Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz vodkaboy22 #31099 üzenetére
Itt szokott néha lenni elfogadható áron lenni.De Pesten tuti több lehetőség is van.
Üdv:Attila
-
vodkaboy22
addikt
Zománcozott tekercselő drotot szeretnék venni van valahol óccóbb?? És tudnátok linkelni egy táblázatot ahol Arms-hez átmérő listát adnak? Találtam hülye AWG listát de valami normálisabb nincs?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31097 üzenetére
Erre csak ennyit:
Nem a piaci/bolti/polci helyzetről írtam, amit írtam, hanem a komponensekről, amik között egy életet töltöttem el.
Schottky diódák egyezményes jelében elég egyértelmű a kivehető S betű. Gyakorlat/memória kérdése.
És sajna az árammonitorozó ellenállás biza számít!
Persze, áramfigyelésben, de nem a működik/nem máködik dilemma feloldásában, hacsak nem hibázöl nagyságrende(ke)t.
Ezért szokták a zenert is válogatni, ha mindenképp azzal akarnak de pontosabban.
Erről elbeszélgethetnénk részletesen, de nincs itt helye. Csak 2 paraméterbe gondolj bele: αVz és δVz/δIz. A Zenert nem preciziós elektronikához találták ki.
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #31096 üzenetére
Az, hogy elméletben milyen "kapható" furatszerelt is létezik az sajnos valóságban nincs így... Míg ahol smd-t árulnak ott 0.1%-ost is ugyanúgy leemelik a polcról mint a mezei >1%-ost. És ebben nagyon is igaza volt (Tapasztalat azóta igazolja ezt sajna...)
A zener/schootky piktogrammot mindig összekeverem sorry
És sajna az árammonitorozó ellenállás biza számít! (saját tapasztalat mivel én oda huzalellenállást tettem azóta mert hát föld felé megy biztos sok áram fog fojni rajta na most pont ezért nem volt hajlandó nekem akkor működni rendesen. Akkor még kevésbé értettem meg a kapcsolásokat. )
Ezért szokták a zenert is válogatni, ha mindenképp azzal akarnak de pontosabban.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31092 üzenetére
A fet-eknél lévő zener-ek nem melegszenek?
Azok nem Zener diódák, hanem Schottky-k.
A 9mOhm-os ellenállás árammonitorizálási szerepet tölt be. Ezért nem kritikus.
Egyik tanárom anno azt mondta ilyennek nem is szabad neki állni furatszerelt alkatrészekkel , mert azoknak túl nagy a szórása ahol lehet kerülni kell őket!
A tanárod olvasgathatna még kicsit a szórás fogalmáról. A furatszerelt alaktrészek ugyanúgy vannak tolerancia-osztályokba osztva, mint a felületszereltek. A Zenerek pedig - mégha a rajzban nem is nagyon vannak - 10%-os eltéréssel vannak kereskedelmi kategóriákra osztva (2.7, 3.3, 3.6, 3.9, 4.3, 4.7, 5.1, 5.6, 6.2, 6.8, 7.5, 8.2, 9.1 vagy többszöröseik). Pontosabb értékeket már egyéb referenciaforrásokkal szoktak előállítani.
-
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #31093 üzenetére
Végre otthon vagyok a farmon! Így még tanulni is jobb, mint a nagysmogvárosban...
A szobámban nekem is egy megbízható Phillips crt tévé van lassan +15éves és még mindig tökéletes!
Lent a nappaliban a divat miatt már laposledlcd tv van. Arra jó, hogy usb-ről egyből filmet lehet nézni. De a digi ami rajta van vagy mükszik vagy nem nincs rajta egy normál analog audio out,,, nincs rajta csak 1 analog in és csak rohadt hdmi... A legelső kis viharnál ahogy a tápfesz ingadozgatni kezd azonnal lekapcsol... bezzeg a fenti crt a laptop hálozatból már rég akksira menekült mikor a crt-n még mindig változatlanul néztem budspencer bácsitVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
őstag
válasz Gyula84 #31090 üzenetére
Az első TV-m egy Kékes volt FF és egy 20W-os neon cső tökéletesen elég volt,hogy a kb légvonalba 60km-re lévő szentesi adó adását nézhessem.
Most meg "méteres lapos TV-ket rakunk a nappali" mert ez trend és nem lehet akár egy híreket végig nézni.
Nekünk még 2db CRT TV-nk van.Ja meg a másik,hogy ugrál sztereo és monó közt amit a mi TV-nken nem lehet pl. monóra fixálni.
Rég váltottam volna ha nem ugyanazon a koax kábelen jönne a netem is.Volt régen Digi is de ha elszállt egy galamb a lavor előtt akkor azt láttam bent a TV-nÜdv:Attila
-
vodkaboy22
addikt
válasz Batman2 #31089 üzenetére
Rossz fet okozhat problémát. A fet-eknél lévő zener-ek nem melegszenek?
Anno probálkoztam én is hasonló DC-DC konverterrel és a baj, ott volt, hogy az értékek nagyon pontosan jónak kell lenniük kritikus helyeken. Itt ami nálam kapásból szemet szúr a 9mOhm Na most ha ez a sunyi 1.5Ohm vagy 0.4Ohm akkor lehetnek problémák megint csak. De mégis talán a legkritikusabb a kis induktivitás! Annak az értéke megint baromi sokat számít!
Nem akarlak lehervasztani de én amikor ilyennel játszadoztam tökéletes eredményt (furatszerelt) alkatrészekkel sose tudtam normálisat össze hozni. Egyik tanárom anno azt mondta ilyennek nem is szabad neki állni furatszerelt alkatrészekkel , mert azoknak túl nagy a szórása ahol lehet kerülni kell őket!
És végül sajnos arra jutottam, hogy egy dc-dc modult készen sokkal occobban kapok mint amit vacakolok vele... és úgy müködik is ahogy akarom...
A zenerek szórása is számít sajna!
Mit nézz meg:
PGND Mennyi DC és ACrms feszt mérsz.
A 4db fet közepén (PGND vonalon csak ellenállás után) mennyit mérsz?
A zener-ek nem halltak-e meg vagy nem nagy a szórásuk! (Nagy szórás alatt a +-5%< rossz lehet már)
Nézd meg jól az induktivitást mit mérsz előtte utána AC rms. Tényleg a rezgési frekvenciához jó induktivitást választottál (adatlap check! )
És egy képet tölts fel az segíthet még.
Sok szerencsét!Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Gyula84
veterán
válasz totya694 #31080 üzenetére
Haha megértelek én sima antennával fogtam nagyon nem érdekelt a többi csatorna kb2010 óta fogtam a mindigTV-t, majd 2012 ben levették az egyik mux-nak a teljesítményét így most alig jön vagy jön vagy nem. Mondom írok neki mi ez erre azt kaptam válasznak, hogy itt ahol lakok nem is jön a mindigtv hivatalosan szóval reklamálhatok nyugodtan meg amúgy se ők tehetnek róla hanem az Nemzeti Média-,és Hírközlési Hatóság. Ja mondom remek most akkor fizessek elő egy parabolás tv-re
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
Batman2
őstag
Elkészítettem az LTC3780-as tápomat az alábbi kapcsolási rajz szerint, de valahogy nem akar működni !
A hibajelenség a következő: rákapcsolom az áramot egy 12V-os, zselés akkuból és mérem a kimenő feszt. A rákapcsolás pillanatában változó értékkel lehet magasabb feszt mérni, olyan 13 és 5V között, ezután a feszültség változó tempóval folyamatosan esni kezd, néha kicsit tartja, de aztán esni kezd és olyan 2-1V környékén kezd stagnálni !
Tehát úgy tűnik, hogy egy pillanatra a bekapcsoláskor működik a táp, vagy legalábbis egy nagy impulzus keletkezik, ami feltölti a kondikat, majd még néha valamit csinál, mert nem mindíg esik azonnal a fesz. aztán ha nem is kikapcsol, de lefokozza magát.
Tettem a kimenetére terhelő ellenállást is, de semmi változás.
Van valami ötlet, higy mi nem lehet jó ?
A FETeket beforrasztás után viszgálva még ősszel írtam, hogy próba alapján mindegyik kapcsol, de míg 3 megtartja a tölést a Gate lábán és csak akkor kapcsol ki, ha pl. újjal földelem, addig 1 az csak addig van nyitva, amíg kapja az áramot, utána azonnal lezár.
Szóval kapcsolási szempontból jónak tüntek, de amúgy mégsem teljesen egyformán viselkedtek.
Ez okozhat ilyen problémát ?Egyáltalán, ha egy FET nem jó a 4-ből, akkor lehet ilyen jelenség ?
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
vodkaboy22
addikt
válasz CPT.Pirk #31081 üzenetére
De azé a digi is elmehet a jó tudja hova ...
Csakúgy kivették a discovery csatornákat pedig benne van a csomag előfizuba és még nem is szóltak... Meg is érdemlik a pert amit most ezért kapni fognak!
DVB-C 260MHz körül van ha jól emlékszem és sok pilotjeles. Elég jól bírja a strapát!Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
PHM
addikt
- Igen, annyi pontosítással, hogy egyenfeszültséget mérsz.
Ezt a legpraktikusabb 20V-os méréshatárban tenni, ha nincs automata
méréshatárváltó a műszeredben.
- A bevitt kapacitást csak számolni tudod, úgy, hogy az akkuba folyó áramot
megszorzod az eltelt idővel. Ez azonban nem lesz egyenlő az akkuból később
kivehető kapacitással. Kb az akku névleges kapacitásának 1,3-1,5-szörösét
kell az akkuba tölteni.
(#31084) Gyick: Lomex például, a Lehel út 17-ben.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
Fel lehet tölteni, de biztonsággal csak akkor, ha folyamatosan figyeled az
akku kapocsfeszültségét, és ha eléri a 13,8V-ot, leveszed az akkut a töltőről.
De egyébként egy 13,8V/0,4A-re állított labortáppal is töltheted, ha sikerül
ilyet elérned a környezetedben.
Ha ilyenre nincs lehetőséged, akár egy LM317-es IC-vel is megoldhatod
a feszültség stabilizálását. Kell még egy kb 2,2 ohm 3W-os ellenállás,
és az áramkorlátozás is meg van oldva.
Ennek a megoldásnak az a szépséghibája, hogy legalább 17V
egyenfeszültség kell a bemenetére.
Az univerzális adapterek nem stabilizáltak, ha például 12V-ra állítod őket,
terhelés nélkül, illetve kis áramú terhelésnél a feszültségük felmehet akár
16-17V-ig is. Az pedig nagyon nem tesz jót egy zselés ólomakkunak.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
őstag
válasz CPT.Pirk #31079 üzenetére
Nem tudom mit fog szólni de az tuti,hogy engem már padlóra tett ez a "fene nagy digitális" átállás mert a kábel TV szolgáltatóm ahogy áll át úgy lesznek egyre hitványabbak az állomások.A 36 csatornából amire előfizetek 30 fogható régebben mind tökéletesen de most már se TV2 se RTL nem jó meg vagy 6 másik állomás sem.Legalább az analóg sistergett,hangyás volt stb. de legalább folyamatos de ez a szétesik a kép,elmegy a hang és tuti,hogy a film kulcsmondatánál történik mind ez
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Teljes lakasfelujitasban vagyunk es a munkasoknak nem esett le, hogy miert volt ott 300 meteres coax dob, azt nem fektewttek le a padlolap ala, csak a belso halozathoz az FTP-t, de azt minden tv-s kiallashoz.
Jobb hijjan kenytelen vagyok az FTP-ben levo 2 szabad erpar egyiket hasznalnom a TV-hez. Szerintetek mit fog szolni a DVB-C digitalis adas ehhez? Cat6-os az ftp.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
Gyick
őstag
Bocs kicsit off kérdés:
Egy 12 v-os akksit ilyet fel lehet tölteni egy ac/dc adapterrel?Évente kb 1x kell feltölteni nem nagyon használom ezért kérdezem..
-
őstag
Üdv
Ha valakinek "csak" dobozolni,átépíteni támadna kedve itt egy lehetőség 2k-val olcsóbban mint a vakerán.
-
PHM
addikt
-
moha21
veterán
válasz #21346560 #31069 üzenetére
Nem, hogy nem számít, de reagált rá. Szerintem aki akarja érti, aki ezzel foglalkozik mondja néha így még ha helytelen is.
(#31070) Lompos48: Nem Joule-t kellett volna írnod, hanem visszavezetni az elektronok pályájának változtatására ( kvantum ). :-)
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz #21346560 #31067 üzenetére
Ok, lehet itt ezen lovagolni, mert szó szerint valóban nem helyes, de aki nem kötözködni jár ide az tudja miről is van szó. Mondhatta volna 10 A-ert vesz fel...
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
törölt tag
válasz Lompos48 #31065 üzenetére
Mi köze az OHM törvénynek a W-hoz és az A-hez?!
Bocsánat hogy merészeltem szóvá tenni ezt a "köznyelvben" keverik dolgot, gondoltam ha már szakmai fórum, nem illene... bár még sosem hallottam, hogy valaki a környezetemben azt mondta volna egy TV-re, hogy 10 A-t fogyaszt....
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #31057 üzenetére
Itt nagyjából arról volt szó, hogy az ott "idézett" hálózati kábel valószínűleg nem elég vastag a hűtő által igényelt több amperhez huzamosabb használat esetén. Egy modern és elég kicsi is 45W-ot fogyaszt. Az pedig olyan 4A körüli fogyasztás.
-
törölt tag
válasz vodkaboy22 #31058 üzenetére
Tennék ide több smile-t is, csak akkor bannolnának[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz vodkaboy22 #31060 üzenetére
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
vodkaboy22
addikt
válasz darvinya #31059 üzenetére
Figyelj még a végén kitalálják, hogy a higs-bosont is füllel kellett volna mérni akkor hamarabb megtalálják
A másik kedvencem a szénszálas RCA vezeték, mert az nem színezi a hangot... És 50kFt 1 pár...[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
darvinya
titán
válasz vodkaboy22 #31058 üzenetére
És az ember gamma sugárzás után csak a falon lesz nyoma.
Akkor a sok neutrinot megszámolható lesz.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
vodkaboy22
addikt
Csakhogy mosolyogjatok egy nagyot Fejhallgatós topik beszolás...
-
darvinya
titán
válasz Petike6 #31054 üzenetére
Mint említették, hogy 400mA kevés lesz.
De ha már üzemeltethető DC 12V-ról, akkor egyszerűen a szivargyújtóba avval a fejjel(persze a benti elektronika nem kell) egy 5A biztosítékkal direktbe kötve.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Petike6
tag
válasz darvinya #31053 üzenetére
Lehet hálózatról és 12V ról,kocsiról üzemeltetni. van itthon elfekvőben egy szivargyújtós töltő amit már nem használok. Viszont fényévekkel vékonyabb a kábele mint a magnókábelnek. Azon gondolkoztam,hogy összeforrasztom a 2 kábelt de tartok tőle eléggé. 400mA kimeneti áram nem túl sok.
-
Petike6
tag
Sziasztok!
A kérdésem a következő:
[link]
nekem egy ilyen kábelt kéne átoperálni úgy,hogy a villásdugó helyett egy autós szivargyújtó legyen.
Sajnos napok óta keresem már autósboltokban és muszáj hétvégére a Balatonon üzemeltetni a hűtőtáskát.
Szerintetek hazavághatja a táskát? Illetve van valami komplikáció a szivargyújtó végének és a magnókábel összeforrasztásakor? Köszönöm! -
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #31044 üzenetére
Van benne kettő schottky, ami 0,5A(5,5A)-40V-os (BO540W), ezt helyettesíthetem e 1N5819-essel, ami 1A(25A)-40V-os ? A Vf értékük hasonló: 0,45 és 0,5V
Igen helyettesítheted. Még az sem kizárt, hogy a nagyobbik ugyanakkora áramnál akár picivel kisebb VF-et mutat.
Továbbá van benne egy B320A és egy B340A jelzésű schottky is, mindkettő 3A-es, de egyik 20, másik 40V-os ! A feltétlenül így kell legyen, vagy csak azért adták meg így, mert ezek a minimum értékek ?
A B320A kisebb, míg a B340A nagyobb feszültségen teszi a dolgát. Tehát a választás jogos. Mondjuk az utóbbi (B340A) használható mindkét posztra.
Ezeket helyettesíthetem e 1N5822-essel, ami 3A(80A)-40V-os schottky, olyan 0,5V körüli Vf értékkel ?
Nagyjából igen.
Mindenesetre érdemes elgondolkozni a diódák szerelésén termikus szempontból nézve a dolgokat. Az adatlap érdekes utalást tesz erre a 4. oldalon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31045 üzenetére
Mégsem ajánlatos?
Én csak annyit írtam, hogy értelmetlennek tartom. Honan jönne nagyobb frekvenciás jel? Ha a bemenő jel spektrumában benne van, annak ott a helye. Ha meg máshonnan jön, akkor máshol van a baj.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vodkaboy22 #31045 üzenetére
Felesleges korłátozni a sávszélességet, a fizikai kialakítás úgy is korlátozza a tervezett alá, maximum rontani tudsz vele még tovább.
Amúgy meg ez folyton változò audio jel, nem négyszög, amit pl. s.triggeren kell átvinni ha bajos.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #31036 üzenetére
Pedig erről tanítottak az egyetemen. Jelkondicionálás így fontos úgy fontos. Egy erősítőre sávhatárolt jel kerüljön és a csak akkora legyen a sáv amekkora a jel. Mégsem ajánlatos?
-
Batman2
őstag
Van ez az említett, LTC3780-as táp, amin dolgozok.
[link]Van benne kettő schottky, ami 0,5A(5,5A)-40V-os (BO540W), ezt helyettesíthetem e 1N5819-essel, ami 1A(25A)-40V-os ?
A Vf értékük hasonló: 0,45 és 0,5VTovábbá van benne egy B320A és egy B340A jelzésű schottky is, mindkettő 3A-es, de egyik 20, másik 40V-os !
A feltétlenül így kell legyen, vagy csak azért adták meg így, mert ezek a minimum értékek ?Ezeket helyettesíthetem e 1N5822-essel, ami 3A(80A)-40V-os schottky, olyan 0,5V körüli Vf értékkel ?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
erikke17
őstag
Értem akkor nem lenne szabad problémának lenni belőle, csak mondta hogy keres majd valami vizálló meg azt hiszem duplasoros(ha jól emlékszem) relét és azzal oldja meg..
Egyébként mitől lehet ez hogy igy halványan világit??||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
sörösló
aktív tag
válasz vodkaboy22 #31034 üzenetére
Ne fokozd, ne fokozd! Ha jó, akkor élvezd a hangját és ennyi! Minél több alkatrész, annál több hibaforrás. Mellesleg belemész abba a csapdába amibe a hifibuzerek! Tökéletes a füleserősítőm, de még egy kondit kicserélek egy pirosról sárgára mert ettől jobb a hangja. Amazt az ellenállást meg cserélem, mert ha fényesebb lakkozásút teszek be akkor sokkal jobb lesz minden. Jó az úgy ahogy van!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekünk ez úgy tanították, hogy egy jobb erősítőt 100kHz-re méreteznek. Ebből a vezetékek, nyák, stb. ronthat, de a füllel nem hallott részletek még befolyásolják azt, ahogy megéled a zenét. Ez egy kicsit elvont, de ahogy a test reagál az infrahangokra is, úgy működik ez magas hangoknál is.
Szóval ne korlátozd le az átvitelt.
Lompos48: az anódtápot mértem, az egyik cső anódja mellett van beépítve a mérő pont, szóval azt tudom mérni, amit a cső kap. Az pedig teljesen sima.
-
Lompos48
nagyúr
Nem sok értelme van.
-
vodkaboy22
addikt
Na kezdem véglegesíteni a kis csövest de most az pattant az agyamba, hogy jó lenne a bemeneti jelet felül sávhatárolni 25-30kHz környékén. Mekkora kondit tegyek? és az első cső elé hova? (Én az 1M-val párhuzamosan gondoltam a 10k-val számolva 10k-val számolva 550-650pF kell. )
Illetve van értelme alulról is sávhatárolni? (Csatoló kondi tétele a pótméter után) Vagy fölösleges?[ Szerkesztve ]
-
Hujikolp
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #31031 üzenetére
Melyik pontján lenne érdemes mérni? Amúgy ki van építve egy mérő pont az anód tápon pár darab soros Mohmos ellenállással, de ott nem találtam semmit, totál sima a tápfesz.
-
erikke17
őstag
Üdv, egy kis autóelektromossággal beleronditanék ide
Vettem autóra nappali világitást SuperFlux ledekkel van ellátva. Autóvillamossági szerelő kötötte be, szóval nem begányolva van, annak módja rendjén biztositékkal stb. stb. rendesen megcsinálva.
Egy érdekes jelenség van, ugyebár ha ráadod gyújtás egyből bekapcsolnak, majd ha parkolókat bekapcsolod ki kell kapcsolni, de ha megy a motor és bekapcsolom a parkolókat ki kéne teljesen aludni, ehelyett halványan világit(vibrálva picit), ha még bekapcsolom a tompítottat is még erősebben világit.. olyan kóboráram szerűség.. Ez mitől lehet?? Többször is ellenőrzött mindent.
A kapcsolás a lámpában valamiféle tranzisztorral van szerintem megoldva és az átszivárog vagy mifene?De az találta ki hogy relével fogja megoldani a teljes kikapcsolást, csak hogy az megint egy mozgó dolog ami megint egy újabb romló/hibaforrás lehet..
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sörösló #31028 üzenetére
Hát egy másfél hétig hozzá sem férek az erősítőmhöz, mert lakásfelújítás alatt állunk, hogy rohadna meg.
Am. most nincs csere csövem, de a felújítás részeként be fogom szépen dobozolni a cuccot, meg véglegesítem a kábelezést, akkor majd kialakul a dolog. Meg végre meg kellene csinálnom a szubnak a PP csatorna nyákját, csak lusta vagyok.
Tavaly nyár óta nem martam nyákot, mert hidegben nem mar a vasklorid. Most viszont buktam ezt a kifogást.
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #31025 üzenetére
Ajjaj! Rövidhullámú adó 1 kW kimenőteljesítménnyel. Két ötliteres befőttesüveg végtetróda (talán GU 40 ?régen volt...). Egy 40W-os fénycsővel hangoltuk amit a tápvonalra tettünk. Ha nem világított, hiába mutatott a műszer szép értékeket, előbb-utóbb nagy gáz lett. És még jó volt ha csak a hírüti ordította le a fejedet, amiért az orosz eltársak nem hallanak Lembergben...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz sörösló #31023 üzenetére
Igazából nem is kell várni 5 percet, kihúzom, pár másodperc alatt eltűnik a vörös szín, aztán visszadugom és már minden jó is. Közben meg a hangon nem lehet semmit észrevenni, mivel tőlem balra van az erősítő, azt szoktam észrevenni, mikor már szaga van a csőnek.
Ez mondjuk lehet a nyák védő lakk szaga is, amit a foglalaton keresztül megmelegít. 5 egyforma csatornám van, csak ez az egy csinál ilyet, bár más csővel nem próbáltam ki, mert most nincs több kéznél.Van egy olyan pcl csövem is, amit időnként meg kellett pöckölni hogy felfűtsön, aztán ment szépen, időnként leállt fűtéssel, akkor megint pöckölni kellett.
Egy ideje elhagyta, és megy tökéletesen.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz sörösló #31023 üzenetére
Én az egészet a túlhevült anódra gondolva kommentáltam. Biztos láttál már nagyobb teljesítményű adócsövet (üzemben). Az anódja egy sok mm vastag grafitnak tűnő anyagból van "hajtogatva".
Ha az terhelés (ezúttal feeder plusz antenna) rosszul van illesztve "impedanciailag", nagy a visszaverődés, ami az anódot terheli. Na, azon látszik rendesen, amikor az egész nagy izé vörösen izzik....gyakorlaton használt ECL 86-ban zárlatos lett a fűtőszál egy része, ezért túlfűtött a katódja.
Szemléletes példa, csak annyban sántikál, hogy ezzel az anőd disszipációja nem fog néni, mert az anódáramot végülis a rácsfeszültség dirigálja. A túlfűtött katód ugyan több elektront bocsált ki, de azok ott, a katód és rács közötti felhően tolonganak, ezzel persze fokozva a bajt. Ez a katód gyorsított öregedéséhez vezet.
Félreérthető volt, bocsi hogy megemlítettem.
Miért? Nem volt azzal semmi baj!
-
sörösló
aktív tag
válasz vodkaboy22 #31003 üzenetére
Ha már így az asztalon, csupaszon is tökéletesen csendes akkor felesleges a fémház, innentől szabadon szárnyalhat az alkotói fantázia! Rózsafa dobozt ajánlanék ( valami különlegesen fajin hangzást ad ), de komolyra fordítva a szót, ahogy szeretnéd úgy lesz jó. Sokáig élvezd a hangját, csak vigyázz hogy a pacik meg ne irigyeljék tőled! Gratulálok a kitartásodhoz.
[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #31001 üzenetére
Ilyenkor csak tippelget az emberfia.
Suli legend volt hogy egy sokszor kiszerelt, elejtett(!) gyakorlaton használt ECL 86-ban zárlatos lett a fűtőszál egy része, ezért túlfűtött a katódja. Ezért írtam, hogy én még ilyennel nem találkoztam. Félreérthető volt, bocsi hogy megemlítettem. Mellesleg egy csövet "sokszor elejteni" lehetséges ugyan de max. a második elejtés után már nemigen "cső"!A kolléga által említett hibajelenség meg ez a kategória:
Napokig megy aztán egyszer csak izzik az egész. Kihúzom, 5 perc múlva bedugom aztán megint napokig jó!
Megnézted?
Meg.
Mi volt a baja?
Mittomén!
Mit csináltál vele?
Semmit.
Akkor mitől javult meg?
Tudja a bánat. Lehet hogy beleköltözött az UFO! -
moha21
veterán
válasz perfegor17 #31020 üzenetére
És csak ennyi baja van? Mert forrasztani én is tudok . :-)
-
perfegor17
senior tag
válasz perfegor17 #31019 üzenetére
-
perfegor17
senior tag
válasz diamondface #31018 üzenetére
Eddig fero02 van a legközelebb.
Az van benne hogy sajnálnám veszni hagyni ezt a szépséget.[ Szerkesztve ]
-
diamondface
tag
válasz perfegor17 #31014 üzenetére
Uhh jó messze. Csak ott a közelben kéne valakit keresned, akinek van cucca hozzá.
-
fero02
nagyúr
válasz perfegor17 #31012 üzenetére
Ok. Ha ott nem vállalják és jársz Szarvas felé, akkor megcsinálom Neked szívesen.
-
perfegor17
senior tag
válasz vodkaboy22 #31015 üzenetére
Nem szeretnék csak már érdeklődtem itt pár szerelőnél és 6-8000ft-ot kérne érte.Annyiba nem került a kártya.
-
vodkaboy22
addikt
válasz perfegor17 #31014 üzenetére
Az könnyen lehet, hogy ónmentes forrasszal készült annak végképp ne állj neki
-
perfegor17
senior tag
válasz diamondface #31013 üzenetére
Gyulai vagyok.
Egy HD4870x2-ről van szó amin hiányzik 1 kondi meg ki akarom cserélni a másik 2-t is.[ Szerkesztve ]
-
diamondface
tag
válasz perfegor17 #31012 üzenetére
Hol vagy helyileg?
-
fero02
nagyúr
válasz perfegor17 #31010 üzenetére
És akkor ha sikerül lekókányolni, akkor az újat mivel szeretnéd felforrasztani?
Inkább hozzá se kezdj...
-
fero02
nagyúr
válasz perfegor17 #31008 üzenetére
Akkor venni kell.
-
fero02
nagyúr
válasz perfegor17 #31006 üzenetére
SMD. Páka és ónszívó szalag tuti kell, de folyasztószer is jól jöhet.
-
perfegor17
senior tag
Sziasztok olyan problémám lenne hogy 2 db kondenzátort kellene cseréljek de nem tudom hogyan is kellene nekiállnom.Ez a fajta felfogatás van rajta.Hogyan kell ezeket eltávolítani?
-
őstag
válasz vodkaboy22 #31003 üzenetére
Amikor még "jobban érdekeltek" a csöves rádiók először csak az ECL86 végcső volt a cél igen ám de utána rájöttem,hogy a hálózati trafó is számít mert ugye bár régen 220V~-ra gyártották őket és amelyiken nem lehetett 240V-ra kapcsolni ott problámák voltak a fűtéssel.Volt,hogy 7,1V-ot mértem a csöveken nem csoda,hogy nagyobb fényük volt mint a skála izzónak.Bele futottam jó pár olyan készülékbe ami már az elvárásaimnak megfeleltek de viszont oscillátor bajosak és szépen egy idő után elvándorolnak az állomások ezekkel sajnos nem tudtam semmit sem kezdeni.
-
őstag
Üdv
Valahol olvastam és tetszett gondoltam megosztom
" A felnőtté válás biztos jele, amikor felfedezzük, hogy a hangerő - szabályozót balra is lehet tekerni."
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #31001 üzenetére
Egyetemi könyvtárban utána jártam az anód kör és fűtőkör galvanikus elválasztásának és eset függő mikor mi jó. Egyes speciális erősítők mellé kifejezetten ajánlott a fűtő feszültség majdnem anódtápfeszültségen való üzemelését (DC 250 - 256.3V különbséggel) pl : C-osztály nagy teljesítményű rádiók.
De a kisfeszültségű (200V anód fesz alatt a könyv kis teljesítményű kisfesz erősítőnek titulálta ) erősítőknél a legjobb a galvanikusan leválasztott DC tápfesz ezzel érhető el a legkisebb torzítás és a stabil fűtés táp akár egy nagyságrendet is javíthat az erősítő tulajdonságain Ez azért elég komoly...
Ezért ma játszottam kicsit a fűtéssel és a 6.4V dc-re állítottam be schottkyból kirakott graetz-el + még több puffer CRC-vel az R= 2.7 OHM csövenként.
Az erősítőt bekapcsolva 10 perc melegedés után nagy csöndben érzékeny fejhallgatóval se hallottam egy apró neszt se !
A fojtó tekercsek ("fastron" ) pedig adatlapot rendesen bogarászva porvas és 50Hz-es tartományban 9mH értékűek 1kHz névleges frerkin adják csak a ráírt 12mH (diagram szerint).
A késleltetett anódtápfesz fontosságáról meg csak egy kis cikket találtam ahol átlagosan 10-15% élettartam csökkenést írtak ha nincs késleltetés (vacum csöveknél, gázzal töltött csöveknél ott előnyös volt )A csövek 1 óra üzem után is még épphogy tapinthatóak (~50 fok). A hangja csodálatos
Köszi a tippeket mindenkinek már csak dobozolni akarom Mondjuk vastag falapra a nyákokat és plexi oldallap. Vagy fém házba ajánlatos inkább?Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
mezis
félisten
válasz sörösló #30998 üzenetére
Az anódizzást magam tapasztaltam (és szüntettem meg), gyári erősítőnél. A típusára már nem emlékszem. Az izzás éppen, hogy észlelhető volt. Azért kerestem a "zárlat" helyét, mert nagyon halkan szólt mindenki másnál.
A hálózat nagy kiterjedésű volt, a zárlat helyét hosszú vezetékszakasz előzte meg.
Az erősítő tökéletesen bírta az ilyen hosszú idejű megterhelést.mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #30994 üzenetére
Arról tudsz valamit, hogy mitől tud időnként felizzani egy elektroncső?
Ebben az egyben nagy a hasonlóság a tranzisztorokkal: ez a túl nagy teljesítmény disszipálása az anódon. Nem hiába adja meg az adatlap a Pdamax (vagy Wa, meg ki tudja hogy keresztelgették akkor) paramétert. Kiváltó oka gerjedés vagy belső zárlat lehet, itt jobbat nem tudok.
@sörösló:
Valszeg rossz lehet már a magnéziumoxid (lehet hogy nem ez, ne kövezzetek meg érte ha rosszul tudom)amivel kitöltik és rögzítik a fűtőszál és a katód közti réseket.
Ez egy érdekes feltételezés, de csak akkor járhat valamilyen kellemetlen kísérőjelenséggel, ha a fűtőáramkör nincs galvanikusan elválasztva az anódkörtől.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest