- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Quetz
őstag
válasz rappit4 #130246 üzenetére
Végre ráértem és csináltam pár mérést, tesztalany az Interstellar volt, 2:18:00-tol a katapultálás utáni csendes jelenetig. Mérő eszközök: egy T-12 mélynyomó és egy umik-1 usb mérőmikrofon.
spl min: 58.3 - ez a szoba alapzaja gyakorlatilag
spl max: 112.6
spl peak: 120.5 (súlyozatlan maximum)
T-12 max fogyasztás: 221 wattAz a véleményem a mérés alapján, hogy ezeket az értékeket integrált AV erősítővel és hifi hangfalakkal nem lehet reprodukálni, a mélynyomó használata nélkülözhetetlen. Azt viszont továbbra sem zárnám ki, hogy két kisebb 300 wattos mélynyomó jobb minőséget produkálna a nappalimban, mint egy 500 wattos T-12 mert ebben az esetben máshogy alakulnának ki az állóhullámok.
-
Patice
nagyúr
válasz rappit4 #130248 üzenetére
Szóval akkor innen adódnak a különbségek a hangsávok minőségében. Van aki foglalkozik az LFE-vel, van aki meg tesz rá magasból és a legkönnyebb utat választja a Pro Tools-ban.
"... vagy ráhúzod ugyan azt a hangot az lfe csatornára vagy csak a pluginben ráhúzol az lfe-re. Ezek a legegyszerűbb megoldások amiket nagyon lengén mondhatunk lowpassolásnak, de ez a ritkábbik eset."
Nem lennék meglepődve, ha ez lenne a gyakoribb eset (mondjuk Mo.-on). De ez a ráhúzod az LFE-re, szerintem kapásból vágja is a hangot, vagy ha szerkesztés közben nem is, akkor a végén, amikor lebutítják DD-re, DTS-re.
A program már "Pro", aki meg használja meg nem biztos.
(#130251) Quetz:
Ha ezek dB-ben mért értékek, akkor valami nekem nem kóser, ilyen hangos a szobád? Alapzaj majdnem 60 dB ??? Forgalmas út mellett laksz, vagy mi?
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Nemir Ombe
addikt
válasz rappit4 #130248 üzenetére
Arra mi az "elméleted", hogy ha a front (és további) dobozaid nem képesek kiadni, a (leg)mélyebb frekiket, akkor mi értelme a "large" beállításnak? Nem jobb ezeket a frekiket a subra bízni, mint a többi dobozt terhelni azokkal a hangokkal, amik úgysem jönnek ki belőlük? Továbbá, mi értelme van a mély hangok "előállításával" terhelni az AVR-t, ha azok a hangok úgysem jönnek ki a dobozokból, ellenben (ha van) egy jó sub, az pontosan arra a célra készült, hogy mindezt "megoldja" .... !?
Hmm ....
-
MasterMark
titán
-
rappit4
őstag
válasz Patice #130252 üzenetére
Hát ez tény, hogy sokan választják a könnyeb utat ami persze nem is mindig baj, van olyan amikor muszáj ezt a megoldást alkalmazni, de ezért is mondom hogy ha egy felesleges mély frekit megkap az lfe nem tudod rendesen megítélni. Egyébként megkülönböztetünk hollywoodi és európai hangkeverést és inkább a hollywoodi hangsávok szoktak igénytelenek lenni. Azért hallgasd meg a Saul Fia hangsávját amiben elképesztő hangeditálás van.
-
rappit4
őstag
válasz Nemir Ombe #130254 üzenetére
Ezt próbálom megmagyarázni de úgy látszik nem érthető. Aki keveri a hangot figyelembe veszi azt, hogy a frontokra ne menjen felesleges mély hang ami "terhelné" a hangsugárzókat. Nyilván ennek a small dolognak egy bögreszettnél még van értelme de belerondít az lfe csatornába. Ez szerintem tök egyértelmű, van egy lfe csatorna ami precízen ki van keverve valaki által, ha te ráküldesz olyan mély hangokat amik nincsenek "oda tervezve" galibát fognak okozni hiszen plusz információt kap a mélynyomó ami eredetileg nincsen ott.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz rappit4 #130257 üzenetére
"Aki keveri a hangot figyelembe veszi azt, hogy a frontokra ne menjen felesleges mély hang"
Ezzel csak annyi a baj, hogy "szerencsétlen hangmérnök" honnan tudja, hogy neked milyen rendszered van és annak mik a határai..... a hangot az adott szabványnak megfelelően (pl. 20Hz-20KHz) között keverik és helyezik el térben, ergo a frontok/hátterek/center is kaphatnak alacsony frekvenciás hangokat a "térbeli elhelyezéstől", függően ..... a keverés mindig egy "elméleti rendszerre" vonatkozik, az adott szabványnak megfelelően, ami Te tudsz a rendszeredhez igazítani ..... más esetben tök felesleges lenne minden vonatkozó beállítás az AVR-eken, minden esetben azt hallanád amit a "hangmérnök akart" ..... de szép is lenne .....
Hmm ....
-
Quetz
őstag
válasz Dorian #130253 üzenetére
Ez mérési hiba lesz, mobil app kifekszik 31db-n, eközben a rew továbbra is 58-t mutat. Addig is megnéztem még a erősítő fogyasztását, 226 watt az 5.0-ra. Ezek alapján a 240w amitt a hátára irtak maximum az átlagos fogyasztást jelentheti, különben már le kellett volna kapcsolnia.
Update: A javasolt mérés a kalibrált mikrofonnal Z weighting, de ebben a módban olyan hangokat is felvesz a program amit nem hallunk. Átállítva A weighting-re máris 37DB a mért érték. Bövebben itt fejtik ki.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Nemir Ombe #130254 üzenetére
Ezért hasznos a mélynyomókon vagy erősítőkben a szubszonikus szűrő. Legtöbbjüknek már gondja van a 25 Hz alatti tartománnyal, aminek levágása egyértelműen javítja a hangzást. Sokkal tisztábban, pontosabban szólnak a mélyhangok, ugyanez a helyzet a front- és a többi hangdoboz esetében.
Nem véletlenül tanítják a THX tanfolyamon (George Lucas Skywalker Ranch-án), hogy 80 Hz-es vágás a kiindulópont, amin esetleg lehet finomítani, viszont az összes csatorna LARGE-ra állítása bődületes ostobaság, bornírtság.Mindenkinek ajánlom ennek a cikknek a figyelmes elolvasását: [link]!
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
BBéci
legenda
válasz kovbandi82 #130186 üzenetére
Azt írtad, tervben van házimozi cseréje. Magától értetődően rendes házimozi erősítőre gondolok, nem holmi egydobozos bögreszettre, amilyennel most is szenvedsz. Ne kínlódj tovább, használható megoldást nem fogsz tudni összehozni.
A majdan megvásárolt házimozi erősítőbe mehet minden jel HDMI-n, a kép onnan tovább a tévébe, ahogy már korábban írtam.(#130262) MasterMark
Arra inkább nem reagálok.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
törölt tag
Kicsit összezavartatok most, de most már megkérdezem, csak hogy biztos legyek.
Az erősítő a mérés során a frontokat 80Hz-re rakta, a hátsókat 120 Hz-re és a centert 150Hz-re.
Az LFE maradt sima LFE 120 Hz-en.
Ez jó így vagy van egy lyukam a 120-150Hz közötti sávban? -
-
Laposelemer
tag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni házimozi rendszer upgrade-del kapcsolatban.
Jelenleg egy H/K AVR 170 + JBL Loft 5.1 rendszerem van. A cél mozi és elektronikus zene, de mostanában kezdenek a "komolyabb" zenék is érdekelni. Egy kicsit időtállóbb rendszert vennék.A lényeg, hogy már egy ideje szemezek egy Marantz SR7010-zel. Kifutó darab ... 1200 Euro körül kapható Németországban.
Az egyik kérdésem, hogy érdemes e várni valami akcióra, Black Friday, stb. vagy rendeljem meg?
A másik kérdésem, hogy hangfalak terén merre induljak el?
Egy amerikai konyhás 24m2+5m2(konyha) szobába lenne.
Dali Opticon 6 szintet céloztam meg. Nem tudom mennyire vagyok eltévedve ...Köszönöm a tanácsokat.
A.
-
törölt tag
válasz MasterMark #130265 üzenetére
Igen, közben elolvastam még egyszer a szubos beállításokat is és az utolsó cirka 70 hsz-t is, és ennek ellenére összezavarodtam.
(#130266) Nemir Ombe A bemérés előtt 80Hz-en volt mindegyik, akkor manuálisan állítgattam be a távolságokat és a dB szinteket. Mérés után viszont akkora minőségi javulás történt, hogy nem is változtattam meg semmit. Szóval át tudom állítani kisebbre is. Sőt, néha a frontokra betett full spectrum-ra, ilyenkor kaptam egy kis plusz légnyomásérzetet is.
(#130267) BBéci Hát ez sajna még mindig egy régi Magnat. Viszont felemeltem fülmagasságba egy tartóval, így most a TV előtt van közvetlenül (TV a falon konzolon fentebb, mint kellene, így viszont alatta van hely), viszont a center hátulja és a TV között kb. 3 centi hely van.
Más pozícióban még nem nagyon mértem, mert csak lentebb tudnám tenni kb. 40 centi magasságba, de nem tudom megemelni, hogy felfelé nézzen. Az nem tudom mennyire jó megoldás, hogy nem a fül felé van állítva egy hangszóró. A frontokat is megemeltem picit, jobban is szólnak. -
BBéci
legenda
válasz #54715584 #130269 üzenetére
Ha az a "tartó" nem kellően stabil és a hangdoboz nincs tőle elcsatolva, sokat ronthat az élményfaktoron.
Azzal nem lettem okosabb, hogy Magnat a centersugárzó, vagy a pontos típusát, vagy hangszórók méreteit áruld el. Küldj rá teszthangokat, azzal megállapíthatod, hány hertzig megy le. Nagyon magas a 150, bögreszetteknél szokott ott lenni a vágás.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
törölt tag
válasz MasterMark #130270 üzenetére
Minimális különbség van közöttük, de majd tesztelek még. Ez van most, még egy darabig nem lesz új rendszer.
(#130271) BBéci De nem ér hangosan nevetni. Magnat 144 130 Nincsen elcsatolva, egy állványszerű tartón van. Ha visszatenném 40 centi magasra de meg tudnám emelni valamivel fülmagasság felé, akkor jobban járnék? Frontoknál segített a kis emelés, gondolom ez centernél sem lenne utolsó dolog?
-
rappit4
őstag
válasz Nemir Ombe #130258 üzenetére
Ez bizony így igaz, úgy kell igazítanod a rendszert, hogy a legjobban leképezze azt amin keverték viszont olyan kereteken belül ami nem nyúl bele a kevert hangzásba. A bass management olyan, mint a mátrixolás, belenyúl a kész hangba, felesleges plusz mélyeket tesz rá az LFE-re(Jó akkor hívjuk sub-nak). Nem is firtatom tovább, mert úgy látszik itt nem lehet normálisan "vitatkozni" dolgokról, mellébeszélés megy ezerrel Megpróbálom megírni a cikket a keverő program segítségével hátha úgy érthetőbb lesz a dolog a film keverés alapjait felfogni nem képes emberek számára is.
[ Szerkesztve ]
-
arcitec
addikt
válasz Laposelemer #130268 üzenetére
Jó lesz , vedd meg, még egy jó sub kell hozzá ... (OPTICON 6 szett van nekem is)
pl [link]
U.I : Azért hallgatózhatsz is, de jó amit nézegetsz ( bevállalnám én is )[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Nemir Ombe
addikt
válasz Laposelemer #130268 üzenetére
Ha kellenek az új szolgáltatások, akkor a 7010 jó választás, ha nem akkor a 7009 is jó lehet (hangban nem nagyon van különbség) árban 200-250€ a különbség. Kint ne nagyon várj "black friday" akciókra, inkább csak a "népszerűbb divatelektronikákat" szokták olyankor olcsóbban adni.
Dobozokból (ha már Németország) én inkább pl. Canton Vento szettet néznék (pl. 870 vagy 880 + 856 + 810 vagy 820 vagy ugyanez .2-es változatban), talán olcsóbban is meg van, mint egy Opticon szett, kategóriában viszont feljebb van és a Marantz-al jó páros. Pár tipp: [link] [link] [link] [link]
[ Szerkesztve ]
Hmm ....
-
BBéci
legenda
válasz #54715584 #130272 üzenetére
Nem nevetek, hasonló Jamo volt az első centerem, amit egy adósság törlesztésébe számítottam be 1998 táján. Pár hónapig használtam, de durván rosszabbul szólt, mint a frontsugárzók. A padláson pihen, amióta beköltöztünk a házba, az előző lakás gardróbszekrényéhez képest sokkal lakályosabb, csak nagy (-20 +50) a hőingadozás.
Te tudod, melyik elhelyezéssel ad jobb hangot. Kísérletezgess!
A frontokat miért emelted meg?(#130273) rappit4
Nem érted a basszus menedzselés lényegét, ahogy az egész házimoziét sem.[ Szerkesztve ]
-
renatto
őstag
Adott egy Klipsch RP-140SA Atmos hangszóró, aminek nincs alső frekvencia megadva ("Atmos specifikációnak megfelelően", ill a könyvben "javasolt 150Hz"). A mélyközép 4" benne, mint a hátsókban, aminek 85Hz az alja. Az erősítő mindkettőt 60Hz-nek érzékeli. A hátsókat 100Hz-en vágom (centert is, annak 83Hz az alja).Mennyi lenne az az alsó határ, amit megadhatnék neki? 100-120 vagy a könyv javaslatát használjam 150Hz? Nem lesz az túl magas? És így a 120-150Hz közötti részben nem lesz lyuk, mivel a sub csak 120ig veszi át?
KLIPSCH - 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monolith 12 THX Ultra - Yamaha RX-A2080 Epson TW9400 4K HDR - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15
-
-
törölt tag
válasz BBéci #130277 üzenetére
'98 te jó ég, hát lehet még ezek is onnan maradtak rám.
Kevés lehetőségem van, de lehet megpróbálom ismét letenni középre.A frontokat azért emeltem meg, mert úgy jobb a hangzás, amikor direktbe jön a hang. Álló kb. 80 centis frontokról van szó, ha csak simán állnak a padlón, akkor picit tompábbnak tűnik a hangzás bő 2 méterről és az még a fülmagasság alatt van jóval. Nem tudom valójában számít-e, nálam jobbnak tűnik kicsit (fél-1 centi) emelve.
De tudok kísérletezgetni, csak idő kérdése.
-
BBéci
legenda
válasz renatto #130280 üzenetére
Ott vágd, ahol még nem kezd egyértelműen halkulni. A névleges frekvencia-átvitel teljes mértékben kamu a Magnatnál, arra ne alapozz.
(#130281) monstre
Meg tudsz különböztetni 0,5-1 centis emelést? Nem semmi hallásod van.[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz Nemir Ombe #130214 üzenetére
Köszi válaszod!
Akkor következő kérdés: végfokot kellene beraknom. Gondolom, hogy első 2 front elé lenne a legjobb, de Electra 936 elé a világ összes pénzét el lehetne költeni végfokra
Ezért azt gondoltam, hogy az ATMOS sugárzók elé kellene valamit raknom (4x Klipsch RP-140SA), azzal gondolom költséghatékonyabban kijövök.Ki mit ajánlana?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz BBéci #130284 üzenetére
Monstre úrnal, - mint ahogy anno nalam is - , bele szól a phsziologia is, az mar tuti fix
Es ahogy Liszi70 is mondta nekem anno, tudni kell mi a különbség a jobb es más hang között.
En most ennek az atelesen, megtapasutalasan 'dolgozom'
Persze senkit sem akarok megbantani a szavaimmal[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
BBéci
legenda
válasz LógaGéza #130286 üzenetére
Az RX-A3050 kiváló házimozi erősítő, de olyan kevés az Electra 936-hoz, mint erdőtűzhöz a vízipisztoly. Nem lehet kellemes azzal a tudattal hallgatni, hogy a felét hoztad ki a Focalokból, mint amit valójában tudnak, ami bennük van.
Ha van lehetőséged sztereó erősítővel bővíteni a rendszert, akkor azt mindenképpen a frontok meghajtására használd!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
renatto
őstag
válasz BBéci #130284 üzenetére
Köszönöm, ra próbálok.
Csak egy helyesbites: gondolom az előttem kérdező miatt írtad a Magnat kamu frekvencia adatait, mert nálam Klipsch-ek vannak.
KLIPSCH - 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monolith 12 THX Ultra - Yamaha RX-A2080 Epson TW9400 4K HDR - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15
-
Nemir Ombe
addikt
válasz LógaGéza #130286 üzenetére
Ahogy BBéci is írta, inkább egy (valóban) jobb sztereó erősítő az Electra-k elé, mint egy gyengébb erősítő valamelyik másik csatorna meghajtására ..... ill. egy kérdésem lenne; miért nem elég a pl. 7.x.2, annyira nagy a hely ahol használod?
(de mellesleg megjegyezném, hogy ha a frontok Electra-k az Atmos-ok Klipsch-ek (a többit nem tudom), akkor lényegében mindegy milyen erősítőt veszel a +2 csatorna meghajtására ..... )
Hmm ....
-
LógaGéza
veterán
válasz BBéci #130288 üzenetére
Idén a projektor és vászoncsere volt tervben, ehhez kellett még ugyebár a forrás és házimozi erősítő cseréje is - na meg festés, és akkor rakjuk fel az ATMOSokat is, meg szerezzünk surround backet. Így is több lett mint szerettük volna
Következő projekt lesz még pl a kábelcserék...Amennyiben mégis rászánom magam, milyen végfok fele nézelődjek?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Laposelemer
tag
válasz arcitec #130275 üzenetére
Köszi a válaszokat (#130275) arcitec és (#130276) Nemir Ombe !
Megfontolom az SR 7009 vs. SR 7010-et, erre nem is gondoltam.
A hangdobozok már egy kicsit nagyobb falat, szerintem több részletben lesz meg.
Ezeket nem feltétlen külföldről venném, kivéve, ha jók az árak. Pl. a külföldi népszerűbb hi-fi online boltokban a Dali Opticon Vokal kb. ugyanaz mint itthon + posta. (bár az egész 5.0 rendszerre vetítve még nem vetettem össze külföld-belföld árakat)Hallgatózás feltétlen lesz, csak előbb kellett pár ajánlás, vélemény...
Még azért szívesen vennék pár típust ha van. Vagy az Opticon ebben a felállásban "nyerő" lehet ?.
Persze tudom ez erősen szubjektív.[ Szerkesztve ]
-
Nemir Ombe
addikt
válasz Laposelemer #130293 üzenetére
A dobozokat csak azért javasoltam kintről mert pl. a magyar ár (/db) [link] , a kinti ár (/db) [link]
....de természetesen ha neked a Dali jobban bejön, akkor vegyél azt ....
[ Szerkesztve ]
Hmm ....
-
Alex0514
újonc
Sziasztok!
Primare SPA23-hoz és Primare A34.2-höz érdmes IsoTek EVO3 Optimum tápkábelt vásárolni vagy valami alacsonyabb árfekvéső is elég hozzájuk?
Tanácsokat előre is köszönöm!
Szép estét!
Üdv -
Tarlóbetyár
tag
Érdekes ez a vágási freki!! Nekem a marantz a polkokat a két frontot 40 re a centert és a hátsókat 60Hz-re a subot 120 -ra állította!!👌
-
Dorian
félisten
válasz Tarlóbetyár #130297 üzenetére
Módosíthatod a beállítását.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Nemir Ombe
addikt
válasz Tarlóbetyár #130299 üzenetére
Audyssey "sajátosság", hogy kissé "alálövi" a frekiket, a YPAO és az MCACC jobban el szokta találni .... de ne foglalkozz vele, oda állítsd ahol szerinted a legjobb, a "minden 80Hz" is csak ajánlás, nagyobb százalékban rendszer/akusztika és júzer függő ..... a sub-bal is kísérletezhetsz 80-120Hz között, hogy mikor jobb/tetszik jobban a hangja .....
[ Szerkesztve ]
Hmm ....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest