- Hobby elektronika
- OLED monitor topik
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
leviske
veterán
Mkchromecast? Nekem Ubuntu alatt működött.
-
lev258
veterán
A képernyő beállításait nézted már? Ez szerintem kiterjesztett asztal, ilyenkor egy adott ablakot át tudsz húzni a másik képernyőre. Elvileg az egér át tud menni egyikről a másikra. Te lehet a tükrözésre vágysz, amikor ugyanaz van mindkét monitoron.
Ha a HDMI-n hangot is át akarsz vinni, azt meg a hangbeállításoknál kell. -
Frawly
veterán
Akkor a profil kilőve, csak ötlet volt. Próbáld meg Safe Mode-ban indítani, Help menü - Restart with Addons disabled - Safe Mode. Ez letiltja az addonokat és reseteli a beállításokat, de csak ideiglenesen, egy futás erejéig. Így ki lehet deríteni, ha addon okozza az anomáliát.
De amit betettél képet, azt GPU driver, kompozitorprobléma is okozhatja.
-
Rimuru
veterán
Csomagkezelo nem nyul hozza a home alatt talalhato tartalmakhoz (magyarul a profilodhoz), sot alapbol hulyeseg a reinstall ha nem korruptalodott egy fajl se mert ugyan azt rakja vissza.
Egyebkent,
firefox -P
ez elinditja a profil kezelot ahol grafikusan tudod kezelni (manualis esetben~/.mozilla
a lenyeg). -
Frawly
veterán
Ez simán lehet Linuxtól függetlenül a Firefox nyűgje is, ilyen furcsaságokat Windows alatt is csinál. Megfigyelésem szerint ennek az az oka, hogy egy idő után a profil összekuszálódik benne, ilyenkor csak létre kell hozni egy másik profilt és azzal kell használni. Persze ilyenkor az egész FF állítgatását újra kell kezdeni, könyvjelzőket, stb.-ket visszahúzni, újra beállítgatni mindent, addonokat újra feltenni. De az addonokat egyesével, óvatosan, mert azok is okozhatnak furcsa hibákat.
-
Rimuru
veterán
Amikor elkezdték (bevezetni/)tesztelni az electrolysis-t akkor rendszeres volt az ilyen (3x-4x-es verziók, tehát több éve), de amúgy nagyon rég láttam ilyen. Esetleg válts ESR-ről.
A menet közben frissül is úgy néz ki nálam hogy vagy crashelnek az új tabok, vagy szól az új tab hogy frissítés van újra kéne indítani. -
Valamire biztosan optimalizálják, de hogy mire......GTK, az igaz, de még a Cinnamont is tudják optimalizálni elég tűrhetően, fene se érti, mi van a Gnome3-mal. Ettől függetlenül amikor kipróbáltam HP 8570p-n, em volt vele gondom, de kellett rajta dolgozni, hogy testreszabottnak érezzem. No de így, hogy minden Gnome jelleget kidobtam belőle, pont olyan lett, mint a Cinnamon néhány verzióval ezelőtt.
A külön tweak felrakása mellett ezek a külön weboldalon elérhető applikációs megoldások......tényleg az van, hogy egy frissítés és kampeca nekik, igaz ez a Cinnamonnal is megvan, új DE verziónál többnyire nem működnek a régebbi, megkedvelt applikációk, ill várni kell rájuk. (ilyenek miatt is egyre kevesebb külön felrakható dolgot használok)
-
Frawly
veterán
Biztos, hogy jó lenne az neked? Ha nem dolgozol nagy fájlokkal (videóvágás, masszív virtuális gépezés, nagyobb renderelések), nem másolsz sokat SSD-ről SSD-re, akkor átlag felhasználás, játékok alatt nem gyorsabb az NVMe, mint a sima SATA3-as SSD, vagyis nem érdemben, lehet itt ott lesz 0,5-1 mp különbség, de csak szélsőséges esetben ilyen több másodperces betöltési időkhöz viszonyítva, elenyésző.
Vigyázz, ne tévesszen meg, hogy benchmarkokon ilyen szédületes 3000/2000 MB/sec értékeket kapsz, ez csak a szekvenciális sebesség. Jó, 4K-ban is többet kapsz, a 2-3×-át, amit a SATA tud, de még abban sem számít annyit. Az oka az, hogy egy szinten túl már nem a háttértár sebessége a döntő, bottleneckbe ütközik.
Ezt nyugodtan próbáld ki, futtass progikat, játékot SSD-ről, majd utána csinálj RAM drive-ot (ami az NVMe-nél is gyorsabb), és arról sem fog semmi gyorsabban futni, majd csak mérd le stopperel. Először én sem hittem el, míg nem próbáltam ki, azt hittem, csak bullshitet írnak neten.
-
Szerintem belépőszinten ár/érték arányban egyik legjobb. Ha így mennek az árak, még ebben e negyedévben kimérős lesz, dekára fogják árulni.
A fél éve vételezett 250-es Samsung 860 evo áráért pár hét múlva 500 gigásat kapnék.
Ma már tényleg önszívatás, ha valaki nem SSD-ről futtatja az oprendszert. Ezalatt Linuxot értek, mert Wint futtatni SSD-ről, továbbra is önszívatás.
-
Szerintem nézz körbe máshol is, Energiagazdálkodás, Képernyőkímélő, etc., KDE-nél egy egyszerű beállítás nem értelemszerűen egy beállító kategóriában állítható. Amúgy, ahol állítgatsz, ott is van pipa opció alul/felül, az előbb néztem egy új Neon live-ban. (ezzel az a gond, hogy jóval újabb a Plasma, mint Debianban)
Ez lemaradt Frawly komának még, mint megszokott mondat:
A napokban fogom újratelepíteni az Archom.
-
lightdm nincs? Én mindent azzal használok, igaz alapból is az települ, a Debian 9 alá is.
(#64433) cigam
Fordítási remekelés! Amúgy látod, hogy oda van írva, a jobb oldali opció épp a kihagyás ellentéte. A 19-ben is így van már.
Az ablakok gyorslistáját valóban lecserélték erre a gyüjtős megoldásúra, ha megnyitsz valamiből ötöt, akkor is egy fül marad, csak odaír egy kis 5-öst a sarokba. Még csak felraktam, ennyi tűnt fel hirtelen. A panelkezelésből most már magasan a legjobb DE. Nem a KDE-hez viszonyítom persze, mert az panelkezelésből nulla.
-
De ennek mégis mi lehet az oka? Laptopokra jobban optimalizálnak, komolyabban veszik?
Ezt én sem értem, de nem hiszem, hogy laptopokra jobban optimalizálnának, főleg mivel desktop disztrókról van szó. Inkább ezek a régebbi üzleti laptopok voltak optimalizáltan megcsinálva és mivel a hw-ek már nem újak, de nem is gyengék egyáltalán, így a Linux disztrók ezeken nagyon olajozottan futnak.
Elméletileg nekem is elég jó a régi desktop AMD APU-val ugyan, de SSD, 16GB memó csak bír mindent, mégis érezhetően gyorsabb a HP8570p meg a tesói is azok voltak. -
Örülök, hogy csak ez volt a gond (KDE gubancnak csak 1-2%-ot adtam)!
Mindenki egyből mondta, hogy ez a nonfree lesz a ludas, nekem annyi előnyöm volt, hogy nagyjából a fejemben voltak az előzményeid és mint említettem valahol, kb fél éven belül használtam Linux-szal 8470p-t ás a nagytesóját a 8570p-t is (megvolt az elmentett inxi kimenete a 8470p-nek, az már nincs nálam).
Mindkettőn ugyanazt tapasztaltam, hogy igencsak erős gépek ezek, simán megeszik a mai konzumer kategóriát. No meg én is azt vettem észre, hogy pörgősebbek ugyanazon disztróval, mint az asztali gépem. Gond sincs sok a VGA-val, mert nincs egyikben sem külön, bár a 8560w-ben volt nvidia 1000-es valami, az is brutálisan jól működött a nyílt driver-ral is!
A nálam maradó 8570p-be még raktam plusz 4GB memót 4 rugóért innen az apróról. Mindhárom gép SSD-t kapott.
(egyébként bűn rossz memóriám van, de valahogy az ilyen dolgokat megjegyzem, ami valamennyire érinti az érdeklődési körömet, pld. ua. hw/sw)
-
Frawly
veterán
Mert eddig nem Debiannal nyomultál. A legtöbb disztrón eleve fent vannak a szükséges firmware-csomagok, így nincs belőle probléma. A Debianon viszont alapból nincs engedélyezve semmilyen nem opensource cucc, külön kell engedélyezni a nonfree tárolókat, meg onnan feltenni a firmware-t.
-
-
-
lev258
veterán
AMD szempontjából az utóbbi 2-3 év meghatározó volt a felhasználóknak. Ma már szerintem senki sem mondja Linuxon, hogy rossz választás lenne (modelltől függetlenül). Ettől persze még lehet választani Nvidia-t, amennyiben kell az extra teljesítmény.
A gyakori problémák az AMD-vel kapcsolatban inkább abból jönnek, hogy egyesek a régi zártat próbálják ráerőltetni, vagy a kernel, Mesa komponensek nem elég frissek a hardverhez.
pl. az RX580 (az 590-es nemrég lett javítva)
Nézz Phoronix teszteket.
Szerk.: A Debian-od szoftveresen lehet elavult lesz hozzá. -
Akkor a modulok elméletileg betöltődtek.
Ezt írja amúgy a detect végén:
Monitoring programs won't work until the needed modules are
loaded. You may want to run '/etc/init.d/kmod start'
to load them.
Unloading cpuid... OK'/etc/init.d/kmod start'
- így nem fut le'/etc/init.d/kmod'
- így meg lefutFene se érti.
ezzel csak a fan-t figyeli a terminal, 1 mp frissítéssel:
watch -n 1 "sensors | grep fan"
-
Parancssorosan nem tudom.
Én úgy futtattam akmod
-ot, hogy a fájlkezelőt megnyitottam rendszergazda módban (jobbgombos katt), elnavigáltam az/etc/init.d
mappába, onnan nyitottam egy terminalt és abba behúztam akmod
fájlt és nyomtam egy Entert. Ha csak simán beírtam, akkor nem futott le.akkor jó, ha azt írja ki, amit itt is:
root@ubymint19cv2:/etc/init.d# '/etc/init.d/kmod'
* Usage: /etc/init.d/kmod startHa ilyen félmacskakörmökkel írod, akkor is lefut rendesen,
/etc/init.d
mappán belül persze :'/etc/init.d/kmod'
-
-Ben-
veterán
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +20.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
Core 1: +23.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
Core 2: +19.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
Core 8: +21.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
Core 9: +18.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
Core 10: +17.0°C (high = +81.0°C, crit = +101.0°C)
it8720-isa-0290
Adapter: ISA adapter
in0: +1.18 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in1: +1.54 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in2: +3.34 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
+5V: +3.02 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in4: +0.00 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V) ALARM
in5: +3.01 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
in6: +0.02 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
5VSB: +3.04 V (min = +0.00 V, max = +4.08 V)
Vbat: +3.10 V
fan1: 1493 RPM (min = 0 RPM)
fan2: 0 RPM (min = 0 RPM)
fan3: 1218 RPM (min = 0 RPM)
fan4: 1225 RPM (min = 0 RPM)
temp1: +29.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
temp2: +28.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermal diode
temp3: +44.0°C (low = +127.0°C, high = +127.0°C) sensor = thermistor
intrusion0: ALARMSikerült idáig eljutnom. Most jön viszont az, hogy valahogyan be kellene állítanom a fordulatszámokat, mivel jelenleg bőg az egész gép. (Hangosabbak lettek hűtők)
-
Most látom, hogy kéklufi is ezt írta, de az enyém Debian 9-es csomag legalább.
ez csak kiegészítés:
Most Effective Ways To Reduce Laptop Overheating In Linux
TLP – Quickly Increase and Optimize Linux Laptop Battery Life -
Vannak különös hardverösszetevők, az már tuti! Ebből a szempontból kifejezetten jó, hogy ezerféle Linux disztró van, mert ha valaki tényleg elszánt, az biztosan talál olyat, ami hajlandó barátkozni a gépével.
5 éve az én desktopom is jó pár disztrót eleve elutasított és volt egy régebbi laptop is, amin gyakorlatilag az összes lightos disztrót kipróbáltam, meg se nyekkentek, míg a Linux Mint 17.3 XFCE simán települt és működött is rajta. A gép gazdája szerint Win nem indult már és két szervizben is azt mondták rá, hogy az már kuka.
A kezdeti nehézségek után amúgy nem fogod bánni, hogy a Debian került a gépedre.
-
Igazad van, egyetértek, de nem volt sok választásom.
Tudom, követtem az eseményeket. Nem is neked céloztam, hanem úgy általános esetre vonatkoztatva.
Nálad egyébként is minden rendhagyó módon működött eddig, még ez is:
Sőt, a Debian + KDE páros hihetetlenül smooth és gyors, sokkal „minőségibb” érzetet kelt, mint a Gnome 3.
Sokan írták már, hogy Debian alatt leggázabb a KDE, nálad meg nem.
Amúgy ha rákényszerül valaki Debian használatra vagy már kezdőként egy másik disztró mellé felrakja, valóban nagyon jól meg lehet ismerkedni a rendszer működésével, főleg a csomagkezeléssel! Én is Mint mellé raktam a kezdetekkor és itt tanultam azt a keveset, amit azóta felejtek folyamatosan!
-
-
Bocsi, most esett le, hogy nem Ubunturól van szó!
(a leírásban az van)
A sudoers és su sudo-val kapcsolatban nézd meg az ebben lévő linkelt írásokat.
Telepítéskor gondolom adtál root és felhasználói jelszót is külön.
Én erre az alkalomra hozzáadnám a sid repoját
/etc/apt/sources.list
-hoz aztán kikommentelném.deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main contrib
-
sudo apt install adobe-flashplugin browser-plugin-freshplayer-pepperflash
Ez a leírás fura módon mindkettő telepítését javasolja.
(#64048) Frawly
Mint 17-ben is van Mintstick, már ha pendrive-ról van szó, de még ez a verzió is támogatott, így kéne kapnia a frisítéseket is, FF-ra is.
-
Érdekes ez, mert a pepperflash-ra is azt mutatja, hogy nincs stable verzió....ettől függetlenül nálam még nem jött elő ilyen kép, mint nálad. ~
.so
fájlt hiányolja a peppernél is, amit amúgy az adobe flashnál is használni kéne.Amiket írogat a kép alsó felén, azok csak a lehetséges elérési utak amúgy.
A helyedben megnézném, hogy a pepperflash telepítve van-e....
.....közben Kapitány már linkelte a szükséges oldalt is!
(mondjuk az iménti kép alapján milyen pepperflash lehetne nálad, ha stable verziód van? - ez érdekes kérdés )
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian alatt nem így kell csinálni, hanem ahogy a wiki oldalon írják, szükséged van a nonfree csomagra. https://wiki.debian.org/PepperFlashPlayer/Installing, az tartalmazza a fájlt amit hiányolnak az oldalak.
-
de nem vagyok vele elégedett....
Ezt kicsit részletezhetnéd, mert ugyan így tudjuk, ahogy Frawly ft írja, de a helyzet árnyaltabb picit.
Mint látjuk, volt az oldstable verzió és már van az unstable verzió is! A Jessie után semmi nincs.
Viszont ezen a képen az is látszik, hogy az Ubuntu verziókhoz mégis van!
Fentiek miatt is érdekes lehet, hogy mi a gondod a pepperflash-sel.
Itt egyébként írja, mi a teendő Debian 9 esetén.
-
Frawly
veterán
Szerintem nincs. Nem a Debian sara, már az összes böngésző megszüntette az Adobe NPAPI Flash támogatását, és helyette mindegyik a PPAPI Pepperflasht használja már. Ezért utóbbinak nincs alternatívája más disztrón sem, Windowson sem (Edge, IE böngészőket leszámítva).
Persze külső tárolóból felszögelhetsz Adobe Flasht, de semmi nem fogja tudni használni már.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ugyanaz a nonfree.Illetve azt hiszem már a bebootoló live image is használ nonfree csomagokat, mint pl. a proci mikrokódok.
Az i18n csomagok közül azokra van szükséged, amelyik programoknál nem lett alapból felrakva a magyar nyelv és egyébként szeretnéd magyarul használni.
A bugok meg olyanok, hogy ha belefutsz valamibe akkor célszerű bugreportolnod, hogy valami történjen vele de ha főverzió váltás kellene hozzá, akkor az csak a következő hivatalos Debian kiadásban várható, vagy együtt élsz vele, vagy bepróbálkozol a testing repó használatával, ami nem javasolt.
De ezzel nem mondtam azt, hogy találkozni fogsz bugokkal, csak annyit, hogy alapból régebbi csomagokat használnak, mint más disztrók.Az ISS-en is Debiant használnak a fent lévő ThinkPad gépeken, de ott még Debian6 van mert az már 200% megbízható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debiánnál legegyszerűbb rögtön a neked tetsző DE-s verziót letölteni, azon túl meg mindegyikből van nonfree telepítő is egyben. Gyorsabb is, mint a netinstallos.
Btw a Debián sajátosságai miatt nem feltétlen javaslom asztali disztrónak, mert a DE-ket érintő javítások csak lassan csordogálnak le és nem is ugranak fő verziót.Az i18n csomagokat a csomagkezelőben keresd. Mondjuk synaptic-ot tedd fel ha nincs ott alapból.
Arra is keress rá, hogy van-e SDDM csomag telepítve, azzal jön a KDE, mint login opció. Ha felrakta a KDE-t, akkor kell lennie SDDM csomagnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Keress rá az i18n-hu -t tartalmazó csomagokra, ott lesz pár magyar csomag ami kell neked.
"- A másik a gnome beállításai. Hogyan, hol tudnék beállítani néhány dolgot? Sajnos eléggé butácska így ez a gnome, pl. még tálcára helyezni se tudok, illetve némi csinosítás is ráférne. " - megoldás: ne Gnome-ot használj, ha variálni szeretnéd a desktopot.
Egyébként gnome-tweak-tool telepítése kb. az első lépés, azzal már pár dolgot be tudsz majd állítani.
-
Victor Súgó
tag
Debianból csak stabilt. Sokszor volt testing Debian a desktopom, minimum kétszer jártam vele úgy, mint most te.
A netinstall elég, ha tudsz etherneten csatlakozni a netre, a routerhez és nem valami extrém ethernetkártyád van, amit nem ismer a debian.
Arra emlékszel, hogy milyen frissítés került fel most? Kernel? Grub? Valami lib?
-
Frawly
veterán
Pedig egy szinten túl csak úgy fejlődsz, ha mindent beállítasz, kiismersz. Eleinte valóban elkaphat az agyvérzés, de utána ahogy mindent kiismertél, onnantól szabad leszel, mindegy lesz milyen disztrót használsz, mert mindegyiket be tudod lőni ugyanolyanra, úgy, hogy minden működjön és ugyanúgy nézzen ki. Onnantól már csak az fog dönteni, hogy mennyire friss csomagokat akarsz, melyik disztró tárolójában találod meg a neked kellő összes csomagot, meg mit szeretnél, milyen séma mentén frissüljön a disztró (rolling vagy kiadás alapokon).
Én erre a fajta tanulásra az Archot ajánlom. Annyival másabb a Debiannál, hogy nincs telepítője, meg frissebbek a csomagok, és nem kell ilyen non free tárolók külön engedélyezésével kínlódni. De elvileg ugyanott vagy, ha Debian netinstall-lal, vagy Ubuntu Minimal-lal próbálkozol, csak Debian-nál azzal kell kezdeni, hogy 0. lépésben engedélyezni kell az összes non free tárolót.
De erre egy szint fölött érdemes már csak rámenni, mikor már nem vagy olyan teljesen kezdő, hogy egy egyszerű terminálozás gondot okozzon, kisismerted a mapastruktúrát (mit hol keress, /etc, /tmp, stb.), meg kitapasztaltad, hogy milyen progikra, csomagokra van szükséged.
-
zoltanz
nagyúr
Nálam az Ubi LTS be lassult egy fél év után. Egyszer újra is kellett rakni, mert nem akart boot-olni. (bár lehet régi a konfigom is kicsit C2D)
Debian (stable) lassan 1 éve megy első számú OS-ként, mindenféle lassulás, hiba nélkül. Telepítése előtt érdemes utána olvasni kicsit, de sztem megéri ezt használni.ubyegon2
Olyan mintha néha kétszer érzékelné az egérgombnyomást. Pl felugrik a context menü, de egyből eltűnik, vagy ki akarok jelölni, de egyből futtatja a fájlt. Valami gomb érzékenységet nem lehet beállítani?
-
Én ezekkel szembesültem:
- Radeon gpu gyorsítás (3D + video) csak plusz non-free firmware install után megy.
- laptop esetén tapi és wifi csak plusz non-free cuccok installálása után ment
- nincs ppa támogatás, így pár progi nem fog olyan könnyen felmenni, és/vagy nem fog magától frissülni
- androidos eszköz fejlesztése, debugolása, hekkelése macerás, mert külön kell az usb eszközöket fordítani, kivéve, ha 2-3 évesnél régebbi az androidos eszköz.
- újabb intel és AMD GPU-kat nem támogatja a 4.9 kernel miatt, így itt is forgatni kellett
- jópár apróságot manuálisan kell megcsinálni, amit az ubuntu megold a háttérben csendbenA fentiek után egy olyan rendszered lesz, ami villámgyors, és betonstabil*.
Nekem a kedvent disztróm.* - azért a non-free kernel modulok el tudnak mászni. Saját gépen még nem láttam ilyet, de az előző hsz-emben írtam, higy ismerős lapos gépén megtörtént.
-
-
Szó se róla, amikor Mint Cinanmon után felrakom, kicsit fapadosabbnak néz ki, elméletileg nem lehet felrakni PPA-s dolgokat. Kis csinosítgatás után egyébként ugyanúgy nézett ki a két Cinnamonos disztróm.
ezekből valamelyik Mint Cinnamon, a másik Debian Cinnamon
egyforma fapados mindkettő
Debian alatt nincs Cinnamonos sem Frisítéskezelő, terminalból vagy Synaptic-ból kell dolgozni/frissíteni-telepíteni. Ez szerintem jó így. A Fájlkezelőben látszanak a felcsatolt meghajtók/particiók, de ha nincs automountolva, akkor Debian alatt hiába kattintasz rá, jelszó nélkül nem nyitja meg.
Ha valamit telepíteni akarsz, de frissebb kéne, fel lehet rakni a stable mellé bármelyik saját tárolót(testing, unstable, experimental), de onnan telepíteni jóval nehézkesebb Ubuntuhoz/Minthez képest, sok esetben neked kell felraknod a függőségeket is.
Szóval eleinte kényelmetlennek tűnik, de később megszereti az ember.
-
& Shyciii
Pedig ott van az! Kijelentkezés után a névre kell kattintani és előbújik.
Egyébként Manjaro Gnome-nál csak a Gnome és Klasszikus Gnome között lehet választani, az inxi -F pedig X11-et ír, valahogy a wayland nem található.
Dave kolléga említette, hogy az Ubuntu-s Gnome-hoz képest jól fel van turbózva a Manjaro Gnome, úgy látszik xorg-ra tudták megcsinálni a turbózást.
-
Monitorhoz driver? Az vagy vmi ablak kezelő utility (ablakokat rendez át, pozíciójukat rögzíti stb...), vagy csak a monitorhoz tartozó színprofilt teszi fel.
Nem kell túlgondolni, csak rádugod és örülsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Természetesen, a live-ról bootolásnál már ki tudod választani a magyar nyelvet. Mondjuk nem tudok olyan disztrót mondani, ami nem tud magyarul.
ubyegon2: webes kollégák szívtak php-s dolgokkal a Mint 19-en mert ott még nem minden működik úgy ahogy kellene, így mi még maradtunk a 18.3-nál. Ezért írtam 18.3-at, nyilván a 19 telepítése után per pillanat kevesebb az új csomag.
"még telepítés után is elég kemény meló tud lenni" - nem igazán. Mostanában nem volt olyan dolog, amihez kézi beavatkozás kellett volna. Nem rég telepítettem egy friss Chakrát a laptopomra az utolsó iso-val amit ráadásul nem is a stabil, hanem rögtön a testing tárolóra frissítettem és semmit nem kellett csinálnom, csak nyomni pár Y-t a pacman lecserélős kérdéseinél. Frissült, újraindult, megy.
-
Ne értsd félre, a Chakra-t is ajánlanám felrakásra, live-ban nem ajánlom, mert egyből a frissítéssel kéne kezdened. (legjobb esetben is fél év lemaradás van a kiadott iso-hoz képest)
A Manjaro most a star az Arch klónok közül, nekem az pár éve is bejött, az Antergos is ajánlható most már, hogy az Inchi segédprogramja nem használhatatlan béta.
Ezeknek már van komolyabb múltja és sokan használják is őket. Ha most Arch klónt kéne felraknom, a ffenti 3-ból választanék, az tuti, az asztali felületen gondolkodnék inkább. (Chakránál ez gyorsabban eldönthető persze)
(most olvasom, Kapitány is ugyanezeket ajánlotta)
ArchLabs szintén elég megbízható, ha valakinek bejön az Openbox WM.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest