- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- SONY LCD és LED TV-k
- Hisense LCD és LED TV-k
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
creation
senior tag
Ehhh, 390mm hosszú anyag a 220mm hosszú tálcán a végeknél felvált, majd egy kicsit vonszolódott a fejjel (ezért a pla felfelé indult meg), majd többször megakadva a fejet odább pozícionálta (lépésvesztés), végül a "kész darab" egy részét hátram egy jobban látható részét meg maga mellé "piszkította".
Ez egy 15 órás nyomtatás története
Azon napra késznek nyilvánítottam. Természetesen szétszedés tisztítás és újra nyomtatás következett.
a 2db 300*200-as fűtött asztal már úton van hozzá Hamarosan 600*500-as asztal felülettel fog bírni
[ Szerkesztve ]
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
-
macilaci78
nagyúr
Jó, persze... 4 éve vettem mérgemben, amikor nyitás után 30 perccel nekem már nem jutott a Parkside-ból...
Nem bántam meg, amiben használom, abban nem szenvedek hátrányt a kis méret és akku miatt.
Ami szerszámot vettem azóta, fontos szempont volt, hogy be tudjam fogni a tokmányba, például 32-es anyához a bitet. Nyilván nem ezzel húzom tőre, de behajtani kiváló.Gézengúz: látszik, hogy egész jó asztalos, csak 1 ujja hiányzik.
Igazán kemény az akác, de betehetett volna egy gőzölt akácot, vagy például jatobát is a sorba. Teraszburkolatnál nagyon divatosak ma az egzóták, csak kevesen tudják, miért kerül egy-egy csavar 20-40 Ft-ba.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
imibogyo
veterán
Persze, de ez megint csak benne van a kézikönyvben, ha vesz valamit. Nem akartam mindenre kitérni egy sima hozzászólásban, mert még egyesek okoskodásnak veszik. Ettől függetlenül tökéletesen igazad van.
Évente egyszer (néha kétszer) megcsinálom én is.
Lehet többször kellene, de ennyiszer jut eszembe. -
Essejó
veterán
Ja, hogy neked nem sűrített levegős tartály kell, hanem hálózati. én ilyet használok több mint két éve: Elektromos matrac pumpa
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Bile Demon
őstag
Akkor sima rázáródó pántot kell keressek?
Az egyik gyártónál még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy külön kell venni a talpat hozzá. Van 0 és 3mm-es. meg a rugót is...
Olyan kellene, mint amit a lapra szerelt bútorokhoz adnak, leveszem a talpát csak felcsavarozom öszedugom, beállítom, és kész. Sajnos nem tudom leolvasni, mi van ráírva.Bruhe
-
-
őstag
Alapból dekapírra volt tervezve a program csak nekem is az a fenntartásom vele hogy ha nem lesz pontos a vágás, (nyilván egy idő után ahogy használódik a fűrészlap pontatlanabb lesz) akkor azért kell maróval külön rámenni hogy elsimuljon. Az meg ahány vágás annyi beállás a vezetősínnel - előbb a dekopírhoz, majd a maróhoz, gondolom én.
A merülőfűrésznek is ez a baja hogy ha bútorlap esetén kitöredezik az az oldal ahol a fűrészlap már elhagyja az anyagot, akkor azt is valahogy el kell dolgozni. Tehát újra pontosan beállni egy maróval.
Ezért gondolom azt hogy ha a szabászaton el is vágják 3-4darabra a táblákat, akkor itthon ha nem tudom rátenni az asztalira normálisan, akkor a merülőfűrésszel megvágom aztán az asztali fűrészen a dupla vágás módszerével a marót megkerülve lehetne dolgozni.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Pipó
őstag
#62034 Az előzőtől én ki is köptem volna a müzlit, de még sose ettem. Egyszer én is "pihentem" pótkocsi platón a műhelyben, mikor valaki odabaszott a nagykalapáccsal. Elzsibbadt a karom és nem hallottam a fülemre.
[ Szerkesztve ]
Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
imibogyo
veterán
-
Inhouse
őstag
Azért az érdekelne, hogy a felkúszó ón, hogyan ront a vezetőképességen? Azért, mert a kötés nem közvetlenül a rézzel találkozik, hanem az ónréteggel? Az érvéghüvelyek vezetőképessége jobb, mint az óné?
A sodrott rézvezeték a kapilláris miatt szépen behúzza a csupaszon hagyott részén a nedvességet. Pl. autóknál, ez esővíz, mosásból keletkező vegyszeres víz, illetve híg akkusav. Idővel szépen teszi is a dolgát, beszivárog jó hosszan és tönkreteszi a vezetőképességet a szálak és a saru között. A forrasztás pont ezt a lehetőséget zárja le.
Lakásban persze ez nem téma, és valóban hajlamosabb törésre is utána. Meg talán a csavarkötésnél idővel a puha ónnal kitöltött sodrat kilazulhat. Amúgy, engem is érdekelne, hogy miért tilos ennyire manapság. Mondjuk, amikor én forrasztottam, akkor gyantás ón a csupasz, tiszta rézre és kész. Anno és manapság is sok embertől hallom, hogy folyasztószer nem kell? Nem, minek? Az csak árt hosszú távon és nincs is szükség rá...[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
macilaci78
nagyúr
A példámban az asztallap egymástól távol van alátámasztva, mondjuk, 80 cm-re. Ezt középen nyomom lefelé, mint az ökör egy kis alapterületen, mint egy borosüveg alja, akkor az sérülni fog.
Igazad van, egy papírrács betétes ajtólapon általában csak 4 mm a fedőréteg, itt ennek a duplája, ami még a felét sem éri el a 18-as anyagnak, amit asztallap esetén duplungolni szoktak legalább kerettel.Persze egy korpusszal minden éle alatt alátámasztva más a helyzet, de bizodalmam így se sok van benne.
A sajtófotó meg tipikusan a papír/monitor mindent elbír esete.
És még egy gondolat: ezt csavarral kellene rögzíteni az asztallaphoz, a csavar a 8 mm vastag anyagba tud csak kapaszkodni, míg 1 réteg 18-as anyagnál 16 mm is biztonsággal megvan, ha előfúrnak.
Ha nincs egy fa/MDF keretszerkezet, akkor az a 2 mm ABS élzárás sok vizet nem zavar, nekidől egy állólámpa, vagy csak egy ceruzahegyezőt felcsavarsz rá és megrogy. Persze a kábelátvezetővel lehet emelni a papírrács-betét fényén.Amúgy a JafHolz-os linken szereplő termék bruttó kiskerára 5.173 Ft/m2, míg az 50 mm vastagé 5.960 Ft/m2, de csak natúrban érhető el ennél a cégnél. Kb 2,5-6 k között vannak ugyanott ugyanezen gyártó dekoros laminált forgácslapjai, de ahogy korábban már írták, az alsó réteggel lehet olcsósítani, a natúr helyett meg hoz a lista 158 színt.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
-
Inhouse
őstag
Ja!!!! Achtung! Achtung! A gyengébbek kedvéért a mikró legyen kikapcsolva, ne a telefon!!! Legyen az idő nullára levéve, ellenkező esetben az ajtó csukása után a készülék elindul, a mikrohullám pedig tönkreteszi a telefont! Ne szárítsatok macskát se benne!
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
imibogyo
veterán
De most lényegében lerajzoltad azt, amit én is, csak én a tervben fix 2-csapos rögzítéssel oldottam meg (na jó ez nem látszik a terven, feleslegesnek éreztem berajzolni, mivel magamnak készült a "terv"). Ez egy kültéri elektromos óraszekrény lesz, "kicsit" overkill lenne állítható zsaluzattal elkészíteni. Szerintem simán túlgondolod, ez csak egy alap hobbi projekt, hogy valahogy nézzen ki a szekrény és a jelenlegi szétrohadt ajtók helyett inkább ezt bámulják...
A csapozásnál pedig megint az eszközhiány a fő baj, nincs hosszlyukfúróm (még, mert hogy ez is készülget). Szépen, egységesen kellene befurkálni minden egyes lyukat, hogy szépen fussanak a lamellák, ami jelen esetben (24 lamella X 4 fúrás) + (4 befogó léc x 48 fúrás)= 288 furat. De még egy-egy oldali csappal is 144 furatról beszélünk. Ez puha fában még oszlopos fúrón is tisztességes munka lenne megoldani, úgy hogy egyik furat se másszon el. A ferde "nútolást" meg megoldottam kb. 15 perc alatt.
Röviden értem én, hogy mi lenne a "szakszerű" megoldás, de alapvető eszközhiány miatt ez tűnt a legegyszerűbben kivitelezhetőnek jelen helyzetben.
De mint mondtam, ha ez most nem lesz szép, akkor én is a fix berögzítéses (egy, vagy két csapos) módszerrel fogok élni. A lamellák újrahasznosíthatóak lesznek ebben az esetben is, mivel úgy találtam ki a "nútolt" felfogatást, hogy a lemellák teljesen végig érjenek a két oldalléc között. És ez a bevágott ferde lécezés eltávolítható (külön lécen vannak a bevágások), tehát ha kukáznom kell ezt a megoldást, akkor is csak lényegében 4 darab 60 centis kis léc megy a levesbe.
-
imibogyo
veterán
Nem az a bútor összeszerelési útmutatója, mivel ezt most nem én készítettem. De nekem csak az első összefoglaló oldal kellett a robbantott rajzzal, a többit "szemre" megoldottam...
MÁS:
Az előbb lemaradt a link a körfűrészes balhéról... -
TESCO-Zsömle
félisten
Nem egészen, mert egy lekerekített sarokasztalról van szó, így a lap tényleges térfogata inkább 58 liter. A vastagság oka pedig -mint már írtam- hogy ennek az 58 liternek a jórészét szeretném üvegszilánkokkal kitölteni, valahogy így vagy így.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
imibogyo
veterán
Nincs szükség csap(ok)ra. Engedtem már le ezt a két radiátort mindenféle gond nélkül (hiszen le voltak véve a radiátorok a falról). Mind a két oldalon van zárható csap, a radiátor másik sarkában pedig ott van a 1/2-es vakdugó, csak ezt kell kitekernem mind a két radiátorból a leeresztéshez. Ugyanilyen márkájú radiátort raktam a lakásunkba is, ott már 6 éve szolgál hibátlanul, eleve 10 év garanciát kaptunk erre is, szóval remélem nem kell túl sűrűn leengedni...
Ezt a kvázi rejtett leeresztési lehetőséget egyébként buknám is az alsó összekötéssel és rakhatnék ide is pluszban még csapot, vagy T-idomot vakdugóval, vagy bármi mást, szóval amit nyernék esztétikumban fent az alsó összeköttetéssel, azt elveszíteném lent. Amúgy sincs túl sok víz bennük, így is könnyen lel ehet őket engedni...
Más összeköttetésre (pl. a javasolt rézre) amúgy sem szeretnék átállni, mert ehhez (20-as műanyag) már mindenem van. Tehát ha át is építem alsó összeköttetésre (volt egyébként ez is tervben eredetileg), ahogy te is javasoltad (és nem, még nem vetettem el 100%-ra) akkor is műanyagos megoldás lesz, van felesleges 90 fokos idomom is, meg minden ami kellhet...
(#60149) macilaci78:
Persze abszolút jó tanácsok, csak jelezni akartam, hogy gondoltam már ezekre és ez csak ideiglenes. Legalább 4 féle megoldás van/volt a fejemben, csak még nem jutottam dűlőre, hogy melyik lesz a befutó, ezért is tartom ilyen állapotban a kiépítést...A linkelt automata légtelenítővel nekem csak annyi gondom volt, hogy szép fekete sárral köpte össze a fehérre festet falat...
Szerintem nem is lesz automata... Már írtam, hogy mindenem van a manuális kialakításhoz, az lesz az egyszerűbb és a jobb is. A rendszerben annyi más helyen van automata légtelenítő, hogy innen nem fog hiányozni.Szerintem sima szalagcsiszolóval vegyél le az alsó tartók mélységéből.
Az lesz szerintem is a befutó, vagy persze ott van még az esztergálás, de azzal már túllövök a topik szellemiségén. Lehet lepkés csiszoló lesz a vége, vagy ráspoly. -
imibogyo
veterán
Kifutottam a szerk. időből...
Akkor majd lesz az említett manuális megoldás. Egyébként nem én neveztem el annak aminek. Ha szarul írták, akkor ez van. Én csak abból tudok kiindulni, amit látok. Nem minthogyha ezek annyira hatalmasak, vagy csúnyák lennének...
Amúgy meg basszus ez nem a barkács topik? Ti mondjátok mindig, hogy túl minőségi ez, meg az.... Aztán meg beleköttök mindenbe ha mégsem minőségi? Azt hittem jobban értékelitek majd az egyedi radiátor összekötési technikámat....
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Manuálisak most is vannak a két felső szélső sarokban és eddig egész jól sikerült a légtelenítés is, nem kuruttyoltak, csak a feltöltés és a fűtés első nagyságrendileg 1 órájában (utána gondolom a többi automata légtelenítő (a fali osztón van kettő is és a kazánnál is van kettő) szépen kiszedte a maradék levegőt. Valamint természetesen én is folyamatosan légtelenítettem az összes radiátornál manuálisan...
Annyi változás lenne csak a jelenlegi felállásban, hogy ezek mellé (hogy a széleken is megmaradjon a légtelenítési lehetőség, mert ott is vannak "szarvak", ahol megrekedhet a levegő) bekerül majd plusz egy ilyen automata megoldás a felső ívbe (ami nem is ív lesz, hanem T-s megoldás). Ez alig nagyobb, mint a manuális légtelenítő, még a T-vel együtt is csak úgy 5 cm-re fog kiemelkedni, vagyis a jelenlegi felső csempeéllel lenne kb. egy magasságban az összekötés teteje. Mindegyik elem ezüst színű lenne, szóval szerintem egyáltalán nem lenne csúnya.
Az alsó összeköttetést sem tudnám kisebbre megcsinálni, akkor meg mit nyerek vele, hogy ez alul van és nem felül? Esetleg talán annyit, hogy akkor felül mind a 4 lyukba tudok tenni ilyen miniatűr légtelenítőt és sehol sem tudna megrekedni a bubi... Manuális légtelenítőm pedig van még egy marékkal, azok is megtennék végülis, mert azért túl sűrűn nem kell ezzel foglalkozni, ha egyszer jól meg van csinálva...
(#60142) macilaci78:
A fürdőszobai radiátort szerintem elkapkodtad: felrakás előtt nyaltam volna tisztára a falat mögötte. A felső átkötőből csinosabb lenne egy laposabb U alakú, mondjuk rézből, fehérre festve, vagy zsugorozva.
Mint írtam ez ideiglenes megoldás most még, ha úgy tetszik WIP. Ha szükséges még könnyen le tudom venni a falról a radiátorokat (kb. 3 perc alatt megoldható), még egyszer úgyis át kell mosnom az egész rendszert, mert sajnos szükség van rá, akkor akár le is vehetem ha kell, bár nincs tervben... Az egyik mögött le is takarítottam a falat, csak a másik mögött elfelejtettem, egyébként nagyon könnyen takarítható, mert egyszer már át lett törölve. Ettől nem félek, direkt kipróbáltam...A radiátorok alsó tartói útban lesznek a törülközőnek.
Azok is csak ideiglenesek a jelenlegi helyükön (ott férnek el), csak távtartóként funkcionálnak. Én csesztem el, tiszta sor. A felső felfogatásokat felfúrtam a helyükre (de eredetileg csak bemérés miatt raktam fel a radiátorokat) és így az alsó rögzítéseket nem csavaroztam fel a falra. Majd szépen neki kezdtem a kartonozásnak és a burkolásnak (hetek teltek el a két művelet között) és amikor elégedetten hátradőltem volna, hogy na készen vagyok, akkor esett le, hogy az alsó felfogatásoknak nincs "lyuk", vagyis hát egyáltalán fel sincsenek szerelve.Na most három út van előttem. Az egyik, hogy vágok új lyukakat a csempéken és utólag felfogatom a gyári tartókat, a másik, hogy a gyári tartókat átalakítom egy kicsit (megrövidítem) és ezeket fogatom fel a csempén keresztül, a harmadik lehetőség pedig, hogy egyszerűen nyomtatok új felfogatásokat, amiket keresztülcsavarozok a csempén és amiket a szélekhez igazítok.
A fugát síkonként érdemes egyszerre letudni. Ha több lépcsőben csinálod, akkor elüthet, nem lesznek síkban.
Igen tudom, de hajnali kettőkor eddig jutottam, már nem volt több lelkierőm. A másik csempézésnél is történt ilyen össze tudtam szépen dolgozni, nem lehetett megmondani a különbséget. Remélem ha betartom a gyári keverési arányt, akkor itt sem lesz baj, elég halvány színről van szó és olyan helyen hagytam abba mind a két oldalt, ahova telibe bútor/tükör/polcrendszer fog kerülni, tehát semmi sem fog látszódni az "illesztésből". A maradékot már egyben fogom fugázni.A WC tartályból lefelé menő csövet nem akartad elvezetni a falban?
Nem. És még terveim is vannak azzal a résszel. Nem találok most még csak hasonlót sem, mint ami az én fejemben van, de az elképzelés funkcionálisan ilyen valamihez hasonló. Szóval nem fog zavarni ezen belül a rejtett csövezés (a hátradőlés is pipa), valamint még a bontás nélküli javítás is megoldott. Egyébként is törekedtem mindenhol az utólagos javíthatóságra, nem hiába csaltam le minden gépészetet a pincébe, ahol csak lehetséges volt... Innen megy fel (és jön le ) minden a fürdőbe, konyhába, ki az udvarra és át a műhelybe.Mi mindig magunk festünk, mondjuk főleg feleségem, de most én is beszálltam, hogy gyorsabban készen legyünk. Én általában az előkészületeket végzem, ő pedig a tényleges festést. De mivel most egy 2 és egy 4 éves is van a képben változik a felállás és az időbeosztás.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Politika
- Asszociációs játék. :)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest