Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Vezetékes FÜLhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
14adam
addikt
üdv
Szeretném feleleveníteni egy kicsit a csillag-delta kapcsolású motorokról a tudásomat. Milyen olvasnivalót ajánlotok? (online olvasható lenne a legjobb) Csak felületi legyen nem kell belemélyedni -
14adam
addikt
válasz szabifotos #41528 üzenetére
fasza,pont valami hasonló volt az elképzelés egy kicsit nagyobb teljesítménnyel
köszi[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
szeretnék csinálni egy kicsi hordozható zenelejátszót. Az egyik ismerősnek van egy ilyen dokkolója. Bluetooth-on keresztül is lehet vezérelni és zenét lejátszani. Brutál jó készülék nagyon elnyerte a tetszésemet,sajnos az ára meg nagyon nem tetszik
Fejbe kb összeraktam a dolgokat:
-külső táp mondjuk laptop töltő ha nem góliát elem/akksiról megy
- 16-21v közötti pici erősítő modulokat tudtok ajánlani? a legjobb az összeszerelő kitt-es lenne
- A bluetooth kapcsolatot úgy egyszerű bluetooth headsetel lenne megoldva
- A hangszórók között még nem néztem szét
Az egészre úgy 30-50k körül szeretnék költeni. Esetleg usb csatlakozó is lesz rajta,hogy lehessen tölteni a telefont meg 3,5jack ha nem blue-n keresztül szólnaVessem el a fenébe a gondolatot a bluetooth-os headset miatt vagy esetleg valami bluetooth-os modul létezik ilyen célra?
Tudom,hogy van olcsóbb dokkoló is,de szeretnék egy kicsit vele szenvedni meg legalább elmondhatom,hogy én csináltam[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
Adott egy siemens rs722,ebbe egy stk4131II.
A kérdésem az,hogy mivel ez a túlvilágra jutott és itthon csak stk4141-et találtam azzal helyettesíthetem? -
14adam
addikt
üdv
A régi erősítőm meghalt.. Ezért kénytelen voltam bevetni a nagyágyúm amíg nem szerelem meg a régit.. pörgeti is a villanyórát rendesen,üresjáratba 220w körül eszik
Viszont most tűnt fel,hogy mekkora brutál nagy alapzaja van. Valószínű a trafó miatt van mert fölötte van az eq. Én marha nem is gondoltam erre... Van esetleg valami szigetelő anyag amivel kilehet küszöbölni?[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz csabyka666 #37663 üzenetére
elég kókány. De ha a trafó a rossz akkor nem csak világítás nem menne
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
Egy érdekes projekten dolgozok.Adott egy kis makett kocsi,szétkapom és be LED-ezem... (fék,helyzetjelző,index,refi,tompított) Ezt betenni egy igazi kocsiba és ugyanazt fogja csinálni mint a rendes kocsi. Ezt eleinte egy tüskesor anya-apa párossal szerettem volna megoldani. Csak akkor az a baj ha mondjuk a vezető ülésbe ül az ember akkor nem látja be a teljes kocsit és mondjuk a hátulját nem lehet látni. Ezért egy forgótárcsára kéne rá bütykölni amit ide-oda lehetne tekergetni és a forgó részen keresztül kapja az áramot (7 vezetősín kéne)
Létezik valami ilyesmi sínszerűség? Ha igen mi a pontos neve? vagy ne vesződjek vele és maradjon a tüskesor?[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
Hát érdekes jelenséget produkál a házimozi rendszerem amit zenélésre használok gépre kötve. Dimarson dm r450-ről lenne szó.
Tökéletesen szól az összes csatorna. De random kikapcsol és akkor se kép se hang. Van olyan amikor az első bekapcsoláskor se ad életjelet csak a kijelzőn megjelenik a felirat úgy fél másodpercre és el is tűnik. De mondjuk rá 10percre megpróbálom bekapcsolni akkor elmuzsikál még akár egész nap is.
Próbáltam,hogy fullon járatom hátha előjön a probléma de nem jött elő,de volt,hogy minimumon szólt,úgy 1 órát és kikapcsolt. Nem standby-ba teszi hanem eltűnik a kijelzőről a felirat meg a hang se szól. (mint amikor letilt mert mondjuk zárlat van valahol)
A tápkábelt kicseréltem de nem oldotta meg a problémát. Utána már nem tudtam mire gondolni talán túlmelegedés,de amikor ventilátorral hűtöttem akkor is leállt.
Ma se akart elindulni,lehúztam a dvd olvasó részét és abba a pillanatba elindult ( de vajon meddig megy... )
Ha megint kikapcsol akkor előkapom a műszereket aztán nekiállok méricskélni a táprészen de tényleg annyira össze-vissza kapcsol ki,hogy nem tudom,hogy hol álljak neki. Erre esetleg lenne tippje valakinek?
Cseréljem ki a primeren a kondit elsőnek? lehet már kiszáradt mert puposodásnak sehol nem látom nyomát.[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz Lompos48 #36287 üzenetére
Nálam anno ez az "1500w-os erősítő" csapta ki a biztosítékot (az agyamba )
-
14adam
addikt
üdv
egy érdekes jelenségbe ütköztem. Egy boltnál csináltuk a külső világítást. A lényeg,hogy volt pár lámpa és még onnan kellett áthúzni pár kábelt máshova,hogy majd később lesz majd lámpa még ott. A biztosíték 18A-es és csak a külső világítás megy róla. A baj ott kezdődik,hogy az előttünk lévő villanyszerelő valamit csúnyán elkötött mert nem mindegy,hogy hogyan van bedugva a konnektor. Ez még nem is lenne baj,de amikor megcsináltuk az átkötéseket akkor fél óránként leveri a biztosítékot úgy,hogy nem volt hozzányúlva a kábelhez így nem lehet arra se fogni,hogy valahol zárlat van. Holnap átfutok megint a csomópontokon.
Csak gondoltam megkérdezem,hogy hallottatok e már hasonlót,hogy egy ideig tökéletesen megy és csatt... -
14adam
addikt
off: [link]
-
14adam
addikt
Valaki próbálta már közületek azt,hogy egy ilyen neoncsőnek a kábeleit meghosszabbítja. Sajnos én marha elkövettem azt a hibát,hogy rátettem 3 méter madzagot az inverter után és már nem gyulladnak be a csövek
Régebben már sikerült elkövetnem ezt a ballépést aztán alakíthattam vissza. Szilveszteri buliba kéne valami fény aztán akadt itthon két ilyen cső.Valakinek valami tippje ez ellen vagy jöjjek rá,hogy mennyi az-az ideális kábel hosszúság ahol még begyulladnak? köszönöm -
14adam
addikt
nekiálltam megcsinálni Fater karácsonyi ajándékát. Már csak be kell valamibe rakni meg egy tápot csinálni neki aztán a garázsba lesz egy kis muzsikaszó is
-
14adam
addikt
válasz vodkaboy22 #25756 üzenetére
Itt mintha egy kis furcsaság lenne. Nem használtam még ezt a programot de a csomópontot egy kicsit mellétetted,nem?
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz CPT.Pirk #25728 üzenetére
az jónak tűnik. Egy szünetmentest boncolok éppen. 500-as back ups. Hibajelenség: relé kapcsol de nincs fesz a kimeneten. A hátulján van egy reset kapcsoló. De úgy tűnik az lesz a hibás mert nem akar kapcsolni ez semmit és ezen keresztül jut be az áram a NYÁK-ra. Meg találtam pár púpos kondért azokat is kicserélgetem aztán indul a menet,jön a teszt
Azon gondolkoztam még most,hogy mi lenne ha nem is tennék be a reset kapcsoló helyére másikat mert ilyen formájút nem találtam itthon. Mi szerepe van egy ups-nél a resetnek?kjani18 hűtőborda van rajta,bár én csak 18-at akasztottam rá
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
erről a tl78015c-ről hogyan tudom eldönteni,hogy működik-e? egy multival kilehet mérni? ha igen melyik lábakon mit kéne mérnem?
-
14adam
addikt
pár heti gondolkodás után rájöttem,hogy mi a baja a mosógépnek. Két kártya volt benne,az egyik a motort szabályozta a másikkal meg a menüt vezérelte és a különböző infókat küldött a másik kártyának. Néha-néha fellépett egy f12-es hiba (ez azt jelenti,hogy a két kártya között nincs kapcsolat) Kiszáradt a kondi,kívülről semmi rendellenes dolog nem volt ezért nem is nagyon gyanakodtam rá Eddig jónak tűnik
-
14adam
addikt
nemrég beszéltük,hogy mennyire éri meg kicserélni 1-1 erősítőbe a kondikat jobb minőségűre. Nemrég volt róla egy cikk
-
14adam
addikt
réges rég építettem egy quad 405-öt. A kérdésem,hogy borda és táp nélkül mennyiért lehetne elpasszolni?
-
14adam
addikt
válasz CPT.Pirk #25484 üzenetére
Időközbe még a kapcsolást is megtaláltam. Rájöttem,hogy picasara nyomattam mindig a képeket. Ennek a kistesóját. Még képek nincsenek de majd lehet felteszek róla párat. Ebbe 4 végfok ment,ez házibulikra meg pincebulira lett csinálva (170watt üresjáraton... ) Amit most építettem abba csak kettő van,ez itthonra csináltam,hogy egy komolyabb sztereo rendszert is kiszolgáljon
Meg tanultam a hibámból,a trafót egy kicsit jobb helyre kell tenni mert az eq elég érzékeny rá
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
-
14adam
addikt
kaptam pár maroknyi wma kondit. Van itthon egy kis házi készítésű erősítőm. A legtöbb helyre pont jó lenne értékre, de kérdésem az,hogy érdemes lenne vele foglalkozni vagy nagyon minimálisat hoz hangminőségre?
Az erősítő kapcsolási rajzát ne kérjétek mert már úgy elkevertem,hogy nem találom
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
van nálam egy apc back ups (500) szünetmentes táp. A baj az ha kihúzom belőle a tápkábelt tehát szimulálom mintha elmenne az áram akkor azt csinálja számítógépnél,hogy későn kapcsol a relé és mire nekiállna normálisan táplálni a gép már kikapcsol. Hátulján belehet állítani,hogy mekkora kimenő fesz és mekkora frekvenciát nyomjon ki magából. Már próbálkoztam több fajta beállítással is.
Valakinek valami gondolata mit érdemes megnézni? -
14adam
addikt
számítógép táp. Érdemes olyat rákötni aminek a 12voltos ága egybe van. Arról vágd le a csatlakozót és a sárga kábelt kösd a 12v-ra. Utána fogj egy másik sárga vezetéket azt meg a rem-re,ez indítja be az erősítőt és folyamatos 12volt kell a rem-nek is. A gnd-t meg alapvetően a feketére kell kötni. Aztán mehet a zenélés
-
14adam
addikt
válasz DonThomasino #24330 üzenetére
csak a garázsba volt. A garázs meg a háztól úgy 100méterre van. Az volt a szerencse,hogy csak ez volt bedugva úgyhogy elég olcsón megúsztuk,mondjuk már az se volt egy mai szerkezet,még az is házi készítésű volt.
-
14adam
addikt
válasz DonThomasino #24313 üzenetére
Én használtam már hasonlót. De nekem nem tetszett. Lassú nagyon és pontatlan is
-
14adam
addikt
válasz Lompos48 #23155 üzenetére
nem sikerült megtalálnom még mindig. Mondjuk nem sokat foglalkoztam vele mert egy rokonom hozott egy félig kész végfokot. Kondikat kicserélgettem mert már púposak voltak. De amikor még egybe volt az erősítő akkor nagyot szólt azt mondta 2 kép
Hát majd meglátjuk,talán végre sikerül befejezni az enyémet is bár a fázisfordítóhoz a cucc még mindig nem jött meg.
3 erősítő is van most itthon csak mindegyiket meg kéne már csinálni. sajnos időhiány miatt nem nagyon tudok velük foglalkozni.
Viszont egy olyan kérdésem lenne,hogy nagy felületű hűtőbordája nincs-e valakinek,olcsón?[ Szerkesztve ]
-
-
14adam
addikt
egy kis helyzetjelentés. Fázisfordítóhoz holnapra elvileg itt vannak az ic-k. Nyák kész.
Viszont akadt egy erősítő és eddig nem jöttem rá mi a baja. Régebben az én tulajdonomat szolgálta és most visszakaptam ingyen azzal a hibajelenséggel,hogy a bal csatorna szól de halkan. Jobb oldal tökéletes.
Viszont bonyolódik a helyzet. Ha csak a bal oldalra van dugva az aux akkor az is tökéletesen szól. Kontakt hibát nem találtam. Púpos kondit se (tudom-tudom,szemmel nem vizsgálunk kondit) diódák,meg amikhez hozzáfértem tranyókat kiméregettem az is jónak tűnt.
Siemens rs722 erősítő (STK 4131II ) -
14adam
addikt
akit érdekel az erősítő projekt. jelenleg itt tartok vele: [link]. Ebbe kell majd a fázis fordító is
-
-
14adam
addikt
üdv
érdeklődnék,hogy boltba lehet-e venni kész fázisfordítót?Van 2-2 végfokom amit sztereó rendszerbe szeretném használni.
ha lehet akkor nem szöszölgetnék vele. Ha viszont nem lehet venni akkor valaki küldene egy kapcsolási rajzot amit mondjuk már megépített és bevált?
Ez mennyire lenne jó nekem?[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz DonThomasino #22771 üzenetére
"Kezd elegem lenni a páka építésből.."
Ez motivált -
14adam
addikt
válasz DonThomasino #22769 üzenetére
amúgy ha tehetném (csak sajnos most anyagilag nem ) akkor biztos,hogy Ersa állomást vennék itthonra. A cégnél vannak különféle Weller,JBC,Ersa páka
Van amelyik ónszippantós is vagy van direkt smd-hez... Szinte mindegyiket végig próbáltam már,számomra az Ersa jött be a legjobban. Abból is az Icon1. Iszonyatosan kényelmes, normális pákahegyek és a legjobb,hogy állva bekapcsolom,leteszem a köpenyem és máris elérte a 350+ fokot.
Az ónszippantós wellerbe dsx80-ba rettentő nagyot csalódtam. Mire felmelegszik 2 perc mert ugye teljesen máshogy van kialakítva a hegy mint a másikaknál. Kettőt szippantok vele nagy nehezen és máris eltömődött. Mindig egy kis dróttal kell átnyomogatni,hogy a "tartályba" menjen bele az anyag és ne ragadjon a csövébe.
JBC-t is vennék nagyon szívesen. Smd forrasztáshoz csak azt. Túl vékonynak tartom a fogó részt (típust most nem tudok fejből)
Weller ws50 állomás van itthon. Ez is viszonylag gyorsan felmelegszik és azon csodálkozok,hogy amilyen pozíciókba szokott állni a kábel napokig meg sincs törve. Jó ez itthonra,elforrasztgat vele az ember de már nem egyszer ütköztem olyan problémába,hogy elfogyott az "ereje". Ezért is akarom majd egy nagyobb teljesítményűre lecserélni.Ez teljesen szubjektív vélemény,természetesen mindenkinek más jön be!
Multikról majd holnap,ha akarja valaki
[ Szerkesztve ]
-
-
14adam
addikt
üdv Mindenkinek ismét!
Jól kicsesztem magammal. Az erősítő amit építgetek már majdnem kész. Szépen bedobozolva meg minden. Tegnap előtti felállás: [link] Azóta már sokat hallat a projekt,főleg fa munkába
Táp működik mindenhol nagyon frankón,van 30 +/- ; 24+/- ,12+/- meg a föld.
12+/- és egy föld megy fel a fázis fordítóhoz. Csak azzal elfelejtettem számolni,hogy szép berregő hangot fog adni (lehet hallani hangszórón,nagyon) még üresjáratba is és ezáltal begerjeszti a végfokot és iszonyatosan átmelegszik. A kérdés,milyen szűrővel tudnám ezt a problémát ki küszöbölni Amikor lefogom a ventit mintha elvágták volna
De legalább örömmel tölt el,hogy szól az összes végfok
Akár a mai állásról is töltök fel képet amikor már bent az eq meg minden és köszönöm a válaszokat[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz Speeedfire #21384 üzenetére
ma kitudtam próbálni egy olyan weller pákát amin volt ón elszívó. Lyukas pákahellyel oldották meg. Kijelzős táp hozzá meg minden szép jó dolog. Viszont nagyon melegszik fel és én pl mire 5 lyukat kiforrasztottam vele az volt kb 3perc.
Most egy ws51-et használok itthon teljesen korrekt cucc. -
14adam
addikt
ilyet még nem tapasztaltam sose. Adott egy trafó,primer 230V a szekunder 2x16V meg utólag rátekert 4x3,3V. Ezelőtt kb 1 hete rátekertem. Leteszteltem frankón megy. Ma levettem a polcról,összedugtam,hogy biztos az a 4 kábel-e a 3.3V erre 0v
Műszer jól volt beállítva,primerig eljutott a fesz,2x16V is megvolt a szekunderen. Valakinek valami véleménye vagy egy gondolata? Nem tudom hol keressem a hibát már[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
van egy kbu8m egyenirányítóval ellátott táp. Viszont mivel a nagy teljesítmény miatt kénytelen vagyok 40 000uF-ot használni puffernek. Csak itt vagyok bajba,mivel a nagy puffer miatt lehet,hogy zárlatba küldöm az egyenirányítót?! Milyen hidat vegyek vagy próba cseresznye? 4A körüli vagy fölötti már jó lenne[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
bzy88c10 illetve bzy88c13 zenner helyére betehetek bzx13-at? -
14adam
addikt
válasz PH-User #19631 üzenetére
fejegységet javítok. Amiért idehozták: eldurrant és füstölt is de abba már nem volt biztos.
Egy Sony cd lejátszós fej. Szétkaptam és a tápjánál a kondi eldurrant. Mekkora az esély,hogy ilyenkor kap a dióda is meg az ic? Multim most még nincs meg mert nagytakarítás van aztán úgy eltettem,hogy nem találom... (szép takarítás )
Sajnos hasonló méretű kondim sincs most itthon (fizikai és kapacitásilag),hogy azzal kipróbálni
nem Ph-nak akartam írni[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz Lompos48 #19256 üzenetére
pedig még 5db ugyan olyan is van mert az első prototípus is ott van A bordából 2-2db-ot találtam amik ugyan akkorák és ekkora hőtermeléssel is megküzdenek
Szerintem a jobb felső zavart meg mert azon középen nincs borda mert azt nekiálltam szétkapni hibakeresés miatt[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
gondoltam megosztom veletek,hogy építek egy sztereó erősítőt otthonra illetve pincebulikba. 2-2 végfokból fog állni és hídba lesznek kötve kettesével. Tegnap sikeresen letudtam tesztelni őket az ideiglenesen összerakott táppal. A 4db-ból 3 tökéletesen működik,ráküldtem freki generátorral a jelet és oszcilloszkóppal mértem a kimenőt. A negyediknél elkezdek múltival méregetni a tranyók körül akkor abba a pillanatba a kimeneti szűrő ellenállás elfüstöl. Nyilván "begerjed". Szóval azt majd még ki kell javítanom. Addig is egy kép a tegnapi felállásról: [link]
[link][ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
válasz DonThomasino #19139 üzenetére
csak húzd ki a konnektorból aztán már kaphatod is szét
-
14adam
addikt
üdv
azon gondolkoztam,hogy a végfokhoz amit most csinálok milyen előerősítő legyen. Mivel határidőre kéne kész lennem ezért tervezgetni nem szeretnék. Azon gondolkoztam,hogy valami hasonló fejhallgató erősítőt szétkapok és ez lesz az előerősítője. Valakinek valami gondolata?
előre is köszönöm a válaszokat[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
üdv
2x18voltos(szekunder) trafót vennék. Olyan kéne ami kb 300VA körül tud. Hátha akad valakinek otthon de ha nagyobb az se baj.Toroid lenne a legjobb mert annak "kicsi" a szórása -
14adam
addikt
válasz DonThomasino #18074 üzenetére
persze,mivel attól még el oxidálhatnak az érintkező felületek. Függ a páratartalomtól meg sok egyéb tényezőtől.
-
14adam
addikt
Ha már ennyire belejöttetek a jelekbe.Akkor itt egy freki generátor. Kipucolom aztán megpróbálom megkeresni a hibát,hogy miért nem kapcsol be [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Napelem
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Battlefield 2042
- Formula-1
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest