Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LG LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amazon Kindle
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
válasz CPT.Pirk #31398 üzenetére
Ha disznóvágás akkor rugjuk be de nagyon
De kíváncsi lennék egy másik MJ-re mer én asszem tényleg jót alkottam Wima kondikkal nagy impedanciás fejes úgy szól... Kicsat trafóval ez meg megint gatyába szarás mit tud!
Tudtak ezek a csöves feltalálok! És mostanság elvannak ájulva egy vacak műverősítőtőlVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz darvinya #31370 üzenetére
A diódás torzító egy 5 tranzisztoros kapcsolás, de még nem találtam meg az eredetijét, valahol a BSS elektronikán megtalálod.
Végül is melyik kapcsolás érdekelt?
vodkaboy22: te aztán keményen bonyolítod a dolgokat.
No majd egyszer végzünk a lakásfelújítással, akkor majd írok a visszacsatolt Morgan Jonesról.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
[link]
Morgan JOnes-hoz kötelező legalább kipróbálni! Az állam a padlóról pattan vissza ahogy hallgatom nem hittem volnaVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
mszl
aktív tag
válasz sketchifun #31394 üzenetére
Ilyen kellene. LED sor az van.
A kereső a ledszalagra a ledszalagokat adja, ennek nem tudom mi a pontosabb megnevezése.[ Szerkesztve ]
A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!
-
sketchifun
senior tag
Ilyen kell, vagy csak simán ledsor?
(Szerény véleményem szerint a folyamatos led sor szebb, ugyanis folyamatos a fénye is.)
Ha a folyamatos ledsor kell, akkor Hardveraprón vannak erre specializálódott emberkék, nem hírdetek, használd a keresőt, ledszalaggal találni fogsz.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Lompos48
nagyúr
válasz sketchifun #31391 üzenetére
Véletlenül nem logaritmikus potmétert szereltél bele?
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
A probléma, hogy 24V-os tápfeszről teljesen jól működik, de az alsó tartományban nem elég érzékeny.
A potméter finom tekerésével is 0,5-ről 2-re, onnan 5 voltra ugrik, de utána is 1v-os léptékben lehet csak szabályozni, kb 12 voltig. Utána már egészen finoman lehet.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne finomabbá tenni.
Gondolom mégegy potméterrel. De azt hova kössem?
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #31385 üzenetére
Azért a 14.36V nem egy rossz érték a töltéshez. Ugyanakkor én általában (mindig ) hiszek a gyártó adatainak, mert tudom, mi mindent csinálnak/tesztelnek/mérnek, amíg egy alkatrész piacra kerül adatlapostól. Egyébként a 2 képlet hatéresetet számol ki és nagy az esélyed, hogy ennél azért többet érj el.
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #31385 üzenetére
Bocs, az előbbi Lopos kollégának ment volna, csak félre nyomtam.
Asszem marad a kísérletezés a válaszhoz !
Rákötök a 24V-ra egy nagy teljesítményű lineáris tápot, amivel szépen szabályozom lassan lefelé a feszültséget és enneka kimenetére kötöm a kapcs üzemű tápot, aminek közben mérem a kimenő feszültségét, üres és némileg megterhelt állapotban, hogy meddig tartja a beállított fesz. értéket.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
Megpróbáltam kiszámolni a Voutmax-ot, de elég furcsa értéket kaptam.
18V bemenő fesznél, 2A-es terheléssel számolva, 14,36V a maximális kimeneti fesz., létezhet ez ??Ez bizony igen nagy feszültségesés lenne, ha a regulátor áramkör 3,64V-tal igényelne többet a beállított értéknél !
Ennél a legtöbb lineáris szabályozó is többre képes, vagyis kisebb feszültségeséssel dolgozik.Üdv.
-
darvinya
titán
Erre valaki?[link]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #31371 üzenetére
Ha megnézted volna az adatlapban az IC belső kapcsolását is, esetleg következtethettél volna arra, hogy a 7. láb a tápot jelenti.
A 100Ω-ról a tervező döntött.
...a kondenzátor csatolás közvetlenül testre a 7-es lábról...
Ez pedig nem csatolás, hanem egyszerűen egy hidegítés a táplábon.
Az 1. láb pedig egy tranzisztor "levegőben lógó" kollektora (open collector terminal), amit a működéséhez valahová kötni kell és ez általában a táp egy kollektorellenálláson keresztül.
...míg AN alapján 7;1-es láb között 2db (4.7kΩ és 56kΩ) van és ennek a csomópontja van kondenzátorral testre csatolva.
A kollektorellenállás megosztása a 6. lábról kondezátorral érkező negatív visszacsatolás miatt kell, a két ellenállás közötti pontról a testre kötött kondenzátor ugyancsak hidegítés.
-
törölt tag
"de ez utóbbi érték is jóval meghaladja az általad számított..."
Télleg. Akkor mégsem kellene ilyen nagyvonalúan bánnom ezzel a belső ellenállással.
Inkább választok egy 250uA-es műszert és akkor a ha nem is csökkentem a track hosszát, egy soros ellenállással még be tudom lőni a végkitérést.
Csakmert közben a layout már kész, nem hegeszteném át újra.
Ez így már döcögve elmegy?Lompos48: köszi, figyelek rá, legalábbis amennyire engedi a panel.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz #22145024 #31377 üzenetére
Egy 1mA-es végkitérésű panelműszer belső ellenállása simán lehet 100Ω-os nagyságrendű, pár típus adatlapja alapján mondjuk 200Ω körül várható. Esetleg érdemes megkérdezni a HAM-bazárt, ha nem tudják papírról, talán még megmérni is hajlandók a kedvedért . Innentől valóban csak értelmezés kérdése, hogy egy nagy belső ellenállású 1mA-es, vagy egy nagyon kis ellenállású 200mV-os alapműszernek tekintjük-e, de ez utóbbi érték is jóval meghaladja az általad számított (soros ellenállás nélkül is) 111mV-os végértéket. Az a másfél wattnyi disszipáció meg nem tűnik soknak, de pl. 20°C melegedés már közel 8%-kal növeli meg a réz anyagú sönt ellenállását. A söntöt vagy áramfigyelőt akár alacsony fajlagos ellenállású ellenálláshuzalból is készítheted.
-
Lompos48
nagyúr
válasz #22145024 #31377 üzenetére
Nagyon figyelj a mérőáramkör kialakítására! A mérőszálaknak, vagy az ezel szerepét betöltő vezetősavoknak nem szbad a mért áram útjába esni. Bármilyen hiba meghamisítja a mérést. Mivel feszültségesést mérsz egy söntön, a mérés nagy bemeneti impedanciával történik. Vázlatosan ez a Kelvin mérésnek/konaktusoknak vagy négyszála mérésnek nevezett "technika" így néz ki:
-
törölt tag
Huh, a számolást télleg elszúrtam. Ilyen PCB kalkulátorokból molyoltam ki, de utánaszámolva nálad van a jó érték.
"sönt kell, annak meghatározásához viszont szükség van az alapműszer belső ellenállásának értékére is."
Ez igaz, viszont erről nincs infóm, mert messze vagyok tőle, a PCB-t meg már nagyon le kéne adjam gyártásba. A HAM bazárban találtam ilyen 1mA-es műszert, ami viszonylag kis fizikai mérettel bír és megvan ezeöccázból.
Szal a pár miliOhmos söntöm mellett ezért gondoltam egy ilyen soros ellenállásra is, amiről majd "jár a műszer", mégha nem is precíz, pláne nem elegáns. Vagy ez így még a 30%-is hibaosztályt is alulmúlja?Nagyságrendileg mennyi lehet egy ilyen 1mA-es műszer belső ellenállása?
Egyébként a 10mm széles vezetősáv 20A-en (ami nálam a max folyamatos lehet, de üzemszerűen inkább a fele-kétharmada) kevesebb mint 30°C növekedést ad. Az még egy gyengébb minőségű panellel is működik, nem? A dobozban nem lesz melegebb, mint 45°C. Kb 1.5W-nyit fog elfűteni 20A-nél
Ez így gáz?Amit találtam lomexben ellenálásokat, azok vagy olyan kis értékűek, hogy bőven összemérhető a forrasztás ellenállásával és igy gőzöm sincs a keletkező valódi értékéről, és/vagy sok kellene belőlük. A PCB-track ellenben csak a forrpontoknál, a két végén van forrasztva, így legalábbis ez a része jobban számolható.
Batman2
"Akkor elvileg még 16-15V-ról is produkálja a beállított 14,5V-ját."
Grafikon hiányában gőzöm sincs, sajna[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz #22145024 #31374 üzenetére
Nekem kicsit kisebb ellenállás jött ki (3,36mΩ), de van egy nagy probléma ezzel: egy ilyen keresztmetszetű vezetősáv maximális terhelhetősége gyakorlatilag 30A, vagy ehhez nagyon közeli érték (kissé hőmérsékletfüggő, és pont szobahőmérséklet közelében lépi át ezt a határt). Szóval ilyenre nem építenék hosszú távon.
Árammérő méréshatárának növeléséhez pedig párhuzamos sönt kell, annak meghatározásához viszont szükség van az alapműszer belső ellenállásának értékére is. Eleve a nyákon kialakított fóliacsíkot kellene kialakítani megfelelő ellenállású és terhelhetőségű söntként. Mod: a terhelhetőséggel lehet, hogy ekkora áramnál már gondok adódnak, ezért nem a nyákon kell kivitelezni. Mellesleg készen is kaphatóak nagyon kis értékű ellenállások, akár SMD-ben is, régebben használtunk 10mΩ-os példányokat vegyes kapcsolásban.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Batman2 #31373 üzenetére
Serintem az IC-nek mint olyannak nem nagyon tudsz a feszesésével számolni, mivel ha megvan az 5.5V-ja, akkor elindul és jár. Viszont van benne egy FET, aminek kb 110mR az ellenállása. A fesz ezen esik, meg a tekercsen, nem?
Az IC doksijának 5. oldalán balra alul találsz egy utalást, hogy mennyire változik a FET ellenállása ha melegszik. A ráadott fesz függvényében nem találtam ábrát...Ami számomra zavaróbb, hogy egy Vin/Vout/Iload grafikon sincs a PDF-ben
---
Urak,
Jól számolom, hogy egy 10mm széles 70mm hosszú 35u-os rézfóliacsík ellenállása 0.0037R és ha egy 1mA-es alapműszert szeretnék "hajtani", akkor a 30A-es végkitérésnél 111R-os ellenállást kell a műszerrel sorbakötni?[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
A TPS5450-es IC-nek vajon mekkor a feszültségesése, úgy értem, hogy minimum mekkora feszültséggel kell magasabb legyen a bement, hogy tartani tudja a kimenetre beállított értéket ?
Illetve ha már alatta vagyok ennek az értéknek, de még felette az IC minimum beneti feszültségének, akkor vajon mennyivel kisebb feszültség jön ki, annál, ami bemegy ?
Egy napelem táblához akarom használni töltő tápként.
A napelemnek 18V a munka feszültsége, üresjárásban 21V-ot produkál és max. 2,5A áram leadására képes.
Ebből akarok ezzel a táppal stabil 14,4V-ot előállítani, hogy egy akkut tudjak vele tölteni.
Áramkorlát nem kell, mert az IC bírja 5A-ig, az akku is bőven, a napeleme meg ugyebár csak max. 2,5A-re képes.Csinálhatnám lineáris táppal is, de akkor a szabályozás mindenképpen csak veszteségként jelenne meg, kapcsoló üzemü táppal viszont kisebb kell legyen a veszteség, mivel az transzformál, tehát a feszültség csökkentésével valamicskével nő az áramerő.
A tápot már beállítottam 14,5V-ra, egy pici feszültségesést rászámolva, és kipróbáltam két zselés akkuról, 24V-ról, egy 4,7ohmos ellenálláson keresztül, ami 4,2A körülre korlátoz.
Így a táp 1,8A vett fel és 2,1A-t adott le a kimerült akkura.
Az akku egy 45Ah-ás, Ca-Sb, ólom akku.Üdv.
-
Batman2
őstag
Jól értem e, hogy a nagyobb frekvencián működő kapcsoló üzemű tápokban kevesebb mégnesen energiát tárolni képes ferrit mag is elég, tehát kevéséb igényesek a ferritre, mint az alacsonybab frekvencián működők ?
Mivel magasabb frekvencián gyakrabban jöb, kisebb impulzus, és ezt kell raktároznia, míg alacsonyabb frekvencián ritkábban jön, nagyobb impulzus, így több energiát kell tárolnia.
Legalábbis erre következtetek abból is, hogy ugyanaz a fazék ferrites tekercsem az 500KHz-en működő táppal nyujtja a maximumot (5A), míg az olyan 125-250KHz-en működő másik táp IC-vel pedig csak 3,4A körül tud.
De a többi induktivitásom is csak 3,5A körül tud a másik táp ICvel, 10-től 150mikrohenryig, mindegy mit teszek rá.
Pedig az alacsonyabb frekvencián működő táp nagyobb induktivitással kellene jó legyen, de azzal sem jó.Az érdekes az, hogy próbáltam ezt a táp ICt (LM2678) többféle induktivitással is, amit PC tápból szedtem ki, és azokkal sem tud többet, pedig azok elvileg nem lehetnek nagyon kicsi induktivitásuak, mivel tudtommal igen alacsony, 52KHz körül működnek a PC tápok, így a ferritek raktározó képessége is jó kéne legyen, de mégsem jó.
Akkor most hogy is van ez ?
Üdv.
-
darvinya
titán
Kérnék egy kis magyarázatot a KorgDST3(későbbiekben K3) kapcsolási rajzánról, mert szerintem hibás.
[KorgDST3]
Mert a AN360(későbbiekben AN) [link] alap bekötése 2 helyen teljesen eltér.1. a 7-es láb ami K3-ban 100Ω-on keresztül kapja +9V-ot, míg AN alapján közvetlenül kellene.
2. a 7-es és 1-es láb között csak egy 68kΩ van, és a kondenzátor csatolás közvetlenül testre a 7-es lábról, míg AN alapján 7;1-es láb között 2db (4.7kΩ és 56kΩ) van és ennek a csomópontja van kondenzátorral testre csatolva.
Ezek miért lettek?
-
darvinya
titán
Pont a vájtfülűek háklisak a aztán a tetejét meg levágod-ra, mert így az összhatás lesz torz, és nem ott ahol kell lennie kell.
(#31367) CPT.Pirk
Erre a kapcsolásra kíváncsi lenne, megköszönöm ha megosztotanád.
(#31366) Lompos48
Igen, mit nevezünk tisztának.
Mert még Mozart, stb-ben is fellelhető torzítot hangok.
Mert így az összhatás kellemes.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy régi szakitól kaptam a célra GE diódákat, azzal csináltam torzítót. Bazi jó a hangzása, csak kicsit kellene tökölni az ellenállások értékeivel, mert valamelyik fokozat sokat erősít és így zajos.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #31359 üzenetére
Köszi.
Így már jó lenne?
Régi megmarad projektet szeretném átdolgozni, mert ahogy most van nem a legtökéletesebb.
(#31360) PHM
Erről van szó [link].
De ennek van egy nagy baja, hogy a így felsőbb frekvencián nem csinál semmit.Ahogy most átalakítva van az sem tökéletes.
Emiatt szeretnék egy teljesen újat készíteni.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Lompos48 #31359 üzenetére
Ez egy módosított gitár torzító, talán fuzz box a neve.
Helyesbítek, a kapcsolás még a Hobby elektronika előtti időkben
jelent meg a Rádió technika egyik régi számában.
Persze lehet, hogy az volt a módosított és ez az eredeti.
Megpróbálom megkeresni a cikket.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #31357 üzenetére
Az IC 1. lába nem köthető a tápra! Ha keresgélsz a neten találsz alkalmazásokat, mint ez is:
A többi elem értékéhez nem szólok hozzá, gőzöm nincs, hogy mekkora szintekkel mit kell csinálnia az áramkörnek.
Egyébként a probléma felvetésekor illik bár egy rövid mesét mondani egy belinkelt rajz kapcsán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz fero02 #31352 üzenetére
Nem fektették le a koax kábelt a padlólapozó szakik, csak a cat6-os STP kábelt, viszont azt szerencsére mindenhova, ahol lesz TV, mind a 3 szobába.
Szóval csak az maradt, hogy a 100MBites helyi hálónak szánt STP nem használt két érpárán vigyem át a digis DVB-C adást, ami olyan 250-300MHz körülre esik.Közvetlen összekötve nem volt jó (volt jel, de alig), mert az STP hullámimpedanciája 100 ohm, a koaxé meg 75, végül betettem az említett vhf/uhf jelerősítőt, azzal jó lett a vétel.
Most 2 érpáron megy a helyi háló, 1 érpáron a tévét, a maradékon meg 12V megy mindenhova, router és erősítő számára.
Szóval effektíve kábelezést spóroltunk meg annak árán, hogy a helyi háló nem lehet gyorsabb 100MBitnél, mert oda mind a 4 érpár kellene már. Ez mondjuk nem jelentős probléma, a filmeknek még sok is a 100MBit, másolni meg amúgy sem terveztem ezen.Annak még nem tudtam tesztelni a hatását, ha az STP-n az internet is száguldani fog, mert még eléggé darabokban a lakás.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31347 üzenetére
Nagyszerű! Észbetartjuk.
-
-
darvinya
titán
Sziasztok
Készítettem egy rajzot ami nem tudom, hogy működne így.
Ellenállások, kondenzátorok és potméterek értéke nincs, mert nem tudom.(azaz nem tudom, hogyan kell kiszámolni)
Ami biztosan tudok, ezek az alkatrészek:
Q1: BC108C
Q2: BC109C
Q3: BC182B
Q4: BC182B
IC: AN360Köszönöm.
-
-
elodman
aktív tag
Kedves, azaz remélhetőleg nem kedvetlen Fő Hardware Maestrok és mexállottak !!!
Ebbe a topicba irányított egy jótét lélek, innen , tán tudnátok segíteni némiképp anti elektro értő egyednek?
----->>>
hogy lehetne halott akkus laptopot autóban árammal ellátni (ami eddig csak szobai 220 V-on ment) ?
Vagy mindenképp kellene egy működú laptop akku, és csak annak feltöltése képzelhető el autóban?
(ötletadó: a GPS-ek is szivargyújtón kapnak töltést.)
Vhol azt írták, létezik szivargyújtó -> 220V átalakító, de a fogyasztás miatt talán nem ez lenne a legjobb módszer.
<<---kösz, ha némi info érkezne,
főleg olyan, ami nem igényel barkácsolást (mert agyonvágnám magam sokak örömére).
Inkább vmi Adapter név és megbízható bolt neve hozna tűzbe (az is szép, látványos konyec filma lenne) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #31309 üzenetére
Megy ez illesztés nélkül is!
Szóval bekötöttem egy ilyet a bejövő kábelre:
A kimenetére meg egyszerűen mindenféle illesztés nélkül összeforrasztottam 3 STP érpárt (a 3 szobába menő 1-1 STP kábelből), levettem a fedelét és belehefteltem őket. (majd persze szépen meg fogom csinálni a végleges kábelezést)
A másik végeken is csak heftelt a csatlakozás, azt is majd szépen megcsinálom. Ilyen körülmények között maxra tekert állásban van jel mindkét tévén, a HD adások is mennek. A 3. stp-n semmi nincs még, szal egy lezáratlan kábel is rontotta a helyzetet.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #31344 üzenetére
Igen de itt nincs DC a tekercsen. Ezért nincs is felmágnesezve konstans mint a normál csöveseknél ez olyan inkább mint egy line impedancia illesztés. SE és Pushpulnál a gond ott van, hogy az egész tápDC-t a tekercsen keresztül kapja a cső. Itt Csak a normál kicsatoló kondik után levő AC-t kapja meg a kicsattrafó más a helyzet. Ide inkább valami jó telekomtrafó kellene 5-100kHz.es tartományú.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31342 üzenetére
Egy fojtótekercs egy kétvégű tekercs. Ha a szekundert (ahogy írtad) rövidrezárod, akkor az egy rövidrezárt tekercs, ami fogyasztani fog a priméren átfolyó áram függvényében és ezzel növeli a váltóáramú komponensét az átfolyó áramnak. Tehát ellenjavallott. Hagyd ott unatkozni magában, nem zavar az senkit.
-
őstag
válasz vodkaboy22 #31341 üzenetére
Tudtommal az SE erősítőknél a kimenő trafónak légrést kell hagyni a lemezelésében míg a Push Pull-nál zártnak kell lennie.A lemez anyaga és vastagsága sem túl ideális.Azt meg már csak halkan mondom,hogy több oszlopba szokták osztani a tekercseket....
Üdv:Attila
-
sörösló
aktív tag
válasz n0rbert0 #31327 üzenetére
A Qtech Kft honlapján találsz jó cikkeket. Bármilyen tranyó megfelel ami tud 2 A-t és legalább 30 V-ot. Mivel vagy csontra nyit vagy csontra zár, a disszipációval nem lehet gond, bár a bázisáramokkal lehetnek gondjaid. Lompos ezt jobban tudja. A vezérlés már másik tészta, PLC-vel érdekes feladat. A bukta az hogy ha elvezérled, tápzárlatot csinálnak az összekapcsolt tranyók. Valami olyasmi probléma mint a régi tirisztorhidak szinkronozása a hálózathoz. Hogy gebasz esetén mit szólnak az inzultáláshoz a PLC tranzisztoros kimenetei, az is egy jó kérdés. Elvileg rövidzárvédettek és elviselik azt is ha a kapcsolt tápjukat visszakapják kívülről. A gyakorlatban az ilyesmi úgy néz ki hogy a PLC adja a szükséges egyetlen impulzussorozatot meg az irányjelet, a tényleges motorvezérlést meg egy spéci, erre a feladatra optimalizált áramkörre bízzák, ezt nevezik szervoerősítőnek
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #31337 üzenetére
YUP 230/12-es primert raktam kimeneti kondik után simán (kb 330Ohm-ot mértem rajtuk) Secundert raktam fejeshez. 4VA-s kis lemezes trafó. (Secunderen kb 0.1Ohm-ot mértem.) Mert mi a baj vele? Gondoltam kondik után ha nem lehet gond mert a fejes is egy dinamikus reaktanciaként viselkedik.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31335 üzenetére
...Vagy berakok egy kicsi hálozati trafót sorosan és a secunderit rövdre zárom...
Mondat első fele OK, a második művelet miért kellene?
-
őstag
Jól értelmezem,hogy hálózati trafót használtál kimenő trafónak?
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Tönkrement a kis akkus csavarhúzómban a 3 állású nyomógomb. Lehet ilyet kapni valahol? Ha igen, milyen néven keressem ? Erről van szó. -
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #31334 üzenetére
Papiron 12mH hogy mennyi menet nem tom... De lehet tekerek akkor valami bontott szétkapott kicsi hálozati trafóra kis millió menetet ... Vagy berakok egy kicsi hálozati trafót sorosan és a secunderit rövdre zárom... 250 Ohmos fejesem van és baromira érzékeny 96dB/mW no meg az impedancia menete is elég nagy ugrásokat mutat...
Viszont meglepően jól szól kis leválasztó trafóval a 40 Ohm-os fejes[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz vodkaboy22 #31333 üzenetére
Ha már induktivitál akkor legyen sok 1000 menet és akkor valójában annak is lehet nevezni.De az az 1-2uH olyan mint a malac farka csak 2 kunkor azt ennyi.
-
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #31332 üzenetére
Maga a kapcsolás egyezik a kimeneti kondikon kívül az nem elko párhuzamban fóliával hanem csak fólia 40uFnyi. A táp már teljesen más viszont. És ha azt vesszük csak kondiból és induktivitásból áll a sunyi induktivitás ennyire semmit nem érne hálozati frekin? Mer ha így van kiveszem a fenébe őket wazze...
-
őstag
válasz vodkaboy22 #31331 üzenetére
Nekem csak annyi volt a tapasztalatom a "hagyományosan" a leírást követve megépítés után,hogy a kisebb inpedanciás fülesek hangosabban szóltak míg a 600 ohm-os halkabban.
Írtam többször is,hogy első körben inkább a cikkben leközöltek alapján kell megépíteni és utána meg módosítani.Üdv:Attila
-
vodkaboy22
addikt
Mai tapasztalat az MJ-vel.
4VA-s 230/12 -es lemezes háló trafóból kettőt berakva Szimplán a kondik után a kimenetre egyből megeszi a drága a kisimpedanciás fejeseket hibátlanul...
Másik : Beraktam más műsorforrást aminél kisebb bemeneti jelszint volt így jobban el kellett csavarnom a potit. Ekkor vettem észre, hogy 50% körül megjelenik a brummimaci újra
Ergo = a sima mj kapcsolásnál a bemeneten a DC csatolással van egy 110k toló preh poti ha letekerem és nincs kivezérlés a gnd felöl brummit szed?Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
moha21
veterán
Hi!
Szerintetek mit tudok azzal kezdeni, ha egy VGA cicereg? Nem is kicsit. 100% hogy a VGA, mert van 3 db nagyjából azonos és csak egy csinálja, sajna a hűtése miatt nem tudom melyik része adja a nagyfrekvenciás zajt, de gondolom valami induktivitás. 3D-s terhelés alatt csinálja egyébként.
Fórumokon annyit találtam, hogy ez normális jelenség és 2-3-ból 1 ezt csinálja, én azonban próbálkoznék.
Valaki találkozott is hasonló problémával?Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
n0rbert0
senior tag
Sziasztok!
Van kettő db - nyomtatóból kiszerelt - bipoláris léptetőmotorom és ezeket szeretném vezérelni PLC-vel.
A fenti link alapján 1A-osak, de a plc kimenete csak 500mA-t tud, ezért szeretnék valamilyen vezérlő elektronikát összerakni.
Egy kis guglizás után a következő két lehetőséget találtam: [link]
Az input a plc kimenete az output-ra pedig a léptető motor egyik kivezetését kötném, tehát összesen 4db ilyen kapcsolás lenne, 8db tranzisztorral.Vajon működne valamelyik megoldás?
Ha igen melyik és milyen tranzisztorokat ajánlanátok?Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Lompos48 #31325 üzenetére
Kihívásnak az hát, sőt.
Asszem egy ilyen blokkvázlat alapján én nem tudnám abszolválni a dolgot, meg titeket sem akarlak fárasztani. Gondoltam van valami pofonegyszerű dolog, amin csak 1-2 alkatrészt értékét elég megváltoztatni és bolondbiztosan építhető, pöccre indul.
Annyira nem drága és nagyméretű az a depree végsősoron. -
törölt tag
válasz Lompos48 #31323 üzenetére
Akkor van nagyobb gond is?
Ha nem éri meg bohóckodni vele, mert ugyanott lennék árban mint 2 mutatós műszerel, akkor inkább keresek helyet valahogy annak a második depreeznek.Egyébként létezik ebből nagyritkán 3.5-17V-os tartományt lekezelő, meg 0-2.999V-os tartományt mérő is.
Az előző az valszeg a saját tápkábelét méri, külön mérővezeték nélkül, azért nem mehet nulláig.
Ezzel előrébb lennék, ha továbbra is egyoldalas az OPA tápja?sörösló:
én is ettől tartok, hogy a költséghatékonyság jegyében mindent kiöntöttek ragaccsal, vagy legalábbis nem hozzáférhető a mérőellenálás. -
Lompos48
nagyúr
válasz #22145024 #31321 üzenetére
Akkor ezt hogyan lehet abszolválni egyoldalas táppal? Kell mégegy "fokozat", ami elintézi, hogy nullától menjen 30V-ig a kimenet?
Ez lenne a legkisebb gond. A NE5532 egyik erősítőjével meg 2 egyformára válogatott ellenállással lehet egy virtuális tápközepet alkotni a műszernek.
-
sörösló
aktív tag
válasz #22145024 #31321 üzenetére
Többnyire a szabványos ICL 7xxx mérőátalakító IC van bennük, láttam már japánt, olaszt, angolt. A belük egykutya. Viszont láttam már közvetlenül a panelre szerelt chipet néhány jelöletlen kockácskával körítve, a chip meg nyakonöntve a szokásos fekete trutyival. Na ezzel aztán tényleg nem érdemes kekeckedni. Ez a "kici, ócó, ha megdöglött hajítsd el" kategória. Ezzel nem azt akarom mondani hogy alapból rossz, csak nem az a piszkálj bele fajta.
-
törölt tag
válasz Lompos48 #31318 üzenetére
Egy NE5532-t gondoltam bevetni a cél érdekében, mert az van itthon. De lehet bármi, ami lomexben stabilan kapható.
"szem elől téveszteni, hogy ilyen táplálásnál a kimenet nyugalmi állapota a táp felénél áll be."
Akkor ezt hogyan lehet abszolválni egyoldalas táppal? Kell mégegy "fokozat", ami elintézi, hogy nullától menjen 30V-ig a kimenet?
Egyébként nem szükséges nekem a teljes skála, ha 3-25A-ig mér(icskél), azzal már elvagyok. Inkább indikálásra lenne csak, mint precíz kiértékelésre. De mivel egy másik ugyanilyen 3digites modullal a feszt is akarom mérni, így normál depreez-ből nem férne el kettő a dobozon. (Meg a lomexben is már vagy 8k lenne a két mutatós műszer, persze azok elmennének egy-egy ellenállással)Egyébként az előzőekben megvitatott 24V/20A-es táphoz tenném visszajelzésre, hogy tudjam mennyit eszik éppen a meghajtott motorku
And, sörösló:
Gondolom bele lehet(ne) piszkálni, de ezek ilyen eléggé egybelévő vaterás/ebayes picike gagyimpexek. Tuti hogy 200mV-os tömegcuccok, csak nem volt még a kezemben, így nem tudom, hogy szétszedés után is működik-e Ezért támadnám inkább kívülről a dolgot, ha van értelme. (ha nincs, akkor marad a két depreez)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egy +/- 18V tápra tervezett OPA-t, ha csak egyoldalasan táplálok, akkor elmehet +36V-ról is? És a kimenet a földhöz képest felmehet 30V-ig kb 200x-os erősítés mellett? Mérőerősítőnek kéne majdnem DC-hez, hogy meghajtson egy 0-30V-os 3 digites voltmérőt. A forrás egy vastag "rézfólia-ellenálás" a PCB-n, amin 20A-es áramnál kb 0.1V esik
-
_ATi_1
senior tag
válasz Lompos48 #31313 üzenetére
Hát minden elismerésem
Érdekes, hogy ez eddig nem tűnt fel senkinek a honlapon
Akkor ha otthon leszek, beteszek még egy diódát a D2-vel sorba kötve és elvileg menni fog.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget.
Ha esetleg járunk egymás felé, akkor meghálálom egy Unikummal (vagy egy finom házi pálinkával ) -
Lompos48
nagyúr
válasz _ATi_1 #31312 üzenetére
Semmi gond. Ha lehet tisztázunk mindent.
Akkor tehát a feszültségszabályozás maximumon van, de a feszültséglimit 9V-ra áll be az áramlimit 2,5A-ra történő állítása után ? Jól értelmezem a fogalmakat? És ez így működésileg rendben van ?
Csak akkor van rendben, ha az áramlimit ténylegesen 2.5A-nél dolgozik. Akkor lép közbe a limitálás, hogy attól függetlenül, hogy mekkora a beállított feszültség, a terhelésen ne folyhasson a beállított áramértéknél nagyobb. Ettől a ponttól átmegy áramgenerátoros üzemmódba.
Nagyobb ellenállást sem próbáltam még, annyit tudok, hogy terhelés nélkül tudja a 24V-ot.
Megtudnánk, hogy tényleg 2.5A a maximális érték a létező áramlimit miatt, vagy ez változik.
Ezekért szeretném a korábban felsorolt értékeket is mérlegelni, mert valami azért nincs rendben.
Kicsit utánaszámoltam:
A táp ilyen kialakítású áramlimittel nem fog 5A-t leadni. Az 1N4148-as dióda nyitóirányú karakterisztikája alapján:
A kimeneti 10V esetén a sorbakötött 10k ellenállással egy 1mA alatti IF-t produkál. A görbe alapján ekkor a VF kb 0.6V. Ez a maximálisan (potenciométerekből) beállítható feszültség, amivel a 0.22 ohmos ellenálláson "leolvasható" értéket hasonlítja az áramlimitet aktiváló komparátor.
Márpedig 0.6V/0.22Ω=2.7A. Itt billen a komparátor és kezdi ellopni a tranzisztorok bázisáramát.Nna!
Ajánlom 2 dióda sorbakötését, majd az áramlimitet lehúzva kezdeni a tesztelést, apránként növelve.
És fog menni! És szeretem az Unicumot.
[ Szerkesztve ]
-
_ATi_1
senior tag
válasz Lompos48 #31311 üzenetére
Elnézést, lehet hogy egy-két fogalmat összekeverek.
Akkor tehát a feszültségszabályozás maximumon van, de a feszültséglimit 9V-ra áll be az áramlimit 2,5A-ra történő állítása után ? Jól értelmezem a fogalmakat? És ez így működésileg rendben van ?
Nagyobb ellenállást sem próbáltam még, annyit tudok, hogy terhelés nélkül tudja a 24V-ot.Ami még eszembe jutott, hogy a trafóról letekert menetek esetleg nem változtatják meg a terhelhetőségét? Eredetileg 200VA-os, tehát 8A-t tudnia kéne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz _ATi_1 #31305 üzenetére
...A feszültséglimit maximálisra van állítva, az áramlimitet pedig elkezdem 0-ról felfele tekerni, mígnem elérem a ~2,5A-t...
A feszültséglimit fogalom csak áramgenerátoros módban használható. Az feszültségszabályozás, míg az áramnál tényleg limit.
Ha majd mérésközelben vagy/leszel továbbra is érdekel majd az 5 és 6 pontok mért feszültsége ugyanezekkel a feltételekkel És nem lenne rossz az IC 9 lábán is (ez 3.4V kellene legyen) ami egyenlő kellene legyen a P2 csúszkájával.
Azt még megkérdezem, hogy nagyobb terhelőellenállással a táp tudja a 24V-ot a kimeneten?
-
Tomaaasz
aktív tag
Sziasztok!
Csoportkábelt szeretnék csinálni a próbaterembe. Nem kell sok, 5 csatorna menne rajta, és cakkpakk 5 méter lenne.
UTP kábel alkalmas erre? Zajt mennyire szed be? Átbírja vinni a jelet?
Köszönöm a választ előre is!
Oda mentem, ahol vagyok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vodkaboy22 #31298 üzenetére
Nálam egyszerűen csupasz UTP éren megy a táp, a jelvezeték meg sima egyszerű árnyékolt kábel. A fűtés se kritikus kérdés, csak annyi a lényeg, hogy amennyire csak lehet, össze legyen sodorva, jóval erősebben, mint az UTP erek. Egy ponton földelt a fűtés nálam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #31306 üzenetére
Utána elfelejtette élővízbe meríteni. De erről másnak ne szólj!
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #31303 üzenetére
Az a kevéske palládium-rhodium-ezüst ötvözet nanoszálazott kábel ami benne van nem csak iránykarakterisztikával van tesztelve, hanem előtte edzőhangfalon voltak 100 órát pontosan és a legvégén még befagyott mágnesességgel is indukálták. (EZ az új kedvencem különben volt egy manus aki vállalt IC kábelek gyártását és a háromrétbe font kábeleket 1napra egy terhelt 1kW-os torroid trafó közepébe rakta hogy "befagyott mágnesesség legyen az ezüstben nincs meg már a linkje francia oldalakat nem mentek el )
-
_ATi_1
senior tag
válasz Lompos48 #31304 üzenetére
A kimeneten egy 3,3ohm-os ellenállást használok terhelésként. A feszültséglimit maximálisra van állítva, az áramlimitet pedig elkezdem 0-ról felfele tekerni, mígnem elérem a ~2,5A-t, ahonnan nem megy tovább. Eközben a feszültség is arányosan nő 0-tól 9V-ig.
"BTW. Találtam az eredeti leírásban egy marhaságot:"
Igen, ezzel tisztában voltam, ezért is terveztem tápfeszre kötni a ventilátort[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz _ATi_1 #31302 üzenetére
A 9V-ot magának állítja be a maximális áramlimit mellett 3,3ohm-os ellenálláson,...
Ezt egyszerűen nem értem.
BTW. Találtam az eredeti leírásban egy marhaságot:
A ventilátor 24V-ról működik, és a kimenetre kötöttem. Így a fordulatszáma lényegében a kimeneten lévő feszültségtől függ.
A legnehezebb üzemmód a tápnál a kis kimenőfeszültség és nagy áram, amikor az egyenirányított feszültség javát, vagy majdnem egészét a tranzisztorok viszik a púpjukon. Tehát nagy áramnál pont ilyenkor a legnagyobb a disszipáció.
[ Szerkesztve ]
-
_ATi_1
senior tag
válasz Lompos48 #31293 üzenetére
A 9V-ot magának állítja be a maximális áramlimit mellett 3,3ohm-os ellenálláson, ezzel azt hiszem nincs is gond, az utóbbi válaszod szerint a többi értékkel sem. A P3 is -ahogy írod- a bal szélére van húzva, de ezt bárhova állítom, nem változik a maximális kimenő áram.
Sajnos most két napig nem leszek műhelyközelben, hogy mérni tudjakdiamondface:Az oldalon található NYÁK-terv vékony pályái elég sok hibalehetőséget adnak... Azt hiszem nálam is volt ilyen hibajelenség, szakadt volt egy vezetőpálya, szabad szemmel nem is látható módon. Első lépésként én "kicsipogtatnám", hogy nem-e szakadt valamelyik.
Köszi a dobozolásra vonatkozó gratulációt -
mezis
félisten
válasz vodkaboy22 #31292 üzenetére
Á, nem szólhat az még jól. Ennyi idő alatt nem lehet rendesen bejáratni egy hangszóró kábelt sem .
Egyáltalán, hány km van már benne ?mezis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LG LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- BestBuy topik
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest