- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple asztali gépek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44998 üzenetére
Ilyen szó nincs: eszt, kérlek figyelj a helyesírásra.
Amúgy minden router nat-ol alapból, szóval ha bemész a boltba, csak olyat kapsz ami nat-ol. Persze vannak kivételek, de azok már advanced kategória. Ezek az eszközök úgy működnek, hogy a világban x mennyiségű ip címet lehet kiosztani az ipv4-es kategóriából. Ezért te csak egyet fogsz kapni a szolgáltatódtól. Ezt kell neked beosztani, és ebben segít a router. Ez belső ip-címeket ad az eszközeidnek, amennyiből te bármennyit felhasználhatsz, mert ezeket csak te látod. A belső ip címeket fedi el a router egy külső címmel. Ezt nevezik natolásnak. Szóval bármely gépről csatlakozol az internetre az internet mindent egy a te külső ip címeddel fogja látni.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2 #44994 üzenetére
A NAT != FW. A nat az egy hálózati fogalom amikor a belső ip címeket külsőre fordítja a router. A tűzfal, hát az meg tűzfal, megvédi a házad ha a szomszédé kigyullad. Alapból minden router natol, hisz ezért routerek (magyarul forgalomirányítók) és a natolás az lényegében forgalomirányítás is. Ezért van az ha megnézed a what is my ip-t akkor egy tök ismeretlen számot kapsz a jól megszokott 192.168.x.100 helyett.
Amúgy szerintem tűzfal akkor kell ha már komolyban gondolkozol, például szolgáltatsz valamit. Addig a nat minden megold, ha nem kattintasz minden hülyeségre rá. Persze ezt úgy általánosságban írom annak ellenére, hogy a mondat neked van címezve.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Raynes #44997 üzenetére
Szia! Raynes üdvözletem neked is.
"ha NAT-olt router vagy más hardveres tűzfal mögött vagy"
A kérdésem NAT-olt routerem van, eszt nem tudom, de itt a típusa TL-WR841N??
A http://tplinklogin.netre, felmegyek és belenézek az agyába, hol találom meg esz, NAT-olt router vagy mi is ez.
A lényeg nem vagyok ruter guru mert sok mindent nem ismerek hogy mit is tudhat. -
Raynes
tag
válasz
IstvánLászló #44986 üzenetére
Megkíméllek a sok infó átrágásától. Nem kell tűzfal Linuxra, ha NAT-olt router vagy más hardveres tűzfal mögött vagy. Igaz az iptables alapból jön a kernellel, de alapból nincsenek benne szűrőszabályok. A GuFW és a többi csak grafikus felület, hogy mindent felhasználóbarátabban lehessen beállítani, ne kelljen parancssorozni.
A tűzfalnak az a haszna hardveres tűzfal mellett is, hogy a kimenő forgalmat is szűri, de ez meg Linux alatt nem probléma, mert a Linux nem Windows, nem települ rá a tudtod nélkül mindenféle szemét, meg kémprogram, meg keylogger. Így nincs kifelé menő nem kívánt forgalom sem.
A Mint miatt kár aggódnod, a webszerverét nyomták fel, szutyok, lyukas Wordpress-motor futott rajta. Ettől eltekintve a Mint biztonságos.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #44991 üzenetére
Szia! ubyegon2
Bocsánat hogy a témába vágok.
Ha van rutered úgy tudom hogy nem kell semmit sem állítanod benne, csak az ADMIN és ADMI párost kell megváltoztatnod, vebes felületen.
Szoftveresen kell engedélyezni a vezeték nélküli netet ha akarod használni.
A ruterben adsz egy saját nevet, Például Linus néven ez lesz a vezeték nélküli hálózatod neve és a jelszót kell még beínod.
A lényeg így könnyebb a rácsatlakozás mint számokat fejben tartani, így tudod a rutered nevét mert általában csak számokat tartalmaz, jelszóval együtt.
A környéken ha másoknak is van rutere akkor ez a megoldás javasolt, csak saját véleményem szerint.... -
válasz
growler #44992 üzenetére
A g/ufw alapértelmezetten épp nincs bekapcsolva, azt be kell kapcsolni és ezt érdemes leellenőrizni a sudo ufw status verbose v. sudo ufw status paranccsal. bekapcsolni csak rootként tudod
(#44993) PumpkinSeed
No, de vannak hardveres fw-al és a nélkül is routerek. Ezekkel mi a helyzet? -
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44990 üzenetére
Ha az eszközöd (számítógép) nem egy szolgáltatást üzemeltet az interneten (weboldal, ilyen olyan szerver) akkor a az se baj, ha nincs tűzfal beállítva. Nekem konkrétan nem, hogy nincs beállítva, de még csak bekapcsolva sincs. Amúgy ha a SELinux működik rajta akkor bőven elég. (De az csak önsz*tás bekapcsolni.) A működését a sestatus paranccsal tudod megnézni.
(#44991) ubyegon2
Ha azt nézzük, hogy alapból nat-ol az összes már az is biztonságosnak mondható, mert ameddig nincs port forward beállítva addig a nem felépült kapcsolatoknak a belső számítógép nem is létezik. A legtöbb esetben a már felépült kapcsolatokkal szokott lenni a probléma, mikor valaki csak azért is megnézi Emma Watson-t meztelenül.
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44990 üzenetére
A router tűzfala, alapértelmezetten be van kapcsolva. (Ha jól emlékszem)
De a legbiztosabb az, ha meggyőződsz róla. -
válasz
PumpkinSeed #44989 üzenetére
Minden routeren van amúgy gyári tűzfal? Én eddig úgy tudtam, hogy nincs, de nem is értek a routerekhez, ebben segíthetnél!
(#44990) IstvánLászló A Gufw aktív nálad, innentől kezdve nem kell aggódnod, hallgass lev258-ra, ha valamit mond, akkor azt nem a levegőbe mondja, eddigi tapasztalataim alapján!
Amúgy az a bemásolt teszt eredmény nem sokat ér, én megcsináltam aktív/inaktív ufw-vel és ugyanazt írja ki!
Egyébként valóban több Linuxot érintő támadás volt, most nincs meg a linkje, de öt évente van vagy 3 komolyabb! Volt katonaként mondom, nem minden támadás jár győzelemmel!
A Mint-et márc. 20-án támadták, mint tudod és később kiderült, hogy a fórumukról is megszerezhettek emailcím/password adatokat. Ha nem 20-ai disztrót szedtél le és telepítettél, akkor inkább az utóbbival érdemes foglalkozni, ha ugyanaz a bejelentkező név/jelszó máshol is használatban van. Változtasd meg!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #44988 üzenetére
A rutremhez lanon csatlakozom és még két gép is csatlakozik-rá.
A routerben csak a jelszót módosítottam és mást nem állítottam át, minden gyári defauton van.
A tűzfalat routerben külön kell beállítani?
A lényeg úgy tudom hogy nem kell semmit sem állítanom, mióta megvan csak használom..(#44989) PumpkinSeed köszönöm hogy te is segítesz.
Nem reagálom túl a dolgot hiddel,
Kérdezném hogyan kell értenem amit mondasz.
"Ha routered gyári tűzfalát használod az úgyis csak a már felépült kapcsolatokat engedi át a gép fele."A téma szerintem eléggé komoly én meg, tanácstalan vagyok jelenleg...
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem teljesen feleslegesen aggódsz azon, hogy a gépeden hogyan van beállítva a tűzfal. Ha routered gyári tűzfalát használod az úgyis csak a már felépült kapcsolatokat engedi át a gép fele.
-
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44987 üzenetére
Szerintem Jó.
De ha vezeték nélküli routert használsz, és azon is be van kapcsolva a tűzfal, + a GUFW is
be van kapcsolva, - akkor szerintem eléggé biztonságban vagy. -
IstvánLászló
őstag
A tűzfal tesztelés eredménye itt van lenti sorokban, szerintem rendben van, mi a véleményetek mert az angolom gyenge a témához.
Starting Nmap 4.76 ( http://nmap.org ) at 2016-03-15 16:58 CET
Note: Host seems down. If it is really up, but blocking our ping probes, try -PN
Nmap done: 1 IP address (0 hosts up) scanned in 1.06 seconds.PING ipcim után eszt írja 56(84) bytes of data
ping statistics ---
7 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 5999ms(#44985) ubyegon2 és (#44984) growler , te mit mondasz erre és ezek láttán?
A tűzfalamat jól állítottam-be? -
válasz
IstvánLászló #44983 üzenetére
Kiegészítheted ezekkel a magyar nyelvű leírásokkal, hátha könnyebben megy majd.
Gufw: grafikus tűzfal Ubuntuhoz
Több grafikus tűzfal beállítása
tűzfal beállítása
tűzfal tesztelés -
growler
őstag
válasz
IstvánLászló #44983 üzenetére
Itt letesztelheted a tűzfaladat: (ha nem mutat nyitott portot (portokat) - akkor jó !
[link] -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44981 üzenetére
Ez az írás kicsit részletesebben is foglalkozik vele.
Ez a parancs kiírja, fut-e megfelelően: sudo ufw status
Komolyabb védelem alatt azt értsd, hogy minden port és minden kommunikáció csak szigorú szabályoknak megfelelően működhet, teljes ellenőrzés. -
IstvánLászló
őstag
válasz
lev258 #44980 üzenetére
A gépemet ruter védi és gyári tűzfala van remélem hogy jól is tudom mind eszt.
Még egy kérdésem lenne a tűzfal működését hogyan tudom megnézni én is kezdőként hogy minden rendben van?
A komolyabb védelmet hogyan kell értenem csak körülbelül hogy tisztában legyek magammal? -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44979 üzenetére
Átlag felhasználónak jók az alapbeállítások. Ha valaki komolyabb védelmet szeretne, akkor érdemes finomhangolni, meg egyéb biztonsági szoftverekbe belemerülni (pl. iptables).
Téged semmilyen módon nem érint a Wordpress hibája. A Mint-nél az történt, hogy a honlapon kicseréltek néhány letöltési linket módosított ISO-kra, beépített kártevővel (1 napig volt ilyen állapot). -
IstvánLászló
őstag
válasz
lev258 #44978 üzenetére
Köszönöm válaszodat: Lev258
"Nem Linux sebezhetőséget használtak ki, hanem a Wordpress nevű platform hibáit, amivel a weboldal üzemel"
A Wordpress csak a veboldalt érinti, nekünk milyen gondunk lehet ezáltal.
Mondod hogy nézzek utána, mit támadtak, én a Linux Mint Magyar oldalán olvastam támadásról.
A lényeg a magyar oldalon minden rendben működik..
A Linux megbízhatóságában nem kételkedem de máshol több oldalon olvastam a tűzfal témáról.
A Magyar oldalakon és teljesen belekavarodtam mit írnak a tűzfal beállításáról, mert más kollégák véleménye szerint be-kell kapcsolni.A Bejövő Tiltáson van, most csináltam meg, így jó lesz nálam is?
Légyélszíves kérhetnék pontosabb infót az általad ajánlott beállításokról, mert tényleg bekavarodtam. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44977 üzenetére
Nálam is kb. ennyi a beállítás, csak a Bejövő Tiltáson van. Azon kívül, hogy bekapcsoltam, nem nyúltam hozzá (a bekapcsolásához is évek kellettek, akkor is csak azért, hogy kipróbáljam
).
"A lényeg több linux-os oldalt támadás ért és ezért mos hozzátok fordulok."
Ha ezzel a Linux Mint oldala elleni támadásra gondolsz, fontos utánanézni, mit támadtak. Nem Linux sebezhetőséget használtak ki, hanem a Wordpress nevű platform hibáit, amivel a weboldal üzemel. Biztonsági körökben már évek óta emlegetik a Wordpress hiányosságait. -
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem és üdvözletem minden kollégának, szép napot lehetőleg ám időjárás pocsék....
A lényeg több linux-os oldalt támadás ért és ezért mos hozzátok fordulok.
A segítségeteket kérném szépen én még kezdő-vagyok linux témában, hallottam a tűzfalról hogy szükséges, mint win-en?
Tűzfal - Kell tűzfal egy gépre Linuxhoz, eszt nem tudom???
A gépemben 160Gb hdd-re telepítettem külön direktben, Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon 64 bit HU remastert, win...nincsen telepítve mert tele a bugyrom vele....
A gépemen jelenleg is most működik élesben is már két-hete stabilan működik..
Most kezdem belakni éppen és remélem nem is ér csalódás, mert szépen és jól kidolgozott disztroról beszélek...
A kérdésemet most ide is írom remélem érthető is lesz...Én az alapértelmezett, GUFW-ot szeretném használni amivel a disztró rendelkezik is.
Az alapból meglévő tűzfalat szeretném alapbeállításra állítani, mik az alap beállítások kérdezném??Amit idáig csináltam a GUFW-t indítottam és a profilt>>Home>>Tűzfal állapot>>BE>>Bejövő>>Elutasítás>>Kimenő>>engedélyezése és ezután program bezárására.
Ha lehetne kérném szájbarágósan válaszoljatok, mert rahedli oldalt olvastam már el és nem is találom az utat hogy mit csináljak??Üdvözlettel: István László
-
Rimuru
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #44968 üzenetére
Wordpress sehova, az adatbaziskezelo mar igen, gondolom mysqlt hasznalsz a leiras alapjan: [link]
-
válasz
DataTraveler #44972 üzenetére
Nem biztos, hogy kell hozzá külön program, Vezeték nélküli hotspot létrehozása
Másik leírás szerint kell az ap-hotspot a létrehozáshoz.
(#44973) Flowtation
Neked lehet, hogy ez segít. -
Flowtation
őstag
Jó reggelt!
Amikor elinditom a chromiumot akkor ez az ablak jelenik meg: "Adja meg a jelszavát a bejelentkezési kulcstartó feloldásához", ez mit jelent vagy miért van? Ha beírom a user jelszavam ok, de ha nem akkor is (asszony mondta, h semmi változás nincs). -
DataTraveler
tag
Sziasztok! Ubuntu 15.10-alá létezik valami egyszerű virtuális WI-FI program.
Windows alatt a Connectify Hotspot-ot használom, de annak sajnos nincs Linux-os változata. -
BoB
veterán
válasz
DrojDtroll #44947 üzenetére
Próbáld meg atomata + pulseaudio kimenettel.
-
válasz
RaPiDsHaRe #44968 üzenetére
Inkább a Jessie változattal próbálkozz, ne a Wheezy verzióval. Nem használok WP-t, másban nem tudok segíteni, de ha mélyebb szintű segítség kell, akkor a Haladó topik lesz neked megfelelő! például a backupwordpress használata, etc.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
ubyegon2 #44966 üzenetére
Köszönöm, megoldottam már. Kicsit utána kelet néznem a dolgoknak
Annyi segítséget kérhetnék. Wordpress-t szeretnék telepíteni Debian Jessy alá.
Ez alapján csináltam eddig: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-wordpress-on-debian-7
Ennél a résznél elakadok: "GRANT ALL PRIVILEGES ON wpdatabase.* TO
wpuser@localhost IDENTIFIED BY 'dbpassword';"
A wordpress hova menti az adatbázisokat, mert azt szeretném lementeni rsync- el? -
válasz
RaPiDsHaRe #44965 üzenetére
Sorry, akkor én tévedtem!
Hogy segíteni tudjunk, légy kedves add meg azt a pár infót, amit az Összefoglalóban ezek szerint te is olvastál!
úgy mint,
*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve.Ha ezt a pár infót pótolod, egész biztosan hamar kapsz segítséget!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A dpkg az egyszerűen "A" csomagkezelő. Telepít vagy eltávolít csomagokat. Ez felett áll az apt és az aptitude a terminálban, valamint a grafikus csomagkezelők.
Egyébként miért bonyolítod az életedet Windowsos kézzel letöltős megoldással? Az fbreader része a Debian csomagjainak.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fbreaderEz megoldja a gondjaidat.
De ha nem akarsz synaptic vagy apper csomagkezelőt használni, akkor itt: [link] a "Keresés a csomagkönyvtárakban" pontban is tudsz csomagokat keresni.
-
rii
nagyúr
köszönöm, ez már működne
dependecies-t hogy kell jezelni?
minden egyes huányolt csomagot megkeresni, és telepíteni?(#44960) bob.zxr:
a dpkg a repo? (bocsánat, ha huljeseget kérdeztem, ... nem tudom a repoban, hogy lehet keresni, .... sajnos a linuxra nincs mostanaban idom tanulgatni, szeretném majd pedig. azért is toltam fel debiant)(#44959) kispx:
számomra a linux szépsége consolnál jön ki igazán ....
vagy lehet régi beidegződés, .... megragadtam a 80x25-ös mátrixban ... akkoriban az x felület nem jött be autpmatikusan .... a startx-el kellett indítani ..... ha nem kellene böngésző, mindent karaktersen tolnék -
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #44947 üzenetére
Hogyan tovább?
-
rii
nagyúr
sziasztok
ha van egy .deb file, akkor azt nem az apt-get install fbreader.deb -el lehetne telepíteni?
illetve tudtok mondani valami jóféle mobi olvasót?
előre is köszönöm!
-
herdsman12
őstag
-
subset
senior tag
Az apt tárolójához add hozzá a non-free csomagokat, azt hiszem ubuntuék "Restricted"-nek hívják majd:
apt-get install firmware-realtek -
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #44949 üzenetére
-
herdsman12
őstag
Egyszerűen telepíthető, használható Hex Editort keresek 4 MB körüli állomány kezeléséhez.
(Jessie Xfce) -
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy TPlink TL-WN823N (Realtek RTL8192CU) USB wifi adapterem. Sem Ubuntu alatt, sem Mint alatt (ami tudom, hogy szintén Ubi alapú), nem akar menni. Látja a hálózatokat, de csatlakozni nem hajlandó semmihez. Google számomra értelmezhető, használható infót nem adott, de ez lehet, hogy csak nekem ilyen, jobban hozzáértőnek több segítséget ad.
Tudtok segítséget, támpontot adni, hogy hogyan tudom esetleg használhatóvá tenni Linux alatt?
Köszönöm szépen!
-
BoB
veterán
válasz
DrojDtroll #44886 üzenetére
Ha elindítod a rendes grafikus vlc-t, a hangolknál mi van kiválasztva kimeneti modulként?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #44886 üzenetére
Erre valaki?
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
XFCE 4.10-nél hogyan lehet megváltoztatni azt, hogy mi jelenjen meg az indikátor-pluginban? (Konkrétan nekem megjelenik egy bluetooth meg egy wifi ikon, ebből a bluetooth ikont szeretném eltüntetni, ha már az adott gépben nincsen bluetooth...
)
A rendszer Ubuntu Studio 14.04 LTS.
Előre is köszönöm!
-
growler
őstag
válasz
Flowtation #44942 üzenetére
32bit-est. (3GB RAM felett érdemes 64bit-es rendszert telepíteni.)
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Múltkor javasoltátok nekem, hogy open media vaultot használjak egy itthoni gépre. A gépben csak 1gb ram van, viszont két magos a proci. Azt kérdezném, hogy akkor 32 v 64 bites verziót szedjek le?
-
herdsman12
őstag
válasz
subset #44939 üzenetére
Köszi, Xarchiver így már ok.
(#44940) Raynes
"Cannot load library libunrar.so! Please check your installation."
Nincs libunrar csomag, Synapticból kimazsoláztam, hogy libunrar0, erre meg ez az üzenet:Package libunrar0 is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another sourceNem erőltetem, nálam pld Alt+F7 nem "Keresés", hanem "Áthelyezés".
-
Raynes
tag
válasz
herdsman12 #44938 üzenetére
A Double Commander kezeli a rart, de kell neki hozzá a libunrar csomag, Debian alatt lehet más a csomag neve.
Viszont a Double Commanderrel én is szívok, nálam a 7z-s archívumokat nem nyitja meg 32 bites LXDE alatt a Gtk-s verzió, míg 64 bites KDE alatt a Qt-s verzió vitte annak idején.
-
subset
senior tag
válasz
herdsman12 #44938 üzenetére
apt-get install rar unrar
-
herdsman12
őstag
Jessien Xarchiver 0.5.4 nem kezeli a .rar állományokat (Double Commander se).
Azt írja:
Bocs, ez az archívum forma most nem támogatott:
a helyes archiváló nincs telepítve!Honlapján úgy látom, hogy ismeri, meg "GTK+2 toolkit-et említ. És itt megáll a tudományom, mit kellene tennem?
-
BoB
veterán
válasz
vargalex #44932 üzenetére
Persze firefox nem teljesen hülye ezért jelez. Nem akkor omlik össze ha leállítod, hanem ha hagyod futni, hiszen csak így fog megtelni a memória....
Hiszen a cél itt most az összeomlasztás volt ami megmutatja hogy ha egy weboldal miatt összeomlik a róka, az egész megy a levesbe.ubyegon2: valószínű maradvány abból az időből amikor még atime volt az alap, ezért külön be kellett írni.
-
vargalex
félisten
válasz
Raynes #44916 üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem én is az oldalt Chromium és Firefox alatt is Arch-on. Firefox alatt jött egy üzenet:
"A script on this page may be busy, or it may have stopped responding. You can stop the script now, open the script in the debugger, or let the script continue."
A script leállítása sem a firefox-ot, sem a rendszert nem vitte magával. A Chromium pedig kiírta, hogy az oldal nem válaszol, a többi fül működőképes maradt.
-
BoB
veterán
Ja hogy csak utalt KDE-re Cpt.Pirk. Hát unity-ban ne is keresd, mert nincs ilyen
Viszont van valami unity konfiguráló program amit fel lehet rakni,
aminek már nem tudom mi a neve mert ötezer éve néztem, abban lehet hogy van ilyen lehetőség. A többiek mindjárt megmondjék a nevét.Meg is van: Unity Tweak Tool.
De nemtudom hogy lehet-e ilyet benne, egy próbát megér.
-
Pano
addikt
Ja és igen, az fstabom:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0Plusz pár info:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0 -
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #44919 üzenetére
A PRISM-Break oldala arról szól, hogy a zárt programokkal/szolgáltatásokkal szemben nyílt és lehetőleg biztonságos és a magánszférát tiszteletben tartó programokat/szolgáltatásokat ajánljon. Főleg a security/privacy szempont az, ami megkülönbözteti mondjuk az alternativeTo oldalától, ami egy "általános" oldal az alternatívák bemutatására.
-
válasz
Sub-ZeRo #44917 üzenetére
Attól még futhat! A szoftvercentert felejtsd el, az nem való semmire. Ezért linkeltem a trusty-s csomagok linkjét! Ha meg nem azon alapul az eOS, ugyanott megtalálod a többi kiadásra való csomagokat is.
Szerintem próbáld ki, ezzel nem fogsz úgy járni, mint az ecceri arcser legény a gépfagyasztóval.
(#44916) Raynes
Legalább méltósággal fogadd többek gratulációját!
ha nekem csőlátásom van, akkor te meg háttal ülsz a kijelzőnek
prism-break.org-on mindenképp olvasd át a programok dokumentációját, nehogy valamitől összenyekkenjen az Arch-od! -
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #44910 üzenetére
Nem, nem. Ha beveszel valamit csőlátás ellen, és két sort továbbolvasol, akkor látod, hogy azt írta, hogy a Firefox fagy le. Nem azt, hogy az egész gép. Azért kattintottam a linkre, mert már korábban is linkeltek hasonlót egy másik oldalon, az meg egy WebGL-es teszt volt, amitől a Firefoxnak le kell fagyni tünetszerűen, és le is fagyott, feladatkezelőből kellett lelőni, de a rendszert nem értintette.
-
spammer
veterán
Amíg nincs kész az új összefoglaló, addig is szerintem fel lehetne venni a linkek közé ezeket:
A második link itt még nem volt említve, ha a kereső nem téved.
-
spammer
veterán
válasz
Raynes #44909 üzenetére
Tudtad, hogy mit csinál, de elindítottad.
Amúgy meg alap, hogy ha ilyesmit ki akarsz próbálni, előtte mentesz/leállítasz taskokat, tehermentesíted a gépet és nyitva tartasz egy task managert/process viewert (mondjuk htop), vagy egy parancssort, amivel még esetleg van esélyed kilőni, ha addig nem fagyaszt csontra.
-
válasz
Raynes #44909 üzenetére
Ezt a weboldalt elindítva: [link] le fog fagyni mert megtelik a memória. !!!
bob.zxr leírása ellenére a frissítés és torrentezés közben indítottad a linket! Zseniális vagy, arcser koma!
Nálam nem csak a Firefox fagyott le, hanem az egész Arch.
Igaz én stabil Jessie-n próbáltam ki és semmi nyűgje nem volt a rendszernek
5 giga körül még a FF is figyelmeztetett, hogy parancsfájl dolgozik, etc... -
Raynes
tag
Ilyen szemét oldalt miért kell linkelni? Nálam nem csak a Firefox fagyott le, hanem az egész Arch. Ráadásul frissítés is ment a háttérben és torrentseed. Az volt a szerencsém, hogy mire elindítottam ezt a szart, addigra a frissítés lefuthatott, mert újrafuttatva nem ír hibát, és a frissített szoftver is elindul (libreoffice), meg a qBittorrent resume adatbázisa sem ment tönkre. Kis híja volt, hogy nem k*rtam szét vele a rendszert kompletten.
Tényleg nehogy valaki is rákattintson. Mondjuk az elég gáz 2016-ban, hogy egy ilyen fostos, pár soros szkript halálba visz nem csak egy komplett böngészőt, de egy egész OS-t. Már egy egész böngészőt sem lenne szabad kifektetnie, erre kéne legyen beépített védelemnek, de az OS-be is kéne valami olyan leszabályozás, ami meggátolja, hogy egy alkalmazás az egész memóriát megegye.
-
válasz
Sub-ZeRo #44905 üzenetére
Csak tipp, nem használok samba-t.
Ezeket a konfigokat lehet kezelni a System Tools Backends segítségével, aminek a frontend-je a GNOME System Tools. Egy próbát megér, hogy fut-e eOS-on? Elvileg kompatibilis Ubuntu/Debian-nal. -
válasz
Atlantisz48 #44902 üzenetére
(#44903) King Unique fórumtársnak most igaza van!
Ha van elég helyed, tedd a Cinnamon mellé egy partícióra, mert akkor a Cinnamon is megmarad, ha mégis az tetszene jobban, amire elég nagy esély van!
-
Hali
Elementary os alatt szenvedek a maeghajtó megosztással. Tudnátok segíteni? A samba server fent van, be is van állítva, hogy a meghajtó meg legyen osztva. De nem látom windows alol. Nem tudok a gépre csatlakozni. Valami grafikus megoldás van rá? Mert találtam samba server leírást, de inkább hanyagolnám azt, mert tök hülye vagyok még ahhoz. Valami grafikus megoldás kéne. Ötlet?
-
Nem, nem gondolok rád, sorry! Inkább a macira gondolok, helycsere ügyileg!
A lemarházást nem szó szerint értettem, bizonyos szavakat inkább ilyen esemény/jelentéstani blokkoknak használok-így egy szó alapján érteni lehet a történet lefolyását!
Egyébként se zavar, ha lemarháznak, velem is előfordul, legfeljebb szofisztikáltabban, az meg elég fárasztó!
Gondolhatok akár a csokira is így kora reggel! De gyurmafigurára....
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44902 üzenetére
Én egyszer próbáltam Ubuntu / Mint Cinnamon alá más DE-t feltenni, de a végeredmény elég gány lett és végül le is szedtem...vsz nem véletlenül van mindegyikhez külön telepítő.
Azért egy Linux nem foglal sok helyet, 10-15 GB-os partíción bőven elvan, ha nem akarod sok cuccal megszórni. Tehát lehet érdemesebb lenne külön feltenni mellé egy KDE felületű disztrót. De, ha egy többiek által javasolt megoldással a több DE is ok, akkor csináld azt. -
Atlantisz48
őstag
válasz
Atlantisz48 #44900 üzenetére
Üdv!
Segítséget szeretnék abban kérni, hogy hogyan tudnák Linux Mint Cinnamon mellé KDE-s kezelőfelületet telepíteni. Eddig ugye a Cinnamon van fent, de a KDE most nagyon megtetszett, és nem szeretném emiatt újra rakni az egész rendszert. Van erre megoldás?
Üdv:
Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest