Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hogyaza

tag

válasz qvik27 #115159 üzenetére

Szerintem csak egy szeletét nézed a dolognak,nem a teljes keresztmetszetét.
    "Értésem szerint a körbecsövezés nem pont úgy működik, hogy azt a hőt, ami a csövezés nélkül elillanna a környezetbe, a cső ügyesen összeszedi, hogy előmelegítsen"
    Pedig pontosan ez van.Ez a lényeg.
    "a bojler pedig ebből nem érez meg semmit."
    Annyira elenyésző ez a mennyiség,hogy a hulladékhő bőven fedezi,számottevő plusz energiaigény szerintem nem érzékelhető.
    "Még akkor sem így volna, ha a rézcsövet légréssel elválasztva tekernénk a bojler köré. A tipikus megoldásnál a meg cső rá van gyógyítva a bojlerre, így sima hővezetéssel hőt von el a tőle."
    Lásd fentebb.Természetesen hőt von el,de amennyit elvon a kis tömegű réz és víz,annyit (ha nem többet) leadna a környezetnek is.
    Amikor csináltam a zsugorkötéses fejegyesítést,döbbenetes volt hogy milyen kis energia kell a réznek a felmelegítéséhez.Ha érdekel,megírom a tapasztalatom.
    "Ami az igazi előny, az az, hogy a bojlerbe nem hideg víz áramlik be csapoláskor, hanem a csőben előmelegített, így a bojlerbeli áramlások nem zavarják a kiáramló víz hőmérsékletét."
    Hát itt megint kiválóan ragadtad meg a lényeget.Mi más is lehetne a cél?
    "Legalábbis a beállt hőmérséklet utáni első csapolásnál nem."
    De ennek elégnek is kell lennie összehasonlítva a rézcső nélkülivel,ahol meg megborul a hő.
    Azért ne várjunk el többet egy ilyen kis rendszertől,minthogy pár percenként csapolhassunk egy stabil duplát.
    "Ugyanezt meg lehet valósítani önálló előmelegítéssel."
    Persze,mindent meglehet,kérdés hogy megéri-e.De egy kis termoblokk beépítés nem fog többet adni mint a rézcsövezés,ebben biztos vagyok.A rézcső filléres lehetőség,a plusz alkatrész meg kér még csomó mindent.
    "Ráadásul ennél a megoldásnál az egymás utáni csapolások várhatóan sokkal következetesebben viselkednek vízhőmérséklet tekintetében."
    Ezzel nem értek egyet.Két külön egység,ami egyenként is önálló életet él,egyenként sem szabályozható pontosan.Együtt meg....sok a változó.

Annyit még hozzáfűznék,hogy a gaggiánál hatványozottan érvényesül a rézcső igény.Ott nagyobb a veszteség is nélküle(mondhatnám nem életképes),és jobban is hasznosítja a hulladékhőt,mivel külső fűtőszálas,és min. 1/4 felületével csak a környezetet fűti.

Új hozzászólás Aktív témák