Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- 3D nyomtatás
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós kamerák
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz MasterMark #22189 üzenetére
Az egyenirányító hid, vagy egy szimpla dióda a megfelelő polaritású egyenáromot is átengedi változás nélkül (a valóságban némi feszültség eséssel), a váltakozó áramot pedig egyenirányítva engedi át, tehát mindkettőre jó !
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz MasterMark #22182 üzenetére
És nincsen rajta egy másik, külön állás, ahol 10 v. 20A van feltüntetve ??
Milyen műszer ez ?
szerk.: Látom, nincsenVegyél gyorsan egy 1000Ft-os digitális multimétert, nagyáruházakban is kapni, sokkal több mindent tudsz mérni vele !!
Presze azért ezt se dobd ki, mert gyorsabban változó jelszintek méréséhez ez valamivel alkalmasabb, a mutatós analóg műszer kicsit gyorsabban reagál, jobban követi kijelzéssel a változást, mint az ilyen olcsó multiméterek.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #22196 üzenetére
Lassú és nyugodtan megteszi az üveg is.
-
MasterMark
titán
Köszi mindenkinek.
Nézegettem biztosítékokat, van csomó féle fajta 5x20-as. Van gyors, lassú, lomha, normál, üveg, kerámia. Most akkor melyik kell?Switch Tax
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #22193 üzenetére
Nem. Ha 12V váltó lenne a bemenete, akkor először egy egyenirányítühíd majd szűrés következik. Ezeken átjut a DC úgy, ahogy és ahova kell. Ne aggódj! Fordítva nem lenne jó.
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
-
Lompos48
nagyúr
De akkor gondolom nem működne aksiról.
Pedig akkor is működik/működne.
-
szeva000
addikt
nah azért...jó lesz a 6.3-as bizti...és tényleg valami foglalatot vegyél hozzá,ahogy Lompos48 említete.
-
MasterMark
titán
válasz Lompos48 #22188 üzenetére
Igen megy rendesen akkuról, így külön aksival nincs baja. A bemenetre 12 V van írva. Az eredeti adapterére 'Output: 12V - 2,9A' van írva.
szerk.: Hmm egyébként lehetséges, hogy váltóárammal működik? Csak mert az adapteren kimenetnek is a hullám vonal van írva ami ha jól tudom váltóáramot jelent, és az áram bemenetre is 12V AC van írva. (De akkor gondolom nem működne aksiról.)
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #22185 üzenetére
Én is megtaláltam. Sajnos semmi utalás nincs a táplálására. Gondolom kipróbáltátok az akkuról. Ha megy a 12V(13.x)-os táplálásról, akkor maximumon nem veheti fel a kimeneti teljesítmény dupláját, mert nem lehet A osztályú erősítő. Tehát 50W körül kellhet neki max, következik egy 4A körüli max. fogyasztás. Tehát tehetsz 6.3A-es biztosítékot. Ugyanakkor ajánlott, hogy cserélhetőre szereld. Ha nem elég a 6.3A, teheted legközelebb a következő értéket.
-
dudika10
veterán
Milyen multi is ez? Nincs rajta véletlenül egy 10A-s felirat elkülönítve egy külön lyukkal?
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Lompos48
nagyúr
Tényleg kevés az adat.
A' és olyanra lehet állítani, hogy '500μ' '10m' '250m'. Ez vajon az lehet és mire állítsam?
Ha valóban csak ennyi az egész, akkor azzal ne mérj, mert akkor a műszer fogja betölteni a kiolvadóbiztosíték szerepét.
Hasznos lenne legalább annyit tudni, hogy mekkora a kimeneti teljesítménye az erősítőnek.
-
szeva000
addikt
az mA-t jelent...az karcsú lesz oda...valami normálisabb multi kellene ami A-t is mér
-
MasterMark
titán
válasz CPT.Pirk #22180 üzenetére
Creative Inspire T3000 hangszóró szettett levittük az autóba. Találtam egy olyan szivargyújtó kábelt ami pont jó bele, rádugtuk, de valami bezavar, meg akadozik is a hang. Ezért mivel itthon van egy másik autó aksi, azt beraktuk a csomagtartóba, és arra kötöttem rá. Na most mivel így nincs benne biztosíték, így nem a legjobb, ezért akarnék közé tenni egy biztosítékot, csak nem tudom milyet kéne.
szeva000: Köszi, de a multiméterem szerintem nem tud áramerősséget mérni. Illetve olyan van rajta, hogy 'A' és olyanra lehet állítani, hogy '500μ' '10m' '250m'. Ez vajon az lehet és mire állítsam?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
szeva000
addikt
válasz MasterMark #22179 üzenetére
megméred full hangerőn az akkuból felvett áramerősséget és egy lépcsővel nagyobbat...ha pl.4A...akkor egy 6.3A-es 5X20-as megteszi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #22179 üzenetére
Kevés az információ.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
MasterMark
titán
-
zka67
őstag
válasz Peter789 #22175 üzenetére
Nem cserélted fel a 6-7 lábakat az összekötésnél?
Neked nem kell semmilyen ellenállás az áramkörbe. A fel és lehúzó ellenállásokat RS-485-nél szokták használni azért, mert master-slave kommunikációnál sokszor szabad a vonal és az ilyenkor lebeg, összeszedi a zajt és mivel ilyenkor vevő üzemmódban működnek a 75176-ok, az adatként jelenik meg a kimenetén.
A legegyszerűbb teszt: kiveszed mint a két mikrokontrollert és úgy állsz neki mérni. "Lógó" bemenetnél magas szintet érzékel a 75176, ezért magas szintnek kell lennie a másik felén a kimeneten is. Majd egy darab dróttal kösd a földre a bemenetet és nézd meg a kimenetet, hogy lement-e az is nullába.
Tehetsz még két ledet a vonalra, párhuzamosan kötve, fordított polaritással, egy 120 ohmos ellenállással sorba kötve őket, így látod, hogy mi van a vonalon. Mindig csak az egyik lednek kell világítania, de az egyiknek mindenféleképpen kell. Ha nem így van, akkor rossz a 75176-osod.
-
Peter789
senior tag
szia, igen pont így kötöttem be én is. a baudrate lemaradt, de beletaláltál: 9600
videotechnikus ismerős mondta, hogy bármilyen túrt lom kábel megfelel az rs422-nek - ők is mindig ilyeneket használnak a vezérlők között. de azért kerestem egy darab CAT5 UTP kábelt - nem változott semmi...
közben több helyen azt találtam, hogy az A-t tápra, a B-t földre húzzák egy 1K körüli ellenállással - kipróbáltam az adó oldalon beraktam 1-1K-t, de szintén semmi nem változott...
a vevő oldalon kivettem az AVR-t a foglalatból, és a helyén néztem a lábon hogy mi jön: továbbra is ha folyamatos az adás akkor az egészséges magas jelszintről lerángatást látom, de ahogy abbamarad az adás, egyből lemegy alacsony jelszintre a láb. a foglalatba betűztem egy 1K-s felhúzót, ez sem érdekli... a 75176 valamiért erőszakkal lehúzza a lábát idle állapotban...
esetleg van még valami tippetek ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
biker
nagyúr
jelentem, megjavítva a korábban emlegetett samsung 2032mw monitorka.
egyre jobban küzdött bekapcsolással, hát szétkaptam (előtte beszereztem egy service manualt, ami mutatta, mi micsoda, de nem volt rá szükség)
a tápban a korábban fórumon jelzett 2db kondi (820uF 25V) ki volt púposodva és folyva
itthon 1000uF 25V volt, gyorsan beletettem, és összeraktam, és királyul megyElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
zka67
őstag
válasz Peter789 #22171 üzenetére
Az RS-422-nél és az RS-485-nél csavart érpárat használunk az adatátvitelhez, ez a lényege az egésznek. A csavart érpár alatt értem a közönséges UTP kábelt is, aminek az egyik érpárját használd fel. Továbbá a következő bekötést használd, lehet, hogy valamit elkötöttél:
120 ohmos lezáró ellenállások kellenek, azonban ezeket elhagyhatod a távolság és az adatátvitel sebességeinek a figyelembe vételével. Minél nagyobb a távolság és minél nagyobb a sebesség (frekvencia), annál inkább be fog zavarni a hullámok visszaverődése. Néhány száz méteren és 9600 baud-on ennek nincs jelentősége, azonban 1200 méteren és 250kbites sebességnél már van.
A fenti kapcsolásnak működnie kell, több tucat áramkörben használtam már.
-
Peter789
senior tag
sziasztok!
a következő problémámban kérném a segítségeteket:
csinált már valaki egyirányú RS-422 átvitelt két TTL soros végpont között ? adott 2 atmel proci, akár többszáz méter távolságban, köztük SN75176 adó-vevő pár. az adóból kijönnek az értelmes byte-ok, a vevő viszont mindenféle törött karaktereket, köztük jó sok 0-t vesz
a bekötésük a következő:
az adó oldalon a D-re kötöttem az AVR soros TX lábát, a DE és RE-t tápra húztam, az R levegőben lóg
a vevő oldalon a D, DE és RE -t földre húztam, az R megy az AVR soros RX lábára
mindkét oldalon az A és B lábak közé 1-1 120R ellenállást tettem (110-et láttam többnyire, de az most nem volt itthon), majd az A-t A-val, B-t B-vel összekötöttem egy 10 méteres árnyékolatlan 2 eres vezetékkel (valami vékony hangszórókábel)
szkóppal nézve tiszta négyszögjelek látszanak - viszont amíg a TX oldalon folyamatosan fel van húzva a láb, és a byte-oknál le-lehúzza, addig az RX oldalon a 75176 kimeneti lába adatfolyam esetén fel van húzva, azonban adáscsendnél lemegy 0-ra - gondolom ez okozhatja a problémámat. valamit félreértelmeztem a lábkonfigján? vagy mit csinálok rosszul?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Gyula84
veterán
válasz sketchifun #22108 üzenetére
Találtam a padláson egy adó-t ami 40,685 mhz megy ez elég "egyszerűnek tűnik"
és ilyen a vevő párja
de persze az még korántsem biztos, hogy ez jó lenne a te autódhozNem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Oliverda #22166 üzenetére
Az 1nF elég még a legalacsonyabb frekvenciájú VHF csatornához is (40MHz, ahol az impedanciája 4 ohm, míg a hálózat karakterisztikus impedanciája 75 ohm) ), amit már hosszú ideje senki nem használ. Plusz óvatosságként megjegyezném (suttogva), hogy a legortodoxabb szabályok szerint annak 400V-osnak kellene lennie.
-
szeva000
addikt
válasz Oliverda #22164 üzenetére
jah..én még rádióra emlékszem..a sok bor
sztem emeld meg az a bizta.nem lesz gond belőle..kb 1nF.Itt ha jól emlékszem,neked a táppal volt a gondod...az meg nem fogja megkérdezni,hogy miért
egyébként tényleg nem bizta,hogy kell,de némelyik tv ki tud akadni ha táp szalad a bemenetre,mivel nincs leválasztás.
Bakker..nálam fejerősítő az antennában(30dB)...még bent a padláson mégegy erőlködő és így sincs néha jel )...szentesről még így is 50%,pedig 50-60km-re lakok...szegedről 100%,de néha itt is elmegy[ Szerkesztve ]
-
-
szeva000
addikt
válasz PH-User #22157 üzenetére
tapasztalatból mondom,hogy 90%-ban végfok gond is lesz....de ne legyen igazam
ezeknél igen sok így halt be.(igazából meg sem néztem most a rajzot...de tudom,anno szoptam én is vele és a vége ez lett )
Abban meg végképp igazad van,hogy a védelem a nullához közelít ...pontosabban az a lényeg,hogy ne is legyen javítható...ezért is szoktak a trafókba rakni hőbiztiket..ha kimegy szakad és dobd ki egy 150ft-os lom miatt...Ugyebár,ha normálisan lenne méretezve,akkor a melegedés csakis zárlat miatt létezne amit egy biztivel meg lehetne oldani a táp ágán...de azt 50ft-ból kicserélnéd és nem vennél újat[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz dudika10 #22088 üzenetére
Akkor gyárilag alul van méretezve az egész?
Egyébként látszik rajta, hogy nem egy átgondolt szerkezet, biztosítékok sincsenek ott, ahol elférnének...Lompos48 - A CT nekem nem volt értetődő, mert még nem találkoztam vele, de köszönöm, most már tudom, hogy mit jelent. Ha nem tudok szerezni másik ilyen trafót és ha nem is tudom újratekercseltetni, akkor gondolom 2 trafót gond nélkül be tudok tenni a helyére?!
szeva000 - Külsőre semmi gond nem látszik, tápfesz. nélkül pedig hogy vizsgáljam át őket?
Batman2 - Nem tudom, de amint időm engedi, ki fogom deríteni. Itt lesztek, gondolom kérhetem a segítségeteket majd?
Köszönöm mindenkinek, folyt. köv.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Oliverda
félisten
válasz Lompos48 #22153 üzenetére
Oké. Biztos ami biztos majd berakom a PHM által javasolt 100 pF-os kondenzátort a képen látható helyre. Abból nem lehet baj, ha jól értem, illetve remélhetőleg a jelerősséget sem fogja számottevően befolyásolni.
Ennyire nem merültem bele még az LNB-k lelkivilágába. Azt tudom, hogy 12,5 és 18 volt között variál a polarizációhoz.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz Oliverda #22152 üzenetére
USB/PCIe DVB-T/analóg TV tuner és a DVB-T STB, ezekről nem nyilatkozom, mert nem tudom. Se kibontva, se rajzukat nem láttam.
Azt kapisgálom, hogy az LNB-hez kell feszültség is, mivel azzal vált polarizációt, így azok tényleg össze tudnak veszni.
Az csak hab a tortán! A LNB-ben 10-12GHz-es hangolt vevő, kb 1GHz-es középfrekvenciára lekeverő fokozat... egyszóval rakás elektronika van, amit táplálni KELL. A polaritásváltást ha jól emlékszem (ez régebb érvényes volt ) a felküldött feszültség értékének változtatásával lehetett vezérelni.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz Lompos48 #22151 üzenetére
Világos. Amennyiben jól értettem, akkor "rádióvevőkhöz" sorolható az FM rádió, USB/PCIe DVB-T/analóg TV tuner és a DVB-T STB is. Az összes ilyen cucc antenna bemeneténél gyárilag megcsinálják az egyenáram leválasztását?
Azt kapisgálom, hogy az LNB-hez kell feszültség is, mivel azzal vált polarizációt, így azok tényleg össze tudnak veszni.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Lompos48
nagyúr
válasz Oliverda #22150 üzenetére
...ha a tunerek bemenete egyenáramúlag le van választva, ergo nem okoz bajt nekik az ilyen 5-12 volt körül egyenáram? Mert ha jól értem, akkor ezekre így nem is nagyon van szükség.
Ez nem ennyire egyértelmű. Ezekkel az elosztókkal hálózatokat építenek. Van olyan, hogy a beltéri egység kell tápláljon hálózatban létező erősítő(ke)t. Az meg ugyancsak a koax kábelen történik, mint most a te esetedben is. Arra a szálra nem lehet máshonnan és más feszültséget kötni. Ha nincs kondenzátor a feltételezett 2 feszültség között, azok "összevesznek". Tehát kellhet leválasztott és nem leválasztott/táplálásra alkalmas "útvonal" is. Kissé félreértetted a PHM által írottakat. Az általa említett leválasztás rádióvevőkre vonatkozott és nem beltéri egységekre. Csak példaként: minden műholdvevő képes tápfeszt adni a koax bemenetén keresztül a LNB, LNC konvertereknek.
-
Oliverda
félisten
válasz dudika10 #22148 üzenetére
A PDF szerintem hülyeséget ír. Az oldalon már helyesen mutatják, valamint a termékfotókon is. 1, 2
Kimérem majd.
Lompos48: Értem. Közeben felmerült bennem még egy kérdés: Mire jó, vagy mire kell ez, ha a tunerek bemenete egyenáramúlag le van választva, ergo nem okoz bajt nekik az ilyen 5-12 volt körül egyenáram? Mert ha jól értem, akkor ezekre így nem is nagyon van szükség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Oliverda #22147 üzenetére
Hülye kérdés, de egy ilyen, fizikailag elég kicsinek tűnő erősítő hozhatja a 18 dB-es értéket?
Fantasztikusnak tűnhet, de nem az. 18dB valamivel kisebb egy 10x-es feszültségerősítésnél (8x ). A pillanatnyilag piacon létező nagyfrekvenciás tranzisztorokkal, SMD technológiával nincs benne semmi különleges. Az ötlet zseniális, hogy beleszerelik egy kis, alig észrevehető F-csatlakozós adapterecskébe.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz Lompos48 #22145 üzenetére
Akkor kizárásos alapon jól tippeltem a kis tekerccsel kapcsolatban az aljzat hátulján.
Az erősítőből két verzió van. Az egyik 5-18V, míg a másik fixen 5V. Én az utóbbit fogom megrendelni, de csak az előbbihez találtam PDF-et.[link]
Hülye kérdés, de egy ilyen, fizikailag elég kicsinek tűnő erősítő hozhatja a 18 dB-es értéket? A hasonló teljesítményűek amit eddig láttam, majd tenyérnyi méretűek voltak. Amúgy nem egyszerű feladat olyan erősítőt találni, ami 5 volttal is megy, plusz az FM + URH tartományokat is erősíti. A már linkelt cuccon felül csak ezt találtam, viszont ez pusztán 10 dB-es, ami szerintem nem túl sok.
mod: Az 5-18-as szerintem műholdas cuccokhoz van, mert ott a frekvenciatartomány is 2300 MHz-ig tart. A sima 5 voltosnál 862 MHz-ig. Gyanítom elírták a PDF-ben.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Oliverda #22141 üzenetére
Elektronikus csatornaváltókban 20-50µH-s induktivitások vannak a tápleválasztásnál. Gondolom elég néhány menetet tekerni egy olyan ferritgyűrűre, ami az aljzatban is látszik. (Tárgytalan )
A választott erősítő a 18dB-es erősítéssel nagyon izgalmas (számomra). Sokat adtam volna egy ilyenért évekkel ezelőtt.
Egyetlen aggodalmam lenne: az 5V-os táp nagyon a megadott értéksáv (5...18V) szélén van. Mi van, ha az USB feszültség a negatív tűrés felé tér el plusz a kábelen (esetlegesen) eső feszültséggel? Nem megy esetleg az engedett (tényleges) működési határ alá?
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Igen, ezzel a kábellel adom fel a tápot az erősítőhöz. Így akkor nincs szükség a fojtóra, ha jól értem.
"Ez esetben, ha semmit nem csinálsz, akkor is jó mert a rádiók antenna
bemenete egyenáramúlag le van választva, nem okoz bajt az 5V nekik."Na, ez az amit nem tudtam. Abból indultam ki, hogy a szóban forgó kábelnál leválasztották a feszültséget, mivel a TV/box felőli részen nem mérhető az 5V, így ezt a többi eszközhöz sem ajánlott eljuttatni.
Köszi!
dudika10: Oda is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Oliverda #22141 üzenetére
Az RF fojtóra azért van szükség, hogy a nagyfrekvenciás jel ne jusson
vissza a tápra.
Ha viszont azt az illesztő kábelt fogod használni, amit lefotóztál
nincs szükség tekercsre, hiszen az már be van építve.
Ez esetben, ha semmit nem csinálsz, akkor is jó mert a rádiók antenna
bemenete egyenáramúlag le van választva, nem okoz bajt az 5V nekik.
Ettől függetlenül nyugodtan be lehet a csatlakozóba szerelni az
előző hozzászólásomban említett kb 100 pF-os kondenzátort.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Oliverda
félisten
"A táp azon vezetékével pedig, amelyik az antenna vezeték belső erére
csatlakozik, sorba kell kötni egy RF fojtótekercset."Erre miért van szükség?
"Az antenna erősítő fel van készítve távtáplálásra?
Megfelel neki az 5V feszültség?"Igen. Ez lenne majd az erősítő, amit közvetlenül az antenna közelébe szeretnék elhelyezni.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Oliverda #22139 üzenetére
A rádió antenna csatlakozó felé menő jelvezetékkel sorba kell kötni
egy kb 100 pF-os kondenzátort. Ez az egyenfeszültség számára
szakadást jelent, a rádióhullámok viszont gyakorlatilag akadály nélkül
áthaladnak rajta.
A táp azon vezetékével pedig, amelyik az antenna vezeték belső erére
csatlakozik, sorba kell kötni egy RF fojtótekercset.
Nem tudok pontos értéket mondani, talán pár uH-s kell, de remélhetőleg
pontosít valamelyik kolléga.
Az antenna erősítő fel van készítve távtáplálásra?
Megfelel neki az 5V feszültség?
Ha igen, szerintem egyéb teendő nem lesz.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Oliverda
félisten
válasz dudika10 #22137 üzenetére
A feszültséget lent adnám fel (a box USB portjából) a feljebb már linkelt fekete kábellel, az erősítő pedig fent lenne (a padláson). Gondolom nem lenne túl jó, ha a fali aljzaton keresztül az 5 voltot megkapná a rádiós erősítő tunerje is.
PHM: Igen
Sikerült szétpattintani a fekete kábel közepét:
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
Az egyenáramú táppal sorba kell kötni egy megfelelő induktivitású
tekercset, a jellel pedig egy megfelelő kapacitású kondenzátort.
Konkrét értékeket viszont fejből nem tudok.
Ha jól értem a dolgot itt antenna erősítő távtáplálásról lenne szó. Ugye?[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
dudika10
veterán
válasz Oliverda #22133 üzenetére
Csak hogy jól értem-e:
Antenna -> erősítő -> bemenet az egyik lyukon -> kimenet a másik lyukon -> TV
I
5V egyenfeszültségHogy akarod beműteni az 5V-ot a konnektor mögé?
Nem volna sokkal egyszerűbb az erősítőn belül megoldani a leválasztást?[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz dudika10 #22131 üzenetére
Van egy fali antenna aljzat, amivel ugyanezt meg kellene csinálni. Az egyik csatlakozón tolnám fel az antenna tápjához a feszültséget, aminek a másik lejövő ágon nem kéne megjelennie. Konkrétan ez lenne a cucc:
Át lehet ezt úgy alakítani, ahogy nekem kellene?
BTW az a kis tekercs mi célt szolgál? Szétválasztja az FM és URH tartományokat? A 4 dB az aljzat csillapítására utalna?
Köszi!
-
Oliverda
félisten
Sziasztok!
Tápot hogyan lehet leválasztani? Például van egy ilyen cucc, aminek az egyik lenti ágánál fel lehet adni tápot egy antennának, ami a másik lejövőn nem jelenik meg. Ez a cucc is hasonló:
A jel átmegy a kábelen, de a feszültség csak az egyik végén jelenik meg.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Végül nem állítottam az erősítésen. Bőven elég nekem ez is.
Elég közel vagyok a dobozokhoz, szóval nem akarok megsüketülni.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
MasterMark
titán
Üdv újra
Autóba raktunk egy Creative 2.1-et saját aksival. A kérdésem az lenne, hogy milyen biztosítékot kéne belerakni?
Switch Tax
-
zka67
őstag
válasz Batman2 #22126 üzenetére
Nézd, a távirányítók kódolva küldik az adatot, ezért a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a mikrokontroller.
De ez neked nem a legjobb választás, mert gyártónként sokszor ugyan azt a kódot használják több készülékhez is. Ha nem akarod, hogy a szomszédod a philips távirányítójával fel-le kapcsolgassa éjjel a fényszóróidat, akkor más megoldást javaslok neked:
A SLAVE4 vevővel és hozzá egy MASTER SLIP adóval 4 különböző dolgot tudsz kapcsolni. Kb. 70-80m a hatótávolsága, ugyan úgy működik, mint az autók távirányítói, vagyis elég nehéz kívülről feltörni a rendszert. A vevőt be lehet állítani bistabil módba is, ilyenkor két-két gombbal tudod be- és kikapcsolni a két kimenetet.
-
Batman2
őstag
Következő kérdésem:
Tudtok e ajánlani olyan kapcsolást, amivel az autóm fényszóróját megcsinálhatom távkapcsolósra (vagy akár mást is) ?
Már 2éves gondoltom ez, akkor merült fel az igény, az ötlet. Egy szalonnsütést csináltunk, már sötétedett, a járgány a parkolóban állt vagy 5-7 méterre a tűzrakótól és jó lett volna, ha egy egyszerű gombnyomással fel-le tudtam volna kapcsolni a fényszórót egy kis fényért (no meg poén is) !
Találtam már neten távirányító kapcsolást, valami egyszerűt, amivel egy valamit lehet fel-le kapcsolgatni, de esetleg jólenne, ha egy kapcsolás több dolgot is tudna kapcsolni.
Viszont mindenképpen nem mikrokontrolleres kapcsolást keresek, mert ahhoz nincsennek eszközeim.Üdv.
-
dudika10
veterán
válasz CPT.Pirk #22120 üzenetére
Vbe = Vki * Ra / (Ra + Rf)
Vki / Vbe = (Ra + Rf) / Ra = 1+ Rf / Ra
Ebből dB -> 20*log(Vki / Vbe)
Így a 10x-es erősítés 20dB, a 20x-os 26dB.Javítsatok ha hülyeség, nem tudom miről folyik itt a társalgás ezekkel a mindenféle szmájlikkal.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #22120 üzenetére
Jah jól van persze, rájöttem.
dudika10: igen így van, kis au meg a nagy Au. Úgy látszik megint fáradt vagyok.
Az kiszámolt 27dB meg már rendben van erősítésnek.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Speeedfire
félisten
válasz CPT.Pirk #22117 üzenetére
Trimmer most nincs itthon.
A 11-es erősítés meg a 10W-os 4ohm-os dobozok miatt volt.
De szerintem a 60VA elég lehet a 6ohm-os dobozokhoz 20 körüli erősítéssel.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #22116 üzenetére
Ez az erősítés dB-ben. Jól van, csak hirtelen kevésnek tűnt. A JLH pl. 20dB-re van belőve. A 11-et viszont kicsit megemelném. Tegyél be 1-1 trimert Ra helyére, úgy könnyen tudnád állítani a kellő értéket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #22113 üzenetére
Hát nem gain (azaz erősítés), mert az dB-ben méretik. Mivel / hol állítod ezt be?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #22111 üzenetére
11 krumpli vs. 23 alma. dB nem lehet, mert ahhoz túl kicsi mindkettő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #22109 üzenetére
És ezek milyen értékek?
-
Speeedfire
félisten
Megjöttek az új dobozaim. Kicsit állítani akarok az erősítésén a gainclone-on. Mennyire lenne érdemes?
Jelenleg 11-es a 4ohm-os dobozokkal. A mostani dobozok viszont 6ohm-osak.
Azon agyalok, hogyha visszarakom 23-as a gain-t akkor az sok lesz. Vagy nem?
Vagy tesztelgessem?Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
sketchifun
senior tag
Na, azért nem vagyok elvetemült.
Tényleg csak arra vagyok kíváncsi, működik-e. És nekem ehhez megfelel egy sima alap táv is, előre hátra jobbra balra menjen, ennyi elég.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
szeva000
addikt
válasz sketchifun #22101 üzenetére
akkor álmodj még nagyokat...
-
Gyula84
veterán
válasz sketchifun #22099 üzenetére
Ingyen mit lehet kapni? na mindegy szvsz ehhez találni egy másik távot amivel menni fog lehetetlen főleg átalakítani, amennyi márka annyi rendszer azt hittem 10ezer ft-t nem sajnálsz az én távom 8x több volt, de még ez sem profi cucc. Most ugye ha 40mhz meg lesz az még semmit sem jelent
(#22102) totya694
ha olyan amit én linkeltem akkor azért annyira gyorsan nem megy[ Szerkesztve ]
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
őstag
válasz sketchifun #22101 üzenetére
Üdv
Ahogy fentebb is írtad "gyorsan" is képes menni az az autó.Én azért fontosnak tartanám,hogy a távja tuti legyen mert azért balesetet is okozhat ha nem tudod megfelelően irányítani/fékezni stb.
Üdv:Attila
-
sketchifun
senior tag
válasz szeva000 #22100 üzenetére
Tudom én, hogy jobban járok, persze kinek mi a jobban járok. 3ezerért veszek valami kínai cuccot, és használom annak a távját, vagy megveszek egy eredeti Nikko távot, ami szerintem 10 rongy körül is lehet...
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- 3D nyomtatás
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Digitális Állampolgárság Program
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen egeret válasszak?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest