- SONY LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós kamerák
- A kedvezőbb eligazodás érdekében kiegészíti márkajelzéseit az ARM
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42898 üzenetére
Windowson a LUKS-ot kezeli a FreeOTFE, a LUKS csak BSD, Solaris alatt nem támogatott, de még az is lehet, hogy kitrükközhető azokon is. Ennek ellenére kicsit lassú a FreeOTFE, lehet emiatt a VeraCrypt jobb választás, egyforma sebességgel használható mindenhol.
-
Vladi
nagyúr
Miért kizárt, hogy meg tudnád oldani?
Hidd el, hogy könnyebb, mint gondolod. Ha összeszeded, max ilyen 5-6 dolgot kell beállítani. Terminálban.
Most azokat kigyűjtöd, meg elolvasod hogy kell, ha elakadsz, akkor segítünk. Most az ubuntu lts szerver is vagy 5 évig támogatott. Tehát egyszer izzadsz vele 2 hetet, utána 5 évig semennyit.
Anno én is fostam, hogy hogy fogom a házi szerverem beállítani. gui nélkül. Összeszedtem, hogy akkor kell rá fstab szerkesztés, pár tűzfal szabály, egy fájlmegosztás, nfs-el meg torrent. 1 óra alatt csináltam.
5 éves routert minek cserélsz? Elromlott?
5 évesen még desktopot se cserélnék, nemhogy routert.
(#42875) inf3rno:
ext4. win nem látja majd, max a total commander valami pluginnel.
(#42882) gabikiraly2:
Ezek alap dolgok, mind menni fog, driver lesz hozzájuk. Még valami akartam... mit is?
Jah igen, friss fedorát telepíts.
-
King Unique
titán
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #42876 üzenetére
Ez egyre izgalmasabb. Már felraktam egy Fedorat luks-al ext4-re, most arról írok. Agyaltam egy picit a témán, és azt szeretném, hogy egyetlen jelszó legyen az összes HDD-hez, és csak egyszer kelljen beírni. Ez megoldható? Nekem jó ez a luks rendszernek, viszont tetszene, ha az adat patíciót meg ezzel a veracrypttel le tudnám kódolni. Csak hogy bonyolítsak a dolgon.
Ha ez így nem lehetséges, akkor marad a luks az adatra is. Hosszú távon úgyis megy a windows erről a gépről, később meg a gépek közötti kommunikációra fellövök egy itthoni szervert, ha megjön az odroid xu4-em.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #42895 üzenetére
Nem jobb, csak olyannak, akinek semmi ismeretsége nincs a Wine-nal, annak talán könnyebb.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #42888 üzenetére
Rosszul emlékeztem, a 2013 van meg neki, elnézést.
Unokanővéremnek kellett a munkája miatt (tanár). Leírás? Jogtiszta, eredeti DVD-ről lett telepítve, PlayOnLinuxon keresztül. Az ISO-s megoldást nem ismerem, sokaknak pedig gondolom ez kéne. Működését tekintve nem tudok nyilatkozni, mert nem értek az Office használatához. Még arra sem emlékszem amit 20 éve középiskolában tanultam az Office-ról informatika órákon.
De a visszajelzések szerint működik, unokanővérem visszajelzései alapján. Leginkább tananyagokhoz prezentációkat(Power Point) és dolgozatokat(Word) készít vele. Így a makrókról és egyéb speciális dolgokról nem igazán tudok nyilatkozni.
-
törölt tag
-
törölt tag
Debian alá milyen extra kell, hogy egy asus laptop touchpad smart gesture funkciója beinduljon?
-
N0zer0
senior tag
válasz
gabikiraly2 #42884 üzenetére
Ahogy írták, fel lehet tenni az MS Office-t Wine-ra Linuxon. Van alternatíva is rá, gondolom ősöknek lehet elég lesz a LibreOffice is, ahogy sokunknak. A Flash megy minden böngésző alatt, a Chrome böngésző pedig eleve a saját Pepperflashével jön. Ha csak az ősök nem hardcore gamerek, vagy CAD-eznek, vagy Adobe szoftverekkel kiadványszerkesztenek, vagy nem akarnak legfrissebb Photoshopot, akkor nem kell tartani a Windows után a Linuxtól.
Én is a Linux Mint legújabb verzióját ajánlom, abból is a KDE-set, de meg lehet próbálni a Cinnamonosat is, attól is függ, hogy mennyire erős a gép. Esetleg mehet fel Ubuntu is, abból csak a simát nem ajánlom a Unity ablakkezelő miatt, ha a szülők Windowshoz vannak szokva, akkor a Unitytől a világból ki fognak szaladni, de a többi Ubuntu az jó, Kubuntu, Cubuntu, vagy amelyik szimpatikus.
-
jimmy399
senior tag
válasz
gabikiraly2 #42882 üzenetére
Helló!
Sokak szerint a Windows-ból áttérést megkönnyíti a Linux Mint 17.3. Szerintem próbáld ki. Office-t felejtsd el, max ha régi verziót használsz, kb 2003-ig lehet használni linuxon. Skype-t még nem használtam sokat linux alatt videóhívásra se hanghívásra, de eléggé le van maradva a windowsos verzióhoz képest.
Ha elterjedt a webkamerád simán beépítve hozza a drivert hozzá, APU-hoz is.
-
gabikiraly2
aktív tag
Sziasztok.
Teljesen új vagyok a témában. Még soha nem volt dolgom Linux-os géppel. De szeretnék a jövőben két gépre is telepíteni. Elegem van a Windows szarságaiból. Mindkét gép viszonylag modern, min 4Gb ram, ssd stb. Amire használva vannak a gépek : zene, film, office, Facebook képnézegetés, skype. De a sok verzió között nemigazán ismerem ki magam. Nem tudom mennyire vannak driverek, webcamhoz, apuhoz, stb. Ebben kérném a segítségeteket.
Előre is köszönöm.
Boldog karácsonyt. -
zserrbo
aktív tag
válasz
#21078528 #42880 üzenetére
NTFS partíciókat már sokszor méreteztem át különféleképp. Ment Windows alól és OS-en kívülről is. Ha hasonlóképp megy egy külső programmal vagy akár win alól, akkor jó.
Annyi az egész, hogy kezdő linuxosként még nem tudom belőni tökéletesen az igényeimhez a méreteket és lehet átméretezném egyszer később. Az LVM-ről és a Btrfs-ről csak keveset tudok, ezért nem próbálkoztam vele.
GPT partíciós tábla van, mivel UEFI-s a bios. -
törölt tag
válasz
zserrbo #42879 üzenetére
Hát ha simán nem is, de nem megoldhatatlan...
Ha LVM-et akarsz, akkor újra kell gondolnod az egészet, de ebben majd segít valaki más, nem foglalkoztam vele...
Ha előre tudom, hogy benne van a dologban a méret változás, akkor Btrfs-t rakok, ott több módszer is van ennek a megoldására, élen az alkötetek létrehozásának a lehetőségével.
Hogy mit raksz külön partícióra, az erősen felhasználói szokások kérdése, én csak a /var-t szoktam... -
zserrbo
aktív tag
válasz
#21078528 #42878 üzenetére
Aha, akkor lesz külön var. Tudom van valami LVM a partíciókezelésre, de anélkül később simán módosíthatom a méreteiket? Windows alatt egy partícionáló programmal tettem ezt, de gondolom ha mást nem, valami live cd-vel linuyon kívül is megoldható.
Ez nem a fő gépem lenne, gondoltam külön kiszervezem egy partícióba a backupot, de nem olyan sarkalatos pont most ezMást van értelme külön partícióra rakni a /var-on kívül?
-
törölt tag
válasz
zserrbo #42877 üzenetére
/var-t szerintem minden esetben érdemes kivenni a gyökérfájlrendszer alól és külön partícióra tenni.
Miért tűnne el a fájlkezelőből?Ha ez az egy HDD van a gépben, akkor mi értelme a külön backup partíciónak?
A csatolási pontokat ott hozod létre, ahol kedved tartja, nem kötelező az /mnt alatt.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
zserrbo #42874 üzenetére
Az előző kérdésemet kiegészíteném. Azt hiszem kezdem érteni a struktúrát. Az alábbi struktúrát szeretném linuxra (2TB-os hdd-nél), tippelek méretet is hozzá:
rendszer (20GB) - /-re mountolva
swap (4GB) - van hely, igaz 4gb ram lesz benne
home (kb 40GB) /home -
külön a filmek, telepítők, ( a maradék 1 vagy 2 partícióra osztva) - ha nincs jobb /mnt/moviesTomcat - a weblapok ne a root partíción legyenek
Ha jól néztem a var-on belülre kerülnek a weboldalak.
/var/lib/tomcat7/webapps/ROOT/
Talán csináljak egy partíciót, amit /var-ra mountolok? Jól gondolom, hogy ilyenkor a fájlkezelőből eltűnik ez a partíció, mert a root partíció/var-ból érem el?backup a winyó végén (200GB) - gondolom itt tök mind1 lehet akár /mnt/backup is
Windowsos világból jövök, nekem totál szokatlan még, hogy nem betűkkel elnevezett meghajtók vannak. Mit gondoltok praktikus ez így?
---
Másik kérdés, az OwnCloud olyan mint a samba megosztás? -
King Unique
titán
válasz
inf3rno #42875 üzenetére
Hát, ha Linux topikban kérded, akkor adja magát pl. az Ext4. Vannak külső driverek, amikkel a Windows is tudja kezeli az ExtFs-t. Viszont a beépített LUKS meghajtótitkosítással már nem nem birkóznak meg. Hasonlóan a Windows gyári Bitlocker titkosítása sem igazán férhető hozzá Linux alatt. Én próbáltam többször is, vannak a neten leírások, de sehogy nem akart működni egyik sem... Ha titkosított partícióhoz akarsz mind2 rendszeren hozzáférni, akkor —► NTFS | Ext4 + VeraCrypt.
A Veracrypt Linuxra történő telepítéséhez van leírás a neten, legegyszerűbb terminálból: [link]. -
inf3rno
nagyúr
Boldog Karácsonyt!
Vettem egy új vinyót adatnak. Milyen fájlrendszert tudtok ajánlani hozzá? Nagyjából annyi az igényem, hogy tudjon meghajtó titkosítást, és lássa a Linux. Jó lenne, ha látná a Windows 7,8 is, de ez nem kötelező.
-
zserrbo
aktív tag
Boldog karácsonyt!
Felraktam virtualboxba az Ubuntu server 15.10-et végül, hogy ott próbálgassam. Hogyan kell úgy installálni a Tomcat (7 vagy inkább a 8at), hogy ne a / partíció alá menjen. alatt legyen a webapps könyvtár, ahová alapból megy. Ha újraraknám a linuxot vagy egyáltalán miért arról a partícióról használja a tárhelyet. Mi a bevett szokás?
Láttam valami export parancsot a környezeti változókra, lehet azzal kellene? Egy hasznos linknek is örülnék. -
ooszi
senior tag
Hamarosan kapok egy nas gépet, amire szívem szerint egy ubuntu server-t raknék, de kizárt hogy be tudnám üzemelni.
Itt a prohin olvastam egy cikket, a házilag készített router-ról szolt, és említette az író, hogy ubuntu serveren is megoldható a router működése, vagyis nas+router, ez igaz?
Hamarosan cserélnem kell az öt éves routeremet. -
ooszi
senior tag
válasz
lev258 #42869 üzenetére
Szia tegnap meg untam a 4 órás szop......-t, ezért marad a win7, szerinted fellehetett telepíteni, hát nem, mindenféle driverek, illesztőprogramokat kért, tehát no install win7, a win 8.1-t az simán megeszi, kell nekem új gép, hát tessék itt van.
Most egyenlőre szüneteltettem, majd januárba kezdődik előröl. -
lev258
veterán
Úgy látom, az Skylake. Könnyen lehet, hogy abban még nincs rendes támogatása. Nézd meg egy Ubuntu 15.10 Live-val. Ha telepítésnél magyar nyelvet is választasz, ez általában csak félmagyar rendszert eredményez, mert nem minden nyelvi csomag kerül fel (nincs mind a telepítőn). A telepített rendszeren a Nyelvi beállításoknál lehet ezt "befejezni", netkapcsolat mellett.
-
King Unique
titán
Békés, boldog karácsonyt mindenkinek!
-
ToMmY_hun
senior tag
Valakinek van ötlete arra, hogy Linux Mint 17.2 alatt mi a fenéért csúszik szét egy film/videó képe, ha kiküldöm HDMI-n keresztül TV-re? Olyan, mintha v-sync probléma lenne. (Nvidia VGA-m van, de az integrált Intel-t használom.
-
ooszi
senior tag
Sziasztok ezt a hiba üzenetett kapom: ACPI PCC probe failed
utána kiírja hogy Kubuntu 14.04, eltűnik, se kép se hang utána. -
ooszi
senior tag
sziasztok meg vettem az új vasat linux alá, mert az am1 gyér volt neki (szerintem), hogy valami úgy mennyen ahogy én szeretném, hát az nem.
pendrivera rufus-al ki írom a kubuntut, ubuntut, OMV, egyszerűen nem hajlandó települni róla, egyik sem (a windows igen).
Bios szét túrtam, át állítgattam mindent, nem akkar az istenért se feltelepülni a linux, valami ötlet.asus H110I-Plus D3 + Intel G4400
-
kmisi99
addikt
válasz
lev258 #42846 üzenetére
Igen 14.4 re felfrissítettem rögtön jó lett. Most már be tudtam állítani amit korábban kiírtam, hogy küldje ki a hangszóróra a mikrofon jelét.
Csak be kell írni ezt a parancsot.
pactl load-module module-loopback latency_msec=1Nem lehet csinálni valami futtatható fájlt ebből, hogy csak rá kell menni és lefut ez a parancs? Mint windows nál a .bat fájl. Mert anyumnak kellene aztán csak nem várom el, hogy terminálban pötyögjön.
-
kmisi99
addikt
Heló! Lubuntura akarom a pavucontrolt letölteni, de hiába írom be a parancsot meg is próbálja letölteni de a végén kijrja, hogy nem sikerült és próbáljam az apt-update parancsot. De ha azt lefuttatom azután se jó.
-
zserrbo
aktív tag
Ide akartam, de véletlen az Ubuntus topicba írtam. Erre kellene egy kis segítség. Köszönöm.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Lacpac #42835 üzenetére
Képnézőnek a Gwenviewt ajánlom. Az IrfanViewnak nem a képnézegetés az erénye, hanem a kötegelt képmanipulálás és a Photoshop pluginek kezelése.
Ha mindenképp IrfanViewt akarsz, nem kell bonyolítani semmilyen program loaderrel és szoftvereltávolítással. Csak elindítod a setup.exe-jét és már indul is a telepítés Wine-ben. Ha valami miatt mégse települne fel, azt is tudod csinálni, hogy telepíted egy Windowsos rendszerre, majd a fájlokat átmásolod Linuxra.
-
Lacpac
őstag
válasz
spammer #42833 üzenetére
Hát, lehet van rá kismillió, de olyan kellene nekem ami a jobb-bal nyilakkal tud lapozni a mappában lévő képek között, és tudja kicsinyíteni a képet monitorméretre, ha lehet már skálázva nyissa meg. (16 megapixel igen ki tud lógni)
Néztem már egy kettőt, de egyik sem tudta. Windows alatt ezt használjuk, gondoltam nem kísérletezek tovább.
Nem futtatom, hanem a wine windows program loader-rel szeretném telepíteni.
Ha a wine szoftverek eltávolításából akarom telepíteni (ugye ott a telepítés opció is) akkor csak homokóra 10s-ig és semmi.Ok, közben találtam egyet. Úgy néz ki jó.
Azért az érdekelne, hogy miért nem tudja telepíteni a wine programot. -
ooszi
senior tag
ubuntuba vagy kubuntuba hol tudom ki kapcsolni hogy soha ne hibernáljon, 24/7 be menne, esetleg a képernyő kikapcsolása szóba jöhet.
-
spammer
veterán
Ubuntura is lehet bármelyiket.
(#42830) Lacpac: miért van szükséged az irfanview-ra? Kismillió képnézegető van linuxra. Amúgy nem tudom, mi köze ennek a kde-s valaminek az irfanview telepítőhöz, ami wine alatt fut le.
Leszeded az irfanview telepítő exe-t, futtatod, és ez a hiba jön fel?
-
ooszi
senior tag
sziasztok
ubuntu 14.04lts szeretném elérni windows laptopról, windows-nál teamviewer-t vagy vnc-t használok, ubuntura mit lehet telepíteni hogy be tudjak lépni. -
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Van egy 6910P lapos, rajta egy Kubuntu 15.10. x64
Telepítettem a Software centerből a wine-t. Fel akartam tenni az irfanview-t, de nem akar települni.
Hibaüzenet:
A KDEInit nem tudta betölteni aezt a programot: "/usr/lib/X86_64-linux-gnu/libexec/kf5/kioexecMit lehet ezzel kezdeni?
-
zserrbo
aktív tag
Mit jelent ez az azonosítási pont? A csatolásival sem vagyok teljesen képben bocsi. Rágugliztam, de egyszerű megfogalmazását nem találtam hirtelen. A kérdéses partíciók csatolási pontjai biztos valami ID alapján vannak elnevezve. Nem tudom mennyire jó ez, hogy hosszú és megjegyezhetetlen. Gondolom leszokás cserélni az automatikus elnevezést. Adatok tárolására melyiket érdemes kiválasztani az "azonosítás mint" részről illetve minek érdemes elnevezni a csatolási pontjukat?
-
spammer
veterán
Talán a legkevésbé erőforrás-igényes, de nyilván lehet variálni a kodekekkel, az is meghatározhatja, mennyire terhel. Én mpv-t használok, ami mplayer fork, ehhez sincs GUI, csak egy OSD, ami bőven elég is. Van 2 db konfig fájl, egy a keybindeknek, egy a beállításoknak, azt' csókolom. Nem kell ehhez gui.
-
CanibelZ
aktív tag
Szeretnénk a szünetben öcsémmel LAN-on keresztül játszani. Hogy oldjuk meg? Neki win 8.1 van a gépén, nekem debian jessie. Ő lenne a szerver host, én csak csatlakoznék hozzá.
-
Lathronos
őstag
Egy Teamviewer-rel könnyebben tudnál neki segíteni mint telefonon. Pcmanfm pedig a kellékek közt szokott lenni ha jól emlékszem.
-
rii
nagyúr
válasz
spammer #42780 üzenetére
az mplayer2-t hova lehet sorolni a "legkevesebb erőforrást igénylő programok közt?
.... havernak az indul el, mert szólt, h hol a kezelőfelület ... nincs full screen ... őőő mondom telefonba ... őőőőő .... kaparászok idegesen a teizenéves emlékeimbe ... mondom ... nyomd meg a fööö-t .... ost lett full screen ..... szóval az mplayer2 is faja .-)))) -
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
Szeretnek erdeklodni, ossze raktam egy Nas gepet, es en kezdo linux-os arra gondoltam hogy ra dobom a ubuntu servert, szerintetek fogjak bele?
Amire hasznalnam, tranmission, plex, smb, adattarolas, Windows rol eleres adatok, jo volna egy kamera is amit megfigyelesre hasznalnek, rogzites.
Jol ertelmezem azt hogy ubuntura raknak virtualbox-t es azon omv vagy xpenology futatnak?
Elore is koszonom valaszotokat. -
Compika
aktív tag
Sziasztok!
Milyen Linuxot ajánlanátok erre a régi gépre (AMD Sempron 2800+ 1GB Ram Geforce 3 128MB-os vga).
Én a Linux Mint-et néztem. -
jimmy399
senior tag
Ubuntu 15.04 alatt 10-ből egyszer előfordult, hogy nem kapcsolta ki a gépet, hanem megállt a leállítás. Mármint kiírta a systemd hogy reached target shutdown, de itt meg is állt. Csak power vagy reset segít a ctrl-alt-del nem és nem is engedett más konzolra váltani se a rendszer.
Más. Frissítettem 15.10-re és a deluge nem hajlandó csatlakozni a helyi hálózatban lévő debian 7-es deluge-daemonhoz. 15.04 alatt ez ment... Ez így gáz. Hiába telepítem újra, semmi... Ugyan ez volt debian 8 alatt gnome alatt, ott is telepítettem a deluget és egyszerűen nem csatlakozott a másik gépen lévő távoli démonhoz... Szerintem emiatt visszaváltok 15.04-re... Ráadásul a grub-customizert sem tudom telepíteni, se úgy hogy felveszek egy PPA-t sem ha kézileg telepítem. Teljesítetlen függőségek a címszó.
-
Sonja
nagyúr
válasz
hódmaci #42815 üzenetére
Ha Ubuntu alapút használsz, akkor az alsót válaszd, azaz a DEB-et, onnan pedig azt, amilyen alapú az Ubuntu. Ha 14.04 LTS-t használsz (vagy ennek megfelelő Mint-et, stb.), akkor a youtube-dlg_0.3.8-1~webupd8~trusty0_all.deb file-t kell letöltened. Esetleg használhatsz PPA-t is.
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dl -
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #42816 üzenetére
Na, de hogy rosszat is mondjak róla, két IBM gépre (32 és 64 bites) is feltettem, a 32 bites leállítás kiválasztása után ahelyett, hogy leállna újraindul, és a ezt 1-2 alkalommal a 64 bites is eljátszotta már. De csak az IBM pécék, más nem produkált (nálam) ilyet. Erre valami megoldásotok esetleg? Persze, ezek után mire is számíthatnék??
-
agy73p
senior tag
válasz
Lathronos #42813 üzenetére
Ubuntu/Minttel (és egyes változataival) nem állt le a gépem, de Fedorával és másokkal igen, számomra külön érdekes módon Debian Jessievel is. Ez önmagában nem jelent semmit.
Teljesen igazad van, az Ubuntu magyar nyelvű közössége segítsége sokkal nagyobb, mint másoké. A kérdést csak az, hogy melyiket mennyit kell használni. -
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #42811 üzenetére
"Nem leszek itt népszerű, mert nem Ubuntu-származékot ajánlanék"
Szerintem senki sem veszi zokon, ha nem debian alapú disztribúciót ajánlasz, csupán arról van szó, hogy pl. a Fedorat és Mageiat nagyon kevesen használják és ismerik, így ha valami disztribúció specifikus probléma jelentkezik, magára marad a felhasználó amennyiben nem rendelkezik angol nyelvtudással. Mert ezeknek hazai közössége nincs.
Na meg a szoftverek terén is szerényebb a kínálat.
(#42810) Gery1987
Ezt próbáld ki. Gyakorlatilag egy GUI-s dd, nálam mindent ír. Viszont az innen letöltött unetbootin nálam működik.
-
agy73p
senior tag
válasz
Gery1987 #42810 üzenetére
Nem leszek itt népszerű, mert nem Ubuntu-származékot ajánlanék. Nekem sem állt le a laptopom, pont ezt a problémát produkálta mint a tiéd, próbáld ki a Fedorát, azzal nem volt gondom.
Unetbootinnal is kínlódtam, helyette Fedora Live USB vagy SUSE Studio ImageWriter, windows alól itt a többiek a Rufust ajánlották. -
Gery1987
őstag
Sziasztok!
Van olyan hogy egy program Linux alatt nem jól működik míg a Windows-os tesója igen?
Unetbootin. Ezzel csináltam még Win10 alatt egy boot pendrive-ot hogy feltehessem a Linux-ot a gépemre. Simán meg is csinálta, felment.
Viszont Linux alól mindig boot error-ba futok még Windows telepítéskor is, és akkor már Linux-ról csináltam ezt.
Egyébként van hogy OS szinten sem áll le a gép azért akartam a 15.10-et 14.04 LTS-re cserélni.
Ha az a baj amire gondolok akkor hogy oldjam meg? van Linux alá valami jól működő megoldás vagy kell ehhez mindig egy Windows-os gép?
Köszi a segítséget!
-
válasz
#22907392 #42804 üzenetére
Szia!
Egy igen részletes cikk a magyar Mint-es közösség honlapjáról, amit érdemes elolvasnod, ami nem csak a telepítésről szól, hanem részletesen bemutatja a már telepített Mint Cinnamont rendszerbeállításoktól kezdve a programokig.
Van saját topikja is a Mint-nek, itt a rövid Összefoglaló. -
zserrbo
aktív tag
Felraktam egy Tomcat 8-at Ubuntu Serverre. Na most a root könyvtára (/var/lib/tomcat8/webapps/ROOT/) alá, hogy létrehozzak bármit root jog kell. Hogy kell ezt szépen használni kódolás közben? Esetleg máshova rakni a webapps mappát? Felraktam egy Krusadert kezdésnek. Forrásfájl szerkesztésnek egyelőre még semmit.
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
#22907392 #42804 üzenetére
Igazából nagy különbség nincsen, hiszen a Mint is Ubuntu alapokra épít. Nagyobb felhasználóbázisa, könnyű telepítése és a támogatottság miatt én is a Mint-et javasolnám Cinnamon felülettel. Eléggé pofás és könnyű átszokni rá Windows-ról érkezőknek. Azért arra számíts, hogy itt néhány dolgot a felhasználónak kell megoldani, gondolok itt olyanra hogy nem megy egy gyorsgomb vagy nem működik out-of-the-box a hangszóró.
Sok sikert hozzá, szerintem megéri váltani
-
törölt tag
Sziasztok!
Most vettem egy Hp 8460p-t egy 160Gb-s intel SSD van benne 8Gb ram társaságában. Szeretnék erre a gépre egy Linuxot felrakni, mivel a munkahelyen és itthon is windows van a gépeken és meg szeretném próbálni, milyen is ha napi szinten használom ezt a rendszert. A kérdésem az lenne mit ajánlotok, mint kezdő Linuxosnak jó pár év Windows után? Ubuntut ajánlották és a Mint-et. Ezeke közül tapasztalat hiányában kérdezlek titeket. Böngészésre, filmenézésre lenne leginkább használva esetleg az esetek 5-10%-ban játékra.
Előre is köszönöm!
-
kmisi99
addikt
Lubuntun szeretnék olyat beállítani, hogy ha bedugok egy mikrofont a PC be akkor annak a jelét küldje ki hangszóróra. Ez megvalósítható?
-
Lathronos
őstag
"láthatnám az igénybevételét a rendszernek? (Ubuntu 14.04)"
Neked a rendszerfigyelő kell, ez az alaptelepítés része, csak írd be a keresőbe.
"Illetve felajánl 650 MB frissítést, azt érdemes lenne letölteni?"
A frissítéseket nem poénból adják ki, azért mert unalmukban nincs mit csinálniuk. Letölteni ezeket ajánlott, ha naprakész, biztonságos rendszert akarsz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Linux kezdőknek
- SONY LCD és LED TV-k
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Politika
- War Thunder - MMO Combat Game
- PlayStation 5
- iPhone topik
- EAFC 25
- Jövő tavaszig biztosan megjelenik a Prince of Persia: The Sands of Time Remake
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest