Hirdetés
- Projektor topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS notebook topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
Itt a legújabb próbálkozás, a nyák az LTC 3780-as SOIC tokozású IC-hez:
(vezérlő és teljesítmény panel)Sajnos bármennyire is szorítottam a nyomatot tartalmazó fóliát a nyáklapra, akkor is elég jelentős lett a legvékonyabb vonalak alávilágítása, a vékony vonalak miatt pedig nem mertem hoszabban a maratószerben hagyni a lapot, így fölös rézfoltok maradtak a lapon.
A nyomaton 0,3mm a fólia és a köz szélessége is az IC lábainál, de az eredmény legfeljebb 0,2láb és 0,4mm köz.Erre aztán művészet lesz az IC-t ráforrasztani !
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
McSzaby
őstag
Poros,koszos nyákot mivel illik/lehet tisztítani? Alkohol megfelelne a célra, nem mar, vagy folyat meg semmit a nyákon?
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Volt már vkinek tapasztalata mágneskulcsos macskaajtóval, vagy hallott már olyan vkiről, akinek van ilyenje?
Barkácsoltam egyet itthon és szeretnék hozzá egy ilyen beléptető rendszert készíteni, de nincs mit lemásolni.
Pl elképzelésem sincs, milyen alkatrészeket használhat egy gyári ajtó.
Vettem egy reed kapcsolót, de szomorúan konstatáltam, h még az itthon fellelhető legerősebb mágnes is csak 2 centiről tudja kapcsolni. Szóba kerültek még a hall érzékelők, de ahhoz már vezérlő elektronikát kéne építenem, viszont elektronikához nem értek, csak az elektrotechnika alapjait kapiskálom.Az eredeti elképzelésem az volt, hogy egy reed-relével régi csengőből származó elektromágneseket vezérelnék, amik behúzva tartanák az ajtót. Az egészet meghajtva egy 12V-os adapterrel - vagy már az adapter primer oldalát is a reed kapcsolóval kapcsolnám, energiatakarékosságból. De kísérleteim szerint ehhez pár nagyságrenddel erősebb mágnes kéne, hogy a mágneses tér önmagában zárva tudjon tartani egy lengő ajtót.
Ez jó lett volna, mert nincs benne mozgó alkatrész (időjárás állónak kell lennie és szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat kell elviselnie), de újragondolva inkább elektromechanikus lesz a zár: egy reteszt fog behúzni az elektromágnes. Viszont az érzékelés még mindig kérdéses, az a 2 centi elég harmatos.Igaz láttam utólag egy videót (itt) egy gyári ajtóról, és ezek alapján ha egy nyakban lógó bilétával oldják meg, ami az ajtó keretének alsó lemezéhez érintve aktiválódik csak...
Vajon a gyár is reed kapcsolót használ? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #24191 üzenetére
Egész használható a design, bár fogok rajta finomítani még egy picit mert 40kHz felett nem mindig mérte azt, amit kellene.
Amin túl kellene lépnem, az az AD elején lévő elég ismeretlen Schallen-Key szűrő, a Tina szerint 10kHz-től már vág de az szerintem baromság egy 6MHz-ig működő ADC számára. Bár az nem jutott eszembe eddig, hogy megnézzem szkóppal, mit is kap maga az IC, pedig akkor kiderülne hol a határfreki.A kis jelű dolog amire gondolsz szerintem az lesz, hogy ennek a szűrőnek a műveleti erősítője 0.4V alá nem tud lemenni. Egy külső szűrő ez helyett megoldaná a gondot szerintem, úgy is van pár fölös LM324-em, azok le tudnak menni ~0V-ig.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #24188 üzenetére
Hmm ez jó ötlet, és akkor az osztó okozta érték csökkenést meg korrigálom egy szorzással a pc oldalon, úgy akkor végül korrekt értékeket kapok. Már csak valami alkalmas 8ohmos ellenállás kellene, ami kibírja a meghajtást.
Mit gondolsz a bemenő jelszint kérdéséről? Amit kiad a DAC az elég lesz nekem ide a méréshez?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #24186 üzenetére
Az erősítőt terheld mintha normális üzemmódban dolgozna. Ha 8 akkor 8, ha 4 akkor 4 ohm stb. Erre könnyebb egy kohm nagyságrendű osztót tenni párhuzamosan, amit az erősítő észre sem vesz, de az ADC által kívánt szintet beállíthatöd vele. Lehet nyugodtan egy potenciométer is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #24178 üzenetére
A kapcsolót OFF állásba téve viszont bármikor azonnal ki lehessen kapcsolni.
Akkor egy kétállású kapcsolót kell beletenni. Az egyik pozícióban indítja az időzítést, ami végzi aztán a dolgát. Ha visszakapcsolod akkor azonnal törli a kimenetet. Ha megnézed a kapcsolást a kapcsolók felső szála össze van kötve, tehát megy egyetlen kapcsolóval a dolog. De nem elég egy On/Off!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz dudika10 #24185 üzenetére
Jah leesett mi van. Szóval a kérdés akkor az, hogy az erősítő kimenetén mi legyen a mérés alatt.
Ez nagy vonalakban az elrendezés:
Ahol egyébként az a probléma, hogy az erősítő kimenetén lévő jel ne lépje túl a 3.3V-t, mert az ADC csak eddig tud mérni. Tehát akkor visszaugrottunk oda, hogy a bemeneten lévő jelet kellene addig osztani, amíg 3.3V alá nem kerül a kimenet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz dudika10 #24182 üzenetére
Hogy függ össze a DAC terhelése az erősítőt terhelő ellenállással? Azt nem csak az erősítő bemeneti ellenállása terheli?
Egy ADC modul fog kapcsolódni a terhelésre, az a bemenet és a föld között tartalmaz egy 1Mohm-os ellenállást, azt követi egy műveleti erősítő.
-
sagit
veterán
Sziasztok
Adott barátnőm notebookja, régi gép ( 2007-es) ezért egyszerre nem kezel két háttértárat megfelelően jumperolás nélkül mivel ide csatlakozók vannak benne. A terv az volt hogy a gyári hdd helyére rakunk ssd-t, az odd helyére pedig caddyvel hdd-t.
Minden meg is van, a hdd-t is felismeri és az ssd-t is de csak külön-külön. Utána olvastam és az a probléma áll fent amint említettem is a hsz elején. ( mindkettő meghajtó master, ezért vagy/vagy működnek)
Találtam is megoldás: [link]
Ha jól értelmezem a leírást akkor 3,3v-ot adott az író az ic 33-as lábának.(Azt nem tudom miért, nem értek hozzá) Azonban az ő caddyjében marvel ic volt, amit mi vettünk az pedig teljesen más.
Kép a moddrólr:
És a dokumentációja az ic-nek: [link]
A mi caddynkben egy SUNPLUS SPIF233A ic található. Dokumentáció: [link]
A kérdésem az lenne hogy itt is a 33-as lábra kellene kötnöm a 3,3 V-ot?
Előre is köszi annak aki végig olvassa a kicsit hosszú hozzászólásom.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
LG C3 65" || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||
-
dudika10
veterán
válasz CPT.Pirk #24181 üzenetére
Manapság egyes eszközökből aszimmetrikusan is kijön 2-2,5Vrms gond nélkül (a kis 20k-s hangkártyám is tud 2V-ot, HRT DAC-ok még többet 2,35V-ot talán, de ezt most fejből mondom).
1,16V-ra kis kerekítéssel mondhatjuk, hogy 1V, mint régebben a legtöbb készülék.
Vonali bemenet elvileg 10k (persze van ahol csak 5k és van ahol 100k). DAC-nak egészségesebb ez a terhelés, mint a 8Ohm.
De várd meg Lompos-t. Kezdő vagyok én még... nem bízom magamban.
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz dudika10 #24180 üzenetére
A 3.3V az PP, RMS-ben 1.16V. Ha jól nézem, ez még kevesebb, mint mostanában a kommersz eszközök kimeneti szinjte?
Am. maga az FPGA ahogy végigfut a szinusz amplitúdó értékein, az 0-3.3V, ezt eléggé nehéz lenne megváltoztatni, de akkor lehet nem is kell.
A kimeneti terhelésre meg most beugrott, hogy 8ohmos ellenállásra nem kevés teljesítmény jutna. Nem végzetem ilyesmi mérést még, azt mondod a 10kOhm megfelelő terhelés erre?
-
dudika10
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gondoltam kellene méricskélni kicsit, fel kellene használnom végre az FPGA-mat erősítő átviteli karakterisztika mérésére. Jelenleg 0 - 3.3V közötti szinusz jelet állít elő a DAC-om.
Mi lenne ennek a mérésnek a megfelelő módja? Feltételezem egy ellenállás osztóval le kellene osztani a jelet, gondolom vonali szintre. Ebben az esetben az erősítő hangerőszabályzóját maximális állásba tekerve, 8ohmos ellenálláson kellene mérnem?
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #24177 üzenetére
Hopsz, igen, ezt tényleg nem írtam le.
Akkor egy kis kiegészítés:
...
Ha ez lejár, kikapcsolja; és a kapcsoló ki majd ismételt bekapcsolásával lehet újra működésbe hozni.
A kapcsolót OFF állásba téve viszont bármikor azonnal ki lehessen kapcsolni.Ut = 1,8V-3,2V Ilyen táppal a CMOS IC se lenne megelégedva.
Két külön táp lenne az eszközben.
De le is írhatom konkrétan mi is ez: egy kézi UV lámpa.
Gyárilag 4db ceruzaelemmel megy.
A belső elektronikáját, és az UV csövet a foglalatával megtartanánk, csak egy strapabíró fémházba (fém műszerdoboz) raknánk bele.Lenne egy külsőleg hozzáférhető, "hülye emberek által kezelt" tápellátás.
Az állandó elem ki-be rakosgatás miatt a tölthető ceruzaakksik külső fóliás szigetelése hamar megadja magát (utána vagy nem érintkezik, vagy rövidre záródhat).
+ leejtik, deformálódik, stb.
Tehát a ceruzaakksik a mechanikai terhelés miatt a kémiai degradálódás (ami amúgy szintén nem kicsi - ezért is gondolkozunk a Góliát akksis vagy ólomsavas megoldáson) alapján várhatónak csak a töredékét bírják.
Ennek ellenére elvárás (a "látvány" miatt) ceruzaakksi vagy ceruzaelem használata.
Ha megtalálják és megfelelően rakják be őket (itt a nem megfelelő berakás minden egyes lehetősége ellen védekezni kell ! ), akkor kellene bekapcsolnia a tényleges - belső - tápellátást.
Vagyis külső szem számára nem észrevehetőn működjön a belső táp.
Ha tényleg pár mA-es lenne a fogyasztás erről a "körről", akár valami kívülről minél erősebb (pl. duracell) ceruzaelemet is be lehetne rakni, akár több hétig is el bírná látni árammal egy szett.
És addig talán mechanikailag is kitart.A belső (a fémházban lévő, csak egy kulccsal zárt rész kinyitása után hozzáférhető) tápellátás adná a tényleges áramot, "képzett" operátorok cserélnék benne az akksikat (bár egy diódát azért a biztonság kedvéért ide is beraknék).
Itt a lényeg az lehetne, hogy minél tovább bírja a fénycső használatát - minél ritkábban kelljen cserélni és tölteni.
6V-on saccra olyan 6Ah körüli jó lenne. -
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #24176 üzenetére
Az első definíció szerint nem kell neked a RESET. Akkor a 9. lábat a GND-re kötöd.
relét 5V-osban sem kapnék 10mA alatti tekerccsel.
Ez biztos!
Ut = 1,8V-3,2V Ilyen táppal a CMOS IC se lenne megelégedva.
Vagy ekkora áramátvitelt ne várjak el ?
Ha az 1.5A-re utalsz, akkor az csak a relékontaktusok függvénye.
Az optocsatoló mit szól hozzá, ha fordított tápot kap ?
Mivel elvileg csak egy dióda, nem kellene elromlania - ha jól gondolom.Ha a bemeneti oldalára gondolsz, akkor úgy bírja, mint egy pici LED. El kell olvasni az adatlapját, hogy "meddig ér a takaró fordítva". Van, ami 3V fölött már átüt és az nem egészséges.
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #24171 üzenetére
Már csak az a kérdés, hova tudnám kötni a RESET gombot.
Megoldható lehet valahogy azzal az egy szem kapcsolóval ?
Egy külön inverterrel biztosan, de azt jó lenne elkerülni.A relé helyett elgondolkoztam optocsatolón is - mivel relét 5V-osban sem kapnék 10mA alatti tekerccsel.
Ami kellene:
A opció (2 elemes betáp):
Ut = 1,8V-3,2V
It = max. 10mA
Kapcsolandó fesz és áram: 3,8V-7,3V; 1,5AB opció (4 elemes betáp):
Minden ugyanez, csak
Ut=3,6V-6,4VVagy ekkora áramátvitelt ne várjak el ?
Ebben az esetben az optocsatoló kimenetére még egy másik, teljesítmény Tranyó/MosFet, vagy egy relé is kellene.A lényeg az lenne, hogy a "bekapcsoltságot jelző" elemek után minél hamarabb legyen egy galvanikus leválasztás.
Az optocsatoló mit szól hozzá, ha fordított tápot kap ?
Mivel elvileg csak egy dióda, nem kellene elromlania - ha jól gondolom.[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Lompos48 #24173 üzenetére
Ez lesz az akkor köszi!
Magát a működését én is ismerem ( szedtem is szét párat ) csak sehogy nem jöttem rá, hogy miért FI relé. Azért gondoltam valami szögre, mert ugye a FI-vel én mindig matematikai értelemben találkoztam. A váltakozóáram meg tele van fázisvektorokkal. Hát én magamba összehoztam . :-)
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lompos48
nagyúr
válasz moha21 #24172 üzenetére
Nem tudom szebben megfogalmazni, mint ami itt van.
Vektorokhoz nem sok köze lehet, mert egy akármilyen égő vagy rezsó esetén is ugyanúgy működik, pedig azoknál fáziseltolás nem keletkezik. Esetleg a vektor valós értékéhez, de akkor miért FI? Más lesz az, mert Φ relét nem ismer a virtuális világ. Ha találok rá elfogadható választ, tudatni fogom.
Megvan!
In der früher gängigen Abkürzung FI stand „F“ für das Wort Fehler und „I“ für das Formelzeichen des elektrischen Stroms
Fordítsam is le?
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Tudna valaki adni egy szép magyar leírást az áramvédő kapcsolóról? Hogy miért is FI relének hívják? Gondolom valami vektoriális dolog van benne és az FI valami szöget jelölhet.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #24170 üzenetére
Igen. A SET gomb indítja a monostabilt, ami állapotot változtat és azt tartja t ideig. Ha hamarabb akarsz végetvetni a dolognak, használhatod erre a RESET gombot.
Arra figyelj, hogy egy 3V-os relé kötelező módon nagyobb áramot "eszik", mint egy nagyobb feszültségű ugyanolyan geometriával. Ha csak egy kontaktusra van szükséged, akár megpróbálhatsz egyet fabrikálni egy Reed relével, kis cső alakú csévével.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #24169 üzenetére
Köszi.
De ugye a Set gomb itt biztosan úgy műkődik, ahogyan leírtam hogy nekem kellene?Más: Ha a két külön szett elemetes megoldast valositom meg, akkor ket elem eseten kelleni fog egy 3V-os relé. 2A-t tudjon kapcsolni, es minnel olcsobb legyen. Van ötletetek, hol kaphatnek?
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #24167 üzenetére
Használhatnád az alábbi kapcsolást. A CMOS logikai áramkörök legjobb tudomásom szerint 3...18V tápfesz sávban működnek. Az R, C tagokat kiszámolod. Figyelni kell arra, hogy a kimenetek (ahová most a LEDek vannak kötve) ugyancsak a táp szintjén hozzák az "1"-es szintet (max. 50mV-tal kevesebbet). A reset gombot használod vagy sem, szükség szerint.
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #24164 üzenetére
"In India 1500 V DC and 25 kV AC, 50 Hz, is used for main line trains.
The 1500 V DC overhead system (negative earth, positive catenary) is used around Mumbai. The Mumbai region is the last bastion of 1500 V DC electrified lines on Indian Railways. The Western Railway route from Mumbai Central is now completely changed to 25Kv AC. The 25 kV AC system with overhead lines is used throughout the rest of the country. The dual-voltage WCAM series locomotives haul intercity trains out of Mumbai DC suburban region. The new AC/DC EMU rakes used in Mumbai are also designed to operate with both DC and AC traction as the Mumbai area switches over to the 25 kV AC system which has provided access to the locomotives having AC Traction motors to serve in the suburbs."Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy a lehetőségekhez képest minél egyszerűbb időzítő megoldásra lenne szükségem, ami a következőket tudja:
- Kb. 5-10 perces időzítés, egyáltalán nem kell pontosnak lennie (akár az is ok, ha 5 és 10 perc közt szór).
- Lehetőleg nem nyomógomb adja a bekapcsolási jelzést, hanem egy kapcsoló (mechanikai kialakítás miatt).
Tehát olyan kellene, hogy ha a kapcsolót bekapcsolják, elindul az időzítő, és 5-10 percig táplálja az eszközt.
Ha ez lejár, kikapcsolja; és a kapcsoló ki majd ismételt bekapcsolásával lehet újra működésbe hozni.
- A tápfesz 4 db ceruza / góliát akksi, vagy esetleg egy 6V-os ólomakksi. Vagyis 3,8V és 7,3V (?) közti.
De lehet 1-2 dióda nyitófesszel még kevesebb, fordított elem berakás ellen is lehet hogy védekezni kell egy (/több ?) diódával (ez még nem biztos, mert lehet külön lesznek a felhasználó számára elérhető akksik, és akkor azok csak egy relét húznának meg).
- Olyan megoldás lenne az igazi, aminél ha a kapcsolt eszköz ki van kapcsolva (akár úgy, hogy a kapcsolót bekapcsolva felejtették ! ), akkor áramfelvétel vagy egyáltalán nincs, vagy max. pár mA-es.
4 db rossz állapotú ceruzaakksiról min. jó pár napot (de inkább több mint 1 hetet) el kellene mennie.
Bekapcsolva össz, kb. napi 4-5 órát lenne, ez mondjuk napi 50 kapcsolás, azaz egy héten 35 óra és 350 kapcsolás.
Természetesen bekapcsolt állapotában lényegtelen az időzítő fogyasztása (maga az eszköz több száz mA-t vesz fel, de az akksi méret tervezése miatt pontos mérést is csinálok majd nemsokára). -
moha21
veterán
válasz Batman2 #24154 üzenetére
"Másrészt pedig lehet azért is, hogy több ampert ne kapcsoljunk a kis áramú részhez, mert az azonnal szétég."
Attól nyugodtan rányomhat a delikvens 200 A-ert is a 200-400mA -es mérőpontra.
(#24164) Batman2:sajnos ismerek embereket akik találkoztak már nagyfeszültséggel ( távvezeték ) és elég rendesen megdarabolták őket utána az orvosok.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz CPT.Pirk #24160 üzenetére
A "poén" az, hogy szintén valami sok évvel ezelőtti műsorban volt erről szó (talán Frei Dosszié), ahol egy akkoriban történt kivégzést mutattak be (tehát "moder", egészen biztosan nem egyenárammal végzett kivégzést) és a kb. 10-15 másodperces "nyúzás" után, mikor az orvos odament és megvizsgálta a pácienst, azt állapította meg, hogy, ugyan már nem volt öntudatánál, de még ver a szive, ezért újra végrehajtották az ítéletet, újra rákapcsolták az áramot.
20-25 másodperces főzés után már nem csoda, hogy leállt a szíve.
Ellenben sok video található a youtube-on, ahol embereket, állatokat ér nagyfeszültségű, áramütés (váltakozó áram) és ezek között van egy olyan, ami talán valami indiai vasútnál játszódik, ahol a fickó elkezdd sétálni a vagon tetején a felsővezeték alatt, majd egyszer csak felnyúl és megfogja !
Két villanás és csattanás, majd füstölögve, megmerevedve dől le a vagon tetejéről a fickó !
No, az a fesz. azonnal kivégezte, hullazsákban vitték el.Ott úgy rémlik, hogy valami 40KV a vasúti felsővezeték feszültsége.
Üdv.
-
moha21
veterán
válasz szeva000 #24159 üzenetére
Meg, ha ugye beszúrják a disznóba, akkor ugye jelentősen lecsökken az ellenállás.
(#24160) CPT.Pirk : Azért ott van, hogy 1890-ben történt ez a dolog. Akkor meg még voltak furcsább kivégzések is. Ráadásul ekkor még azért még ekkor nem sok tapasztalat volt az elektromos áram emberre gyakorolt hatásáról.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Batman2 #24158 üzenetére
"Miért nem öli meg szerinted pl. a 2000V egyenáram a delikvenst, csak a 2000V váltakozó ?"
Miért ne ölné meg? 2 kV egyenáram is simán lehet halálos megfelelő áramerősségnél.
"Szerintem a szervezetre gyakorolt hatása hasonló."
Pedig sok dologban különbözik. Elég, ha az egyenáram vízbontó hatására gondolsz. Márpedig az emberi test nagy része víz.
"legfeljebb a legelvetemültebb, legkegyetlenebb gyilkosokat ítélném erre"
Azokat ítélték erre és ha jól tudom ma már nem is használják.
-
Batman2
őstag
Honnan tudok szerezni megfelelő ferrit magnak valót DC/DC konverterek induktivitásának tekeréséhez, amik nagy mértékben gerjeszthetők ?
Tudtok esetleg céget, ahonnan be lehet szerezni pár darabot ?
Bourns-t már próbáltam, nem küldenek.Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Batman2 #24158 üzenetére
Normál kivégzésnél váltóáram halad át a testen, a fejtől a bal vádlira, így egyenesen át a szíven. Már csak néhány államban használják ezt a kivégzési módot.
Nem fogalmaznak egyértelműen a wikipedián, de elvileg az itt leírt eset egyenárammal végzett kivégzésen történt:
Az első, villamosszékben végrehajtott kivégzésre 1890. augusztus 6-án New York államban, Auburn kisváros börtönében került sor. A kivégzett William Kemmler, egy elítélt gyilkos volt. A folyamat Edwin F. Davis hóhér és Edward Charles Spitzka és Charles F. Macdonald fizikusok jelenléte alatt zajlott le.
Az első 17 másodpercig tartó, 1300 voltos [7] áramütés következtében az elítélt eszméletét vesztette, de miután megvizsgálták, kiderült, hogy Kemmler szíve és légzése nem állt le. Ezután Spitzka állítólag a szék újbóli üzembe helyezéséért kiáltott, viszont az áramot szolgáltató generátornak időre volt szüksége az ismételt használathoz. A második fázisban Kemmler testét 2000 voltos sokkhatás érte. A bőr alatti véredényei felszakadtak és az elektródák körüli bőrfelületi részek megperzselődtek.
Az egész kivégzés 8 percet vett igénybe. George Westinghouse, aki akkoriban Thomas Edison egyik fő riválisának számított, ekképpen nyilatkozott: „Jobban tették volna, ha egy bárdot használnak."[8] Sokkal pozitívabb véleménye az egyik tudósító riporternek sem volt, szerinte ez „borzalmas látvány, sokkal rosszabb volt, mint az akasztás".[9]
Volt egy ezzel foglalkozó műsor a TV-ben pár éve, ott úgy fogalmaztak, hogy ropogósra sült a szerencsétlen.
-
szeva000
addikt
válasz Batman2 #24156 üzenetére
persze,nem öl meg...csak kérdéses meddig él még a disznó ...Nekem jópár ilyen ketyerét joztak már javítani...láttam szépen és jól megcsináltat és volt amit elküldtem ránézésre,hogy hozzá sem nyúlok.
A sokkolónak ehhez semmi köze...nah attól elkábulsz,de ez meg is öl gyorsan.Természetesen függ kinek milyen a szervezete,ellenállása....Itt 60-100V közötti feszről beszélünk,nem többezer volt és 1-2mA-ről.[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz CPT.Pirk #24082 üzenetére
Ez érdekes !
Miért nem öli meg szerinted pl. a 2000V egyenáram a delikvenst, csak a 2000V váltakozó ?Szerintem a szervezetre gyakorolt hatása hasonló. Mindkettő bénítja az idegrendszert, tehát elkábítja az illetőt és elvileg egyik sem állítja meg a szivet, mivel az nem tetanizálható, tehát nem vihető görcsös összehúzódási állapotba, mint a vázízmok és idővel mindkettő felfőzi a pácienst !
A különbség pedig annyi, hogy a váltakozó áram többet roncsol a szervezeten, a szövetek, sejtek szerkezetén, éppen ezért már kisebb feszültség is elég ugyanakkora hatás eléréséhez.Eleve elitélem a villamosszékes kivégzést, mert szerintem, egy rendkívül kínzó kivégzési mód (legfeljebb a legelvetemültebb, legkegyetlenebb gyilkosokat ítélném erre) és alapban nem értem, hogy miért csak 2000V- ami jó lassan főzi meg az illetőt, miért nem 25, vagy 50KV, ami egy ipulzus alatt kivégzi az embert, gyak felrobban tőle !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz DonThomasino #24092 üzenetére
Mindíg borsózik a hátam, az ilyen ölésre alkalmas elektromos cuccoktól, meg a kilovoltoktól (vasút, nagyfesz távvezetékek), amilyen szenvedést azok tudnak okozni annak, akit elkapnak !!!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz szeva000 #24098 üzenetére
Tudtommal nem hal meg tőle a disznó, csak bénítja a központi idegrendszerét az agya környékére adott nagyobb feszültség (és pár milliamper).
Ezért elkábul egy időre, de ha nem szúrnák le, akkor magához térne.
A sokkoló is valami hasonlót csinál, igaz, az asszem sokkal magasabb feszültséggel, de az is csak kábít, nem öl meg (azonnal).Üdv.
-
Batman2
őstag
-
Batman2
őstag
válasz szeva000 #24107 üzenetére
A 10-20A-es méréshatárt szerintem egyrészt ezért szokták külön dugaszként kiképezni, mert ott egy rövid, sokkal vastagabb fóliarész van kiképezve a dugasztól a söntig és vissza, direktbe, a nagy áram miatt, amit nem a körbeforgatható választó kapcsoló kapcsol át, az csak a méréshatárt váltja ebben az esetben !
Másrészt pedig lehet azért is, hogy több ampert ne kapcsoljunk a kis áramú részhez, mert az azonnal szétég.Üdv.
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #24149 üzenetére
www.mavir.hu nézz itt körül.
-
DonThomasino
veterán
Mekkora a bruttó villamosenergia felhasználás Magyarországon 2012. szeptemberében és októberében összesen (MWh-ban megadva)?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
moha21
veterán
Igen, sajnos nincs biztosíték sok műszer "nagyáramú" söntjén. Ilyen metex-et is láttam már szétégve.
Én mondjuk lakatfogós mérőt használok nagyobb áramok mérésére, igaz 10 A-nél az meg elég pontatlan.
-
477il4
tag
helló!
a problémám az lenne amiben a asegítségeteket kérném, hogy van nekem egy zalman mfc3--as venti szabájzó, amivel lehet szabályozni 4venti fordulatát és ugyanakkor méri is a fordulatot, csak rühellem ahogy megoldották a venti szabájzást(hosszan kell nyomni a gombott majd csavargatni majd megint nyomni) én inkább a házon lévő potit használom, amit csak tekerek s pörögnek a ventik...a kérdésem az lenne hogy megoldható lenne az hogy a ventik fordulatszabájzását a potméterrel szabájozzam, de a fordulatot le tudjam olvasni a vezérlőről?
a ventik sima 3pinesek...ha jól tudom az egyik pin a fordulatszabájzás visszajelzés, ha jól tudom a sárga, a piros fekete a táp?
na ha jól gondolom akkor a sárga és a fekete kábelt bekötöm a szabájzoba akkor mérni fogja a venti fordulatát?
ez lenne a kérdés... -
Lompos48
nagyúr
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #24144 üzenetére
Jól értetted.
Legjobb tudomásom szerint a multiméterek nagyáramú söntjét
nem szokták külön biztosítani.
Némelyik műszerre egyébként rá is van írva, hogy a 10/20 A-es méréshatárban
csak néhány másodpercig használható a műszer.
Itt persze nagy áramokra gondoltak, 1-2 A-ig nyilván tartósan is bírja a sönt.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #24112 üzenetére
Egy 2A gyors biztosíték van benne.
Jól értem, hogy 20A foglalatban mindegy hogy mit állítok a fokozat kapcsolón?
Mert máshol folyik át rajta az áHa ki akarod használni a méréshatárt, akkor 20A-es gyorsbetétet kell beletenni. A kapcsolót a 20 (A)? állásba kell kapcsolni. A mérési tartomány miatt van külön csatlakozás, ahogy Lompos ís írta. Ha nem így lenne, akkor esetleg felrobbanna az egész műszer. Ezért is kell valóban gyors, a német jelölés szerint F(flink) vagy az angoloknál R(rapid) jelölésű biztosíték. Ha T(trage) betétet használsz akkor mire kiolvadna a bizti akkorra a műszer is már régen halott. Láttam már nemegyszer ilyet. Ezek a Metex-ek amúgy is hajlamosak a durva meghibásodásokra. Nekem egy példány 750V AC állásban egy 110V AC vezérlőszekrényből a sokadik méréskor csak úgy "kiugrott" egy marha nagy pukkanás után.
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #24101 üzenetére
Egyetértek, ez a soros kondis megoldás ugyanis tök "óccsó". Nincs vele semmi gond, arra találták ki hogy egy meghatározott áramfelvételű készüléket etessen. Sok időrelé, fázissorrendfigyelő (és még sorolhatnám a végtelenségig) elektronika táplálását csinálják ilyennel. A lényeg az hogy kiszámolják az áramigénynek megfelelő kondit, esetleg finomítanak egy ellenállással. Az egyenirányító többnyire egy olyan graetz, aminek 2 diódája zener. Aztán ennyi. Nem kimondottan változtatható áramfevételű készülékekhez találták ki. A fázishasításos módszer járhatónak tűnik, a Conrad-nál párezerért kapható olyan szerkezet amire csak a potit kell rákötni. Persze nem árt műanyagtengelyes kivitelűt venni, mert meglepődhetsz ha a fémtengelyes esetleg a falhoz vág.
-
Lompos48
nagyúr
Nem a legjobb a véleményem a Wikipédiáról, mert már sok butaságot láttam náluk, de ami itt a tranzisztorokról le van jegyezve, az elég summáris de összefoglaló jellegű is.
-
Lompos48
nagyúr
CPT.Pirk elfelejtette odaírni, hogy a kezed a művelettől száraz marad.
A bipolárisoknál a kollektoráram a bázisáram és egy tranzisztorra jellemző paraméter (beta vagy h21e) szorzata. A bázisáram pedig Ohm törvénye szerint az alkalmazott feszültség és a bázisellenállás hányada.
tehat akkor effektive mindketto ugyanugy mukodik
Használjuk az effektive helyett inkább a nagy vonalakban vagy lényegében. Nem fogsz tudni egy bipoláris meg egy bázisellenállás helyett egyszerűen beültetni egy FETek és minden OK. És fordítva sem. Lehet, hogy azért létezik egy két speciális eset, amikor igen. Arról nem is beszélve, hogy FETekből is van egy jónéhány típus.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor talán a fizikai oldalról egyszerűbb lesz.
Képzelj el egy félvezető hengert, egyik vége a Source, másik a Drain, sorrend mindegy. Középen mondjuk gyűrű formában fölviszik a Gate elektródát. Ennek eredménye az, hogy a gate-re kapcsolt feszültség miatt kialakult elektromos tér fogja szűkíteni / tágítani az S és D közötti csatornát. Nagyon konyhanyelven ennyi.
moha21: hehe, egyébként ez egy tök jó magyarázó ábra!
-
zka67
őstag
válasz Studiossrác #24127 üzenetére
Húúú, vazze, így tanítják a főiskolán az elektronikát?
Inkább megpróbálom elmagyarázni neked röviden. Kezdjük rögtön egy hibás rajzzal, de hirtelen csak ilyet találtam a neten: 7 szegmenses kijelző multiplexelése
A hiba az az áramkörben, hogy a ledek anódja elé tették az ellenállást, nem pedig a katódokhoz. Képzeld el ezt az áramkört úgy, hogy a tanyók kollektora és a táp között nincs ellenállás, viszont van 7 darab az ic kimenetein, sorosan kötve. Ugyanis így változik a kijelző fényereje, attól függően, hogy hány led világít.
Az első lépés a működés megértéséhez: a kijelzők jelen esetben közös anódúak, ami azt jelenti, hogy a benne levő ledek anódjai nincsenek külön kivezetve, hanem belül össze vannak kötve és csak a közös pont került kivezetésre. A ledek katódjai viszont mind külön ki vannak vezetve.
A lednek van egy jó tulajdonsága: csak egy irányban vezeti az áramot. Ezt használjuk ki az áramkörben.
Mi kell ahhoz, hogy egy led világítson? Az anódjára pozitív, a katódjára pedig negatív feszültség. Az anódjára a tranzisztorokon keresztül kapcsolunk az áramot. Ha kinyitjuk a tranzisztort, akkor folyhat rajta áram, ha lezárjuk, akkor nem. A katódokra pedig az IC-n keresztül kapcsoljuk a negatív pólust.Az "egydigites" multiplexelés már megy remélem, ekkor egy kijelző van, az ic vezérli azt, hogy melyik ledek világíthatnak, az anódkörben levő tranzisztor pedig folyamatosan nyitva van, vagy el is hagyható.
Hogy lesz ebből multiplex kijelző? Úgy, hogy becsapjuk a szemünket. Mindig csak egy tranzisztor lehet nyitva, így mindig csak egy kijelző világíthat, a többi sötét marad. Az ic bemeneteit pedig szinkronba hozzuk a tranzisztorokkal, mégpedig úgy, hogy mindig azt az adatot küldjük az ic-re, amelyik digitnek a tranzisztora nyitva van, azaz az a digit fog világítani. Ha ezt elég gyorsan tesszük, akkor úgy fog látszani, mintha az összes kijelző egyszerre világítana, pedig nem, egyszerre mindig csak egy világít. Ezen a videón marha jól látszik működés közben a dolog.
-
doc
nagyúr
válasz moha21 #24130 üzenetére
jogos, a bipolaris tranzisztorokra gondoltam 'tranzisztor' cimszo alatt
CPT.Kirk:
na ezt nem egeszen ertem ha kezzel nyitom a csapot, az nem olyan, mintha kezzel nyitnam?Lompos48:
a 'feszultseggel vezerelt' miben mas a gyakorlatban mint a bipolaris tranzisztorok (amik gondolom arammal vezereltek)? elhagyhato a bazisellenallas? mert ugye a bipolaris tranzisztornal az aram is attol fugg hogy mekkora feszultseget adok neki, tehat akkor effektive mindketto ugyanugy mukodik: adok neki valamekkora feszultseget, amitol aztan 'kicsit' vagy 'nagyon' kinyit -
Lompos48
nagyúr
A FETek feszültséggel vezérelt alkatrészek (és tranzisztorok ezek is, nevükben a T - Field Effect Transistor). A D-S áramkörben folyó áramot a kapura alkalmazott feszültség vezérli, a kapu árama nagyon kicsi, amennyi egy mikroszkópikus kapacitás töltéséhez szükséges. Ezért a FETes fokozatok bemeneti ellenállása nagyságrendekkel nagyobb, mint a bipolárisoké (amiket te tranzisztornak nevezel kizárólagosan ). Működésük, jelleggörbéik sokkal inkább egy elektroncsőéhez (trióda) hasonlítanak.
Nehéz azt mondani, hogy melyik/mitől jobb. Mindegyiknek megvan a tipikus alkalmazási területe. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Legegyszerűbb magyarázat a FET tranzisztorra a kerti vízcsap, ahol a csapot tekerő kéz a vezérlő feszültség. Ha sima tranzisztorról lenne szó, ott a vízcsapot is vízzel kellene nyitni, zárni.
-
-
Lompos48
nagyúr
Jó lenne látni a rajzot is, mert léteznek közös anódú és közös katódú kijelzők. Ennek függvényében a vezérlésükhöz használt szintek is különboznek.
-
doc
nagyúr
hol az az abra?
meg a hetszegmensesnel hogy jon kepbe tobb sor meg kepkocka? nem inkabb LED matrixrol van szo?tobbiek:
koszi a tranzisztoros magyarazatokat
a FET-tel mi a helyzet? annak mi az elonye/hatranya a tranzisztorokhoz kepest? -
Studiossrác
aktív tag
Ne haragudjatok, hogy ilyenekkel zaklatlak titeket, csak pénteken zh-t írok ebből és mind a nyomtatott anyag, mind pedig az előadás jegyzetem hiányos(pedig szvsz mindent leírtam kb, szakirodalmat meg nem mondott)
Ha nem gond, lehet kérdeznék még...Hétszegmenses kijelző multiplex működése érdekelne. Ha jól értelmezem az ábrát, tulajdonképpen soronként lehet vezérelni a kijelzőt,(alacsony értékre ad képet), majd ha végeztem 1 sorral lépek a következőre(itt is alacsonyra ad képet)
Viszont ha csak ennyi lenne, akkor csak az egész sor világítana, vagy az egész sor sötét lenne. Ezért több bemenetről vesszük le az alacsony és magas értéket, ezáltal kirajzolódnak a képkockák. Nyílván a kapcsoló vált a bemenetek között.
Sorry, ha teljesen hülyeséget írtam. Simán benne van. Ez az ábra számomra értelmezhetetlen...
(van 1 kapcsoló, 5 állapotot vezérel, majd egy B betűt léptet, és mutatja, hogy sorban rajzolja ki+ melyet alacsony szintre tesz....ennyi, semmi szöveg, csak ez az ábra...)
-
zka67
őstag
Nem jól értelmezed a feszültséget! Van pl. egy egytranzisztoros erősítőd, annak van egy közös pontja és a bemenete, igaz? És van egy közös pontja és a kimenete. Valamit van egy tápfeszültsége.
Általában, ha ebben az erősítőben NPN tranzisztort használnak, akkor a tápfeszültség lesz a plusz és a közös pont a mínusz. Ha viszont PNP tranyót, akkor a tápfesz lesz a mínusz és a közös pont a plusz.
A szilícium-tranzisztorok elterjedése előtt germánium tranzisztorokat használtak, ezeket PNP kivitelben tudták gazdaságosan gyártani. Akkoriban a negatív tápfesz volt az elterjedt, lásd. pl Sokol 403 rádió és társait.
Aztán amikor olcsóbb lett a szilícium tranyó, azt meg NPN kivitelben tudták gazdaságosan gyártani, és akkor pozitív tápfeszt kezdtek el használni. Pl. tranzisztoros fejhallgató erősítő.
Gyakorlatilag minden áramkört meg lehet építeni PNP és NPN tranzisztorral is, pont ugyan úgy fog működni mindkettő, csak fordított tápot kell nekik adni. De mivel manapság a szilícium tranyók vannak döntő többségben, ezért gyakorlatilag mindenhol pozitív tápot használnak és ahol lehet, ott NPN tranyókat.
De vehetünk például egy tranzisztoros végfokot, ami szimmetrikus tápfeszről üzemel, ott gyakorlatilag a tranyók is "szimmetrikusak", lásd pl. ezt az A osztályú végfokot.
-
Lompos48
nagyúr
Nem egészen helyes ilyen határozott határvonalat húzni az NPN és PNP közé a feszültség függvényében. Számtalan áramkör létezik pozitív fesz.ről táplálva és tartalmazzák mindkét típust. Sőt van olyan, amiben pozitív tápfesz mellett csak PNP van. És mindezek fordítva is érvényesek. Ezért mondtam/írtam, hogy a válasz nem egyszerű. A választás mindig az alkalmazástól/áramkörtől függ. Nem reklám vagy publicitás az oka a sok tízezer típus létezésének.
Próbálok keresni egy rövidebb leírást, ami ne legyen az említett "biblia" méretéhez mérhető és bár pár mondatban mesélje el a lényeget. Én sajnos nem vagyok jó pedagógusnak és azért is nem vagyok az. -
moha21
veterán
"a 'negativ tapfeszt' hogyan kell elkepzelnem?"
Ha van egy +24 V-os tápfeszültséget és te a +12 V-ot mondjuk 0 potenciálnak veszed, akkor ahhoz képest a valódi 0 potenciál -12 V lesz. Elképzelni így lehet.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz Lompos48 #24121 üzenetére
olyan jol bele tudok kerdezni
az ajanlast koszi, sajna nem hiszem hogy mostanaban lesz idom beleolvasnizka67:
koszi, akkor ha jol sejtem az en aramkoreimhez NPN tranyo a helyes valasztas
a 'negativ tapfeszt' hogyan kell elkepzelnem? gondolom annyit jelent hogy a tapvezeteken kisebb a feszultseg mint a foldon, de az miert jo? az miben mas mint a 'sima' megoldas? es miert 'jo'? -
Lompos48
nagyúr
Ez egy olyan komplex kérdés, hogy csak a válasz sokkal bonyolultabb.
NPN/PNP
Nagyon durva analógia: anyag/antianyag csak kivetítve pozitív/negatív feszültségekre. A FEtek lényege a feszültséggel történő vezérlés.
Ajánlani azt tudom, hogy keresd meg az egyik elektronikai bibliát a neten: Horovitz & Hill - The Art of Electronics, Ed.2 Rengeteg dolgot lehet belőle tanulni. Oldalakon keresztül taglalja a kérdésedre a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
valaki el tudna nekem magyarazni par mondatban, hogy mikor erdemes, illetve mikor kell NPN/PNP tranzisztort/FET-et/stb hasznalni?
eddig gyakorlatilag egyedul az NPN tranzisztorral talalkoztam gyakorlatban, azt rakhatom barmikor/barhova, vagy van ahova inkabb mast kellene? -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #24117 üzenetére
A fokozat kapcsoló
20200m2m. 200mA
A 20-as állásban a mérőszálat költözteted! 20A. Ennyi.Nem érdekel olyan állapot, amikor kevered a skálákat és mérőbemeneteket össze-vissza. Úgy használod, ahogy ki vannak osztva. Kavarásnál nem tudom, mert gőzöm nincs, hogy milyen a belső kapcsolása.
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
-
zka67
őstag
válasz Studiossrác #24109 üzenetére
Gondolom 7447-es vagy hasonló hétszegmenses kijelző meghajtóról beszélsz.
Az LT a teszt láb, ha alacsony, az összes szegmens világít.
Az RBI a soros kioltó bemenet, ha alacsony, akkor kioltja a nullát és az RBO kimenet alacsony lesz.
A BI/RBO a kioltó bemenet és a soros kioltó kimenet. Ha alacsonyra húzod, kioltja a kijelzőt.Az RBO kimenetet kell az RBI bemenetre kötni, addig, amíg a nullákat ki szeretnéd oltani. A legnagyobb helyiértékű kijelzőnél az RBI-t kell alacsonyra kötni, a legkisebb helyiértékűnél pedig szabadon hagyni, hogy a 0 érték is megjelenhessen, ha kell. Ha tizedes pontot is használsz, akkor visszafelé is megcsinálhatod ugyanezt, és akkor a felesleges tizedes nullák sem jelennek meg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #24114 üzenetére
A 20-as foglalatban a 20-as mérőskálán 20A-t. Mi ebben a furcsa?
Az A foglalatban 200 mA-t.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #24112 üzenetére
Az akkor a kisebb skálákra van, a 20A-es sáv akkor védelem nélküli. Láttam már ilyet.
Jól értem, hogy 20A foglalatban mindegy hogy mit állítok a fokozat kapcsolón?
Mert máshol folyik át rajta az áram.Nem! Mert a söntnek a lényege, hogy 2 kontaktuson rákötöm a mérendő áramot, másik kettőn olvasom a feszültségesést (Kelvin Kontaktus a konfiguráció neve). A kapcsoló más állásban máshová köti a leolvasó szálakat.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Studiossrác #24109 üzenetére
Milyen áramkörről beszélsz?
-
-
Studiossrác
aktív tag
Sziasztok!
Ledek vezéslésével kapcsolatos kérdésem lenne. Méghozzá az LT, RBI, BI/RB0 lábbal kapcsolatosan.
Melyik mit csinál?Emlékeim szerint egyik kioltja a ledet, másik csak a felesleges nullákat, harmadikat nem tudom mit csinál...
-
DonThomasino
veterán
válasz CPT.Pirk #24106 üzenetére
És akkor minek a 20A es foglalat ha A ban is mér 20A t?
Mindjárt mutatok képet.
Ma méricskéletem és olyan eredményeket kaptam
mint ha egy tizedessel el lennék csúszva.
Ilyen: [link]Most a A foglalatban a 20 as határban mennyit tud max mérni?
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #24105 üzenetére
az egyikben általában a méréshatár 200mA..a 20A pedig adja magát..de nem értem minek két külön foglalat ennek
Méréshatár váltásnál meg egyértelmű.Bár a 200mA-es rész 5X20-as biztivel védve szokott lenni[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DonThomasino #24105 üzenetére
20A, de inkább maradj ez alatt, ez a maximum, amit elvileg elvisel az nélkül, hogy elolvadna.
-
DonThomasino
veterán
Adott egy digitális multiméter, alul egy A és 20A es foglalat.
A váltóáram / áram rséznél AC/A fokozat kapcsoló határok 20 200m 2m.
Most a A foglalatban a 20 as határban mennyit tud max mérni?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest