- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- Kutyának sem kellenek a 8 GB-os VGA-k?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen széket vegyek?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
oncsi
őstag
Sziasztok.
Win 7 hazavágta magát, meg a Mint 17.2-t tegnap, amikor fel akartam tenni egy uj particióra a 17.3-at.
Mind a kettő mint elindult, rendesen ment. De a win inditása után már nem indult el semmi.
Mint Live CD-vel (pendrive) minden adat látszik. Win telepítőről a javítás nem talál hibát, szerinte minden jó.
Ha felrakok egy ujabb particióra (a 4. primerire) egy friss telepítést, akkor az is csak az első újrainditásig jut.
Live-ról próbáltam ezt (ubin ment)sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
sudo rebootA chroot-nál elakad, mert olyan nincs válasszal.
Kis segítség kellene
-
válasz
lev258
üzenetére
Köszönöm a megerősítést, a biztonság kedvéért 17.3 helyett az XFCE változatot raktam második próbálkozásra a pen-re, csak elfelejtettem pénteken odaadni. Ha azzal is van valami, inkább elhozom a gépét, valahogy az ilyesfajta távgyógyítás most nem jön be, de eddig erősködött, hogy ő, az asszony meg az após majd felrakják.

(#42591) Freel A daily-t én is kerülném, ha nem akarsz sűrűn telepíteni. Ritka jól kifejezi az elnevezés is, mivel mit érdemes kezdeni.
long time/daily -
spammer
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Puppy Linux, esetleg Damn Small Linux (DSL).
-
enginev3.0
félisten
Van egy hp thin client gépem, mit telepithetnek rá?
Csak 2Gb flash tarhelye van
-
Freel
tag
Telepíteni szeretnék egy Xubuntut. Jó lenne egy LTS, de a 14.04-et már réginek találom és nem szeretnék 4 hónap múlva megint rendszert telepíteni.
- Az lenne a kérdésem, hogy egy 14.04 jövő áprilisban gond nélkül tud 16.04-re felfrissülni, vagy újból kellene telepíteni az egészet?
- Ha újból telepítek egy 16.04-et akkor a /home megmaradhat és teljes biztonsággal fog működni tovább?
- Ha most felteszek egy 16.04 daily build-et, az szépen áprilisig folyamatosan frissülve lecseréli majd magát a végleges LTS-re és teljes telepítés nélkül folyamatosan fog működni a rendszer? Vagy nem érdemes ilyen daily-re alapozni?
- Illetve akkor most 14.04 LTS-t érdemes feltenni, vagy inkább 15.10-et? Mindkettő tud frissülni 16.04 LTS-re?
Köszönöm!

-
A kollégámnak adtam pendrive-on egy Mint Cinnamon 17.3/64-et, hogy dobja fel a WinX mellé. Ezt küldte át, hogy nem megy tovább.
Nekem hirtelen nem ugrik be sok okosság, azon kívül, hogy valami usb gondot észlel a bios, live módban indulnia kéne akkor is, ha a Win marhaságait nem iktatjuk ki, amit telepítéskor ki kell, secure boot például.
Ha valakinek beugrik valami, szívesen fogadnám a tippeket. A gépe nem túl fiatal, de WinX fut rajta,csak unja, hogy eldobja a hálózatot állandóan, ellenkezőjére Linux alatt sincs garancia, de ha megtapasztalja a Mint-et, úgyis az alatt akarja megoldani. a főnököm 6 éves lánya már áttért Linuxra 3 hónapja
(pendrive az én saját telepítő pendrive-om, csak Linux telepítésre használom) -
Vladi
nagyúr
Namármost...
1. miért kell neked a legfrissebb. Tesztelni akarsz, vagy fejleszteni? Ha csak használsz, akkor használd azt amit a disztribútor ad. Nem viccből adja. Ha 1-2 programhoz valamilyen okból frissebb kell - feaure pl - akkor azt az 1-2-t tedd fel külön, vagy forgasd.
2. olyan nem nagyon van, hogy stabil alaprendszerre jön rá egy bleeding user space. Lehetetlen. Még a stabil alaprendszer stabil programokkal hosszú távon is vérizzasztó.
3. ami rolling, nem nagyon lesz tartósan stabil alap. Előbb utóbb frissítik azt is. nem ragozom.
Lényeg az, hogy vagy egyik, vagy másik.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
- hogyan lehet azt megcsinálni, hogy mondjuk egy Ubuntu LTS alatt a legfrissebb programcsomagok legyen föltelepítve? Tehát mindenből a legújabb?
qBittorrent, Double Commander, Thunar, Firefox, Thunderbird... stb. Tehát MINDENBŐL a legújabb, kivéve magát a rendszert!
Vagy ezt nem is lehet megcsinálni? Ehhez mindenképpen rolling disztró kell?
Köszönöm!
-
spammer
veterán
válasz
ToMmY_hun
üzenetére
Tudod Windows mellé is telepíteni és akkor indulásnál tudod kiválasztani, hogy melyik rendszert töltse be. Bár ha "szimultán" akarod futtatni őket és elég erős a géped, akkor jó a virtualbox megoldás. Ilyesmivel szerintem tudsz virtualbox-kompatibilis mentés csinálni a rendszerről: [link] Személyes tapasztalatom nincs vele.
-
ToMmY_hun
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék átállni linuxra windowsról, azonban meg kellene tartanom a windowst is még pár hónapig. Arra gondoltam, hogy csinálnék róla egy full backup image-et, amit linuxban virtual boxból futtathatnék ha szükség lenne rá. Tudnátok olyan programot ajánlani, amivel az iso mentést létre tudnám hozni a mostani rendszerről?
-
growler
őstag
válasz
herdsman12
üzenetére
Most fejezem be, az egyik belakott rendszerem másolását egy Ext4-re formázott 8GB-os pen,-re
a Systemback segítségével.
Bebootoltam, kérte a jelszót (az eredetit)...és ezt a választ erről a pen-ről írom.
Rajta van minden - úgy mint az eredetin - a személyes könyvtárak tartalma, persze nem.
Az egész, 6.1GB helyet foglal. -
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12
üzenetére
Attól függ, miről van szó. Pendrive-ról bootolható linuxhoz van a dd-nek egy jobb megoldása is, ami nem ennyire időigényes és GUI-ja is van: mkusb Ubuntu 14.04 és mkusb debian
-
herdsman12
őstag
Egy kb 3-4 órásnak tünő dd folyamatot, hogy lehet szabályosan leállítani?
Terminal top megmutatta a PID számot. Root kill -9 xxxx (PID szám) Enter és bármilyen üzenet nélkül megy tovább a dd.
A shutdown megállította, de gondolom van ennél jobb megoldás is. -
zserrbo
aktív tag
-
zserrbo
aktív tag
válasz
zserrbo
üzenetére
Most kiírtam egy GNOME-os live képet és futtattam a live képet, ott bejön a bootloader, ki is választom hogy sylinuxos legyen (YUMMival ilyen unlisted isot választottam ki), de kiírja:
A problem has occured the system can't recover...Illetve panaszkodott az EDD=off to disable-re. Néztem ez vmi kernel beállítás lehet....
Nem kellene megformázni a winyót előtte? Mert vadi új. (a bios látja a winyót)
-
olivera88
veterán
Debianon KDE felületen h kell létrehozni megosztott mappát? Amit droidos fájlkezelőben láthatok Es file explorerral.
-
zserrbo
aktív tag
Igen én is így tudtam a net installról, de mi lehet a gond amiért nem indul el a telepítő?
-
spammer
veterán
válasz
lev258
üzenetére
Nem. A netinstall != minimál install (legalábbis nem feltétlenül). Debian 8 esetén a netinstallnak ugyanilyen GUI-s telepítője (is) van, mint itt a leírásban: [link]
A végén fel lehet dobni vele bármelyik DE-t vele.Egyébként a minimál installok a base cuccokat felrakják, Ubuntunál is, de még Archnál is, mármint annyira, hogy bootolható alaprendszert kapsz (persze X nélkül).
-
Chebbie
tag
Sziasztok!
Laptopra kellene valami használható Linux disztribúció. i5 és 4GB ram van a gépben, valamint egy 120-as SSD. Nem vagyok egy Linux guru, egyetlen elvárás, hogy zökkenőmentesen böngészhessek, officeozhassak, képeket szerkeszthessek a gépen (winblows kizárva!!). Ubuntuval szemezgetek, de mielőtt felraknám gondoltam utánanézek, hátha akad más ajánlott alternatíva is. Előre is köszönet azoknak, akik foglalkoznak a kérésemmel!
-
zserrbo
aktív tag
válasz
lev258
üzenetére
Rufusnál ilyen opciók vannak, én az alsót választottam.
Ha nem net installer, akkor melyiket szedjem le pontosan?
Ti mivel írjátok ki pendrive-ra esetleg?
A lap amúgy egy Asrock N3150-es mini-itx lap.
Legacy boot-ot nem látok sehol sem és igen UEFI-s a bios, szerintem legacy nincs benne. Laptopnál van, ezért is gond, hogy legacyn van ott beállítva és nem tudnám GPT-re rakni a partíciós sémát, mert le kelene zúzni a winyót. De ez mondjuk nem fontos most. -
lev258
veterán
válasz
zserrbo
üzenetére
A netinstall verzió szerintem nem neked való.
Továbbá az a gyanúm, rosszul írtad ki a pendrive-ra. A GPT-t meg nem is értem, a telepítő milyensége nem határozza meg a merevlemezét. Esetleg megpróbálhatod a Rufus-on kívül mással is.
Vladi: UEFI-vel sincs gond, itt más lesz a hiba. -
zserrbo
aktív tag
Új vagyok a linux terén. Vettem egy gépet, új a winyó is benne. Debiant akarok rátelepíteni és ezt az isot használtam volna:
debian-8.2.0-amd64-netinst.iso
Rufussal kiiírtam pendrive-ra GPT sémát választva (mivel 2tb-os a winyóm és gondoltam jó lenne majd több mint 4 partíció, illetve ami a korlátozás az MBT-nél)Bootoláskor ezt írja: Minimal Bash-like line editing is supported...... biztos tudjátok miért van én arra gondolnék, mert nincs formázva ext valahányra a winyó. Szóval mit tegyek hogy elkezdődjön a telepítő? Onnan már van leírásom hozzá innen az oldalról.
-
herdsman12
őstag
Újabban felmerült Minitube "ERROR: NO ACTIVE INPUT" problémára nincs valakinek működő ötlete? (Jessie XFCE, Lubuntu)
-
agy73p
senior tag
Debian+XFCE vs Xubuntu. Pro és kontra mi a véleményetek?
-
törölt tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Nem gondoltam, hogy a wikije frissebb lesz, mint az openbox.org.

-
Apollyon
Korrektor
válasz
üzenetére
wat
https://en.wikipedia.org/wiki/Openbox
Stable release 3.6.1 / 1 July 2015; 5 months ago -
törölt tag
Érdemes még OpenBox-t használni? Ugyanis ha jól látom, lassan 6 éve nem fejlesztik.

-
agy73p
senior tag
Hadd legyen pár banális kérdésem:
- ablakkezelőben a felfelé gördítő nyíl - amit használok is sokszor - ugyanazt eredményezi, mintha letenném tálcára?
- 32 bites gépre való iso fájloknál mi a különbség a számok között (i386, i586, i686)? -
Penty
aktív tag
válasz
beloadjoker
üzenetére
"...sose szerettem a KDE-t..."
Utáltam én is régebben, de aztán kiderült, hogy még ez a legjobban testre szabható a DE-k között. Némi gyomlálással viszonylag karcsúra (250-300MB) le lehet hozni.
-
beloadjoker
őstag
válasz
Lathronos
üzenetére
Szia!
Én pont hogy töröltem, valahol ezt írták megoldásnak:
sudo apt-get --purge autoremove virtualbox-guest-*Penty
Köszi bár ezzel nem igazán lennék előrébb sose szerettem a KDE-t viszont termináloknak van egy --geometry kapcsolójuk amivel szépen lehet helyezgetni az ablakot, más ablaknál nem kell hogy középen legyen csak ennél és itt is csak indulásnál /nem volt fontos dolog, egyszerűen így nekem jobban tetszik hogy középen van/
szóval nekem most így tökéletes:
terminator --geometry +320+150
/nyilván csak szemre, de jó 1280x800as kijelzőn/ubyegon2
Köszi szépen, igen erről van szó, átolvasom hátha tényleg van megoldás!

Mindenkinek köszi a válaszokat!

-
válasz
beloadjoker
üzenetére
-
Penty
aktív tag
válasz
beloadjoker
üzenetére
A 3. kérdésedre a válasz az, hogy a KDE tud ilyet. El tudja helyezni bárhova, bármekkora méretben azt az ablakot, amelyiket akarod.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker
üzenetére
A 2. problémára a megoldás a virtualbox-source csomag telepítése, a másik kettőre nem tudom a választ sajnos.
-
beloadjoker
őstag
-
Charx
senior tag
Sziasztok!
Kodibuntu-t telepítettem fel, de ez teljesen lecsupaszított ubuntu/lubuntu. Hogyan tudnám elővarázsolni a software-centert? Synaptic-ba nem találom, terminálba beírom sudo apt-get install software-center, de nem találja. Mit tehetek? Letöltöttem egy csomagot, de ezt meg nem tudom hogyan aktiváljam? Tudtok segíteni? -
Lathronos
őstag
válasz
daddy9
üzenetére
Szia!
Parancsolj, itt a régi 1.2-es conky manager 32 és 64 bites deb csomagjai a témagyüjteményemmel együtt, telepítési útmutatóval. A Mintes conky nincs benne, csak az Ubuntus. Ha kell, szólj és feltolom azt is MediaFire-re.

-
-
Boyrob
csendes tag
válasz
daddy9
üzenetére
Csatolok egy linket hogyan telepítsd fel a conky managert terminálból: [Conky Manager]
Egyébként abban is ugyanúgy szövegszerkesztőben tudod szerkeszteni a konfig fájlt, de talán egyszerűbb és átláthatóbb úgy kezelned...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
daddy9
üzenetére
Amikor utoljára próbáltam a grafikus conky kezelőfelületet nem tűnt könnyebbnek mint a .conkyrc -t szövegszerkesztővel konfigurálni.
Amúgy halál egyszerűek ott a kapcsolók, mondjuk "top right" azt jelenti hogy jobb felső sarokba rakja a conkyt, meg ilyenek. Egyébként is próbálgatni kell melyik a nekünk legjobb összeállítás. Linket most nem tudok, de én a crunchbang fórumán lévő conky configokat nézegettem, onnan lemásoltam egyet (elég sok van pedig) és azt írtam át magamnak. Úgy, hogy előtte sosem csináltam ilyet. Pár perces művelet volt. -
daddy9
tag
Sziasztok!
Nagy sokára sikerült egy Linux Mint 13-at telepítenem a régi laptopomra (SiS Mirage VGA van benne, ez az utolsó rendszer ami még támogatja, utána kínszenvedés) és felraktam a Conky-t, viszont jól látom, hogy csak későbbi verziókhoz van grafikus felület hozzá (Conky Manager)?
Friss Linux használóként nagyon örülnék ha grafikus felületen is(!) tudnám konfigurálni a Conky-t!
A segítséget előre is köszi! -
agy73p
senior tag
-
-
spammer
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Nem is használta a dd-t, ezeket a figyelmeztetéseket a unetbootin lökte.
(#42526) agy73p: 1 sor az egész, már nagyon sokszor volt téma itt, lásd: [link]
szerk: amúgy ezek csak figyelmeztetések, nem hiszem, hogy foglalkozni kellene vele, nem ettől nem működik az írt cucc. -
agy73p
senior tag
válasz
spammer
üzenetére
Már ötödször írja ki ezt a szöveget, miután azt mutatja, hogy végzett a megírással.
(unetbootin.elf:19093): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Nem sikerült létrehozni a(z) „/root/.local/share/recently-used.xbel.CBCK9X” fájlt: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
(unetbootin.elf:19093): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Szerk:
A dd nekem magas.... -
agy73p
senior tag
Mivel lehet linux alatt usb live-ot írni az unetbootin-on kívül? sem a suse, sem a fedora nem kell. De az Unetbootinnal nem vok kibékülve.
-
Tim82
félisten
válasz
Babetta-X
üzenetére
Neked is ajánlom. Bőven elfér 2 GB-os pendrive-on, nekem is azon van.
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Lenne ismét egy elég kezdő disztrós kérdésem. Adott egy netbook amin behalt a win7, pár adatot szeretnék lementeni, és ehhez szeretnék egy pici gyors linuxot, amit be tudok bootolni, és megy live módban USB-ről, ezáltal át tudnám pakolgatni a fontos adatokat egyik partícióról a másikra újratelepítés előtt. Ha megoldható, hogy elférjen egy 2GB-s pendriveon az még jobb lenne
Tudtok ajánlani valamit? Köszönöm előre is. -
törölt tag
Gnome DE mellé keresek natív Twitter klienst. Eddig ezeket találtam: Corebird, Gwibber, Hotot, Tupial, Twitux. Mire érdemes még figyelni? Csak olvasni fogok és szeretném, ha több accountot is kezelne.
-
Lathronos
őstag
Hát én nem tudok ilyesmiről, én Conky-val mérem a sebességet. Csak net kéne, vagy teljes Hardware monitorozás, CPU, HDD, RAM is? Mert van egy ilyenem debian verzióban.
Holnap délelőtt át is küldhetem akár a linkjét(nagy káosz van a tárhelyemen, beletelik kis időbe míg megtalálom. Ilyen, csak nem narancs, hanem piros és debian logo-s(van fehér betűvel is is a sötét hátterekhez). -
rii
nagyúr
conky-m nincs
van esetleg - szintén debianra - netes forgalom mérő?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Witcher 1 Collector's Edition
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Árváltozás + játék DVD: Splinter Cell Blacklist the 5th Freedom Edition
- Árváltozás+játék!The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A5000 64GB 1TB SSD FHD
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 3050 8GB Zalman T4 Plus AeroCool 550W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3284
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2253,95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

long time/daily
(pendrive az én saját telepítő pendrive-om, csak Linux telepítésre használom)

CPT.Pirk