Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Videós, mozgóképes topik
- Nyomtató topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #50999 üzenetére
A végén valahogy sikerült félbevágni, lekéstem a szerkesztésről is, tehát a kiindulási pont az ATX-táptól független, ha külön tápot teszel be (legfeljebb a védőföld közösíti, ha olyan táp).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #50997 üzenetére
A "megoldás" (spórolás) nem probléma, eggyel is elmegy, de például kontakthiba esetén nem mindegy, hogy dupla esély van a szakadás kivédésére, vagy csak egy szálon fut a GND.
(Jó) forrasztás esetén a bizonytalan csatlakozás nem jön szóba.
A PC-molexeknél, vagy a SATA-tápnál is persze nem csak ezért alkalmaznak dupla GND-vezetéket. Attól függetlenül, hogy az eszköznél ismét közösítődik (ami a tápban is közös pontból indul), sőt még a fémházra is átmegy, de azért a dupla keresztmetszet kisebb ellenállás, amin a terhelések impulzusai kisebb feszültségesést tudnak létrehozni, ez pedig nem mindegy, a különböző áramkörök egymásra hatása, egymás zavarása miatt. Pl. egy HDD-n belüli áramkörökre gondolok itt, de más eszközökhöz, alaplaphoz képest létrejövő kis eltérések sem közömbösek.
De az sem mindegy, milyen áramfelvételű, milyen érzékeny eszközről van szó. A ventilátorvezérlő nem olyan kritikus eszköz, ebből a szempontból, kiindulási pontja
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
moha21
veterán
válasz SchumiBácsi #50997 üzenetére
Úgy, hogy a gnd pont az közös. Ehhez képest van +12V és +5V . Nem agódnám túl a dolgot, levág és összeforraszt. Vagy ha akarod érvéghüvely és sorkapocs.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
őstag
válasz Kernel #50996 üzenetére
A hiányzó hüvelyre felfigyeltem én is, de akkor ezt meg így nem értem. Ha önálló 5/12v kell hogy oldják meg 3szállal? Ha ez is kockázatos akkor inkább adapter és összemókolni, csak nem szakad meg egyik sem főleg hogy fixen telepített lesz, és szó sincs Nintendo szintű alkalmazásról
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #50995 üzenetére
Egyik táp hiánya a kisebb gond, elvileg nem okoz hibát, de a GND (fekete vezetékek) szakadása kimondottan súlyos lehet. A 7V különbözeti feszültségre kapcsolódna az áramkör, de a panel GND-szintje a kettő közé kerül, a korábbi +5V bemenet ahhoz képest negatív lesz. Tehát ez azon a ponton a polaritás megfordulását jelenti, amit vagy kivéd egy paralel dióda, ha van, vagy tönkremehetnek az 5V-ra csatlakozó félvezetők.
Már az is súlyos hanyagság szerintem, hogy a csatlakozóból kispórolnak egy hüvelyt:
Kettő mindig biztonságosabb, mert ha az egyik nem érintkezne rendesen, még ott a másik.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Kernel #50994 üzenetére
Annyira fejlett szakértelem sajnos nincs, így marad akkor a molexes HDD táp, 4pin átalakítással, ilyenkor legfeljebb 2ventilátor csatlakozik és a 4szenzor.
Ha esetleg lelek 12 meg 5voltos adapterből nagyobb teljesítményt, azokra rá tudom drótozni molexet az átalakításhoz... (molexből nagy az ellátottság a kibelezett tápokból) kérdés kockázatos ez? A panel megsínyli ha bármelyik adapter meghibásodik és csak 5 vagy 12V-ot kap?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #50993 üzenetére
Ez olyan dolog, mint a 3,5" merevlemeznél is, 5V-ról megy az elektronika, digitális áramkörök, 12 V kell a motornak, fejmozgatásnak.
Ezeknél a HDD-tápoknál eléggé standard a 2 A kimenet, mindkét ágon, ugyanis ez bármelyik HDD, ODD akármihez elegendő, de ennél több nem kell manapság. Csak 1 db eszköz ellátásához való.
Másik lehetőség egy 12V-os táp használata, nagyobb terhelhetőséggel, de bekötni utána egy step down DC-átalakítót, ami az 5V-ot előállítja. Ehhez viszont már némi elektronikai barkács szükséges, forrasztás, szakértelem.
Azonosítás multiméterrel megoldható, a levágott darab kimérésével is.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Kernel #50991 üzenetére
Vagy a ventilátornak csak 12V és külön a szenzornak kell az 5V?
Az általad linkelt táp is megfelel, de az én verzióm annyiból lenne praktikusabb mert úgymond könnyebben elhelyezhetőbb. Mi van akkor ha egy 5 és 12voltosat egyszerre használok? Igaz ekkor meg külön elosztó kell neki az egyszerre bekapcsolás végett... sehogy se jó
Teljesítmény nem para, biztos van az én típusomból a tiédből meg főleg nagyobb teljesítményű. Jelenleg és hosszútávon is valószínű a 2ventilátoros üzem és a 4szenzoros mérés. Ha a tiédet veszem honnan tudom hogy melyik érpár hány voltos? Vagy létezik IDE-hez olyan átalakító ami a vezérlőpanelhoz alakul? Mert akkor még az lenne a legjobb, semmi vágáscicoma.
#50992 mezis : A PC táp biztosan bír, csak a gép kikapcsolt állapotában is látni akarom hány fokosak az UPS akkuk, UPS felülete, meg még valami ahová a 4edik szenzor kerül majd.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz SchumiBácsi #50990 üzenetére
Üdv.!
Inkább a PC tápegységét cserélném nagyobbra, ha a jelenlegi már nem bírná el a 4 ventilátort.
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #50990 üzenetére
Szerintem az 5 V-ot is használja, kell az IC-knek:
Külső HDD tápok vannak, azzal lehetne próbálkozni, csatlakozó levágása, módosítása után:
Természetesen a ventilátorok össz. árama nem lehet több 2 A-nél, ha 2 A-os a táp.
-
őstag
Üdv all!
Van néhány hűtendő összetevő, melyet a PC üzemállapotától függetlenül hűtenék. Gondoltam egy vezérlőpanelra amely kiírna ventilátor-fordulatszámot, és hőmérsékletet is.
Lehet e ilyet 5/12voltot adó hálózati adapterrel működtetni? Ha igen mekkora teljesítményű legyen az az adapter? Ezt gondoltam elsőnek, több is van használatban 3.5" mobilrack-hez, bevált típusnak tűnik.
Vagy egyszerre kell 5 és 12V a panelhoz?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Pulsar #50986 üzenetére
Meg kell nézni az adatlapját, ha egy 10 W-os solar cella 600-700 mA áramnál többet le sem tud adni, akkor a töltőáramot már korlátozni sem kell.
De a túltöltés ellen akkor is kell egy szabályzó, amihez bármelyik step down konverter alkalmas lehet. Vagy a háromtrimmeres szabályzó, amivel a visszahajló karakterisztika is beállítható. Ezek elbírják a maximálisan lehetséges bemeneti feszültséget is.
Amikor már nincs töltés, vagyis napfény, az akkuból a szabályzó felé visszafolyó áram okozhat kellemetlenséget, ami az LM2596 esetében például 18 mA, két soros cella esetén. Lezárt bemenetnél még több, akár tönkre is mehet, tehát a bemenetnél egy soros diódát is be kell iktatni, mert amikor a napelem nem kap fényt, ellenállásként viselkedik, vagyis terhel.
Kimeneten is be lehet iktatni diódát, a visszafolyó áram elleni védelemként, de azt úgy célszerű, hogy a kimenetet figyelő osztó elé, mert akkor a negatív visszacsatolás úgy szabályoz, hogy a dióda utáni feszültség lesz pontos értékű. Így legfeljebb az osztó árama terheli az akkut, ami nem jelentős, illetve azt később le is lehet kapcsolni róla.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #50985 üzenetére
A célnak megfelel, balanszírozás kérdését megoldja.
Akinek nincs ilyen trafója, vagy dugasztápokat sem akar halmozni, 4S BMS PCB-t lehet használni, ami 42 mA balanszképességgel rendelkezik.
Ez a tulajdonság sok gyári megoldásból is hiányzik, ahol csak a cellák önhatároló képességét használják ki. A 4,3 V elvileg épp azért alakul ki, mert afelett már nőni kezdene a cella által felvett áram, ha önmagában lenne és ennyi feszültséget kapcsolnánk rá.
De mivel sorban vannak és az áram is korlátozott, így jó esetben (amíg jó állapotú az akku), egy ponton megáll a növekedés, csak a többi cella nő tovább. Nem mindegy persze az sem, hogy mennyi ideig, mennyi áramra van így igénybe véve.
Kétségtelen, ha biztosabbra akarunk menni, jobb a balanszírozás, főleg Li-po akkunál.
Az LM2569 természetesen hűtendő, ha melegszik, vagy az áramból kell visszavenni.
-
veterán
válasz Kernel #50983 üzenetére
Hát, pontosan még nem tudom mit szeretnék.
A lényeg, hogy van egy li-ion aksim, kb 5000mA 2S 7,4V névleges feszültséggel. Ezt szeretném tölteni állandóan. Vagyis nem állandóan, mert napelemmel, és az aksiból éjjel kinyerem a töltést, nappal pedig tölti a töltő. kb 1,5-2W a fogyasztás, így egy 10W-os panellel már el lennék.
Ami nem tudok még, hogy a panelt, az aksit, és a töltőt egyszerűen párhuzamosan kötöm, és kész, vagy van erre "szebb" megoldás is? -
gyenesmartin
őstag
válasz Kernel #50983 üzenetére
Az a kapcsolóüzemű nálam 1A-nél már annyira melegedett, hogy tönkrement.
Van itthon egy 100W-os 4 külön tekercses trafóm. Azokat külön-külön egyenirányítóm, majd rámegy egy DC-DC konverterre, és végül a TP4056-osokhoz. Amiknek a kimenete sorba van kötve. Így tudok 4db cellát egyszerre tölteni. És ezeket egy alulemezre tettem. Szinte alig melegszik.
Ez mennyire jó megoldás?
Mert amikor egyszerre töltöttem a cellákat azzal az LM2569-essel, akkor voltak olyan cellák is amiken volt vagy 4.3V is. -
Kernel
nagyúr
válasz Pulsar #50982 üzenetére
Ha lineáris, vagyis disszipatív szabályzót szeretnél, arra egy példa:
http://www.belza.cz/charge/liion2.htm
LM317 rajzokat is lehet találni.
4,2 V-os, de a kimeneti osztó módosításával 8,4 V-ra is beállítható a végfeszültség. Bemenetre néhány V-tal több tápot kell adni. A lap alján van egy balanszírozó áramkör is, aminek használata töltés közben nem feltétel, de hasznos.
Itt már visszahajló karakterisztikát is megvalósít egy FET segítségével, ami egy ponton megszakítja a kimeneti osztót, ettől leül az egész:
http://www.belza.cz/charge/liich.htm
Ha a töltő nem tud ilyet (vagyis a végfeszültséget állandóan tartja), akkor felhasználónak kell levenni a töltőről, az áram megszűnése (LED jelzése) után, pár órával. Ilyen töltőt lehet 4,2 V helyett 4,1 V cellánkénti feszültségre is állítani, a biztonság kedvéért.
Vagy lehet kapni készen is, ez már jobb hatásfokú, kapcsolóüzemű, igény szerint beszabályozható: [link]
Vagy egy ilyenből is ki lehet venni a panelt: [link]
-
veterán
Sziasztok,
van valakinek bevált Li-ion aksihoz töltő áramkör kapcsolási rajza?
2S aksit szeretnék tölteni, ha ez számít?
Köszönöm -
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #50947 üzenetére
Az XL6009 minimális inputja 5V az adatlap szerint, így 4,2V-ról nem is kötelessége működni. Lehet, hogy amikor terhelésre kicsit lejjebb esik az akku, amiatt omlik össze.
Lehetne két akkut párhuzamosan kötni, ha úgysem bírja, akkor inkább sorba és step down átalakítóval. Ez csökkenti a cella áramterhelését, mivel nagyobb feszültségből kevesebb áram kell, ugyanannyi teljesítményhez.
Viszont akkor el kell látni cellavédelemmel is, a túlmerülés kivédésére.
-
Kernel
nagyúr
Ezt nézegetem egy időben, de azután mégsem volt rá szükség, így nem rendeltem belőle:
http://www.icstation.com/icstation-micro-control-channel-relay-module-p-4012.html
Az ára egyébként mindig így van kitéve, visszaszámlálós akcióval, de ez csak vevőcsalogató trükk, újraindulás után sem változik semmi.
-
biker
nagyúr
tudtok jó forrást (akár hazai, akár ebay) ahol vehetek 4 relés kártyát PC-hez, USB-set, lehetőleg saját táposat (5V relék) amihez a program rendelkezésre áll, és a gomb feliratok testreszabhatók?
Ha tud esetleg időzítéses futást, netán külső forrásból fogad vezérlési utasítást, az non+ultra lennen+1 félét átnéztem, de nem bízom bennük vakon
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rostiron #50976 üzenetére
Én azt mondom jók lesznek oda, szerintem megveheted őket.
yohnsee: Kínából jött olyan nyák, amin a vezetők gyönörű ív mentén mennek egymás mellett, az is nagyon fasza.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
yohnsee
tag
válasz CPT.Pirk #50972 üzenetére
Sprint Layout. Mit értesz érdekes alatt? Az ívelt vezetőket? Azokat csak saját "szórakoztatásomra" csináltam.
Az árnyékolást meg megnézem, mit tudok kihozni belőle. Valószínűleg ezután én is az Itead-nál készíttetem őket, így rámehetek a kétoldalas tervezésre. Eddig sajnos nem volt lehetőségem erre, de majd ezután
Biztos lesznek még kérdéseim, mert idáig is autodidakta módon jutottam el.AVR
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz yohnsee #50971 üzenetére
Hú de érdekes mintázata van a vezető sávoknak, milyen program csinálta?
Amúgy talán csak a jobb alsó AC vezető sávot rendezném el egy kicsit szebben, de egyébként jó ez a nyák, nem látok benne problémás részt.
Viszont ha motorokat kapcsolsz, esetleg nem árthat GND felületet és a hozzá kellő viákat felrakni, hogy adjon egy kis árnyékolást az avr-nek. - természetesen csak a Graetz utáni részeknél, nem az AC kapcsoknál.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
yohnsee
tag
válasz CPT.Pirk #50939 üzenetére
Régóta "fejlesztgetek" egy panelt én is, és mindig is érdekelt volna egy szakmailag hozzáértő véleménye.
Sajnos kapcsolási rajz nincs (még), de működik.DC motorokat lehet vele kapcsolgatni oda-vissza irányban, túlterhelés védelem és infrakapu fogadási lehetőséggel. Ha valakit érdekel, szívesen felteszem a hozzá való szerkeszthető nyáktervet is, az AVR programjával együtt.
Ugyanez most készül 230V AC motorokra (3 vezetékesre), áramváltóval, jelenleg prototípus fázisban van.
Amint lesz időm (és kedvem) szeretnék mindkettőből SMD változatot is készíteni, de az még odébb lesz.[ Szerkesztve ]
AVR
-
Gyula84
veterán
Üdv
autón erősítős antenna van (ilyen kis pici) a gyári rádió ki lett cserélve és az antenna nem megy, ha minden igaz az antenna kábelen kapja az áramot az erősítője egy ilyenen mi lehet ebben ? ilyen egyszerű lenne kb?
[ Szerkesztve ]
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
rostiron
őstag
válasz schawo #50966 üzenetére
Akkor szerinted 1nanós amit linkeltél FKP legyen, a 100n és 220n pedig lehet MKS4 ?? Jól értem?
Az elkókat a bipolárral együtt máshol néztem [link] [link].
Szerinted a Remix helyett is jobb lenne egy Wima inkább ?
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
rostiron
őstag
Biztos vagyok benne, hogy már unjátok a nyomorom, de nem szeretnék hülyeséget rendelni.
Az 1 nf kerámia kondi wima csak MKT3 van [link] pont ebből kell a legtöbb. De ahogy bújom a netet audió célra mindenhol csak MKS/ MKP -at említik. Ne foglalkozzak vele ? jó lesz az mkt3 is ?
Ez az utolsó kérdőjel, ha ezt sikerül eldönteni leadom a rendelést. Illetve a besorolásnál MKS4-et ír.[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
válasz CPT.Pirk #50959 üzenetére
Tényleg nem bonyolult, és biztos igazad is van, meg is fogom csinálni. De most a kondikat és az opamp -ot cserélném első körben.
Nem tudom mi a különbség ezeknél a wima kondiknál a MKP, MKT, MKS 3-4-5 stb. között. Pl: A 100nf kerámia kondi helyett melyiket válasszam ?? ezek közül és ez van a 220nf -osnál is.
Aki tud segítsen.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rostiron #50958 üzenetére
Nem bonyolult. Van a hangváltón (ha két hangszórós) egy bemenet, meg két kimenet. A bemenetre felforrasztod a hangszórókra menő vezetéket, a két hangszórót meg a jelölt kimenetekre forrasztod fel.
Pl. SAL hangváltó 2 hangszóróhoz: [link]
Régebben vettem két batár hangfalat, de nem volt bennük se szivacsos csillapító anyag, se hangváltó. Miután ezek bekerültek igen csak jobb lett a hangzás. A véleményem szerint ezekkel biztosabb eredményt érnél el, mint kondi cserével, mert azok az elkók nem feltétlen rosszak oda, amik bent vannak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rostiron
őstag
válasz CPT.Pirk #50957 üzenetére
Hangváltó beépítése már meghaladja a képességeimet szerintem, meg talán már túl költséges is lenne. Nem tudom ér-e az egész annyit ? Valószínűleg marad a csóró megoldás.
De azért megkérdezem bonyolult megoldani ?Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rostiron #50953 üzenetére
Az a kondi ugye a magas sugárzóra viszi a hangot. Ez a hangváltó csóró megoldása, egy alulvágó soros tag... Ha javítani szeretnéd a hangzást, a kondit ki kellene venni és a két hangszórót egy tisztességes hangváltóra kötni, ezzel érnéd el a legnagyobb javulást.
-
rostiron
őstag
válasz CPT.Pirk #50951 üzenetére
Köszi az eddigieket, de még kérdeznék. A hangszórók között van egy bipóláris elkó 100v-2.2uf az helyett ez jó ?
Illetve a mellette lévő ellenállást van értelme cserélni jobb minőségűre ? Ha igen milyenre ?[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Köszi!
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rostiron #50949 üzenetére
A kis kerámiáknál nem érdekes a feszültség, bármit berakhatsz helyette. Az jó lesz amit linkeltél. Elkókat viszont nem ismerem gyártó szerint, azt majd a többiek megmondják.
-
rostiron
őstag
válasz CPT.Pirk #50945 üzenetére
A lencse formájú kerámia kondenzátorokon nem találok infót a feszültségre
Példa: 102 szám van rajta. Azt már kiderítettem hogy az 1nf-os, tehát az helyett ez jó ???
Továbbá mondanál pár elkó gyártót amik közül válasszak ? A HQ- nál talán Jamicon-ból van mind ami nekem kell, de nem tudom az jó-e ? Mindent egy helyen kéne vennem a posta miatt, és náluk van a kiszemelt opamp is ( OPA2134PA )
-
kjani18
őstag
válasz szabifotos #50947 üzenetére
"alap 3,2V' ?? milyen az a li cella?
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
BoomBoxot építettem. Egy 2x3W PAM8403, egy lithium cella, XL6009 step up converter, bluetooth audio adapter, és egy töltőáramkör van benne. Gond az hogy valamiért ha 5V-ra állítom a feszt a converteren akkor max hangerőn nem csak torzít hanem elkezd ugrálni a fesz. és rángatja a membránt. Ha teljesen letekerem a cella feszére. (kb. 3,2V) akkor nincs ilyen gond. Simán csak torzít maxon, ahogy kell. Viszont ilyenkor a bluetooth adapter nem mindig kapcsol be. Csak többszöri próbálkozásra, gondolom amíg a kondi fel nem töltődik...
Video, alap 3,2V-on: LINK
Video fix 5V-on: LINK
(A hangminőség ennél azért jobb, csak nem túl modern a kamerám )
Mi lehet a gond?[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rostiron #50944 üzenetére
Wima MKP, MKS szériában van mindenféle értékű kondi, amit lehet, érdemes azokra kicserélni, viszonylag tág tartományban beszerezhetőek.
Az elkók esetében nem érdekes az esr érték ilyen felhasználásra. De ha van az elkó helyett azonos értékben wima, akkor érdemes azt betenni. Max a méretei nem fognak stimmelni, mert a wimák tégla formájúak.
A műveleti erősítő cseréjénél meg figyelni kell, hogy mire cseréled ki. Adatlapokat össze kell vetni.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
A hangfalamat ( T&V Kürbis ) szeretném kipróbálni másik opamp-al. Egyik fórumtársunktól kaptam az ötletet.
Ő valamilyen szakihoz vitte az övét, de én szeretném magam csinálni. Az opamp-on kívül a kondikat és a kábeleket cserélte jó minőségűre a jobb hangzás érdekébe.A kérdéseim egyike hogy a kerámia kondenzátorok cseréje is jótékony hatással lehet ? Ha igen, milyenre cseréljem ( Fólia ? ) Az elkók-nál nagyon fontos hogy low esr legyen ?? Plusz az opamp-ot tenném foglalatba hogy tudjam cserélgetni.
Van egy fotóm róla. Minden tanácsot szívesen fogadok.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Batman2
őstag
Megerősítést kérek !
A következő fotón 33 ohmosnak olvasom a gate ellenállásokat.
Jól látom?
[link]Köszi,
üdv.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
darvinya
titán
Sziasztok
Tudtok ajánlani ezüst ragasztót és ennek oldószert?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #50938 üzenetére
C6, C28 mellett kivenném a hegyes szöget. Amúgy nagyjából igen, bár a szélekre még elférne pár via. Pl. fent és lent.
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #50937 üzenetére
Ez valahonnan nekem is megvan, lehet itt láttam vagy másik topicban. Egész jó árban vannak, csak hosszú az átfutási idő.
Elvileg 0.25-ös a vonalvezeték, de lehet benézek valamit.Így gondoltad?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #50936 üzenetére
Itead studio Kínában, tudom ajánlani őket. Olcsó, gyors és profi minőség. [link]
A 0.258 az a 10mil, mi céges szinten ezt használjuk jelvezetékeknél. Egy rendes nyákgyártó simán lemegy 6mil méretig. Itt van a munkájukról pár jó kép, ezeken is 10 miles vezető sávok vannak a jelvezetékeknél: [link] Azt hiszem azért is célszerű vékony jelvezetéket használni, mert a hullámimpedanciás tulajdonságai jobbak.A mutatott nyákod nagyjából jó, viszont két vezetőt ne köss össze hegyes szögben, mert az okozhat gondot maratásnál. Valamint én feltenném a gnd-t a kék oldalra is, és átviáznám ahol csak lehet. Az úgy se kerül plusz pénzbe, de cserébe jobb lesz.
Egyébként a kép alapján szerintem 10mil alatti vezető vastagság van beállítva.Őszintén szólva mióta az iteadnál csináltatok nyákot, itthon nem készült. Egyszerűen nem éri meg a ráfordított időt és nem is lesz olyan jó. Ha mindenképpen kell valami gyorsba, azt összedobom próbanyákon, aztán vagy leónozom a sávokat, vagy lefújom forrasztható lakkal.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #50934 üzenetére
Nem egymásután kötöm őket láncba, hanem mindegyiket fizikailag egy közös pontba.
Próbálom őket, minél közelebb tenni az alkatrészhez.
CPT.Pirk: Az jó régi amúgy, első teljesen saját nyák tervezés, marás. Volt is gond belőle. pl ahogy írtad nem volt elég vastag a gnd, vagy a furatoknál volt kicsi a via.
Amúgy martam már itthon is smd-nek [link], egyedül a nagyon apró ic-nél volt egy kis gond.-nem elég a túloldali nyákra átvezető via-k száma, ennél jóval többet érdemes feltenni, főleg a széleket le kell zárni viákkal. - piros karika
Egy oldalas nyák volt.Gyári maratás lesz, azt még nem tudom, hogy hol, merre.
De valami ilyesmi lesz a vége. A T4 ne zavarjon meg, csak ilyen fektetettet találtam.
A 0.25-ös vezeték nem vékony?
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #50933 üzenetére
Ha megengedsz javító szándékú kritikát, akkor szerintem ennek a fényében csináld a nyákokat (az smd-ből ítélve gondolom nem otthoni gyártásban készülnek, hanem Kínában olcsón):
-ha lehet nem hagyunk ott gnd nyúlványokat - piros x
-ha lehet nem csinálunk olyan gnd átvezetést, ami nagyon vékony - piros vonal
-90° helyett érdemes 45°-os, vagy görbe bekötést alkalmazni, a nyákgyártónak mindegy.
-nem elég a túloldali nyákra átvezető via-k száma, ennél jóval többet érdemes feltenni, főleg a széleket le kell zárni viákkal. - piros karika
-ha gyári a nyák, akkor a jelvezetékek lehetnek vékonyabban, javaslom a 0.258mm szélesség használatát. Ha egy IC lábai között nem fér el a vezeték, akkor még le lehet menni 0.2mm-re, azt még simán legyártják.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #50933 üzenetére
Azt viszont nem írtad, hogy érdemes-e/ajánlott tovább vinni a gnd-t egyik nyákról a másikra
Erre a kapcsolás kötelez, vagy nem. De a "lúdláb" itt is ajánlott. Nem egymásután kötöm őket láncba, hanem mindegyiket fizikailag egy közös pontba.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #50932 üzenetére
Én teli nyákot akarok tervezni, pl a gainclone volt ilyen.
Azt viszont nem írtad, hogy érdemes-e/ajánlott tovább vinni a gnd-t egyik nyákról a másikra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #50931 üzenetére
Ideális az, amikor mindegyik GND egyetlen pontba jön össze és ez amelyik a legnagyobb áramot "kezeli". Így elkerülhetők a földhurkok és/vagy a GND szálon folyó áramok okozta feszültségesések negatív zavaró hatásai. Egyesek lúdláb kábelezésnek (is) nevezik.
-
Speeedfire
félisten
válasz Lompos48 #50927 üzenetére
Pár bejegyzésben írtam már, hogy dac-ot tervezek készíteni.
3 nyák lesz, 1 táp, 1 dac ic-s output stage-gel és egy fejes erősítő.
A dac és a fejes ami inkább érdekes lehet számomra, bár a tápból is megy gnd tovább.
A dac rész megkapja a +5V, gnd, +/-15V-okat a táp résztől. A dac tovább adja a fejesnek a bal és a jobb csatornákat a gnd-vel együtt (ez lenne az érdekes). A fejes megkapja a +/-15V-ot és a 3 jelet a dac-ból amin az audio jel megy.Egyelőre így állok.
A legnagyobb gondom, hogy a fejes résznél ugye van 3 "táp" +/-15V és a gnd. Emiatt elég nehézkes a huzalozás, főleg, hogy én h***lye állat még smd-vel is akarom megoldani.
Emiatt a nyáktervezés eléggé...borzalmas.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz JoolsNOS #50928 üzenetére
Ez így működik a hálózati trafós (méretéről és tömegéről is felismerhető) tápoknál, amiben a trafón kívül csak egyenirányító és pufferkondenzátor van.
Ha például az van ráírva, hogy 12V / 500 mA, akkor 500 mA terhelésen áll be kb. 12V-ra. Terhelés nélkül felszaladhat 17-19V-ra is, ez természetes.
Egyébként épp ez az a típus, amit autóakku csepptöltésére is lehet használni. Ahogy rádugom (szivargyújtó csatlakozón keresztül is lehet), az akku leterheli, a feszültség elkezd lassan emelkedni, de túltölteni képtelen, mert ahhoz gyenge. Ahhoz mégis elég, hogy egy éjszaka alatt kellően feltöltse.
A könnyebb kivitelű PWM-tápok stabilizáltak általában, a régifajta, kisméretű telefontartozékoktól eltekintve.
[ Szerkesztve ]
-
JoolsNOS
veterán
válasz Lompos48 #50923 üzenetére
Na ráraktam most a 12 voltos adapterre. Ami fura volt, hogy a multiméter 17-19voltot mutatott a 3-12 helyett. (valamit rosszul mérhettem esetleg) De itt már a monitor életre kelt, bár nem mutatta a kamera képét, illetve a hangszórók mintha vittek volna valami hangot.
I5 12400F, Asrock B660M Steel Legend, RTX4070 super, 32Gb DDR4 3200, Seasonic Focus 650 Platinum
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #50926 üzenetére
Milyen rendszer, milyen nyák, mi a föld továbbvitele?
-
Speeedfire
félisten
Ha több nyák is van egy rendszerben, akkor a földet is érdemes tovább vinni? Vagy erre mi a bevált módszer?
-
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #50897 üzenetére
Nem tudom, mi okozza, vélhetően tekercs, de amíg "hideg" a táp, addig csendes, pár perc után kezd el zizegni.
Nem vettem észre, hogy instabil lenne, de megterhelem majd AIDA-val, és ha mégis kikapcsol, megy a veszélyes hulladékba...Köszi a választ!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
-
Sleed
aktív tag
válasz Black-core #50916 üzenetére
Sziasztok!
Fénycső esetén a fojtótekercset mindegy hogy a fázisra vagy a nullára kötöm? Ha nem mindegy, akkor lesz valami baja valaminek ha fordítva van? Egy konnektoros, kapcsolós megoldáson gondolkodom és ezért érdekel.
Köszönöm
Sleed -
Black-core
aktív tag
válasz Kernel #50903 üzenetére
Köszönöm! A 4 párt összeforrasztottam, de semmi. Annak a két külön állónak is valami köze lehet hozzá.Aztán leszedtem a forraszt és összeforrasztottam a s9012 h98 nak a középső, és az egyik szélső lábát ,és tökéletesen működik. Hálás köszönet a segítségért,és respect a szaktudásért.
-
Lompos48
nagyúr
válasz KisBundi #50912 üzenetére
3 méteren 0.37V lesz a feszültségesés, ha 10A-es árammal számolunk (ami nem lesz, csak így könnyebb számolni ). Ennek megfelelő teljesítmény 3.7W. Ez a 3 méternyi dróton oszolna el.
Én nem aggódnék, pláne ha egy átlagárammal számolnám a dolgokat.
Végülis te kell eldöntsd...nem tud elég ampert juttatni az erősítőhöz és ha melegszik, akkor tovább romlik a vezetőképessége...
Az amper eljut, annyi, amennyi kell, a voltból marad le a 0.37V (azaz biztos sokkal kevesebb).
Az 1.68-os konduktivitáshoz pedig fokonként .00386 fog hozzáadódni. Utánaszámolhatsz![ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz KisBundi #50907 üzenetére
Valahogy nem értem ezt a csikicsukit a kábel körül.
3 méter kábellel számolva a soros ellenállás 37 mohm a 4 mm2 keresztmetszetű és 8 mohm a 6 mm2 keresztmetszetű kábel ellenállása. Ki lehet számolni mekkora az a feszültség, ami elvész. Gondolom a 7.5A-es biztosíték az erősítőben van. Semmi nem akadályoz meg abban, hogy - ha nincs üres hely a kocsi biztosítótábláján -, külön áramkört alakíts ki, beiktass egy kábelre szerelt biztosítékot pl. 10A-est, ami megvéd mindenféle rövidzár által okozható meglepetés ellen.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #50909 üzenetére
Így már érthető, természetesen a hangszórókábel hosszabb lesz, ha a csomagtérbe kellene vinni.
-
Speeedfire
félisten
válasz Kernel #50908 üzenetére
max annyi haszon van, hogy amit az erősítő disszipál azt már nem adod tovább.
Arra értettem, hogy a kimeneten lévő kábel lesz, akkor hosszabb és oda kell vaskosabb. Erre írtam, hogy AB vs D.
pl bemegy 500W, de kifele már csak 250W. Így a vékonyabb kábel is elég.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #50906 üzenetére
Ez még egy klasszikus, AB-osztályú végfok, kapcsolóüzemű tápegység növeli benne az akku feszültségét.
Nem értem egyébként a fogalmazásod, hogy mit akarsz ezzel mondani:
max annyi haszon van, hogy amit az erősítő disszipál azt már nem adod tovább.
Csak arra utaltam, hogy nekem nyilván rövidebb kábel van az akku és a végfok között, az is csak vezeték (nem a fémváz). Egyébként sem csak ezért lett így megoldva, nekem praktikusabb.
(#50907) KisBundi
Ha van sok, akkor azt lehet párosával is.
[ Szerkesztve ]
-
KisBundi
őstag
válasz Speeedfire #50906 üzenetére
Mert van 4mm kábelem.
-
Speeedfire
félisten
válasz Kernel #50905 üzenetére
Nekem nem hátul van az erősítő, hanem az anyósülés lábrészénél elrejtve, szőnyeg alatt, egy lapos kivitelű sztereó végfok
Majdnem mindegy, max annyi haszon van, hogy amit az erősítő disszipál azt már nem adod tovább. Mondjuk egy jobb AB osztálynál ez elég sok, de egy D-nél nem vészes.Mindenesetre nem értem, hogy KisBundi miért nem akar behúzni vastagabbat. Kisebb esés, biztosabb jel és tuti, hogy nem melegszik és ég le a kocsi. Arról már nem is beszélve, hogy ha később berak egy komolyabb végfokot, akkor nem kell újrakábelezni. Én mondjuk egyszerű olcsó tápkábelt vettem a hestore-ból.
-
Kernel
nagyúr
válasz KisBundi #50904 üzenetére
Nem az a lényeg, de ha nincs bekötve semmivel, így nem is mérhetted a konkrét feszültséget az erősítő kapcsain, terhelés közben derülnek ki a dolgok.
Negatív a fémkasznin megy ilyenkor, vagy nem tudom, hogyan szokták, de azon is esik feszültség, kötési pontokon is.
(Nekem nem hátul van az erősítő, hanem az anyósülés lábrészénél elrejtve, szőnyeg alatt, egy lapos kivitelű sztereó végfok.)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50900 üzenetére
1 db tranzisztor semmit nem jelent, ilyenekből szokott lenni sok.
A relé tekercsére menő tranzisztort kellene megkeresni, aminek a másik lába GND-re megy. Az viszont rövidzárral átköthető, mert a tranzisztor is azt csinálja (kapcsol). Csak ott van a veszély, hogy ha mást kötsz át, tönkre is mehet bármi.
Aki nem ért hozzá, lehet egyszerűbb levenni a relé műanyag tokját és "kipöckölni" valahogy.
Vagy az alján az összes (4 db) érintkezőpárt átkötni. Már amennyiben nincs más feltétele a működésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Videós, mozgóképes topik
- Politika
- EA Sports WRC '23
- Okos Otthon / Smart Home
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Steam topic
- További aktív témák...
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Playseat Trophy - Logitech G Edition + FANATEC Kormány szett ELADÓ!
- IKEA Íróasztal 142x50 cm Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest