- Philips LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- Változatos hardverbokréta
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #30192 üzenetére
Nyilván túlfeszültségvédelemre gondoltam csak nem raktam idézőjelbe, de szakirodalomban is használják a belső villámvédelem kifejezést..
"Túlfeszültség védelem
1. berendezés
2. konnektor (hálózati csatlakozó)
3. áramköri biztosítás
4. villamosmérő betápálási védelem
5. stb..."Ez már akkora baromság, hogy fáj.
Én belső villámvédelem arra gondoltam, hogy a villám okozta impulzus másodlagos romboló hatásaitól ( ugye indukál némi feszültséget egy 100 kA-es áram.. mondjuk lemegy egy 2 ohm-os vezetőn, akkor azon úgy 50kV-ot....
Ezért vannak ezek a tesco-s / obis stb.. szupresszordiódás/varisztoros D osztályú túlfesz védők is csak B és C, tehát a lépcső többi tagja nélkül nem sokat érnek, max tüzet gyújtanak. :-)
Nekem az LPZ zónákról és hasonlókról kellett volna egy elég fasza szakirodalom ( nincs pénzem az MSZ 62 305 -re, ha valaki tud alternatívát vagy esetleg azt az szólhat ).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #30187 üzenetére
Nem nagyon. Elnézve a kapcsolását, nincs neki úgynevezett időalapja (time base), tehát klasszikus szkóp alkalmazásra használhatatlan. Mintha TV-khez fejlesztették volna ki olyan kb. fél évszázada, csövekkel. Függőleges és vízszintes eltérítési jeleket a TVből kell(ett) begyűjtenie.
Ehhez se találnának a gyakori BNC csatlakozós mérőfejek/-szondák. Minimum adapterek szükségesek.
Árat nem mondok, de személyes véleményem, hogy alig adhatsz érte többet, mint ócskavasként lemért vasdarabért, hogy nem veszíts rajta. Ha megveszed, akkor pár órát mérgelődsz kicsit vele, aztán nagyon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Volkov #30188 üzenetére
A 3. képen a bal felső sarokban lévő két cucc jó esetben ugyanaz, mint a tönkrement példány. Ki kellene deríteni, hogy mik azok. A számuk sokat nem mond, és nem is igen látom őket. Azt kellene megnézni, hogy mindhárom lábuk be van-e kötve, vagy csak kettő.
Sajnos nem látszik a képekről, hogy hová csatlakoznak. -
Üdv
Lenne egy olyan kérdésem,hogy valakinek van-e esetleg a gépében Corsair TX650W tápja?
Ugyan is egyik barátom hozott egy tápot amiben elfüstölt egy ellenállás.A táp most is működik tökéletesen dolgozik is kivéve a bekapcsoláskor történő hatalmas koppanást amit hallat a táp.Megvette a tápot használtan be is rakta a gépébe használta is a gépét csak be voltak tanítva a gyerekek,hogy PC kikapcsolás után áramtalanítsanak is és egy idő után csak zavarta az a bizonyos koppanás.Amikor szétszedte akkor derült ki ennek az ellenállásnak a hibája. -
DonThomasino
veterán
Használható egy ilyen szkóp, vagy már régész lelet?
[link]
Mennyit érhet? -
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Egy kicsi félrekötés után a CD váltó nem akar működni...
Elment belőle a füstSzétkaptam, átnéztem mindent, s ezt találtam csak:
füstnélküli cuccEz vajh mi lehet?!
Nem tudom már elolvasni ami rajta van
(2-es a vége, ez tuti)Köszi!
-
moha21
veterán
Üdv!
Belső villámvédelemről ( lépcsős túlfeszültségvédelem ) hol találok bővebb érdemi infomrációt? Melyik szabvány hivatkozik rá?
-
DeFranco
nagyúr
Két dollár volt az egész, és járt hozzá egy standard usb-microusb kábel, szóval az sem gond, ha kuka, csak kérdés, hogy akkor hol veszek olyat amiben van bizti, és nem horror az ára. Mert hogy amikor GSM boltban járok, ugyanazokat látom, mint ebayen. Ezreket meg nem szivesen adnék érte.
-
PHM
addikt
válasz
DeFranco #30181 üzenetére
Létezik a szokásos (20x5mm) biztosítéknál rövidebb, sőt, kisebb átmérőjű is.
A gond az, hogy ritka, nem biztos, hogy lesz a boltban.
Szerintem, ha úgyis mész biztosítékot venni, vidd magaddal a töltőt is,
hátha tudnak olyat adni, ami belefér. Szvsz elég lesz az 1A-es lomha is.
Ha nem jön össze a dolog, akkor esetleg megoldás lehet egy
biztosítékkal ellátott szivargyújtó elosztó beszerzése.
Igaz, akkor meg lehet, hogy többe lesz a leves, mint a hús.
A tervező ezért megérdemelne egy szuperszónikus seggberúgást... -
moha21
veterán
válasz
DeFranco #30176 üzenetére
5x1,5 ?
VAgy 5 x 15 mm ?
Okay, semmi gond csak mondom ez legyen biztos. ::-)
5-ös alatt nem nagyon találok még SMD-k közt sem, annyit nem "enged" ( minimalis reszelés stb. ) ?
Ja és igen, én személy szerint ajánlanám a biztosítékot, illetve büntetném azt aki egy ilyet ebben a formában kiadja a kezéből.
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #30177 üzenetére
Nem tökéletes egyenáram volt, és felízzot majd lehűlt.
Csak annyira hűl le, hogy ne pattanjon el. -
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30175 üzenetére
Ha már üveg bizti láttatok olyat, hogy a névleges 250mA-es bizti stabilan átadott 0.9A-et Li akksiról? Izott és bíztam benne hát biztos határon van de bírja még aztán számítás miatt rámértem és meglepődve találtam, hogy sajna van egy rövidzárlat de a bizti bírta..
Már ezekből is a china-t hozzák be? -
DeFranco
nagyúr
válasz
darvinya #30175 üzenetére
Épp azt nézem, hogy az 5x1,5-ös nem fér bele, szűk a lyuk. Hosszra még jó lenne.
Nos, akkor mi legyen? Meg tudom ezt valahogy oldani, vagy keressek másikat. Ha utóbbi, akkor honnan lehetne szerezni egy olyat, ami jó is (gsm boltokban is kínából rendelik ott meg csak nem kaphatom szét).
Jól gondolom, hogy csak nem kellene bizti nélkül használni ugye? Mekkora a legkisebb üvegcsöves biztosíték? (2A körüli, lehet a 1,5-ös is jó)
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #30171 üzenetére
Most persze hogy nincs, de lennie kellene.
Egyébként hány ilyet szedtél szét?
Csak mert ez a beleszólás nem tűnt valami hasznosnak.(#30170) DeFranco: A rugó a fémkupakban szokott lenni.
Amikor összerakod ez a sorrend:
1: biztosíték
2: műanyag kupak, benne a fémkupakkal és abban a rugóval -
PHM
addikt
válasz
DeFranco #30170 üzenetére
Természetesen.
Azt viszont furcsállom, hogy nem volt benne eredetileg is biztosíték.
Ezek e kütyük ugyanis úgy vannak összerakva, hogy a pozitív pólust
maga a biztosíték viszi az érintkezőre. Ha az nincs, vagy nincs helyette
valamilyen átkötés-rúd-rugó-stb., a kütyü nem is működhet. -
darvinya
titán
Szerintem ott nincs semmilyen biztosíték.
Mert nem fér oda.
Alig 1 cm hosszú.(#30170) DeFranco
Rugó mögé.
De ne fűz hozzá nagy reményt, mert az üveg nem fér oda.
Más meg ne használj! pl: oldalt van az olvadó szálja.
Mert ha az olvad, akkor a műanyagot is olvassza vagy kigyújtja, stb. -
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Nem rég voltam itt kérdezni egy szivargyújtóba való biztosítékkal kapcsolatban (röviden: a gyári GPS autóstöltőben kiment a biztosíték, cserélni kellett), most újabb kérdésem lenne:
Közben rendeltem Kínából egy autós töltőt, és ha már a GPS-ével volt kis gond, gondoltam belenézek, mi van belül. Ami meglepett, az az, hogy nem is találtam benne semmilyen olyan dolgot, amit én biztosítéknak kellene lássak (teljesen tök vagyok az elektronikához, jegyzem meg). Igaz az autóban van egy 15A-es biztosíték, de mire az levág, a telefon vagy a GPS simán leolvad, gondolom (!), azért van a gyáriban külön 2A-es bizti még az ellenoldalon.
Az alkatrészeket és a nyákot értelmezni nem tudom, ránéznétek, hogy ti mit láttok? Elmesélnétek mi van a képen, és hogy mennyre lehet ezt használni? Sem az autót sem az eszközöket nem szeretném gallyra vágni.
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #30161 üzenetére
-
beast27
senior tag
Elkezdtem utána olvasgatni ennek a témának és nem jöttem rá hogy hogy kell nyákot készíteni szóval ez lenne a kérdésem. hogy kell nyákot készíteni (mármint az áramköröket a nyákon)?
-
vodkaboy22
addikt
Nihh találtam valami tök hasonló jót lm49600
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30159 üzenetére
Sunyira drága egy cucc, de van egy fejhallgató kis erősítőm ahol subminiature cső van visszacsatolás nélkül feszültség erősítő fokozatban (trióda) és utána egy műverősítő van bufferként berakva kimeneten kondival. Na most a baj hogy 11.1V Li akksiról megy és ennyi tápfesz mellett a műverősítők kevés áramot adnak le no meg 32-50 ohmmal (fejhallgató) van utána egyből terhelve és több áramtartalék lenne jó. Ezért kéne a buf634p.
De mivel dupla műverősítőnek van csak foglalat a nyákon ezért egy kis átalakítót kell csinálnom, hogy dip8-as foglalatba 2 db buf634-et rakjak ami kifejezetten erre a célra van.
Viszont ez a vacak buf634 2100 pénzé nem olcsó ráadásul 2 kell+ egy átalakító... Létezik egyáltalán ilyen dip8-as foglalatba illő dupla dip8-as foglalalat átalakító? vagy nekem kell csinálni?
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #30157 üzenetére
Találtam még BUF634U-t SMD -t kivitelezésűt.
Ez is érdekes.
BUF634P ÉS OPA627AP -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #30154 üzenetére
Akkor is illik odafigyelni a disszipált teljesítményre. DIP esetében különösen, mert ott a termikus ellenállás ugyancsak nagy: 100 °C/W.
-
darvinya
titán
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #30152 üzenetére
Majd számolj be az eredményről! Ha kell majd hűtés rá akkor tisztázd az adatlapból (vagy méréssel), hogy a bordája nincs-e összekötve valamelyik lábbal.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #30151 üzenetére
Akkor valami kis átalakítással megoldom, hogy dip8-as foglalatba beletudjam rakni a 2-öt vagy találok valamit ami hasonló minőségű! Nekem viszont csak 50mA körül kell. Tudom tudom ennyit egy jó opa is tud de én kiváncsi lennék erre a buffer dologra amit kifejezetten erre csinálnak és van valamim amibe tudnék ilyet rakni mivel gyárilag van benne egy buffer fokozat opával most mc32063 van benne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #30150 üzenetére
Úgy látszik, hogy 250 mA kimeneti áramúból nem látták értelmét kettőt szerelni egy tokba. Egymás mellé kell szerelni a kettőt TO220 tokozású konstrukcióban. Akár ugyanarra a hűtőbordára is szerelhetők.
-
vodkaboy22
addikt
buf634-nek van stereo változata? Vagy van hasonló minőségi stereo buffer dip8-as tokban?
-
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #30139 üzenetére
Jesszusom, téged se kell villanyt szerelni hívni.
Nem tudom értelmezni sem a mondataidat.
"
De itt hálózatról írsz és nem magáról a létesítményről.
Az két különböző dolog."Milyen létesítmény? Miért lenne zárlatos, ha a csillagpontot földelem?
"Külön nulla védővezető ami el van különítve a földtől így rajta nem tudsz mérni földelési impedanciát."
Két nullavezető van? Az hogy?
VAgy a nullavezető védővezető? Az sem lehet. Az nullázóvezető nem?
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #30137 üzenetére
Nem a szekunder oldalának földelt csillagpontja az üzemi földelés vagy ami a mérőhelyen van telepítve?
Ha le földeled akkor testzárlat lesz, mivel földet a testre kötöd.Nem a Földelő szondának hívják ott az amihez a PEN vezető hozzá van kötve. A földelő szondát nem földelési impedancia mérésénél használjuk?
Külön nulla védővezető ami el van különítve a földtől így rajta nem tudsz mérni földelési impedanciát.(#30138) moha21
De itt hálózatról írsz és nem magáról a létesítményről.
Az két különböző dolog. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #30136 üzenetére
"Az üzemi földelések célja az áramszolgáltató hálózatán belül a megfelelő üzemi viszonyok kialakítása és a hálózati feszültség földpotenciálhoz való rögzítése. E földelések lehetnek közvetlenek (merevek) vagy közvetettek, azaz megfelelően méretezett impedancián keresztül földeltek (hosszú földelés). Hazánkban a kisfeszültségű fogyasztói hálózatok - néhány ritka kivételtől eltekintve - mereven földeltek, s az üzemi földelő (általában igen jó minőségű, kis ellenállású) a táptranszformátor csillagpontjánál helyezkedik el.
" -
moha21
veterán
Hi!
Most akkor a transzformátor szekunder oldalának földelt csillagpontja az üzemi földelés vagy ami a mérőhelyen van telepítve?
Másik kérdés ez is a novill.hu-ról : Földelő szondának hívják ott az amihez a PEN vezető hozzá van kötve. A földelő szondát nem földelési impedancia mérésénél használjuk?
-
darvinya
titán
válasz
Hujikolp #30133 üzenetére
Végülis a tiednél a két pólust megszakítottad egy „váltó” kapcsolóval.
Akkor bonyolítsunk rajta egyet.
Minden kapcsoló bekapcsolva van, utána…
-az 1-es kapcsolót alaphelyzetben lámpák nem világítanak
-a 2-es kapcsoló alaphelyzetben az 1-es lámpa világít
-…
-az 5-ös kapcsoló alaphelyzetben lámpák nem világítanaka ciklus megfordul bekapcsolással.
-
darvinya
titán
Egyáltalán nem kötekedésből, mert én is beleestem ebbe a hibába, amikor esztétikailag javítottam.
- kössed be úgy, hogy alapból egyik sem világít. -K1kapcsoló alap állása
- az egyes kapcsolóra csak az egyes lámpa világít
- utána kettes kapcsolóra csak a kettes világít
- utána hármas kapcsolóra csak a hármas világít
- utána négyes kapcsolóra csak a négyes világít
- utána ötös kapcsolóra csak az ötös világít- utána egyes kapcsoló ismételt állapotváltozására egyik sem világít
-
darvinya
titán
válasz
Hujikolp #30124 üzenetére
Kíváncsi vagyok mi a másik megoldás.
(#30127) tsu
Grat. Csak itt a 1-es kapcsoláskor pont kikapcsolod.
Alap állásban van bekapcsolva az 1-es lámpa.Kicsit javítottam az előzőn, azaz esztétikailag.
Na javítanom kellett, mert pontosan ugyanazt hibát követtem el
[ Módosította: BomiBoogie ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Hujikolp #30120 üzenetére
Két kiegészítő kérdés:
- 5 darab a rajzon feltüntetett típusú kapcsolóval kell megoldani kizárólag?
- minden kapcsolásnál a többi kapcsoló az előző lépésnél felvett állapotban marad a kapcsolt kapcsoló kivételével? Tehát pl. az utána hármas kapcsolóra csak a hármas világít lépésnél az előző kettő kapcsolva marad? -
Egy fejtörő feladvány:
- van 5db 3 érintkezős kapcsolód és 5db lámpád 1 tápforrással.
- kössed be úgy, hogy alapból egyik sem világít.- az egyes kapcsolóra csak az egyes lámpa világít
- utána kettes kapcsolóra csak a kettes világít
- utána hármas kapcsolóra csak a hármas világít
- utána négyes kapcsolóra csak a négyes világít
- utána ötös kapcsolóra csak az ötös világít- utána egyes kapcsoló ismételt állapotváltozására egyik sem világít
A kapcsolást a valóságban működőképesnek kell, hogy legyen.
-
darvinya
titán
válasz
totya694 #30117 üzenetére
Általában az ilyen visszajelző 2 db van a jobbakban.
1. Akkumulátor állapota jelző
2. TöltetségA visszajelzők hiányában is működik, mint minden töltő.
De itt azért érdemes látni, hogy aksi egyáltalán működőképes és mennyi töltés van benne.
Így csak lutri, hogy amikor kell működik megfelelően. -
Üdv
Kaptam egy "nagy" játékot.A 3,5"-os HDD-t csak a méretek érzékeltetése miatt tettem oda.Amúgy a szünetmentesbe 8db aksi menne.Amúgy Ő lenne az csak a képen láthatónak hiányzik a bekapcsoló/állapot jelző panelja az elejéről.kérdésem csak annyi lenne,hogy mivel van egy tökéletes is és ha arról lepuskázom a bekapcsoló és leállító kapcsolók vezetékeit lehet-e LED-es aksi töltöttségi állapot kijelzés nélkül is tökéletes a szünetmentes?Persze aksikkal együtt gondoltam...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
sörösló #30113 üzenetére
...Selyemfonálra spirálisan feltekert lapos szalagocska!...
Persze! És milyen nehezen lehetett forrasztani, ha az ember arra kényszerült!
Van nekem negyedévszázados Philips mérőszálpárom műszerhez. Legalább száz hajszálvékony vezetékből van sodorva, pedig a keresztmetszete max 1.5-2 mm2. De szilikongumival szigetelve is puhább a selyemcipőfűzőnél!
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #30112 üzenetére
Ez is igaz, de ne feledjük hogy az átlagos többeres vezetéket nem állandó hajlítgatásra tervezik. Egy rádiót bedugsz a falba aztán lehet ott van hetekig, egy villanyborotvát naponta használnak és a vezetékét többnyire jó szűken összetekerik. Ilyen helyre nagyhajlékonyságú spéci vezeték való. Ezeknek a belseje sokkal több érből készül, sokkal finomabb (odafigyelnek a hőkezelésre) és egyéb trükköket is bevetnek. Biztosan emlékszel a régi telefonkézibeszélők vezetékére. Selyemfonálra spirálisan feltekert lapos szalagocska! Ha lejött róla a saru és megbankoltad akkor ahány szálacska volt benne az annyifelé szaladt szét. Ezeket aztán még egy újabb spirálban egyesítették ami gumiszerűen rugalmas volt.
-
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #30107 üzenetére
Ha van FI reléje akkor annak. Persze ha száraz gumipapucsban készült borotválkozni, akkor csak csíp ha nincs 30 mA.
Egyébként meg tényleg kettős szigetelésű a készülék. Nem véletlenül találták ki rá a "malacfarka" vezetéket. Sima vezetékkel ha nem direkt ilyen állandóan tekergetős célra találták ki, ilyen bizony előfordulhat.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Megcsípett a villanyborotvám csatlakozó zsinórja, csak egy kicsit, az érintésvédelem nem szólt semmit:
Jó tíz-húsz évvel ezelőtt rövidnek találtam az eredeti spirálosat, ezt a hosszabbat meg kicsit faragnom kellett. Eddig nem volt semmi problémám és most csak úgy kinőtt belőle ez az egy szál rezecske. Pedig nem is öntöztem.
Valamelyest hullámos. Eddig összenyomorgatott rugóként várt az alkalmas pillanatra ?
Az igazsághoz tartozik, hogy amikor ezt a kábelt műbe vettem, már akkor is megrázott. Akkor a kábel közepén találtam egyetlen szál rezet kibújva. Gondoltam gyártási hiba. Leszigeteltem és nem is volt gondom vele soha. Most is csak a fotó kedvéért bontottam le a szigetelőszalagot róla:
Most akkor mi van ? Agyafúrt összeesküvés ellenem ?
Fellázadtak a rézdrótok az őket elnyomó PVC burkolatokkal szemben és a most kezdődő világforradalmuknak vagyunk tanúi ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Philips LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Konteó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest