- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lck
senior tag
válasz
Sub-ZeRo #86611 üzenetére
"Solus (gnome) ajánlott rendszer?"
A Solus a linuxos "pályafutásom" - talán - kedvenc rendszere. Mondom ezt úgy, hogy a Distrowatch első 50-100 rendszeréből gyakorlatilag mind megfordult a gépemen, élesben, de legalább VirtualBox-on.
A Solusban az érdekes hogy a felhasználóknak vagy nagyon szeretik, vagy leszólják.
Fő előnye - rolling rendszer ellenére - a stabilitás. Nekem ugyan nincs fenn évek óta, de másoknál 2-3 éve frissül hibátlanul.
Előnye még a gyorsasága, barátságos gépigénye.És a hátrányok:
Kis csapat fejleszti csak. Ráadásul a fő fejlesztő kb. másfél éve otthagyta a projectet.
Azóta túl sok innováció nem volt, de gyakorlatilag heti frissítések vannak. ( épp most jött ki rá a 6-os kernel is ) Viszont már nagyon ráférne egy új ISO telepítő, mert egyes gépeken behal a telepítés illetve a telepítés utáni első frissítés. Elvileg ennek a régi telepítő az oka.Na szóval egy próbát megér! Nekem rajta ragadt az egyik SSD-men és várhatóan le sem kerül onnan. Ja még annyi hogy, Budge, Plasma, és Mate felületeket használtam, pont a gnome-ot nem, de az alaptulajdonságok ott is ugyanazok.
-
válasz
Sub-ZeRo #86609 üzenetére
Ubuntu-based, tehát hosszú támogatásra csak párosszám.04 verzióknál számíthatsz, pl. 20.04, 22.04. A közöttük kiadottak támogatottak (ha jól emlékszem) 9 hónapig, nem tovább.
Mindenféleképpen valamilyen mainstream Linuxot ajánlanék a kezdő időszakban, pl. Debian, Ubuntu, Linux Mint vonalon, legalább addig, amíg beletanulsz. Aztán ha az alapokkal megvagy, akkor jöhetnek a bonyolultabb dolgok, ha még érdekel, Arch és klónjai. Nem állítom, hogy az Arch sokkal nehezebb, de még nem láttam senkit, aki legelső alkalommal jól felrakta volna. A wikije viszont példaértékű.
-
-
-
válasz
Sub-ZeRo #86509 üzenetére
Mindkettő Linux disztribúció, a használható parancsok elsősorban attól függnek, milyen csomagokat raksz fel, de van egy közös command set, ami mindegyikben ugyanaz: filesystem-en végzett munkával kapcsolatos utasítások, modulok kezelése (teljesség igénye nélkül: cd, mkdir, rmdir, mount, mv, ls, modprobe, rmmod stb.).
Nem állok neki leírni mindent, mert felesleges, mások már megtették 1000 alkalommal, járj utána.
-
Ueda
senior tag
válasz
Ezek most jutnak eszembe.
Linux Laci blogja : https://magyarlinux.hu/arch-linux-csomagkezeles-alapok/.
Magyar nyelvű wiki : https://hu.wikipedia.org/wiki/Pacman_csomagkezel%C5%91.
Vagy az arch linux fórum összefoglalója : https://prohardver.hu/tema/arch_linux/friss.html . -
Ueda
senior tag
válasz
A xerolinux -ból tudsz puskázni, ott csináltak sok aliast. https://notes.xerolinux.xyz/?4f1275fa22ba84fc#EcZe64FsFuq1pMkEz2YbgxJTeKzAMKxvLYgbRzAwNdmQ
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #86225 üzenetére
Így: https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2036044
Btw, az nem bakelit, hanem vinyl! Bakelitből sosem készült hanglemez.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #86183 üzenetére
Valószínűleg régi SMB protokollt használ a NAS-od, amit már alapértelmezésben tiltanak mind Windows (w10 2017-es creators update óta), mind Linux alatt. Ezt azért is gondolom, mert elvileg semmit sem kellett volna telepítened Windows alatt az SMB megosztás eléréséhez.
Így tudod engedélyezni, hogy mégis menjen a régi protokoll: https://troglobit.com/2020/02/Fixing-file-sharing-in-Ubuntu-20.04/
-
Flowtation
őstag
válasz
Sub-ZeRo #52314 üzenetére
Eddig ez sem volt? Esetleg meg kellene próbálni terminálból felcsatolni a meghajtót, mert akkor talán látni, hogy mi a pontos hiba. Időtúllépés akkor szokott lenne jellemzően, ha a másik gép nem elérhető, pl. ki van kapcsolva v, ilyesmi, de gondolom, nem ez a hiba.
Sajnos ez már meghaladja az én tudásomat, várjuk meg a hozzáértők válaszát, hátha ők többet tudnak mondani. Sorry! -
Flowtation
őstag
válasz
Sub-ZeRo #52304 üzenetére
Le tudnád írni a hibaüzeneteket? Képernyőkép is jó lenne, sőt. Nekem nincs xbox, mit lehet vele csinálni win7 alatt? Másolni, telepíteni játékot? Lehet a fatx a baja. Találtam egy ilyen cuccot, ez elvileg egy csomag a fatx fájlrendszer kezeléséhez, linux alá. Lehet, hogy szoftverközpontban is telepítheted, de lehet, hogy konzolból kell.
-
Flowtation
őstag
válasz
Sub-ZeRo #52287 üzenetére
esetleg pingelni tudod az xbox-ot? Nem vágom ezt a témát, de mivel az xbox is MS, lehet, hogy kacifántosabb a dolog. Ha eléred win alól, akkor mit lehet vele csinálni? Csak egy meghajtót látsz? Ha igen, akkor elképzelhető, hogy fel kell csatolni az xbox meghajtóját.
De várd meg a szakik véleményét is, én csak kezdő laikusként gondolkodom. -
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #48147 üzenetére
Eleg a parancsot egyszer kiadni, egyszerre tobb programot is tudsz torolni.
apt-get remove x1 x2 ... xn
NewmanHD: pl van qbittorrentbol is nox verizo. Nekem sima rtorrent boven jo, korabban egyedul a http proxy-val volt probleman ezert hasznaltam qbittorentet, de ezt is megoldottam.
[ Módosította: Mate ]
-
-
gery2123
őstag
válasz
Sub-ZeRo #46729 üzenetére
Hát nem tudom, de nekem nem ment a viber debian testing és ubuntu 16.04 alatt se. Ha jól emlékszem még 14.04 alatt ment minden rendben, de utána valami gond volt, pont a QT5 miatt vagy mi miatt.... Mondjuk érdekes, hogy fedora és arch alatt minden a legnagyobb rendben viber ügyileg. Valószínű, hogy jön rá hamarosan valami megoldás, csak elég idegesítő na..
-
-
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #46193 üzenetére
[link]
A Quick Way résznél nézd. Ez alapján lehet még keresgélni, ha szükséges.
mefistofeles: Van, hogy egyes modelleknél és monitoroknál nem tudja automatikusan kiolvasni a monitorból az elérhető felbontásokat. Valószínűleg neked ezzel a videókártyával ez a helyzet áll fenn. Ilyenkor manuálisan hozzá lehet adni tetszőleges felbontást. Megint Terminálozni kell majd. -
válasz
Sub-ZeRo #44917 üzenetére
Attól még futhat! A szoftvercentert felejtsd el, az nem való semmire. Ezért linkeltem a trusty-s csomagok linkjét! Ha meg nem azon alapul az eOS, ugyanott megtalálod a többi kiadásra való csomagokat is.
Szerintem próbáld ki, ezzel nem fogsz úgy járni, mint az ecceri arcser legény a gépfagyasztóval.
(#44916) Raynes
Legalább méltósággal fogadd többek gratulációját!
ha nekem csőlátásom van, akkor te meg háttal ülsz a kijelzőnek
prism-break.org-on mindenképp olvasd át a programok dokumentációját, nehogy valamitől összenyekkenjen az Arch-od! -
válasz
Sub-ZeRo #44905 üzenetére
Csak tipp, nem használok samba-t.
Ezeket a konfigokat lehet kezelni a System Tools Backends segítségével, aminek a frontend-je a GNOME System Tools. Egy próbát megér, hogy fut-e eOS-on? Elvileg kompatibilis Ubuntu/Debian-nal. -
N0zer0
senior tag
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Sub-ZeRo #41402 üzenetére
Ma vittem vissza gariba 8gb-os TDK pendrive-ot és kicserélték egy 8gb-os Kingstonra és nem bootol a gépem.
Wind... alatt csinálom és minden a régi, wint-pendriveról tudok telepíteni ha szükséges lenne.
Boot-nál nekem is az F12-őn van az a funkció, hogy változtathassak miről akarok boot-olni. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Sub-ZeRo #41246 üzenetére
Értem a válaszodat ez a TDK LoR TF10 -es nekem is produkált, kipróbálóm és repítem mint-Hanzi a makk alsót.
Most próbáltam ki igazad van, szó szerint bios-szig jut el, holnap viszem vissza hogy cseréljék ki másikra.
Az aksiját neki meg miden mást, és köszönöm a válaszod.
Üdv,István -
Lathronos
őstag
válasz
Sub-ZeRo #41065 üzenetére
Nálam nem, simán belép a jelszó mentése után(Ubuntun). Az olykor-olykor bekövetkező összeomlás betudható annak, hogy még nem 100%-os kész böngészőről beszélünk.
(#41066) Tim82
Azért annyira nem rossz, mint a januári verzió, azt túlzás lenne állítani, hogy egy használhatatlan bug gyüjtemény.
-
Rimuru
veterán
-
válasz
Sub-ZeRo #40929 üzenetére
Próbáld megkérdezni a saját topikjában, de ahogy látom, már az eOS fanok is elpártoltak jórészt, bughalmaznak írjáj sokan. Ha ezt akarod használni, te tudod, de nem sok minden fog úgy működni benne, ami a többség által használt asztali disztrókban. Ez van.
Mint alatt kipróbáltam ezt a Midorit és szól a Music FM.
itt vannak az említett fájlok települve:
-
törölt tag
válasz
Sub-ZeRo #40927 üzenetére
Nem ismerem a Midorit én nem tudok neked mit mondani vele kapcs. csak ami megoldást már írtak neked meg a [http://midori-browser.org/faqs/] oldalt.
De ha friss flash kell azt a Chrome/Chromium oldja meg sztem. Chrome alapból hozza Chromium alá meg pepperflashplugin-nonfree csomag hozzáadja automatice.
-
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #40860 üzenetére
Mint írtam, része a rendszernek. Tehát telepíteni nem kell. A frissítésével talán megpróbálkozhatsz, bár én a Mint-et nem szoktam nagyon piszkálni.
Lathronos: Azt ne! Sokszor friss kernel is szükséges lehet, így ha valamit felrak, akkor az a 14.10-hez való legyen (annak a kernele van a 17.2-es Mint-ben). Pontosabban, abban a tárolóban van több is különböző rendszerekhez (és kernelekhez). Fogalmam sincs, Mint-en épp melyiket fogja feltenni.
Te már kerneleket is cserélgettél rendesen, nem? Vagy az másik gép? -
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #40858 üzenetére
A lényege, hogy szabadon hozzáférhető és bárki fejlesztheti, javíthatja. Így aztán része a rendszernek. Egy ideje már maga az AMD is részt vesz a fejlesztésében, sőt, a terv az, hogy belátható időn belül ez lesz a Linux-os driverük.
Az Intel driver már nagyon hosszú ideje ilyen Linuxon, és csak ez van belőle. -
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #40856 üzenetére
Ahogy te is írtad, már nem támogatott az AMD gyári driverrel. Viszont van hozzá nyílt driver, amit jelenleg is használ a rendszer. Ez közel azonos képességű (bár a Mint talán egy kicsit le van maradva vele). Tehát nem kell telepítened. Viszont a frissítésével még tehetsz egy próbát. Wine-nal próbálod a játékot vagy natív?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #40828 üzenetére
Ha Windowsra hasonlító dolgokat keresel, akkor pl. a KDE felületet használó disztrókat nézd meg. Az olyan, mintha a Win7 felületét kimaxolták volna.
Nekem Audigy1-em van, az jobban szól Linux alatt, mint Windows alatt. Máshogy működik a hang alrendszer Linuxon, hasonlóan mint Windows alatt a Wasapi-s gyors elérésű driverek, nincs közben Windows mixere, meg egyéb szoftver layerek.
A PPA meg olyan közösségi tároló, amiben a "gyári" repóban nem szereplő, vagy esetenként annál frissebb progik vannak. Ubuntu / Mint vonalon sajnálatos módon pl. vga driverek is kerülnek oda, ez egy hátránya a nem "gördülő" -rolling- kiadási modellnek.
-
Lathronos
őstag
válasz
Sub-ZeRo #40828 üzenetére
(#40822) ubyegon2
Soronként másoltad a terminálba vagy egybe? Mert soronként kell(és persze minden sor után ENTER):
1. wget \
2. kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.1.10-unstable/linux-headers-4.1.10-040110_4.1.10-040110.201510030837_all.deb \
3. kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.1.10-unstable/linux-headers-4.1.10-040110-generic_4.1.10-040110.201510030837_amd64.deb \
4. kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.1.10-unstable/linux-image-4.1.10-040110-generic_4.1.10-040110.201510030837_amd64.deb
És végül: sudo dpkg -i linux-headers-4.1*.deb linux-image-4.1*.deb
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #40824 üzenetére
Melyik a jobb? Egyik sem, de mindegyik. Ez így okés?
Az Arch alapok miatt az Apricity-t szerintem nézd meg, én csak a Gnome3 felület miatt nem javaslom, az elég puritán valami. A másik kettő közül inkább a Mint, de azokat meg a PPA-s világ miatt nem szeretem. Egy kissé egyszerűbb az Arch Aur megoldása, amikor csak 1 közösségi tároló van, nem kiadásonként több eltérő a különféle verziókhoz az xyz szerzőktől.
-
spammer
veterán
válasz
Sub-ZeRo #36031 üzenetére
A linkelt képen? Írja a címében, Debian 7 Wheezy KDE.
(#36030) CPT.Pirk: még mindig nem értem, miért lenne az Openbox bonyolult, nagyjából mindenre van ott is GUI-s beállító, ha pedig készen jön egy disztróval (pl. Manjaro vagy Crunchbang), akkor ugyanolyan pofonegyszerű, mint a Lubuntu, ráadásul még kevesebbet eszik és még gyorsabb.
-
törölt tag
válasz
Sub-ZeRo #36020 üzenetére
Live rendszer alól gparted,vagy hasonszőrű alkalmazás(nem írtál disztrót,DE-t !)
Átméretezed a partíciót (jobb klikk-resize),hogy a kívánt mennyiségű szabad hely maradjon.Azon létrehozol egy újat és beállítod swapra.(jobb klikk-info alatt láthatod az UUID számát)
Az éles rendszereden szerkeszted az /etc/fstab fájlt.(sudo nano /fstab/helye ) és hozzáadod a köv.sort :
UUID="ide megadod a swap uuid számát" swap sw 0 0
ctrl+x kilépsz a szerkesztőből(kérdezi majd menteni akarod-e)
Köv. újraindításnál aut.csatolja a swap partíciót.szerk.:ja látom ítrtad ,h Mint figyelmetlen voltam.
-
válasz
Sub-ZeRo #35695 üzenetére
Hát olyan nemigen van (már ami rendesen használható is), de talán firefox esr + flashblock kieg (lehetőleg minden más addon nélkül) felállás eszi a legkevesebbet (Chorme/ium alapúak vmivel többett esznek, ami több nyitott lap esetén már nem is olyan kevés, ill adblockereket felejtsd el (még a lájtosabbakat is) 512 megán, azok zabálják fel a legtöbb memóriát), azzal néhány nyitott ablakkal még el lehet lenni 512 megával is (+ a felesleges/nem használt dolgokat vedd ki az automatikus indításból, panelről)
-
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #35684 üzenetére
Fapad böngésző Webkit minden előnyével és hátrányával, van hozzá pár kiegészítő és ennyi. Ha a Webkiten javítottak már azon hogy hogy idővel megzabál minden memóriát akkor egy próbát megérhet. Régebben használtam mikor memória szűkében voltam mert alapból keveset kér, csak a korábbi hiba miatt néha újra kellett indítani (úgy mint a Webkites társait is).
-
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #35681 üzenetére
Amit általában Windowson is használnak, Firefox, Chromium, Opera. Van még sok de általában kevesebbet is tudnak, egyéni preferencia kérdése. Egy rövid lista.
-
válasz
Sub-ZeRo #35598 üzenetére
El lehet vele játszani, idő kell hozzá, mert ha kapkodunk, azzal jól el lehet barmolni a rendszer kinézetét. A Noobs témáit, ikonjait átnézni sem 2 perc. Akár napokig is próbálgathatod, mindig itt vagyunk vagy előbb- utóbb megjelenik valaki, aki konyít hozzá.
Abszolút kezdő koromban én hetekig csak kutyultam a dolgokat, meg is lett néha az eredménye.
Jó pihit! -
válasz
Sub-ZeRo #35586 üzenetére
Lehet, minimálisan legalábbis. Ha még soha nem csináltad, akkor érdemes a Rendszereszközök/Témák menüpontnál kezdeni. Itt próbálgasd a kinézeteket változtatni, hogy lásd miként működik a dolog. Ablakkeretek, Ikon, Vezérlőelemek, etc.
A második ablak a kék linkre kattintva jön elő. Itt is letölthetsz témákat.Valószinű, hogy az eOS kinézetet nem így éred el, hanem innen a noobs- ról. A témákat ebben a táblázatban találod:
Ubuntu 14.04 Trusty Tahr Themes
az ikonokat meg itt: http://www.noobslab.com/p/themes-icons.html#icons
Rákattintasz a MyElementary icons sorra és az előjövő oldalon látsz képeket, valamint a PPA- s telepítéssel kapcsolatos terminal parancsokat.Figyelni kell, mert néha több változathoz is adhatnak parancs táblázatot!
Amiket itt telepítettél, az előbb bemutatott módszerrel meg tudod keresni és alkalmazásba veheted.
Az alul álca helyett ugráló ikonok meg valamilyen docky néven futnak, nem tudom pontosan mi a nevük eOS- on.
-
-
válasz
Sub-ZeRo #35518 üzenetére
Unetbootin programmal megoldódik a probléma úgy néz ki! A zorin OS-t elindította pendrive-ról. Nem tudom a másik programmal miért nem volt jó, mert azzal is működött nem olyan régen. Köszönöm a segítséget!
(#35519) ubyegon2: Win7 alatt az Unetbootin-nal sikerült. Mint alatt meg fent van amit írtál, csak ott meg az iso nincs fent.
-
válasz
Sub-ZeRo #35500 üzenetére
"mert eddig is így csináltam, ahogy. Amióta linux van fent, nem tudok pendrive-ról elindítni a linuxot."
Mint alatt kéne megpróbálnod kiírni az iso- t, ha már van egy saját pendrive írója mintstick néven! Rengeteg Linux iso- t írtam már ki hibátlanul vele.
Külön ikonnal indul a a pen- formázó és a lemezkép- író is:
(#35488) teleahocipöm
Inditottam egz ontesztet mar 10%-on all jo ideje, latom van egy rakas -6 db- nyugtalanito Hiba varhato a Tipus ful alatt.A típus fül alatt írtakat ne vedd figyelembe, nekem a 2 napos HDD- re kiírta, hogy túl öreg!
-
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #35500 üzenetére
Ismétlem. Biztosan nincs hozzá köze. Amikor kiválasztod a boot eszközt, akkor a merevlemezen levő dolgokról még semmit sem tud a gép. Az, hogy régen jó volt, nem mond semmit. Vannak olyan pendrive-ok is, amik egyes gépekkel nem hajlandóak együttműködni, másik meg tud bootolni róluk. De mint írtam, a kiírással is lehet gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest