Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Sziasztok
Azlenne a kérdésem hogy még mindig azzal szenvedek hogy nemtudom mekkora mA-es univerzális töltőt vegyek a kis időjárás állomásomhoz.
3db ceruza elemről megy, valamint ugye lehet hálózatról is tölteni. Van a hátulján egy olyan hogy DC5V, holnap szerválok egy fogymérőt, de szerintem olyan 10-20W-nál tuti nem eszik többet.
Ha pl 15W-ot eszik és 5V kell neki akkor szerintetek valahogy kilehet számítani hogy hány mA kellhet neki?
iPhone 16 Pro Max
-
kts88
aktív tag
válasz kjani18 #22392 üzenetére
Szia!
Ekkora teljesítményű erősítőkről elég sok kapcsolás kering a neten, de ezekhez szükséges még egy DC-DC konverter is ami biztosítja a szükséges feszültség szinteket. Sajnos ekkora teljesítményhez nagymértékű áram kell, és 12-14 V alkalmazásával rendkívül nagy áram.
Körültekintést igényel az alkalmazása, mivel a kapcsolási rajz nem minden. Számít az alkatrészek elhelyezése, transzformátor kivitele stb.
Építettem már hálózati és 12V-ról üzemelőt is, és sajnos kevesebb mint több siker. Inkább a hálózatról üzemelők működnek jól, mive kisebb áramok miatt kevésbé probléma a szórás.
Mellesleg ha azon gondolkodsz, hogy így olcsóbb, el kell keserítselek, mivel nem az. Sőt, drágább, imvel a kiskerektől nem olyan áron kapod az alkatrészeket mint a gyárak. Kiindulásnak kb egy 100W-os ilyen erősítő anyagköltsége 10000Ft környékén van, és még rémesen is néz ki
Persze ha hobbiból, magad szórakoztatására építenél az más tészta, mivel akkor ezek nem akadályok, hanem legyőzendő kihívás -
And
veterán
válasz DonThomasino #22396 üzenetére
Ne nevezzük hitelesítésnek, mert olyat csak a mérésügyi hivatal (MKEH, avagy ex OMH) végezhet: [link]. Nem arról van szó, hogy az ellenállás megváltozhat (bár nagy osztálypontosságnál már azt sem árt időnként ellenőrizni), hanem hogy valaha valaki állított-e ki kalibrálási bizonyítványt az eszközről, és így lehet-e tudni az egyes pontok valódi (a dekádnál nagyobb osztálypontosságú műszerrel mért) ellenállásértékeit. Mondom: attól, hogy nem lehet 'állítani', az ilyen mérést még mindig kalibrálásnak hívjuk, mivel ez csak ennyit, és nem többet jelent. Hogy az eredménye megfelel-e neked, azt pedig te döntöd el, ellentétben a kötelezően (jogszabályban meghatározott) hitelesítendő mérőeszközökkel. Ha neked 1%-os mérési bizonytalanságú mérőkörök kalibrálásához kell a dekád, és ennél legalább egy nagyságrenddel jobb a pontossága, akkor nyugodt szívvel használhatod arra a célra. Lényegében e pontosság bizonyítására végzik a kalibrálást.
-
-
And
veterán
válasz DonThomasino #22394 üzenetére
A kalibrálás a gyakori közvélekedéssel szemben mérést jelent. Nincs másról szó, mint hogy megadják a dekád (általad választott pontokon mért) pontos ellenállásértékeit, az azokhoz tartozó bizonytalanságot, és a mérési eredményekről szép pecsétes papírt adnak.
-
kjani18
őstag
Autókban vannak 400 - 2000W erősítők pl.
Tudna valaki ilyen, vagy hasonló teljesítményü erölködőről kapcsolást, kapcsolásokat?
KösziOlvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
kpety11
csendes tag
Sziasztok tudnátok segíteni?
Építettem egy erősítőt amihez +/-40V-t feszültség kell, de elakadtam ott, hogy üzembe helyezzem.
A gond az, hogy egy yamaha a-700 s tápegységével szeretném meghajtani, találtam egyen feszültségbe rajta 40V-ot, de nem tudom hogy működik, van egy vezeték, ami közös (fekete) és van egy piros meg egy kék vezeték, a műszer negatív felét a fekete vezetékre teszem a pozitív felét a műszernek a pirosra akkor simán 40V-ot mutat a műszer, a ugyanaz a fekete és a kék vezeték között -40V -ot mérek és persze van még egy köteg GND vezeték a tápból a fekete vezetéket a GND vel kéne összekötnöm, és így közösen az erősítő GND pontjára? a piros a pozitív, a kék a negatív, ugye jól gondolom? Köszi a segítségeteket előre is!
Üdv: Kelemen Péter! -
And
veterán
(Kicsúsztam a szerkesztési időből, bocs.)
Igen, drága, de láthatóan nem egy darabhoz való, tehát egyszeri és egyéni javítgatóknak sajnos tényleg nem éri meg. Amúgy a fóliázós-ragasztós módszert természetesen próbáltam már, mint gondolom itt sokan mások is. Na hát az nagyon nem vált be: hiába tisztítottam, mostam alkohollal vagy épp érdesítettem, nem akart hosszútávon ragadni semmilyen ragasztóval, tehát egyáltalán nem volt időtálló a dolog. Ezzel a készlettel meg jó néhányat ki lehetne javítani. Vannak pótolhatatlan, kifutott, beszerezhetetlen távirányító típusok, és a tanítható, netről kódot leszedő, USB-n programozható, csili-vili LC-kijelzős, elvileg mindentudó csúcsmodellek sem mindig válnak be, ez sajnos saját tapasztalat. A javítókészlet meg gyakorlatilag egy életre elég, ha ki nem szárad. Ha meg másnak is javítgatsz vele néhanapján, akkor visszahozza az árát. Sajnos nekem sincs ilyenem, pedig régebben nagyon kellett volna már néhányszor . -
And
veterán
válasz DonThomasino #22375 üzenetére
Ez valóban csak akkor ér valamit, ha esetleg van hozzá érvényes kalibrálási bizonyítvány. Persze lehet utólag is kalibráltatni, már ha specifikáltan olyan pontossági kategóriába tartozik, amelynél egyáltalán érdemes elvégeztetni. Nálunk sokszáz hőmérőkör működik Pt-100-as szenzorral (a technológiai mérőkörökben szinte csak ilyenek vannak), és bár van jó néhány digitális kalibrátor meg Pt-100 szimulátor, ellenállásdekádot is használnak a mai napig.
-
Lompos48
nagyúr
válasz krisztianAMG #22385 üzenetére
Nem sokat. Ha zárlatos semmit. Ha nem és pici kapacitása még maradt, ki lehet ókumulálni vele esetleg egy kis LEDes világítást, táplálni egy kis zsebrádiót.
-
krisztianAMG
senior tag
Elhasználódott akkus fúróhoz való akkukkal lehet valamit kezdeni?
-
Lompos48
nagyúr
Szerinted hányan vesznek Pt 100-ast a kezükbe manapság? Azt hiszem az utóbbi 7 évben másodszor vagy harmadszor jelenik meg a Pt 100 varázsige (nem néztem meg, de nem hiszem, hogy nagyot hibáznék). Leginkább azok, akik munkaidőben is elektronikával/méréstechnikával foglalkoznak. Ha lenne nekem nem dobnám ki, de valszín nagyon porosodna. Nekem gondolom már évtizede nem hiányzott. Pedig.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Lompos48 #22377 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz szerintem.
Nem is oly rég még én is dekádot használtam a Pt 100-as hőmérők/távadók
pontosításához. Igaz, az komolyabb, precíziós kivitel volt.
Csak kb 3 éve, a digitális kalibrátor beszerzése után került nyugdíjba.
Kalibrátor hiányában (elég drága játékszer ugye) még mindig hasznos lehet.
Persze csak, ha megbízhatóan működik.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
DonThomasino
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22378 üzenetére
Erre is érvényesek az előbb írottak 85%-ban. Arra pl. jó, hogy ne számolgass különböző előtétellenállásokat, hanem ezzel próbád ki, majd leolvasás után helyettesítsd. Elég problémás lehet az 1/2W-os teljesítménye is. Márpedig ha egyetlen ellenállás leég, akkor baj van. Ez ia majdnem múzeumi darab, csak egyelőre a közelmúlté. 50 év múlva még megbeszéljük.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22375 üzenetére
Fotód nincs? Ha az a régi didaktikai segédeszköz, akkor eszmei értéke van. Felhasználási esetleg egyenáramú kapcsolásokban, mert annyi az apró alkatrésze, drótja, kapcsolúja, hogy az már nem "illik" egy kicsit is modernebb áramkörbe még próba erejéig sem.
-
DonThomasino
veterán
Mennyit ér kb egy dekád ellenállás?
1ohm - 400k ohm" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
And
veterán
(A Conr@d-ban kapható javítókészlet kifejezetten gumibillentyűkhöz, de az ára még a forgalmazóhoz képest is elég borsos.)
-
zka67
őstag
válasz Lompos48 #22371 üzenetére
Az enyémnél is lehet "macro"-kat csinálni, de én nem használom. Van hozzá egy füzet, benne millió készülék kódjaival, ha netán elveszett volna az eredeti távirányító, akkor sincs semmi baj, csak ki kell keresni a készülék kódját és beírni neki.
Egyébként egyszer beállítottam és azóta nem nyúltam hozzá a beállításokhoz, csak használom. Nem szeretem különben az internetes adatbázisokat, egy-két évig vannak, aztán szeretnek megszűnni, átalakulni, nem kompatibilissé válni, hogy vedd meg az újabb típust. Meg minek? Fél óra arra is elmegy, mire feltelepíted hozzá a programot, kiválasztod a készülékeket stb-stb. Szóval szép, csicsás ez a logitech, de nem adnék ennyi pénzt érte.
-
Lompos48
nagyúr
Az enyémnél megadod a TV, rádió, CD, klíma... XYkütyü nevét, esetleg "job"-ba szervezve, hogy pl. zenehallgatáshoz mit és milyen sorrendbe kapcsoljon be (vagy ki) és ezeket szopja le interneten a Logitech adatbázisából és állítja be. Akkor is jó, ha a kutyád elvitte az eredetik és épp' valamelyik sarokban aprítja hűvös halomba.
Eltértünk az eredeti témától, de az a Harmony-ból indult. Lehet volt, akit így is érdekelt.
-
zka67
őstag
válasz Lompos48 #22368 üzenetére
Nem kell konfigurálni rajta semmit. Megnyomom a Learn gombot rajta, aztán azt a gombot, amit szeretnék megtaníttatni vele, szembefordítom az eredeti távirányítóval, az eredetin megnyomom azt a gombot, amit meg kell tanulnia, pislog egy párat és kész. Nagyjából fél óra alatt az összes távirányítót megtaníttattam vele amit használok, és most csak ez az egy van az asztalon.
-
zka67
őstag
válasz Lompos48 #22366 üzenetére
Az enyém nem ilyen csicsás, de az is tudja mindezt. 4990-ér vettem a madaras teszkóban.
Ha beszarik, akkor nem fog fájni a szívem, hogy kivágjam a kukába, és nem fogok azon töprengeni, hogy vegyek-e grafit-spray-t, hanem veszek egy másikat. A tied árából pont egy tucatot tudok venni
Az egyetlen dolog, ami furcsa volt rajta, hogy fel vannak cserélve a channel és a volume gombok.
[ Szerkesztve ]
-
zka67
őstag
Ha jól emlékszem, a modellvasutak egyenáramról mennek és a polaritással tudsz irányt váltani. Ehhez ezt az áramgenerátor kapcsolást ajánlom neked, mert itt csak 0.5V veszik el a hasznos feszültségből. Ehhez még szügséged lesz egy graetz-re is, amin a legtöbb feszültség veszik el.
A ledeket nem sorba, hanem párhuzamosan kösd, ha van rá lehetőség, akkor mindegyikkel köss sorba egy 0,5 ohmos ellenállást az azonos árameloszlás miatt, és szigorúan csak azonos típust használj.
Szerintem 4-5 db led elég egy vagonba, ledenként 10mA-nél többre nem nagyon lehet szükség, hiszen nem csillárt akarsz, hanem vagonvilágítást.
Az áramkört úgy méretezd, hogy annyiszor 10mA (lehet kevesebb is) ahány ledet teszel bele.
Szükséges alkatrészek:
NFET (Fairchild FQP50N06L) jele Q2
NPN tranzisztor (BC337)jele Q1
100kOhm/ 1/4W ellenállás jele R1
méretezett ellenállás amivel a körben folyó áramerősséget határozzuk megEllenállás értéke 50mA-re: R3= 0,5V / 0.05A = 10 Ohm, 0,5W
Ellenállás értéke 30mA-re: R3= 0,5V / 0.03A = 16 Ohm, 0,5WA Graetz-nek a W04-es típust ajánlom, ez 1.5A-es, de a lényeg, hogy ezen max. 1V fesz esik.
Az alkatrészeket be tudod szerezni pl. a Lomex-től, megnéztem, minden kapható náluk.
@Lompos: Ja, hogy ez ilyen drága cucc? Akkor grafit-spray-t neki
[ Szerkesztve ]
-
zka67
őstag
Istenigazából a Grafit-spray lenne a megoldás a távirányítód megjavításához, de valami őrült drága dolog, ennyiért távirányítót is lehet venni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz gabo89 #22359 üzenetére
Első látásra a cellák az R14-esnek néznek ki. Ezt biztosra tudnánk, ha megmérnéd egy cella átmérőjét és hosszát.
Ilyen "hegeszthető" (ponthegesztéssel szerelik teleppé) konstrukciót majdnem minden akkugyártő cég készít. Házilag gond megoldani a hegesztést.[ Szerkesztve ]
-
gabo89
senior tag
Üdv!
Beírom ide, hátha tud valaki segiteni.
Kaptam egy Panasonic 9P-130SCS nevű akkumulátort, hogy szerezzek be egy ugyan ilyen felépítésű battery-t helyette. Nos én még ilyet nem láttam, nem tudom hogy hívják pontosan a tipust, és hogy hol lehetne kapni (illetve azt se hogy mibe valo..). Tudtok ebben segíteni?
indul a sörös aludni
-
And
veterán
A 7808-as is egy lineár stabilizátor, amely könnyedén gyárt 8V-ot 12V-os bemenetről. Csakhogy te 0..9V-os lehetséges bemenetet írtál, meg 3V-os kimenetet. Egyrészt 0V-ból (amelynél az áram is nulla, ezért a hasznos energiaáramlás eleve kizárt) semmi nem csinál 0-nál nagyobbat, másrészt a megadott tartomány részben (3V-os bemeneti feszültségtartomány alatt) felfelé konverziót feltételez. Erre lineáris megoldás nincs, mivel mint említettem, a lineár stabilizátor egy 'aktív ellenállás', a kimenete a bemenetnél csak kisebb feszültségű lehet. Vannak DC-konverterek, amelyek elő tudnak állítani 3V-ot annál nagyobb és valamivel kisebb értékű bemenetből is, ezek a felfelé- és lefelé is konvertálni képes buck-boost áramkörök. Mással egyszerűen nem megoldható, de ezek felépítése és szükséges körítése kicsit több, mint egy lineáris stabilizátoré, és ezeknek is kell minimális bementőfeszültség, mondjuk 1,5..1,8V.
[ Szerkesztve ]
-
Soja
aktív tag
Én lehet túl egyszerűen közelítettem meg a kérdést .
Pc-be építettem anno 7808-as ic-t ami a 12V-ból csinált fix 8-at (talán).
Ilyen egyszerűségben gondolkodok most is.
Nem létezik mondjuk ugyanilyen ic hasonló formában az én igényemnek megfelelően?
Ennyi idióta kérdést régen tettek fel ebben a topicban, ugye? -
And
veterán
"Főleg azt nem tudtam meg, hogy ez most konkrétan milyen fesz-ből mekkorát csinál. (lm317 to92)"
Az LM317 alapvetően egy változtatható kimenőfeszültségű stabilizátor, tehát a kimenete visszacsatoló ellenállások segítségével beállítható az 1,2..37V-os tartományban. Természetesen ehhez - mivel lineáris, nem kapcsolóüzemű áramkörről van szó - a bemenetére a kívánt kimeneti feszültségnél minimum 1,5..2V-tal nagyobb feszültséget kell adni 100mA-es terhelés esetén (a TO92-es tokkal szerelt LM317L nevű verziónak ennyi a maximális terhelhetősége). Lásd: adatlap.
Mod: "Tehát változó bemenő feszültség esetén 0-9V is fix 3V kimenőm legyen."
Lineáris stabilizátor esetén mindenképp nagyobbnak kell lennie a bemeneti feszültségnek a tervezett kimenetnél, méghozzá minimum a dropout-értékkel nagyobbnak. Azaz LM317-nél (meg a többi hasonlónál) legalább 5V-ot kell neki adni, hogy 3V-ot vegyél ki belőle. Vannak low-drop stabilizátorok, melyek dropout-ja néhány tizedvolt, de akkor is kell minimum 3.x volt tápfesz, tehát a 0..9V-os bemeneti tartományt el is felejtheted. 3V alatti bemenő feszültségből csak felfelé konvertáló (boost) kapcsolóüzemű DC-konverter állíthat elő 3V-ot, de a nullából természetesen az sem .[ Szerkesztve ]
-
Soja
aktív tag
válasz Batman2 #22352 üzenetére
Még egy érdekes kérdés. Van egy villanymozdony, aminek egy forgózsámolyon lévő két tengelyen lévő kerekei veszik az áramot a sínről. Mi történik, ha pályaszakaszolás miatt olyan helyre ér a mozdony, ahol az egyik pár kerék az egyik megtáplált sínről, a másik pár a másik megtáplált sínről veszi az áramot, és továbbítják ugyanabba az egy motorba?
-
Soja
aktív tag
válasz Batman2 #22351 üzenetére
kicsit utánaolvastam, bár okosabb nem lettem a fesz szabályzó terén. Főleg azt nem tudtam meg, hogy ez most konkrétan milyen fesz-ből mekkorát csinál. (lm317 to92)
Ilyen formában szívesen fogadom a segítséged. Nekem az lenne a cél, hogy a legkisebb menetsebességben kapott ~3V esetén is világítsanak a ledek.
Tehát változó bemenő feszültség esetén 0-9V is fix 3V kimenőm legyen.
Kapcsolási rajzot is szívesen fogadok[ Szerkesztve ]
-
Heimdallr75
őstag
Sziasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni, ezt kellene helyettesítenem hqelektronika rendelésből, megegyező tulajdonságúval, de nem tudom melyik lenne a megfelelő. (áramban elég 5A is), és persze költséghatékony.
الغريبة في هذا الكوكب
-
Soja
aktív tag
Cseréltem benne elemet.
Tudtommal nem ömlött bele semmi. Maximum porral találkozhatott.
Megpróbálom azért, amit írtál.
Ragasztottam a gumibakokra öntapadó vékony celofánt (vagy valami hasonlót, olyan mint a ragasztószalag, csak szürke). Nagyon frankón működött, csak ezek a 2x2 mm-es kis darabok elcsúszkáltak oldalra a gumibakokról, és máris oda a jó ötlet. Valami ilyesmire gondoltam, csak tartósabb kivitelben. -
zka67
őstag
Van egy logitech harmony távirányítóm...
Elemcsere csodákra képes. Ha mégsem, akkor beleömlött valami. Nedves ronggyal áttörlöd a nyákot, aztán wc papírral megszárítod, ledörzsölöd róla a kólamaradékot. A gumit is elmosod langyos, szappanos vízzel, megszárítod, kipróbálod. Ha ez sem segített, akkor marad a 2B-s rotringceruza, a gumibakokat szépen besatírozod vele. Ez mondjuk csak ideig-óráig segít.
-
szeva000
addikt
kérdés mekkora áramot akarsz a stableren keresztül hajtani.
Egy 7805 pl 1A-t visz,de már arra is kell hűtés...vagy van a kisebb változata 78L05,ami 100mA-t bír el.az utolsó két számjegy jelzi a stabilizált feszt.Ennek a bemenetére kb jó is az a 10V DC feszültség.
De ez talán a legegyszerűbb....lehet variálni nármivel,szabályozhatóra csinálni....stb.jaa,most nézem..a trafó szekunderét szabályozod???Az úgy nemynyerő ezekre...sztem érdemes lenne egy külön táp akkor és azt stabilizálni vagy ha lehet erről leszedni fix feszt.
[ Szerkesztve ]
-
Soja
aktív tag
Sziasztok.
Számotokra valószínűleg egyszerű kérdésem lenne.
Modellvasútba szeretnék a vagonokba világítást csinálni, ami a kerekekről kapná az áramot (mozdonyból vezetném végig)
A vonat sebessége a feszültség növelésével állítható (trafó). Ha a legnagyobb feszültségre tervezek (9V), akkor kis sebességnél nem világít a led, ha kicsire tervezek, akkor ha felcsavarom, oda a ledsor.
Milyen cuccal lehet megoldani, hogy minden állásban mondjuk 3V jusson az áramkörbe?
(3V feletti részt kiszűrje, ne engedje tovább)Más kérdés:
Van egy logitech harmony távirányítóm. Nem tudom mi lett vele, de a gombokat lenyomva nem történik semmi, erősen kell nyomni, hogy legyen valami. A gombok gumiból vannak, és egy sávozott részre érkezne le a gumibak, ami nyilván zárná az áramkört, de mintha lekopott volna róla ez a vezető réteg. Ezt hogyan szokás orvosolni?Köszi.
-
sörösló
aktív tag
Ez a probléma tipikusan ugyanolyan, amiről már írtam az akkus kéziszerszámokkal kapcsolatban. Itt is "ugyanaz" a gond, sorosan töltünk egymástól egyre jobban eltérő akkukat. A végtöltést mindig a leggyengébb cella határozza meg. Itt még külön is szép hogy az "egymástól eltérők" nem különáló akkucellák, hanem egyenként is önálló akkumulátorok. Az általad leírt eljárás szerintem teljesen korrekt. Ha minden akkura külön töltőt kötsz, akkor nem zavarja őket semmi, ha csak nem kötöd össze a végén még az egész miskulanciát. Egy akku, egy töltő, itt a vége, fuss el véle. :-))) Állandóan persze szerintem nem kell így használni, ha időnként helyrerakod az egyes akkukat akkor általában tölthetők sorban a normál töltőjükkel. Épp ezért nem kell neked 4 töltő, időnként egyesével töltsd fel külön-külön a négy akkut szintrehozás miatt, aztán csak húzd a "gázt".
-
Lompos48
nagyúr
Az állapotot nem feltétlenül (csak) a minőségi állapotára értettem. Egyszerűen a töltöttségi állapotára. Négy vadonatúj egyforma akkut így kötve/töltve a művelet sokkal többször megismételhető, ez természetes.
Az impulzustöltő hasznos dolog. Ideális, ha az impulzusok "szünetében" rövid ideig kisütés történik. Kissé bonyolultabb a megoldása.
Természetesen a legjobb minden akku külön, egyedi "kezelése" -
raidx
őstag
válasz Lompos48 #22342 üzenetére
Épp arra ajánlották amit te hátrányként írtál. Egy srác ajánlott szulfátosodás lassítására 555-ös IC-vel működő impulzustöltőnek mondott ketyerét ami kellene minden akkuhoz és külön töltő is kellene hozzájuk. Ennek kapcsán mondták amire rá kérdeztem. Nem értek hozzá! De úgy tudom, hogy a szuflátlanítást egyenként végzik és nem sorba vagy párhuzamba kötve az akkukat. Ha az a kütyü hozna is eredményt én úgy gondolom, egyenként töltött akkuknál, amik szólóba vannak.
Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX
-
Lompos48
nagyúr
A töltőket is ugyanúgy sorba kell kötni, mert feszültséggenerátorok. Azért nem egy "szép", elegáns megoldás. Mégis működőképes. És marad a 2 szélső szál akkuknál és töltőknél is, amiket összekötsz (elfelejtve minden sorba kötögetést). Egy gond van/lehet vele: ugyanakkora árammal tölti az akkukat. Ha az állapotuk különbözik, az úgy is fog maradni. Párszor elmegy, de nem csinálnék belőle sportot.
[ Szerkesztve ]
-
raidx
őstag
Egy elektromos kerékpárral foglalkozó fórumon vetették fel, hogy a 48V-os (4x12V) 12Ah-s akkupakkot töltsem 4 db 12V-os töltővel. Alapból az Akkuk sorba vannak kötve a töltők meg párhuzamosan kapcsolódnának a pakkra. Lehetséges ez anélkül, hogy a soros kötést megszüntetnénk töltés előtt? Ráadásul 5 vezeték elég lenne a töltők csatlakoztatásához?
Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #22339 üzenetére
De arra megtanítottak, hogy gondolkozz és merre indulj a keresgéléssel. És íme: megtaláltad. (Én se szedtem volna elő a képletedet fejből. Annyi előnyöm van, hogy valamikor "gyártottam" a slew rate-es komponeseket ) Egyébként nekem az egyetemen még nem tanítottak műveleti erősítőket.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #22338 üzenetére
Áhhá!
SR = 2 * pi * f * Ucsúcs képlettel számolva ez 636kHz-et jelent. Vagyis akkor az LM324N 3.3V-s jel mellett is teljesen megfelelő a jelenlegi céljaim elérésére.
Milyen jó, hogy ilyesmit se tanított soha senki.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #22337 üzenetére
Nincs szó semelefántmemóriáról sem mágiáról. Akkor a képet neked vágtam össze, miután letárgyaltuk félretettem. Most elővette... és van egy dátuma.
A wobbler téma érdekes. De most csak a slew ratehez fűzök pár szót. Rajzold, le mert egyszerű. Rajzolsz egy 3.3V csúcsfeszültségű 1MHz-es háromszögjelet. Nullától a csúcsig negyedperiódus alatt jut el. Ennek a slew rate-je 3.3V/0.25μs, azaz 13.2V/μs. A színusz valamivel gyorsabban nő a nulla szint közelében. Következtetéseket vonni innen a te feladatod.
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #22336 üzenetére
Január? Mikre nem emlékszel!
Ez most még mindig az wobbler project, megpróbálom elérni a 100-200kHz-es felső határfrekit rendesen. A jelszint maximum 3.3V, de esetleg ezt csökkenthetem.
Most ami még motoszkál bennem, hogy ilyenkor milyen bemeneti alul áteresztő szűrőt tervezzek az analóg sávhatárolásra. A korábban tárgyalt Bessel szűrőt szoktam látni ilyen célra, de nem találtam olyan leírást, ahol érdemben megindokolnák, hogy adott körülmények között hány fokozat kell belőle.
Az AD-m bemenetén egy 1 fokozatú szűrő volt.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #22334 üzenetére
A slew-rate értékét hogyan kell figyelembe venni?
Amúgy nem ragaszkodok a 324-hez, de ez volt az egyetlen rail-to-rail opamp, amit tudtam fejből, és adni is tudtak belőle.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #22332 üzenetére
Az 1MHz igaz, de figyelj a slew rate értékére: 0.5 V/μs (RL = 1 MΩ, CL = 30 pF, VI = ±10 V mérési feltételek mellett).
De miért ragaszkodsz az LM324-hez, csak azért mert 4 erősítő van benne? Dinamikában a TL071 (és egyéb BiFET-ek is) verik. Igaz, árakat nem tudok.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Batman2 #22331 üzenetére
Akkor le kell cserélni azt a gumibakot amire a karbi van felszerelve mert szeret elrepedni a gumi.Legalább is megnézni és az összes vákum csövet ami a karbi környékén van.
Minden egyes gumicsőnek épnek kell lennie.A gumicső mellett is tud falsot szívni így érdemes ha forró helyre van dugva a gumicső levágni a végéből egy centinyit és úgy visszadugni.Ha nincs a motorjába 4-500.000km akkor az nem ehet 10l-t
Bátyámnak 1.3-as 4T Wartburgja van és nem is tatásan vezeti 6-7l-el elvan hosszú távon.De van amikor a mutató 6 órát mutat[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akartam venni valami jóféle rail-to-rail opampot, de amiket a google talált, abból semmit nem lehetett venni a kiskerben, kivéve 1-2 smd és/vagy bitang drága példányt. Úgyhogy per pill maradtam a 100Ft-s LM324N-nél.
Ha jól értem a datasheetjében ezt a rajzot:
Ez 1MHz-ig használható feszültség követő kapcsolásban?
Amúgy milyen opampot érdemes nézni kiskerben, ami megfizethető, de jobb tulajdonságokkal bír mint ez és még be is lehet szerezni?
-
TESCO-Zsömle
félisten
Sziasztok.
Adott egy motorvezérlő IC, aminek van egy 5V-os kimeneti ága, illetve egy vezérlési bemenete. Utóbbira 0-5V-ig lehet feszültséget adni, és annak függvényében szabályozza a fordulatot 0-max-ig, függetlenül a motor indulásához szükséges értéktől, tehát le lehet szabályozni annyira, hogy ne induljon el. Háromfázisú motorról van szó. Alapból ez rövidre volt zárva, én azonban megszakítottam az áramkört és egy 50KOhm-os potméterrel szabályozhatóvá tettem. Ezzel még pont nem lehet annyira letekerni, hogy ne induljon, viszont mivel egy lengőcsatin van, leválasztáskor a motor meg se nyekken.
Az az ötletem támadt, hogy beforrasztanék fixen egy 50KOhm-os SMD ellenállást, hogy a minimális fordulatot minden körülmények között hozza, és megfejelném egy 1MOhm-os potméterrel. Ez azt jelentené, hogy ha a potméter is be van kötve, akkor az elérhető maximális ellenállás ~47KOhmi, ami még mindig elég nagy mozgásteret jelent, és potméter nélkül se kéne aggódnom semmiért.
Már csak azt kell kitalálnom, honnan szerezzek 1MOhm-os digitális potmétert, és miként csináljak hozzá visszajelzést és forgóenkóderes vezérlést.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Batman2
őstag
Szevasz
Igen azt én is imsrem, nekem is megadta magát két szoffita LEDes lámpa az autóban, pár óra használat alatt. Az tényleg ütemesen villogni kezdett, de itt nem erről van szó,
az esetmebn csak nagyon pici fényerő változás beli külömbségről van szó, ha kifejezetten nézem a lámpát, már ameddig bírja a szemem, nem veszem észre, hogy melyik, vagy hol csinálja, csak a szoba öüssz megvilágításán látszik a pici villansányi idejű külömbség !
De mindegyik LED világít egyébként a lámpában !Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #22325 üzenetére
Általában fekete-fehér TVkben használták. A TBA120 a hangközépfrekvencia fokozat, azt pedig TBA800, TBA810 hangfrekvenciás erősítő követ. Ha eltekintesz a pár wattos kimeneti teljesítményétől és attól, hogy nem sztereó, nyugodtan el lehet vele éldegélni garázsban, műhelyben. Az első fokozatot kiiktatod, betáplálod és start. Jobb, mint semmi.
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Videoton TV-ből kiszerelt TON/SOUND panelt lehet még manapság használni valamire?
Van rajta egy TBA120S3 IC, egy másik IC (passz, nem látom a hűtőlemeztől) pár kondi, pár ellenállás. Ez egy hangfrekvenciás erősítő lenne?[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
őstag
Üdv!
Valakinek a féltve őrzött kincsei közt nincs véletlen egy Dual TK-24 névre keresztelt tű tartója?.Tegnap egy kicsit hiányos Dual CS704-et sikerült vennem és szeretném lábra állítani.(a hirdetés csak illusztráció)
Üdv:Attila
-
PH-User
addikt
Értem, köszönöm, akkor így ki is próbálom hamarosan!
Hővédelme nincs az eszköznek, csak egy egyenirányítás a töltő dugasz felől, aztán akksiról közvetlen megy a motorra a két vezeték.
Akkor a töltő +-ját az akku +-jára, a negatívat a negatívjára kell?
Valahol olvastam, hogy töltésnél fordítva van, körbejár? (+-+-) ?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Dr. Romano #22317 üzenetére
A keletkező szikra tulajdonképpen EM zavar forrás, így az elektromágneses hullámterjedés fizikája szerint alakul az, hogy hová milyen "intenzitással" jutnak el.
Amellett az is számít, hogy min keresztül jutnak be az adott eszközbe. Ha van kéznél nem használt, de kicsit jobb fajta számgép tápegység, abból ki tudod szedni a hálózati zavarszűrőt, azzal fel tudod javítani a Geniust, vagy egy átlagos elosztót. Ha nincs kéznél, akkor építhetsz ilyet könnyen. [link]
Még megoldás lehet egy kondi beépítése a kapcsoló két lába közé. Viszont ezt majd a többiek megmondják, milyen értékű legyen. A linkelt rajz alapján 100nF 250V megteszi.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Romano
veterán
válasz CPT.Pirk #22315 üzenetére
Értem, köszi. Akkor inkább a kapcsolót fogom lecseréltetni mint ezt a zavarszűrős elosztót megvásárolni.
Már csak azt nem értem, hogy az én gépemen a másik szobában ez miért nem jelentkezik? Nálam is hasonló Genius speaker van mint a húgomnál.[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
PHM
addikt
válasz PH-User #22313 üzenetére
Köss sorba a töltővel egy 4,7 ohm 2W-os ellenállást.
Ezzel nagyjából 400 mA-es értéken maximálod a töltőáramot.
Szerintem így kb 6-7 óra lehet a teljes feltöltés, ki kell tapasztalni.
Az akkuk melegedésére figyelj oda, s mivel nincs semmiféle védelem,
ne hagyd felügyelet nélkül töltődni.
Némely akkus eszközben van beépített hőkapcsoló, amely leállítja a töltést.
Ez csak az adott készülék saját töltőjére igaz, a névleges töltőáram mellett.
Mindenesetre, ha van a gépedben ilyesmi, én felhasználnám védelemre.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Dr. Romano #22314 üzenetére
A jelenség a kapcsoló prell jelensége miatt következik be, mikor átbillen a kapcsoló, akkor az érintkező nyelv a rugalmassága miatt többször visszapattan a nyugalmi helyzetből, mire megállapodik, de ez közben rongálja az érintkezőt mert szikra képződéssel jár.
Igazából baromi nehezen kivédhető probléma, a pc-s hangfalak erősítőjét nem igen szokták árnyékolni, a jelvezetékek árnyékolása is kérdéses. Ha van kéznél másik fajta fali kapcsoló, érdemes lehet azt feltenni, hátha kevésbé erős a prellegése.
-
Dr. Romano
veterán
Múlthéten összeraktam húgomnak egy PC-t, de van egy eléggé zavaró dolog. Ha a fürdőszobában a villanyt lekapcsolom, akkor nála a hangszórón keresztül egy hangos pukkanás hallatszik? Hogy lehet ezt kiküszöbölni?
Egyik ismerősöm mondta, hogy tegyek be oda egy zavarszűrő elosztót, ez szerintetek megoldhatja?Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
PH-User
addikt
Szia!
Köszi a választ!
Szétkaptam az eszközt, 3db 1400mAh 1.2V Ni-Cd cella van sorba kötve, ez látja el krafttal.
Előtét ellenállást nem láttam belül, viszont egy egyenirányítás van közvetlen a töltő-bemenetnél.Azon gondolkodtam, hogy egy Sony Ericsson mobil töltőjét fogom használni, de akkor így az eszközből kiiktatom az egyenirányítást, mert a töltőben már van.
4.9V DC 450mA - Ez szerepel rajta.Gondolom jó pár órát töltenem kell majd vele.
Mit gondolsz?
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PHM
addikt
válasz PH-User #22310 üzenetére
Először is ki kéne deríteni az akku(k) típusát és kapacitását.
Ha Ni-Cd akkuk vannak benne, azt is nézd meg, van-e előttük előtét ellenállás.
Ha van, akkor szerintem elég egy 5V 3-500 mA-es telefon töltő hozzá,
csupán arra kell figyelni, ne hagyd túl sokáig a gépet töltésen.
Ha az akku lítium-ion, azt kell megnézni, van-e előtte a töltést-kisütést
felügyelő elektronika. Ha van, akkor simán jó hozzá a korábban említett
5V 3-500 mA-es telefon töltő.
Ha nincs, akkor esetleg sorba lehet a töltővel kötni egy, lehetőleg combosabb
telefon akkuból kiberhelt elektronikát.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
AppleUser
csendes tag
Sziasztok!
Támadt egy ötletem, ami lehet, hogy alapjaiban véve baromság, ezért inkább utána kérdezek.Van egy vezetéknélküli apple klaviatúrám, és szeretném h anepelemmel műküdne.
2 kérdés:
-Lehet kapni olyan napelemet, ami 2-3 cm széles, pár mili vastag, és 20cm kb.
Ha pedig lehet, akkor az elég ahhoz, hogy feltöltsön 2 AA elemet? Illetve ez drága projekt lenne?-A másik kérdésem pedig, hogy ha nem lehet kapni/ vagy drága az a napelem csík, vagy nem tudom mi a neve. Akkor kertilámpából ha kiveszem, és valahogy összekötöm a 2 napelemet, akkor nappal, amikor elvileg tölt, olyankor is működne a klaviatúra, vagy csak akkor kapcsolna be, ha nem éri fény?
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Kaptam egy BERNER akkus csavarozót, viszont nincs hozzá töltő.
Annyi van ráírva, hogy 3.6V ---/___ , 180min.
Milyen adapterrel pótolhatnám a töltő szerepét?
Van itthon egy doboznyi mobil töltő, csak akad köztük megfelelő?!''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
tsu
tag
válasz Batman2 #22234 üzenetére
Szia Batman2!
Nekem is volt hasonló villogós led problémám, igaz azok autóban voltak, 12V-ról.
Kiderült, hogy a soros ledek közül az egyik megadta magát, néha átment szakadásba, néha normálisan működött. A tápon keresztül átjövő negatív túlfeszültség tüske ölte meg őket. Utólag beraktam anitparalell sima si-diódát, meg párhuzamos 100nF kondit, azóta nincs baj. Vagy ha túl meleg lesz egy-egy led az elégtelen hűtés miatt (pl. borda szélén van, vagy nincs hővezetés, hasonló hibát produkálhat).[ Szerkesztve ]
×××
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22306 üzenetére
Általában, legtöbbször, kizárólagosan igen.
-
őstag
-
őstag
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22303 üzenetére
Az IC egy távvezérlő dekóder. Az mondja meg a relének, hogy van-e dolga és az mi. És az IC is kap valahonnan/valami vezérlést. Ezeknek kell utánanézni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22301 üzenetére
Relén kívül van abban elektronika is.
-
DonThomasino
veterán
Van egy ilyenem: [link]
1 távkapcs 3 ajzat. Az egyik ajzat el kezdett gyengélkedni, először
csak bekapcsolt és kikapcsolni nem akart. Cseréltem benne relét de semmi....
Ötlet?[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Magisk
- Programozás topic
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- 3D nyomtatás
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Eladó egy DELL Optiplex 3060 micro 8.generációs PC
- Ryzen 9 5900X, 32GB RAM, ASUS X570E, ASUS Dual 1060, 1TB SSD - Keveset használt, jó állapotban lévő
- Apple MacBook Pro 15" Touch Bar I9 32GB 1TB
- Phanteks Revolt X 1200W Platinum Magyar garanciával
- Eladó HP Pavilion, i5-6200U, NVIDIA 940M, 8GB RAM, 250GB SSD,jó akksi, legális magyar Windows 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest