- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Nyák készítést vállal valaki?
Eljött az első olyan "projekt", amit nem raknék össze próba panelen, kéne hozzá rendes nyák, de nekem még ez is bonyiKöszi!
-
kjani18
őstag
Lehet -e LM2596-al 12V-ból 32V-ot csinálni?
-
rii
nagyúr
KOAX kábelre rá lehet tenni 2 db RCA csatlakozót tenni, hogy setero hangot vigyen?
-
kjani18
őstag
Sziasztok
Tudna valaki TINA oktató anyagot Magyarul ( alapoktól)? -
BullZeye
veterán
Szalagkábel headseteknél ugyanazt és ugyanúgy tartalmazza mint a normális kerek? (ez inkább csak költői kérdés)
Pár napja tönkre ment a headset mikrofon része, most pedig a jobb oldali is rakoncátlankodik és 99%, hogy a ludas a 3,5mm-es jack dugó csatlakozásánál lesz.
Sose szedtem még szét, sőt ez az első szalagkábeles cumóm, és nem igazán tudom hogy álljak neki a dolognak.
Egyrészt ha találok is boltot a környéken, akkor mit is szeretnék venni, hogy ezt javítani tudjam? Létezik valami szolid, pici, de könnyen szerelhető, strapabíró sztereó+mikrofon jack dugó? Lényeg a pici, és strapabírón van, inkább legyen nehezen össze szerelhető.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #24786 üzenetére
Én is bele akartam kötni a fogalmazásodba, de nem tettem, mert ott vérszomjas vámpír-audiofilek osztják az észt, akikkel párszor már összementem, utólag bánom.
Csak annyi a hiba, hogy az, ami az erősítőre van írva, az egyáltalán nem az erősítő impedanciája, hanem a kimenet terhelhetősége és a hangszórókra/terhelésre vonatkozik kizárólag. Neked rémlett (valószínűleg) valami a váltóáramú elemek illesztéséről, de ez nem az. Itt a kimeneti impedancia sokkal-sokkal kisebb, mert egy feszültségforrás az erősítő. És ez így kell legyen. A mondanivalód végkövetkeztetése jó, de a motiválás a hibás.
Ha tanáccsal szolgálhatnék: csak olvasd őket, néha nagyon jókat lehet szórakozni, mégha fel is megy a cukrod.
-
-
kjani18
őstag
válasz
Lompos48 #24784 üzenetére
Köszi a választ!
Egy másik topikban ezt írtam:
"Mindig az erősítő "impedanciája" legyen kisebb vagy egyenlő a hangfaléhoz képest. Gyanítom, hogy mindkettőt megviselné az eset, de valszleg előbb a végfokot. Tehát ezeket a 2x50W- 4 Ohmos philips mikro hifi hangfalakat tényleg nem szabad rákötni egy 100-150W-os 8-16 Ohmos erősítőre, mert tönkrevágják az erősítő végfokát!"Rendesen leugattak: "Ha alapfogalmakkal nem vagy tisztában, inkább olvass és tanulj!"
Neked hiszek, írd le az igazságot légyszíves! -
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #24783 üzenetére
Le nem, mert a primér menetszáma úgy van kikalkulálva, hogy a vasmag ne menjen telítésbe. Ha leszedsz belőle a trafó melegedni fog. Hozzátekerni annyit lehet, amennyit a vasmag ablakában fennmaradó rés még megenged. Ez dióhéjban.
És ismétlem: az ilyen tekergetések leggyakoribb problémája, hogy a primér általában alul van. Lehetne, de nem illik (pl. szigetelési problémák miatt) a kiegészítést kívülről is rátekerni, lehetőleg betartva a terercselés irányát, ha fel lehet fedezni ott valahol a mélyben. -
kjani18
őstag
Ha már trafó a téma, én is kérdeznék. Ha csak primer (230V) tekercshez férek hozzá, kb. mennyit tekerhetek le, vagy rá a kimenő fesz megváltoztatása végett?
-
válasz
DonThomasino #24781 üzenetére
Az valóban úgy van,hogy ha valaki lebont egy nem lakkozott,hegesztett stb trafót akkor a bontás nem tart sokáig még azt mondhatjuk,hogy pikk-pakk.
Csak ha én kezdeni is akarok azzal a trafóval még valamit akkor nem árt számolni a letekert meneteket sem. -
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #24775 üzenetére
Egy kész gyári trafó szétszedése is kérdés, mart gyakran lakkal, műgyantával összeragasztják az egész magot, vagy pedig heggesztéssel összevarják a vasmag egyik élét !
Régebbeik között fordul elő csavaros rögzítési kvitel.Üdv.
-
-
válasz
Üdv
Az újra tekerésnél arra is gondolj,hogy az új huzal anyag kilója 3500Ft körül van és ha szép nagy vasmagod van akkor megkívánhat akár 3-4kg-ot is.(az eladási ára ingadozó a letekert huzalnak olyan 1400Ft/kg ad érte a fémkereskedő)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem egyszerű. Az első próbálkozásról ne is beszéljünk. Ráadásul a primér általában az első tekercs a vasmag felől (belül), a szekunder pedig a következő (kívül). Tehát le kell szedni a szekundert is teljesen.
Aztán ez kézzel nem nagyon megy. Sokkal jobb egy tekercselőgéppel csinálni, akár kézivel is. -
DonThomasino
veterán
Nagy dolog egy trafót áttekerni?
Kínálnak nekem egy 380 /220 ast... hypersil t.
Én 230/230 ast szeretnék.
Annyi lenne a művelet hogy letekerek a primer tekercsből? -
McSzaby
őstag
válasz
Lompos48 #24771 üzenetére
Huszonpár évet használták és min. 10-t lent áll egy tárolóban. Elég mocskos maga a cucc azért gondoltam, hogy még egy pucolás segíthet 1-2 potin. Ha 1 poti hibás,akkor még mindig jobban, jövök ki a pucolással és 1 cserével, mint a 4 potival, mert postával együtt 4-5e körül állnék meg. Amikor bepöccintettem, akkor igaz még sok baja és betegsége volt és szakadozott a dolog. A hangerőre viszont teljesen jól reagált, kicsit belerezegett az állításnál, de a balansz az nem igazán működött, mert 0-ra nem vette le a kimeneteknél a hangerőt csak minimalizálta. A mélyet és a magas állító potira meg már nem emlékszem. Akkor kikapcsoltam és a kövi bekapcsoláskor (meg se lett mozdítva) szikra,bumm és szia olvadó bizti. Most ki van kapva egy oldali erősítő és a tápon is kicseréltem a fő 230V-s kábeleket és most egyelőre nem sütött ki semmit, de még nincs rákötve minden a tápra és még nem is próbáltam megszólaltatni.
-
kjani18
őstag
válasz
Lompos48 #24766 üzenetére
Megint elfeledkeztél a jó öreg grafitceruzáról...
McSzaby
Ha a mechanikája szorul, pucold ki kontaktsprayel, kenheted is WD-vel, de a WD ne jusson az ellenállás rétegre!
A kopott ellenállásréteg B-s ceruzával ideiglenesen, de akár többször is felújítható, csak be kell satírozni... -
szoke12
őstag
Gyors utánaolvastam, és rájöttem, ez a csipogás nem egyed.
Valami zárlatos... De kérdés, hogy mi? Van pár alkatrész benne... -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Haver adott egy tippet, mert szorulnak kicsit a tolópotijaim az erősítőn és azt mondta ezért nem feltétlenül kell lecsérlni őket kb. 4-5 ezerért az egészet. Szóval azt a tippet adta, hogy lehet elég ha befújom kontakt sprayvel. Ez lehet elég és ha igen, akkor milyennel próbálkozzak?
Régi ventiket, amiknél nem számított a végeredmény annyira, azokat befújtam olyan kontakt sprayvel, mint a WD 40 csak ez kb. negyed annyiba kerül... Ez működött egy-két ventinél gondolom a csapágyak miatt, de egy ilyen szerekezetre is jó, vagy inkább vegyek valami speckósabbat?
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #24758 üzenetére
Természetesen igen.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #24756 üzenetére
Igen. Ez is helyes.
-
válasz
Lompos48 #24755 üzenetére
Persze, nem akarom hazavágni, azért kérdezek előbb!
A PLC datasheet-jében találtam egy ilyen kapcsolást:
Tehát ez alapján is a katód megy a plusz táp (ebben az esetben a +24V) felé, jól gondolom?
Annyi a különbség, hogy esetünkben a kapcsoló nem fizikailag kapcsoló, hanem a PLC zárja az áramkört. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #24754 üzenetére
Nem garantáltan, de érdemes kockára tenni a PLC-t? Ha a kimenetek után volna egy-egy diszkrét tranzisztor, akkor az menjen, de egy PLC-ért kár.
Ha a kimenet klasszikus NPN tranzisztor ami egy plusz tápra kötött relé tekercsének másik végét cibálja, akkor a dióda katódját a táp plusz-ára kell kötni, anódját a tekercs másik kivezetésére. Ez egyértelmű, nincs más változat egyetlen diódával relénként.. Gyakori megoldás a diódákat közvetlenül a reléfoglalatok lábaira szerelni. -
válasz
Lompos48 #24753 üzenetére
Köszi a gyors választ. Védődióda nélkül semmiképp' se kössük össze? Azért kérdem, mert holnap próbáljuk ki a PLC-t, és sajnos még nem vettem diódát...
Az induktív terhelés garantáltan szétüti a tranzisztort?Hogyan kell bekötni? Hallottam olyat is, hogy mindegy, de van, aki pont az ellenkezőjét állítja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #24752 üzenetére
Igen. Az 1N4007 egy jó és olcsó megoldás. A relétekercsek induktivitása teszi ezt szükségessé, nem a nagy áramfelvételű dolgok üzemeltet...ése.
-
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Mitsubishi FX3G típusú PLC, tranzisztoros kimenetekkel. A kimenet védelme érdekében reléket akarunk tenni minden egyes kimenetre.
A kimenetekre 24V-ot kapcsol a PLC, amikor aktívak, így hát próbaképpen beszereztem egy RELPOL RM84-2012-35-1024-es relét. 24V-os, és a datasheet-je alapján úgy számolom, hogy 20mA-t fog felvenni a PLC kimenetéről.
Kérdésem az lenne, hogy az "induktív visszahatás" miatt le kell-e védeni diódával a PLC kimeneteit? Gondolok itt arra, hogy a relével párhuzamosan be kell-e kötni egy diódát, vagy esetleg ez elhanyagolható? Ha kell, milyen diódát célszerű beszerezni?
Nem akaruk nagy áramfelvételű dolgokat üzemeltetni, pusztán szimulációs jellegű lenne a feladat.Köszi a válaszokat előre is!
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #24744 üzenetére
Nyilván ez csak most szerelés közben zavar, mert figyelni kell rá, hogy ne csípjen meg, de később működés során teljesen felesleges. Amúgy is nagyon kezdő vagyok ezért inkább egy ilyen projekten nem akarok kísérletezni. Lesz arra majd más. Ezt használni akarom majd ha elkészült. Csak még a tolópotik,kondik és egy(vagy kettő) mély hangszóró vissza van.
-
McSzaby
őstag
Én köszönöm a mai segítséget és készülget lassan a dolog csak az alkatrészekre kell várni.
Egyébként elég érdekes volt, hogy a tápoldalon egy még a linkeltnél is hatalmasabb kondi (50V-s) annyira megtartotta a feszt,hogy még kikapcsolás után is maradt benne huszonvalahány volt (és meg is rágta az ujjam, amikor megfogtam a táprészt. )
-
szoke12
őstag
válasz
Lompos48 #24739 üzenetére
Na jó, tudod mit, hagyom az egészet... Nem fogok itt tekercselgetni, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy akkor jó lesz...
Veszek másikat. Mert ha még egy tranzisztor, vagy egy dióda vagy egy kondi száll el...
Köszönöm, hogy időt szántatok rám, de több energiát nem akarok belefeccölni. Max alkatrésznek elhasználom őket, de több időt nem szánok már rá. -
Lompos48
nagyúr
válasz
szoke12 #24738 üzenetére
Egy trafó (majdnem mindegyik) vasmagból, azon csévéből és a csévére tekercselt menetekből áll össze. Elképzelhető, hogy egymáshoz képest mozoghatnak, a mágneses tér pedig - bizony - ide-oda cibálja a meneteket.
Kontrukciótól függ. Én lakkot csöpögtetnék belé, ha a formája megengedi. Nem kötelező rám hallgatni!
-
szoke12
őstag
Hajjjj.... valaki meg tudja mondani, mi tud csipogni egy notebook töltőben?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
McSzaby #24729 üzenetére
Akkor félig megvan. Baloldalt csak szimpla kerekecskék vannak, ahogy elképzelem, a mutatók pedig felhúzhatók/-fűzhetők a kifeszített szálakra. Sikert!
Kapcsolási rajzot találtam, de ez a vázlat nem szerepel rajta. Pedig minden valamit magára adó gyártó ezt megtette annak idején.
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #24712 üzenetére
Az asszem megfelelő.
Most hogy már nincsen nyár, nem nagyon lesz 25°C felett, akksik is alapvetően nem bent lesznek, max. a fénycső melegíthet be a műszerdobozban, de kétlem hogy vészesen.
Ja de hülyeség is, arról beszélünk, amikor nem üzemel a fénycső...A 0,5mA feltöltött, jó állapotú 2700mAh-s akksiknál 5400 óra= 225 nap lenne.
Ha ennek csak a tizedét tudja, már az is bőven sok !Tehát akkor a másik kimenet használatával,..
Vagyis a Q helyett Q negáltat használva, vagy mire gondolsz ?MOD:
Amúgy ami még eszembe jutott, hogy a fénycső mennyire szereti a rázkódást ?
Mert lehet a végén az lesz az egész konstrukció leggyengébb része, hogy pár leesés után megadja magát a fénycső benne.
Mondjuk nem mintha nem lenne az eddigi jó pár széttörött műanyag házas lámpából egy nagy rakat tartalék, de ha mondjuk hetente cserélni kellene, akkor az sem tartana sokáig...
Meg idegesítő is lenne.
Annyi rémlik, hogy 4W-os UV fénycső, otthon majd mondhatok pontosabb adatokat is róla. -
szoke12
őstag
Ami szerintem csipog, az egy V60100C
Mehet a helyére egy MBR20100CT? -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Gáz van.... Vettem két vadi új kondit. meg beforrasztottam. nem durrant, viszont valami még mindig csipog bent.
Most már arra a diódára kezdek gyanakodni...
Abból is ilyen sokféle van? -
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #24716 üzenetére
Igen, ez nekem is beugrott, hogy azért ilyen dolgokat nem biztos, hogy jó lenne lecserélni, mert az én kis pillanatpákám nem a legtutibb. Az erősítőnyákon még gondolkozom,viszont ezt a godzillát akkor kukázom.
Más, ha már itt vagyok:
URH és R-K tekerők,állítók szét voltak már esve, benne a madzag el is volt lazulva,amint hozzáértem el is szakadt. (Madzagon fut az a kis műanyag cucc,ami jelzi épp melyik frekinél vagyok) Na most teljesen nem tudom miként volt, mert időm se volt megjegyezni úgy ugrott le minden csigáról a dolog. Tudtok adni valami leírást, vagy tippet hogy rakjam vissza, vagy marad a tippmix a zsinórral? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #24714 üzenetére
Az nem is bazi nagy, egy csöves TV-ből szedtem már ki tenyér méretű kondenzátort.
A feszültség tűrésben felfelé természetesen eltérhetsz, a kapacitás érték az stimmeljen, meg a polaritás, különben fény és hang jelenség következik be.
Kondi cserének csak pozitív hatása lehet, feltéve h. szükséges. Valószínűleg ez egy tápköri kisebb puffer kondi, cserélni csak akkor érdemes, ha "brummos" az erősítő független a hangerőtől.
*régi cuccoknál meggondolandó a forrasztás, pl. a régi nyákról nagyon könnyen lejöhet a fólia...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Még pár napja jártam itt, mert egy Videoton rádió erősítőt kezdtem el rendbe rakni. (Erős szó a felújítás.) Na most akadtak gondjaim ezzel kapcsolatban. Először is kondenzátorokat akarok(/akartam?) cserélni az erősítő részen, mert lehet rajtuk hallani, hogy nem az igaziak. Van egy 1978-ban gyártot baromi nagy kondenzátor, amit le akarok róla dobni mindenképp. (Öregebb,tapasztaltabb mesterek sokat láthattak) 40V/2200uf. Sehol nem találtam konkrétan ilyen kondenzátort csak 50V-sban. Ilyet! Na, most próbálok a kondiról képeket linkelni, de elég ronda és életlen a kép,szóval csak körvonalakban látjátok. Sajnálom, nincs itthon jobb eszközöm
Szóval a kérdés az lenne, hogy beledobhatom-e ezt a kicsi kis kondit ez a bazi nagy 40V-s Made in Hungary helyére? Lesz-e negatív hatása a hangzás, vagy bármire?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #24711 üzenetére
Az IC nyugalmi árama 5V-os tápnál 25°C-on maximum 1μA. Az adatlapban megtalálod más táp- és hőmérskletértékekre is.
A kapcsoló bármely állásában ott lesz egy-egy 10kΩ-os ellenállás, ami 5V-ról mindenképp elfogyaszt Ohm törvénye szerint 0.5mA-t. Ha ez is sok, használhatsz akár 50kΩ-os ellenállásokat is, akkor pedig ez az áram 0.1mA-re csökken.
Az általad írt 4,5V-os táp esetén ezek az áramok csökkenni fognak 10%-kal.Ezzel jól sejtem hogy közvetlenül nem lehetne egy (mondjuk 5V-os) relét meghajtani...
Jól sejted. A CMOS logikai áramkörök kimenetén nulla állapotban (a relét lehúzza a GND felé) tipikusan 1mA áram"szívásra" képesek. Tehát akkor a másik kimenet használatával be kell iktatni egy tranzisztort, ami a relét kapcsolja.
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #24169 üzenetére
Közben úgy néz ki kicsit csúszik a projekt...
Egy ezzel az IC-vel kiépített megoldásnak kb. mekkora lehet az áramfelvétele, 4,5V-os táp (4db átlagosan merült NiMH ceruzaakksi feszültsége - egy egyenirányító dióda nyitófesz) mellett ?
Természetesen akkor, amikor nem világít az általa kapcsolt UV lámpa.
Ennek ugye lehet összesen 4 opciója is:
- Lejárt az időzítő, és nem nyúltak hozzá (a kapcsoló bekapcsolva maradt)
- Át van kapcsolva 0-ra a kapcsoló
- 0-ra van kapcsolva a kapcsoló, kivették az elemet, majd visszatették
- 1-re van kapcsolva a kapcsoló, kivették az elemet, majd visszatettékEzzel jól sejtem hogy közvetlenül nem lehetne egy (mondjuk 5V-os) relét meghajtani, csak tranyón/MosFet-en keresztül ?
-
Batman2
őstag
DC/DC konverterbe szánt induktorokhoz hol tudnék jó ferrit anyaghoz hozzájutni, amik jól telíthetőek ?
Folytó tekercseket vadásszak hozzá, azok jók ?Üdv.
-
artiny
őstag
Tudna valaki linkelni elektrotechnikai feladatgyűjteményt megoldásokkal, levezetésekkel (konnyebb peldak - kichoff, es hasonlo metodok gyakorlasara)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest