/zene_from_torrent': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/aquota.user': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/torrent': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Zene': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/aquota.group': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Filmek_': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Filmek': Permission denied
total 0
-????????? ? ? ? ? ? aquota.group
-????????? ? ? ? ? ? aquota.user
d????????? ? ? ? ? ? Filmek
d????????? ? ? ? ? ? Filmek_
d????????? ? ? ? ? ? torrent
d????????? ? ? ? ? ? Zene
d????????? ? ? ? ? ? zene_from_torrent -
Sziasztok!
Linux alatt hogy tudom megállapítani, hogy a csatlakoztatott wifi milyen frekvenciájú?
Az iwlist parancs a csatlakoztatott SSID alatt két bejegyzést listáz, egyik 2.4GHZ, másik 5GHz.
Ilyen esetben mindkét frekire felmegy a wifi kártya, (ha tudja mindkettőt), vagy elő tud fordulni, hogy csak egyikre megy fel?Köszi!
-
Szeretem a buta feladatokat, mert a válaszból, hogy miért buta a feladat, sokat lehet tanulni.
Első körben a Downloads mappa kerülne a külső ssd-re.
Torrent nincs is a gépemen, az nem téma.
Annyi könnyítés van a dologban, hogy letöltés közben nem fogok váltani, sőt lehúzáskor még rá is nyonok az unmountra, de ezzel az erővel egy (pl.: undock.sh) scriptet is lefuttathatok, amiben benne van az unmount.
A dokkolás is mehetne így, ez tény, de ezt jobban szeretném automatikusra, hogy ha mountolódik a külső cucc, akkor másoljon át mindent a külsőre, hogy üres legyen a belső Downloads mappa, és rá lehessen montolni a külsőt.Köszi a linket!
Neki is esek. -
Sziasztok!
Van egy laptopom, ami otthon dokkolóra van kötve, amin van egy külső SSD.
Az a cél, hogy amikor dokkolón van, akkor minden letöltés (és akkor már a logolás is) a külsőSSD-re menjen, amikor meg nincs dokkolón, akkor mehet minden a szokott helyre.
Ez mennyire megvalósítható?
Nem tudok feltételes linkelésről, így valami script lenne a célravezető, csak nem tudom, hogy kell eseményhez (külső ssd mount, unmount) kötni a futását.Ti hogy oldanátok meg a feladatot?
Kössz!
-
Sziasztok!
Van egy ősöreg laptopom, aminek a BIOS-ában nincs hardveres virtualizáció kapcsoló, de a debian szerint ki van kapcsolva, pedig a proci tudja az AMD-V-t
Be lehet valahogy kapcsolni szoftveresen?Kössz!
-
Noss, nem látja.
Viszont annyi változás van, hogy a gépem mégiscsak tud bootolni USB-C-ről. Azért gondoltam, hogy nem tud, mert ha rebootolok, akkor nem látja az SSD-t, de ilyen esetben a rádugott egér sem világít, csak a Grub után kezd világítani.
Ha kikapcsolom a gépet, majd újra elindítom, akkor végig világít az egér, és látja az USB-s ssd-t is. Kipróbáltam egy USB hubbal is, ennek a LED-je is megerősítette a fenti szabályt.
Szóval problem solved. -
válasz
tordaitibi #91578 üzenetére
Mindkét tipp jól hangzik, kipróbálom őket.
Köszi!
-
válasz
tordaitibi #91576 üzenetére
USB 2.0 is van rajta, arról telepítek.
Arról azért elég csiga lenne futtatni. -
Sziasztok!
Van egy laptopom, ami nem tud USB-C-ről bootolni, viszont szeretnék több OS-t párhuzamosan használni, amiből legalább egyet külső SSD-ről tudok csak futtatni, mert több gépen is szeretném használni.
A nagy kérdés, hogy valamilyen módszerrel megoldható, hogy egy full minimál linux (ami már látja az USB SSD-t), elindítson egy másik disztro-t?
GUI-val, GPU gyorsítással, legalább közel natív sebességgel.
A virtuális gép sajnos nem lenne elég gyors a limitált (8GB) ram miatt.Előre is kössz!
-
válasz
sh4d0w #91437 üzenetére
Fehér lett minden betű a deepin installálasakor, ugyanekkor az UKUI betűi is fehérek lettek.
Nyilván van valami config, ahol ezt vissza lehet állítani, de nem csak ez a mostani konkrét jelenség zavar, itt inkább az a lényeg, hogy ugyanaz a beállítás különböző GUI rendszerekre érvényes, ezért nyilván később belefuthatok más galibákba is.
Ezt szeretném végleg megoldani. -
Sziasztok!
Van lehetőség arra, hogy több desktop környezetet installáljak egy rendszerre anélkül, hogy egymást megzavarnák?
Amint feltettem a deepin-t az UKUI mellé, nem csak az UKUI lett olvashatatlan, hanem maga a lightdm greeter is.
Próbáltam reinstall után több juzert létrehozni, és mindegyikhez külön desktop környezetet installálni, és ez részben javított is a helyzeten, de maradtak még UI problémák. A lightdm így is olvashatatlan lett.Van valami módja annak, hogy a desktop környezetet az adott juzer mappájába installáljam, ne rendszerszinten?
Vagy esetleg valami sandbox megoldás lehetséges?Kössz!
-
válasz
ubyegon2 #91277 üzenetére
Lehet, hogy kevesebb ilyen van már, de azért van.
A Broadcom BCM43* wifi/bt egységet a legtöbb disztro nem ismeri alapból.
Pedig annyira nem ritka fajta. Nyilván a Broadcom is tesz azért, hogy ne legyen egyszerű linuxon normálisan támogatni, tehát nem okolom érte a kernel fejlesztőket, csak fontos tudni, hogy ilyenek is vannak. -
válasz
BlackV #91270 üzenetére
Eleinte nekem is szívás volt asszem 2009-ben.
Kb. egy év alatt végül mindent megoldottam, azóta a win csak dísznek volt fent, nem nagyon nyúltam hozzá, max akkor, ha valami progi (pl. androidos eszköz firmware telepítő) csak azon ment.Aztán a következő gépet már úgy vettem, hogy ne legyen hardveres szívás.
Nekem nem kellett kompromisszumot kötnöm, mert nem játszom.Most ott tartok, hogy akárhányszor windows-t kell használnom, olyan érzésem van, mint hosszú idő után meglátni valahol a TV adást; reklám itt, felesleges infó ott, logikátlanság amott.
Cserében én meg nem tudok spéci videovágáshoz, vagy egyéb grafikai munkához használható perifériákat használni, mert a legtöbb nem támogatott. Valamit valamiért.growler: igen, és meg is tudtam oldani végül minden esetben, de pl. a netinstall nem jött össze a driver para miatt, mert telefonról sehogy sem tudtam beadni a telepítőnek a drivert - hirtelen nem volt a közelben még egy pendrive.
-
válasz
ubyegon2 #91264 üzenetére
A Broadcom B43 wifi működését a mai napig sem sikerült megoldani rendesen.
Marha vicces, amikor a debian telepítő szól, hogy kéri a wifi drivert pendrive-ról.
Annak idején a win95 telepítőnek kellett külsö sata driver.Át is alakítottam két notit félig emiatt.
-
válasz
Warton #91259 üzenetére
Ha már fel van telepítve minden, ami kell, akkor valóban a linux is hibátlan, sőt.
Viszont az átlag júzer, és átlag szomszéd pistike, aki tud segíteni a júzernek mind a windows-hoz van szokva, abból a tudásból van sok, a linuxosból kevés.
Nemrég akarta haverom hogy tegyek neki fel egy linuxot ismerkedni vele.
Azon kívül, hogy az nVidia driverrel és pár spéci hardverrel szívtam, olyan "alap" dolgokat kellett újra tanítanom a havernak, hogy ha file kezelőt keres, akkor file kezelőre keressen a szoftver centerben, ne Total Commandert.Aztán jöttek a kérdések, hogy linux alatt miért nincs AI video felskálázás, mint madVR alatt, meg, hogy miért nincsenek smiley-k a viberben, és miért nem olyan éles a betű, mint Windows-on, ha ***%-on van a felskálázás, meg hasonlók.
Szóval vagy átszokik a júzer a linuxos dolgokra (ehhez már kell akarat, néhol lemondás), vagy rászorul egy szomszéd pistikére, aki ért hozzá, de ilyenből kevés van. -
válasz
ubyegon2 #91207 üzenetére
Nem tudom, hogy lehet-e, régebben próbáltam, akkot nem jött össze.
Ezért maradt fent egy win. De már annyira nem is érdekes számomra.Nem az SSD miatt akartam, hanem mert nem egyforma ütemben fog hízni a több OS. Meg ha néha kellene egy nagyobb terület, pl. egy letöltött sorozatnak, ami nincs fent streamingen, akkor is jobb, ha egyben van a szabad hely.
-
válasz
ubyegon2 #91205 üzenetére
"Gondolod így megoldható lenne egyetlen frissítéssel az összes disztró upgrade-je?"
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ne 4x15GB legyen a szabad lemezterület, hanem 1x60GB.
De akkor marad az, hogy leszedem a windows-t, ami úgyis csak arra volt, hogy ha valakinek kell kiírni win iso-t, akkor tudjak segíteni. Ennek ezek szerint most vége.
Kössz az infókat!
-
válasz
ubyegon2 #91202 üzenetére
Igazából annyi, hogy egyrészt érdekesség, másrészt egy kis SSD van a mostani laptopomban, amin lazán elférne a több OS, de ha külön partíción vannak, akkor mindegyiknek kell külön szabad hely a frissítéseknek, és így elég passzentos lenne a végére.
Viszont, ha különösebb gond nélkül megoldható lenne az azonos partíciós install, akkor nem kellene bővítenem. -
Sziasztok!
Arra van lehetőség valamilyen módon, hogy egy partíción több linux (mindegyik Ubuntu alapú) fusson, csak külön root mappában?
pl. /ubuntu1, /ubuntu2, stb.Kössz!
-
-
válasz
growler #90779 üzenetére
Köszi!
Megsasolom ezeket is kiváncsiságból.
Viszont közben kiderült, hogy a snap csomag, amit fel akartam tenni, nincs karbantartva évek óta, és nincs is bent a snap store-ban.Más baj nincs vele.
Szóval, vagy megtanulok snap/flatpak csomagot gyártani forrásból, vagy maradok arch vonalon. -
Sziasztok!
Valaki már próbált teljes desktop környezetet snap-ből vagy flatpak-ből telepíteni?
Milyen gondokkal fogok várhatóan szembenézni?Kössz!
#90710 sh4d0w: Okés, igazad van, valóban hülyeséget írtam a ppa-val kapcsolatban; repo-t akartam írni.
Abból indultam ki, hogy a hivatalos .deb-ből felrakott Chrome debian-on is frissül később. Ez tudtommal csak úgy lehetséges, ha a .deb hozzáadja a kulcsot meg a repot. Tudtommal a debian nem tud alapból ppa-t, és a hivatalos deb sem műxik gondolom máshogy ubuntun meg debian-on.
De utóbbiban tévedhetek.
-
válasz
sh4d0w #90708 üzenetére
Okés, ha retek forrásból szedi le a .deb-et, az valóban gáz.
Én a hivatalos oldalról letöltött .deb-re gondoltam.
Úgy emlékszem, hogy ha azt (króm, vivaldi, opera esetén próbáltam csak) felteszi a gui installerrel (nem tudom, hogy mit használ a háttérben), akkor az is hozzáadja a megfelelő ppa-t.Ha jól emlékszem, akkor ennek a végeredménye ugyanaz, mint ha először adnád hozzá a ppa-t, és utána tennéd fel onnan a krómot.
-
válasz
sh4d0w #90684 üzenetére
A letöltött .deb nem pont ugyanazt csinálja, mint a hivatalos repo?
Szerintem az is hozzáadja ugyanazt a repo-t.
A végeredmény emlékeim szerint pont ugyanaz, de simán tévedhetek.Más kérdés, hogy miért nem engedi a letöltött .deb-et installálni.
Úgy rémlett, hogy engedélyezni kell valahol, de lehet, hogy keverem a pamac AUR engedélyezéssel.
Itt egy leírás, vagyis nem bonyolultabb, mint régebben.Már, ha a kolléga újra akar próbálkozni majd.
mod: persze, azzal egyetértek, hogy ez a letöltős install módszer kevés kivételtől eltekintve nem megoldás linuxon. Kicsit olyan, mint androidon külön .apk-ból feltenni a progikat.
-
Sziasztok!
Valaki próbálta már a void linuxot, vagy bármilyen disztrót, ami nem systemd-s, hanem runit-os?
Virtuálisban nyúzom egy pár napja, de olyasmire vagyok kiváncsi, ami egy szórakozásra (böngészők, filmezés, spotify, stb.) használt laptopnál fontos; kijelző lecsukása, elalvás, felébredés, stb.
(Az Arch/Manjaro és a Solus nálam rendszeresen csinál ébredés után hülyeségeket, pl. eltűnik az egyik hangeszköz)
Ezenkívül olvastam, hogy vannak progik, amiknek kell a systemd, és nem tudom, hogy mikor futok bele ilyenbe.Nyilván, amint időm engedi, kipróbálom magam is, de addig is örülnék mások tapasztalatainak.
Köszi!
-
Igen, úgy néz,ki, hogy ez volt a hiba forrása.
Köszi mégegyszer!Most már csak nem akar működni, de legalább mindig látható.
Ezzel majd máskor állok neki tökölni.
Majd úgyis jövök.Viszont egy másik gépen jött egy újabb gond.
Valami bug lehet az OpenSuse-ben, mert a monitor beállításoknál apply-ra nyomva nem jön fel az a megerősítő dialógus ablak, ami megkérdezi, hogy maradhat-e így az új beállítás. Ezért kb. 15 mp múlva viszaállítja a régit.Keresgéltem a témában config fájlokat, de a netes leírások nem segítettek.
Létrehoztam egy 10-monitor.conf nevű fájlt az /etc/X11/xorg.conf.d/ mappában, de semmi nem történt.
Ez a tartalma:Section "Monitor"
Identifier "eDP"
Option "Primary" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "HDMI-A-0"
Option "LeftOf" "eDP"
EndSection
Valamit biztosan számít, mert amikor elrontottam a szintaxist, akkor nem indult el az X.
Annyi a feladat, hogy a hdmi monitor a laptop beípített képernyőjének a baloldalán legyen, és ne a jobb oldalán.
Kipróbáltam RightOf-fal is, de ugyanaz.(AMDGPU/RadeonSI)
-
-
válasz
CPT.Pirk #90525 üzenetére
[ 6.801527] xhci_hcd 0000:05:00.4: WARNING: Host System Error
[ 8.153957] usb 4-2.2: Failed to suspend device, error -19
[ 8.250502] Bluetooth: hci0: command 0xfc20 tx timeout
[ 8.428307] usb 4-2.4: Failed to suspend device, error -19
[ 12.410944] wlp2s0: authenticate with d6:92:5e:0d:a9:2d
[ 12.947218] wlp2s0: send auth to d6:92:5e:0d:a9:2d (try 1/3)
[ 12.950471] wlp2s0: authenticated
[ 12.957865] wlp2s0: associate with d6:92:5e:0d:a9:2d (try 1/3)
[ 12.960584] wlp2s0: RX AssocResp from d6:92:5e:0d:a9:2d (capab=0x1011 status=0 aid=26)
[ 12.961024] wlp2s0: associated
[ 13.040832] wlp2s0: Limiting TX power to 23 (23 - 0) dBm as advertised by d6:92:5e:0d:a9:2d
[ 13.061073] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready
[ 13.221817] systemd-journald[284]: /var/log/journal/512a8e4e693f485993282234f7940703/user-1000.journal: Monotonic clock jumped backwards relative to last journal entry, rotating.
[ 16.143868] Bluetooth: hci0: RTL: download fw command failed (-110)
[ 16.859852] usb 4-2.4: Failed to suspend device, error -19
[ 18.277375] Bluetooth: hci0: Failed to read MSFT supported features (-110)
[ 20.769339] usb 4-2.2: Failed to suspend device, error -19
[ 99.210739] usb 4-1: USB disconnect, device number 2
[ 99.210757] usb 4-1.1: USB disconnect, device number 4
[ 99.211425] usb 4-1.4: USB disconnect, device number 5
[ 99.212102] usb usb4-port1: couldn't allocate usb_device
[ 102.037201] usb 4-2.4: Failed to suspend device, error -19
[ 102.037219] usb 4-2.2: Failed to suspend device, error -19
[ 143.461628] usb 4-2.4: Failed to suspend device, error -19
[ 143.461655] usb 4-2.2: Failed to suspend device, error -19
-
Sziasztok!
Van egy Thinkpad A285 laptopom.
Néha látja az lsusb az ujjlenyonat olvasót, néha nem.
Főleg alvóból felébredve nem...Eddig nem használtam linux alatt, de szeretném.
Elsőre azt akarom megfejteni, hogy miért nem látszik néha, aztán majd jöhet az, hogy működjön is.Előre kössz a tippeket!
-
Sziasztok!
Szeretnék fejlődni linuxos adatbiztonság terén.
A következőt találtam ki első lépésnek;
Tegyük fel, hogy a belső hálózatom egyik gépébe bejutottak a támadók - root joggal övék mondjuk a nas-om.
A többi gépen mit tudok állítani, letiltani, hogy ne férjenek hozzá a további adataimhoz?
samba, nfs, webserver nincs egyiken sem, gondolom az ssh szervert kell még letiltani, ha valamiért be volt kapcsolva.
Mi egyebet tudok tenni még?Link is jöhet valami doksira, ami erre ravezet, nem csak kész megoldás érdekel.
Kössz szépen!
-
válasz
fatpingvin #90482 üzenetére
fatpingvin, sh4d0w:
Ezt az ssh X forwardingot nem ismertem eddig, de utánaolvasok.
Köszi!
-
Sziasztok!
A munkára használt linuxos (KDE, Wayland, 3db monitor) desktop gépet szeretném elérni, amikor nem otthonról dolgozom.
Néhány éve Teamviewert használtam, aminek a képminősége és a sebessége megfelelő volt, de folyton összeomlott.
Nem tudom, hogy manapség milyen, de érdekelne, hogy úgy összességében mik a tapasztalatok vele és a hasonló megoldásokkal.
Még nem tudok próbálgatni, mert csak a jövő héten leszek otthon, de addig is gyűjtöm az infót.
VNC is szóba jön, meg bármilyen alternatíva.Fontos, hogy biztonsági kockázatot se jelentsen az alkalmazott szoftver.
Kössz!
-
Sziasztok!
A tervem, hogy debian alapú NAS-t telepítek, de OMV után hiányozna egy jó dashboard.
Olyanok érdekelnek, mint a CPU terhelés, file rendszerek állapota (smart, szabad tárhely), hálózati forgalom, esetleg I/O, stb.
Előny lenne, ha nem terhelné a CPU-t nagyon, mert egy low-end gépen fog futni.
Továbbá sem nodeJS-t, sem dockert nem tervezek telepíteni, csak ha nagyon muszáj. -
-
válasz
urandom0 #90313 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ!
Holnap este végig fogom nézni, amiket írtál!cigam: Egyelőre csak b.) tervet keresek arra az esetre, ha a Plex nem hozná az elvártakat (még finomhangolás alatt van).
Mindenképpen ideiglenes megoldásról van szó, amíg ki nem találom, hogy a jelenlegi nagyon gyenge gépem helyére mit vegyek, amin már hasít a Plex.
A VPN-nel az a baj, hogy a WebOS nem tud rá csatlakozni, at FTP-vel meg az a baj, hogy nem lehet tekerni a filmben. SSH-t még nem próbáltam, de adok neki egy esélyt, ha legközelebb az egyik LG TV közelében leszek.Kössz a tippet!
-
Sziasztok!
Olvasgatok samba ügyben, és felmerült a kérdés, hogy mivel lehet legjobban titkosítani a forgalmat.
Lehet, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy netre ki kell tennem egy megosztást, de ezt kizárólag olyan esetben teszem meg, ha megfelelően tudom titkosítani.A minimum samba verziót már sikeresen 3-asra állítottam ,kipróbáltam, ez a beállítás műxik is.
Az smb encrypt = mandatory beállításról is olvastam, de más leírásokban teljesen más dolgok vannak. pl.security = user encrypt passwords = true smb encrypt= required
Több helyen írják, hogy a samba leírása nem friss. Honnan tudok garantáltan működő beállításokat, infókat szerezni?
Lehetőleg mindent titkosítani akarok, amit csak lehet.
Kössz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest