Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Asztrofotózás
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre
veterán
válasz
Dani_kp #61697 üzenetére
Neked milyen munkához kellene? Én egy pisztoly fúró befogóért nem adnék ki egy tízest.
Dolgozgatok itthon, néha jó lenne oszlopos de igazából nem volt olyan amit kézből nem tudtam megoldani.
Viszont ha kisebb finomabb munkáid vannak ahol lényeges a pontos merőleges fúrásirány jó választás lehet egy ilyen olcsóbb szerkezet. ha 20-25k között kpl. állványos fúrót kapok.Az igazsághoz az is hozzátartozik hogy Lidl-ből vettem egy hasonló oszlopos fúrót nyáron. Kifizettem, otthon összerak, majd szétszed és visszavisz még aznap. Az 26k körül volt, de egy ipari hulladék. Spiáter az egész, nincs benne anyag, vacak ékszíjfeszítés, és motorrögzítés, nagy tengely holtjáték. Lakatosként melózok, strapabíróbb szerkezethez vagyok szokva, számomra büntetés ilyennel dolgozni.
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #61695 üzenetére
Szerencsére
Én sem javasoltam volna. Ki tudja mikor, hogy lett az a tető összerakva. Nem volt akkor még terveztetés, statikus, stb. divat. Ahogy a múltkor a józsinak csináltuk, jó lesz úgy ez is.
Eddig kibírt 40 évet, ezután is ki fog, de ha meggyengíted, honnan tudod mi fog történni?
Hivatalos esetekben ilyen átépítést statikussal kellene jóváhagyatni amellett, hogy pontos terv készül róla.
És nem azért, hogy fizess, hanem hogy ne dőljön össze az épület.Ui: az előző 2 hsz-edben mindkét link rossz.
-
imibogyo
veterán
válasz
imibogyo #61694 üzenetére
Megválaszolom magamnak.... Kötőgerendás a szerkezet, tehát nem eltávolítható. Vagyis természetesen megoldható lenne, de nagyon körülményesen. Ugye át kellene alakítani az egész szerkezetet úgy, hogy a vágott gerendák belső végét ki tudjam "támasztani" például fogópárokhoz, de ez meg akkora munka, hogy ennyit nem ér az egész.
-
imibogyo
veterán
válasz
tomcat78 #61692 üzenetére
Ha a talpszelementől függetlenek a gerendák
Még nem tudom milyen a csomópont, mert nem látszódik sehonnan sem. Kívülről tokozva van, belülről alulról ott a stukatúr, felülről pedig "passzentosan" deszkázva a szélekig, tehát pont a csomópontot nem látom sehonnan sem, hogy például nem kötőgerendás-e a szerkezet... Ma igyekszem majd kibontani egy pontot és akkor okosabbak leszünk.Egyébként azóta amióta ez elhangzott ezen töröm én is a fejem. Egyrészt ha a födém tartaná össze a falakat, akkor az régen rossz (a tetőnél persze még mindig lehet kulcsszerepe és emiatt nem eltávolítható a szerkezetből...).
Ha mégis eltávolítható és csak mondjuk a talpszelemenekhez volt szögelve/menetes szárral rögzítve, vagy csavarozva és az átépítés mellett döntök, akkor a kb. 100-150 centiméterrel feljebb kerülő tető "összetartási pontok" (mivel a tetőgerendák elméletileg úgyis be vannak kötve a talpszelemenekbe) egy ilyen kis tetőnél szerintem egyszerűen nem okozhatna ez gondot. Fogópáronként hasra ütve is több tonna "húzásnak" is ellenállnak ezek a szerkezetek, lényegében szerintem nem nagyon változhat (vagy ekkora méretű tető esetében nem számmottevően) a tetőszerkezet (ha az addig létező födémgerendákat is ideszámolom) "összetartó ereje". A mostani körülbelül 8x8-as födémgerendákat szerintem a duplázott 5x10-es, vagy 5x15-ösnek ki kellene tudnia váltani, nem?
Nem szeretném túlmisztifikálni, vagy komolyabb statikai számításokba belemenni, de szerintem ha feltételezhetjük, hogy a födémgerenda egyben NEM a tetőszerkezet egy kulcs eleme (pl. nem kötőgerenda), akkor a fogópárral helyettesítésnek nem lehet komoly akadálya, nem?
(#61693) veze:
Ez viszont teljesen jogos. -
tomcat78
őstag
Jézus...Egy fa födémről van szó...Hogy jön ide az attika meg a koszorúk?Ha a talpszelementől függetlenek a gerendák,és nincsenek a koszorú alatt,akkor kb simán ki lehet szedni őket.Régen rossz,ha egy födémnek kell összetartani egy épületet.Sőt:tovább megyek,ha a tetőn eredetileg nincsenek fogópárok,és még áll,akkor valőszínüleg gerenda kivétel után sem változik a helyzet,amennyiben a fent leírtak stimmelnek.
A gerendák elhelyezkedését kéne megnézni,de régen elég sokfelé megcsinálták,hogy a falakra felszorták a gerendákat,majd mellé került a fal külső részére a koszoru,talpszelemen.Ebben az esetben simán ki lehet őket szedni... -
-
Már nem bírtam idegekkel és megmókoltam az öreg Asus headset-em.
Ez egy saját vevős headset, tehát semmi puccos bluetooth! Így ha nincsen meg a kis USB stick, akkor nincsen zene sem. Mint a cigánypecsenyénél az étteremben!Volt úgy, hogy már az agyvérzés határán billegtem, amikor nem találtam a vevőjét és így mindig a telefonom zsinóros headset-jét kellett a kocsiból behoznom. Amit persze másnap elfelejtettem visszavinni, így nem volt telefonálgatás a kocsiban! Tehát kellett erre valami megoldás! A másik szívfájdalmam volt, hogy a fülpárnákról elkezdett leperegni a műbőr réteg, így a füles használata után úgy néztem ki mint aki egy éve nem mosott fület és fekete diribdarabok voltak a fülében...
Tehát első körben a USB illesztőstick (tökömtudjahogyhívjákeztazizét) rögzítését kellett valahogy megoldanom, majd "megnyúznom" a fülpárnákat.Nagy nehezen szétbajlágoltam a USB-s részt és örömmel láttam, hogy van a végén kb 5mm hely ahová csak a kis nyák panelen kialakított antenna nyúlik ki. Van pár apró földfém mágnesem amit notik kijelzőjének a keretéből lomoltam ki (ezek által érzékeli a notebook, ha le van csukva) és az egyik pont oda illet, így csináltam az antennával átellenes oldalon helyet a műanyag házban és oda ragasztottam:
Majd a fülhallgató részbe is került egy mágnes (persze először fordítva ragasztottam be, így jó messzire rúgta magától az USB vevőt
)
Most már ha nem használom a fülikét, akkor csak odacuppantom a lámpán lógó fejhallgatóra a vevőt és nem kallódik el. Gondolom a vájtfülűek most magukhoz nyúlnak, hogy mekkora eretnekség egy fejhallgatóba mágneseket rakni, de mivel sohasem nyújtott ez az eszköz audiofil élményt így igazából nem volt mit vesztenem. Meghallgattam így a plusz mágnesekkel együtt és semmi különbséget sem halottam.
Sajnos a fülpárnákat nem tudtam megmenteni, amikor elkezdtem lenyúzni a műbőr réteget, akkor elkezdett a szövet hordozója szakadozni. Így meghámoztam az egészet, kinyerve a szivacs karikákat belőle, amit a mai igénytelenkedésemet megkoronázandó PATEX-pisztollyal ragasztottam fel a hangszórók keretére!
Ha majd rá szakad az OTP akkor veszek két fülpárnát ami mérete (nagyjából) stimmel és levakarom a patexes szivacsot, majd felrakom az újakat. De ahogy néztem igazából a márkás headset-ekhez lehet kapni csak külön fülpárnát ami majdnem annyit kóstál mint ez a headset komplettem...
-
Dani_kp
addikt
Sziasztok.
Szerintetek milyen minőségű lehet a lidl-ben kapható fúróállvány az obi-sal szemben? Bár most nézem, hogy lidl-öshöz van satu is. Akkor így nem is rossz vétel 7k.ért. Sajna oszlopos fúróra nincs keret, meg egyenlőre hely sem.
-
imibogyo
veterán
válasz
daneg86 #61685 üzenetére
Én az éjszaka készítettem pár egyszerűbb dolgot a hozzászólásodon felbuzdulva (mármint, hogy én miért nem csinálok semmit sem...
).
Az első egy 3x5.25-ös helyre való ventitartó. 2 darab lesz majd belőle, két külön légcsatornához a gépházban. Az egyik légcsatorna fogja majd a merevlemezt, SSD-t, passzív tápot, a másik pedig a fejhallgató-erősítőt hűteni.
A másik szintén 2 darabos nyomat. Egy-egy torx és imbuszkulcs készletet fognak tartani a műhelyben. Megoldhattam volna persze egyszerűbben is és töredék idő alatt, például fából kifurkálva, de gyakorlásnak ezek a projektek tökéletesek.
Amúgy sem tökéletesek még a nyomataim (sajnos mozog az asztalon amin helyet foglal (fagyasztóláda a kamrában
), mert még nincs készen a végleges helye, ahova le fogom csavarozni, másrészt kicsit magas volt a hőmérséklet), de egy kis csiszolással rendben lesznek majd...
-
macilaci78
nagyúr
Nekem egy másik megyében élő barátom nyomtatta ki azt a gyufás dobozban elférő két egyforma alkatrészt, amit kértem, de szenvedés volt.
SketchUp-ban megrajzoltam, mert ezt ismerem, szaktopikban volt valaki olyan rendes, hogy átemelte 3D nyomtató progiba, leellenőrizte, hogy rétegenként jó-e, meglepetésére jó lett, majd még küzdöttünk kicsit, míg a barátom gépén is emészthető formába öntöttük a fájlt, hogy ki tudja fosni a műremeket.Az ilyesmi az, amit szerintem pénzért csak drágán lehet megszerezni.
-
kzkz
őstag
-
imibogyo
veterán
válasz
daneg86 #61683 üzenetére
Ne szomoríts el minket. Hadd legyen csak gány. Milyen 3d nyomtatód van? Én egy Anet A6-al ismerkedem (...nék), de már hetek óta nem volt időm vele foglalkozni. Meg még a végleges helye sincs meg, ezért beállítani sem érdemes. Még a fólia is rajta van. Árultam is egy darabig, de még 40k-ért sem vitték el filamentekkel együtt. Most a kamrában pihen és várja a megváltást...
-
daneg86
csendes tag
Sziasztok!
Belefogtam egy új projekt gányolásába
Most pár hetet pihen, de addig megcsodálhatjátok.NES ITX mod.
-
-
veze
őstag
válasz
imibogyo #61673 üzenetére
A gerendákat nem biztos hogy szerencsés ötlet kiszedni és feljebb fogópántokat berakni ( bármennyire is lent van , az nem a gerenda magasságában lenne Mert ez utobbi ugyan a tetőt (szarufákat) összefogja, de a falat nem. Nem véletlen tesznek a tetőteres házaknál a gerendák feletti térdfalba függölegesen vasalt oszloppokat bizonyos távolságokban. ( tető súly + hó súly, szélnyomás egyebek) Gondolom Nálad a falban most ilyenek nincsenek, mert gerandákat raktak be , és ilyennel nem számoltak a kivitelezésnél. ( tető súly + hó súly, szélnyomás egyebek)
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #61675 üzenetére
Kezdem úgy érezni, hogy soha nem lesz semmi a műhelyből...
Ne add fel!
Pár éve itt vagyok, követem a "munkásságod"
Könyvtárosként, vagy általánosságban emberként is, le a kalappal azelőtt amit véghez viszel, ráadásul két kis gyermek mellett. Nem beszélve az asszonyról
Hajrá, várunk még sok ilyet, és hasonlót! -
imibogyo
veterán
válasz
-=RelakS=- #61674 üzenetére
Ne is mondd... Kezdem úgy érezni, hogy soha nem lesz semmi a műhelyből... Mindig van valami "fontosabb", főleg ha családos az ember. Mindegy, legalább az ólakat el tudtam a hétvégén bontani. Lett vagy 400 jó állapotú cserepem, meg vagy 400-600 darab ép kisméretű téglám (sacc, nem számoltam). Jövőre kerti konyhát szeretnék majd belőlük építeni, de legkorábban is csak jövő év második felében lehet ez esedékes. Most bőven van amivel elfoglalom magam, jövő nyárig (talán egész jövő évre) biztosan.
-
imibogyo
veterán
Ha a pénz nem számít (vagy nincs otthon megfelelő anyagod), akkor inkább vegyél kész áthidalót. De sok (már elhangzott megoldás is működhet). Én anno az ideiglenes műhelyhez fából vágtam áthidalót, 2 darab kb. 14x7 cm-es akác valamiből az ajtó és az ablak fölé is. Ez 3-4 éve volt és azóta is jól szuperálnak (persze a koszorú vasalva van, tehát komolyabb terhelést nem igen kapnak. De a mostani házban is van sima 5x15-ös pallóból áthidalóm, ami 2 éve a helyén van (nem főfalban). Ide is még adós vagyok az asszonynak egy új tokkal (hasonló lesz mint ez, csak sallangok nélkül egy "üres tok"), csak nem jutok oda. Ez a minta megy majd ráfentre középre, amit régebben is használtam már.
A mostani házban egy 3,4 méteres nyílást zártszelvény-áthidalóval oldottam meg. 3 darab 60x40-es zártszelvény (igaz 5 mm-es falvastagságú) van egymás mellé téve és 10 centi varrat, 10 centi szünet módszerrel végig összehegesztettem őket. Ez is már lassan 2 éve tart és még egy hajszálrepedés sem jelentkezett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is tartó-, főfalról van szó.
MÁS:
A héten megkezdődik a motor kiemelése a traktor projekthez. Szerintem abszolút topik-ON és megfelelően gány a megoldásom, hogy ne kelljen állványzatot készítenem a csörlőnek. Ami nem látszik a képen (lusta voltam felmászni mobillal is még egyszer), hogy fent két darab bő 20 centi átmérőjű és 5-6 méter hosszú akácgerenda van végig engedve a födémgerendákon, arra van a csörlő felakasztva. Szóval a súlyt egyrészt kb. 70-80 centis fesztávon kell a gerendáknak megtartaniuk, másrészt ez a súly, vagy 4-5 gerendán oszlik szét. Szerintem így nem lesz baj. Ha mégis, akkor ne lepődjetek meg, ha nem írok ide többet...Annyi még hozzátartozik a dologhoz, hogy azért nem zavar a mennyezet szétverése, mert egyébként is ez a hosszútávú terv a műhelyben mindenütt. Nagyon alacsony a belvilág ezért mindenhonnan le fogom szedni a stukatúrt és a deszkázatokat és csak a gerendákat hagyom meg. Valami ilyesmi lenne a végcél, hogy szellősebb legyen a műhely és (legalábbis a gerendák között) a belvilág is növekedjen. Még arra is gondoltam, hogy a gerendákat kicserélem félmagasságban elhelyezett fogópárokra (ezektől lejjebb egy picivel) és akkor ténylegesen meg tudom növelni a belvilágot...
-
törölt tag
Kb időrendi sorrendben:
1; Semmivel. Az ajtótok teteje volt vastagabb. Sokkal vastagabb. Kb 3-5 sor tégla kerül rá. Elbírja.
2; Boltív, bele az ajtó, a köztes rész felfalazva. Nem a hajló, száradó, (stb) fára bízzuk ezt.
3; Olcsósítás, fa áthidaló. De előnye, hogy utólag építesz be ajtót, viszont ha az ajtó nem méret, akkor felé kell falazni 1-2 sort, az meg pár (tíz) év után megmoccan. (Én pl ezzel szívtam egy szépet.)
4;-5; Helyszinen öntött beton, beemelt betonelem.
6; Porotherm áthidaló. Sima, elem magas, stb....1-2 az kb párhuzamos.És a 4-5-6 kb egyenértékű, de manapság elvárt.
-
-
Régen mivel helyettesítették az áthidalókat? Bejárati ajtót akarok cserélni, a régi felett van egy dupla ablak, a tokba építve, így 36 centivel magasabb, mint az új ajtó. A régi tok felett betonáthidaló van, így összesen 3-4 sor téglát kellene tartani 100 cm szélességben, két oszlopban. Keményfa nincs itthon, csak 5x5 stafni. Gondoltam rá, hogy ezt rakom be (bevésem, és csavarozom a téglához). Érdemes ezzel szórakozni, vagy vegyek áthidalót?
-
Pete55555
addikt
válasz
-=RelakS=- #61661 üzenetére
B@szki, ez a cucc k*rva jó!
Más:
Egy pár HSZ-t offba raktam. Elfér ez itt srácok, de legközelebb ti magatok is OFF-ba tehetnétek
-
válasz
-=RelakS=- #61661 üzenetére
A leírás alapján ez a Duct Tape gyurmaváltozata
-
-=RelakS=-
veterán
-
cinemazealot
addikt
Ja, ez? Submarine képei jobban tetszenek...
Jobbra egy a szekrénnyel azonos/hasonló mintázatú szegélyezett bútorlapból készített lekerekített sarkú pult-toldalékot tudnék elképzelni. A lekerekítést azért, hogy aki elsétál mellette az ne akadjon bele vagy a mosogató szerelvény fém sarkába. Esetleg függőlegesen rá lehet tenni egy átlátszó vagy tejüvegszerű plexi lemezt, hogy tényleg fogjon valamit.
Baloldalra ugyanezt az ajtó nyílásának megfelelő szélességben és mélységben, ugyancsak felfelé nyúló plexi lappal lezárva, így oda még akár pakolgatni is lehet néhány apró cuccot (pl. mosogató szeres flakont, szivacsot, rongyot...). Feltételezem, hogy az ajtó nem éri el a szemetest, így a fölött akár egy 40 cm széles (vagy akár szélesebb) kis pult toldalék is lehet, ami ilyen szűkös helyen kifejezetten áldásos tud lenni.
Valami ilyesmire gondoltam:
-
válasz
cinemazealot #61652 üzenetére
-
Submarine
senior tag
válasz
Zsoleszhun #61657 üzenetére
Vagy talán ebből a szögből, jobban szemügyre lehet venni.. a kifröccsenő vizet:
-
pjen
félisten
válasz
Nem igaz,hogy nem láttál még teljesen átlátszó mosogatót.
-
F.E.K..
senior tag
válasz
Így az igazi kihívás tanácsot adni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SpedyPC - minden ami számítástechnika
- Elektromos cigaretta 🔞
- BMW topik
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asztrofotózás
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest