Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23994 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #23990 üzenetére
Ühüm
-
doc
nagyúr
egy masik kerdes: ha szeretnek az elkeszitett cuccokhoz kulso tapcsatlakozast (mondjuk 7-12V dugasztaprol), akkor milyen meretu csatlakozo lenne jo valasztas? gondolom vannak gyakoribb es ritkabb meretek, jo lenne olyat valasztani, amihez barmikor konnyen talalok tapot, es nem kell levagdosni es atforrasztani a dugokat...
a lomex listajara ranezve 2.5-tol 6.3 mm-ig minden van, raadasul van ahol ezen belul is tobbfele meretvariacio fordul elo... -
doc
nagyúr
van egy MQ-2 tipusu gazszenzorom, ami nem mukodik
lekaptam a vedoracsot rola, es ki is derult hogy miert: a 6 darab kis hajszalvekony drotocskabol ketto leszakadt az eredetileg azt tarto pici oszlopocskakrolsajna hiaba gugliztam, nem talaltam fenykepet rola, de remelem hogy van itt olyan aki mar latott ilyet...
egy rajz rola:szerintetek hogyan tudnam visszabuveszkedni ugy, hogy utana mukodjon is a szenzor?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23978 üzenetére
Nem is annyira az elpukkanással van a baj, hanem, hogy nem fog úgy szűrni, ahogy reméled. Az öreg elkők mindig problémásak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23977 üzenetére
A soros stabilizálással való simítgatást már tegnap bedobtam, mint ötletet, de a kolléga nagyon úgy néz ki mintha azt szeretné, hogy már egyenirányítás és szűrés után is egy aránylag jó feszültsége legyen. És ezek után (aránylag) minimális erőfeszítéssel egy 0...100V-os és néhány ampert tudó jó tápja. Kicsit magasra tette a lécet.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #23978 üzenetére
Ha megvalósítható, egyben megoldódna a stabilizálás is!
-
Batman2
őstag
válasz
MasterMark #23963 üzenetére
Ahhoz viszont szép nagy menetszámú tekercset készítsél, viszonylag vékony drótból.
-
Batman2
őstag
válasz
MasterMark #23959 üzenetére
Lakk, vagy műanyag szigetelésüből természetesen mehet.
Akkor a leg hatékonyabb, ha rendezetten, szorosan egymás mellé tekered és nem keresztezik össze-vissza egymást, bár elektromágnesnél ez talán kevésbé érdekes.Üdv.
-
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #23975 üzenetére
Szerintem jóval kisebb kondival, és egy lm 338-al "kisimítva" a maradék brummot, csak a 338 in - out fesz. különbség ne legyen 20-30V -nál több, mert izzadni fog. Elvileg 4 -5A -ig jó lennél vele.
A számításokat lompos kollégára bíznám, rengeteget segített nekem is!!!
Valami olyat képzelnák el, hogy egy tengelyen a feszszabályzó potija, meg az autotrafó tekerője.Ha nagy hülyeséget írtam, bocs
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23975 üzenetére
Senkit nem láttam még tíz elkót sorbakötni. valmelyik megöregszik, aztás sorban pukkannak el. A használt kondi pedig ugyancsak rössz ötlet. Ezek magukban is száradnak (ki) idővel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23971 üzenetére
Két azonos (ilyen nincs!) kondenzátort sorba kötve a feszültségtűrés duplázódik, a kapacitás feleződik. A PHM által említett ellenállások úgymond kötelezőek a kiegyenlítéshez. A te jelen esetedben az összeadódó belső ellenállások nem érdekesek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23968 üzenetére
Nekifogtam számolgatni. A 2x2.2uF impedanciája 723Ω. Ezen 100mA-nél 72V esik. Az egyenirányított hálózat 230x1.41=325V.. Ezek alapján a kondik nem "esznek" meg eleget a feszültségből. Durván számolva is 325-72=253V. Ebből 160V kell a LEDeknek. Az még mindig 93V. Ez kicsit (rettenetesen) sok az LM317nek.
Ha még van mivel próbágatnod, akkor vedd ki az egyik kondit, maradjon 2.2uF, annal kétszerese lesz az impedanciája, Igaz, azzal kevés lesz a megmaradó feszültség, de nézd me mi történik, mennyi jut a LEDeknek.3.3uF-dal az impedancia 965Ω. Feszültségesés 100mA-nél 96V. 325-96=229V Még mindig sok.
2.2uF-dal az impedancia 1447Ω. Feszültségesés 100mA-nél 145. 325-145=180V. Ha ezen "osztoznának a LEDek meg az IC, talán rendben volna.
Ezt hívják online számigálásnak?!
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #23969 üzenetére
A maximális feszültség nő, cserébe viszont a kapacitás csökken.
Ilyenkor illik a kondenzátorokkal 1-1 ellenállást párhuzamosan kötni
a jobb feszültségeloszlás miatt. A pufferelkóknak ugyanis nagy a tűrése.Ugyanaz a kapacitás több, kisebb kondenzátort párhuzamosan kötve
általában kisebb belső ellenállást eredményez. -
DonThomasino
veterán
válasz
Illetve ugyanolyan jó ha 1-2 kondit használok
mint ha 9-10 et? Van e különbség.. -
PH-User
addikt
válasz
Kapacitás összeadódik, ellenállásuk (azt hiszem) megnő, feszültség tűrésük állandó marad.
-
DonThomasino
veterán
Ha sorosan kötöm össze a kondikat akkor a
kapacitásuk állandó és a feszültség tűrésük összeadódnak? -
kjani18
őstag
válasz
Lompos48 #23958 üzenetére
Na most próbálkoztam potival, egy 20w-os izzóval műterhelésnek, gubanc van. 3 külonböző IC ugyan azt csinálja, pontosabban nem csinál semmit. Ill. van, hogy villan a feszültség esés meghaladja az ic által megengedettet, oszt vége lesz. Valahogy a kondis feszcsökkentés ( próbáltam több értékkel ezt is) és az áramgenerátor összevesznek...
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Step up/down kapcsolást keresek kb. 6-110 V bemenő feszültségre és fix. 18 V, valamint 12 V kimenő feszültségre. Terhelhetősége mindkettőnek tartósan 2 A kéne legyen. Kiindulópontnak én az LTC3703 IC-t találtam, ez elviekben 100 V-ig bírja, de kész rajzot nem találtam. Az áramforrás egy agydinamó lenne, amiről akkumulátort szeretnék tölteni, ehhez a töltő megvan, neki kéne a stabil 18 V. A generátorról pontos infót nem találtam, hogy mekkora sebességnél mekkora az üresjárati feszültsége (és nyilván valamelyest típustól is függ), de több helyen is azt olvastam, hogy elérheti a 80 V AC-t is. Emiatt még az LTC3703 esetén is probléma az esetlegesen magasabb bemenő feszültség, talán ezt egy zenerrel kéne lekorlátozni? Természetesen fontos lenne a jó hatásfok, és persze viszonylag egyszerűen elkészíthető is legyen. Másrészt jobban örülnék, ha nem kéne hozzá smd alkatrész, sajnos annyira nem jó a kézügyességem
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #23944 üzenetére
Nem tudom elképzelni mire kellhet neked 100volt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #23963 üzenetére
Igen, de ne legyen nagy az öszzkeresztmetszete, az enyém 6x0.1mm.es sodrat.
Igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Természetesen. Csak annyi, hogy ha induktivitást akarnál számolni változik a képlet a több réteg esetén. De nem ez a gondod most. Nézd meg a fotómon milyen "csodásat" tekertem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23953 üzenetére
1986-ban gyártották. Már nagyon szárazak lehetnek. Ellenben konstrukcióból rajta vannak a kisütőellenállások. A feszültsége is akkora csak, hogy neked illene csak jóval alatta "dolgozni", tehát maximum 80-90V-ig.
-
doc
nagyúr
válasz
ha szigetelt...
-
Batman2
őstag
válasz
MasterMark #23952 üzenetére
Hú, hát igen szerény menetszáma van és még vékony is a drót !
Ha nagyobb teljesítményt szeretnél, akkor mindenképpen több drót, nagyobb tekercs kell !
Vagy készítesz legalább 5-6 szoros menetszámmal a jelenlegihez képest, azonos drótból és akkor magasabb (4,5V) feszültségre talán jó lesz,
vagy 2-3 szoros menetszámmal a jelenlegihez képest és vagy 2x vastagabb drótból, akkor pedig bébi, vagy méginkább góliát 1,5V-os elemről próbálkozhatsz.Pontos méretezést nem tudok, de szemre ez biztosan nagyon kevés.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #23952 üzenetére
Végülis nem tudom mekkora súlyt akarsz megemelni vele.
5 perc alatt legyártottam az elektromágnest, kipróbáltam és le is fotóztam neked. Egy M6-os csavarra tekertem 100 menet szigetelt drótot, egy nagyjából eldobható (kb. 1.3V-os) ceruzaelemmel táplálva megemeltem a fotókon látható szike-élet.
Ez így nem elég?
PS A fotók minőségét lécci ne kritizáld!
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #23947 üzenetére
Egyenlőre így néz ki, viszont nagyon gyenge mit csináljak?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
-
MasterMark
titán
Üdv
Tud valaki most segíteni az elektromágnesemmel kapcsolatban? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mindig ráhagyással kell számolni, vagyis 100V-ra nem jó a 100V-s kondi, nagyobb tűrésű kell. Viszont erre a gatyádat is rá fogod fizetni.
Egy 10.000uF 250V kondi csaknem 1 kilogrammot nyom, és kellene négy belőle. 10.000uF 100V kondik kisebbek, olyan 10 dollár körüli áron láttam őket.
Plusz nem elfelejtendő, hogy ennyi uF kapacitás az nem kevés, mind a feltöltésük, mind a kisütésük problémás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #23942 üzenetére
Nem jók a mértékegység jelöléseid. Figyeld a kezdőbetűket:
piko...nano...mikro(u)...mili...alapmértékegység...kilo...Mega...Giga...Tera...
Tehát 0.04F az 40milifarád, az pedig 40.000uF, vagyis mikrofarád.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #23940 üzenetére
Mindig mindent alapmértékegységekkel számolunk! Van erre gomb a számológépeken, ha nincs, akkor bepötyögöd a sok nullát.
A freki graetz esetén a hálózati freki 2 szerese legyen, de akkor a képletben ne szorozd meg kettővel még egyszer.
Egyébként ezekkel az értékekkel 1V-s hullámzáshoz pár tized Farád jön ki.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #23938 üzenetére
f = frekvencia
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23932 üzenetére
Mint korábban írtam: el kell döntened a max. hullámosság értékét, amit akarsz. Ott a képlet!
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #23929 üzenetére
Azért nem kell kétségbeesni. Nem írtad hogy mire akarod használni, mennyire igényes az amit rá akarsz kötni. Általános felhasználásra elég egy sima Graetz kissé megszűrve. Ha a kimenő feszültséget változtatni akarod, akkor az egyenirányítót és a szűrőkondit a max. kimenő feszültséghez és a max. kimenő áramhoz kell méretezni. Ha nagyon jó kondikat használsz akkor arra is figyelni kell hogy ha leszabályozod a toroidot akkor akár perceket is várhatsz amíg a feszültség leesik. Ilyen esetekre találták ki a szűrőkondival párhuzamos kisütőellenállást. Mindenképpen figyelj arra hogy az egész miskulanciát minimumra letekert toroiddal kell bekapcsolni aztán lassan növelni a feszültséget, ezzel megspórolhatod a töltésvédelmet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23929 üzenetére
Ha nem akarod cserélgetni, akkor a maximálisan elérni akart feszültséghez kell méretezni.
Az egyenirányítás tényleg tök sima. Bonyploltabb a szűrés nagyobb áramok esetén.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #23927 üzenetére
Most akkor ezt a szűrést egy konkrét feszültséghez kell méretezni?
Mert hogy én szeretném állítgatni az autotrafót.Mikor először kérdeztem erről az egyenirányításról azt mondtátok tök sima.
Azért annyira nem egyszerű számomra legalábbis.
Majd olvasgatom amit küldtél... -
DarkByte
addikt
Köszi! Ezt néztem de ez nem az RDS-es verzió datasheet-je. :| A fenti linken látod hogy az I2C command táblázatban van alul RDS blokk állítási opció. Mondjuk lehet ez alapján is el tudok indulni. Arduino-t szeretném interface-elni vele, az IC fixen fel van forrasztva egy USB-s FM transmitter PCB-re és ahogy néztem az I2C lábak nincsenek bekötve: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23926 üzenetére
Mindenképp rettenetes... az 5A-es fogyasztás.
Kétutas egyenirányításánál a brummfeszültség amplitúdója Vpp=I/2fC. Ahhoz, hogy csak 1V legyen 10000uF kell. 2V-hoz 500uF. Nem semmi. Egyenfeszültségtől függetlenül. Nézd át ezt.
Maradjunk abban, hogy az első adandó alkalmazásnál konkrét adatok alapján megbeszéljük.
-
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #23912 üzenetére
A legszebb az egészben az, hogy a brummfeszültség terhelésfüggő! Nulla terhelésnél elméletileg nincs brumm. Abszolút jó kondinál ez igaz, de a valóságban nincs ilyen. Maga a szűrőkondi is átvezet valamennyire, induktivitása is van. A régi telepes csövesek táplálási problémája pontosan ez. Ráteszel egy elméletileg tökéletes tápot, szűrés, stabilizálás meg minden, aztán zúg a lelkem! Az anódtáp még csak-csak szűrhető de a fűtőtelep! Az horror. A telepes csövek fűtése ugyanis közvetlen. A mai kapcsolóűzemű tápokból a párszáz kH-en futók már használhatók de csak azért mert a kőkorszaki telepes kütyü nem képes ezt átvinni. Hacsak a hosszúhullámú része nem akarja mindenáron venni, mint az egyetlen fogható adóállomást.
-
Lompos48
nagyúr
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Egy IC-hez keresnék angol datasheet-et de nem igazán járok sikerrel Google-el. Egyedül ezt az orosz oldalt találtam ahol kínai doksi van feltöltve
[link] Hátha tud valaki valami deep web forrást ahol ilyet fel lehet lelni.
Accel Semiconductor AS6001SP8 a pontos típus. Ez egy FM transmitter minden egyben IC és szeretnék vele I2C felett kommunikálni hogy életre keltsem az RDS részét de szükségem lenne a protokolljára. Így a kanaiból elég esélytelen főleg hogy képként van fent és nem szövegként így még Google Translate-be sem tudom bedobni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23911 üzenetére
A brummfeszültség az a pulzálás, amit a szűrés már nem volt képes "kisimítani". Kétirányú egyenirányítás esetén (például híddal) ez egy 100Hz-es komponens, ami rátevődik az egyenfeszültségre.
Azt reméltem te majd megmondod mekkorára akarom
Nem tudom mire akarod/fogod használni.
A 200V már önmagában elég durva. Ahhoz legalább 250V-300V-os kondenzátorokat "illik" tenni. Egy 5A-es fogyasztáshoz pedig már jó nagy kapacitás is kell (kapásból elég sok ezer uF) ahhoz, hogy rendesen szűrve legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #23903 üzenetére
És mennyiire óhajtod simítani? Magyarul mekkora lehet a maximális brummfeszültség?
-
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23908 üzenetére
azert ha nem is egy kamionnyi, van egy-ketto
most kiszedtem egy regi monitorbol nehany 5W-osat, arrol jutott eszembe hogy jo lenne tudni azokrol is, amire nincs rairva
foleg hogy ma jott meg a rendelt 3W-os LED, annak meg azert kell a nafta (700mA)
totya: koszi
-
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23905 üzenetére
az osszesrol?
igazabol az erdekelt, hatha meg lehet valahogy merni, de ha nem, akkor annyira nem fontos, majd olyan helyen hasznalom oket ahova tutira eleg lesz (amugy is csak akkor nyulok a bontott cuccokhoz, ha eppen nincs otthon ujban) -
Üdv
A régi készülékekből bontott ellenállások teljesítményének meghatározását a korabeli kapcsolási rajzokat használhatod fel mint segítség.példa
Némelyik ellenálláson van pl. csík,pötty,ferde csík jelölés nos ezeknek van egy szabványosított kódjuk.Régi magyar rajzok közt szokták az értelmezőt is közölni (az általam linkelt rajzon épp nincs rajta) de meg lehet találni.Külföldi rádióknál ez természetesen nem működik. -
doc
nagyúr
válasz
DonThomasino #23901 üzenetére
a merete viszonylag nagy, azert is erdekelne, mert alkalomadtan jol johetnenek ha nagyobb teljesitmenyu kell
teljesitmenyre utalo jelzesek nincsenek rajta
nem egy adott ellenallasrol van szo, hanem tobb bontott darabrol (amiket boltban veszek, azokat az eredeti cimkes zacsiban tartom, azokkal nincs gond)
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Béta iOS-t használók topikja
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- SAMSUNG (LS43CG700NUXEN ) 43" 4K 144HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest